keskiviikko 15. elokuuta 2018




SPARTALAINEN KUOLEMA







Jokin aika sitten kirjoitin venäläisestä sarjasta "Inkvisitor", joka oli kuvattu Viipurissa. Lupasin silloin kirjoittaa lisää näistä sarjoista. Katson hyvin paljon venäläisiä elokuvia ja sarjoja venäläisiltä televisiokanavilta. Tämä johtuu lähinnä siitä, että suomalainen televisio-ohjelmisto  on niin kehnoa, etten voi niitä katsoa. Yksi mielenkiintoisimmista viimeaikaisista sarjoista on nimeltään "Sparta"  (Sпарта). Kerronpa lyhyesti siitä. Tapahtumat sijoittuvat koulumaailmaan. Koulussa nuori opettajatar tekee itsemurhan hyppäämällä koulun ikkunasta. Rutiiniluontoisesti poliisi kuitenkin tutkii asian. Syitä itsemurhaan ei tunnu löytyvän. Juttu kuitenkin suljetaan, mutta yksi tutkija ryhtyy tutkimaan juttua ja epäilee, että asian takana on jotain muutakin.



Koulussa on alettu samana vuonna testata kolmiulotteista peliä nimeltä "Sparta". Pelin tuottaja haluaa saada selville miten peli toimii ennen ryhtymistä pelin kaupallistamiseen. Koulun kanssa on sovittu, että yksi yläluokka saa pelin kokeiltavaksi. He ovat koulun parhaita opiskelijoita. Peli asennetaan tämän luokan tietokoneisiin. Yläluokkalaiset ovat 17-vuotiaita nuoria. He saavat pelata peliä niin paljon kuin haluavat. Pelin luonteeseen kuuluu, että jokainen tekee pelin kolmiulotteiseen maailmaan itsestään pelihahmon. Samalla he saavat luoda tämän pelin maailman, jossa he saavat liikkua joko yksin tai yhdessä muiden pelin hahmojen kanssa.



Miksi pelin nimi on "Sparta"? Kuten ehkä historiasta muistettaneen spartalaiset saivat tiukan sotilaallisen kasvatuksen. Vialliset tai muuten epänormaalit lapset tapettiin heittämällä heidät vuorelta alas rotkoon. Kaikki muut saivat ankaran sotilaallisen kasvatuksen, siis myös naiset. Taistelussa haavoittunutta sotilasta ei parannettu tai lääkitty vaan hänet tapettiin. Spartan nimi symboloi usein "spartalaista" yksinkertaista ja ankaraa elämäntapaa sekä sankaruutta ja kunniaa. Kansalaiset elivät selkeästi valtiota varten. Valtio merkitsi kaikkea, yksilö ei merkinnyt mitään. "Spartalainen kasvatus" on symbolinen käsite yhä meidän päivinämmekin. Tämän verran muistan enää koulun historiasta. Nimi "Sparta" pelille on mielenkiintoinen. Tässä kolmiulotteisessa pelissä pelaajat saivat itse luoda itsensä, ympäristönsä ja sääntönsä. Koululaiset ovat koulun parhaimpia oppilaita.


Peli alkaa kiinnostaa nuoria ja ryhtyvät pelaamaan jopa yökausia. He liikkuvat kolmiulotteisessa pelimaailmassa joko yksin tai toistensa kanssa. Peli alkaa muodostua heille yhä tärkeämmäksi jokapäiväiseksi toiminnaksi. Pelimaailma alkaa siirtyä nuorten tavalliseen elämään. Tapahtuu konflikteja vanhempien kanssa. Nuoret tuntevat olevansa parempia kuin vanhempansa. Ne ajatukset ja tapahtumat, jotka ovat pelimaailmassa siirtyvät yhä enemmän tähän meidän "normaaliin" maailmaamme. Ja mitä sitten tapahtuu jääköön kertomatta.



Sarjan tekijät kertovat, että sarjan idea on peräisin todellisuudesta. Monet nuoret pelaavat tietokoneilla niin paljon, että todellinen ympärillämme oleva maailma ei enää tunnu kiinnostavan. Heidän elämänsä on pelaamista. Sarjan tekijät ovat vain menneet askelta pidemmälle. Heidän pelaajansa tuovat pelaajien pelimaailman tähän meidän normaaliin elämäämme ja maailmaamme. Pelaajat eivät enää pysty erottamaan mikä on pelaamista, mikä todellista heidän ympärillään. Kaikki kuvat ovat peräisin tuosta sarjasta "Sparta".






ALKEMISTI


Seuraavaksi kerron toisesta sarjasta nimeltään "Alkemist" eli Alkemisti. Valitettavasti en ehtinyt katsoa koko sarjaa vaan kaksi ensimmäistä osaa ja kaksi viimeistä osaa sekä joitakin osia siitä väliltä. Sarja kertoi miehestä, alkemistista, joka vanhoihin tietoihin ja muistiinpanoihin perustuen kehittää ikuisen nuoruuden aineen. Tämä tapahtuu joskus 1900-luvun alussa. Hän ei itse ryhdy käyttämään ainetta vaan hänen poikansa ryhtyy isänsä kuoleman jälkeen käyttämään ainetta. Sarja pohtii aika monipuolisesti millaista olisi, jos on ikuisesti nuori ja komea vuosikymmenien ja -satojen ajan eikä koskaan vanhenisi tai kuolisi. Onko tästä iloa tai hyötyä, onko asiassa mitään järkeä? Pysähtyykö tämmöisellä ihmisellä aika, kun on aina samanlainen eikä vanhene ikinä? Sarja päättyy tiettyyn ratkaisuun.

Kuva sarjasta "Alkemist".



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!