sunnuntai 4. maaliskuuta 2018




MAAILMAA KOHAHDUTTANUT PUHE 






1.3.2018 Venäjän presidentti Vladimir Vladimirovits Putin piti puheen, joka kohahdutti koko maailmaa. Ilmeisesti hänellä oli kevättä rinnassa koska puhe kesti lähes kaksi tuntia. Katsoin puheen suorana. Se alkoi klo 11.00 Suomen aikaan ja loppui vähän vaille 13.00. Presidentillä on tapana pitää joka vuosi puhe parlamentille. Tällä kertaa puhe pidettiin poikkeuksellisesti Manezhin näyttelysalissa. Presidentti oli vähän flunssainen, mutta se ei haitannut puheen pitämistä. Sali oli täynnä viimeistä paikkaa myöten.


Ensimmäinen puolisko puheesta käsitteli maan sisäisiä asioita, väestökehitystä, perheiden tukemista, köyhyyden poistamista, eliniän kasvattamista, terveyden huoltoa, valtavan maan sisäisiä liikenneyhteyksiä jne. Venäjä on ylivoimaisesti maailman suurin valtio, joten ongelmiakin riittää, mutta myös paljon etuja. Venäjä on tällä hetkellä maailman suurin viljan tuottaja, makean juomaveden varannot ovat maailman suurimmat, samoin metsien varannot, hiilivarannot. öljy- ja kaasuvarannot, mineraali- ja metallivarannot.  Venäjällä rakennetaan parhaillaan maailman suurimpia ja tehokkaimpia atomijäänsärkijöitä, jotta voitaisiin käyttää pohjoista laivaväylää idän ja lännen välillä. Kertshinsalmen silta Krimille on valmistumassa, rakettiteknologiassa Venäjä on ylivoimainen, ydinvoimaloita Venäjä valmistaa enemmän, kuin koko muu maailma yhteensä. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin, mutta siirrytään asioihin, jotka todella kohahduttivat koko maailmaa.

Sarmat eli Satan 2

Melkein puolet puheesta käsitteli Venäjän uutta aseteknologiaa. Venäjällä on ydinaseita eniten maailmassa, sehän tiedetään. Nyt näyttää, että myös aseteknologiassa Venäjä on todennäköisesti paljon muita edellä. Suuri ydinaseiden määrä oli aina Venäjän takuu turvallisuudestaan, mutta nyt laatu nostaa sen aivan uuteen potenssiin. Kaikki alkoi oikeastaan Neuvostoliiton hajoamisesta 1990-luvun alussa. Silloin Venäjä sopi Yhdysvaltojen kanssa, että Nato ei lähene Venäjän rajoja milliäkään. Mutta mitä olemme havainneet, Nato on nykyään aivan käytännöllisesti katsoen suoraan sen iholla. Joka kerta Venäjän huomautettua Yhdysvaltoja tästä sopimuksesta on sille sanottu "tämä ei kuulu teille". Tämä oli siis suoraan sopimuksen rikkomista. Toinen tekijä on ns. ohjustorjuntajärjestelmä, jota Yhdysvallat on rakentanut ja rakentamassa Romaniaan, Puolaan, Etelä-Koreaan, Japaniin, Alaskaan, laivoihin ja  pohjoisille alueille. Vuonna 2004 Putin nosti asian esille huomauttaen, että tämä rikkoo sopimuksia ja asetasapainon maiden välillä tehden Venäjän ohjuksista tehottomia, mutta monista huomautuksista huolimatta mitään ei muutettu. Tällöin Venäjällä yksinkertaisesti päätettiin muuttaa taktiikkaa. Ohitetaan nämä järjestelmät ja tehdään näistä järjestelmistä täysin hyödyttömiä romukasoja. Näistä asetelmista lähti liikkeelle uusi asesuunnittelu.
Sarmat voi lähestyä esimerkiksi Pohjoisnavan kautta tai Etelänavan kautta

