perjantai 5. lokakuuta 2018




TYHMIN KIRJOITUKSENI IKINÄ








Ikivanha sanonta sanoo, että makuasioista ei voi kiistellä. Siitä huolimatta aion kirjoittaa ehkä tyhmimmän blogikirjoitukseni tässä ja nyt. Tätä ei pidä ottaa liian vakavasti. Tänä vuonna siis 2018 valittiin Miss Suomeksi Alina Voronkova niminen 23 vuoden ikäinen kaunotar. Tämä herätti heti suuren keskustelun somessa, että miten on mahdollista, että venäläinen kruunataan miss Suomeksi. Sanon suoraan, että en koskaan katso missikisoja, koska ne eivät yksinkertaisesti kiinnosta minua. Sosiaalisessa mediassa huomasin kuitenkin ihmeekseni vihaisia ja epäkorrekteja kommentteja Alinan taustoista.  Hän joutui someraivon kohteeksi. Tämä somekeskustelu herätti huomiotani ja päätin ottaa selvää tämän venäjävihan taustoja. Näyttää siltä, että paitsi urheilukisoja myös kauneuskilpailut ovat politisoituneet. Katsoin kuvia ja videoita kisoista ja mieleeni tuli paljon asioita. Aivan selvästi somekeskusteluissa tuli esiin politiikka ja tämä on asia, joka herättää huomiotani. Ihmeekseni huomasin myös, että Venäjän eri televisiokanavilla uutisissa oli kommentteja Alinan missikisojen voitosta varsinkin hauskana loppukevennyksenä.



Alinan äiti Svetlana ja isä Dimitri.

Alina Voronkova on venäläinen nimi. Alinan isä Dimitri on venäläinen ja äiti Svetlana inkeriläinen. Perhe muutti suomeen 1990. Alina itse on syntynyt siis Suomessa. Perhe sai Suomen kansalaisuuden ja luopui Venäjän kansalaisuudesta. He eivät ole siis kaksoiskansalaisia. Alina kertoo lapsuudestaan, että häntä kiusattiin, koska hän puhuu venäjää toisena kotikielenään ja kotona puhutaan venäjää. Hän itse sanoo, että hänen kaksikielisyytensä on lahja. Tietysti lisänä on venäläistä temperamenttia, joka on vain etu, joka hurmaa ihmisiä. Kisoissa olivat mukana katsomassa myös Alinan vanhemmat Dimitri Voronkov ja Svetlana Voronkova.





Mieltäni kiinnosti tämä somessa esiintyvä kritiikki, että nuori nainen, jolla on venäläiset juuret ei voi olla Miss Suomi. Lehdissä kirjoitettiin: Miss Suomi Alina Voronkova joutui heti silmittömän somevihan kohteeksi. Facebookissa keskustelu kävi kuitenkin kuumempana kuin tuliset hiilet. -Onko meillä siis venäläinen Miss Suomi? kommentoijat kyselivät kilpaa ja julkaisivat Putin-meemejä. Kommenteissa vilisivät sanat venakko, rikollinen ja ryssä. Puhuuko hän suomea? Onko Putin tullut jo rajan yli? kuuluivat vihaisten hymiöiden sävyttämät viestit. Ei ole aito suomalainen tai ainakaan sopiva missiksi.




Katsoin nauhoituksista ja kuvista jokaisen tämän vuoden missiehdokkaan kuvat ja ulkonäön. Henkilökohtainen mielipiteen on, että Alina oli ylivoimaisesti kaunein kaikista näistä ehdokkaista. Joku kirjoitti "Tosiasia on, että parempaa edustajaa Suomelle on vaikea kuvitella. Alina on rohkea, kansainvälinen, hyväsydäminen nainen. Sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu Voronkovan juurista kertoo siitä, miten kapeakatseinen joidenkin suomalaisten käsitys suomalaisuudesta on." Sitä paitsi meillä on ollut muitakin sukujuuriltaan erilaisia Miss Suomeksi kruunattuja esimerkiksi Lola Odusoga ja Shirly Karvinen. Poikkeaako Voronkovan misseys heistä jotenkin muuten kuin venäläisen taustansa takia? Kirjoitan nyt sen mitä minun ei pitäisi kirjoittaa. Vaikka Alina voitti suomalaisen misseyden se ei tarkoita suinkaan sitä, että hän pärjäisi maailman erilaisissa missikisoissa. Mutta suomalaisista misseistä hän oli ylivoimaisesti kaunein.



