maanantai 16. marraskuuta 2020




DEMOKRAATTISET VAALIT



Juttu on kirjoitettu sunnuntaina 15. marraskuuta 2020

Vaalit Yhdysvalloissa maailman demokratian mallimaassa alkavat jälleen olla ohi. Demokratia siellä on kylläkin hyvin toisenlaista kuin meillä täällä Suomessa. Voittajaksi näyttää selviytyneen demokraattien Joe Biden, jolla on kuitenkin vähintäänkin joitakin hyvin arveluttavia tekosia menneisyydessään. Vaalien aikana hän on onnistunut vaientamaan tai peittämään nämä suhteellisen tehokkaasti. Tämä se on demokraattista politiikkaa. Tosin monet ovat sitä mieltä, että vaalit eivät suinkaan vielä ole ohi. Vaalitaisto näyttää käyvän yhä kuumana. Vaalit hävinneeltä näyttävä Donald Trump väittää, että äänten laskenta vähintään viidessä osavaltiossa on tehty virheellisesti

Trump on tehnyt lisäksi seuraavaa. Hän on vaihtanut koko sotilasjohdon mieleisekseen, ja samoin CIA:n, FBI:n ja NSA:n johdot. Tässä tilanteessa Bidenin on hyvin hankala aloittaa presidentin toimensa. Yhdysvallat on jakaantunut tällä hetkellä hyvin moneen osaan. On mustien ja valkoisten välinen konflikti, Trumpin ja Bidenin välinen konflikti ja Covid-virus, joka sekoitta tilannetta. Lisäksi rikkaat elävät ihan eri maailmassa, kuin köyhät ihmiset, joilla ei ole minkäänlaista terveydenhoitoa. Jotkut ehdottavat, että Yhdysvallat jakaantuu kahtia, joista toista osaa hallitsee Trump ja toista osaa Biden.

Mutta ehkä on hyvä aloittaa edellisestä Yhdysvalojen presidentistä, jotta ymmärtäisimme paremmin nykyistä tilannetta. Ennen Presidentti Trumpia toimi Yhdysvaltojen presidenttinä kaksi kautta Barack Hussein Obama vuosina 2009 - 2017. Hän on Yhdysvaltojen historian verisin presidentti. Silti hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2009. Tämä osoittaa Nobelin rauhanpalkinnon arvon. Obama oli ensimmäinen mustaihoinen presidentti Yhdysvaltojen historiassa. Hän oli demokraatti.

Obaman alkaessa presidenttikautensa Yhdysvallat kävi sotaa jo Irakissa ja Afganistanissa. Tämän lisäksi hän aloitti sotimisen Syyriassa, Jemenissä, Somaliassa, Pakistanissa ja Libyassa. Vuonna 2016 hän pudotti yhteensä 26 171 pommia eri puolilla maailmaa Tämä merkitsi sitä, että Yhdysvallat pudotti noin kolme pommia joka tunti, 24 tuntia vuorokaudessa, joka päivä, joka kuukausi koko vuoden ajan. On esitetty väittämä, että todellisuudessa pommeja oli paljon enemmän. Hänellä oli erikoisjoukkoja joka puolella maailmaa 138 eri valtiossa. Tästä huolimatta hän ei voittanut yhtään ainoata sotaa. Hänen edeltäjällään Bushilla oli joukkoja vain 60 valtiossa, joten Obaman lisäystä oli 78 valtiota. Yhdysvaltojen presidenteillä oli tapana kotimaan kannatuslukujen laskiessa sytyttää sota jossain päin maailmaa ja näin saada kannatusluvut nousemaan. Tämä on vanha perinne. Tämä tiesi Yhdysvaltojen sotateollisuudelle hyviä aikoja. Obaman sodankäynti synnytti terrorismin Irakissa ja Syyriassa sekä Afganistanissa ja Pakistanissa. Kuuluisin terroristiryhmä oli Isis. Sota jatkuu yhä Irakissa ja Afganistanissa. Obama murhasi verisen raa'asti ja epäinhimillisesti Osama bin Ladenin ja Syyrian presidentin Muammar Gaddafin. Pelkästään Irakissa tapettiin yli kaksi miljoonaa ihmistä. Paitsi, että miljoonia ihmishenkiä menetettiin ja vammautettiin synnytettiin pakolaisvirtoja kohti Eurooppaa. Miljoonia ihmisiä lähti pakenemaan sotia ja terrorismia ja Eurooppa yritti hoitaa asian sulkemalla pakolaiset Turkkiin. Tästä annettiin korvausta turkille, mutta samalla kurjistettiin pakolaisten tilannetta. Tästä kärsimme yhä.

