keskiviikko 8. maaliskuuta 2017



ANNA 

Hän on Anna. Hänellä on pohjattoman surulliset silmät. Hän on ukrainalainen. Mutta kerron hänestä myöhemmin, miksi hänellä on niin surulliset silmät. Tänään 8.3. on kansainvälinen naistenpäivä. Yhdistyneet kansakunnat vahvisti päivän vieton, ja se sai samalla nimen "Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä". Tosin meillä Suomessa sitä ei juuri vietetä.


Mitä Ukrainan kulissien takana tapahtuu? Kansanedustaja Nadjeshda Savshenko kävi yllätysvierailulla jälleen Donetskissa ja Luganskissa. Tällä kertaa hän kävi tapaamassa paitsi alueen johtajia myös ukrainalaisia vangeiksi joutuneita sotilaita Donetskin ja Luganskin vankiloissa. Hän vei heille omaisten kirjeitä ja tervehdyksiä. Hän jutteli vankien kanssa ja katsoi olosuhteita, joissa vangit elivät. Hän on jo kauan yrittänyt järjestää molemminpuolista vankien vaihtoa, kuten Minskin sopimuksessa on sovittu. Sopimuksessa sanotaan, että vangit on armahdettava ja vaihdettava molemminpuolisesti kaikki vangit kaikkiin vankeihin. Tähän Ukrainan hallitus ei ole suostunut. Palatessaan jälleen Kiovaan Savshenkoa on uhkailtu jopa vankilaan pistämisellä hänen omavaltaisesta toiminnastaan. Ensin hän oli kaksi vuotta venäläisessä vankilassa, jolloin hänet nostettiin Ukrainan kansallissankariksi ja nyt hänet uhataan sulkea ukrainalaiseen vankilaan.



25. tammikuuta tätä vuotta alkoi piiritystila Ukrainassa. Ukrainalaiset ääriainekset katkaisivat kaikki rautatieyhteydet Donetskiin ja Luganskiin. Toimenpiteen johtajana toimi kansanedustaja Semen Sementshenko oikealta nimeltään Konstantin Grishin.  Toisena toimi kansanedustaja Vladimir Poroshjuk, joka on kuuluisa tappeluistaan Ukrainan parlamentissa. Sitten ruvettiin katkaisemaan myös maantieyhteyksiä. Ukrainan hallitus ja presidentti Poroshenko eivät tehneet mitään asian laukaisemiseksi tai sulkujen poistamiseksi. Tämä merkitsi sitä, että esimerkiksi hiili, jota aikaisemmin oli tuotettu Donetskista ei enää päässyt Ukrainaan. Tämä merkitsi myös sitä, että energiavarat alkoivat huveta Ukrainan puolella. Jouduttiin sulkemaan sähkö- ja lämpövoimaloita. Oligarkit, joilla oli hiilikaivoksia ja terästeollisuutta Donetskin ja Luganskin puolella ryhtyivät sulkemaan tuotantolaitoksiaan.

 Rautatie suljettu.


Tämä olisi merkinnyt työttömyyttä Donetskissa ja luganskissa. Vastauksena Donetskin ja Luganskin johtajat Aleksandr Zaharshenko ja Igor Plotniski ilmoittivat, että kaikki kaivokset ja tuotantolaitokset kansallistetaan 31.1. ja 1.2. vastaisena yönä tasan puolen yön aikana, jollei asialle tehdä mitään. Näin myös tapahtui. Tuotantolaitokset kansallistettiin. Työt alkoivat jälleen kaivoksissa ja terästehtaissa. Työläiset saivat jälleen työtä ja palkkaa ja voitoista saadut verot maksettaisiin tästä lähtien Donetskiin ja Luganskiin. Tuloksena Ukraina joutuu ostamaan hiiltä pääasiassa Venäjältä, jota se ei ole suostunut julkisesti myöntämään. Venäläinen hiili on naamioitu, amerikkalaiseksi hiileksi ukrainalaisessa kaupassa. Toisaalta Ukrainalla on ollut ongelmia myös atomivoimaloissaan. Ukrainalla on viisi atomivoimalaa, jotka on rakennettu Neuvostoaikaan ja venäläisin voimin. Kaikki ne käyttävät venäläistä ydinpolttoainetta. Yhdessä niistä on kokeiltu käyttää amerikkalaista ydinpolttoainetta peräti kolme kertaa, mutta se ei ole onnistunut eikä toiminut. Joten myös jatkossa jouduttaneen niissä käyttämään venäläistä ydinpolttoainetta.

