sunnuntai 28. huhtikuuta 2019





191919





Ympärillämme on paljon erilaisia vaaleja. Meillä oli eduskuntavaalit ja sitten eurovaalit. Israelissa pidettiin vaali jne. Mutta ehkä sittenkin kaikkein monipuolisimmat, mielenkiintoisimmat ja hauskimmat vaalit ovat Ukrainan presidentinvaalit. Tämä johtui varmaan siitä, että yksi presidenttikanditaateista oli koomikko ja toinen patologinen huijari ja varas. Varsinaiset vaalit olivat 31.3.2019. Ennakkotulos oli suurin piirtein semmoinen kuin odotinkin. Näin ollen Ukrainassa lopullinen presidentti valittiin 21.4.2019. Suomessa ei juuri kirjoitella Ukrainan vaaleista ja sen tuloksesta. Minusta aihe on varsin mielenkiintoinen. Niin epärehellisiä ja kieroja vaaleja en ole ennen tavannut missään. Äänestäjiä huiputettiin suunnattomasti. Kaikkia kansainvälisiä demokratiaa ja äänestyssääntöjä rikottiin huolettomasti. Jos jollakulla olisi tahtoa Ukraina voitaisiin vetää oikeuteen ja vaalitulos mitätöidä. Mutta maailma katsoo läpi sormien ja tuskin siitä olisi mitään hyötyä lopputuloksen kannalta. Joten kukaan ei varmasti viitsi tehdä mitään.

Lopullisiin presidentinvaaleihin pääsivät ennakkosuosikki koomikko Vladimir (Volodimir) Zelenski ja entinen presidentti Petro Poroshenko. Jo se, että presidenttiehdokas on koomikko herättää huomiota. Olen seurannut tämän koomikon lähetyksiä enemmän tai vähemmän epäsäännöllisesti  jo parisen vuotta ja ne ovat todella älykkäitä ja hauskoja.  Toisaalta Yhdysvalloissa näyttelijästä nimeltään Ronald Reagan tuli presidentti vuonna 1981. Vaikka hän oli hyvin tyhmä, presidenttinä hän pärjäsi hyvin, joten ei tässäkään mitään hätää pitäisi olla. Poroshenko oli Yhdysvaltojen suosikki. Yhdysvallat kertoi suoraan sekaantuvansa näihin vaaleihin. Venäjällä ei ollut näissä vaaleissa varsinaista suosikkia.

Oleellista näissä vaaleissa oli kuitenkin Poroshenkon vaalivilpit ja huijaukset. Heti aluksi Poroshenko lähetti laivastonsa Kertsinsalmelle hyökkäämään Venäjää vastaan. Tällä toimellaan hän nosti silloista mitätöntä äänimääräänsä parilla prosenttiyksiköllä. Sitten Poroshenko määräsi, että missään vaalitiloissa ei saanut olla valvontakameroita. Tämä jo herättää miettimisen aihetta. Vaalitarkkailijoiksi piti kansainvälisten sääntöjen mukaan päästä myös 24 venäläistä vaalitarkkailijaa. Poroshenko ei kuitenkaan päästänyt heitä maahan. Sitten vaalioikeus kiellettiin 3 miljoonalta Venäjällä asuvalta tai työssä käyvältä Ukrainan kansalaiselta. Myös Itäukrainan kansalaisilta kiellettiin vaalioikeus. Nämä eivät missään nimessä olisi äänestäneet Poroshenkoa. Äänestäjiä Ukrainassa oli noin 30 miljoonaa, mutta äänestyslipukkeita painettiin yli 65 miljoonaa kappaletta. Mikä oli syy?

