lauantai 25. toukokuuta 2019





MAAILMAN SELKÄRANKA osa 1





Maailman selkäranka on kiero ja läpeensä mätä. Britannian viranomaiset vangitsivat Julian Assangen Lontoon Ecuadorin suurlähetystöstä 11.4.2019. Voin sanoa, että tämä on eräs vaikeimmista kirjoituksistani, joita olen yrittänyt kirjoittaa. Julian Assange on eräs niistä ihmisistä, joita kunnioitan ja ihailen suuresti. Yritys elää ja käyttäytyä moraalisesti, eettisesti ja rehellisesti oikein nyky-yhteiskunnissa on käytännössä hyvin vaikea tai oikeastaan mahdoton tehtävä. Suurin osa ihmisistä ei ikinä kykene siihen. Useimmat yhteiskunnat eivät anna sille mitään mahdollisuutta. Vaatii valtavaa rohkeutta, eettistä moraalia ja viisautta edes yrittää tehdä näin. Voisi sanoa, että 11.4.2019 oli maailman sananvapauden, oikeudenmukaisuuden , rehellisyyden, avoimuuden musta päivä. Se oli sananvapauden vastaisuuden ja elämänvastaisuuden päivä. Tänä päivänä totuuden kertominen on rikos, valehteleminen ja valheen kertominen on länsimaista sananvapautta!



Kuten useimmat täysikasvuisista ihmisistä tietävät, Julian Assange nimi on varsin kuuluisa ja useimmille tuttu. Mutta kertauksen vuoksi mainitsen vielä, että hän on syntyjään Australialainen ja tuli kuuluisaksi perustaessaan WikiLeaks-sivuston, jonka tiedottaja ja päätoimittaja hän on.  Hänen oikea nimensä on Julian Paul Hawkins. Hän on opiskellut fysiikkaa ja matematiikkaa sekä toiminut tietokoneohjelmoijana. Ennen WikiLeaksin  perustamista 2006 Julian toimi Yhdysvaltojen salaisessa palvelussa. Tästä hän sai mitalinkin vuonna 2006, jolloin hän lopetti toimintansa siellä. Hän perusti WikLeaks sivuston 2006, sen tarkoituksena oli julkaista viranomaisten ja yritysten salaisiksi tarkoitettuja asiakirjoja anonyymisti. Vaikka vastaavia toimijoita on muitakin on WikiLeaks onnistunut tehtävässään kaikista parhaiten. Tätä on haluttu maailmalla vaientaa ja vaijentamista haluavat pääasiassa eräät piirit, jotka kokevat, että totuus heistä on vahingollista heille. Asioita ja erilaisia päätöksiä halutaan tehdä salaa ja pitää salaisina, koska ne etupäässä ovat epärehellisiä, kieroja ja monille muille vahingollisia, mutta tuottavat suurta hyötyä tekijöilleen. Varsinkin eräät huomattavat valtiot ovat suuresti tämän takana.



Tarkoitukseni ei ole käydä tässä läpi Assangen koko elämänkertaa tai WikiLeaksin koko historiaa. Siinä ei ole mitään järkeä. Niistä löytyy paljon tieoa netistäkin. Ajattelin ottaa esille muutamia seikkoja, jotka ovat herättäneet  mielenkiintoni asioita kohtaan ja tehdä joitakin yhteenvetoja niihin liittyvistä asioista ja tapahtumista. Tapahtumat kirjoituksessani eivät ole kronologisessa järjestyksessä. Jotta päästään asioihin käsiksi, aloitetaan Irakista. Vuonna 2010 WikiLeaksi julkaisi videon, jossa Yhdysvaltojen armeijan helikopteri ampuu Bagdadissa siviilejä ja samalla Reutersin kuvaajan Namir Noor-Eldeen. Siviilien mukana helikopteri ampuu myös lapsia. Tämä oli kuulema ihan yleinen käytäntö tuohon aikaan. Myös maajoukot tekivät samoin. Joskus se oli kuin metsästystä, mutta kohteina olivat vain tavalliset ihmiset. Video oli jo vuodelta 2007.



Kuuluisat kuvat videolta, jossa helikopteri ampuu siviilejä.