Lisäksi Obamaan liittyy vähintäänkin kaksi episodia, jotka jatkuvat yhä. Ensimmäinen tapaus oli Georgian sota vuonna 2008, Jossa Yhdysvaltojen rohkaisemina georgialaiset joukot hyökkäsivät yöllä 7.elokuuta 2008 Etelä-Ossetiaan. Venäläiset joukot olivat suojelemassa Etelä-Ossetiaa ja käytiin sota, jossa venäläiset murskasivat täysin Georgian joukot ja marssiva lähelle Georgian pääkaupunkia Tbilisiä, mutta eivät menneet itse kaupunkiin. Tämä oli venäläisiltä selvä virhe. Olisi pitänyt vallata koko valtio ja asettaa ystävämielinen hallitus. Taistelujen aikana amerikkalaiset sotilaat Georgiassa eivät osallistuneet taisteluihin, vaan aloittivat joukkojen poisvetämisen. Venäjä ei kuitenkaan valloittanut Georgiaa vaan poistui alueelta. Syntyi kaksi uutta valtiota Etelä-Ossetia ja Abhasia, jotka ovat nykyään itsenäistyneet. Amerikkalaiset joukot jäivät Georgiaan ja ovat yhä siellä.

Toinen on Ukrainan sisällissota, joka alkoi vuonna 2014, jossa Yhdysvalloilla oli vahva panos sodan syttymisessä. Sisällissodassa käytiin kaksi taistelua, jotka kummatkin Kiovan joukot hävisivät ja Itä-Ukrainan joukot voittivat. Ensimmäinen tapahtui vuonna 2014 ja toinen vuonna 2015. Kiovan hävittyä sodat syntyi kaksi sopimusta Minsk I ja Minsk II, joita kumpaakaan Ukraina ei ole noudattanut. Sisällissota jatkuu. Sodan yhteydessä Krimin niemimaa liittyi Venäjään.

Obama hoiti siis enemmän ulkopolitiikkaa kuin sisäpolitiikkaa. Sisäpolitiikasta vois kertoa sen, että Obama lupasi lopettaa Guantanamo Bayn vankleirin Kuubassa, jossa ihmisiä sai vapaasti kiduttaa. Hän ei lopettanut leiriä vaan se toimii yhä. Toinen oli yritys uudistaa Yhdysvaltain terveydenhoitoa ns. Obamacare. Yritys jäi surkeasti kesken eikä toimi kunnolla vieläkään. Obama kasvatti valtion velkaa suuresti välittämättä menoista. Mutta tämä toimii hyvin, koska vaikka rahalla ei olisi todellisuudessa muuta kuin paperin arvo Yhdysvaltain dollari toimii maailman valuuttana, joten kukaan ei välitä, vaikka sillä ei olisi mitään todellista arvoa. Yleensä voi sanoa, että Barack Obama toimi enemmän ulkopolitiikassa kuin sisäpolitiikassa. Tällaisen verisen perinnön Obama jätti Trumpille.

Demokraattisesti mielenkiintoinen on sen sijaan prosessi, jolla  republikaanien Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi vuonna 2016. Hänen suurimpana vastustajanaan oli demokraattien Hillary Clinton. Clinton oli psykopaatti, joka nautti suorassa lähetyksessä Osama Bin Ladenin murhasta ja katseli nauraen Kun Muammar Gaddafi kiduttaen surmattiin. Kaikki pitivät selvänä, että Clintonista tulee uusi presidentti, mutta näin ei käynytkään. Amerikkalaisen omituisen demokratian johdosta Trump sai enemmän valitsijamiehiä taakseen ja hänestä tehtiin uusi presidentti. Vaikka Clinton oli saanut kansalta enemmän kannatusääniä Trump voitti. Clinton oli saanut 65 853 516 ääntä ja Trump (vain) 62 984 825 ääntä. Valitsijamiehiä Trump sai 304 ja Clinton 227. Tämä on vähintäänkin omituista demokratiaa. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta Yhdysvaltojen historiassa, vaan näin oli käynyt aikaisemminkin muutamia kertoja. Demokraatit laskivat julki suuren juorun, että venäläiset olivat puuttuneet vaaleihin ja tästä syystä Trump voitti. Mitään todellisia todisteita ei löytynyt, mutta yhä tänäkin päivänä yleisesti tämä huhu liikkuu Yhdysvaltojen poliittisissa piireissä ja tiedotusvälineissä.

