maanantai 1. maaliskuuta 2021



PAREMPI KUIN IHMISET



Helsingin Sanomissa oli 15.2.2021 juttu "Ihminen saattaa rakastua robottiin". Luin tietenkin sen. Monta muutakin kirjoitusta tai muuta dokumenttia on viime aikoina ollut eri tiedotusvälineissä vastaavista aiheista. Roboteille on pyritty kehittämään ihmismäisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi on kehitetty monia robotteja, jotka pelaavat shakkia tai jotain muuta peliä paremmin kuin ihmiset. Ja robotit osaavat jo oppia asioita. Mutta yleensä tunteita ei vielä osata asentaa robotteihin. Mutta ehkä tulevaisuudessa on näinkin. Muistui mieleeni, että vuonna 2018 katsoin Venäjän televisiosta sarjan "Parempi kuin ihmiset", joka käsitteli näitä asioita aika monipuolisesti. Jo sarjan nimi sanoo paljon. Seuraava juttu on kirjoitettu jo vuonna 2018, mutta en katsonut silloin aiheelliseksi julkaista sitä. Mutta ehkä nyt se on paikallaan:


Suomen televisiossa on yleensä niin kehnot ohjelmat, etten niitä juuri katsele. Joskus uutiset saattavat olla poikkeus. Vuonna 2018 maaliskuussa katsoin Venäjä televisiosta kanavalta 1 sarjan nimeltään "Parempi kuin ihmiset" (Лучше чем люди). Sarja herätti minussa lukuisan määrän ajatuksia, joita ajattelin vähän pohdiskella tässä. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan kertoa sarjan juonta vaan niitä ajatuksia, joita mielessäni syntyi. Sarja ajoittuu lähitulevaisuuteen. Ihmisten arkipäivään kuuluu valtava määrä erilaisia robotteja, jotka auttavat, tekevät työtä ihmisten hyväksi. Ne kuuluvat ihmisten jokapäiväiseen elämään tehtaista koteihin, laitoksiin, sairaaloihin - ja ne tekevät lukemattomia erilaisia tehtäviä. Tarkoituksena on tietenkin helpottaa ihmisten elämää. Erilaisia robotteja on tehtaissa tekemässä raskaita töitä, siivoamassa kaikkialla, hoitamassa vanhuksia ja lapsia, kotiapulaisina ja lukuisassa määrässä erilaisia tehtäviä, joista mainittakoon vielä vaikkapa erilaiset seksirobotit. Robottien ominaisuuksiin kuuluu ehdoton kuuliaisuus omistajaansa kohtaan. Niillä ei ole kipua tuntevia aisteja, ne eivät koe väsymystä, vaan lataavat itsensä toimintansa aikana. Roboteilla on yksi ominaisuus, ne eivät voi toimia väkivaltaisesti ihmistä kohtaan, vaan niiden on heti ryhdyttävä auttamaan jokaista pulaan joutunutta ihmistä. Väkivaltaisuus ihmistä kohtaan on täydellisesti poissuljettu niiden ominaisuuksista. Robotteja on niin paljon tekemässä töitä, että ihminen pääsee eläkkeelle jo 40 - 45 -vuotiaana. Robotteja kutsutaan yksinkertaisesti "boteiksi". Kaikki ei mene kuitenkaan aivan putkeen.



Sarjan "Parempi kuin ihmiset" on ohjannut Andrej Dzhukovski, kuvannut Ilja Ovsenev ja päärooleissa ovat Paulina Anderejeva, Kirill Kjaro,  Alexander Ustjugov, Olga Lomonosova, Alexandra Ursuljak, Alexander Kuznetsov, Irina Tarannik, Vitalia Kornienko, Mihail Kremer ja muut. Tuottajat Mihail Tkachenko, Eduarrd Gorbenko. Tuotanto on vuodelta 2018. Sarja on 16-osainen. Sarjaa on myyty myös ulkomaille. Sarja kuvattiin Moskovassa.



Tarina alkaa eräässä robottitehtaassa, jossa kehitellään uusia malleja "boteista". Päätetään kokeilla jotain ihan uutta. Päätetään valmistaa koemielessä botti, jolla on ihmisen tunteet.  Botti saa kauniin nuoren naisen ulkoasun. Tämä päätetään esitellä eräässä tilaisuudessa ihan uutena mahdollisena menestystuotteena. Botti valmistetaan ja se varastoidaan bottivarastoon, jossa on muitakin botteja. Botti saa nimekseen "Arisa". Käy kuitenkin niin, että varastomies liikkuessaan varastossa huomaa kauniin botin ja aikoo käyttää sitä seksuaalisesti hyväkseen. Hän käy käsiksi tähän ja yrittää väkisin lähennellä tätä. Arisalla on kuitenkin tunteet eikä hän hyväksy raa'an, aggressiivisen miehen lähentelyä. Arisa vastustelee miestä ja lopulta käydään tappelu, jossa kaunis, nuori naisbotti surmaa vahingossa miehen. Mitä nyt tehdä? Onko kukaan nähnyt tapahtumaa? Arisa päättää paeta. Näin olisi varmasti moni ihminenkin tuossa tilanteessa tehnyt.


