maanantai 1. tammikuuta 2018






VUOSI 2017 MENI


Saanatunturi valaistiin sinisellä... hmm... violetilta tuo minusta näyttää.


Silloin kun vuosi vaihtuu on ehkä ihan hyväkin muistella mitä menneenä vuotena tapahtui. Vuoden 2017 aikana tapahtui maailmalla paljon kuohuttavaa. Voisi sanoa, että vuosi oli aika aggressiivinen. Maailmalla sodittiin paljon ja loppuvuotta kohti erilaisia aggressioita nousi esiin jopa Suomessa ja sen eri medioissa. Uumoiltiin jopa kolmatta maailmansotaa. Toivottavasti uumoilijat eivät ole oikeassa. Sillä voisi olla tuhoisat seuraukset koko ihmiskunnalle! Otan esille vain yleisimpiä ja mielestäni tärkeimpiä asioita.



Vuoden ylivoimaisesti  tärkeimmäksi tekijäksi nousi ilman muuta Syyria ja sen vapauttaminen terroristeista. Tämä oli Venäjältä loistava taidonnäyte ja pistänee monet ajattelemaan asioita uusiksi. Näyttää siltä, että Venäjä on ainoa valtio, joka kykenee taistelemaan terrorismia vastaan.  Yhdysvallat menetti kannatustaan maailmalla paitsi Syyrian takia, myös suhtautumisessa Pohjois-Koreaan, Eurooppaan, Lähi-itään, arabimaihin, Latinalaiseen Amerikkaan ym. Kaikenlaiset äänestykset YK:ssa osoittavat, että Yhdysvallat ei ole enää se johtava valtio maailmassa, joka sanelee, mitä muiden on tehtävä. Yhdysvaltojen irtautuminen erilaisista sopimuksista (mainittakoon Ilmastosopimus, erilaiset taloussopimukset) osoittavat yhä vähenevää poliittista valtaa.

Vuoden toiseksi tärkeimmäksi tekijäksi nousi jatkuva sanasota Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä. Kaikesta kukkoilusta huolimatta sota on pysynyt onneksi vain sanasotana eikä muuttunut aseelliseksi. Jos kaikki sanat olisivat muuttuneet todeksi voisi maailma olla nyt ihan toisen näköinen. Ainoa oikea ratkaisu Pohjois-Korean kohdalla ovat neuvottelut eli neuvottelujen tie, kuten Venäjä ja Kiina ovat koko ajan ehdottaneet. Jatkuva uhittelu ja Yhdysvaltojen johtamat sotaharjoitukset ovat umpikuja, joka voi päättyä huonosti. Sanktiot Pohjois-Koreaa kohtaan ovat täysin väärä ja epäreilu ratkaisu eivätkä tuo muuta kuin kansan kurjistumista ja ehkä jopa nälkää ihmisille, jotka eivät mitenkään ole syyllistyneet mihinkään. On ihmeellistä, että tämmöisiin ratkaisuihin yhä tänä päivänä päädytään. Maailma on vielä kehittymätön ja epäoikeudenmukainen.

Rakettimies Trump satulassa.


Donald Trump aloitti presidentin uransa Yhdysvalloissa viime vuonna. Käytännössä näyttää siltä, että Yhdysvalloissa vallitsee sisäinen kaaos ja sisällissota Trumpin kannattajien ja vastustajien välillä. Tämä on johtanut siihen, että aloittava presidentti ei ole pystynyt toteuttamaan omia päätöksiään tai johtamaan maata haluamallaan tavalla. Hänen päätöksiään sabotoidaan ja kaadetaan ja hän joutuu peruuttamaan tai pyöristämään niitä. Välistä tuntuu, että hän joutuu toteuttamaan päätöksiä täysin omien toiveiden vastaisesti. Toisaalta tuntuu, kuin hänen nekin päätöksensä, jotka menevät läpi, ovat mielivaltaisia ja järjettömiä. Tuntuu, kuin Yhdysvallat olisi kaaostilassa.

