sunnuntai 14. maaliskuuta 2021



30 VUOTTA



Tasan 30 vuotta sitten tapahtui jotain merkittävää. Silloin hävisi valtava valtio ja tilalle syntyi uusi valtava valtio. Tähän vaikutti merkittävästi kummallinen tyyppi musta läikkä otsallaan. Hänen maineensa on erilainen riippuen siitä kuka sitä kommentoi. Tämä henkilö täytti tasan 90 vuotta 2. päivä maaliskuuta tänä vuonna. Hänen nimensä on Mihail Sergejevits Gorbatsov (ven. Михаи́л Серге́евич Горбачёв) synt. 2. maaliskuuta 1931. Hänen uransa oli myös sikäli erikoinen, että hän oli ensimmäinen ja viimeinen Neuvostoliiton presidentti eli siis Neuvostoliiton ainoa presidentti koko historian aikana. Hän oli vannoutunut kommunisti. Hänen tarkoituksenaan ei suinkaan ollut hävittää Neuvostoliittoa. Hänen tarkoituksenaan oli uudistaa sitä. Mutta hän viljeli sanontoja, joita kukaan ei oikeastaan käsittänyt - eikä hän itsekään. Nämä olivat glasnost (avoimuus) ja perestroika (uudistukset) sekä ulkopolitiikassa novoje mnenije (uusi ajattelu). Oikeastaan kukaan ei ymmärtänyt mitä ne tarkoittivat, mutta ne kuulostivat monien mielestä hyviltä. Juuri tässä piili ongelman ydin. Gorbatsjov viljeli näitä iskulauseita, mutta hänelläkään ei ollut niihin mitään ratkaisua. Hän ehdotti muutosta, mutta hänellä ei ollut mitään ratkaisua muutokseen, ei mitään tietoa, mitä piti tehdä. Ilman mitään ratkaisua Neuvostoliitto hajosi. Tähän osallistuivat myös valtiot lännessä, joihin Venäjällä luotettiin ja luotettiin aivan liikaa. Oltiin liian hyväuskoisia.



Gorbatsjov sai Nobelin rauhanpalkinnon 1990. Kuten varsin hyvin tiedetään Nobelin palkinnot ovat poliittisia. Nykyään Gorbatsjov sanoo katuvansa sitä, mitä hän teki. Hän ei ymmärtänyt silloin, mitä oli tekemässä. Hän sanoo, että nykyään hän tekisi kaiken aivan toisin. Asiasta on kerrottu ja kirjoitettu paljon ja siitä on olemassa lukemattomia eri versioita. Otan tässä kantaa Gorbatsjovin kertomaan versioon. Boris Jeltsin eli Boris Nikolajevits Jeltsin (ven. Бори́с Никола́евич Е́льцин, 1931 - 2007) oli alkujaan Gorbatsjovin ystävä. Gorbatsjov valitsi Jeltsinin Moskovan puolueorganisaatioon ja 1986 Neuvostoliiton politbyron jäseneksi. Myöhemmin heistä tuli pahimmat viholliset. Jeltsinistä tuli keskeinen osa Neuvostoliiton alasajossa. Kun Neuvostoliitto hajosi 1991 paljolti Jeltsinin ansiosta Gorbatsjov oli suljettu tapahtumista loma-asunnossaan Krimillä ilmeisesti Jeltsinin käskystä. Vartijat eivät päästäneet häntä poistumaan sieltä ja kaikki puhelinyhteydet katkaistiin. Näin Gorbatsjov itse kertoo. Tänä aikana valta varsinaisesti vaihtui Neuvostoliitossa. Neuvostoliitto hajosi ja jäljelle tuli Venäjä.

