keskiviikko 21. maaliskuuta 2018




JOS OLET VAKOOJA 




Jos olet venäläinen vakooja ja haluat loikata länteen, sinun ei kannata missään nimessä asettua asumaan Britanniaan. Jo ainakin 14 entistä venäläistä kansalaista tai "agenttia" on kuollut tai saanut surmansa salaperäisissä olosuhteissa Britanniassa. En aio tässä nyt käydä läpi kaikkia tapauksia, mutta otan muutaman esimerkin, koska aihe on ihmeen ajankohtainen. Uutisotsikoihin ilmestyi 6.3.2018 hämmästyttävä uutinen. Venäläinen ex-vakooja myrkytetty Britanniassa. Venäläinen ex-vakooja 66-vuotias Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä 33-vuotias Julia Skripalova olivat saaneet myrkytysoireita. Skripalin ja hänen tyttärensä löydettiin tiedottomina penkiltä Maltingsin ostokeskuksen lähettyviltä Salisburyssa. He olivat käyneet syömässä Zizzi nimisessä ravintolassa. Tätä kirjoitettaessa he ovat yhä tiedotusten mukaan koomassa. Epäillään, että he eivät koskaan parane entiselleen.

Sergei Skripalin

Julia Skripalova

Sergei Skripalin tuomittiin Venäjällä vuonna 2006 vankeuteen 13 vuodeksi vakoilusta Britannian hyväksi. Vuonna 2010 Skripalin vaihdettiin Yhdysvaltojen kanssa tehdyn sopimuksen mukaan vankien vaihdon yhteydessä, jossa vaihdettiin 10 vankia puolin ja toisin. Hän muutti asumaan Britanniaan. Nyt siis 4.3.2018 Skripalin ja hänen tyttärensä joutuivat myrkytyksen uhreiksi, jossa käytettiin ilmeisesti Neuvostoliitossa 1970 luvulla kehitettyä Novitchok nimistä hermomyrkkyä.


Vil Mirzayanov, Novitchok myrkyn kehittäjä

Novitchok myrkyn oli kehittänyt kemiallisten aseiden laboratoriossa Vil Mirzayanov niminen tutkija. Myrkky koostuu kahdesta aineesta, jotka sinällään ovat täysin turvallisia ja niitä voi huoletta käsitellä. Mutta jos ne yhdistää niistä muodostuu myrkky, joka jopa hyvin pienenä määränä suullisesti nautittuna tai hengitettynä voi olla tappavaa. 1990 luvun alussa suuri määrä venäläisiä tiedemiehiä muutti länteen, koska Venäjällä meni taloudellisesti niin huonosti eikä alalla enää ollut töitä. Samalla vietiin kaikki tutkimustulokset. Vil Mirzayanov muutti Yhdysvaltoihin ja sai siellä töitä ilmeisesti kemiallisten aseiden kehittelijänä. Hän kirjoitti tutkimuksistaan kirjan, joka julkaistiin Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Tämä kirja sisältää myös Novitchok myrkyn tarkan kaavan. Tarkka kaava löytyy myös netistä, mutta en tietenkään anna sen osoitetta. Tätä myrkkyä valmistettiin myös Yhdysvaltojen ja Britannian puolustusvoimille. Myrkystä on olemassa lukuisa määrä erilaisia versioita kuten esim. Novitchok-5 ja Novitchok-7.  Aine toimii nesteenä, aerosolina tai kaasuna ja sitä voidaan käyttää esim. tykistössä, pommeissa, ohjuksissa ja erilaisissa ruiskutuslaitteissa.  Muutama gramma ainetta riittää tappamaan monta tuhatta ihmistä. Neuvostoliiton aikana eniten tätä myrkkyä säilytettiin Ukrainassa. Amerikkalaiset tuhosivat kaikki Venäjän tuotantolaitokset 1990. Päätelminä voidaan sanoa, että Novitchok myrkkyä on enää Yhdysvalloilla ja Britannialla. Myrkky on nykyään jo vanhanaikainen ja paljon tehokkaampia myrkkyjä löytyy määrin tuhansin.

