keskiviikko 17. tammikuuta 2018



MITÄ, MITÄ TAPAHTUU? 





Tärkein viimeaikainen tapahtuma on epäilemättä Pohjois-Korean ja Etelä-Korean tapaaminen ja neuvottelut 9.1. ja 15. - 17.1.2018 Pyeongchangissa Koreoiden välisellä puolueettomalla alueella. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un käytti ns. kuumaa linjaa yhteydenottoon ja ehdotti molempien valtioiden delegaatioiden kahdenvälistä tapaamista. Tapaamisessa puhuttiin Pohjois-Korean osallistumisesta talviolympialaisiin ensi kuussa. Yksi odotetuimpia ilouutisia oli 17.1.2018 ilmoitettu, että molemmat valtiot käyvät talviolympialaisiin mahdollisesti saman lipun alla. Mutta puhuttiin ja sovittiin myös paljon muusta. Sovittiin rajan avaamisesta kaupalle, sukulaisvierailuiden sallimisesta puolin ja toisin sekä aseiden vähentämisestä valtioiden rajoilla. Meillä uutisoitiin pääasiassa vain talviolympialaisista. 


Molempien valtioiden tavalliset kansalaiset ottivat ilolla vastaan nämä uutiset. Merkitsihän tämä nimenomaan sodan uhkan vähenemistä alueella. Pari - kolme viikkoa ennen yhteydenottoa oli venäläinen delegaatio vieraillut Pohjois-Koreassa Kim Jong Unin vieraana. Tällä on epäilemättä ollut tärkeä vaikutus neuvotteluiden aloittamiselle. Myös kiinalaiset ovat olleet yhteydessä Pohjois-Korean johtajaan. Uskon molempien maiden vaikuttaneen asiaan. Venäjä ja Kiinahan olivat aina ehdottaneet neuvottelujen tietä.


Maailmalla puhutaan melko yleisesti, että Kim Jong Un ei olekaan mikään tyhmä johtaja. Näyttää, että hän on aika viisaasti järjestänyt asiat. Pohjois-Korea on pysynyt itsenäisenä vaikka Yhdysvallat on yrittänyt tehdä kaikkensa sen tuhoamiseksi. Pohjois-Korealla on nyt melko hyvät suhteet kaikkiin naapurivaltioihin - siis myös Etelä-Koreaan. Sillä on melko voimakas ydinasearsenaali turvanaan. Mutta ennen kaikkea Kim Jong Un on pystynyt pelaamaan Yhdysvallat ulos kuvioista. Tämä on hyvin tärkeä asia! Täytyy vain toivoa, että asia pysyykin tämmöisenä! Se, että Pohjois-Korea on pystynyt välttämään Libyan, Irakin, Afganistanin ja Syyrian kohtalot osoittaa jo paljon.

Yhdysvaltojen eri tiedustelupalvelut ja Pentagon ovat ilmoittaneen, että ovat epäonnistuneet tiedoissaan Pohjois-Korean ydinaseiden määrissä ja laadussa. Kim Jong-Unin leikki punaisesta napista pöydällään osoittautuikin hauskaksi pilaksi, kun presidentti Trump sanoi, että hänelläpä on vieläkin isompi nappi pöydällään. Typerämpää vastausta ei voi enää antaa. Osoittaa vastaajan henkisen tason. Puuttui vain, että Kim Jong Un olisi jatkanut pilaa sanomalla, että minullapa on kaksi nappia ja vielä isompaa. Trump olisi mitä ilmeisemmin vastannut, että hänelläpä on kolme ja yksi niin iso, että sitä täytyy painaa molemmin käsin. Mutta ennen kaikkea minua viehättää ajatus, että jos Yhdysvallat saadaan pysymään poissa tuolta alueelta, saadaan rauha alueelle eikä kenenkään tarvitse enää pelätä ydinsodan syttymistä ainakaan tällä alueella. Nyt kongressi on ehdottanut, että Trumpilta otettaisiin pois oikeus käyttää punaista nappia.




