lauantai 4. toukokuuta 2019





KOLME TAPAAMISTA



Kim Jong-un ja venäläinen naistoimittaja ottivat selfien itsestään.


Tällä kertaa keskityn lähinnä kolmeen tapaamiseen, jotka ovat mielestäni mielenkiintoisia ja ehkä maailmalaajuisestikin merkittäviä. Kirjoitan tapaamisista, mitä ajatuksia ne ovat herättäneet mielessäni. Kommentoin ehkä muidenkin mielipiteitä näistä tapaamisista.

Ensimmäinen on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Viron uuden presidentin Kerstin Kaljulaidin tapaaminen Moskovassa 18.4.2019. Tapaaminen yllätti virolaiset kokonaan. Tapaamisen aloitteen tekijä oli Kaljulaid, joka oli pyytänyt Putinilta tapaamista. Varsinaisena syynä pidettiin Viron saneeratun lähetystön vihkimistä. Tätä on kuitenkin polemisoitu ja monien mielestä vihkiminen ei ole riittävä syy Putinin tapaamiseen. Tämä oli Viron ja Venäjän johtajien ensimmäinen tapaaminen 11 vuoteen. Viro on ainoa EU-maa, jolta puuttuu rajasopimus Venäjän kanssa. Oliko siis rakennuksen vihkiminen vain tekosyy Putinin tapaamiseen? Tältä tämä ilmiselvästi tuntuu. Kaljulaidin teko oli yllättävän rohkea ja ennakkoluuloton, kun ottaa huomioon Viron suhtautumisen Venäjään. Teko oli hämmästyttävän selväjärkinen. On aivan selvää, että on järkevämpää keskustella ja neuvotella kuin olla hiljaa. Kaljulaid on sanonut: "Rehellisesti sanoen istun mieluummin pöydän takana kuin olen ruokalistalla."

Kaljulaid ja Putin Moskovassa 18.4.2019.

Baltian maiden suhteet Venäjään ovat olleet pitkään suhteellisen vaikeita ja näyttää siltä, että tämä tapaaminen voisi olla jonkin uuden alku. En tietenkään odota nopeita tuloksia, mutta toivon, että edistystä tulisi tapahtumaan. Venäjän rajanaapurelle molemminpuolinen hyöty suhteiden paranemisella voisi olla suurta. Baltian maissa venäjänkieliset vähemmistöt ovat suuri kansanosa. Virossa heitä on noin 25,1 prosenttia, Latviassa lähes 30 prosenttia (joidenkin tietojen mukaan 33 prosenttia) ja Liettuassa noin 6,3 prosenttia. Usein heillä ei ole edes kansalaisoikeuksia kuten esimerkiksi oikeutta osallistua vaaleihin. Naapureiden kanssa pitää keskustella, vaikka olisi eri mieltä asioista. Putinin ja Kaljulaidin tapaaminen ja keskustelu oli todella hyvää sanoi Kaljulaid.. Tapaamista seurasi yhteinen lounas. Asiaa haittasi vain se, että Putinilla oli samana päivänä tapaaminen ranskalaisen delegaation kanssa joten aikaa oli varsin vähän. Baltian maat voisivat hyödyttää paitsi itseään myös koko EU:ta. Heillä on laaja Venäjän tietous ja kieli käsissään. Esimerkiksi EU:n ja Venäjän välisessä kaupassa tällä voisi olla hyvin suurta merkitystä, joka nykyisellään jätetään kokonaan hyödyntämättä. Tätä tietoutta ja taitoa olisi järkevää pitää yllä ja kasvattaa eikä yrittää tukahduttaa kuten nykyisellään tapahtuu. Paljon puhutaan EU:n heikentymisestä ja mahdollisesta hajoamisesta tulevaisuudessa. Tältäkin näkökannalta suhteiden parantaminen olisi viisas teko.



Kim Jong-un ja Putin Vladivostokissa 25.4.2019.

Toinen tapaaminen oli koko maailman huomion saanut Vladimir Putinin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen Vladivostokissa 25.4.2019. Venäjällä ja Pohjois-Korealla on yhteistä rajaa vain noin 40 kilometriä. Tätä kautta Kim Jong-un tuli omalla junallaan Vladivostokiin tapaamaan Putinia. Tapaus on merkittävä siinäkin mielessä, että heidän tapaamisensa oli ensimmäinen. Koko maailma seurasi uteliaana mitä tapaamisessa puhuttiin, sovittiin ja mitä tapahtui. Itse tapaaminen ja keskustelu kestivät kaksi kertaa pidempään kuin oli sovittu. Kaikki tapahtui ystävällisissä merkeissä ja välit muuttuivat virallisista aika välittömiksi. Tapaaminen oli ihan vastakkainen kuin Kim Jong-unin ja Trumpin tapaaminen viimeksi Vietnamissa, joka itse asiassa päätyi täydelliseen katastrofiin. Vaikka Kim Jong-un myöntyi joihinkin Trumpin aikaisempiin vaatimuksiin Yhdysvallat ei tehnyt yhtään mitään asioiden hyväksi. Pohjois-Koreaa ja Kimiä suoraan sanoen petettiin. Mitään sanktioita ei vähennetty. On ilmiselvästi katsottava, että Pohjois-Korea voi rauhassa jatkaa ohjuskokeitaan, koska ei saanut mitään vastinetta. Tämä on turvallisuuskysymys. Kaikesta näkyy, että Kim Jong-un ei ole mikään tyhmä mies.