Lopulliset ensimmäisen äänestyksen tulokset

Nikolai Vasiljevits Gogol oli ukrainalaissyntyinen venäläinen kirjailija. Hänen kuuluisimpia romaaneja on "Kuolleet sielut". Nyt "Kuolleet sielut" palasivat jälleen Gogolin kotimaahan. Poroshenko käytti kuolleita sieluja äänimääränsä keräämiseen. Näin väittävät monet todistajat. Näitä varten painettiin ylimääräisiä lipukkeita. Vaalivirkailijat pudottelivat näitä surutta vaaliuurniin. Keksittiin myös näille osoitteita, joissa ei heitä asunut. Jopa yhdessä autiotalossa asui yli 800 "Kuollutta sielua". Toinen menetelmä oli käyttää ulkomailla asuvien henkilöiden nimitä, joiden tiedettiin, etteivät ainakaan tule äänestämään. Virkailijat pudottivat myös suuret määrät lipukkeita vaaliuurniin, joiden lopullisia merkitsijöitä tai laskijoita ei ole tiedossa. Monet äänestäjät myös huomasivat, että joissakin paikoissa käytettiin kyniä, joiden jälki voitiin hävittää pelkällä pyyhkäisyllä pois. Mitä laitettiin tilalle ei ole tiedossa. Oli myös äänestäjiä, jotka kävivät monessa paikassa äänestämässä ja nimenomaan Poroshenkoa. Poroshenko osti ääniä rahalla köyhiltä ja vanhuksilta. Hän maksoi jokaiselle, joka lupasi äänestää häntä esimerkiksi kuukauden eläkkeen suoraan henkilön tilille. Rahaa tarjottiin myös suoraan ovelta ovelle kiertämällä, jos äänestää Poroshenkoa.  Vladimir Zelenski sai kuitenkin 30,24 prosenttia äänistä ja Poroshenko 15,95 prosenttia. Siis Poroshenko sai vain puolet siitä äänimäärästä mitä suuri koomikkomme Zelenski. Tosin tutkijat sanovat, että jos vaalit olisivat olleet rehellisiä Poroshenkon todellinen äänimäärä olisi ollut vain 5 - 6 prosenttia. Toiseksi olisi tullut Julia Timoshenko, joka sai 13,40 prosenttia  ja kolmanneksi Juri Boiko 11,67 prosenttia äänistä. Jos vaalit olisivat olleet rehellisiä heidän äänimääränsä olisi ollut tietenkin suurempi. Tämä oli Julia Timoshenkon jo kolmas yritys päästä Ukrainan presidentiksi, mutta ei onnistunut.

Poroshenko osti rahalla ääniä. Poliisin tutkintamateriaalia.

Lännessä äänestettiin eniten Poroshenkoa, idässä Juri Boikoa. Julia Timoshenkoa äänestettiin eniten vain yhdellä alueella. Zelenski oli ylivoimainen.

Nyt alkoi sitten erikoinen kaksintaistelu Zelenskin ja Poroshenkon välillä. Zelenski haastoi Poroshenkon sanamittelöön Ukrainan urheilustadionille Kiovassa. Poroshenko otti haasteen vastaan. Päivämääräksi päätettiin 19.4.2019. Tästä tuli tunnus "191919" siis 19 päivänä vuonna 2019 kello 19.00. Sitten Zelenski haastoi Poroshenkon verinäytteen ottoon. Olihan sopimatonta, jos Ukrainan presidentti on alkoholisti tai narkomaani. Verinäytteet otettiin molemmilta 5.4.2019. Näytteet näyttivät puhtailta. Sitten kävi ilmi, että molempien kotikieli on venäjä. Zelenski parhaillaan opiskelee ukrainankieltä ja Poroshenko on opiskellut ukrainaa vuodesta 2014 lähtien päästyään presidentiksi. Tosin ukrainankieli pohjautuu venäjän kieleen ja on niin lähellä venäjänkieltä, että opiskelu on suhteellisen helppoa. Itsekin osaan venäjää ja silti ymmärrän ukrainaa jonkin verran vaikka en koskaan ole opiskellut sitä. Joitakin sanoja täytyy aina arvuutella. Absurdeinta koko jutussa on se, että Ukrainassa on kielletty käyttämästä venäjän kieltä virallisissa tapahtumissa ja esimerkiksi kouluopetuksessa. Ukrainalaisista yli 90 prosenttia puhuu kuitenkin myös venäjää. Äidinkielenään sitä puhuu melkein puolet väestöstä. Jos venäjänkielen käyttö kielletään Ukrainassa se ei suinkaan yhdistä Ukrainan kansaa vaan jakaa sen! Osa kansasta puhuu kuitenkin aina venäjää. Jos se muodostuu rikokseksi voi vain arvailla, mitä tapahtuu. Kansa jakaantuu, ei yhdisty, kuten Poroshenko kuvittelee.