Tätä vasten katsottuna mielenkiintoinen oli uutinen 13.1.2018 Havaijilta. Kaikkiin siellä oleviin puhelimiin oli tullut ilmoitus "BALLISTISEN OHJUKSEN UHKA MATKALLA HAVAIJIA KOHTI. HAKEUTUKAA VÄLITTÖMÄSTI SUOJAAN. TÄMÄ EI OLE HARJOITUS". Hälytyssireenit alkoivat soida. Televisioon tuli sama hälytysilmoitus kesken lähetyksen, kuin puhelimiin. Jos katsoo kartalta Havaijin sijaintia Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välillä, se on puolessa välissä. Havaijilaiset saivat konkreettisesti kokea, mikä voisi olla ihan mahdollista, jos mentäisiin äärimmäisyyksiin. Havaijilla syntyi pakokauhua, mitä tehdä, kun on vain 15 minuuttia elinaikaa. Monet hyvästelivät toisensa ikuisesti. Monet soittivat omaisilleen jäähyväispuhelun.. Monet rukoilivat. Onneksi kyse oli kuitenkin erehdyksestä. Joku viranomainen Havaijilla oli vain painanut erehdyksessä väärää nappia. Onneksi se ei ollut se punainen nappi!





Sen sijaan mielenkiintoinen uutinen on kirja, joka julkaistiin 5.1.2018 Yhdysvalloissa. Toimittaja Michael Wolffin kirja "Fire and Fury: Inside the Trump House" julkaistiin itse asiassa etuajassa. Kirja myytiin heti loppuun monessa paikassa. En tietenkään ole vielä lukenut kirjaa, mutta on ollut todella mielenkiintoista seurata amerikkalaisissa eri lähteissä käytyä debattia kirjasta ja tietenkin itse Trumpin kommentteja siitä. Kirjan pääasiallisena lähteenä on käytetty Trumpin entistä kampanjapäällikköä, päästrategia ja Trumpin luotettua Steve Bannonia. Lisäksi Wolff haastatteli yli 200 Valkoisen talon henkilökuntaan ja lähimpään piiriin kuuluvaa henkilöä ja jopa Trumpia itseään. Kirjan kustantaja myi muutamille yhdysvaltalaisille lehdille oikeuden julkaista kirjan ensimmäisiä lukuja jo ennen kirjan julkaisemista. Paljastukset aiheuttivat kohun, jonka seurauksena Trumpin lakimiehet yrittivät estää kirjan julkaisemisen. Trump uhkasi oikeustoimilla myös haastatteluja antanutta entistä strategiapäällikköä Steve Bannonia. Syytteenä oli mm vaitiolovelvollisuuden rikkominen Tämän vuoksi kirjan kustantaja Henry Holt & Co päätti aikaistaa kirjan julkaisua 9:stä tammikuuta 5:een tammikuuta.

Trump ja Steve Bannon

Kirjassa kuvataan presidentti Donald Trump miehenä, jolla on mielenterveydellisiä ja älyllisiä ongelmia ja joka ei kykene pitämään lankoja käsissään. Kirja sisältää melko raakaa kuvailua presidentin tavasta hoitaa asioita. Hallintoa kuvataan kaoottiseksi ja epäjohdonmukaiseksi. Avustajakunta on valittu lojaalisuuden perusteella. Esimerkiksi vaimolla Melanialla ja tyttärellä Ivankalla on vahva vaikutus Donaldin hallintoon. Muistettakoon vain ohjusisku Syyriaan Homsin lentotukikohtaan, joka tapahtui Ivankan vaatimuksesta. Donald itse kuvataan narsistiseksi ja keskittymiskyvyttömäksi, joka johtaa hallintoa kuin liikeyritystä. Donald kuvataan itse asiassa 8 - 13 vuotiaan kehitystasolla olevaksi henkilöksi.

Kirjailija Michael Wolff

Kirjan kirjoittaja Michael Wolff on kolumnisti, tietokirjailija ja toimittaja. Hän on kirjoittanut mm. elämänkerran mediamoguli Rupert  Murdochista. Hän on voittanut National Magazine Awardin vuosina 2002 ja 2004. Monet ovat miettineet kirjailijan motiiveja kirjan kirjoittamiseen. Ovatko ne poliittisia? Miten todellinen kirja on? Mutta ainakin hän on osunut jälleen kultasuoneen.  Kirja on tarkoitus suomentaa jo tänä keväänä.


The New Yorker lehden näkemys Trumpin maailmasta, mutta myös monen amerikkalaisen näkemys. Verkosta löytyy lukematon määrä erilaisia versioita. Lue seuraava kappale.