Ensimmäisenä Putin nosti esiin kuuluisan RS-28 Sarmat ohjuksen. Lännessä ohjus on saanut osuvan nimen Satan 2 (Saatana 2). Ohjus on mannertenvälinen ballistinen monikärkiohjus,  jonka kärkien määrä on 10 - 15 taistelukärkeä, jotka kaikki ovat erikseen ohjattavissa. Kärjet voivat olla joko tavallisia räjähdekärkiä, valekärkiä tai ydinkärkiä. Näillä se voi tuhota esimerkiksi Texasin kokoisen alueen tuhansiksi vuosiksi. Ohjuksen nopeus on 24, 500 km/h ja kantamalle ei ole  määrätty takarajaa (yltää joka paikkaan maapallolla). Nopeus takaa, että mikään nykyinen puolustusjärjestelmä ei pysty torjumaan sitä. Ohjus suunnistaa tähtien mukaan. Ohjus on otettu jo käyttöön muutamilla joukko-osastoilla. Ohjus voidaan laukaista käyttämään monia reittejä mm. Etelänavan kautta, jolloin se lähestyisi Yhdysvaltoja etelästä. Pohjoispuoli Yhdysvaltoja on yritetty suojella, koska on kuviteltu, että Venäjä lähettää ohjuksensa pohjoisesta, mutta eteläpuoli Yhdysvaltoja on käytännössä avoin. Tämä merkitsee sitä, että Yhdysvaltojen on ajateltava puolustuksensa kokonaan uudelleen. Tai mieluummin elettävä rauhassa, olla uhkaamatta aseilla.


Ydinkäyttöinen risteilyohjus.

Toinen uusi ohjus on ydinkäyttöinen risteilyohjus, jonka käyttömatka ja -aika on käytännössä rajaton. Sen ydinkäyttöinen moottori takaa sen, että se voi vaikka kiertää maapallon ympäri monta kertaa eikä polttoaine lopu kesken. Kärkenä voi olla myös ydinkärki. Osumatarkkuus on käytännössä varmasti samaa luokkaa kuin kuuluisalla Kalibr risteilyohjuksella, jolla Venäjä iski Syyrian terroristeja Kaspianmereltä ja Välimereltä käsin. Lännessä luultiin, että Kalibr ohjuksen kantomatka on korkeintaan 500 km, mutta käytännössä huomattiin, että se on 2 500 km ja osumatarkkuus 2 metriä.


Kinzhall on hypersoninen aeroballistinen ohjus, joka lentää yli 10-kertaisella äänennopeudella.

Uusi on myös hypersoninen aeroballistinen ohjus Kinzhall, joka muutamassa sekunnissa saavuttaa 10-kertaisen äänen nopeuden ja kantomatka on 2 000 kilometriä. Ohjusta voi käyttää paitsi erilaisiin maakohteisiin myös merikohteisiin ja kärkenä voi olla myös ydinkärki. Nopeutensa vuoksi ohjusta on mahdotonta torjua nykyisillä aseilla. Ohjus on jo yleisessä käytössä Venäjän armeijassa.


Avangard saavuttaa yli 21-kertaisen äänennopeuden.

Kaikkein kummallisin ja yksityiskohdiltaan vielä salaisin on Avangard hypersoninen uusi ohjus. Avangard saavuttaa yli 21-kertaisen äänen nopeuden. Se on komposiittirakenteinen ja nopeudesta johtuen sen lämpötila nousee 1 600 - 2 000 °C asteeseen. Pelkästään sen nopeudesta johtuen kineettinen tuhovoima voi olla melkoinen. Se on kuin meteoriitti. Aseesta ei esitetä todellisia kuvia, koska se on salaista. Ase on jo sarjatuotannossa ja jo käytössä joillakin joukko-osastoilla. Kokeet aseella suoritettiin Pohjoisella jäämerellä. Kiinalaiset yrittävät parhaillaan kehittää vastaavaa ohjusta, mutta eivät ole vielä onnistuneet siinä.


Ydinkäyttöinen miehittämätön sukellusvene

Mielenkiintoinen on myös uusi ydinkäyttöinen miehittämätön sukellusvene " vedenalainen ohjus". Se sukeltaa hyvin syvälle ja on itseohjautuva. Taistelukärkenä voi olla myös ydinkärki. Se lasketaan liikkeelle sukellusveneestä ja kohteina voivat olla sekä merimaalit että rannikkomaalit.