Sitten kakkien yllätykseksi kävi ilmi, että Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on soittanut Venäjän presidentin Vladimir Putinille tänä vuonna peräti jo neljä kertaa. Viimeinen puhelu kesti 90 minuuttia. Siitä, mistä on keskusteltu ei ole tietoa. Pitää muistaa, että Poroshenkolla on tehtaita Venäjällä. On oletettu, että puhuttiin myös Donetskin ja Luganskin mahdollisesta erosta Ukrainasta. Kävi myös ilmi, että Poroshenko on siirtänyt salaa omaisuuttaan Ukrainasta Espanjassa olevaan huvilaansa. Kaikki varansa ja esimerkiksi arvokkaat taulunsa hän on vaivihkaa lentokoneellaan siirtänyt sinne. Tämä herättää suurta polemiikkia, mistä oikein on kyse? Aikooko Poroshenko karata?

Asioita on yhdistelty. Onko Ukrainassa käymässä taistelu vallasta? Näyttää siltä, että Proshenkolla on suuria vaikeuksia Ukrainassa. Selvästikään Poroshenko ei ole kyennyt hallitsemaan sotatilaa Itä-Ukrainassa. Hän ei ole kyennyt laukaisemaan ääriainesten tekemää piiritystilaa Ukrainassa ja hillitsemään ääriaineksia ja natseja. Hän ei ole kyennyt hallitsemaan oligarkkeja. Hänen suurimmat vastustajansa oligarkkien  ja monien poliitikkojen lisäksi ovat Julia Timoshenko, Nadjeshda Savshenko ja Mikheil Saakasvili tämä entinen Georgian presidentti. Julia Timoshenko oli kuuluisilla Trumpin rukousaamiaisilla, jota tapausta hän on mainostanut suuresti. Tosin hän ei päässyt keskustelemaan Trumpin kanssa. Sitten  hän tapasi 2.3.2017Yhdysvaltojen Ukrainan uuden suurlähettilään Mari Jovanovitshin, jota myös "Veriseksi Mariaksi" kutsutaan ja vieläpä suljettujen ovien takana.  Mistä on keskusteltu ei ole tietoa.

"Verinen Maria"


Poroshenko on ilmoittanut, ettei asetu enää ehdolle seuraavissa  presidentin vaaleissa. Vaikka Julia Timoshenko on Poroshenkon suurin vihaaja ja hänen puolueensa suurin vastustaja pidetään, että hänen kannatuksensa Ukrainassa on niin heikkoa, ettei hänellä ole mitään mahdollisuuksia presidentin vaaleissa. Tosin ennen hänellä oli hyvät henkilökohtaiset suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Sittemmin hänen ehdotettua, että Donetskia ja Luganskia vastaan käytettäisiin ydinaseita ovat suhteet varmasti viilentyneet. Etsiikö hän kannatusta Yhdysvalloista ja/tai Venäjältä?



Näyttää olevan myös niin, että presidentti Poroshenko taistelee paitsi poliittisesta vallasta myös muiden oligarkkien kanssa. Hän pisti jo matalaksi aikoinaan oligarkki Igor Kolomoiskin entisen Odessan kuvernöörin erottamalla hänet virastaan. Nyt hän taistelee Ukrainan rikkaimman oligarkin Rinat Ahmetovin kanssa, jolla on paljon teollisuutta ja mm. kuuluisa jalkapallostadion Itä-Ukrainassa. Toiset oligarkit ovat Viktor Nusenkis ja Sergei Taruta, jollia on myös paljon teollisuutta Itä-Ukrainassa. Jos Itä-Ukraina eroaa Ukrainasta olisi se suuri voitto Poroshenkolle. Tämä selittäisi sen, miksi Poroshenko ei ole puuttunut ääriainesten toimintaan rautateillä. Onko hän keskustellut tästä Putinin kanssa ei ole tietoa.