 Novitchok myrkyn kaava (epätäydellisenä tietenkin).


Venäjällä ei ole enää kemiallisia aseita. Viimeiset tuhottiin kesällä 2017. Yhdysvalloilla on vielä yli 5 000 tonnia kemiallisia aseita, joita se ei ole tuhonnut. Todennäköisesti siellä on myös Novitchok aineita varastossa. Britanniassa vain 8 kilometriä Salisburystä toimii armeijan salainen tukikohta Porton Down, laajuudeltaan 28 neliökilometriä. Siellä aiemmin valmistettiin kemiallisia ja biologisia aseita ja mm. myrkkyä, jolla murhattiin Pohjois-Korean johtajan Kim jong-unin velipuoli Kim Jong-nam Malesiassa vuonna 2017.Kaksi nuorta naista heitti Malesian lentokentällä hänen kasvoilleen kuuluisaa VX myrkkyä, jota valmistettiin juuri Porton Townissa. En usko sanaakaan siitä, mitä tapauksesta on tiedotusvälineissä ilmoitettu tai kirjoitettu. Todennäköisesti kemiallisia ja biologisia aseita tutkitaan ja kehitetään Porton Downissa edelleen. Epäilemättä tulee heti mieleen jonkinlainen yhteys nykyisten tapahtumien kohdalla. Se piti saada näyttämään venäläisten tekemältä. Itse asiassa Novitchok-myrkkyä voidaan valmistaa missä tahansa. Voihan kyse olla ihan yksityisistä henkilöistä tai henkilökohtaisesta kostosta. Britannian lisäksi sitä on valmistettu ainakin USA:ssa, Tsekeissä ja Ruotsissa. Itse asiassa joiltakin tahoilta on ilmoitettu epäilys, että nyt tällä kertaa myrkky on valmistettu Ruotsissa. Tosin Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vaatii tarkempia todisteita tästä väitteestä. Siis Venäjä ei voi vaatia todisteita, mutta Ruotsi voi. Mikä on todellinen Ruotsin osuus tässä asiassa, jääköön minun kohdaltani selvittämättä toistaiseksi.

Porton Down sijaitsee vain 8 kilometrin päässä Salisburystä


Theresa May syyttää Venäjää

Boris Johnson omimmillaan.

Britannian pääministeri Theresa May ei aikaillut sekuntiakaan, vaan ilmoitti heti, että Venäjä on syyllinen. Hän ilmoitti, että Venäjä on "erittäin todennäköisesti" murhayrityksen takana. Hän ilmoitti rankaisutoimista. Tosin Mayn logiikka pettää. Hän mainitsi, että aine on peräisin Venäjältä, mutta tämähän ei suinkaan merkitse, että käyttäjä olisi venäläinen ja varsinkaan Venäjän presidentti. Ja kaikki tämä ilman minkäänlaisia tutkimuksia tai todisteita. Tosin hän ei ottanut huomioon, että venäläisillä ei ole minkäänlaista motiivia murhata joku ikivanha vakooja ja hänen tyttärensä ja juuri ennen presidentin vaaleja. Voisiko idioottimaisempaa kuvitella? Britannialla on motiiveja vähintään kolme, sotkea Venäjän presidentin vaalit, Syyrian sodan Venäjän hieno menestys ja tulevat jalkapallokisat Venäjällä. USA:lla on vielä suuremmat motiivit toimia näin. Trump yhtyi heti Mayn syytöksiin. Tähän kuoroon yhtyivät Ranska ja Saksa tosin vaisummin sävyin.  Kaiken huippu oli puolisekopää Britannian ulkoministeri Boris Johnson, joka syytti suoraan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, että hän on määrännyt aineen käytöstä. Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin kuultavaksi. Tuloksena päätettiin karkottaa 23 venäläistä diplomaattia.



