tiistai 2. lokakuuta 2018





KAKSI USKOMATONTA SEIKKAA







Viimeaikojen maailman ehkä huomiota herättävin seikka oli presidentti Trumpin puhe YK:ssa 25.9.2018. Yleiskäsitys maailmalla oli, että tämä oli Trumpin yksi vaalipuheista tuleviin presidentinvaaleihin. Se nauratti kuulijoita niin paljon. Se oli siis tarkoitettu pääasiassa USA:n sisäpolitiikkaa varten kannatuslukujen nostamiseksi. Palataanpa sitten jälleen Syyriaan ja sen sotaan. Viimeaikoina on herättänyt huomiota maailmalla lähinnä kaksi seikkaa tässä sodassa. Mutta otan jälkimmäisen ensimmäisenä, koska se on herättänyt niin paljon huomiota maailmalla. Israel ampui 17.9.2018 alas venäläisen IL-20 tiedustelukoneen, jolloin 15 venäläistä sotilasta sai surmansa. Tai no oikeastaan Israel ei ampunut konetta alas vaan järjesti niin, että kone ammuttiin alas. Tutkimukset osoittavat selkeästi, että toiminta oli tietoista ja tahallista.

Tapahtumista on kerrottu suurin piirtein seuraavaa. Neljä Israelilaista F-16 konetta lähestyi Latakian kaupunkia Pohjois-Syyriassa ja ampui ohjuksia sinne, joita Syyria torjui ilmatorjunnallaan.  Samaan aikaan venäläinen radiotiedusteluun erikoistunut Iljushin IL-20 nelimoottorinen kone oli laskeutumassa lähistöllä olevalle Hmeimimin lentotukikohtaan. Syyrian puolustus ampui kohti israelilaisia koneita S-200 mallia olevan ohjuksen puolustukseksi. Ohjus osui kuitenkin suurempaan venäläiseen koneeseen, jolloin se tuhoutui ja sen 15 henkinen miehistö menehtyi. Tämä yleisesti kerrottu tapahtuma ei kuitenkaan kerro kaikkea. Asiaa lähdettiin tutkimaan.


Selvisi suurin piirtein seuraavaa. Israel oli antanut vääriä tietoja. Israelin ja Venäjän välillä on sopimus vuodelta 2014, jonka mukaan Israel tiedottaa hyvissä ajoin aina etukäteen venäläisille siitä kun se lähtee pommittamaan Syyrian aluetta. Israelin ja Venäjän välit ovat olleet erinomaisia ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulla ja Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on erinomaiset välit. Tässä tapauksessa kävi kuitenkin niin, että Israel varoitti Venäjää vasta yksi minuutti ennen pommituksen suorittamista. Tämä on niin lyhyt aika, että tuona aikana ei ehditä reagoimaan mitenkään varsinkaan turvaamaan laskeutumassa olevaa suurta konetta. Lisäksi Israel oli ilmoittanut kohteen väärin. Kohteeksi oli ilmoitettu Etelä-Syyriassa oleva kohde - ei Pohjois-Syyriassa olevaa Latakiaa. Kuitenkin Israelin koneet tulittivat Latakiassa olleita kemian tehdasta, alumiinitehdasta ja voimalaitosta. Syyria vastasi ilmatorjunnalla.  Eikä tässä ollut kaikki.


Venäjän puolustusministeriön tiedotuspäällikkö, kenraali Igor Konashenkov syytti Israelia venäläiskoneen käyttämisestä kilpenä. Israelilaiset neljä F-16 konetta olivat varsin hyvin tietoisia venäläisestä IL-20 koneesta ja tiesivät tarkoin sen liikkeistä. Ne käyttivät sitä tarkoituksella kilpenä Syyrian ilmatorjuntaa vastaan. Yksi F-16 hävittäjistä lensi suunnitellusti IL-20 koneen varjoon houkutellakseen Syyrialaisen ilmatorjuntaohjuksen sen kohteeksi. Ilmatorjuntaohjus oli vanhaa S-200 mallia ja se valitsi tietenkin suuremman kohteen itselleen. Näin venäläinen kone joutui kohteeksi ja tuhoutui ja israelilaiset neljä F-16 konetta lensivät  takaisin kotimaahansa. On siis aivan ilmeisen selvää, että israelilaiset käyttivät venäläistä konetta hyväkseen.