Päästyään virkaan tammikuussa 2017 Trumpilla oli aivan toisenlainen ote politiikkaan kuin Obamalla oli ollut. Hän käänsi katseensa pääasiassa ulkopolitiikasta sisäpolitiikkaan. Melkein ensitöikseen hän katkaisi kaikki sopimukset ulkomaiden kanssa. Tähän kuului niin kaupallisia kuin sotilaallisia sopimuksia. Trump sanoi irti Pariisin ilmastosopimuksen, erosi YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestöstä Unescosta, sanoi irti Tyynen meren vapaakauppasopimuksen (TPP), EU:n ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen (TTIP), Halusi erota YK:sta ja Maailman vapaakauppajärjestöstä WTO:sta. Yksipuolisesti hän sanoutui irti Venäjän ja Yhdysvaltojen välisestä keskimatkan ohjukset kieltävästä  INF- ydinasesopimuksesta, sekä Helsingissä 7. lokakuuta 2020 sanoi irti START II sopimuksen ydinaseiden rajoittamisesta. Trump sanoi yksipuolisesti irti ydinaseet kieltävän sopimuksen Iranin kanssa, joten Iran näyttää ryhtyneen valmistamaan ydinaseita. Lisäksi Trump on uhannut erota Natoliitosta. Tällä Ilmoituksella  on ollut rauhoittava vaikutus Euroopassa. Siitä huolimatta hän on kohottanut puolustusmenoja määrään, joka on suurempi kuin koko muun maailman puolustusmenot yhteensä

Varsinaisesti sotilaallisella alueella Trump luovutti Syyrian venäläisille, jotka tehokkaasti valtasivat alueen ja tuhosivat alueen terroristit mm. Isisin. Amerikkalaiset vetäytyivät alueelta, tai no ainakin melkein. Syyrian yli viisi miljoonaa pakolaista eri puolilla maailmaa ovat alkaneet palailla kotimaahansa. Toinen alue, josta Trump haluaa vetää amerikkalaiset sotilaat pois on Afganistan. Tosin siellä amerikkalaiset eivät neuvottele hallituksen kanssa vaan Talebanin  kanssa, joka on terroristijärjestö. Tämä merkitsisi alueen luovuttamista talebaneille.

Merkittävää on ollut Trumpin avaukset politiikassa. Hän on tavannut mm. Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Kiinan presidentin Xi Jingpingin henkilökohtaisesti muutamia kertoja. Varsinainen päänavaus oli Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen pari kertaa kaikesta varsin rajusta mielipiteiden vaihdosta huolimatta. Suhteet Eurooppaan vajosivat kuitenkin pohjalukemiin.

Sisäpoliittisesti Trumpin toimet ovat olleet varsin värikkäät. Verojen alennukset ja muut toimet saivat aluksi talouden lähtemään nousuun. Taloudellinen taistelu Kiinan kanssa on ollut rajua, josta on vaikea selvittää onko siitä ollut hyötyä enemmän Kiinalle  vai Yhdysvalloille. Kaiken tämän katkaisi kuitenkin virus COVID-19, joka sekoitti koko maailman korttipakan. Maailmassa kaikkein vakavimmin virus on koetellut Yhdysvaltoja. Tämä voi johtua todennäköisesti eriarvoisesta terveydenhuollosta. Tämä on vaikuttanut Yhdysvaltojen talouteen romahduttavasti. Kiina on taas selviytynyt toistaiseksi loistavasti viruksesta ja talous on lähtenyt siellä ainakin 4 prosentin kasvuun.