 Maria Zaharova

Venäjä on kategorisesti kieltänyt käyttäneensä kemiallista asetta. Kansainvälisten käytäntöjen mukaan, kun Sergei Skripalinin tytär Julia on Venäjän kansalainen, on Venäjällä oikeus osallistua tutkimuksiin. Tätä Britanniassa ei olla hyväksytty. Britannialta pyydettiin virallista selitystä asiasta, mutta sieltä ei vastattu. Venäjä pystyisi määrittelemään mistä aine on peräisin, mutta Britannia ilmeisesti pelkää jotain paljastuvan, eikä ole hyväksynyt Venäjän tarjousta. Venäjä päätti karkottaa vastaavasti 23 brittiläistä diplomaattia. Lisäksi päätettiin sulkea Britannian Pietarin konsulaatti sekä lopettaa Britannian kulttuuri- ja koulutuskeskuksen, British Councilin toiminta Venäjällä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov peruutti matkansa Lontooseen, mikä kylläkin kummallisesti käännettiin niin, että Britannia olisi peruuttanut Lavrovin tulon. Lisäksi Venäjän valtion virallinen tiedottaja Maria Zaharova ilmoitti, että jos Britannia kieltää venäläisen RT-kanavan (Russian Today) toiminnan Britanniassa, Venäjä lakkauttaa kaikkien brittiläisten tietotoimistojen toiminnan Venäjällä. Britannia yritti esittää YK:ssa, että asiaa käsiteltäisiin suljettujen ovien takana, mutta Venäjä tyrmäsi ajatuksen ja ilmoitti, että asia käsitellään ihan julkisesti YK:n yleiskokouksessa. Lisäksi Venäjä lähetti virallisen syytteen OPWC:lle (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) siitä, että sen kansalainen Julia Skripalova on yritetty murhata Britanniassa ja sitä pitäisi tutkia riippumaton kansainvälinen tutkijalautakunta. Venäjä on valmis yhteistyöhön tutkijoiden kanssa. Kiinan YK:n edustaja Ma Zhaoxu  sanoi: "Toivomme, että kattava ja puolueeton tutkimus järjestetään kansainvälisen oikeuden, tosiasioiden ja normien perusteella". Lisäksi virallisena kantana pidetään anteeksiantamattomana Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin lausumaa siitä, että Kreml olisi syyllinen tapahtumaan. Israelin tiedustelupalvelu Mossad on ilmoittanut, että se on toista mieltä Venäjän osuudesta murhayrityksiin. Se ei usko, että Venäjällä on mitään tekemistä asian kanssa. Tietääkö Mossad jotain, mitä me emme tiedä?


Scotland Yardin tiedottaja Neil Basu piti lehdistötilaisuuden

Scotland Yardin tutkijat ilmoittivat, että nyt Theresa May, Boris Johnson ja Donald Trump ovat menneet asioiden edelle. Scotland Yardin tiedottaja Neil Basu piti lehdistötilaisuuden ja kertoi, että tutkimus on vasta alussa ja menee useita viikkoja, kenties kuukausia, ennen kuin vastauksia voidaan antaa. On aivan liian aikaista tehdä mitään johtopäätöksiä asiasta. On aivan käsittämätöntä, että nämä "suuret poliitikot" ovat antaneet mitään virallisia lausuntoja ennen kuin asia on edes tutkittu. On unohtunut länsidemokratian yksi tärkeimmistä sivistysvaltioiden kulmakivistä: "Syytön kunnes toisin todistetaan". Toisaalta tutkimuskomitea ei ole riippumaton. Siihen kuuluu vain brittien tiedustelupalvelun jäseniä. Britannia kieltäytyi yhteistyöstä Venäjän kanssa.

