sunnuntai 22. marraskuuta 2020




SOTAKO?



En ole pitkään aikaan kirjoittanut Ukrainasta mitään. Tosin paljoakos suomalaiset välittävät Ukrainasta? Se on Euroopan köyhin valtio, josta Eurooppa saa halpaa tai ilmaista orjatyövoimaa. Paljoa muuta sieltä ei taida löytyäkään. Siellä tapahtuviin ihmisoikeusrikkomuksiin ei Euroopassa kiinnitetä mitään huomiota. Ukrainan presidentti Vladimir Zelenski piti kuitenkin yllättäen puheen 16.11.2020 televisiossa, jossa hän puhui myös venäjää. Hän oli sairaalahoidossa, koska oli saanut korona tartunnan. Suora lähetys tapahtui sairaalasta. Se, että hän käytti venäjän kieltä puheessaan yllätti kaikki. Ukrainassa venäjän kieli on kielletty, eikä sitä saa käyttää missään julkisissa tai virallisissa tapahtumissa. Tämä puhe oli kuitenkin poikkeus. Se oli tarkoitettu itäukrainalaisille, joiden kotikieli on venäjä. Siitä huolimatta puhe herätti vihastusta Ukrainan virallisissa piireissä. Ukrainan presidentti ei saa puhua venäjää missään tapauksessa!


Ukrainalaisia sotavankeja kuljetetaan Donetskissa 2014.

Zelenskillä oli kuitenkin syy käyttää venäjää. Hän puhui tyyliin, että nyt on aika itäukrainalaisten poistua maastaan ja tulla Ukrainaan. Kohta alkaisi tapahtua. Hän selkeästi vihjaili, että Ukraina aikoo hyökätä Itä-Ukrainaan mahdollisesti lähiaikoina. Mitään ajankohtaa hän ei ilmoittanut, mutta tämä oli selvä uhkaus. Merkitseekö tämä sitä, että Ukraina hyökkää jo ainakin kolmannen kerran Itä-Ukrainaan? Kaksi kertaa Ukrainan joukot ovat jo saaneet selkäänsä Itä-Ukrainan joukoilta. Ensimmäinen tapahtui vuonna 2014, jolloin ukrainalaiset joukot suoraan sanottuna pakenivat rintamalta suurin joukoin. Pelastaakseen tilanteen Ukraina joutui tekemään sopimuksen nimeltään Minsk I Itä-Ukrainan kanssa. Toinen tapahtui vuonna 2015, jolloin Ukrainan päävoimat joutuivat piiritykseen Debaltsevassa ja pakon uhatessa antautuivat. Joukkojen pelastamiseksi syntyi toinen sopimus Minsk II. Kumpaakaan sopimusta Ukraina ei ole noudattanut.

Debaltsevan piiritystila 2015

Ukrainalaiset sotilasasiantuntijat ovat laskeneet, että jos Ukraina hyökkäisi nyt Itä-Ukrainaan, pelkästään kolmen ensimmäisen päivän aikana yhteensä 500 000- 700 000 ihmistä menettäisi henkensä molemmilla puolilla. Itä-Ukrainassa kansa on vannonut puolustavansa maataan viimeiseen mieheen. Yhteensä Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä ja he haluavat pitää kotikielenään venäjän, eivätkä halua yhdistyä Ukrainaan, "fasistisen" hallituksen hallittaviksi, kuten he sanovat. Mitä Venäjä tekisi tällaisessa tilanteessa jää arvoitukseksi? Venäjä, Ranska ja Saksa ovat Itä-Ukrainan rauhantakaajina Pariisissa 10.12.2019 sovitun sopimuksen mukaisesti, mutta Ranska ja Saksa todennäköisesti eivät tekisi yhtään mitään tässä tilanteessa. Tämän sopimuksen pohjalta Venäjällä on oikeus puuttua tilanteeseen sopivaksi katsomallaan tavalla. Jos Venäjä lähtisi hyökkäykseen, on laskettu, että se 2 - 3 päivän kuluessa olisi jo Kiovassa ja valtaisi sen. Tätäkö Zelenski haluaa?

