sunnuntai 21. maaliskuuta 2021



30 VUOTTA osa 2



Paitsi, että tasan 30 vuotta sitten syntyi uusi valtio Venäjä, josta kirjoitin viime kerralla, tapahtui myös muitakin merkittäviä 10-vuotistapahtumia, joita sattuu tälle vuodelle. Sitä edeltäneessä valtiossa Neuvostoliitossa tasan 60 vuotta sitten tapahtui jotain merkittävää ihmiskunnan historiassa. Huhtikuun 12 päivänä 1961 lensi ihminen ensimmäisen kerran avaruudessa. Tämän ihmisen nimi oli Juri Aleksejevits Gagarin (ven. Ю́рий Алексе́евич Гага́рин, s. 9. maaliskuuta 1934 Gzatskissa, Neuvostoliitossa ja k. 27. maaliskuuta 1968). Juri Gagarinin nimen tuntevat kaikki. Hän oli Neuvostoliiton ilmavoimien majuri ja koelentäjä. Hänestä tuli maailman ensimmäinen avaruuslentäjä ja kosmonautti. Tämä tapahtui Neuvostoliiton avaruusohjelman lennolla Vostok 1 raketilla. Hän kiersi koko maapallon ja lento kesti 108 minuuttia. Myös ensimmäinen nainen avaruudessa oli Neuvostoliittolainen Valentina Vladimirovna Tereskova (ven Валенти́на Влади́мировна Терешко́ва, s. 6. maaliskuuta 1937 Bolshoe Maslennikovissa). Hän kiersi avaruutta  Vostok 6 -lennolla 16. - 19. kesäkuuta  1963.

Juri Gagarin

Neuvostoliitto oli tuolloin maailman johtavin maa avaruuden valloittamisessa. Jo 4. lokakuuta 1957 Neuvostoliitto laukaisi maailman ensimmäisen satelliitin kiertämään maata maailman suureksi hämmästykseksi. Sputnik-nimen tuntevat kaikki. Tämä herätti Yhdysvalloissa suuren kohun. Amerikkalaiset saivat ensimmäisen satelliitin radalle vasta tammikuussa 1958 ja ensimmäiset ihmiset toukokuussa 1961. Amerikkalaisten astronauttien avaruuslennot olivat aluksi vain hyppyjä avaruuteen, ne eivät kiertäneet maapalloa niin kuin Juri Gagarin oli tehnyt. Lisäksi Neuvostoliitolla on ollut lukuisa määrä avaruusasemia avaruudessa 1970 luvulta lähtien.

Sputnik

Muutenkin Neuvostoliitto oli monella muullakin tavalla etunenässä maailman kehityksessä. Maailman ensimmäinen sähköverkkoon sähköä tuottava ydinvoimala oli Obninskin ydinvoimalaitos, joka aloitti toimintansa 1. kesäkuuta 1954. Neuvostoliitolla oli maailman ensimmäinen suihkumatkustajakone Tupolev TU-104 säännöllisessä käytössä. Kone lensi ensilentonsa 17. heinäkuuta 1955. Maailman ensimmäinen ääntä nopeampi matkustajakone Tupolev TU-144 syntyi Neuvostoliitossa ja lensi ensilentonsa 31. joulukuuta 1968.

Maailman ensimmäinen vakituisessa käytössä ollut suihkumatkustajakone TU-104

Maailman ensimmäinen ääntä nopeampi matkustajakone TU-144

Venäjällä on kuitenkin jo monisatavuotinen historia. Suomikin oli osa tätä historiaa yli 100 vuoden ajan. Tässä ei ole kuitenkaan mitään järkeä lähteä kirjoittamaan tästä historiasta, koska siitä syntyisi yksinkertaistettunakin paksu kirja. Kuitenkin 1917 syntyi Neuvostoliitto, joka on osa tätä historiaa. Tämä kausi, kuten viimeksi kirjoitin päättyi siis 1991. Tällä ajanjaksolla on kuitenkin hyvin suuri merkitys modernisoida  valtio melkein keskiaikaisesta valtiosta nykyaikaiseksi moderniksi valtioksi.  Neuvostoliiton suuri merkitys oli siinä, että se teollisti valtion nykyaikaiseksi suurvallaksi. Se oli myös suuri kokeilu toisenlaisesta yhteiskuntamallista. Tämä kuitenkin epäonnistui. Vaihto Neuvostoliitosta Venäjäksi oli hyvin tuskallinen ja monien mielestä väärä. Mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi. Silloin kun vaihto tapahtui kukaan ei uskonut, että tästä valtiosta  kasvaisi enää moderni nykyaikainen valtio ja yksi kolmesta tämän hetken maailman voimakkaimmasta valtiosta.