Venäjän ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Boris Jeltsin1991. Jeltsin oli alkoholisti ja sekoili usein toiminnassaan. Tätä länsivallat käyttivät hyväkseen. Hän ei yksinkertaisesti hallinnut asioita. Venäjä syntyi Neuvostoliiton raunioille. Tilanne oli katastrofaalinen. Ihmiset elivät sekavassa tilassa. Suuri osa joutui elämään köyhyydessä ja nälässä. Odotettiin jopa, että valtio hajoaa pieniin osiin. Käytännössä hallinta oli amerikkalaisilla ja lakeja säädettiin sen mukaan. Ensimmäinen lakikokoelma syntyi 1991, mutta se perustui amerikkalaisten ja eurooppalaisten  etujen mukaisesti heidän määrittelemään demokratiaan. Amerikkalaiset ryöstivät surutta venäläistä omaisuutta. Rikollisuus kasvoi suunnattomiin mittoihin. Syntyi oligarkkien luokka, joka myös kahmi omaisuutta varastamalla ja ryöstämällä entisen Neuvostoliiton varallisuutta ja rikkauksia. Amerikka iloitsi ja Eurooppa iloitsi. Vihdoinkin Venäjästä oli tullut Eurooppalainen demokraattinen valtio, joka noudattaa demokratian lakeja ja sääntöjä.


Jeltsin valittiin 54 % kannatuksella Venäjän ensimmäiseksi presidentiksi. Hänen kaudellaan maahan syntyi suuria taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia, jotka vallitsivat koko 1990 luvun ajan. Jeltsinin kaudella syttyi Tsetsenian sota, joka oli vaikea pala, koska sotaväki oli ajettu alas. Jeltsin oli siis alkoholisti ja sen lisäksi hänellä oli sydänvika. Hän ei oikeastaan kyennyt hoitamaan virkaansa. On muistettava miten kaikki alkoi. Oli suuri ja mahtava Neuvostoliitto. Vastapainona Yhdysvallat. Oli kaksi liittoutumaa Nato ja Varsovan liitto. Maailmassa vallitsi sotilaallinen tasapaino, joka takasi rauhan. Turvallisuudentunne ainakin Neuvostoliitossa oli suuri. Kukaan ei uskonut sotilaalliseen interventioon. Työttömyyttä ei käytännössä ollut ja opiskelu, terveydenhoito olivat ilmaisia. Nyt kaikki oli päinvastoin. Työttömyys ja rikollisuus kasvoivat suureksi. Ihmisten keski-ikä laski. Jeltsinin kannatusluku laski alle 2 prosentin. Venäjällä on yhä paljon ihmisiä, jotka kaipaavat neuvostoaikoja ja vihaavat Gorbatsjovia, joka oli saanut tämän aikaan. Hän ei todellakaan ole sankari, vaan hyvin usein halveksittu henkilö. Gorbatsjovin mukaan Jeltsinin aika johtajana oli katastrofi Venäjälle. Hän on ihan oikeassa. Ja hän itse oli syyllinen siihen..


Mutta sitten, sitten tarttui ohjaksiin henkilö ja koko maailma muuttui - siis koko maailma - ei vain pelkästään Venäjä. Hänen nimensä on Vladimir Vladimirovits Putin (ven. Влади́мир Влади́мирович Пу́тин, synt.7. lokakuuta 1952 LeningradVenäjän SFNTNeuvostoliitto). En todellakaan tartu hänen elämänhistoriaansa vaan tarkastelen asioita toiselta kannalta. Ainoa järkevä teko Jeltsiniltä oli nimittää Putin pääministeriksi vuonna 1999. Näin Jeltsinin sairastuttua Putin joutui hoitamaan presidentin virkaa. Venäjän presidentiksi Putin valittiin vuonna 2000. Hän sai ääniä heti ensimmäisellä kerralla 52,94 % eli hänet valittiin suoraan. Hän tarttui heti suitsiin ja aloitti mahtavat uudistustoimet. Hän alensi veroja, joka aloitti bruttokansantuotteen voimakkaan kasvun. Hän tarttui korruption hoitamiseen esimerkiksi ottamalla haltuun oligarkkien omistamat televisioyhtiöt. Nämä olivat käyttäneet näitä kanavia omien poliittisten tarkoitusperiensä hyväksi esimerkiksi vaaleissa, joilla äänestyttivät itsensä eri alueiden johtoon ja varastivat sitten surutta valtion varoja. Mutta tärkeimmäksi tehtäväksi tuli ehdottomasti armeijan uudistaminen ja rakentaminen. Armeija oli käytännöllisesti katsoen tuhottu Jeltsinin kaudella.