Venäläistä tutkakuvaa tapahtumista.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Israelilaiset kielsivät tietenkin kaiken tämän. Mutta venäläisillä on nauhoitukset F-16 koneiden välisestä keskusteluista. Sen lisäksi heillä on tarkkaa tutkakuvaa koneiden liikkeistä tarkkoine aikoineen. Lisäksi ilmoitus pommituksesta, joka piti tapahtua aivan muualla. On aivan selvää, että jos venäläiset olisivat tienneet, että heidän koneensa läheisyydessä tapahtuu tällainen pommitus- ja hämäysoperaatio olisivat he estäneet IL-20 koneen laskeutumisen alueella. Tapaus vaikuttaa selvältä hämäykseltä ja tarkoituksella tehdyltä 15 miehen murhalta. Israelilaiset ja venäläiset eivät ole sodassa keskenään, mutta tapaus vaikuttaa provokatiiviselta ja sillä on seuraamuksensa. Venäläiset ovat lähettäneet kaikki keräämänsä tiedot israelilaisille.


Vladimir Putinilla ja Benjamin Netanjahulla on hyvät välit keskenään. Netanjahu osallistui tänä vuonna 9.5.2018 Voiton päivän paraatiin punaisella torilla Putinin kanssa.

Sitten hän laski seppeleen Tuntemattoman sotilaan haudalle Kremlin muurin vieressä, jossa palaa ikuinen tuli.

Netanjahu osallistui Putinin kanssa Kuolemattomien marssiin. Huomaa Pyhän Yrjön nauhat rinnoissa!

Israelilla ja Venäjällä on hyvät välit keskenään, kuten jo kirjoitin. Israelissa asuu paljon venäläisiä ja katukuvassa kuulee paljon venäjän kieltä. Siellä on paljon entisiä Venäjän kansalaisia. Mutta Israel on Syyrian vanha vihollinen. Parin viimevuoden aikana Israel on iskenyt yli 200 kertaa koneillaan Syyriaan ja näissä iskuissa on kuollut yli 130 ihmistä. Pääasiallisina vihollisina ovat kuitenkin iranilaiset. Tämä on laitonta toimintaa. Vieraan valtion alueella liikkuminen ja ohjusten ampuminen sinne on laitonta. Syyria on yrittänyt puolustautua aina Israelia vastaan, mutta sen mahdollisuudet ovat huomattavasti heikommat. Syyria on ampunut vanhanmallisilla ohjuksillaan israelilaisia koneita alas ja osunut jopa kuuluisaan häivekoneeseen F-35, jotka ovat nyt olleet käyttökiellossa jonkin aikaa. Vuonna 2013 Syyria osti Venäjältä kuuluisia S-300 ohjuksia, mutta tällöin kauppa peruttiin nimenomaan Israelin pyynnöstä. Ironiaa on se, että jos kauppaa ei olisi peruttu ja Syyrialla olisivat olleet S-300 ohjukset tätä onnettomuutta ei olisi voinut tapahtua.

Tämänkertaisella tapauksella on siis seuraamuksensa. Venäjä sijoittaa nyt S-300 ohjuksia Syyriaan. Nämä ovat jo aivan eri luokkaa, kuin aikaisemmat ohjukset. Osumatarkkuus ja kantomatka ovat huomattavasti parempia. Ohjusten tuhovoima on paljon suurempi. Ne pystyvät erottamaan aina viholliskoneet omista koneista joten vastaavaa erehdystä ei enää tapahdu. Lisäksi ne kommunikoivat paitsi toistensa kanssa myös satelliittien kanssa. Yksi patteristo pelkästään voi valita 24 eri kohdetta samanaikaisesti. Toimitettaviin laitteisiin kuuluu vihollisen radioliikenteen, esimerkiksi hävittäjien välisen kommunikoinnin häiritseminen ja mykistäminen millä tahansa aaltoalueella. Tähän kuuluu myös paikannuksen estäminen. Vihollinen ei enää näe laitteistoillaan missä liikkuu. Lisäksi koko Syyrian rannikkoalue tulee satelliittien tarkkailualueeksi. Tämä vaikeuttaa Israelin toimintaa alueella jatkossa. Venäjä on kertonut, että se pystyy ihan tavallisilla SU-35 hävittäjän tutkilla seuraamaan amerikkalaisia F-22 Raptor koneita vaikka näillä pitäisi olla häiveteknologiaa.

