perjantai 24. maaliskuuta 2017



KVN 





Mikä on KVN? Et ole ehkä koskaan kuullutkaan siitä. Se on Venäjän uusin salainen ase ainakin mikäli uskomme Naton uusiin tutkimuksiin. StratCom Nato eli Nato Strategic Communikations Centre sijaitsee Riiassa Latviassa. Se on tehnyt  suuren tutkimuksen KVN:stä ja tullut siihen tulokseen, että KVN on Venäjän poliittinen ase (hah, hah, haa... sorry, että nauran, mutta naurattaa). Wikipediassa kirjoitetaan "KVN (RussianКВН, an abbreviation of Клуб весёлых и находчивых, Klub vesyólykh i nakhódchivykh or Ka-Ve-En, "Club of the Funny and Inventive People") is a Russian humour TV show and competition where teams (usually college students) compete by giving funny answers to questions and showing prepared sketches, that originated in the Soviet Union. The programme was first aired by the First Soviet Channel on November 8, 1961."

KVN-ohjelman virallinen tunnus.


Alexander Vasiljevitsh Masljakov on juontanut ohjelmaa jo yli 50 vuotta.


Tässä ei ehkä kannata mennä kovin perusteellisesti KVN:n historiaan, mutta periaatteessa se on ohjelma, jossa esitetään huumoria. Saattaa olla, että ohjelma on vanhin televisiosarja, jota yhä esitetään Venäjän televisiossa. Se on saanut aina valtaisan suosion paitsi neuvostoaikana myös Venäjällä. Paitsi Venäjällä sitä katsotaan myös ympäri maailmaa niissä piireissä, jotka osaavat venäjää. Ja ilmeisesti tämä huolettaa Natoa.

Venäjän lähialueilla ohjelmaa katsotaan varsin yleisesti.

Ohjelmaa katsotaan myös maailmanlaajuisesti.


Olen itsekin katsonut jonkin verran ohjelmaa ja se on todella hauska. Ymmärrän sen valtaisan suosion ja itsekin nauran tikahtuakseni välistä, on se niin hauska. Ei se tietenkään avaudu, jos ei osaa venäjää. Ohjelma koostuu yleensä lyhyistä sketseistä kaikista maailman asioista huumorimielessä esitettyinä. Nämä voivat sisältää myös poliittisia asioita sekä sisäpolitiikasta että ulkopolitiikasta. Tämä ilmeisesti häiritsee Natoa. Yhdessä ohjelman valtaisa suosio ympäri maailmaa plus politiikka on se ase, jota Nato pelkää. Ohjelmassa on ollut sketsejä Obamasta, Trumpista, Merkelistä, mutta myös Putinista ja monista muista eri valtioiden päämiehistä ja politiikoista. En kyllä koskaan ole voinut kuvitella, että näissä sketseissä olisi jotain vaarallista. Vai onkohan todella niin, että ne tuovat esille suoraan asioita, joita Natossa halutaan salata, pitää pimennossa? Voiko tästä olla kyse? Pelkääkö Nato, että ohjelma paljastaa jotain? Tai onko ohjelma liian vaikutusvaltainen maailmassa? Jos haluat vilkaista ohjelmaa voit katsoa sen virallisia sivuja, mutta tuskin siitä on mitään iloa, jos et osaa venäjää:


Ohjelmassa vierailevat usein Venäjän nimekkäimmät ja vähemmän nimekkäät poliitikot. Presidentti Putin on vieraillut ohjelmaa katsomassa usein. Hänestäkin on sketsejä. Hauskimpia, joita muistan oli sketsi, jossa amerikkalainen ja venäläinen diplomaatti keskustelevat, kumpi presidentti on nuorekkaampi. Amerikkalainen kehuu, että Obama ajaa jopa polkupyörällä. Samalla näytetään taustalla kuvaa Obamasta ajamalla pyörällä. Venäläinen kehuu, että Putinpa ratsastaa jopa karhulla. Samalla näytetään kuvaa karhulla ratsastavasta Putinista. Ohessa on tämä kuva. Vitsailu jatkuu vielä, mutta turha kertoa sitä enempää. Siis ohjelmia ei koskaan ole sensuroitu mitenkään.



Presidentti Putin käy katsomassa ohjelmaa varsin usein.


En ole lukenut tutkimusta kokonaan, mutta olen selannut sitä läpi. Tutkimuksesta löytyy tietoja netistä, jos viitsii hakea. Näyttää todella siltä, että Nato suhtautuu ohjelmaan sangen vakavasti.

Tutkimuksen kansikuva on vaikuttava.


Tutkimuksen sisällysluettelo. Huom. nuolen kohdalla KVN


Naton tekemä tutkimus.


Kun tutkimusta selailee, tulee tunne, että Nato pitää huumoria varsin voimakkaana aseena. Tutkimus sisältää paljon erilaisia kaavioita ja kuvia. "Analyyttistä" tekstiä on varsin paljon. Tutkijat ovat katsoneet hyvin runsaasti ohjelmia läpi. On heillä mahtanut olla hauskaa! Politiikka on kuitenkin vain yksi elementti KVN-ohjelmassa. Ohjelmaa katsovat yleensä ns. "sivistyneet ihmiset". Sillä on siis tietty taso. Lisäksi ohjelma voi olla valmis poliittinen kommunikaatioväline. Silloin se voisi toimia hybridisodan välineenä.

Tutkimuksen kuvitusta (KBH = KVN).


Huumorista aseena on sanottu, että se on sotilasdiplomatiaa. Jotkut sanovat, että se on humanitaarinen ase, ns. "pehmeä voima - soft power". Jotkut toivovat, että olisipa tämä tärkein ase, tämmöisiä aseita pitäisi olla enemmän. Paitsi, että pitäisi nauraa muille pitäisi osata nauraa myös itselle. Voisiko KVN olla tätä? Venäjällä sanotaan tästä Naton suorittamasta tutkimuksesta, että he (Nato) pelkäävät meitä - siis he kunnioittavat meitä.

On sanottu, että Hollywood on Yhdysvaltain paras ase. Ainakin propagandasodassa se on maailman ylivoimaisin. On todisteita siitä, että Hollywoodissa tehdään yhteistyötä amerikkalaisten tiedustelujärjestöjen ja Pentagonin kanssa. Kaikkihan me muistamme ranskalaisen Charlie Hebdon lehden pommi-iskun. Huumori - ja varsinkin poliittinen huumori - voi olla siis vaarallista. Mutta tässä Natotutkimuksessa on kyllä mielestäni astuttu riman ali. Natotutkimus julkaistiin Riiassa Liettuassa 15.3.2017.

Omituinen sattuma oli se, että seuraavana päivänä 16.3.2017 Riiassa järjestettiin natsikulkue, johon osallistui 2 000 natsia. Näistä ketään ei pidätetty. Mutta tätä natsikulkuetta vastustaneita pidätettiin viisi henkilöä. Siis natsit saavat vapaasti osoittaa mieltään Euroopassa, mutta heitä ei saa vastustaa. Uusnatsit ovat kasvava ilmiö Euroopassa. Varsinkin Baltian maissa ja Itä-Euroopassa, mutta myös Suomessa tämä on havaittu. Nyt ei enää naurata! Kun omalla takapihalla ovat liikkeellä tämmöiset voimat on siitä leikki kaukana. Tässä olisi mielestäni Natotutkimuksen paikka.

Natsikulkue Riiassa 16.3.2017.


Vanha natsi tekee natsitervehdyksen Riiassa 16.3.2017


Natsien SS-juliste Riiassa 16.3.2017.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!