Tähän väliin vähän Ukrainan historiaa. Ukraina ja Ukrainan kansa koostuu lukuisista eri osista. Kartasta vähän selityksiä. Vuonna 1654 Ukrainaksi, alkuperäiseksi pidettävä osa koostui lähinnä kartan vaalean violetilla värjätyistä alueista. Vuosina 1654 - 1917 Venäjän eri tsaarit lahjoittivat Ukrainalle keltaisella merkityt alueet. Vuonna 1922 Vladimir Lenin lahjoitti Ukrainalle ruskealla merkityt alueet, koska Ukraina oli osa Neuvostoliittoa. Stalin lahjoitti vuosina 1939 ja 1945 sodan tuoksinassa ja sen jälkeen Ukrainalle vihreällä merkityt alueet. Ja vihdoin 1954 Nikita Hrjutsjov lahjoitti Krimin Ukrainalle. Hän, Hrutsjov oli itse ukrainalainen.


Näin ollen Ukrainan kansa koostuu etnisesti vähän vaihtelevista eri osista. Yhteistä näille on kuitenkin venäläinen alkuperä. Geneettisesti suurin osaa ukrainalaisista on yhteneväisiä venäläisten kanssa.  Neuvostoliiton aikana Ukraina oli osa Neuvostoliittoa. Näin huomattava osa ukrainalaisista on venäläistä alkuperää ja myös puhuu kotikielenään venäjää. Seuraava kartta osoittaa, että Ukraina on nyt selkeästi jakautunut venäjää äidinkielenään puhuviin ja ei puhuviin osiin. Odessa, Harkova ja Kiova ovat kaupunkeja, joissa myös huomattava osa puhuu äidinkielenään venäjää.




 Nykyään näyttää siltä, että sisällissodan lisäksi Ukrainassa käydään nyt myös valtataistelua. Presidentti Petro Poroshenko ei todellakaan ole vahvoilla vaan hänellä on paljon vastustajia. Hänen käskyjään ei totella juuri missään. Kansanedustaja Oleg Tsarjov sanoi 2.3.2017, että jos käytetään sotilaallista voimaa vallanvaihdossa Poroshenkoa ei kukaan tule puolustamaan. Pelkääkö Poroshenko siis henkensä puolesta, että käy niin, kuin edelliselle presidentille Viktor Janukovitshille, joka oli tarkoitus murhata 2014, mutta hän pääsi pakenemaan Venäjälle? Valmisteleeko hän pakoa Ukrainasta? Ainakin hänellä on paljon vastustajia. Kaikenlisäksi Yhdysvaltojen presidentiksi valittiin Trump, joka vaikuttaa suhtautuvan aivan toisin Ukrainaan, kuin edellinen presidentti. Presidentti Obama antoi täyden tukensa Poroshenkolle, mutta Trumpilla on omat ongelmansa Yhdysvalloissa, kun puoli valtakuntaa on häntä vastaan.

On muistettava, että Ukrainan edellinen presidentti Viktor Janukovits joutui pakenemaan Ukrainasta, koska hänet ja hänen perheensä piti murhata. Tästä oli tehty päätös. Hän onnistui pakenemaan murhaajia, koska onnistui hämäämään heitä. Hän lähetti virka-autonsa liikkeelle, mutta itse perheineen hyppäsi yöllä kahteen helikopteriin ja he lensivät Krimille Venäjän tukikohtaan. Murhaajat liikkuivat askeleen jäljessä, erehtyivät seuraamaan Janukovitsin virka-autoa ja saatuaan sen kiinni tappoivat kuljettajan. Huomasivat sitten erehtyneensä ja seurasivat Krimille. Tällä aikaa Janukovits perheineen oli jo ehtinyt Donetskiin ja edelleen rajan yli Venäjälle, jossa Putin oli myöntänyt hänelle turvapaikan. Murhaajat seurasivat Donetskille, mutta tulivat sinnekin liian myöhään.



