lauantai 28. marraskuuta 2020




DONBASS ON KANSSAMME



Päätin viime kirjoituksen esittämällä kappaleen (Donbass on kanssamme). Tämä on herättänyt suurta huomiota lukijoitteni keskuudessa varsinkin ulkomailla. Tästä syystä päätin vähän esitellä kappaletta. Viime syyskuun alussa ilmestyi tämä kappale nettiin ja keräsi heti valtavan määrän kuulijoita ja ihailijoita. Sitä katsottiin ja kuunneltiin miljoonia kertoja. Kappaleesta on olemassa lukuisia eri esityksiä netissä. Monet kuuntelijat kertoivat, että he katsoivat kappaleen useaan kertaan peräkkäin ja moni kertoi itkeneensä kappaleen aikana. Minun täytyy myöntää, että se teki minuunkin hyvin voimakkaan vaikutuksen. Sanat ja musiikki toimivat yhteen loistavasti ja ovat samalla voimakkaita ja liikuttavia. Ne lisäävät uskoa oikeuteen. Jos olen oikein ymmärtänyt kappale liittyy Donbassin historiaan mytologisesti.


Sanojen kirjoittaja kirjailija ja runoilija Vladimir Skobtsov ja säveltäjä Mihail Khokhlov

Kappale on kirjoitettu alkujaan Donbassin natseista vapauttamisen 77 vuosipäivän kunniaksi. Runon on kirjoittanut Vladimir Skobtsov ja sen on säveltänyt Mihail Khokhlov. Alunperin runo oli paljon pitempi, mutta sävellystä varten sitä jouduttiin lyhentämään, kertovat tekijät. Säveltäjä kertoo, että kappale oli tarkoitettu klassiseksi musiikiksi ja esittäjäksi oli suunniteltu mieslaulajaa tai jopa kolmea mieslaulajaa siis miestrioa. Säveltäjän oma tyyli ei ole rockmusiikki vaan klassinen tyyli.  Säveltäjä oli kerran käymässä Donetskin valtion akateemisessa musiikki- draamateatterissa ja tapasi siellä laulajattaret Margarita Lisovinan ja Natalia Kachuran ja antoi heille nuotit ja sanat kysyäkseen heidän mielipidettään kappaleesta. Illalla laulajattaret soittivat ja sanoivat, että kappale on loistava ja upea ja he haluaisivat kokeilla esittää sen. Näin päätettiin tehdä.


Laulajat Natalia Kachura ja Margarita Lisovina.

Eräänä päivänä he tulivat studioon ja päätettiin tehdä koenauhoitus. Se oli vain kokeellinen työprosessi. Tästä hämmästyttävästi tulikin lopullinen versio. Pelkästään kahdella koeotoksella laulu onnistui täydellisesti. Säveltäjä ja sanoittaja päättivät, että enempää ei tarvita. Siinä se oli, täydellistä! "Kruta! - hurjaa!", kuten toinen laulajista sanoo lopussa. "Puolet taivaasta on liekeissä, Puolet taivaasta on savua, Donbass on kanssamme, ja Jumala on kanssamme."

Laulajat kertovat, että kun he saivat nuotit ja sanat, he odottivat jotain klassista, mutta katsottuaan tekstiä ja säveltä he kokivat shokin. Se oli kuin pommi. Tätä he eivät osanneet odottaa. Heille tuli valtava tarve kokeilla laulaa se itse. Kun video julkaistiin, alkoi heille sataa yhteydenottoja puhelimitse ja netin kautta. Niitä tuli tuhansittain. Jotkut jäivät erityisesti mieleen. Eräs vanha rouva sanoi "Syvä kumarrus tekijöille! Tytöt, teidän kanssanne haluaa kulkea! Haluaa nousta teidän kanssanne ja kun kuuntelee teitä, mikään ei enää tunnu hirveältä". Laulajat sanovat, että näin me haluamme kannatella omia sotilaitamme.

