tiistai 25. syyskuuta 2018




VENÄJÄ JA KIINA



XI Jinping ja Putin paistavat blinejä.


Viimekertainen kirjoitukseni "Highly likely" on herättänyt runsaasti polemiikkia. Ihmisten uskomukset brittiläisiin poliiseihin ja politiikkoihin on kova ja heidän on vaikea muuttaa mielikuvia, joita on pitkään syötetty, vaikka totuus olisikin toinen. Mutta asioita ei ratkaista uskomusten mukaan vaan totuus pitäisi etsiä vaikka se olisi kuinka vaikeaa hyväksyä. Valheiden varaan on helppo perustaa, mutta on muistettava, että oikeat syylliset selviävät silloin ilman rangaistusta. Onko parempi niin, että syyttömät joutuvat syytetyiksi ja oikeat rikolliset selviävät ilman rangaistusta vain epäilyjen tai ennakkoasenteiden takia? Ennakkoasenteilla tarkoitan esimerkiksi vihaa Venäjää kohtaan, jota Britanniassa on lietsottu juuri esimerkiksi tällä tapauksella. Ennen syyttämistä on oltava todisteet!

Viimeaikoina on tapahtunut paljon mielenkiintoisia asioita esimerkiksi Ukrainan tapahtumista ja uusista seikoista malesialaisen MH17 koneen alas ampumisesta. Syyriassa on päästy sopimuksiin ja Israel on aiheuttanut venäläisen IL20 koneen alas ampumisen. Näistäkin olisi mielenkiintoista kirjoittaa. Mutta valitettavasti minulla on liian vähän aikaa paneutua kaikkiin asioihin, joten on pyrittävä priorisoimaan. Siksi paneudunkin nyt mielestäni vieläkin tärkeämpään seikkaan Venäjän ja Kiinan suhteisiin. Näitä seikkoja, joista nyt kirjoitan olen pohtinut jo kauan. On kuitenkin selvää, että en millään kykene tässä kirjoituksessa käymään läpi kaikkia tähän liittyviä hyvin laajoja asioita. Eikä kaikkien tarvitse suinkaan olla samaa mieltä kanssani. Näen tässä kuitenkin kauaskantoisia ja suuria merkityksiä maailman tulevaisuuden kannalta. Palannen näihin muihin asioihin ehkä seuraavilla kerroilla.


Blinit maistuvat!

Minua on jo kauan kiehtonut yksi ajatus, joka on siis pelkkää teoriaa. Venäjän ja Kiinan suhteet ovat hyvin mielenkiintoisessa asetelmassa tällä hetkellä. Näyttää selvästi siltä, että vähintäänkin viiden viimeisen vuoden aikana Venäjän ja Kiinan suhteet ovat voimakkaasti lähentyneet. Yksi tärkeimmistä syistä on ollut Yhdysvaltojen suhtautuminen sekä Venäjään että Kiinaan. Yhdysvaltojen loputtomat sanktiot Venäjää kohtaan ja nämä uudet taloudelliset tullisodat mm. Kiinaa kohtaan ovat aivan selviä tekijöitä, jotka ovat lähentäneet Venäjän ja Kiinan suhteita. Loputtomat kahnaukset Etelä-Kiinan merellä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä ovat kärjistäneet maiden suhteita jo vuosia.. Myös Euroopan liittyminen Yhdysvaltojen määräämiin sanktioihin Venäjää vastaan ovat etäännyttäneet Venäjää Euroopasta ja lähentäneet suhteita itään ja lähinnä Kiinaan, mutta myös muihin itäisiin valtioihin kuten esim. Japaniin ja Etelä-Koreaan. Japani ja Etelä-Korea ovat suhtautuneet Venäjän sanktioihin lähinnä kosmeettisesti  ja omintakeisesti soveltaen.