Yhteiskuntamallin vaihto oli hyvin tuskallinen toimenpide. Se merkitsi suurelle osalle kansaa hyvin vaikeita aikoja. Se oli yhteiskunnallinen romahdus. Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin oli alkoholisti ja henkisesti tasapainoton ihminen. Hän ei kyennyt hoitamaan virkaansa, kuten edellisessä kirjoituksessa kirjoitin. Oikeastaan Venäjän nousu alkoi seuraavan presidentin Vladimir Putinin aikakautena. Rikollisuuden ja korruption vähentäminen ja poistaminen olivat päätehtäviä. Talouden tasapainottaminen ja puolustusvoimien kuntoon saattaminen olivat suuria tekoja. Tässä kuitenkin onnistuttiin. Venäjän olemassaolo riippuu paljolti puolustusvoimista ja ydinaseiden laadusta ja määrästä. On selvää, että tämä on paljolti Putinin johdon ansiota.

Tällä hetkellä Venäjän ydinaseiden laatu ja määrä ovat parhaita koko maailmassa. Venäjä on kehittänyt aseita, joiden vertaista ei ole muualla maailmassa. Uudet hypersoniset ohjukset, joista Kinzhal lentää yli kymmenen kertaa ääntä nopeammin ja Avangard jopa yli 24 000 kilometrin tuntinopeudella. Burevestnik risteilyohjus on ydinkäyttöinen ja periaatteessa lentomatka on loputon. Venäjällä on myös uusia mannertenvälisiä ohjuksia, joiden veroisia ei ole muilla valtioilla. Yksi niistä on RS-28 Sarmat Natonimeltään "Saatana 2". Kantomatka yltää mihin tahansa maapallolla ja sillä on monta taistelukärkeä, jotka voivat olla myös ydinkärkiä. Kaikenlisäksi nämä kärjet voivat väistellä torjuntaohjuksia. Lisäksi Venäjällä on monta muuta mannertenvälistä ohjusta, joista mainittakoon esimerkiksi Bulava tai vedenalainen drooni Poseidon. Venäjä ilmoitti, että se pystyy pelkästään yhdellä ohjuksella tuhoamaan Ranskan tai Texasin kokoisen alueen. On kehitetty myös uusi sotilashelikopteri Mi-8AMTSh-VN, jonka ominaisuuksia ei ole vielä annettu julkisuuteen. Aseet ja ydinaseet on Venäjän elinehto. Venäjä on varannut oikeuden käyttää ensimmäisenä ydinasetta, jos tuntee tulleensa uhatuksi. Tämän määritelmän on tehnyt myös Yhdysvallat.

Kinzhal ohjus lentää yli kymmenkertaisella äänennopeudella

Uusi helikopteri Mi-8AMTSh-VN, jonka ominaisuuksia ei ole annettu julkisuuteen.

Mutta ei tartuta nyt näihin ylivoimaisiin aseisiin. Venäjällä myös tietotekniikka on niin kehittynyttä, että sitä syytetään jatkuvasti murtautumisesta eri valtioiden tietojärjestelmiin. Tästä ei ole mitään todisteita, mutta vakaa uskomus on. Venäjä on saanut valmiiksi kaksi uutta matkustajakonemallia, joiden sarjatuotanto on jo alkanut. Toinen on suihkukone MC-21 ja toinen IL-114-300 moottoriturbiinikone. Koneet ovat kokonaan venäläistä tuotanto moottoreita myöten. IL-114 on siitä hyvä kone, että se ei välttämättä tarvitse päällystettyä kiitorataa käyttöönsä vaan voi käyttää myös maapohjaisia kiitoratoja, joita Venäjällä on paljon. Lisäksi on kehitetty uusi kantoraketti Angara-A5. Se on siitä erikoinen, että käyttää täysin myrkytöntä polttoainetta ainoana koko maailmassa. Venäjä on ainoa valtio tällä hetkellä, joka pystyy viemään miehistöjä säännöllisesti ISS -avaruusasemalle. Venäjän tieteellisestä tilasta osoittaa hyvin se, että siellä kehitettiin maailman ensimmäinen koronarokote Sputnik V. Nykyään Venäjällä on jo neljä eri rokotetta koronaa vastaan, joista Sputnik Light vaatii vain yhden rokotuskerran. Testattavana on rokote, joka ruiskutetaan nenään eikä sitä tarvitse piikitellä. Tulossa on myös rokote, joka antaa suojan 13 - 17 vuodeksi kaikille eri koronavarianteille. Testattavana on laite, joka pystyy pelkästä puhalluksesta määrittelemään onko henkilöllä koronatartuntaa. Määrittely kestää 10 sekuntia. Testattavana on menetelmä, jossa yskimällä kännykkään määrätyn ohjelman kautta tietokone määrittelee äänen perusteella onko henkilöllä koronavirusta.