Zelenskiltä otettiin verinäyte 5.4.2019

Poroshenkolta otettiin verinäyte 5.4.2019

Zelenski oli ilmoittanut vaalilupauksissaan, että venäjänkieli vapautetaan tasaveroiseksi muiden kielien kanssa siis myös viralliseksi kieleksi ja kouluopetuksessa. Zelenski oli ilmoittanut myös, että olisi hyvä ottaa yhteyttä Itäukrainaan rauhan saamiseksi aikaan. Hän oli myös ilmoittanut, että voisi ottaa yhteyttä myös Venäjään. Poroshenko mainosti  päävihollisekseen ei Zelenskiä vaan Vladimir Putinin. Silloin kun Poroshenkosta tuli presidentti hän lupasi lopettaa sodan Itäukrainassa kahdessa viikossa, mutta sota jatkuu jo viisi vuotta  ja yhä tänä päivänä. Uhreja lasketaan olevan jo yli 13 000. Hän uhkasi lupauksissaan koventaa sotaa ja voittaa sen. Mutta kaikki mielipidetiedustelut osoittivat, että ukrainalaiset ovat kyllästyneet sotaan ja haluavat lopettaa sen vaikka antamalla Itäukrainalle itsenäisyyden.

Kysely kansalaisilta prosentteina pitäisikö Itäukrainalle antaa itsenäisyys? Enemmistö eli 51 prosenttia kannattaa ajatusta.


Poroshenkon puolesta ilmestyi televisioon vaalimainos, jossa Zelenski kävelee kadulla. Äkkiä kuorma-auto ajaa hänen ylitseen. Jäljelle jää valkoinen vana huumetta. Huumeen alle ilmestyy teksti "Jokaisella on oma tiensä".  Tästä nousi skandaali. Ukrainan laki sanoo, että mainoksissa ei saa tappaa poliittista vastustajaansa. Toisessa katumainoksessa Poroshenko piti vastustajanaan Putinia. Mutta tämä mainos poistettiin äkkiä, koska huomattiin, että se alentaa Poroshenkon suosiota kansan keskuudessa.

Poroshenkon vaalimainos, joka poistettiin äkiä kun huomattiin, että se vähentää Poroshenkon äänimääriä. "21. päivä. Virallinen vaali!".

Ennakoivasti Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui valtiovierailulle Vladimir Zelenskin 11.4.2019 Pariisiin. Tapahtui skandaali. Ukrainalaisen televisiokanavan 1+1 ajankohtaisohjelmaan ilmestyi kutsumatta presidentti Poroshenko ja vaati Zelenskiä depattiin keskenään sinne studioon. Saatiin puhelinyhteys Zelenskiin, joka sanoi Poroshenkolle, että tiedätte varsin hyvin, että olen parhaillaan Pariisissa, enkä voi osallistua depattiin kanssanne. Tapaamme 19.4. Stadionilla. Seurasi pitkä kuuma väittely puhelimitse Zelenskin ja Poroshenkon välillä. Lopulta Poroshenko saatiin ulos studiosta. Nyt televisiokanava harkitsee Poroshenkon haastamista oikeuteen, koska sekoitti ohjelman. Macron siis kutsui Zelenskin Pariisiin 11.4.2019. Tässä herää kysymys, miksi Macron kutsui Zelenskin Pariisiin? Zelenskihän ei ollut vielä presidentti.

Zelenski Pariisissa Emmanuel Macronin vieraana 11.4.2019.

Julia Timoshenko kommentoi tapausta ihan julkisesti, että Poroshenko teki tällä teollaan itsestään narrin kansan silmissä. Mutta toisaalta Zelenski halvensi Ukrainan presidentin statusta, mitä hänen ei pitäisi tehdä. Hänestähän tulee presidentti. Näillä kommenteilla monet ajattelevat, että Julia Timoshenko pönkitti omaa poliittista asemaansa Ukrainassa. Yksinkertaisia eivät ole poliitikkojen tiet.