Viimeiset sanktiot Kiinaa kohtaan Yhdysvallat julisti siksi, että Kiina osti Venäjältä SU-35 taisteluhävittäjiä ja S-400 ohjuksia. Samalla Yhdysvallat julisti, että se määrää sanktiot kaikkia niitä valtioita vastaan, jotka ostavat aseita Venäjältä. Näitä ovat ostaneet mm. Intia, Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia. Heh, miten sanktiot tapahtuvat näitä kohtaan? Tosin Turkkia vastaan, vaikka onkin Natomaa, on asetettu sanktioita, mutta ihan muista syistäkin. Yhdysvallat yrittää näköjään puolustaa omia asemarkkinoitaan, vaikka sen aseet eivät aina yllä yhtä korkealle tasolle. Suomi menee tietysti tähän lankaan ja ostaa hävittäjänsä... no olkoon sanomatta. Tekisi mieleni vielä sanoa, että hävittäjiin Suomella riittää rahaa, mutta nälkää näkeville suomalaisille kansalaisille ei riitä, mutta ei, en sano!

Eastern Economic Forum Vladivostokissa 11. - 13.9.2018

Kuten viimekirjoituksessani kerroin Vladivostokissa pidettiin 11. - 13.9.2018 Eastern Economic Forum (Idän taloudellinen foorumi), johon osallistuivat mm. Venäjä, Kiina, Japani, Etelä-Korea ja Mongolia. Tähän kokoukseen osallistuivat myös näiden valtioiden päämiehet Vladimir Putin, Xi Jinping, Shinzo Abe, Moon Jae-in ja Mongolian presidentti Khaltmaagin Battulga. Kokoukseen osallistui kaiken kaikkiaan osanottajia yli 65 valtiosta. Kokouksessa solmittiin ennätysmäärä erilaisia talous- ja kauppasopimuksia. Kiinalla oli ylivoimaisesti suurin osanottajamäärä kokouksessa. Venäjän ja Kiinan kauppa on arvoltaan tällä hetkellä yli 100 miljardia dollaria vuosittain. Tosin se käydään pääasiassa juaneina ja ruplina (dollarihan on väistyvä valuutta!).  Vladimir Putin ja Xi Jinping ovat tavanneet tänä vuonna jo lukuisia kertoja ja heidän välinsä ovat erinomaiset. Tätä kuvaa varsin hyvin se, että Xi Jinping kuvaa Putinia rakkaaksi ystäväkseen ja he ovat aina sinutelleet toisiaan ja viihtyvät toistensa seurassa erinomaisesti.


BRICS ja Sanghain yhteistyöjärjestöt

Venäjä ja Kiina ovat monessa yhdessä mukana. Erilaisia liittoja ovat esimerkiksi BRICS ja Sanghain yhteistyöjärjestöt. Molempien järjestöjen taloudellinen ja poliittinen merkitys maailmantaloudessa on merkittävä ja niiden osuus maailmankaupassa on kasvava. Venäjän kauppa itään kasvaa voimakkaasti, mikä on tietenkin ihan luonnollista erilaisten sanktioiden ja rajoitteiden takia esimerkiksi Euroopassa ja lännessä. Lisäksi Kaukoitä on eräs nopeimmin kasvavia ja kehittyviä alueita tällä hetkellä maailmassa, joten on luonnollista, että Venäjä on kääntänyt katseensa itään. Siellä luonnollisin suurin kauppakumppani on tietenkin Kiina.

Silkkitie

 Rautatie Pekingistä Moskovaan ja edelleen Eurooppaan


Venäjällä ja Kiinalla on lukuisa määrä yhteisiä laajoja projekteja. Yksi on Silkkitie, joka on Venäjän ja kiinan hanke. Se alkaa Pekingistä ja jatkuu Moskovaan. Sieltä on mahdollista jatkaa edelleen Eurooppaan Afrikan sarveen saakka.  Toinen on uusi rautatieyhteys Pekingistä Moskovaan, jossa voisi käyttää esimerkiksi luotijunaa, jonka kehittelyssä Kiina on yksi eturivin maita. Kolmas hanke on Koillisväylä, jossa muodostetaan meriyhteys Venäjän ja Kiinan välille. Lisäksi Venäjän ilmatila on tärkeää yhteys idän ja lännen välillä. Parhaillaan ollaan rakentamassa jättimäistä kaasuputkea Venäjältä Kiinaan. Öljyä Venäjä toimittaa Kiinalle yli 30 miljoonaa tonnia vuodessa ja suurin osa putkia myöten. Hiilen tuonnissa Kiinaan on Venäjä ylivoimaisesti suurin vaikka Kiinalla on runsaasti omaakin hiilen tuotantoa. Kiina on suunnitellut rakentavansa 363 uutta hiilivoimalaa. Venäjä on rakentamassa Kiinaan kuusi ydinvoimalaa, joista ainakin kaksi on jo valmiina. Venäjä on maailman suurin ydinvoimaloiden tuottaja ja Kiina suunnittelee hankkivansa näitä Venäjältä lisää. Ja tässä vain pieni osa Venäjän ja Kiinan yhteisistä hankkeista.