Lola Odusoga




Sitten menen epäasiallisuuksiin ja täysin oman henkilökohtaisen kokemukseni maailmaan. Nuoresta iästäni huolimatta olen kierrellyt jonkin verran maailmaa ja viriilinä miehenä kiinnittänyt huomiota myös vastakkaiseen sukupuoleen eri puolilla maailmaa. Täysin henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan kaikkein kauneimmat naiset (vai pitäisikö sanoa tytöt) ovat olleet Venäjällä. Missään en ole nähnyt niin kauniita naisia. Toiseksi kauneimmat ovat ukrainalaiset naiset, varsinkin nuoret. Myös brasilialaiset naiset ovat olleet kauniita. Olen myös seurustellut lukuisten erimaalaisten tyttöjen kanssa maailmalla liikkuessani. Olen seurustellut kahden amerikkalaisen tytön kanssa tosin lyhytaikaisesti. Toinen oli pitkä ja laiha, josta ei jäänyt juuri mitään makua ja toinen oli huumeiden rankka käyttäjä. Tästä minulla on ihmeellinen kokemus; ollessaan huumeen vaikutuksen alaisena hän oli mitä suloisin olento, mutta aamulla herätessään hän oli kuin toinen ihminen, karkea, ruma, sekopäinen. Olen seurustellut brittiläisen ja skottilaisen tyttöjen kanssa, joista en muista juuri mitään erikoista. Britannian saarilla asuvat ovat mielestäni keskimääräistä rumempia ihmisiä. Ranskalainen tyttö oli kliseemäisesti tyylikäs ja kaunis, mutta hyvin ennakkoluuloton ja rohkea, jolla oli hyvä huumorintaju. Arabityttö oli mielenkiintoinen kokemus, jota en varmalla helposti unohda. Muistan yhä hänen tummahkon ihonsa ihmeellisen huumaavan voimakkaan tuoksun. Olen seurustellut myös intialaisen tytön kanssa ja ihmettelin hänen ihanaa ihoaan. Hän asui Mumbaissa ja muutti myöhemmin New Delhiin. Minulla oli erittäin hyvät välit hänen isäänsä, joka oli lääkäri. Kiertelimme mm. autolla pitkin Keniaa koko perhe ja kävimme myös Madagaskarilla. Tyttö ilmestyi vuosia Intiasta saapumiseni  jälkeen tänne Suomeen ja tapasi ystäviäni, mutta valitettavasti itse olin juuri tuolloin matkoilla enkä tavannut häntä. Saksalaiseen tyttöön tutustui aikoinaan Britanniassa ja kiertelimme yhdessä pitkin Britanniaa. Hänen kohdallaan minulla on hiukan huono omatunto; erotessamme hyvästit olivat hyvin hellät ja hän kirjoitteli kirjeitä minulle vielä vuosikausia jälkeenpäin, mutta en koskaan vastannut näihin kirjeisiin. Hän ehdotti saapumista Suomeen, mutta en vastannut siihenkään. Paljon myöhemmin kuulin, että hän oli mennyt naimisiin ja hänellä oli kaksi lasta. Myös täytyy mainita, että olen seurustellut myös venäläisen tytön kanssa, johon tutustuin Sotshissa, mutta hän asui vakituisesti Pietarissa.  Venäläiset arvostavat usein klassista asetelmaa perhearvoissa, kuten miehen on elätettävä perhe ja naisen hoidettava kotia. Tuohon aikaan se ei vain sopinut minulle. En ole seurustellut ruotsalaisen, tanskalaisen tai norjalaisen tytön kanssa.




Sitten mennään maailmaan, joka saa suomalaiset vähän vihaisiksi. On selvää, että minulla on myös varsin runsas kokemus suomalaisista tytöistä ja naisista viriilin elämäni varrelta. Minusta suomalaiset tytöt ja naiset ovat keskimäärin varsin rumia. Suomalaiset ovat ylipainoisia, lyhytkasvuisia ja länkisäärisiä (en missään nimessä väitä, että kaikki olisivat). Tämä on vain kokemusteni mukaan tyypillistä ulkonäköä suomalaisissa naisissa iästä riippumatta. Poikkeuksiakin on, se on selvää. Suomalaisen naisen luonne on aivan hirveä (en väitä, etteikö omanikin olisi). Mutta ehkä luonteita en mene selvittämään pitemmälle, koska kyse on kuitenkin misseydestä. En halua aiheuttaa hämminkiä millään tasolla. On selvää, että miehet kiinnittävät huomionsa ensin ulkonäköön ja vasta sitten tulee luonne.