Varastomies ryhtyy lähentelemään Arisaa...

Arisa ei kuitenkaan pidä hänestä vaan kieltää ja vastustelee...

 tappelussa Arisa vahingossa tappaa hänet..

Jokaisessa botissa on tunnistuslaitteet, joiden perusteella se tunnistetaan ja joiden avulla se voidaan paikantaa missä tahansa. Arisa kuitenkin poistaa laitteen itsestään ja näin sitä ei voi seurata mitenkään. Arisa pääsee karkuun eikä se erotu muista boteista tai ihmisvilinästä kaduilla. Tapahtuu niin, että Arisa törmää kadulla sattumalta pieneen viisivuotiaaseen tyttöön, joka on vähällä jäädä auton alle ja Arisa pelastaa tytön. Samalla Arisa tulee ottaneeksi tytön omistajakseen. Arisa seuraa tyttöä tämän kotiin ja tyttö piilottaa Arisan kaappiin. Perheeseen kuuluu vielä teini-ikäinen poika ja vanhemmat, jotka ovat kylläkin eroamassa. Perheen äiti on löytänyt uuden miehen ja on jättämässä isän ja muuttanut pois. Hän aikoo viedä lapset mukanaan uuteen suhteeseen. Isä on ammatiltaan kirurgi. Perhetilanne on tavallaan onneton. Arisa osaa hoivata pikkutyttöä ja tuottaa hänelle iloa. Arisa tutustuu myös perheen teini-ikäiseen poikaan, jolla on murrosiän ongelmia. Molemmat lapset ihastuvat Arisaan ja pitävät tätä kuin omana äitinä, koska tämä osaa hoivata heitä sydämellä ja lämmöllä aidosti oikealla tavalla, tunteella. Oma äitihän on lähtenyt pois perheestä toisen miehen luo.  Arisa ihastuu myös lapsiin ja hoivaa ja auttaa heitä kuin he olisivat hänen omia lapsiaan. Hän tuntee niin. Sitten hän tutustuu myös perheen isään, joka löytää hänet kaapista ja jolla on siis ongelmia vaimonsa kanssa. Kirurgi rakastaa yhä vaimoaan, mutta on nyt menettämässä koko perheensä vaimon poislähdön takia. Tämä on siis alkuasetelma, kun tapahtumat lähtevät käyntiin.


Pikkutyttö on pulassa ja Arisa pelastaa hänet

. tyttö piilottaa hänet kaappiin. 



Perheeseen kuuluu myös teini-ikäinen poika, jota Arisa hoivaa ja auttaa.

Perheen isä on kirurgi, joka on onneton, koska hänen vaimonsa on jättämässä hänet.

Arisa hoitaa perheen kotia ja lapsia ja kirurgi-isä käy töissä. Lasten äiti asuu jo uuden miehensä luona ja hänen tarkoituksenaan on hakea lapset ja muuttaa Australiaan, kun tilanne on siihen sopiva. Isä kaipaa entistä vaimoaan ja suree perheensä ja lastensa menettämistä. Arisa-botti on kuin äiti molemmille lapselle. Arisalla herää ajatus, että hehän ovat kuin perhe, kaksi lasta, aviomies ja hän - vaimo. Mies kuitenkin torjuu jyrkästi tämmöiset ajatukset. Ei robotti voi olla hänen vaimonsa. Niin Arisan rakkaus miestä kohtaan jää salaiseksi. Hän pitää sen salassa eikä voi ilmaista sitä. Entinen vaimo seuraa kuitenkin salaa miehensä ja lastensa elämää. Hän näkee, miten paljon paremmin Arisa pärjää lasten kanssa verrattuna häneen itseensä. Vaimolla herää mustasukkaisuus Arisaa kohtaan. Tuntuu, kuin lapset todella rakastaisivat Arisaa, kuin hän olisi heidän ikioma äitinsä ja parempi kuin hän. Perhe tapaa kuitenkin toisiaan yhteisissä tapaamisissa. Syntyy dilemma. Perheen äiti on mustasukkainen lapsista Arisalle ja Arisa on mustasukkainen miehestä perheen äidille, koska mies rakastaa edelleen häntä.


Perhe koolla. Tunteet risteilevät. Vasemmalta tyttö, perheen äiti,  Arisa, teinipoika ja isä.

Tämä ei ole kuitenkaan perheen ainoa ongelma. Perheen teini-ikäisellä pojalla on ongelma vastakkaisen sukupuolen kanssa. Hän on rakastunut ikäiseensä tyttöön, joka ei oikein tunnu välittävän hänestä. Lisäksi tyttö liikkuu hämäräperäisissä piireissä. Arisa ryhtyy auttamaan poikaa fiksusti ja vähitellen poika pääsee tytön suosioon. Poika pääsee sisäpiireihin, joissa tyttö liikkuu. Nämä piirit eivät kuitenkaan ole laillisia.