Toistaiseksi neljä eri versiota on esitetty myrkytyksen tapahtumaksi ja vieläkään ei tiedetä, mikä niistä  oli todellinen. Ensimmäisenä esitettiin, että ruoka myrkytettiin. Toisena ehdotettiin, että myrkky laitettiin Julian Skripalovan matkalaukkuun lentokentällä. Kolmantena ehdotettiin, että joku "rakastunut" venäläinen pariskunta myrkytti. Neljäs ehdotus oli, että Skirpalinin BMW oli juuri huollossa (huom. Britanniassa) ja sen ilmastointilaitteeseen laitettiin myrkkyä pulverimuodossa. Uskon, että lisää erilaisia versiota löytyy. Mitään todellista versiota myrkytyksen syistä ei ole vielä näytetty, mutta ollaan varmoja, että Venäjä on syyllinen. Ilmoitettiin, että yli 40 ihmistä oli saanut myrkytyksen, mutta verinäytteiden tutkimusten jälkeen huomattiin, että vain yksi poliisi  oli saanut lieviä myrkytyksen oireita. Edes myrkystäkään ei olla enää varmoja, koska yksi gramma kyseistä myrkkyä olisi tappanut 50 metrin säteellä kaikki ihmiset. Todellisuudessa ei edes tiedetä, mitä oli tapahtunut.


Tulee kuva siitä, että Lontoo ei haluakaan löytää totuutta. Kaiken takana näyttää olevan ainakin kolme syytä, jotka liittyvät  ajankohtaan. Venäjän presidentin vaalit, Venäjän loistava menestys Syyriassa, jossa syytteet kemiallisen aseen käytöstä osoittautuivat perättömiksi ja kolmanneksi tulevat jalkapallokisat.  Kuninkaalliset ilmoittivat etteivät osallistu kisoihin, mutta kukapa heitä kaipaa, en minä ainakaan. Pysyisivät aina poissa! Kisat järjestetään kuitenkin ja brititkin ovat ilmoittaneet osallistuvan kisoihin, vaikka virallisesti onkin ilmoitettu brittiläisille katsojille, että Venäjälle on vaarallista mennä, älkää menkö!


Alexander Litvinenko

Kuuluisin vakoilijamurha oli kuitenkin entisen KGB-agentin, venäläisen Alexander Litvinenkon murha Lontoossa 2006. Hänet murhattiin brittiläisten antamien tietojen mukaan isotooppi polonium-210 aineella. Ainetta tuotetaan lähinnä ydinvoimaloissa. Heti asiasta nostettiin suuri häly ja syytettiin Venäjää, mutta kuitenkin ilman mitään todisteita. Surmasta syytettiin kahta venäläistä, jotka olivat tavanneet Litvinenkon ja juoneet hänen kanssaan teetä lontoolaisessa hotellissa. Epäillyt olivat nimeltään Andrei Lugovoi ja Dimitri Kovtun, jotka kuitenkin kieltävät tietävänsä asiasta yhtään mitään. Britannia on vaatinut ilman mitään todisteita Venäjää luovuttamaan heidät, mutta Venäjä on kieltäytynyt. Litvinenko vakoili Britannian hyväksi ja asian tultua ilmi pakeni Britanniaan. Litvinenkolla oli paljon henkilökohtaisia vihollisia kaiken muun lisäksi. Asiasta on tehty lukemattomia erilaisia selvityksiä, mutta suurin osa on ns. salaista materiaalia. Venäjän mukaan selvitykset eivät ole puolueettomia vaan poliittisesti värittyneitä. Lugovoi piti 31. toukokuuta 2007 tiedotustilaisuuden, jossa syytti erityisesti Britannian tiedustelupalvelua murhasta MI6:ta, jolle Litvinenko oli työskennellyt. Lugovoi epäili myös Boris Berezovskia osallisuudesta asiaan, koska Litvinenko ja Berezovski olivat riidoissa keskenään 


Andrei Lugovoi pitää naurettavina väitettä, että hän tai Dimitri Kovtun olisivat syyllisiä Litvinenkon murhaan. Nyt hän on saanut lukuisia puheluita lännen lehdistöltä.