Mutta toisaalta Poroshenko meni Saksaan tapaamaan liittokansleri Merkeliä 12.4.2019. Hän puhui merkillisiä, siis Poroshenko. Hän oli jyrkästi North Stream 2 kaasuputkea vastaan, vaikka Saksa tarvitsee tätä kaasua. Sen sijaan hän tarjosi, että Saksa ostaa koko Ukrainan kaasuputkijärjestelmän. Sinänsä ajatus on idioottimainen. North Stream 2 on jo melkein valmis, mutta Ukrainan kaasuputkijärjestelmä on melkein hajoamisen partaalla, koska sitä ei ole huollettu vuosien varrella  juuri ollenkaan. Saattaa räjähtää vaikka käsiin. Ajatus ostaa Ukrainan kaasujärjestelmä tässä vaiheessa on täysin idioottimainen. Toisaalta Poroshenko mahdollisesti katseli mahdollista pakopaikkaa, jos häntä uhkaa vankeus, jos ei pääse presidentiksi. On muistettava, että kaikki muut presidenttiehdokkaat ovat uhanneet pistää Poroshenkon vankilaan, jos hän häviää vaalit.

16.4.2019 koitti sekin ihmeellinen päivä, että suuri Ukrainan kansallissankari Nadjeshda Savsthenko vapautettiin vankilasta..Hän olisi halunnut osallistua presidenttikilpaan, mutta Poroshenko pisti hänet vankilaan juuri ennen kisojen alkua. Hän ehti olla vankilassa vähän yli vuoden. Nyt hän on istunut venäläisessä vankilassa kaksi vuotta tapettuaan kaksi venäläistä journalistia ja ukrainalaisessa vankilassa vähän yli vuoden halutessaan osallistua presidenttikisaan.

Koitti suuri päivä 19.4.2019 klo 19.00. Zelenski ja Poroshenko tapasivat vihdoin toisensa ensimmäistä kertaa kaksin vastaväittelyssä Kiovan urheilustadionilla. Katsoin lähetyksen suorana. Yleisö alkoi saapua stadionille klo 16.00 aikaan. Juontajina toimivat Andrei Kulikov ja Elena Frojak. Säännöt olivat, että kummallakin ehdokkaalla on oikeus tehdä viiden minuutin puheenvuoroja ja samalla esittää kysymyksensä vastustajalle. Lisäksi juontajilla oli oikeus kysyä molemmilta ehdokkailta kolme kysymystä. Heitettiin kolikkoa kumpi ehdokkaista saa aloittaa ja tämä kunnia lankesi Zelenskille. Väittely muodostui jossain määrin absurdiksi. Ei päästy oikein asiaan. En tietenkään muista kaikkea ja ukrainankielen taitoni ei ole sitä luokkaa, että en pysty kääntämään kaikkea.

Zelenski syytti Poroshenkoa siitä, että tämä pyrkiessään presidentiksi 2014 lupasi lopettaa sodan Itäukrainassa kahdessa viikossa, mutta sota jatkuu yhä tänäkin päivänä. On laskettu, että kuolonuhreja on jo yli 13 000. Poroshenko syytti Zelenskiä siitä, että tämä piiloutui eikä käynyt debattia hänen kanssaan. Lisäksi kehuu tullien alentamisella, eläkkeiden kasvulla, siirtymistä Eurooppaan. Lisäksi hän syytti Zelenskiä yhteyksistä oligarkki Igor Kolomoiskiin, joka on Poroshenkon vastustaja, näyttelee Kolomoiskin televisiokanavalla 1 + 1 tuottaen kanavalle suuria voittoja. Zelenski kysyi Poroshenkolta: "Kuinka nukutte yönne eikä teitä vaivaa yhtään Ilovaiskin ja Debaltsevan tapahtumat (nämä olivat paikkakunnat, joissa Ukrainan armeija kärsi rankat tappiot Itäukrainan armeijalle). Kuinka oli mahdollista lähettää 24 merimiestä Kertsin salmelle? Miksi kumositte laittoman rikastumisen lait? Miksi ei poisteta parlamentin jäsenten koskemattomuutta koskevia lakeja? Poroshenko vastasi: "Jos olisitte käyneet rintamalla tietäisitte, miten paljon verta maa menetti, ette esittäisi tällaisia kysymyksiä. Vuonna 2014 Debaltsevassa ja Ilovaiskissa Ukrainan armeija oli huonosti varustettu ja käytti vanhoja Neuvostoliiton aikaisia aseita. Nyt olen alkanut ostamaan uusia aseita länsimaista, myös Yhdysvalloista." Poroshenko syytti Zelenskiä poliittisesta kokemattomuudesta.