Come on, fire!


Oh, yeah, look at those dead bastards.


Oh yeah, look at that. Right through the windshield! Ha ha!

Videon oli vuotanut julkisuuteen Yhdysvaltojen maavoimien sotilas Bradley E. Manning, joka samalla vuoti WikiLeaksiin 260 000 "arkaluontoista" diplomaattisähkettä. Nämä koskivat pääasisassa Afganistanin ja Irakin sotaa. Hän sai 35 vuoden tuomion. Vankilassa tapahtuneen kohtelun johdosta hän "muuttui" miehestä naiseksi ja on nyt nimeltään Chelsea E. Manning. Hän yritti vankilassa itsemurhaa ainakin kaksi kertaa. Hänet vapautettiin 2019 toukokuussa, mutta häntä odottaa uusia syytteitä, joten hän voi joutua uudelleen vankilaan, koska kieltäytyy todistamasta jatkossa. Helikopterivideo on nähtävissä mm. osoitteessa:


Irakin sotaan liittyy mm. Abu Ghraibin vankilaskandaali, joka paljastui vuonna 2004. Amerikkalaisilla oli yleisenä käytäntönä kiduttaa irakilaisia vankejaan. Asia paljastui kun 60 minutes II -ohjelma julkaisi amerikkalaisten sotilasvanginvartijoiden ottamia valokuvia, jotka oli otettu matkamuistoina palveluajalta. Esimiesten määräyksestä vankeja kidutettiin tai vankeja kidutettiin ihan oma-aloitteisesti omaksi huviksi. Kuvia levisi myös nettiin ja siitä syntyi maailmanlaajuinen skandaali. Kuvat otettiin siis matkamuistoina eivätkä kuvaajat ajatelleet tekevänsä mitään rikollista. Pieni määrä sotilaita sai rangaistuksen, mutta heidän puheidensa mukaan tällainen kiduttaminen oli ihan yleistä kaikissa amerikkalaisten Irakissa olevissa vankiloissa ja siihen osallistui suuri määrä amerikkalaisia sotilaita. Se oli "normaalikäytäntö" amerikkalaisissa Irakissa olevissa vankiloissa. Asiasta laadittiin salainen raportti. Alla joitakin "matkamuistoja" Abu Ghraibin vankilasta.

Elävä ihmispyramidi.




Huom! Sähköjohdot käsissä! Tämä on Yhdysvaltojen hyväksymä kuulustelukeino.

Poseerausta elävän ihmispyramidin ääressä.

Matkamuisto mätänevän ruumiin ääressä.





Mutta mennäänpä takaisin WikiLeaks -sivustoihin. WikiLeaks julkaisi aikoinaan täydellisen kalustoluettelon Yhdysvaltain armeijan Afganistanin sodassa käyttämästä kalustosta. Mukana oli kahdentyyppisiä taistelukaasua käyttäviä aseita. Vuonna 2007 marraskuussa julkaistiin Guantanamo Bayn vankileirin Yhdysvaltain armeijan henkilöstön toimintaohjeisto (Standard Operating Procedures for Camp Delta) vuodelta 2003, joka päivitettiin myöhemmin vuoden 2004 tiedostolla. Tammikuussa 2009 julkaistiin lista 797 Suomessa suodatetusta verkkosivustosta. Tämä sai muutamat suomalaiset poliitikot pillastumaan, kun heidän salaisia viestejään Yhdysvaltoihin paljastui. Heinäkuussa 2010 julkaistiin yli 90 000 Afganistanin sodan raporttia "pimeistä yksiköistä" ja niiden toiminnasta, joissa murhataan talebaneja ilman oikeudenkäyntejä sekä puolalaisten ja ranskalaisten ja yhdysvaltalaisten joukkojen laittomista toimista siviilejä kohtaan. Elokuussa 2010 WikiLeaks julkaisi Yhdysvaltain puolustusministeriön 1,4 gigatavun tiedoston. Lokakuussa  2010 WikiLeaks julkaisi 400 000 Irakin sodan dokumenttia, joista käy ilmi mm. se, kuinka Yhdysvaltain viranomaiset ovat viitanneet kintaalla irakilaisten joukkojen harjoittamalle kidutukselle. Marraskuussa 2010 lähtien WikiLeaks on julkaissut valtavan määrän Yhdysvaltain salaisia diplomaattisia asiakirjoja. Dokumenttien alkuperä on Siprnet, Yhdysvaltain puolustusministeriön suljettu tietoverkko, johon ovat kytkettyinä lähes kaikki Yhdysvaltain suurlähetystöt. Elokuussa 2011 toimitettiin eri lehdille 1,6 gigatavun tiedosto cables.csv ja se levisi myös nettiin. Paljon muutakin paljastettiin, mutta viimeaikoina on paljon puhuttanut Yhdysvaltain Demokraattisen puolueen vuoto vuodelta 2016, jossa paljastettiin 27 000 viestiä toimista Bernie Sandersia vastaan Hillary Clintonin puolesta. Tätä pidetään syynä Hillary Clintonin häviöön vaaleissa.