Kirjalla on ilmeinen merkitys Yhdysvaltojen sisällissodassa, jossa Trumpin vastustajat käyvät Trumpin ja hänen kannattajiensa kimppuun. Tällä hetkellä Trumpin kannatus on ennätyksellisen alhainen koko Yhdysvaltojen historiassa eli siis vain 32 prosenttia. Monet pitävät Trumpia Yhdysvaltojen historian huonoimpana presidenttinä, mitä hän ei todellakaan minun mielestäni ole. Monet ennustavat Trumpin eroavan presidentin virasta ennen toimikauden päättymistä. Tosin Trump on alkanut taistelun kirjaa ja sen tietoja vastaan. Tämä sisällissota on aiheuttanut republikaaneille vaikeuksia ja demokraateille voittoja esimerkiksi kongressin vaaleissa. Myös edustajainhuone on kallistumassa demokraateille. Presidentin terveydentilaa tutkittiin 12.1.2018, mutta tutkimuksiin ei kuulunut mielentila- tai muistin tutkimusta. Tosin Twitterissään  Trump kirjoitti, että "Olen erittäin vakaa nero." Toisaalta samana päivänä hän vertasi Afrikan maita "persläpimaiksi (shithole)". Tämä aiheutti valtavan vastalausereaktion yli 50 Afrikan valtiossa, jotka vaativat 13.1. presidentti Trumpilta julkista anteeksipyyntöä. Katso seuraava video Trumpin hotellista:




Iranissa esiintyi alkuvuodesta pari viikkoa mielenosoituksia hallintoa vastaan. Yksittäisissä kaupungeissa niihin osallistui korkeintaan 1 500 ihmistä, koko maassa enintään 15 000 ihmistä  Mielenosoituksissa kuoli 22 ja Lisäksi otettiin kiinni paljon mielenosoittajia. Suurin osa vapautettiin pidätyksen jälkeen. Nämä mielenosoitukset muistuttivat erittäin paljon ns. arabikevään mielenosoituksia ja ns. värivallankumouksia. Nämä oli epäilemättä järjestetty ulkoa päin kuten Ajatollah Ali Khameini sanoi. Hän syytti lähinnä Yhdysvaltoja. Trump kritisoi Irania ihmisoikeusloukkauksista ja terrorismin tukemisesta. Khameini vastasi Trumpin syytöksiin ottamalla esiin USA:n ongelmat. Nälästä kärsii ihan virallisestikin 41 miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa. Yhdysvaltojen poliisi surmaa joka vuosi noin 1 000 - 1 200 ihmistä. Poliisiväkivalta on ihan tavallista arkea varsinkin mustille.

Hallitusta tukevia mielenosoituksia

Toisaalta Iranin hallitusta tukeviin mielenosoituksiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä eri puolilla Irania. Näistä ei meillä juuri tiedotettu missään. He kantoivat Iranin lippuja ja Ajatollah Ali Khameinin kuvia. Yhdysvaltojen pyynnöstä 5.1.2018 pidettiin YK:ssa hätäkokous Iranin tapahtumista. Yhdysvallat vaati lisäsanktioita Iranille.  Tämä oli jo ainakin neljäs kerta peräkkäin, kun Yhdysvallat kärsi tappion äänestyksessä. Venäjä ja Ranska ilmoittivat, että tämä on Iranin sisäinen asia ekä ole mitään syytä puuttua Iranin sisäisiin asioihin. Iran on tarkoin noudattanut kaikkia sopimuksia, joten lisäsanktioihin ei ole aihetta. Tosin Trump uhkasi USA:n lisäsanktioilla Irania vastaan. Tämä merkitsee sitä, että Iran voi sanoa irti omat sopimuksensa ja ottaa oppia Pohjois-Koreasta.


Sen sijaan on mielenkiintoista mitä Syyriassa on näinä aikoina tapahtunut. Venäjällä on kaksi tukikohtaa Syyriassa: Tartusin laivastotukikohta ja Hmeimimin lentotukikohta. Molempia vastaan on yritetty hyökätä uudella tavalla lennokeilla. Venäjä on tuhonnut kuitenkin ne kaikki. Seitsemän lennokkia on ammuttu alas ja neljä venäläiset sieppasivat itselleen, tosin yksi niistä oli vaurioitunut. Lennokit oli aseistettu pommeilla. Mielenkiintoisia seikkoja paljastui lennokkeja tutkittaessa. Ne näyttävät yksinkertaisesti kyhätyiltä, mutta sisältävät korkeateknologiaa. Lennokit käyttävät satelliittisuunnistusta, joka vaatii erittäin korkeaa suunnittelu- ja ohjelmointitietämystä. Niiden reitit ja kohteet oli ohjelmoitu näihin lennokeissa olleisiin tietokoneisiin. Tähän pystyvät ainoastaan korkeasti koulutetut insinöörit. Ainoa valtio, jolla on satelliitteja alueella on Yhdysvallat. Jokaisella pommituskerralla havaittiin Välimerellä lähistöllä amerikkalainen suuri tiedustelukone P-8A Poseidon.  Lennokkien lähtöpaikaksi määriteltiin Idlipin kaupunki Pohjois-Syyriassa, joka on tällä hetkellä Turkin hallussa. Kaupungissa sijaitsee Syyrian presidentin vastustajia eli ns. demokraattisen opposition voimia, joita esimerkiksi Yhdysvallat on käyttänyt terrorismin välineinä. Hyökkäyksestä ei pystytä syyttämään Yhdysvaltoja, mutta he olivat ainakin tietoisia hyökkäyksestä, koska paikalla lensi tiedustelukone Poseidon. Miksi he eivät varoittaneet venäläisiä, kuten kaikissa sopimuksissa on sovittu? Oliko tarkoituksena seurata, miten venäläinen torjunta toimii tositilanteessa? Venäläiset sanoivat, että he tietävät tarkkaan ketkä olivat asialla!