Nähtiin semmoinenkin näytelmä, että molemmat kandit polvistuivat yleisön edessä "kuolleitten muistolle". Tosin Poroshenko polvistui selkä yleisöön päin, mutta Zelenski kasvot yleisöön päin.

Zelenski vastasi, että oli käynyt rintamalla ja nähnyt kaiken omilla silmillään, mutta hän ei ole sotilas. Hän syytti, että Poroshenko petti ihmiset korruptoituneiden kannattajiensa kanssa, aloitti sodan, nosti kaasun ja hyödykkeiden hintoja, kuluttajat joutuvat maksamaan oligarkki Rinat Akhmetoville Rotterdamin hiilen ja malmin hintoja tuotteista, jotka ovat kuitenkin peräisin Ukrainan kaivoksista. Hän syytti Poroshenkoa sudeksi lampaiden vaatteissa. Syytti, että Roshenin tuotteita myydään edelleen Venäjällä. Zelenski kieltäytyi vastaamasta, millaisena hän näkee Ukrainan viiden vuoden kuluttua. "Ukrainalaiset itse valitsevat miten haluavat elää ja presidentin tehtävänä on tarjota edellytykset ihmisille saada haluamansa. Valmiudet vahvistetaan kansanäänestyksellä." Hän sanoi myös Poroshenkolle: "Minä en ole teidän vastustajanne, minä olen teidän aikaansaannoksenne!" Paljon muutakin puhuttiin ja syytettiin vastustajaa, mutta tässä on mahdotonta kirjoittaa kaikkea.

Sunnuntaina 21.4.2019 koitti suuri päivä, jolloin äänestettiin vihdoin presidentistä. Tosin yöllä Poroshenko nosti syytteen Zelenskiä vastaan siitä, että hän oli jakanut ilmaisia lippuja stadionin vaaliväittelyyn. Tällä yritettiin mitätöidä Zelenskin presidenttiehdokkuus. Kiovalainen vetoomustuomioistuin kuitenkin kieltäytyi tekemästä päätöstä sunnuntaina varhain aamuyöllä. Perusteluna oikeus totesi, että kyseessä ei ollut äänten ostoyritys eikä sitä voi pitää perusteena ehdokkuuden mitätöimiselle. Päätös tuli kirjaimellisesti viimehetkellä. Toisaalta Poroshenko kuljetti kannattajiaan bussilasteittain eri puolilta Ukrainaa stadionille. Ei ole tiedossa, millä ehdoilla Poroshenko jakoi kannattajilleen lippuja tilaisuuteen. Osa hänen internetin myynti-ilmoituksista paljastui huijauksiksi.

Zelenski vaimonsa Jelena Zelenskajan kanssa äänestämässä 21.4.2019. Tosin Zelenski sai saman tien sakot, koska oli esitellyt julkisesti äänestyslappuaan lehtimiehille. Äänestys on salainen eikä ääntään saa julkisesti esittää. Nämä näitä kummallisia ukrainalaisia kuvioita.

Vaalien lopputulos oli huimaava. Zelenski oli saanut miltei kolme kertaa enemmän ääniä, kuin Poroshenko. Zelenski oli saanut 73,23 prosenttia ja Poroshenko 24,45 prosenttia äänistä. Näin koomikosta oli tullut Ukrainan uusi presidentti. Tätä on polemisoitu paljon. Yleensä puhutaan, että vaalit eivät olleet henkilövaalit vaan tämä oli ainoa tapa päästä Poroshenkosta eroon. Kysymys ei siis ollut siitä, että äänestettiin Zelenskin puolesta vaan kysymys oli siitä, että äänestettiin Poroshenkoa vastaan. Ei ollut muuta vastaehdokasta. Kansa halusi päästä korruptoituneesta presidentistä, joka kävi loputonta sotaa idässä ja varasti surutta rahaa itselleen ja eliitille välittämättä kansan kärsimyksestä. Ukrainalaiset ovat köyhin kansa Euroopassa, jolla oli Euroopan rikkain päämies, kuten olen todennut jo monta kertaa.