Euroopassa EU:ssa vallitsee myös monenlaisia kaaostilanteita. Ilman muuta Brexit on niistä suurin, mutta erimielisyyttä esiintyy myös esim. Puolan, Baltian maiden ja muiden EU-valtioiden välillä. Samoin on Unkarin ja muutaman muun valtion laita. Monista asioista ollaan erimielisiä. Myös Yhdysvaltojen ja EU:n välinen suhde on oleellisesti muuttunut ja huonontunut. Myös Angela Merkelillä vaaleissa ja Emmanuel Macronilla oli omat vaikeutensa omissa valtioissaan. Pienenä mielenkiintoisena esimerkkinä EU:n sisäisistä toimista on erilaisten ruokatarvikkeiden valmistus, myynti ja jakelu. Entisille Itä-Euroopan maille valmistetaan myytäväksi huonompilaatuisia elintarvikkeita kuin läntisille keskeisille Euroopan maille. On havaittu, että jopa Suomi kuuluu ainakin osittain tähän paarialuokkaan ja täällä myydään huonompilaatuisia valmisteita, kuin keskellä Eurooppaa olevalle "yläluokalle". Ei kurjalisto ole ansainnut niin hyvää ruokaa kuin eliitti, ajatellaan Keski-Euroopassa. Mutta ei me täällä Suomessa välitetä, vaikka saadaankin huonompilaatuista tavaraa, eihän?

Myös mielenkiintoinen ja tulenarka on tilanne keskellä Eurooppaa Ukrainassa. Eurooppa näyttää alkavan kyllästyä Ukrainassa vallitsevaan "epädemokratiaan" ja natsismin ihannointiin. Tosin Yhdysvallat ei näytä täysin kyllästyneen tilanteeseen, koska on alkanut myydä aseistusta sinne. Ihmeellinen on taistelu presidentti Petro Poroshenkon ja toisaalta entisen Georgian presidentin Mikheil Saakasvilin välillä. Vaikka Saakasvilillä ei ole minkään maan passia tai henkilöllisyyttä hän voi näköjään ihan vapaasti liikkua ja toimia missä haluaa. Hänet on monta kertaa vangittu Ukrainassa, mutta sitten jälleen laskettu taas vapaaksi. Herää mielenkiintoisia ajatuksia siitä, että hänellä on vahvaa tukea jostain päin maailmaa taustallaan. Katseet kääntyvät kyllä länteen meren taakse.



Suomelle tärkeäksi nousi Suomen satavuotisjuhlavuosi. Varsinaista juhlapäivää vietettiin 6.12.2017. Tässäkin on paljon suhteellisia käsityksiä. Suomi sai itsenäisyyden vasta vuoden 1917 viimeisenä päivänä eli 31.12.2017 ja ainoa, joka sen myönsi oli Neuvostoliitto ja myöntäjä oli Vladimir Iljitsh Lenin. Tämä on aktiivisesti yritetty unohtaa Suomen viettäessä tätä juhlapäivää. Muut valtiot tunnustivat Suomen itsenäisyyden vasta vuonna 1918 ja Yhdysvallat ja Britannia vasta 1919. Se, että joku valtio yrittää julistautua itsenäiseksi ei vielä merkitse itsenäisyyttä. Tämän olemme saaneet havaita ihan konkreettisesti viime vuoden aikana Katalonian yrittäessä julistautua itsenäiseksi Espanjasta. Vielä kukaan ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. Tämä on myös aiheuttanut ongelmia Euroopassa. Toinen esimerkki on Itä-Ukrainan yrittäessä julistautua itsenäiseksi Novorossijaksi, jota kukaan ei ole tunnustanut vaikka itsenäisyyden puolesta siellä on äänestetty jo kaksi kertaa. Novorossijaan liittyy varsin mielenkiintoinen seikka. Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat luvanneet Itä-Ukrainalle sotilaallista apua. Etelä-Ossetian ja Abhasian ovat tunnustaneet itsenäisiksi vain  muutamat valtiot, kuten esimerkiksi Venäjä. Muut valtiot pitävät niitä Georgiaan kuuluvina. Nyt herääkin mielenkiintoinen kysymys, pitävätkö nämä itsenäisyyden kieltävät valtiot tätä sotilaallista apua Georgian ja Ukrainan välisenä sotana?