Yhdysvalloissa Trump ja muutamat muut korkeat virkamiehet kommentoivat tapaamista ymmärtämättä ollenkaan sen merkitystä. Kommentoitiin, että Venäjä auttaa nyt Yhdysvaltoja poistamaan Pohjois-Koreasta ydinaseet. No tästähän ei ollut ollenkaan kysymys. Ydinaseet ovat Pohjois-Korealle itse asiassa ainoa itsenäisyyden tae. Itse asiassa ydinaseiden poistaminen maailmasta tällä hetkellä merkitsisi suuria sodanvaaroja eripuolilla maailmaa. Henkilökohtainen mielipiteeni on monien mielestä epäeettinen, mutta olen sitä mieltä, että ydinaseet itse asiassa takaavat monessa tapauksessa rauhan maailmassa. Se takaa rauhan paitsi Pohjois-Korealle myös Venäjälle ja monelle muulle valtiolle. Olen sitä mieltä, että ydinaseet takaisivat rauhan esimerkiksi Iranille, Venezuelalle, Nicaragualle ja Kuuballe. Jos niillä olisi ydinaseet käytössään maailma olisi paljon rauhallisempi paikka. Hyvänä esimerkkinä mitä tapahtuu, jos ei ole ydinaseita ovat Irak ja Libya, jotka aikoinaan luopuivat ydinaseista. Näin ikävä kyllä on tämän hetken maailmassa. Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin.





Putin ja Kim antoivat toisilleen lahjoja ja sopivat myös kaupan lisäämisestä. Tähän mennessä Venäjän ja Pohjois-Korean välinen kauppa on ollut aika pientä, mutta nyt on päätetty kasvattaa sitä. Pääasiallinen Pohjois-Korean kauppakumppani on ollut Kiina. Kim kutsui Putinin vierailulle Pohjois-Koreaan ja Putin vastasi myöntävästi. Itse asiassa Kim Jong-un viipyi Venäjällä kaikkiaan kolme päivää. Hän teki kiertomatkan isänsä Kim Jong-il:n jalanjäljissä. Kim Jong-il  oli syntynyt silloisessa Neuvostoliitossa ja hänellä oli hyvät suhteet Neuvostoliittoon. Nyt Kim Jong-un kierteli isänsä jalanjälkiä, kävi samoissa paikoissa, söi samoja ruokia kuin isänsä aikoinaan ja tapasi tavallisia Venäjän kansalaisia. Koskaan aikaisemmin ei olla nähty Kim Jon-un:n käyttäytyvän näin vapaasti kansan joukossa. Lisäksi hän laski seppeleen venäläisten sankarihaudoille.



Seppeleen lasku sankarihaudoille.

Näkemiin!



Putin jatkoi matkaansa Pekingiin, jossa pidettiin "Silkkitie kongressi"  25. - 27.4.2019. Putin oli kunniavieras. Kiinan presidentti  Xi Jinping otti Putinin lämpimästi vastaan. Tämä oli jo Putinin ja Xi Jinpingin 28. tapaaminen. Xi Jinping pitää Venäjää ja Kiinaa "Strategisina partnereina" keskenään. Venäjän on ollut pakko kääntyä itään, koska länsi ei ole ollut kiinnostunut vaan asettanut sanktioita Venäjälle. Kongressiin osallistui yli 5 000 osanottajaa 36 valtiosta. Mukana oli yli 150 erilaista organisaatiota YK:sta, EU:sta ja muista yhteisöistä. Kokoukseen osallistui monien valtioiden päämiehiä ja yli 160 erilaista ministeriä eri valtioista. Tämän tapaamisen puitteet olivat siis suhteellisen isot. Kokouksen tunnus oli, että Silkkitie on " One Belt - One Way ". Tarkoituksena on käyttää luotijunia suoraan Pekingistä Moskovaan, edelleen Pietariin ja sieltä Eurooppaan. Tämä merkitsisi idän ja lännen kaupan huomattavaa helpottumista ja kasvamista ja paljon koko maailman kaupan kehittymiselle. Kyseessä on yksi ja sama manner, siis yhtenäinen maapallon maanosa, jolla asuu kaksi kolmasosaa maapallon ihmisistä.