Lasertykki

Ja viimeisenä Putinin esittämistä uusista aseista ovat uudet laseraseet. Aseita käytetään lähinnä ilmamaaleja vastaan. Ne voidaan asentaa maavoimille ajoneuvoihin, merivoimille laivoihin ja ilmavoimille lentokoneisiin. Tietenkään uusimpia ja salaisimpia aseita ei Putin julkistanut, sehän on selvää.

Kerrotaan, että Donald Trump herätettiin Putinin puheen aikana peräti 8 kertaa. Puheen aikana Yhdysvalloissa vallitsi yö. Joka tapauksessa seuraavana päivänä kaikkialla ja ennen kaikkea Yhdysvalloissa vallitsi suuri hysteria ja shokkitila. Kaikki tiedotusvälineet olivat  täynnä Putinin puhetta. Ennen kaikkea pohdittiin näitä uusia aseita. Mitä pitäisi tehdä, missä nyt ollaan, mitä tämä merkitsee? Maailma on uudessa asennossa. Näin ei kuitenkaan ollut Suomessa. Tuntui, kuin Suomi olisi ohittanut tilanteen huomaamatta mitään. Näyttää siltä, että Suomi herää varsin hitaasti jos ollenkaan. Ehkä tämä ei merkitsekään Suomelle mitään.

Putin sanoi, että tällaisia aseita ei ole kellään, mutta Venäjä ei ole suunnitellut hyökkäävänsä kenenkään kimppuun. Venäjän sotilaallisen voiman on tarkoitus pitää rauha maailmassa. "Veneen keinuttaminen pitää lopettaa ja ryhtyä neuvottelemaan" hän sanoi. "Venäjä käyttää ydinaseitaan vain siinä tapauksessa, että niitä käytetään Venäjää tai sen liittolaisia vastaan. Minkä tahansa tyyppisten ydinaseiden käyttö Venäjää tai sen kumppaneita vastaan koetaan hyökkäyksenä ja siihen vastataan välittömästi. Kukaan ei halunnut kuunnella meitä ennen, kuunnelkaa meitä nyt!" Uudet venäläisohjukset on kehitetty vastatoimeksi sille, että Yhdysvallat vetäytyi vuonna 2002 sopimuksesta, joka kielsi ballististen ohjusten torjuntajärjestelmät. Nyt ne on tehty hyödyttömiksi, koska nämä uudet aseet ohittavat ne helposti. Tämä tulee muuttamaan Venäjän asemaa, Venäjä voi noudattaa nyt täysin omaa politiikkaa.


 Ääntä nopeampi torpedo VA-111 Shkval

Tiedän, että Venäjällä on muitakin ylivoimaisia aseita, joita Putin ei maininnut puheessaan. Yksi tällainen on hypersooninen  Zirkon meritorjuntaohjus, joka lentää 8 kertaa äänen nopeudella eli 9 800 kilometriä tunnissa. Tätä ei voi torjua nykyisillä länsimaiden sotalaivojen torjunta-aseilla. Toinen on ääntä monta kertaa nopeammin kulkeva torpedo VA-111 Shkval. Tämän kehittely alkoi jo Neuvostoaikaan 1960-luvulla ja perustuu eräänlaiseen kaasukuplaan, jonka sisällä torpedo kulkee veden alla. Näitä on myös Kiinalla omat mallinsa. Nykyään suunnitellaan jo sukellusveneitä, jotka kulkisivat ääntä nopeammin ja perustuu samaan tekniikkaan. Tätä suunnittelee myös Kiina. Amerikkalaiset myöntävät, että radioelektroniikassa Venäjä on heitä yli 10 vuotta edellä. Tämä on saatu havaita muutamia kertoja. Kuuluisin tapaus lienee Mustallamerellä sattunut 12.4.2014 amerikkalaiselle sotalaivalle USS Donald Cook:lle. Se oli lähestymässä Venäjän vesirajoja, kun äkkiä Venäläinen taisteluhävittäjä Suhoi SU-24 lähestyi sitä. Samalla tapahtui jotain omituista. Kaikki Donald Cookin elektroniset ja sähköiset laitteet pimenivät. Yksikään tutka ei toiminut, yksikään elektroninen laite ei toiminut. Jopa kaikkien miesten omat kännykät sammuivat. SU-24 hävittäjä lenteli 12 kertaa taistelulaivan yli hyvin läheltä ja kukaan ei voinut tehdä mitään. Taistelulaiva kääntyi pois päin Venäjältä. Vähitellen alettiin saada laitteita kuntoon, joitakin laitteita ei saatu koskaan kuntoon. Jopa miehistön omia kännyköitä ei saatu kuntoon. Laiva oli saanut elektronisen iskun SU-24 hävittäjältä. Venäjä myöntää, että sillä on tällaisia laitteita, joilla voidaan pimentää vastustajan elektroniikkaa täydellisesti. Yhden laitteiston nimi on Hibiny. Hibiny järjestelmä sopii niin tiedusteluun kuin lamauttamiseenkin. Järjestelmä on täysin ainutlaatuinen eikä maailmassa ole muita vastaavia.