Suomi sai onnitteluja Venäjältä ja myös presidentti Trumpilta, mutta Suomi on niin pieni valtio, että tätä satavuotisjuhlaa ei juuri muualla maailmalla paljoa ole muistettu. Jonkinlaisia valonäytöksiä on yritetty järjestellä ympäri maailmaa, mutta mielestäni ne ovat lähinnä olleet huono vitsi. Presidentin linnassa vietettiin siis 6.12.2017 Suomen satavuotisjuhlia, tai siis lähinnä eliittihän sitä siellä vietti.  Tämän juhlavuoden presidentin itsenäisyysjuhlissa näytti nousevan pääasiaksi trendi naisten rinnoista. Itse en katsonut juhlia, mutta sen verran kun olen nähdyt kommentteja ja kuvia päällimmäiseksi näyttää nousseen esille, kuka naisista uskalsi paljastaa enemmän rintojaan ja millä eri tavoin. Kirjoitettiin ja puhuttiin rinnoista ja nännien näkyvyydestä. Varsinkin Kiira Korven nännit nousivat valtakunnan ykkösuutiseksi, sanottiin jossain. Mietityttää tämmöinen itsensä paljastelu itsenäisyysjuhlan yhteydessä, mutta ehkä se on sopiva yhdistelmä seksi ja itsenäisyys. Alla pientä kuvakavalkadia.

Tänä vuonna linnan juhlista suurimmaksi uutisaiheeksi nousi naisten rintojen paljastelu. Jopa haastattelijan katse ei pysy kurissa. Tosin kokeneena miehenä voisin sanoa, etteivät tuossa ole kovin isot, kovin ovat pienet.

Kiiran Korven nänneistä heräsi kovasti puhetta, mutta kyllä muutkin paljasteli nännejään.

Myös mauttomuudesta heräsi puhetta ja liiasta paljastelusta.

Aika paljastavaa

Jotkut tulivat jopa toinen rinta paljaana ja perävakokin näkyi. Mietin sitä, että minäköhän vuonna ensimmäiset uskaltavat tulla jo yläosattomissa?

Tissit on tarkoitettu alunperin lasten ruokkimista varten. Tämä on siis puhtaasti luonnonjärjestely. Tästä päästäänkin yhteen suureen aiheeseen, jota on alettu käsitellä viime vuonna 2017 runsaasti meilläkin Suomessakin. Yhdysvalloista levisi käsite  #metoo-kampanja eli naisten seksuaalinen ahdistelu, jota on tapahtunut varmasti jo vuosituhansia. Tästä tuli eräänlainen muoti-ilmiö 2017, joka levisi etupäässä Yhdysvalloista Länsi-Eurooppaan ja myös meille Suomeen. Kaikki alkoi Hollywood tuottajasta Harvey Weinsteinista. Monet tähdet ryhtyivät äkkiä syyttämään häntä seksuaalisesta ahdistelusta, joka oli tapahtunut ennen kuin heistä tuli tähtiä. Tässä tulee miettineeksi, kuinka moni näistä tähdistä oli hyväksynyt tämän ahdistelun aikoinaan ja mitä kaikkea he tekivät hänen kanssaan ennen kuin heistä tuli tähtiä? Muutenhan heistä ei koskaan olisi tullut tähtiä. Kuinka monta suurta tähteä on menetetty, koska he olivat rehellisiä eivätkä hyväksyneet tätä ahdistelua? Ainakin Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ja Ashley Judd olivat hyväksyneet nämä toimet päästäkseen tähdiksi. Missä on heidän rehellisyytensä, kun nyt vasta tulivat esille? Enpä kyllä paljoa arvosta heitä.

Ruotsalainen näyttelijätär Noomi Rapace tuli esille ja kirjoitti, että monet naiset ovat itse pelanneet tätä peliä ja kiivenneet sen avulla tietoisesti eteenpäin urallaan. He ovat seksiä hyväksi käyttäen päässeet sisäpiireihin, osallistuneet  "peliin" ja käyttäneet sitä omaksi edukseen. Naiset ovat itse olleet "leikissä" mukana. Rapace kertoo omin silmin nähneensä lukuisia tapauksia paitsi Ruotsissa myös Los Angelesissa. Tämä ei ole mitään uutta taivaan alla. Kaikkihan ovat sen tienneet ikuisesti, että menemällä vuoteeseen rahan tai vallan kanssa pääsee eteenpäin varsinkin Yhdysvalloissa. Rapace myös kyseenalaistaa Oscarien jakoprosessin. "Paras elokuva ei voita, vaan se tuotantoyhtiö, jolla on paljon rahaa ja jonka takana on vaikutusvaltaisia ihmisiä."

