torstai 23. elokuuta 2018





SANKTIOITA, LISÄÄ SANKTIOITA!












Sanktioita, sanktioita, sanktioita, lisää sanktioita... USA on oikea sanktioiden kultamaa. Sanktioita Pohjois-Korealle, sanktioita Iranille, sanktioita Venäjälle, sanktioita Turkille, sanktioita Euroopalle, sanktioita koko maailmalle. Ylivoimaisesti eniten sanktioita asettaa Yhdysvallat. Eräiden tietojen mukaan tällä hetkellä USA on asettanut sanktioita maailmalle peräti 386 kappaletta. Toisena on hämmästyttävästi Kanada 90 kappaletta, kolmantena Intia 32 kappaletta ja neljäntenä Venäjä 26 kappaletta. Sanktioiden kohteena on myös eniten USA 59 kappaletta, toisena Japani 52 kappaletta, kolmantena Pohjois-Korea 32 kappaletta, Kiina 26, Britannia 25 ja Venäjä 23 kappaletta. Luvut muuttuvat jatkuvasti. Sanktiot luovat maailmaan hallitsematonta kaaosta. Kuten huomataan Venäjä ei suinkaan kohteena ole suurin sanktioiden kohde. Venäjän asettamat sanktiot ovat suurimmalta osaltaan vastasanktioita, joiden kohteeksi se on joutunut. On vaikea löytää valtiota, joka ei olisi sanktioiden kohde jollakin tavalla. Tärkeitä valtioita, joilla ei ole mitään sanktioita keskenään tällä hetkellä toisiaan kohtaan ovat Venäjä, Kiina, Intia, Iran, Turkki, Etelä-Afrikka, Brasilia. Harvoja valtioita joilla ei ole mitään sanktioita on esimerkiksi Mongolia. Suomi on Venäjän asettamien sanktioiden kohde EU:n jäsenenä. Sanktioilla on lamauttavaa vaikutusta maailman kaupalle.  Sanktiot ovat taloudellista terrorismia!

Senaattori Lindsay Graham: "pakotteet helvetistä."

Yhdysvaltojen senaattoreilta tuli 1.8.2018 uusi absurdi lakialoite Venäjä-pakotteista "Lakialoite helvetistä". Tässä syytetään jo etukäteen Venäjän sotkeutumista vasta tuleviin kongressin vaaleihin, jotka tulevat tapahtumaan syksyllä marraskuussa. Senaattori Lindsey Graham sanoi, että nämä pakotteet tulevat olemaan "helvetistä". Ja jälleen 9.8.2018 Yhdysvallat asetti sanktiouhan Venäjälle käyttäen syynä Britanniassa Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julijan myrkyttämistä, vaikka mitään todisteita Venäjän osuudesta asiaan ei olla löydetty. Pikemminkin päinvastoin. Syynä käytettiin ilman mitään vakavia todisteita "highly likely" (hyvin todennäköistä) termiä. Samalla tavalla, kuin Skripalit  myrkytettiin brittiläinen pariskunta, joilla ei ole mitään tekemistä Venäjän kanssa. Nainen kuoli myrkytykseen. Muuten Julija Skripal on palaamassa Venäjälle kotimaahansa. Jos hän uskoisi, että Venäjällä on osuutta hänen myrkyttämiseensä palaisiko hän takaisin Venäjälle? Siinäpä mietittävää! Siis ainakaan Julija ei usko Venäjän osuuteen.

Sanktiot ovat sodankäynnin muoto, jolla on ekonominen ja taloudellinen ulottuvuus. Sanktiot ovat eräänlainen ekonominen sota. Tämä tuntuu olevan USA:n epätoivoista taistelua maailman hegemoniasta, joka on jo menetetty. Siihen heijastuu lisäksi sisällissota Trumpin kannattajien ja vastustajien välillä. Venäjä on viime vuosina maailman politiikassa voimakkaimmin kasvanut valtio ja se on noussut Yhdysvaltojen ja Kiinan rinnalle. Mitään suurta kansainvälistä poliittista ratkaisua ei voi enää tehdä ilman Venäjää. Venäjällä on suuri sotilaallinen kapasiteetti, joista yksi esimerkki on Syyrian sodan voittaminen suhteellisen lyhyenä aikana. Siksi Yhdysvallat on nyt kohdistanut sanktiot Venäjän taloutta vastaan, koska epätoivossaan se ei keksi enää muuta. Venäjän talous ei ole vielä ihan samaa luokkaa kuin Yhdysvaltojen ja Kiinan taloudet.