Satelliittisuunnistusta

 Sirpalepommeja

11.1.2018 Vladimir Putin soitti Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille ja sopi asioista. Turkin presidentti sanoi, ettei heillä ole mitään tekemistä koko asian kanssa ja Venäjä voi toimia rauhassa täysin niin kuin katsoo parhaakseen. Venäjä suoritti 12.1. Idlipiin hyökkäyksen ja tuhosi koko terroristiryhmän ja varastorakennuksen, jossa lennokkeja säilytettiin. Hyökkäyksessä käytettiin tykistöä ja laserohjattuja ammuksia. Tapahtumasta on olemassa videoita. Oleellista tässä on se, että jos terroristit ryhtyvät käyttämään tällaisia lennokkeja Euroopassa kohteina esimerkiksi Pariisi, Bryssel tai Berliini, voivat seuraukset olla todella tuhoisia.  Tästä Venäjä varoitti maailmaa.

Terroristit ja tukikohta tuhottiin.




Mutta sitten Eurooppaan. Aloitetaan Ukrainasta, tästä Euroopan murheenkryynistä. Paitsi tavanomaisia vuodenvaihteen suurista natsimielenosoituksia ja kulkueita Ukrainassa jatkuvat mielenosoitukset Maidanilla parlamenttitalon edustalla. Maanantaina  8. päivänä natsit hyökkäsivät moniin Venäjän kirkkokuntaan kuuluviin ortodoksikirkkoihin Ukrainassa, ajoivat kirkkoväen ulos ja sulkivat tiet kirkkoihin. Sitten he tuhosivat kirkkojen sisustat ja omaisuuden. Poliisi ei puuttunut mitenkään asioihin, vaikka tehtiin lukuisia ilmoituksia. Koko tämän ajan Euroopan köyhimmän maan Euroopan rikkain presidentti Petro Poroshenko oli lomalla Malediiveilla.

Natsit vuodenvaihteessa Ukrainassa..


Natsit kävivät myös kirkkojen kimppuun 8.1.2018




Pysytään edelleen Ukrainassa. Amerikkalaiset ovat aseistaneet ukrainalaisia natseja, jopa natsipataljoonaa Azovia, uusilla aseilla. Tämä on tapahtunut ilmeisesti jo viime kesänä. Kongressilta on saatu lupa tähän ja amerikkalaiset asetehtailijat ovat ilmoittaneet, että näin on todella tapahtunut. Aseiksi on annettu mm. nykyaikaisia PSRL 1 (AirTronic Precision Shoulder-fired Rocket Launcher) aseita. Tämä on kansainvälisten sopimusten vastaista. Natsimielisiä pataljoonia ei saa varustaa nykyaikaisilla aseilla.

Amerikkalainen PSRL 1 -ase ja ukrainalisen Azov pataljoonan SS hihatunnus 

Huomaa SS hihatunnus! 



Petro Poroshenko vietti lomaa loistohuvilallaan Malediiveilla.