Yllättäen 3.3.2017 Donetsk ja Lugansk julistivat kauppasaarron Ukrainaa vastaan. Tämä voi olla hyvinkin merkityksellistä. Aleksandr Zahartsenko ilmoitti, että me olemme tottuneet elämään jatkuvassa piiritystilassa. Nyt me julistamme kauppasaarron Ukrainalle.   Donetskin alue on ollut suurin teollinen ja taloudellinen keskittymä Ukrainassa. Yli 40 prosenttia Ukrainan hiilestä tuotetaan alueella. Ukrainan taloudella ei todellakaan mene hyvin, kuten alla olevasta taulukosta näkyy.  Maidanista vuodelta 2014 lähti jyrkkä taantuma, joka jatkuu yhä. Vuosi 2016 on vieläkin huonompi. Vuoden 2009 pudotus johtui siitä, että Venäjä lopetti kaasutoimitukset Ukrainaan maksamattomien laskujen vuoksi, kuten hyvin muistamme.


Saman päivänä 3.3.2017 Donetsk ilmoitti aloittavansa tietoliikenne- radio- ja televisio lähetykset uusilla moderneilla ja tehokkailla laitteillaan, jotka näkyisivät myös pitkälle Ukrainan puolelle. Tehokkaisiin televisiolähetyksiin kuuluu neljä donetskilaista televisiokanavaa ja kuusi venäläistä kanavaa. Tämä siksi, että Ukrainassa tiedettäisiin, mitä todellisuudessa tapahtuu Itä-Ukrainassa Donetskin ja Luganskin alueilla. Ukrainahan on kieltänyt kaikki venäläiset televisiolähetykset alueellaan.



5.3 Ukrainan ääriainekset katkaisivat yhden rautatieyhteyden suoraan Venäjälle ja uhkasivat katkaista kaikki kahdeksan muuta rautatieyhteyttä. Lentoliikennehän  suoraan Venäjälle on lopetettu jo aikaisemmin ja ne jotka haluavat matkustaa lentäen Ukrainasta Venäjälle tai päinvastoin joutuvat käyttämään kiertoreittejä päästäkseen perille. Lyhin reitti kulkee Minskin kautta.

Ukrainalaiset poliitikot ovat yleisesti kommentoineet Itä-ukrainasta Donetskista ja Luganskista, että se on syöpäkasvain joka täytyy leikata tai että sen asukkaat ovat biologista saastaa. Paitsi ydinaseiden käyttämistä on ehdotettu kaksimetrisen muurin rakentamista Itä-Ukrainan ympärille kuten Berliinissä oli aikoinaan tai Trump ehdotti Meksikon rajalle. Tähän mennessä Ukrainan sisällissodassa on kuollut jo 10 000 - 12 000 ihmistä eri lähteistä riippuen. Euroopan reaktioita ihmettelen tässä suuresti. Saksa ja Ranska olivat myös Minskin takaajia. Miksi ne eivät reagoi mitenkään siihen, miten Ukraina toimii sisällissodassaan? Niiden pitäisi yrittää vaikuttaa Ukrainaa hallitseviin piireihin, jotta väkivalta saataisiin loppumaan. Nyt näyttää siltä, että ne sulkevat vain silmänsä ja korvansa teki Kiova mitä tahansa, ei minkäänlaista reaktiota. Rahaa näyttää kyllä riittävän eurooppalaisten veronmaksajien kukkaroista suoraan ukrainalaisten oligarkkien taskuihin.


Palataanpa sitten surusilmäiseen Annaan. Hän on nuori nainen, joka asuu Itäukrainassa Donbassissa.  Hänen 11 vuotiaan tyttärensä ja hänen miehensä ukrainalaiset tappoivat tykistötulituksellaan, hänen kaksi nuorimmaista lastaan, poika ja tytär, vammautuivat pysyvästi invalideiksi, hän itse menetti vasemman kätensä ja hänen kotinsa tuhoutui täysin. Kaikki tapahtui Minskin sopimuksen jälkeen, jolloin piti tulla rauha. Hän kertoi, että tämmöisiä tapauksia on paljon. Hän sanoi, ettei tämän jälkeen kukaan enää voi ajatella elämistä yhdessä murhaajien kanssa. Tämän jälkeen hän ei voi enää koskaan kutsua itseään ukrainalaiseksi. Tämän jälkeen meillä ei ole enää mitään puhuttavaa tai neuvoteltavaa ukrainalaisten kanssa! Yhä tänä päivänä joka päivä tapetaan ihmisiä keskellä Eurooppaa Itä-Ukrainassa







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!