Venäjällä on ylivoimaisesti suurimmat luonnonvarat maailmassa. Mahtavat luonnonvarat mahdollistavat Venäjän nousun maailman talousmahtien joukkoon tulevaisuudessa. Sen ongelmat ovat siinä, että käyttöön ottaminen on ollut hankalaa. Yksi suuri ongelma on Venäjän väkiluku, joka on vain  n. 144 miljoonaa henkeä (joidenkin tietojen mukaan 146,9 miljoonaa). Luonnonvarojen käyttöönoton seurauksena on ilman muuta selvää, että elintaso Venäjällä tulee olemaan tulevaisuudessa maailman korkeimpia. Nyt asetettujen sanktioiden vaikutus on ollut aika mitätöntä Venäjällä. Tavallinen kansa ei näe nälkää. Venäjällä ei ole leipäjonoja. Venäläiset pitävät sanktioita ekonomisena sotana, joilla on tarkoitus vaikuttaa Venäjän talouteen. Kukaan ei usko, että kyse olisi esimerkiksi Ukrainan sisällissodasta tai Krimin liittymisestä Venäjään tai Syyrian sodasta. Näitä on käytetty vain verukkeina, tekosyinä erilaisille sanktioille. Jos niitä ei olisi keksittäisiin muita syitä, kuten viime aikoina olemme saaneet nähdä. Propagandasota on valtavaa ja ihmiset saadaan uskomaan mitä vain. Lisäksi sanktioilla on se ominaisuus, että ne yleensä aiheuttavat vastasanktiota. Näillä saattaa olla kovemmat vaikutukset, kuten olemme saaneet havaita täällä EU:ssa. Itse asiassa EU on kärsinyt näistä sanktioista paljon pahemmin kuin Venäjä. Mm. maatalous on saanut kärsiä vastasanktioista ja nyt huonona satovuotena esimerkiksi Saksassa tai meillä Suomessa maatalous on pulassa. Venäjällä maataloudella menee taas hyvin. Venäjä on käyttänyt sanktioita hyväkseen kehittäessään maatalouttaan. Esimerkiksi viljasato on ennätyksellinen ja Venäjästä on muodostunut maailman suurin viljan viejä.


Tiedottaja Heather Nauert: "Sanktiot ovat keino käytöksen parantamiseen".

Sanktioilla on asettajalleen poistyöntävä vaikutus. Toisaalta niillä on sanktioiden kohteiksi joutuneille keskenään lähentävä vaikutus. On sanottu, että USA:n asettamilla sanktioilla on Saksaa, Venäjää ja Kiinaa lähentävä vaikutus. Tämä olisi Washingtonille painajaismaista. Näillä menetelmillä USA eristäytyy muista. Taloussodassa Eurooppa ja Kiina ovat USA:n kilpailijoita, potentiaalisia vihollisia. Se näkyy selvästi Trumpin päätöksissä. Sotilaallisesti Venäjä on jopa edellä Yhdysvaltoja monessa asiassa esimerkiksi erilaisissa ohjuksissa ja ydinaseissa.. Näin ollen Trump yrittää nostaa jälleen sotilasbudjettia, mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Ainoaksi keinoksi jää taloussota Venäjää vastaan mikä näkyy hyvin viimeaikaisissa sanktiopäätöksissä. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert kiteyttää asian: "Presidentti Trump ja ulkoministeri Pompeo ovat jo sanoneet. Haluamme, että suhteemme Venäjään paranisivat. Meillä on paljon yhteisiä intressejä. Venäjä on merkittävä valtio ja me olemme myös ja meidän on pakko käydä keskustelua muidenkin valtioiden kanssa. Sanktiot ovat keino, jolla he parantaisivat käytöstään." USA:lla on siis pyrkimys määrätä, miten muiden valtioiden tulee toimia. Se ei vain huomaa, että USA:n eettiset ja moraaliset käsitykset eivät päde muualla. Sillä ei ole mitään oikeutta määrätä asiaa. USA:n diplomatia on aseiden diplomatiaa ja dollarin diplomatiaa ja sanktioiden diplomatiaa. Siksi monet valtiot haluavat päästä myös dollarista ja sen käytöstä irti.