Uusi matkustajakone MC-21

Uusi moottoriturbiinikone IL-114

Uusi kantoraketti Angara-A5

On selvää, että Yhdysvallat ei halua menettää otettaan maailmasta jonka se oli saanut Neuvostoliiton hajottua. Se hallitsi melkein yksin lähes 30 vuoden ajan maailmaa melkein suvereenisesti yrittäen levittää omaa oikeaksi katsomaansa demokratiaa koko maailmaan. Nyt se on saanut kaksi kilpailijaa Kiinan ja Venäjän, joiden kanssa sen on tultava toimeen. Kiinalla ja Venäjällä on aivan omat demokratiamallinsa, joita Yhdysvallat liittolaisineen ei halua hyväksyä. Tästä syntyy ristiriitoja, jotka voivat olla vaarallisia. Tällä hetkellä näyttää aivan selvältä, että Yhdysvallat menettää valtaansa ja maailmaan kasvaa kaksi uutta näkökulmaa. Kiina ja Venäjä ovat kasvattamassa omia demokratiamallejaan. Lisäksi on otettava huomioon, että Kiinalla ja Venäjällä on paljon yhteisymmärrystä toiminnastaan ja ne tekevät paljon yhteistyötä maailman hyväksi. On selvää, että kun Kiina ja Venäjä kasvattavat voimiaan Yhdysvallat joutuu väistymään. Yhdysvallat liittolaisineen joutuvat hyväksymään tämän. Maailma on nykyään kolminapainen. Amerikkalaiset sanovat, että venäläisten vika on siinä, että he eivät syö purkkaa, venäläiset sanovat, että amerikkalaisten vika on siinä, että he syövät jo niin vanhaa purkkaa, että siitä on jo koko maku hävinnyt.

Kuka voi määritellä moraalikysymyksiä mikä on oikein, mikä on oikea demokratia, mikä on oikea sananvapaus, mitä saa sanoa, mitä ei saa sanoa? Yhdysvallat on pyrkinyt levittämään omaa kulttuuriaan väkivaltaisesti ympäri maapallon. Kiinalaisia on kuitenkin 1,4 miljardia, mutta amerikkalaisia vain 330 miljoonaa. Kumpi on oikeassa? Oman kulttuurin levittäminen väkivaltaisesti on moraalitonta. Miljoonia ihmisiä on kuollut tässä prosessissa. Eri kulttuureissa ihmiset ovat erilaisia ja jokaisella on omat demokratia- ja moraalikäsityksensä. Amerikkalaisilla omansa, eurooppalaisilla omansa, kiinalaisilla omansa ja venäläisillä omansa. Olisi ehdottomasti oikein, jos nämä kaikki hyväksyttäisiin. Ihmiset ovat erilaisia, joten käsityksetkin ovat erilaisia. Meidän Länsimaiden demokratia hyväksyy sen, että meitä jokaista vakoillaan sähköisten viestimien välityksellä tai valtioittemme johtajia vakoillaan (NSA). Totuuden puhujat pistetään vankilaan kuten Julian Assance tai Edward Snowden. Onneksi Snowden ehti paeta Venäjälle, jossa hän on mennyt naimisiin ja kirjoittanut kirjan kokemuksistaan. Amerikkalaisten olisi aika siirtyä omalle mantereelleen ja lopettaa ne kaikki 800 sotilastukikohtaansa ympäri maailmaa.

Joe Biden sekoilee puheessaan.

Yhdysvaltojen uusi presidentti Joe Biden on jo 78-vuotias iäkäs herrasmies. Usein hän sekoilee, änkyttää ja unohtelee asioita. Hän on monta kertaa unohtanut jopa läsnäolijoiden nimet tai sekoittanut ne toisiinsa tai muihin ihmisiin. Välillä hänen suuntavaistonsa johtaa harhaan. Usein sanotaan, että Biden ei itse aina ymmärrä mitä puhuu. Hän ei aina hallitse tilannetta. On selvää, että hän on varsin riippuvainen avustajistaan. 17.3. puheessaan hän syytti presidentti Putinia murhaajaksi. Tämä on kaikkien diplomaattisten perinteiden vastaista. Maailmalla on kohistu asiasta paljon. Onko Biden enää järjissään? Vai onko hän liian seniili tajutakseen, mitä puhuu?  Yhdysvalloissa on jopa vakavasti ajateltu, että pitäisiköhän Bidenilta ottaa se punainen nappi pois. Vastauspuheessa Putin toivotti Bidenille terveyttä, "toivon hänelle ennen kaikkea terveyttä! Sanon sen hänelle ilman ironiaa, ilman vitsailua.  Lapsena kun haukuimme toisiamme sanoimme: jos joku haukkuu meitä, hän on itse semmoinen." On otettava huomioon, että Biden oli sotimassa Irakissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. On todennäköistä, että Biden sanoi Putinista sen mitä sanoi sisäpoliittisista syistä. Tai sitten ymmärtämättä tilannetta. Voi jopa käydä niin, että Biden joutuu keskeyttämään presidenttikautensa. Hänestä on sanottu, että hän yrittää jatkaa siitä mihin Barack Obama aikoinaan jäi. Tämä lisäisi Yhdysvaltojen aggressiivisuutta. Biden on määritellyt Venäjän päävihollisekseen. Tämä ei tiedä maailmalle hyvää. Putin on ilmoittanut haluavansa keskustella Bidenin kanssa suoraan kahden kesken.