S-300 ohjus on huomattavasti pitemmälle kehittynyt, kuin S-200.

Israel on Lähi-idän alueen sotilaallisesti voimakkain valtio. Siitä on Yhdysvallat pitänyt huolen. Israel on Yhdysvaltojen vasallivaltio, jota Yhdysvallat on pyrkinyt käyttämään aina politiikkansa ajamiseen alueella. Israel on myös ydinasevaltio, mikä ihme kyllä ei ole herättänyt maailman vastustusta juuri ollenkaan. Olen itsekin käynyt Israelissa parisen kertaa. Katukuvassa näkyy aina sotilaita aseet käsissä ja myös naissotilaita aseet mukana. Autolla ajettaessa kiinnittää huomiota vähän väliä olevat tarkastusasemat, jotka pysäyttelevät autoja silloin tällöin ja tarkastavat ne huolellisesti. Varsinkin palestiinalaiset tai heidän näköisensä joutuvat tarkastuksiin aina. Onneksi olen ihan suomalaisen näköinen. Hauska kokemukseni oli kerran kun olin poistumassa Israelista Suomeen passintarkastuksessa israelilaiset passitarkastajat huomasivat äkkiä, että passissani oli egyptiläinen leima. Olen käynyt parisen kertaa myös Egyptissä. Passini vietiin eikä minua meinattu päästää maasta ollenkaan. Kohtelu oli hämmästyttävän ankaraa, vaikka tietääkseni Israelin ja Egyptin välillä ei tällä hetkellä ole minkäänlaisia kahnauksia. Lopulta minut päästettiin menemään. Huomattiin kai, että olen viaton kuin pulmunen.


Israel on valtio, joka ei noudata ihmisoikeuksia. Israel kohtelee palestiinalaisia alempiarvoisina ihmisinä, varastaa heidän maansa, tuhoaa heidän kotinsa ja sulkee erilaisiin reservaatteihin. Tällaisia reservaatteja ovat esimerkiksi Gaza ja Länsiranta. Israel rakentaa jopa 8 metriä korkeaa aitaa alueiden ympärille. Palestiinalaisilla ei ole Israelissa ihmisoikeuksia. Heidät voi mielivaltaisesti vaikka tappaa tai sulkea vankiloihin. Kohtelu on vähän samanlaista, kuin saksalaiset kohtelivat juutalaisia  toisen maailmansodan aikana. Usein palestiinalaiset joutuvat elämään hyvin kurjissa olosuhteissa esimerkiksi pakolaisleireillä. Palestiinalaisten ja israelilaisten väliset konfliktit ymmärtää hyvin tämmöisessä olosuhteissa ja se aiheuttaa vielä tulenarkoja tilanteita tulevaisuudessa. Kannattaa lukea Helsingin sanomissa sunnuntaina 17.6.2018 olleen Esa Liljan teologi Juha Partasesta kertovan artikkelin "Pettymys pyhällä maalla", vaikka sekin antaa melko laihan kuvan todellisista asioista Israelissa.

Helsingin sanomissa oli 17.6.2018 Esa Liljan artikkeli teologi Juha Partasen kokemuksista "Pyhällä maalla". Kannattaa lukea!





Ja sitten siihen toiseen asiaan. Samana päivänä 17.9.2018, kun IL-20 kone ammuttiin alas tapahtui toinenkin merkittävä tapahtuma. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasivat Sotshissa. He neuvottelivat Idlibin tilanteesta Syyriassa. Putinilla oli nerokas ehdotus tilanteen ratkaisemiseksi. Alkuperäinen suunnitelma oli hyökätä alueen terroristeja vastaan ja tuhota nopeasti ja tehokkaasti  tämä viimeinen terroristien pesäke Syyriassa. Hyökkäykseen osallistuisivat Syyrian, Turkin, Iranin joukot ja Venäjän ilmavoimat. Alue on käytännöllisesti katsoen piiritetty. Asiaa häiritsi vain yksi tekijä.