Myös isällä on ongelmia työympäristössään. Arisa ryhtyy salaisesti auttamaan miestä ja tekee tekoja, jotka eivät oikein kestä päivänvaloa. Hän raivaa vastustajia niin sanotusti pois tieltä monella keinolla. Tämä johtuu rakkaudesta mieheen. Kun Arisalta kysytään paljon myöhemmin pystyisikö hän tappamaan ihmistä rakkaudesta Arisa vastaa epäröimättä heti "kyllä", mutta rakastamaansa ihmistä hän ei pysty tappamaan tai vahingoittamaan.  Tämä osoitetaan sarjassa monella tapaa.

Perheen poika on liittynyt piireihin, jotka taistelevat robotteja, "botteja" vastaan. He vastustavat sitä, että robotit vievät ihmisiltä kaikki työt ja elinmahdollisuudet. Näitä ryhmiä on syntynyt eripuolille maailmaa ja jäsenet ovat etupäässä nuoria. He osoittavat mieltään tuhoamalla robotteja ja siis botteja lähinnä öisin ja jättämällä paikalle mieltä osoittavia kylttejä ja kirjoituksia. Tämä on kiellettyä toimintaa ja lainvastaista. Botit eivät pysty tekemään vastarintaa. On muistettava, että Arisa pystyy, koska hän ajattelee ja tuntee kuin ihminen. Jätettäköön tässä loput sarjasta kertomatta.


Kun katsoin sarjaa, tuli mieleeni, että moni asia on juuri noin tai menossa tuota kohti. Tulevaisuus voisi olla vähän tuon kaltainen. Robotit hoitavat jo nyt vanhuksia, ovat lasten seuralaisina,  tekevät raskaita tai rutiininomaisia töitä jne. Jotkut robotit jopa oppivat asioita. Vielä ne eivät osaa oikein ajatella itsenäisesti ja tunteet ovat mahdollisesti tulossa joskus kaukaisessa tulevaisuudessa. Varsinkin kirjallisuudessa kirjoitetaan, että joskus robotit valtaavat maailman ja jopa tuhoavat ihmisen. Monissa laitteissa on jo robotiikan kaltaista toimintaa, kuten olemme saattaneet havaita esimerkiksi lentokoneista. Ne toimivat jopa ihmisen tahdon vastaisesti. Minun on tietenkin mahdotonta sanoa, millainen on tulevaisuus. Sarja oli itselleni mielenkiintoinen kun katsoin sen 2018. 




Kaikki edellä oleva teksti on kirjoitettu maaliskuussa 2018. Lopulta en julkaissut tekstiä. Sarja sai huonot arvostelut. Sarjaa esitettiin Venäjän kanavalla 1 iltauutisten jälkeen aina kaksi jaksoa peräkkäin. Jaksoja on 16 kappaletta, joten sarjan pituus on lähes 16 tuntia. Vaikka sarja ei saanut hyviä arvosteluja, minusta se oli mielenkiintoinen. On selvää, että tällaisen sarjan perusteella asioita ei voi käydä läpi kovinkaan perusteellisesti. Se on vain pintaraapaisu. Jaan kuitenkin vielä yhden ajatuksen. Arisa elää siis kahden lapsen ja yhden miehen perheessä, jotka hän on "ominut" itselleen ja hänellä on tunteita heitä kohtaan. Jossain vaiheessa hän puhuu miehelle: "Minä hoidan lapsia ja rakastan heitä. He rakastavat minua enemmän kuin äitiään. Minä hoidan sinua ja teen kaiken, mitä haluat. Minä en riitele koskaan. Voin pukeutuakin kuten sinä haluat. Sinä vanhenet, mutta minä pysyn ikuisesti tällaisena nuorena enkä vanhene koskaan. Mehän voisimme muodostaa täydellisen perheen." Sitten Arisa yrittää suudella miestä. Mutta mies torjuu hänet. Mies sanoo:  "Sinä olet kone et ihminen. Minä en voi koskaan hyväksyä sinua vaimokseni."

Lisäksi sarja esittää monta kertaa monella tapaa, että jos kone tekee rikoksia, kuka on vastuussa? Onko kone vastuussa vai koneen suunnittelija? Voiko suunnittelijan asettaa vastuuseen teosta vai voiko  koneen asettaa vastuuseen teosta? Jos tekee esimerkiksi "aviorikoksen" koneen kanssa voiko henkilöä syyttää tästä? Mitään vastauksia sarja ei anna. Arisan rakkaus saa hänet tekemään tekoja, jotka eivät kestä päivänvaloa. Toisaalta ihmiset pyrkivät käyttämään häntä monin väärin keinoin hyväkseen. Tämä johtaa siihen, että  tapahtumat saavat hänet pohtimaan mitä on elämä? Hänellä on samat tunteet kuin kaikilla ihmisillä. Mutta häntä kohtaan ei tunneta samoin. Hän on vain "botti", kone, jota käytetään hyväksi.


Mitä on elämä?


Lyhyitä klippejä sarjasta, joissa englannin kielinen tekstitys:

https://www.youtube.com/watch?v=8DoDCeQrexU


Koko sarja on nähtävissä osoitteessa (ei tekstitystä):

http://seasonvar.ru/serial-22100-Luchshe_chem_lyudi.html







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!