Sitten mielenkiintoisia uutisia itse EU:sta. EU aikoo haastaa Venäjän oikeuteen Maailman kauppajärjestön WTO:n kautta siitä, että Venäjä on asettanut sanktiot EU:ta vastaan vuodesta 2014 saakka kieltämällä sianlihan tuonnin EU maista. Kysymys on 1,4 miljardista eurosta vuosittain. Tämä on kuulemma aiheuttanut suuria vaikeuksia Saksan ja Tanskan sianlihan tuottajille ja aiheuttanut paljon konkursseja alalla. Tässä on tainnut mennä EU:ssa puurot ja vellit sekaisin. Nimenomaan EU asetti sanktiot Venäjää vastaan ja Venäjä asetti vastasanktiot niille EU maille, jotka osallistuivat sanktioihin. Saksa ja Tanska olivat sanktioiden etujoukoissa. Tällä periaatteella Venäjä voisi haastaa jokaisen sanktioihin osallistuneen valtion oikeuteen omista menetyksistään. Suomikin saisi monen miljardin euron korvausvaatimukset. Toisaalta nykyään Venäjä tuottaa kaikkea lihaa ihan omavaraisesti ja jopa vie sitä ympäri maailmaa. Venäläisestä sianlihasta 20 prosenttia menee vientiin. Ei Venäjä todellakaan tarvitse enää saksalaista tai tanskalaista sianlihaa. Venäjä on ilmoittanut, ettei se mene tähän ansaan. Täytyy huomioida, että myös Venäjä on WTO:n jäsen vuodesta 2012 lähtien. Yhdysvalloilla on liian voimakas ote järjestössä. . Yksinkertaista on vain erota WTO:sta, siinä kaikki! Jos oikeusprosessiin mennään, se voi kestää vuosia. Toisaalta tämä osoittaa, että kaikki sanktiot puolin tai toisin ovat täysin epäonnistuneet.



Mielenkiintoinen oli myös juttu Norjan suurimmassa sanomalehdessä Aftenpostenissa 10.1.2018. Siinä kerrotaan, että Norja on kiinnostunut osallistumaan Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamiseen ja rahoitukseen. Uutisessa sanotaan suurin piirtein, että "Norja auttaa Putinia rakentamaan suuren, erimielisyyttä aiheuttaneen projektin. Tämä voi täydellisesti muuttaa energiakaupan Euroopassa. Norjalainen yhtiö ryhtyy rakentamaan Nord Stream 2 kaasuputkea, joka tuo venäläisen kaasun Saksaan. Norjalainen Kvaerner solmi 600 miljoonan norjankruunun sopimuksen Nord Stream 2 -yhtiön kanssa juuri ennen joulua."

Kvaernerin omat sivut ilmoittavat myös putken rakentamiseen osallistumisesta.

Jos tämä on totta, tähän sisältyy muutamia mielenkiintoisia aspekteja. Norja ei kuulu EU:hun eikä sen valuutta ole euro, joten EU:n lainsäädäntö ei koske mitenkään Norjaa. Tämä antaa Norjalle vapaammat kädet kuin jollekin EU:hun kuuluvalle valtiolle. Öljyn hinta on noussut ja suunta on nouseva ja kaasun hinta on sidoksissa öljyn hintaan. Euroopan ilmasto-olotila näyttää muuttuvan kylmempään suuntaan, jos viimeaikaiset ilmasto-olosuhteet antavat oikeita merkkejä. Kaasu on täysin välttämätöntä Euroopalle ja ennen kaikkea Saksalle, Hollannille ja Itävallalle. Kulutus tulee kasvamaan. Tämä tietää suuria voittoja Nord Stream 2 -putken rakentajille ja kaasun myyjille. Missä ovat suomalaiset?

Toisaalta tämä tietää kaasun toimittamisen Ukrainan kautta Eurooppaan loppuvan totaalisesti. Ukraina ei saa enää välityspalkkiotaan kaasun toimittamisesta. Riippuvuus Ukrainasta loppuu. Ukrainassa kirjoitetaankin, että "norjalaiset iskivät veitsen meidän selkäämme. Norjalaisen yhtiön Kvaernerin osallistuminen on hävytön liitto Putinin kanssa". Ja paljon muuta. Kaasuputkea vastustavat Ruotsi, Tanska, Puola ja Baltian maat sekä tietenkin Yhdysvallat ja Ukraina. Yhdysvalloilla on myös oma lehmä ojassa. He haluaisivat myydä liuskekaasua ja -öljyä myös Eurooppaan, mutta liuskekaasu saastuttaa maaperää myrkyillä tuhansiksi vuosiksi ja on monta kertaa kalliimpaa, kuin venäläinen luonnonkaasu tai öljy.


Mitä yhteistä näillä jutuilla on? Näyttäisi aluksi, että mikään ei yhdistä näitä. Mutta näissä jokaisessa on hämmästyttävästi mukana Yhdysvallat. Mutta maailma on muuttumassa. Yhdysvallat ei ole enää ainoa napa maailmassa vaan maailma on muuttumassa moninapaiseksi. Tätä Yhdysvallat tai sen hallitseva luokka ei halua hyväksyä. Tästä syystä aiheutetaan maailmassa paljon väkivaltaa ja kurjuutta. Yritetään pitää kynsin ja hampain vanhasta kiinni. Mutta on hyvä tietää, että nämä ovat muutoksen merkkejä, maailma on kaikesta huolimatta muuttumassa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!