Turkkilaiset polttavat dollareita vastalauseena amerikkalaisille sanktioille.

On selvää, että USA:lle olisi hyödyllistä toimia yhdessä Venäjän kanssa ja näköjään Trump ymmärtää tämän. Mutta USA:ssa on vaikutusvaltainen joukko senaattoreita ja sotilashenkilöitä, jotka levittävät russofobiaa kuin virusta ja iskevät heti kun mahdollista Venäjän vastaisia sanktioita. Näissä asioissa hallitsee USA:n sisäpolitiikka enemmän kuin ulkopolitiikka. Tämä yhteiskunta on sairas, jakomielitautinen. Mielenkiintoinen on uusimpien sanktioiden ehto. Niissä vaaditaan, että Venäjä antaa takuut siitä, että se ei tulevaisuudessa käytä kemiallisia aseita. Tämä merkitsisi sitä, että Venäjä joutuisi tunnustamaan, että se on käyttänyt kemiallisia aseita ja tämähän on mahdoton asetelma. Vielä absurdimmaksi tekee tilanteesta se, että Venäjällä ei ole kemiallisia aseita, jotka se on tuhonnut jo 2017, mutta USA:lla on yhä varastoissaan yli 3 000 tonnia kemiallisia aseita, jotka sen olisi pitänyt tuhota sopimusten mukaan jo aikoja sitten, mutta eivät ole tuhonneet. Syyksi sanotaan varojen puute, mutta samanaikaisesti puolustusmenoja lisästään 760 miljardiin dollariin.


Tullisota on ilman muuta sanktioiden yksi osa. Korotetut tullit kohdistuvat aina johonkin valtioon ja johonkin tuotteeseen. Maailman kauppajärjestö WTO on huolissaan vapaakaupan tulevaisuudesta. Trumpin asettamat tullit rikkovat WTO:n periaatteita. vastatullit ovat suoraa reaktiota Trumpin tulleihin. Onko mahdollista, että laajaan kansainväliseen yhteistyöhön perustuva maailmankauppa on nyt historiaa? Onko tämä WTO:n loppu? Mielenkiintoinen kysymys on voidaanko kaikenlaisista sanktioista päästä ja millä keinoin? Jotkut ovat sitä mieltä, että sanktioista ei päästä koskaan. Ainakaan nykyisellä politiikalla niistä ei päästä.


Veteraanipoliitikko Henry Kissinger on venäläinen vakooja.

Veteraanipoliitikko Henry Kissinger sanoi 20.7.2018: "Oletan, että Trump on yksi niistä historiallisista henkilöistä, jotka ilmestyvät aika ajoin ja kantavat mukanaan yhden aikakauden loppua. Tämän on meidän hyväksyttävä. Amerikka muuttuu geopoliittiseksi saareksi, jota ympäröi kaksi suurta merta. Nyt juuri on semmoinen periodi, jolloin me kaikki elämme hyvin - hyvin vaikeita aikoja." - Edelleen: "Venäjällä on ainoalaatuinen ominaisuus: Venäjä vaikuttaa koko maailmaan, antaa sille mahdollisuuksia ja myös haasteita. Nämä vaikutteet tulevat jatkumaan ja pelkään, yhä nopeammalla tempolla. Sen lisäksi länsi virheellisesti päätteli, että Venäjä ottaa länsimaisen järjestyksen, oikeudelliset käsitykset. Mutta Venäjälle se on haaste, joka on sen identiteettiä vastaan." Henry Kissingeriä, tätä Nobelin rauhanpalkinnon1973 saanutta, syytetään myös venäläiseksi vakoilijaksi monien muiden ohella. Hän on ymmärtänyt, että sanktiot eristävät Amerikkaa ja amerikkalaiset käsitykset eivät kelpaa Venäjälle. Monet ovat samaa mieltä Kissingerin kanssa, että yksi aikakausi on loppu ja uusi alkamassa. Yhdysvallat ei enää ole maailman yksinvaltias vaan sen rinnalle tai jopa ohi on tulossa muitakin.

TIME: America alone.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!