On omituista, että Yhdysvaltojen kaltaisesta demokraattisesta suuresta valtiosta ei löydy yhtään normaalia presidenttiehdokasta. Obama oli verinen koira, jolle ihmishenki ei merkinnyt yhtään mitään, Trump vähän vaikeasti ymmärrettävä sekava presidentti, kuten olemme saaneet huomata, Hillary Clinton psykopaatti ja Joe Biden 77-vuotias sekopäävanhus, joka sekoilee jopa omien sukulaisten nimien kanssa. Moni sanoo, että 77-vuotias Biden ei kestä neljää vuotta presidenttinä. Tämä tulee tietenkin nähtäväksi. Yksikään näistä erilaisista ehdokkaista ei ollut minun suosikkini. Enää toista kautta Biden tuskin käy. Tämä avaa Trumpille uuden mahdollisuuden päästä presidentiksi toiselle kaudelle.


Joe Biderin poika Hunter käytti huumeita, alkoholia ja ilotyttöjä. Huumepiippu suussa.

Bidenilla on vähintäänkin hämärä menneisyys. Kiinassa, Irakissa ja Ukrainassa Joe Biden on harjoittanut poikansa Hunter Bidenin kanssa erilaista likaista kauppa, jolla he tienasivat miljoonia. Samalla Joe Biden vaikutti Ukrainan politiikkaan nimittämällä haluamiaan henkilöitä korkeisiin virkoihin ja estämällä toisia pääsemästä niihin. Hän käytti usein keinoa, ettei Yhdysvallat myönnä puolustukseen tarkoitettuja varoja Ukrainalle, ellei hänen sanojaan totella. Poika Hunter on entinen alkoholisti ja huumeiden käyttäjä, joka Ukrainassa käytti myös ilokseen ilotyttöjä. Tästä on olemassa paljon kuvia ja mainintoja ympäri Ukrainaa, mutta tätä yritetään nyt peitellä. Tosin Joe Biden myöntää, että hänen poikansa on entinen huumeveikko ja alkoholisti, mutta on nyt päässyt niistä irti. New York Posti julkaisi artikkelin, jossa oli kuvia Hunterin sähköposteista mm. Vadym Pozharskyin kanssa joka toimi ukrainalaisen Burisma-kaasuyhtiön  neuvonantajana samassa roolissa kuin Hunter Biden. Ukrainan yleinen syyttäjä Viktor Shokin tutki Burisman johdon syytteitä, mutta myös Shokin on samojen korruptiosyytösten kourissa. Maailmanpankki, EU, USA ja IMF olivat sillä kannalla, että Shokin on osa Ukrainan korruptoitunutta hallintoa. Joe Biden kävi useaan otteeseen noina vuosina Ukrainassa. Näistä asioista Trump sai yhden vaaliaseen Bidenia vastaan.

Yhdysvaltalaisten turvallisuusasiantuntijoiden mukaan Joe Biden ja Ukraina onkin klassinen salaliittoteoria, jossa ei ole juuri mitään muuta totuusperää kuin se, että varapresidentti vaati Ukrainaa erottamaan yleisen syyttäjän, jonka erottamista vaati koko muu länsimaailmakin. Tämän mukaan hän kuitenkin olisi saanut vaalirahoitusta Kiinasta ja Ukrainasta. Somejätit sensuroivat kriittisen artikkelin pikavauhtia, josta syntyi mediakohu Bidenin Hunter-pojan ympärillä. Mm. Twitter ja Facebook sensuroivat ja Fox News ei nostanut juttua edes kärkijutukseen. Tämä herättää kuitenkin kysymyksiä. Monet puhuvat disinformaatiosta, mutta aiheesta on sekä kirjallista että kuvamateriaalia lisänä sähköpostit. Mutta vaaleihin tämän skandaalin vaikutus on ollut varsin pieni

FBI  takavarikoi Hunter Bidenin kannettavan tietokoneen eräästä liikkeestä, jossa se oli ollut korjattavana ja vahvisti, että pojan kiistanalaiset sähköpostit ovat aitoja. Kone sisältää sähköposteja, jotka olivat mukana Jo Bidenin ja hänen poikansa liiketoimissa Joe Bidenin ollessa varapuheenjohtaja. Aluksi yritettiin väittää, että ne ovat Venäjän disinformaatiota, mutta nyt on todettu, että ne ovat aitoja. Kone sisältää myös kuvia. Bidenit eivät ole kieltäneen asiakirjojen aitoutta. Trump ehdotti, että Biden pistettäisiin vankilaan.