Yhtäkkiä tästä on seurannut se, että melkein jokaista miestä täällä voidaan syyttää seksuaalisesta ahdistelusta. Ilmiöllä on rajallinen, paikallinen ja ajallinen aspekti. Ensimmäinen on se, että kun 1960-luvulla tapahtui ns. seksuaalinen  vallankumous, ei kenenkään mieleen edes olisi tullut syyttää ketään seksuaalisesta ahdistelusta. Toinen on se, mitä tämä poliittisesti merkitsee, että asia on juuri nyt nostettu esille? Tällä on ilmeinen poliittinen tilaus ja juuri nyt. Todennäköisesti asia hiipunee aikanaan.  Tämä on puhtaasti länsimainen ilmiö. Kolmanneksi; tästä voi tulla myös miehille ansa. Tällä periaatteella voisi syyttää maailman jokaista miestä  seksuaalisesta ahdistelusta, vaikka mitään ei koskaan olisi tapahtunutkaan. Näin voi kostaa tai kiristää tehokkaasti ketä miestä tahansa, koska vain sana riittää, ei tarvitse edes mitenkään todistaa asiaa. Maine ahdistelusta kuitenkin jää. Tai sitten provosoimalla tilanne, josta seurauksena voi nostaa syytteen. Työnnä vaikka paljas rinta miehen naaman eteen ja tönäise vähän miestä. On muistettava, että tämä on aiheuttanut jo itsemurhia. Seurannaisilmiönä seuraa, että kohta kukaan mies ei uskalla edes katsoa naista saatikka sitten aloittaa mitään suhdetta kenenkään naisen kanssa. Entäpä sukupuolineutraalit vessat? No ainakin saadaan maailman väkiluku laskemaan länsimaissa tehokkaasti.


27.12.2017 USA ilmoitti YK-budjetin leikkauksesta sen seurauksena, että YK oli äänestänyt Yhdysvaltojen ehdotusta Jerusalem Israelin pääkaupungiksi vastaan. Yhdysvaltain YK-lähettilas Nikki Haley ilmoitti 285 miljoonan dollarin leikkauksesta YK:n budjettiin. Viime aikoina on käynyt yhä useammin, että YK on äänestänyt Yhdysvaltojen ehdotuksia vastaan. Toisaalta tiedetään, että presidentti Donald Trump on aina suhtautunut YK:hon negatiivisesti. Hän syyttää YK:ta mm. tehottomuudesta ja on vaatinut uudistuksia toimintaan. Mitkä ovat keinot, joilla tehostaa YK:n toimintaa? YK:n turvallisuusneuvostossa on käytössä määrätyillä viidellä valtioilla veto-oikeus. Pitäisikö tämä poistaa? Toisaalta maailmalla on paljon mietitty, mitä tapahtuisi, jos USA eroaisi YK:sta? Loppuisiko YK:n tarina siihen ja millaiseksi maailma sitten muodostuisi? Yhdysvallat yhä useammin on jättänyt noudattamatta YK:n päätöksiä. Toisaalta on mietitty onko New York oikea paikka YK:n päämajalle? Pitäisikö YK:n päämaja sijoittaa jonnekin muualle? On ehdotettu Pariisia ja Brysseliä ja toisaalta Venäjällä on ehdotettu jopa Moskovaa. Se olisi tasan puolessa välissä idän ja lännen välissä ja Moskovassa on tilaa rakentaa. Tämä ehdotus tuskin menee läpi. Toisaalta on olemassa itsenäisiä valtioita, jotka eivät ole YK:n jäseniä. Tällaisia ovat mm. Abhasia ja Etelä-Ossetia.