Kansallishymniksi Putin otti uudelleen sanoitetun Neuvostoliiton kansallishymnin. Tämä oli selkeästi nerokas teko, koska se kohotti armeijan ja koko kansan isänmaallisuutta. Hän palautti Punalipun armeijan lipuksi. Koko poliittinen järjestelmä uudistettiin. Ensimmäisen vuoden aikana Putin matkusti 18 maahan. Oli aika, jolloin Venäjä haluttiin liittää Euroopan unioniin. Oli aika, jolloin Venäjä haluttiin liittää Natoon. Monet ovat unohtaneet tämän. Venäjä on mahtava maa, jolla on mittaamattomat luonnonvarat. Ainoa ongelma on niiden haltuun ottaminen. Putin käytti hyväkseen öljyn ja kaasun valtavaa määrää ja korkeita kansainvälisiä hintoja. Venäjän talous kasvoi toiseksi hurjinta vauhtia Kiinan talouskasvun jälkeen. Työttömyys väheni. Kansan elintaso alkoi nousta. Suurin ongelma oli korruption poistaminen. Toinen ongelma oli Tsetsenian sota. Venäjän sotavoimat olivat vielä heikossa tilassa. Terrori-iskut eri puolilla Venäjää lisäsivät kuitenkin tahtoa voittoon. Varsinkin Beslanin koulukaappaus 2004 ja Moskovan teatterin kaappaus 2002 ja lukuisat muut terroristi-iskut nostivat venäläisten tahdon päästä terroristeista eroon. Ns. toinen Tsetsenian sota päättyi Venäjän voittoon 2009. Terroristeja pakeni kuitenkin Irakiin ja Syyriaan, joihin he halusivat perustaa islamilaisen sarialakiin perustuvan kalifaatin. Näin syntyivät mm. terroristijärjestöt Isis ja Daesh. Tämä kaikki lyhyesti kerrottuna.

Alkoi korruption ja rikollisuuden vastainen taistelu, joka jatkuu yhä. Tästä syystä Putin sai paljon rikkaita vihollisia. Osa heistä pakeni kuitenkin ulkomaille lähinnä Britanniaan. Ne, jotka pystyttiin laitettiin vankilaan. Länsimaiden mielestä tämä oli poliittista vainoamista. Sisäpoliittisesti jatkettiin korruption kitkemistä ja oligarkkien jahtaamista. Vuonna 2003 saatiin Jukos-öljy-yhtiön johtaja mihail Hodorkovski kiinni veropetoksesta ja pidätettiin. Tästä nostettiin kansainvälistä hälyä lännessä, koska huomattiin, että Venäjästä oli tullut liian vahva poliittinen tekijä maailmassa. Venäjän talouskasvu oli alkanut 2000-luvun alussa. Putinin toinen presidentinkausi alkoi 2004 ja hän sai 71 prosenttia äänistä. Venäjän väkiluku on maan laajuuteen nähden hyvin pieni ja vuonna 2006 Putin käynnisti syntyvyyden nostamisen kampanjan. Talous oli semmoisella tolalla, että aloitettiin Neuvostoliiton jäljiltä periytyneiden velkojen maksaminen. Tämähän ei ollut pakollinen toimenpide, mutta velat maksettiin. Putin halusi hyvät välit kaikkiin maihin. Tässä hän ei onnistunut. Venäjästä oli kasvanut voimakas valtio ja tätä ei lännessä haluttu hyväksyä. Kukaan ei olisi uskonut tähän vielä kymmenen vuotta aikaisemmin.