Mistä sitten Zelenski sai päähänsä tällaisen idean juuri nyt? Yleisesti ollaan sitä mieltä, että kyseessä on Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos ja Joe Bidenin voitto vaaleissa. Zelenski luottaa, että Biden tulee apuun. Joe Biden on jo vanha kettu ja tienannut keinotteluilla poikansa Hunterin kanssa miljoonia Ukrainassa. Hän tuntee Ukrainan hallitsevan luokan kuin omat sormensa ja osaa käyttää heitä hyväkseen. Hänellä on myös määräysvaltaa Ukrainan hallinnossa. Yhdysvallat on aseistanut Ukrainaa ahkerasti monen vuoden ajan ja sillä on lukuisia tukikohtia Ukrainassa. Viimeksi päätettiin perustaa kaksi Yhdysvaltojen laivastotukikohtaa Mustanmeren rannikolle. Ukrainan oma laivasto on katastrofaalisessa tilassa.

Jos sota syttyisi, miten Yhdysvallat osallistuisi siihen, on kysymys, jota on pohdittu paljon. Vaikka Yhdysvallat on aseistanut Ukrainan joukkoja, mitään todella raskasta aseistusta ei ole annettu. Ja kaikki on annettu lainarahalla, vaikka Ukraina on rutiköyhä. Ukrainan oma asetuotanto on heikkoa. Ukrainassa valmistetaan mm. panssarivaunuja, mutta niiden laatu on todella heikko. Jos Venäjän osallistuminen on uhkana, en usko Yhdysvaltojen lähtevän mukaan muuten kuin poliittisesti. On muistettava, että Yhdysvallat ei ole voittanut yhtään kaikista käymistään sodista tällä vuosisadalla. Sitä vastoin Venäjä on voittanut KAIKKI sotansa. Ensin se voitti Tsetsenian sodan vuonna 2009, Georgian sodan vuonna 2008 ja Syyrian sodan 2019. Vladimir Zelenski on heikko presidentti, joten tämä voi jäädä pelkästään puheen tasolle. Alkujaan hän lupasi tehdä rauhan Itä-Ukrainan kanssa ja laittaa entisen presidentin Poroshenkon vankilaan. Kumpaakaan hän ei ole tehnyt. Zelenski on koomikko eikä hänellä ole edellytyksiä presidentiksi.

Jokaisena 9. päivänä toukokuuta vietetään Donbassissa Voitonpäivää.

Donetskin kansantasavalta (Донецкая народная республика) eli DNR on vuonna 2014 perustettu tasavalta. Luhanskin kansantasavalta (Луганская народная республика) eli LNR on vuonna 2014 perustettu tasavalta. Yhdessä 24. toukokuuta 2014 molemmat perustivat Novorossijan liittovaltion, mutta koska kukaan ei tunnustanut sitä, ei edes Venäjä, se lopetettiin yhteisellä päätöksellä 20. toukokuuta 2015. Donetskin kansantasavalta teki 18. heinäkuuta 2017 esityksen Malorossijan eli Vähävenäjän perustamisesta, mutta siitäkään ei tullut mitään, koska kukaan ei tunnustanut sitä, ei myöskään Venäjä. Sen sijaan liitto otti käyttöön nimen Novorossija eli Uusi-Venäjä, joka käyttää nykyään nimeä Donbass ikivanhan perinteen mukaan. Kansantasavaltojen liitto on ilmoituksensa mukaan konfederatiivinen valtio. Donbass nimi on nykyään yleisessä käytössä. Virallisina kielinä ovat venäjä ja ukraina, mutta ylivoimaisesti eniten puhutaan venäjää. Valuuttana on Venäjän rupla.

Miksi Ukraina haluaa vallata Donbassin? Perinteisesti Donbassia on hallinnut raskas teollisuus, hiilikaivostoiminta ja metallurgia. Donbass on ollut Ukrainan ylivoimaisesti suurin hiilen tuottaja, mutta sen lisäksi sieltä saadaan myös erilaisia metalleja, antrasiittia ja bitumia. Metalliteollisuudessa Donbassin alue on ollut ylivoimainen. Nykyisessä surkeassa taloudellisessa tilanteessa Ukraina haluaisi saada tämän kaiken itselleen, mutta sisällissodan takia kaikki toiminta on surkeassa kunnossa. Ennen sisällissotaa pelkästään Donbassin alue tuotti yli 30 prosenttia Ukrainan viennistä, vaikka alue oli pieni kooltaan. Siellä tuotettiin masuuni- ja teräksenvalmistuslaitteet, rautateiden tavaravaunut, metallinleikkauskoneet, tunnelikoneet, maataloustraktorit ja kyntöjärjestelmät, rautatiet, kaivosautot, sähköveturit, sotilasajoneuvot, traktorit ja kaivinkoneet. Kulutustavaroista tuotettiin esimerkiksi kotitalouksien pesukoneet, jääkaapit, pakastimet, televisiot, nahkajalkineet ja saippuat. Kaikkinainen kauppa on nyt Ukrainan ja Donbassin välillä kielletty. Maiden välillä vallitsee sotatila tai oikeammin sisällissota.


