maanantai 6. maaliskuuta 2017



KOMMENTTI



Sain seuraavanlaisen kommentin edellisestä blogikirjoituksestani. Yleensä en lue kommentteja, vaan heitän ne suoraan roskiin. Tällä kertaa teen poikkeuksen. Mietin pitkään ennen kuin päätin julkaista sen:



Hyvä Kirkasotsainen mies!


Luin blogikirjoituksesi ja Naskalin kirjoituksen myös, ja nämä herättivät paljon ajatuksia. Olen eri sukupolvea kuin sinä ja voisin olla vaikka isoisäsi. Kävin koulua 1950- ja 1960-luvuilla ja oli se ihan toisenlaista, kuin nykyinen koulu. Kuri oli kovaa. En muista, että koulukiusaamista olisi meillä esiintynyt, mutta sitäkin enemmän opettajat pitivät kuria. Ruumiillinen rangaistus oli yleistä. Kävin erään pienen kaupungin poikakoulua ns. lyseota, jonka oppilaat olivat pelkästään poikia. Luokalla oli 44 oppilasta.

Ruumiillinen rangaistus oli tuohon aikaan ihan yleistä. Opettajat pitivät poikakoulussa kuria tukkapöllyin, korvatillikoilla, korvasta vetämisellä, potkimalla ja kaikkein yleisimmin lyötiin karttakepeillä näpeille. Sain minäkin usein karttakepistä niin, että vedet kihosivat silmiini. Joskus lyötiin niin lujaa, että karttakeppi hajosi. Syinä voivat olla kirjan unohtaminen kotiin, läksyjen tekemättä jättäminen tai jokin muu syy. Harvemmin kukaan uskalsi häiritä tunnilla. Miesopettajat yleensä vetivät korville tai siis läimäyttivät avokämmenellä poskelle niin että "läjähti" ja korvissa soi, joskus useita kertoja puolta vaihtaen, riepottelivat tukasta päätä "pyörittäen" tai potkittiin "persuuksille" niin, että koulun jälkeen takapuoli oli mustelmia täysi. Välistä vedettiin korvista ja usein nurkkaan seisomaan, jossa sai seisoa koko tunnin loppuun. Naisopettajat läimäyttelivät "korvatillikoita", vetivät korvista tai löivät karttakepillä kämmenille. Harvoin he potkivat. Tämä toiminta oli ihan jokapäiväistä ja sanoisin normaalia toimintaa tuohon aikaan, kukaan ei pitänyt sitä kummallisena eikä valitellut "turhista". Kuri oli sanoisinko "sotilaallista".

Opin vihaamaan koulua yli kaiken ja tultuani ylioppilaaksi ajattelin helpottuneena, ettei minun koskaan enää tarvitse mennä kouluun, ei koskaan enää!  Sitten kun pääsin opiskelemaan korkeakouluihin ja mm. Helsingin yliopistoon "rakastuin" opiskeluun. Miten toisenlaista se olikaan kuin koulumaailmassa. Oli ihanaa opiskella ilman rangaistuksen pelkoa.

Myöhemmin sain kutsuja erilaisiin kouluni "muistelutilaisuuksiin", juhlatilaisuuksiin ja kaikenlaisiin kissanristiäisiin, mutta vastenmielisyyteni koulua kohtaan oli niin pysyvää, etten koskaan ole mennyt niihin.

 Nykyinen koulukuri tuntuu olevan mielestäni ihan liian löysää. Oppilaisiin ei saa edes koskea vaikka he tekisivät mitä tahansa. Mielestäni oikea kuri pitäisi olla semmoista, että opettajalla olisi oikeus taltuttaa huonosti käyttäytyvä oppilas ihan fyysisillä otteilla ja nimenomaan koulukiusaamistapauksissa tai kouluhäirinnän tapahtuessa.


Eläkeläinen.



Vastaukseni Eläkeläiselle:

Hyvä Eläkeläinen!


Kiitos kommentistasi! Poikkeuksellisesti julkaisen kommenttisi ja vastaan siihen. Yleensä en edes lue kommentteja vaan tuhoan ne suoraan. Olen kuullut vastaavia tapauksia vanhemmilta ihmisiltä ihan yleisesti. 1950- ja 1960-luvuilla tuommoinen oli varmasti ihan yleistä, vaikka siitä ei puhuta. Kyllähän kotonakin saatiin kuulemma remmistä takapuolelle ihan yleisesti tai tytöt saivat vitsasta kintuille. Lapset olivat paremmin kasvatettuja kuin nykyisin.

Tämä nykyinen äärimmäinen ns. "vapaa kasvatus" on mielestäni mennyt jo aivan liian pitkälle. Lasta ei saa edes koskea, vaikka tekisi mitä pahaa tahansa. "Tukkapöllyt" tai "korvatillikat" eivät mitenkään vahingoita lasta, vaan pistävät tottelemaan, jos pelkkä sana ei riitä. Mutta yritäpäs tehdä sitä joudut vastuuseen. Edes omaa lasta ei saa kurittaa. Sitten ihmetellään, että nuoriso käyttäytyy miten se käyttäytyy tällä hetkellä. Kiusaaminen saattaa pilata ihmisen koko loppuelämän. Siihen olisi puututtava!

Mutta tärkeintä jutussa oli kuitenkin käsittääkseni se, että meidän joukossamme on suuri eriarvoinen ryhmä, jota syrjitään. Nuoret miehet, joilla ei ole koulutusta eikä työtä ovat syrjittyjä kansalaisia, joilla on käyttöä kyllä armeijassa, mutta muuten hyljeksittyjä. Tämä on selvää syrjintää ja aiheuttaa ja tulee aiheuttamaan ongelmia, jos ei tehdä mitään.

Kirkasotsainen mies


Alkuperäiset kirjoitukset:


http://uuuusi.blogspot.fi/2017/03/huuto-talla-kertaa-kirjoitukseni-on.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!