On selvää, että Zelenskillä tulee olemaan valtavia vaikeuksia päästä alkuun. Ukrainan parlamentissa ei ole hänen kannattajiaan vaan vastustajiaan lähinnä erilaisia oligarkkeja. Näin erilaisten lakien vieminen läpi tietää suuria vaikeuksia. Sotaväen päällystö täytyy vaihtaa kokonaan, samoin poliisipäällystö ja salaisen poliisin päällystö. Nämä kaikki ovat Poroshenko-mielisiä ja hänen kannattajiaan. Oman joukkueen kokoaminen presidentin ympärille voi tuottaa suunnattomia vaikeuksia. Zelenskillä ei ole poliittista kokemusta ja tämä tuottaa vaikeuksia sekä kotimaassa, että ulkomailla. Toisaalta Zelenskillä näyttää olevan kansan kannatus, mutta onko sitä jää nähtäväksi.

 Ainoastaan yhdellä alueella Ukrainassa äänestettiin enemmän Poroshenkoa kuin Zelenskiä. Poikkeuksena Australia.

Mielenkiintoista on se, mitä kaikkea Zelenski lupasi ennen vaaleja. Tosin hän on pyörtänyt jo nyt monia lupauksiaan. Hän lupasi ryhtyä noudattamaan Minskin sopimusta. Tämä edellyttää yhteydenottoa Itäukrainan Donetskin ja Luhanskin kanssa. Tätä Poroshenko nimenomaan karttoi. Zelenski lupasi vaihtaa myös kaikki sotavangit puolin ja toisin. Tämä edellyttää myös yhteyttä Itäukrainaan. Hän lupasi vapauttaa venäjänkielen tasaveroiseksi kieleksi Ukrainassa. Viimeiseksi toimekseen Poroshenko laillisti vain ukrainankielen viralliseksi kieleksi Ukrainassa. Tämän muuttaminen tulee olemaan vaikea tehtävä. Zelenski sanoi, ettei aio tehdä yhteistyötä jo maassa toimivien poliittisten voimien kanssa. Hänellä on siis edessään Ukrainan poliittisen järjestelmän täydellinen uudistaminen. Hän lupasi poistaa korruption, mutta se lienee mahdotonta tällä haavaa. Syksyllä on Ukrainassa parlamenttivaalit. Ainakin siihen asti Zelenskillä tulee olemaan hyvin vaikea aika. Zelenski lupasi myös parantaa suhteita Venäjään ja ryhtyä käymään dialogia Venäjän ja jopa Putinin kanssa, mutta parlamentti todennäköisesti pyrkii estämään sen. Hän lupasi vapauttaa ne 24 merisotilasta, jotka joutuivat Kertsinsalmen välikohtauksessa  Venäläisten vangeiksi, mutta se edellyttää yhteydenottoa venäjään. Hän, kuten kaikki muutkin presidenttiehdokkaat lupasivat pistää Poroshenkon vankilaan, mutta se lienee mahdotonta. Poroshenko on ilmoittanut, ettei aio jättää politiikkaa. Natsimielisyys on kasvanut Ukrainassa suuriin mittasuhteisiin ja sen hävittäminen on vaikea urakka. Zelenski on luvannut käydä taisteluun Ukrainan nykyistä eliittiä vastaan. Zelenskillä tulee riittämään vihollisia Ukrainassa ainakin heti alussa. Taistelu tulee olemaan kovaa.

Yhdysvallat kannatti Poroshenkoa, koska tämä oli sen sätkynukke. Zelenski on toistaiseksi avoin kysymys. Poroshenko johdatti Ukrainan sodan partaalle. Kummallisesti Venäjä on kuitenkin Ukrainan suurin kauppakumppani - ei Yhdysvallat, Saksa tai Ranska. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti, että Yhdysvallat on Ukrainassa jäädäkseen sinne pitkäksi aikaa. Tässä herää kysymys jos keskelle Eurooppaa syntyy uusi Afganistan tai Irak se ei tietäisi hyvää Euroopalle?

Ensimmäiseksi vastavalittu presidentti lähti 26.4.2019 kaksipäiväiselle lomalle Turkkiin Bodrumiin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!