Koillisväylä lyhentää merimatkoja yli puolella itään  tai länteen.

Venäjällä on ylivoimaisesti maailman suurimmat luonnonvarat. Kiinan teollisuudella on taas puutetta luonnonvaroista ja teollisuudella sijoituskohteista. Näkisin tälläkin alueella mahtavia yhteistyömahdollisuuksia. Kiinan teollisuus ja Venäjän luonnonvarat voisivat olla yhdistelmä, joka tuottaisi molemmille valtioille suunnattomia tulevaisuudennäkymiä. Myös teknologisissa tuotteissa Venäjällä ja Kiinalla on yhteisiä projekteja. Yksi tällainen on uuden matkustajakoneen suunnittelu ja rakentaminen. Toinen on avaruuden valloitus ja rakettien suunnittelu. Venäjä on ylivoimaisesti maailman kehittynein valtio tällä alueella, mutta uskon, että yhteistyö toisi hyötyä molemminpuolisesti. Viime aikoina on puhuttu myös runsaasti yhteisen sotilasteknologian kehittelystä. Tällä alueella Venäjä on todennäköisesti ensimmäisellä sijalla maailmassa ja sillä on maailman parhaimmat aseet, mutta Kiinassa ollaan myös monella alueella hyvin pitkällä. Robotiikassahan kiina on maailman eturivin maita. Uskon, että viidennen polven hävittäjäkoneen kehittelyssä ja käyttöönotossa hyöty voisi olla molemmin puolista. Sanotaan, että Kiinalla on maailman kehittyneimmät viidennen polven hävittäjäkoneet, mutta niin puhutaan myös Venäjästä.

Uusi venäläinen matkustajakone MC-21-300 voisi olla pohjana yhteiselle projektille uusien matkustajakoneiden suunnittelussa.


Äskettäin pidettiin Venäjällä suuret sotaharjoituksen, johon osallistui yli 300 000 sotilasta, yli 36 000 tankkia, yli 1 000 lentokonetta ja yli 80 taistelulaivaa. Kiina ja Mongolia osallistuivat harjoituksiin. Venäjällä ja Kiinalla on ollut tapana pitää yhteisiä sotaharjoituksia vuosittain eri puolilla, ja varsinkin Etelä-Kiinan merellä, joten tämä ei ole mikään uusi ilmiö. Venäjällä on maailman suurin ja modernein ydinasearsenaali. Kiinalla on maailman suurin armeija. Näkisin, että varsinkin sotilaallisella alueella yhteistyö voisi olla hedelmällistä ja hyödyttää molempia osapuolia. Ehkäpä jonkinlainen Naton kaltainen sotilasliitto maiden välillä tulevaisuudessa voisi rikastuttaa maailmaa. Tähän voisi liittyä myös muita läheisiä valtioita. Tällainen liitto tasapainottaisi maailmaa ja sillä olisi rauhoittava vaikutus maailmaan. Toistaiseksi tämä on vain minun henkilökohtainen tulevaisuudennäkymäni. En mene toistaiseksi polemisoimaan  lähemmin tätä skenaariota, mutta näkisin tässä huomattavaa etua molemmille valtioille ja itse asiassa koko maailmalle.

 Sotaharjoituksiin osallistui myös Kiina ja Mongolia.