Münchenissä vuotuisessa turvallisuuskokouksessa 2007 Putin sanoi suorat sanat, joita on tähän päivään asti kommentoitu voimakkaasti. Putin arvosteli suorasanaisesti Yhdysvaltojen hegemoniaa ja sotilaallista voimankäyttöä ympäri maailman. Puhe oli uskomattoman suora ja rohkea. Tapahtumaa pidetään yleisesti käännekohtana Venäjän ja Lännen välisissä suhteissa, mutta tämä näkökulma sai ymmärtäjiä myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Myös Britannia sai osansa Putinin puheessa. Oikeastaan voidaan sanoa, että tuolloin Yhdysvallat alkoi menettämään maailman hegemonian ja vähitellen rinnalle ovat nousseet Kiina ja Venäjä. Toimillaan Putin oli kasvattanut Venäjän voimakkaaksi valtioksi, jolla oli kansainvälistä merkitystä. Tämä nostatti vihaa Putinia kohtaan Lännessä ja varsinkin Yhdysvalloissa, jotka eivät halunneet hyväksyä tätä.

Puolustusvoimien kehittäminen johti siihen, että Georgian sota 2008 voitettiin helposti. Yhdysvallat oli yllyttänyt Georgian presidenttiä Mikheil Saakashviliä hyökkäämään Etelä-Ossetiaan. Mutta Venäjän sotavoimat eivät enää olleet niin heikkoja kuin aikaisemmin. Silloin toimi Venäjän presidenttinä Dmitri Medvedjev. Sota voitettiin helposti ja amerikkalaiset olivat jo pakenemassa Georgiasta, kun Venäjä pysäytti hyökkäyksen. Saakasvili pakeni maasta Yhdysvaltoihin varastettuaan valtion varoja. Venäjän presidentinvaaleissa 2012 Putin sai 63,6 % äänistä.

Mikheil Saakashvili 2008

Sitten syttyi 2014 Maidan Ukrainaan. Tapahtumaan oli osallisena Lännen suhtautuminen ja varsinkin Yhdysvallat. Tämä oli tavallaan yllätys Venäjälle. He olivat pitäneet aina ukrainalaisia veljeskansanaan. Yhä vielä nykyäänkin ukrainalaiset lasketaan Venäjällä samaksi slaavilaiseksi veljeskansaksi kuin venäläisetkin ovat. Geeniperimät ovat täsmälleen samanlaiset. Venäläiset eivät tunne vihaa ukrainalaisia kohtaan. Ukrainalaiset natsit nostattivat sisällissodan Ukrainassa Itä-Ukrainaa vastaan. Krim liittyi Venäjään. Olen käsitellyt asiaa jo aikaisemminkin monta kertaa. Käsittelen Ukrainan asiaa lisää joskus myöhemmissä kirjoituksissani. Mutta tästä alkoi Lännessä sanktioiden rituaali, joka jatkuu yhä. Ei olla ymmärretty, että sanktioilla ei voi vaikuttaa mitenkään Venäjään. Päinvastoin - ne ovat jopa hyödyttäneet Venäjää. Venäjän on ollut pakko rakentaa itse sanktioista menettämiään asioita. Näihin kuuluu ilman muuta maatalous. Nykyään Venäjä on suuri maataloustuotteiden viejä. Varsinkin Länsi-Eurooppa itse on kärsinyt sanktioista. Ja näin tulee käymään jatkossakin. Sanktiot ovat aiheuttaneet kitkaa paitsi Euroopan sisällä myös Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä

Ukraina oli aikoinaan rikkain Neuvostoliiton osavaltio, mutta nykyään se on Euroopan köyhin valtio. Sen varoja ryöstävät rikkaat ukrainalaiset oligarkit. Ainoa vientituote on orjatyövoima, jota mielellään Eurooppa käyttää sen halpuuden tähden. Oikeastaan ainoa Ukrainan todellinen tulonlähde on venäläisen kaasun välittäminen Eurooppaan. Siksi Nord Sream 2 öljyputki on tuottanut kauhua Ukrainassa, koska se periaatteessa korvaisi helposti Ukrainan välittämän kaasun. Yhdysvallat yrittää sanktioilla ja niiden uhkailuilla estää putken rakentamisen, mutta Euroopan teollisuus tarvitsee tätä kaasua.  Tämä on tuottanut konflikteja Euroopan ja Yhdysvaltojen välille. Energia on politisoitu. Sanktioista on muodostunut eräänlainen pingpong-leikki. Ne ovat vain symbolisia, ne eivät toimi. Olisi aika jo luopua niistä. Ne eivät tuota tulosta eivätkä ne hyödytä ketään.

Ukrainan päämies Volodimir (Vladimir) Zelenskyi

Putin tunsi, että terroristit Syyriassa olivat vaara paitsi koko maailmalle myös Venäjälle. Vuonna 2015 Venäjä päätti poistaa heidät yhteistyössä Syyrian presidentin Basar al-Assadin kanssa. Liittoutumaan liittyivät vielä Turkki ja Iran. Venäjä käytti uusia kehittämiään aseita niiden testaamiseen käytännössä. Tulos oli huikea. Terroristit tuhottiin käytännöllisesti katsoen kokonaan. Presidentinvaaleissa 2018 Putin sai 76,69 % äänistä.

Sitten kuvioihin ilmestyi pikkurikollinen nimeltään Aleksei Navalnyi (ven. Алексей Анатольевич Навальный s.1976). Hän oli tehnyt Venäjällä useita pikkurikoksia. Aikoinaan hän oli ollut politiikassa mukana Jablako-puolueessa, mutta erotettu liian aggressiivisten toimien ja mielipiteidensä ansiosta. Katkeroituneena hän ryhtyi taistelemaan Venäjän nykyistä johtoa ja politiikkaa vastaan. Tämä huijari oli tehnyt valheellisia "dokumentteja" politiikoista ja jopa Vladimir Putinista. Myöhemmin nämä on todettu keksityiksi. Olen kirjoittanut tästä jo aikaisemmin. Lännessä tästä pikkurikollisesta tehtiin symboli poliittisessa taistelussa Venäjää vastaan. Venäjä oli kasvanut joidenkin mielestä liian suureksi tekijäksi maailmanpolitiikassa, joten Navalnyista tehtiin ihmisoikeuskysymys. Ketään muutakaan ei ollut.

Tutkimuksissa on todettu, että Navalnyi on saanut rahoitusta mm. Yhdysvaltojen CIA:n ja Britannian MI 6:n palkkaamana. Venäjää ryhdyttiin syyttämään Navalnyin myrkyttämisyrityksestä 2020, mutta mitään todisteita ei esitetty Venäjän pyynnöistä huolimatta. Venäjää syytettiin myrkyttämisestä, mutta myrkky ilmestyi kuvioihin vasta Saksan puolella. Venäjän puolella ei löydetty mistään mitään myrkytykseen viittaavaa. Venäjällä ei ole mitään logiikkaa myrkyttää pientä rikollista Navalnyia. Mutta Lännellä on täydellinen tarkoitus yrittää värittää Venäjää syylliseksi tämmöisiin mielipuolisiin tekoihin ja saada ihmiset uskomaan niihin. Internet on instrumentti, jolla tästä pikkurikollisesta muodostettiin ihmisoikeuskysymys. Kohderyhmä ei ole Venäjällä vaan Lännen ihmisissä. Tarkoitus on saada uusia sanktioita ja yksi kohteista Nord Stream 2 kaasuputkihanke. Missään nimessä tällaisesta pikkurikollisesta ei ole minkään valtion päämieheksi. Lukijat voivat olla toista mieltä kanssani ja se on heidän oikeutensa. Kirjoituksessani esitän oman kantani asiaan. Tämä on loogisesti ajateltuna minun mielipiteeni. Tässä kohtaa lienee syytä katkaista kirjoitelmani ja jatkaa seuraavassa osassa 2.



Hyvästi Neuvostoliitto!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!