Ukrainassa vietetään 1.1. natsin Stepan Banderan juhlamuistopäivää.

Miksi Ukrainassa vallitsee tämä sisällissota? En lähde yksityiskohtiin, mutta muutamia seikkoja voisi mainita. Donbass pitää Ukrainan hallitusta fasistisena eikä halua olla sen kanssa missään tekemisissä. Fasismi on yleisesti hyväksyttyä Ukrainassa ja erilaiset fasistiset järjestöt toimivat ihan julkisesti. Entisille fasisteille rakennetaan muistomerkkejä ja pidetään muistotilaisuuksia ja järjestetään kulkueita, joista kuuluisin on aina 1. tammikuuta järjestettävä muistotilaisuus ukrainalaisen natsin Stepan Banderan kunniaksi. Kuuluisin fasistinen järjestö on sotilasjärjestö Azov. Lukuisia muitakin on. Venäjän kielen käyttämisen Ukraina on kieltänyt kokonaan. Kaikki kouluopetus venäjän kielellä on kielletty, venäjänkielinen kirjallisuus on kielletty, kaikki venäjänkieliset televisio- ja radiolähetykset on kielletty, julkinen puhuminen venäjäksi on kielletty, yhteydenpito Venäjään on katkaistu tässä vain muutamia mainitakseni. Tämä vaikeuttaa sukulaissuhteiden ylläpitämistä. Donbassissa taas kotikielenä on venäjä, sukulaissuhteet ja -juuret Venäjälle ovat suuret, yhteydenpito ja kauppa Venäjälle ovat suuret. 10.11.2020 tuli Ukrainan parlamentilta uusi määräys, jonka mukaan kuka tahansa Venäjän kansalainen voidaan vangita ilman oikeudenkäyntiä ja sulkea vankileiriin epämääräiseksi ajaksi (käytettiin nimenomaan sanaa vankileiriin). Tämä on kuin toisen maailmansodan ajoilta. Donbassissa on paljon alkujaan venäläisen sukujuuren omaavia henkilöitä. On siis selvää, että tässä kohtaavat kaksi aivan vastakkaista maailmaa. On selvää, että Donbass ei halua olla missään tekemisissä Ukrainan kanssa. Eikä Euroopassa kiinnitetä mitään huomiota ihmisoikeusrikkomuksiin!

Natsipataljoona Azovin lippu on suunniteltu hakaristin mukaan.

Donbassissa kansa ei halua Ukrainan kaltaista valtiota. He ovat vannoneet puolustavansa maataan viimeiseen mieheen. Jos Zelenski saa päähänsä todella hyökätä Donbassiin voi käydä niin, että Ukraina kokee jo kolmannen sotilaallisen tappionsa tässä sisällissodassa. Paras ratkaisu kaikille osapuolille olisi uuden Donbassin valtion perustaminen ja sen yleismaailmallinen hyväksyminen. Minusta tuntuu, että kaiken kertoo seuraava laulu. Sen on säveltänyt Mihail Khokhlov, sanoittanut Vladimir Skobtskov ja sen esittävät Donetskin draamateatterin solistit Margarita Lisovina ja Natalya Kachura. Laulu on koenauhoitus, mutta siitä tuli niin hyvä, että tekijät päättivät, että se on lopullinen. Laulua on ehdotettu Donbassin kansallishymniksi. Sillä on netissä lukuisia eri versioita ja sitä on katsottu miljoonia kertoja. Laulun nimi on "ДОНБАСС ЗА НАМИ", Donbass on kanssamme. Suosittelen katsottavaksi:


https://www.youtube.com/watch?v=BFWll8yYyWI




ДОНБАСС ЗА НАМИ




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!