Yhdysvalloilla on ollut  taktiikkana säilyttääkseen maailman hegemoniansa yrittää käyttää vuoronperään Venäjää ja Kiinaa toisiaan vastaan. Ainakin toistaiseksi nämä yritykset ovat surkeasti epäonnistuneet. Ehkäpä Venäjällä ja Kiinassa ymmärretään hyvin mikä on niiden etu. Eastern Economic Forumissa Vladivostokissa 11. - 13.9.2018 presidentti Putin ehdotti rauhansopimusta Japanin kanssa. Japani on Yhdysvaltojen vasallivaltio ja itse asiassa sen miehittämä toisesta maailmansodasta lähtien, joten on ymmärrettävää, että asia ei ole edennyt. Toisaalta monikaan ei tule ajatelleeksi, että Saksakin on ollut itse asiassa myös Yhdysvaltojen miehittämä toisesta maailmansodasta lähtien. Maassa on siitä asti ollut Yhdysvaltojen sotilastukikohtia ja sotilaita ja jopa ydinaseita, vaikka Saksa on hylännyt jopa ydinvoiman siviilikäytössä. Monikaan ei tule ajatelleeksi tätä maan miehityksenä, mutta sitähän se juuri on. Siis Japani ei ole suvereeni valtio, mutta sillä on voimakas taloudellinen potentiaali alueella.

Bruttokansantuotteella mitattuna Kiina on maailman toiseksi suurin talous Yhdysvaltojen jälkeen, mutta ostovoimakorjatulla BKT:lla mitattuna se onkin maailman suurin talous. Toisena tulee Yhdysvallat ja kolmantena Intia sitten Japani, Saksa ja Venäjä. Lähiaikoina Venäjä tulee ohittamaan Saksan. Lähiaikoina myös Kiina tulee ohittamaan Yhdysvallat kaikilla aloilla  - siis myös bruttokansantuotteella mitattuna. Kiinan vientitulot ovat maailman suurimmat ja valtava kasvu jatkuu edelleen. Tällöin Venäjän ja Kiinan yhteistoiminnasta olisi hyötyä molemmille kansantalouksille Venäjän valtavien luonnonvarojen ansiosta. Tämä on yksi perusajatukseni tässä yhtälössä.


Venäläiset S-400 ohjukset ovat olleet viimeaikoina monena kiistakapulana maailmassa.

Maailman suurin sotilasbudjetti on tietenkin Yhdysvalloilla 760 miljardia dollaria, toisena on Kiina, joka käyttää n. 228 miljardia dollaria, sitten Intia ja Saudi-Arabia. Venäjä on niitä harvoja valtioita maailmassa, jotka ovat laskeneet sotilasmenojaan. Se oli aikoinaan kolmannella sijalla yli 66 miljardilla dollarillaan, mutta on nyt laskenut 42 miljardiin dollariin. Vuotuiset summat eivät kerro ihan kaikkea. Toisissa valtioissa on halvempaa valmistaa aseita kuin toisissa. Mutta kehittyneintä asetekniikkaa on varmaan Venäjällä ja sen turvatakuuna on tietenkin maailman suurin ydinaseasearsenaali. Venäjän hieno menestys Syyriassa on osoittanut Venäjän armeijan tehokkuuden. Näihin ja moniin muihin seikkoihin perustuen teoreemani sisältää Venäjän ja Kiinan yhteistoiminnan hyödyllisyyden. Jonkinlainen Naton kaltainen liitto valtioiden kesken tasapainottaisi maailman rauhaa. Tähän liittoon voisivat liittyä myöhemmin myös monet muut samanmieliset valtiot. Naton voima on heikentynyt Yhdysvaltojen presidentti Trumpin ansiosta. Erimielisyyttä ja hajaannusta esiintyy paljon, joista mainitsen vain Turkin. On hyvinkin mahdollista, että Naton Euroopan suurin jäsen Turkki voi erota Natosta jossain vaiheessa. Myös onko mitään järkeä puolustaa pieniä Baltian maita, jos kyseessä  voisi olla maailmantuho?  Mutta ainakin Venäjän ja Kiinan jonkinasteinen sotilasliitto ja sotilaallinen yhteistyö edistäisi maailmanrauhaa ja olisi molemmille valtioille hyvin hyödyllinen.

Kippis maailmanrauhalle ja yhteistyölle!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!