NBC Megan Kelly haastattelee Putinia.

Presidentti Putin julisti koko Venäjän kansalle nimikilpailun. Pitäisi keksiä nimet uudelle sukellusvenetorpedolle ja risteilyohjukselle. Heti alkoi tulla miljoonia nimiehdotuksia ympäri Venäjän. Amerikkalainen NBC kanava suoritti heti tuoreeltaan Putinin haastattelun. Haastattelija oli rankkuudestaan kuuluisa Megyn Kelly. Hän kysyi onko kyse uudesta kilpavarustelusta? Putin vastasi: "Ne, jotka näin väittävät ovat propagandisteja, eivät asiantuntijoita. Haluamme vain näyttää, että meillä on tällaisia aseita. Kukaan ei halua tällaista otsaansa. Me emme vain halua, että amerikkalaiset rikkovat sopimuksia ja lupauksia. Tämä kaikki on vastausta sille, kun Yhdysvallat lopetti noudattamasta omia sopimuksiaan yksipuolisesti. Venäläisiä on vedetty nenästä ja sitä me emme halua. Nollattiin vain amerikkalainen ohjustentorjuntajärjestelmät, jotka rikkoivat tekemiämme sopimuksia. Nämä järjestelmät ovat nyt romun arvoisia. Nämä aseet eivät ole kehitetty ylpeyden tähden vaan oman rauhan tähden, että voisimme elää turvassa ja rauhassa. Tämä ei ole haaste, tämä on vastaus tehtyihin tekoihin. Ennen tätä tilaisuutta maailmassa ajateltiin, että ollaan menossa kohti sotaa. Nyt ajatellaan, että ei missään nimessä sotaa. Sodan uhka kaikkoaa, ollaan menossa sodasta poispäin." Yhdysvalloissa koettiin shokki. Ohitettiin amerikkalaiset ja amerikkalaisten on tunnustettava se. Amerikkalaiset ymmärtävät vain voiman käyttöä.


Suhoi SU-57

Toisaalta on selvää, että ajan myötä myös amerikkalaiset aseet kehittyvät näissä suhteissa. Joten on ilmiselvää, että venäläisetkin jatkavat aseiden kehittelyä pitääkseen etumatkaansa ainakin joissakin suhteissa. Tiedän, että on ainakin yritetty kehittää hävittäjää, joka lentää niin korkealla, että pystyy ampumaan ohjuksillaan satelliitteja ja tuhoamaan ne. Kehitellään myös ääntä moninkertaisella nopeudella ylittävää pommikonetta. Kehitellään myös ns. kuudennen polven taisteluhävittäjiä. Parhaillaan viidennen polven häivehävittäjiä Suhoi SU-57 ollaan testaamassa Syyriassa todellisissa taistelutilannetesteissä. On sanottu, että kone on huomattavasti edistyksellisempi, kuin vastaavat amerikkalaiset F-35 ja F-22 hävittäjät.

Donald Trump ei vissiin nukkunut yötään kunnolla, liekö noussut raskaan yön jälkeen väärällä jalalla, koska ilmoitti heti 1.3.2018 teräksen ja alumiinin tuontitulleista. Tämä on herättänyt hajaannusta ja närää ympäri Eurooppaa ja maailmaa. On toiveita ja suotavaa, että ainakin Euroopan ja Venäjän suhteissa tapahtuisi lähentymistä myös poliittisesti sekä kaupallisesti. Mutta aika näyttää.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!