Valkoisesta talosta kuuluu kummia. Melania Trump on nähnyt siellä hiiriä, torakoita ja hämähäkkejä, joiden esi-isät ja -äidit olivat peräisin jo presidentti Kennedyn ajoilta ja varmasti ennen sitäkin ja joista ei millään tunnuta pääsevän eroon. Kun Valkoisen talon yksi seinä avattiin, oli siellä kuulemma Melanian kauhuksi tuhansittain eläviä hämähäkkejä. Lienevät niitä kuuluisia venäläisiä vakoilijoita. Historiaan jää epäilemättä myös se, että Melania Trumpin määräyksestä 28.12.2017 Valkoisen talon edestä kaadettiin yli 200 vuotta vanha magnoliapuu. Se oli Valkoisen talon vanhin istutus ja sen oli aikoinaan istuttanut Yhdysvaltain seitsemäs presidentti demokraatti Andrew Jackson 1835 vaimonsa muistoksi. Sitä pidettiin demokratian symbolina. Sen juurella tapahtuivat yleensä kaikki suuret juhlallisuudet. Demokratian symboli oli kuivunut ja kuollut ja sen juuret niin lahot, että se oli poistettava, muuten se olisi kaatunut päälle. Symbolista!

Ikivanha magnoliapuu Valkoisen talon edessä symboloi demokratiaa. Nyt se on poissa.

Puun oli pystyttänyt presidentti Andrew Jackson 1935.


Toisaalta historiallinen tapahtuma oli myös 20.12.2017 Krimin sillan yhdistäminen Krimin ja Venäjän mantereen välillä. Nyt pystyy jo kävelemään Venäjän mantereelta Krimille pitkin siltaa. Nelikaistainen autotie valmistuu tämän vuoden aikana ja kaksiraiteinen rautatie ensi vuonna, siis 2019. Silta on 19 kilometriä pitkä ja näin Euroopan pisin silta. Sillalla on pitkä historia. Jo 1870- luvulla suunniteltiin paikalle rautatiesiltaa, mutta se ei koskaan toteutunut. 1903 Nikolai II suunnitteli rakentavansa paikalle sillan, mutta vallankumous tuli väliin. Vuonna 1943 Natsisaksa aloitti paikalla sillan rakennustyöt, mutta puna-armeijan maihinnousu keskeytti työt. Neuvostoliitto rakensi kuitenkin 1944 sillan saksalaisten paikalle jättämistä materiaaleista, mutta jää tuhosi sen lopulta. Vuonna 2010 Venäjä ja Ukraina sopivat sillan rakentamisesta yhteisvoimin, mutta värivallankumoukset kumosivat suunnitelman. Mutta nyt se alkaa olla valmis ja on viime vuoden hienoimpia saavutuksia.

Krimin silta Kertsinsalmella yhdistää jo Krimin Venäjän mantereeseen.


Sitten vielä ihan pieni, mutta jokavuotinen toistuva uutinen Suomen tiedotusvälineissä. 5.12.2017 oli jälleen uutisissa, että venäläinen kone on härskisti loukannut Suomen ilmatilaa. Tällä kertaa kone oli Tupolev TU-154. Kone lensi Suomen ilmatilassa peräti 30 sekunnin ajan. Enimmillään kone oli yhden kilometrin ja 300 metrin syvyydellä Suomen ilmatilassa. Samalla alueella on ollut loukkauksia aikaisemminkin. Minulla on yksinkertainen ratkaisu tähän ongelmaan. SIIRRETÄÄN SUOMEN ILMATILAA SISEMMÄKSI SUOMEA KOHTI VAIKKAPA 5 - 10 KILOMETRIÄ. Itämerellä on muutenkin niin kapea kansainvälinen ilmatila ja kyseisessä paikassa Porvoon kohdalla on vielä omituinen pullistuma. Liekö kyseessä jonkinlainen signaalitiedustelu-, vakoilu- tai tutkalaitos alueella? Kansainvälisen ilmatilan laajennus vähentäisi oleellisesti ilmatilaloukkauksia.

Venäläinen Tupolev TU-154 loukkasi härskisti Suomen ilmatilaa 5.12.2017

Kansainvälinen kapea ilmatila Suomenlahdella. Huomaa omituiset pullistumat Porvoon ja Hangon kohdalla!


TOIVOTAN HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA KAIKILLE!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!