Presidentti Putin tapasi Turkin presidentin Erdoganin Sotshissa 17.9.2018, jossa neuvoteltiin Syyrian tilanteesta ja mahdollisesta hyökkäyksestä Idlibiin.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska uhkasivat tehdä ohjushyökkäyksen Syyriaan. Yhdysvallat oli jo valmistanut laivastonsa ohjukset valmiiksi. Syynä olisi käytetty terroristijärjestö Valkoiset kypärät tekemää materiaalia. Tämä terroristijärjestö oli jo kuvannut ja kuvasi lisää materiaalia, joka esitti lavastettua kemiallista hyökkäystä Idlibiin. Venäjä oli saanut käsiinsä tätä materiaalia ja levitti sitä ympäri maailmaa ja kertoi Valkoisten kypärien toiminnasta. (Itsekin olen kirjoittanut Valkoisista kypäristä esimerkiksi osoitteessa:


He käyttivät siviilejä, lapsia ja naisia hyväkseen kuvatessaan lavastettuja kohtauksia kemiallisista hyökkäyksistä, joista oli tarkoitus syyttää Syyriaa ja presidentti Assadia. Heillä oli kuvauksissa mukana mm. aitoa myrkkyklooria, jota oli aikomus todella käyttää ihmisiin. Heti herää kysymys, mistä Yhdysvallat ja sen liittolaiset tiesivät odottaa kemiallista hyökkäystä?

Terroristijärjestö Valkoiset kypärät taistelee terroristien riveissä. Tässä kuvassa punaisen nuolen kohdalla on Isisi terroristien lippu.

Putinilla oli yksinkertainen, nerokas ja poliittisesti sensaatiomainen ratkaisu asiaan. Yksikertaisesti ei hyökätäkään Idlibiin vaan muodostetaan demilitarisoitu vyöhyke Idlibin eteen, josta poistettaisiin kaikki raskas aseistus. Minkäänlaisia lentohyökkäyksiä ei alueelle suoritettaisi vaan aluetta valvottaisiin. Näin tehtiin tyhjäksi Valkoisten kypärien kemiallisen hyökkäyksen lavastus ja samalla Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten ohjushyökkäys. Alue tyhjenisi terroristeista itsestään ajan kuluessa, koska se oli käytännöllisesti katsoen piiritetty. Terroristeilla ei olisi muita mahdollisuuksia enää, heillä ei ole enää mitään saavutettavaa siellä.  Alueella on lukuisia eri kansallisuuksia, joiden kanssa ajan myötä voitaisiin neuvotella kunhan erilaisista terroristeista päästäisiin ja saman tien myös Valkoisista kypäristä.

Idlibiin muodostettiin demilitarisoitu vyöhyke, joka ratkaisi tulenaran tilanteen.

Tehokas sotilaallinen isku Idlibiin poistaisi terroristit sieltä nopeasti ja liittäisi alueen Syyriaan. mutta aiheuttaisi jälleen presidentti Assadin syyttämisen kemiallista aseiden käytöstä. Varsinaisella Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten ohjusiskulla Syyriaan ei olisi sotilaallista  merkitystä. Sillä ei voitettaisi sotaa Syyriaa ja presidentti Assadia vastaan, mutta ihmisuhrien, siis myös siviiliuhrien lukumäärä kasvaisi. Muodostamalla demilitarisoitu vyöhyke ja eristämällä alue säästetään ennen kaikkea ihmishenkiä ja päästään samaan tulokseen. kuin hyökkäämällä sinne, mutta paljon hitaammalla aikataululla. Siellä olevilla terroristeilla ei ole mitään mahdollisuuksia, mutta estämällä terroristien ja Yhdysvaltojen provokatiiviset toimet säästetään ihmishenkiä ja heidän kärsimyksiään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!