Kappale on siis luotu Donbassin vapautuspäivän kunniaksi ja sankarilliselle taistelulle pahan voimia vastaan. Kun kuuntelee sanoja ja säveltä mielestäni kappaletta ei voi sitoa aikaan. Se soveltuu ihan hyvin nykyaikaan ja tapahtumiin ja on yhä ajankohtainen ehkä ikuisesti. Rauhaa Donbassiin ei ole saatu, mutta tuntuu siltä, että yhä siellä taistellaan "pahan voimia" vastaan, kuten laulun sanoissa sanotaan. Periksi ei anneta. Kappaletta on ehdotettu Donbassin kansallislauluksi. Mielestäni se soveltuu siihen erinomaisesti. Se on isänmaallinen, positiivinen ja optimistinen. Lauletaan traagisista hetkistä, mutta se kuulostaa voitonhymniltä. Tuntuu siltä, kuin sielu olisi kuolematon. On sanottu, että se on Donbassin Marseljeesi. Nostaa mielialaa.


Donbassin varapääministeri Vladimir Antonov antoi laulajille myönnetyn palkinnon. 7.10.2020.


 Laulua on kuunneltu miljoonia kertoja ja se on saanut valtavasti kiitosta eri puolilta maailmaa. Sitä on tullut Euroopasta, Amerikasta, Israelista, Venäjältä. Monet kuuntelijat ovat olleet liikuttuneita jopa kyyneliin asti. Eräs kirjoittaa "Rukoilen, että koko Donbass vapautetaan. Tämä on super, vaikea kappale, tämä on Hymni valloittamattomalle Donbassille. Tytöt olette kultaa! Kiitos! Entinen Krasnoarmeiskin asukas, nuorempi veljeni, kuoli taistelussa puolustaessaan maataan. Nämä sanat kertovat hänestä ja muista Donbassin sankareista! Olkoon kohtalo tuhoutumassa ristillä, mutta meitä ei voida viedä polvillemme, verisenä pylväänä kaikille seisoo ja pitää ylhäällä taivaankantta Donbass!" Tässä jälleen osoite jos joku ei ole kuunnellut laulua aikaisemmin:



Olen yrittänyt kääntää laulun sanat suomeksi. Osaan venäjää ja vähän ukrainaa, mutta en todellakaan ole runoilija. Luulen, etten ole oikein onnistunut käännöksessäni, ainakaan se ei kuullosta yhtä hienolta, kuin venäjäksi. Myös englannin kielinen käännös tuntuu vähän kömpelöltä:


DONBASS ON KANSSAMME

Heräsi Peto täydellisessä pimeydessä
Ja Jumalalle annettiin hinta.
Peljästyivät kaikki - myös veljet Kristuksessa,
Peljästyivät kaikki, mutta ei minun maani.

Oli hedelmällinen rikas vuosi
Ja kuolema juopui verestä.
Taivas taipui lyijynraskaista pilvistä.
Peljästyivät kaikki, mutta ei minun maani.

Puoli taivasta tulessa,
Puoli taivasta savussa,
Donbass on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!
Puoli taivasta on tulessa,
Puoli taivasta on savussa,
Venäjä on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!

Ei isiemme muistoa petetty,
Ei esi-isiemme maata luovutettu,
Millä hinnalla - et löydä sanoja,
Tässä isiemme henkiä ei säästetty.

Ja uudelleen venäläinen voima käsissä,
Ja elämä, ja kuolema Synnyinmaan puolesta on liekeissä
Seisoo ja pysyy taivaankansi vuosisatoja
Minun peräänantamaton maani.

Puoli taivasta tulessa,
Puoli taivasta savussa,
Donbass on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!
Puoli taivasta on tulessa,
Puoli taivasta on savussa,
Venäjä on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!

Kuolkoot tuomitut ristillä,
Mutta polvilleen ei saa meitä kukaan!
Verisellä niityllä yksi kaikkien puolesta
Seisoo ja pitää Donbassin taivaankantta.

Puoli taivasta tulessa,
Puoli taivasta savussa,
Donbass on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!
Puoli taivasta on tulessa,
Puoli taivasta on savussa,
Venäjä on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!

Puoli taivasta tulessa,
Puoli taivasta savussa,
Moskova on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!
Puoli taivasta on tulessa,
Puoli taivasta on savussa,
Venäjä on kanssamme,
Ja kanssamme on Jumala!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!