Biden kompuroi monta kertaa noustessaan koneeseensa

 Yhdysvallat on jakaantunut moneen osaan. On demokraattien ja republikaanien välinen ristiriita, värillisten ja valkoisten välinen ristiriita, rikkaiden ja köyhien välinen ristiriita ja monia muita erimielisyyksiä joita maailman pahin koronaepidemia vielä pahentaa. Kongressitalo on yhä piiritetty aidoin ja piikkilangoin, kuin sotilasleiri. Taustalla voi häämöttää vielä dollarikatastrofi. Yhdysvaltain dollarin kytkentä kultakantaan purettiin vuonna 1971. Yhdysvaltojen valtiovelka on kasvanut jo yli 26,7 biljoonaan dollariin. Vaikuttaa katastrofaaliselta, mutta dollari on siitä mukava keksintö, että sitä voi aina vaan painattaa lisää. Sitä käytetään maailman valuuttana, vaikka todellisuudessa sillä ei ole mitään vastetta. Nykyään se on vain paperia. Niin kauan, kuin näin on, tilanne pysyy hallinnassa, mutta jos maailma siirtyy muihin valuuttoihin tapahtuu Yhdysvaltojen taloudessa katastrofi. Kiina on käyttänyt kaupoissaan myös yuania ja Venäjä rupliaan. Dollarin katastrofia on ennustettu jo pitkään ja on todennäköistä, että joskus se tapahtuu.

Mutta jotta ympyrä sulkeutuisi palaan vielä alkuun ja avaruuslentoihin. Venäjällä suunnitellaan parhaillaan elokuvan tekoa, joka on siitä poikkeuksellinen, että se kuvataan ensimmäisen kerran maailman historiassa maan kiertoradalla avaruudessa. Venäjän kanava 1 toteuttaa projektin yhdessä Roskosmoksen kanssa. Elokuvan pääroolissa on nainen. Roolin valitsemiseen julistettiin kilpailu. Kuka tahansa venäläinen nainen sai osallistua kilpailuun. 3000 kirjeen joukosta valittiin 200 osallistujaa, joista valittiin koulutettavaksi 20 osallistujaa. Valittujen joukossa on elokuvatähtiä. Parhaillaan he ovat testattavina ja puolivuotisessa  koulutuksessa avaruuskeskuksessa, jossa heitä koulutetaan samoin kuin avaruuteen lähetettäviä kosmonautteja. Lopulliseen rooliin valitaan kaksi näyttelijäksi elokuvarooliin. Toisesta tulee pääroolinesittäjä, toisesta hänen varanaisensa. Aina on tapana, että avaruuteen lähetettävällä on aina varamies, jos jotain sattuisi juuri ennen lähtöä. Ohjaajana toimii Klim Shipenko, joka on aikaisemmin kuvannut dokumentteja avaruudessa. Hän lentää yhdessä naispääroolin esittäjän kanssa. Elokuvan työnimi on "Haaste" ja se kertoo tytöstä, joka ei koskaan ole unelmoinut lähtevänsä avaruuteen, mutta olosuhteet pakottavat hänet menemään ISS:n avaruusasemalle.

Elokuvan ohjaaja Klim Shipenko on käynyt ennenkin avaruudessa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta Juri Gagarinin ensilennosta avaruuteen. Kenestä tulee nyt maailman ensimmäinen tähti elokuvaan, joka on kuvattu avaruudessa? Jos tämä onnistuu tämä tulee jäämään taiteen historiaan. Muut koulutuksen läpäisseet naiset voidaan ilmoittaa todellisten kosmonauttien joukkoon, joista suurin osa on miehiä. "Tätä miehistä joukkoa on laimennettava nyt upeilla venäläisillä naisilla" sanoo Roskosmosin johtaja Dmitry Rogozin. "Nyt meillä on profiileja sadoista naisista, jotka haluavat valloittaa avaruuden."




Häviääkö Yhdysvallat?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!