Andrei Lugovoi, Litvinenkon isä Valter Litvinenko ja Litvinenkon veli Maksim samassa kuvassa. He ovat hyviä ystäviä keskenään ja tuntevat toisensa jo pitkältä ajalta. Valter Litvinenko on lääkäri ja seurasi poikansa kuolemaa vierestä Lontoossa monen päivän ajan. Hän kertoo, että hänen poikansa myrkytettiin ja syyllinen on CIA ja Britannian MI6. Hän on vakuuttunut asiasta. Nykyiset tapahtumat näyttävät seuraavan samaa kaavaa Litvinenkon tapauksen kanssa. Hän voisi kertoa paljonkin poikansa Alexanderin murhasta, joista ei olla yleisesti tietoisia. Ehkä joskus syvennyn asiaan.


Boris Berezovski

Kolmas tapaus, jonka otan esille on Boris Abramovits Berezovskin kuolema Lontoossa 23. maaliskuuta 2013. Berezovski oli rikas oligarkki, joka oli kerännyt varansa laittomilla toimilla Venäjällä, varastamalla, suorittamalla kavalluksia. Hän toimi myös brittien vakoojana. Häntä odottivat oikeustoimet Venäjällä, jolloin hän pakeni ensin Ranskaan, sitten Lontooseen 2003. Siellä hän muutti nimekseen Platon Eden. Vuonna 2011 Berezovski kävi Britanniassa oikeutta Roman Abramovitsia vastaan, jonka hän kuitenkin hävisi. Berezovskin väitetään löytyneenä kuolleena kylpyammeesta. Todellisuudessa hän hirttäytyi. Kuolinsyytä väitetään yhä epäselväksi. Tutkimuksiin osallistui Britannian poliisista kemiallisten, biologisten ja radioaktiivisten aineiden asiantuntijoita. Venäjää on syytetty murhasta. Myös itsemurhaa on epävirallisesti esitetty kuolinsyyksi. Jotkut väittävät, että Berezovski kärsi viimeiset vuotensa syvästä masennuksesta. Ennen kuolemaansa hän lähetti kaksi kirjettä presidentti Putinille, joissa pyysi anteeksi käytöstään Venäjällä ja ilmoitti suuresta halustaan palata takaisin Venäjälle. Presidentti Putin on vahvistanut kirjeiden saamisen, mutta ei kommentoi niiden sisältöä.

Hämmästyttäviä yhteyksiä löydetään näistä kuolleista vakoilijoista. Kaikkien kolmen siis Sergei Skripalin, Alexander Litvinenkon ja Boris Berezovskin brittiläisen MI6:n yhdysmiehenä toimi brittiläinen agentti Pablo Miller. Hänellä oli vielä yksi venäläinen yhteys vakoojaan nimeltä Vjatseslav Zarko, joka myöskin murhattiin omituisissa olosuhteissa. Häntä en ole käsitellyt tässä tilan puutteen vuoksi. En myöskään tiedä onko Pablo Miller peitenimi. Yhteenvetona voidaan sanoa, että Britannia on käyttäytynyt vähintäänkin kummallisesti ja  vihamielisesti Venäjää kohtaan. Hämmästyttävästi joka kerta toistuu sama kaava. Kun joku Britannialle työskennellyt entinen vakoilija, agentti kuolee tavalla tai toisella,  esitetään valtava syytekuorma Venäjää vastaan suureen ääneen. Venäjää syytetään murhista, mutta mitään todellisia todisteita ei esitetä. Ilmoitetaan, että asiaa tutkitaan, mutta tuloksia tai todisteita ei julkisteta. Osa jätetään kokonaan tutkimatta. Koskaan tutkimuksiin ei oteta mukaan Venäjää, vaikka mitä ilmeisimmin siitä olisi suurta hyötyä. Tulokset halutaan salata. Tämä johtaa siihen käsitykseen, että murhien takana on aivan muu taho kuin Venäjä. Tämä taho on mitä Ilmeisimmin Brittiläinen Secret Intelligence Service (SIS), joka tunnetaan paremmin nimellä MI6. Sopii kuvaan kuin nyrkki silmään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!