Putin ja Xi Jinping antoivat toisilleen erilaisia lahjoja ja Putin sai kunniatohtorin arvon samassa yliopistossa, jossa Xi Jinping oli aikoinaan opiskellut ja valmistunut tohtoriksi. Putin tapasi myös lukuisia muita eri valtioiden johtajia ja neuvotteli myös heidän kanssaan. Venäjä teki kaikkiaan 283 erilaista sopimusta 64 miljardin dollarin arvosta. Muiden sopimuksista minulla ei valitettavasti ole tietoa.



Putin sai kunniatohtorin arvon samassa yliopistossa, josta Xi Jinping oli valmistunut.

Minua on aina henkilökohtaisesti kiehtonut ajatus, että Venäjä ja Kiina muodostaisivat samanlaisen sotilasliiton, puolustusliiton, kuin Nato on lännessä. Tähän Idänliittoon voisivat liittyä kaikki asiasta kiinnostuneet Venäjän ja Kiinan lisäksi. Säännöt olisivat samantyyppiset, kuin Natolla. Hyökkäys yhteen jäsenmaahan merkitsisi kaikkien jäsenmaiden osallistumisen puolustamiseen. Paitsi Venäjän ja Kiinan lisäksi näkisin erityistä hyötyä liitosta Valkovenäjälle, Pohjois-Korealle, Iranille, Syyrialle, Intialle, Venezuelalle, Kuuballe, Nicaragualle ja monelle muulle lähialueen valtiolle. Tällainen liitto tasapainottaisi maailmaa ja loisi rauhan ilmapiiriä. Maailma saisi ikään kuin tasapainottavan vastapainon Natolle. Maailmassa vallitsisi kahden vastakkaisen voiman tasapaino. Maailmasta tulisi paljon turvallisempi paikka elää.

Peking "One Belt - One Way" kokous




Sitten vielä loppunäytös. Viimekerralla kirjoitin Ukrainan vaaleista. Entinen presidentti Poroshenko ehti viimeisenä toimenpiteenään allekirjoittaa lain, jossa kielletään venäjänkielen käyttö virallisena kielenä Ukrainassa. Pekingissä 27.4.2019 Putin antoi määräyksen, että itäukrainalaisille ryhdyttäisiin myöntämään Venäjän passeja heidän tilanteensa helpottamiseksi. Toisin sanoen heistä tehtäisiin Venäjän kansalaisia. Tämä herätti maailmalla paljon polemiikkia ja lehtimiehet kysyivät Pekingissä Putinilta onko tämä totta ja eikö se aiheuta sekaannusta? Putin vastasi suurin piirtein, että passien myöntäminen kyllä pitää paikkansa. Pitää ottaa huomioon, miten Ukraina kohtelee itäukrainalaisia. He katkaisivat vedensaannin Ukrainasta päin, sähkönsaannin, rautatieliikenteen, lopettivat eläkkeiden maksun itäukrainalaisille, jotka koko ikänsä olivat maksaneet veronsa Ukrainan valtiolle. Vaikeuttivat itäukrainalaisten pääsyä Ukrainaan niin, että harvoilla rajanylityspaikoilla joutuu odottamaan tuntikausia, että pääsee rajan yli edes sukulaisten luo. Loputon sodankäynti Ukrainan ja Itä-ukrainan välillä jatkuu yhä.



Uusi Ukrainan presidentti Vladimir Zelenski on entinen  koomikko, joten hän ilmoitti, että Ukrainapa ryhtyy antamaan kaikille venäläisille Ukrainan passin, jotta heistä tulisi ukrainalaisia. Putin vastasi, että tämäpä on loistava idea! Ukrainalaiset antavat kaikille venäläisille Ukrainan kansalaisuuden ja venäläiset antavat passin kaikille ukrainalaisille, jolloin heistä tulee Venäjän kansalaisia. Näin kaikki venäläiset ja ukrainalaiset ovat yhtä ja samaa kansaa. Näinhän venäläiset ovat aina ajatelleet. Mielestäni nerokkuudessaan loistava idea! Kaikki sodat loppuvat Euroopassa. Tällöin ei ole ongelmaa edes Krimin kanssa, koska Krim on kaikkien näiden kansalaisten oma ja yhteinen. Mutta ennen kaikkea kaikki vaalit muuttuvat hyvin mielenkiintoisiksi kun 180 miljoonaa venäjäukrainalaista  äänestää vaaleissa yhteistä johtajaa Venäjä-Ukrainalle silloin kun on vaalien aika. Mutta on tässä vielä eräs näkökanta. Alkoiko tässä Putinin ja Zelenskin jonkinlainen vuoropuhelu? Alkavatko uudet tuulet puhaltaa?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!