Olisi mielenkiintoista tehdä realistinen tutkimus nykyterrorismin synnystä ja kehityksestä. Kaikki ovat yhtä mieltä, että nykyterrorismi syntyi Afganistanissa Yhdysvaltojen ryhtyessä avustamaan Taleban-terroristeja aseellisesti ja rahallisesti heidän ryhtyessään taistelemaan maahan tulleita neuvostojoukkoja vastaan 1979. Neuvostojoukkojen poistuttua Afganistanista 1989 maahan jäivät Taleban-joukot ja eri puolilta islamilaista maailmaa tulleet taistelijat. He julistivat maahan islamilaisen hallinnon, jossa saria-laki oli voimassa ankarimmassa muodossaan. Maahan levisi väkivaltainen jihadismi, josta kehittyi al-Qaida-terroristiverkosto. Todennäköisesti tämä suoritti syyskuun 2001 terrori-iskut Yhdysvaltoihin ja sai Yhdysvallat hyökkäämään Afganistaniin.



Neuvostoliitto hajosi 1991 ja eri osavaltioita erosi liitosta. Koska Venäjä oli heikoimmillaan ja Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin, Islamilaiset terroristi havaitsivat hetkensä tulleen ja päättivät perustaa Tsetseniaan islamilaiseen saria-lakiin perustuvan kalifaatin  nimeltään "Pohjois-Kaukasian islamilainen tasavalta". Tarkoituksena oli levittää kalifaattia vähitellen väkivalloin myös lähivaltioihin. Tästä alkoi kaksiosainen Tsetsenian sota 1994  - 1997 ja 1999  - 2009, jossa Venäjä yritti tuhota terroristit. Tsetseeniterroristeilla oli yhteyksiä muihin maailman terroristijärjestöihin, jotka osallistuivat myös tähän terroritoimintaan. Pommeja räjäytettiin Moskovan metrossa ja rautatieasemilla, mutta tunnetuin lienee Beslanin koulukaappaus 2004, jossa kuoli ainakin 334 ihmistä, joista 186 oli lapsia. Yli 800 ihmistä loukkaantui. Toiseksi tunnetuin tapaus oli Moskovan Dubrovkan teatterikaappaus, jossa kuoli 129 ihmistä. Venäjä pystyi kuitenkin voittamaan lopulta sodan ja tuhoamaan terroristit ja nykyään Tsetsenia on rauhallinen Venäjän tasavalta.



Myöhemmin tätä samaa terrorismia saivat kokea mm. Lontoo, Pariisi ja Bryssel. Se, että Julian Assange vangittiin Lontoossa 11.4.2019 on vain yksi pieni näyttö siitä, että tänä päivänä totuuden kertominen on rikos ja valehteleminen tai valheen kertominen on länsimaista sananvapautta. Esimerkkejä löytyy maailmasta lukemattomia. Jatkan kirjoittamista maailman selkärangattomuudesta seuraavassa osassa. Julian Assange on vain yksi pieni, mutta kunnioitettava tekijä tässä ketjussa. Sanotaan, että valheella on lyhyet jäljet. Nykyään se ei pidä paikkaansa.



WikiLeaksin kotisivusto: https://www.wikileaks.org/




Beslanin koulukaappauksen muistomerkki.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!