On siis ihan selvää, että isä ja poika Biden keinottelivat Irakissa, Kiinassa ja Ukrainassa, mutta asiat peitettiin ja vaiettiin, koska takaa olisi voinut paljastua vielä suurempia keinottelijoita. Vaikka presidentiksi näyttää nyt varmistuvan Joe Biden Yhdysvalloissa jatkuvat mellakat. Yli 70 prosenttia republikaaneista pitävät vaaleja epärehellisinä. Liittovaltioiden tuomioistuimissa tehtyjen valitusten mukaan monet ihmiset ovat esittäneet valaehtoisia lausuntoja  väärinkäytöksistä äänestyksissä. Taustalla Trump yrittää tehdä Bidenin virkaanastumisen mahdollisimman vaikeaksi estämällä häntä pääsemästä tärkeisiin valtiollisiin tietoihin. Trumpin hallinto lyö kapuloita vallanvaihdon rattaisiin. Bidenille ei välitetä valtionjohtajien viestejä. Biden yrittää varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harrisin kanssa saada jotain aikaiseksi vallanvaihtopäivää varten. Trump menettää kohta oikeusministeriön suojan, joka varjelee liittovaltion syytteiltä.


 Jostain kumman syystä molemmat ehdokkaat väittävät, että nämä olivat tärkeimmät vaalit toisen maailmansodan jälkeen. Ainakin äänestysprosentti olisi suurin. Tammikuun 20. päivä Joe Biden saa johdettavakseen erittäin jakaantuneen valtion. Yhdysvallat on ehkä jyrkemmin jakaantunut kuin koskaan sisällissodan jälkeen. Miesten keski-iän lasku ja laajalle levinnyt lääkkeiden väärinkäyttö ovat selviä merkkejä siitä, että jotain on pahasti pielessä. Suurimmat haasteet liittyvät nyt kuitenkin koronapandemiaan, johon Yhdysvalloissa on kuollut enemmän ihmisiä kuin missään muussa maassa. Biden voi parantaa Yhdysvaltojen kansainvälisiä suhteita, mutta sisäinen yhdistäminen ja järjestelmään sisäänrakennetun rasismin torjuminen vaatii paljon. Yhdysvallat on sisäisesti jakautunut useaan leiriin. Tähän liittyy talouden tukeminen, joka vaatii yhteistyötä myös senaatin republikaanien kanssa. 

Kauppapolitiikka ja suhteet EU:n kanssa on arvoitus. Esimerkiksi terästullien poistamisesta Biden ei ole puhunut mitään. Taloudellisesti Kiinasta tulee varmasti pahin vihollinen. Trump ei aloittanut yhtään sotaa vaan jopa vähensi niitä. Yhdysvalloissa on vahva sotateollinen kompleksi, joka voi kannustaa sotilaallisiin ratkaisuihin. Sotateollisuus on lobannut Bidenin kampanjaa, joka kannustaa Bidenia tähän. Jos sotakoneeseen panostaa se myös kannustaa käyttämään sitä. Trumpin pahin vihollinen oli Kiina, Bidenin pahin vihollinen on Venäjä. Tosin Biden on sanonut, että voisi sopia Venäjän kanssa ydinasesopimuksen ja Iranin kanssa myös. Hän ei estäisi myöskään toisen kaasuputken rakentamista Saksaan. Tosin hän on sanonut myös, että Ukraina ja Venäjä ovat sodassa keskenään, mikä ei pidä paikkaansa. Jos näin olisi Venäjä olisi ollut jo Kiovassa aikoja sitten. Ukraina on sisällissodassa ja uhannut hyökätä Itä-Ukrainaan, koska nyt sillä on uusia amerikkalaisia aseita. Näin se tappaisi omia kansalaisiaan. Mitä Venäjä tekisi tässä tapauksessa on arvoitus? Natossa on elätetty toivoa sen elpymisestä. Jopa idioottipresidenttimme Niinistö on maininnut tästä, mutta hän ei voi ymmärtää, että Suomen asema kartalla on semmoinen, että olisimme pelkkä taistelualusta, jos jotain tapahtuisi. Vaaralliselta näyttää yhtälö, että vanha seniili ukko tulee johtamaan valtiota, jolla on maailman mahtavimmat asevoimat. Tämän jälkeen on selvää, että USA ei enää johda maailmaa. Paluuta takaisin ei ole. Tämä on amerikkalaisten kompleksi.






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!