Voin tietenkin mainita, että olen naimissa ja vaimoni on suomalainen (toivottavasti hän ei lue tätä juttuani!). Vaimoni ei kuitenkaan näytä tyypilliseltä suomalaiselta naiselta. Hän on minua nuorempi ja hänen ulkonäköään kuvaisin ranskalaiseksi ja ruotsalaiseksi. Keskustelujemme perusteella hänellä on todennäköisesti ruotsalaisia geenejä. Hänellä on hieno ryhti ja hän on pitkä, hoikka, pitkäsäärinen, minua pitempi, pitkähiuksinen kaunis nainen. Hänellä on oma tahto ja kunnioitan hänen mielipiteitään. Usein hän on fiksumpi, kuin minä, jonka osoittaa tämä kirjoituksenikin. Ihmettelen, että hän on kestänyt minua näinkin kauan. Heti kun näin hänet ensimmäisen kerran ajattelin, että hän on kuin valokuvamalli. Ensihetkestä, kun tapasimme olemme olleet yhdessä. En ole koskaan pettänyt häntä. Entinen elämäni jäi siitä hetkestä alkaen. Täydennämme toisiamme, hän puhuu ranskaa ja minä puhun venäjää.  Silloin kun mennään naimisiin elämäntilanne ja kokonaisuus ratkaisee. Meillä on lapsi, joka on jo lentänyt kodista.




Emmi Oksanen kirjoitti 20.9.2018 jutun Iltalehdessä "Ei  juo alkoholia ja pitää kuria" thaimaalaisten naisten ja suomalaisten miesten välisistä avioliitoista. Millaista on elämä thaimaalaisen vaimon kanssa. 12 suomalaista miestä kertovat avioliitoistaan thaimaalaisen naisen kanssa.. Kertomukset olivat poikkeuksetta hyvin positiivisia. Tavallaan tämä vähän yllätti minut, sillä näistä liitoista on puhuttu niin paljon negatiiviseen sävyyn. On jopa niin, että joku vaimoista elättää miestään, kun yleinen käsitys on juuri päinvastainen. Olen käynyt thaimaassa ja huomannut naiskauneuden, mutta itse en ole ollut missään tekemisissä thaimaalaisen naisen kanssa (ennakkoluulojako?), vaikka tarjouksia tuli "vähän joka kadunkulmassa". Ymmärrän hyvin suomalaisen miehen kiinnostuksen thaimaalaisia naisia kohtaan, kun vertaan heitä suomalaisiin naisiin ja varsinkin heidän luonteisiinsa. Thaimaalaiset naiset osaavat hoitaa miehiään eivätkä ole niin ynseitä, kuin suomalaiset naiset.



Suomessa puhutaan usein esimerkiksi Armi Kuuselasta suomalaisen naisen kauneuden vertauskuvana. Onhan hän kaunis, mutta nykymakuun hän ei menestyisi enää missään kauneuskilpailussa. Hän oli oman aikansa kaunotar, jolloin kriteerit ja maku olivat vähän toisenlaiset. Onhan Suomessa ollut toki muitakin kaunottaria, mutta turha lähteä tässä luettelemaan heitä. En halua loukata ketään, mutta henkilökohtainen toiveeni on, että suomalaisen naisen luonne muuttuisi. Kauneusihanne voisi löytyä siitä, että Venäjältä haettaisiin sitä rikasta ja monipuolista kauneutta parantamaan maamme naiskauneutta, jota meiltä puuttuu. En rupea pohtimaan tai ehdottelemaan mitään keinoja tai muuta, sillä ajatus lienee utopistinen. Sitä paitsi makuja on niin monia. Ehkä suomalaiset vain tykkäävät näistä rumista ja kauheista naisistaan.




Se, että politiikkaa aletaan Suomessakin sekoittaa missikisoihinkin on mielestäni  idioottimaista. Nämä Suomessa nyt arvostelua pursuavat kommentit kertovat myös epäterveestä itseluottamuksesta; uskotaan; että voidaan itsevaltiaan elkein määritellä suomalaisuutta ja sulkea sen ulkopuolelle mielivaltaisesti ne, jotka eivät sovi henkilökohtaiseen näkemykseen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!