tiistai 31. tammikuuta 2017



USR 



Hämmästyttäviä asioita tapahtuu maailmassa. Päivää ennen virkaanastumistaan uusi presidentti Trump vieraili Washingtonissa. Siellä järjestettiin ilotulitus illan päätteeksi. Hämmästys oli suuri kun taivaalle ilmestyikin kirjainten USA sijaan USR (R = Russia). Tämä muistuttaa läheisesti englanninkielistä lyhennystä USSR eli siis Neuvostoliittoa. Tämä on herättänyt paljon keskustelua, jopa puhuttiin vakavasti Venäjän sekaantumisesta taas asiaan. Venäjällä ei näköjään ole rajoja, kun ilmestyy jopa Washingtonin taivaalle. Tai jospa kyseessä oli vielä suuremmat voimat? Jospa USA on osa Neuvostoliittoa? Mutta leikki sikseen.

USA:n uusi presidentti Trump on ollut virassaan nyt  tasan kymmenen päivää. On mielenkiintoista katsoa, mitä tänä aikana maailmassa on tapahtunut. Ensimmäisen puheensa virkavalan vannomisen jälkeen oli Trump kirjoittanut itse. Se on harvinaista. Yleensä puheen kirjoittavat puheenkirjoittajat. Aikaisemmin puheensa ovat kirjoittaneet itse vain presidentit Abraham Lincoln ja Franklin D. Roosevelt. Trump sanoi ennen puheensa pitämistä, että hänen puheensa tulee perustumaan paljolti Lincolnin ja presidentti John F. Kennedyn puheille. Mutta tämä on vaarallista, sillä heidät molemmat murhattiin, siis ammuttiin. Uutistoimisto CNN, joka on tunnetusti Trumpin suurin ystävä - tai anteeksi - siis vihollinen oli pohdiskellut 20.1.2017, kuka tulee Trumpin tilalle, jos hän äkkiä kuolee? Tämä ei siis todellakaan vaikuta leikiltä!


Samana päivänä, jona Trump vannoi virkavalansa, Yhdysvalloissa alkoivat valtavat mielenosoitukset Trumpia vastaan, joista osa äityi väkivaltaisiksikin. Sanotaan, ettei Yhdysvallat vielä koskaan ole ollut näin jakaantunut. Jotkut sanovat, että kyseessä on massiivinen posttraumaattinen syndrooma. Seuraavana päivänä 21.1.2017 alkoivat eri puolilla maailmaa naistenmarssit Trumpia vastaan. Näin tehtiin jopa Suomessa, Helsingissä, jossa muutama sata naista osoitti mieltään. Tällä ei selvästikään osoiteta kunnioitusta maailman demokraattisimman valtion maailman demokraattisimpia presidentinvaaleja kohtaan. Varsinkin, kun siihen osallistui myös maamme politiikkoja. Hyi, hyi. häpeä näitä politiikkoja! Kyllä Suomessa riittää muitakin tärkeämpiä kohteita mielin määrin, joita vastaan voisi osoittaa paremminkin mieltään kuin oikeaa demokratiaa vastaan. Köyhyyttä, ruokajonoja, työttömyyttä, epätasa-arvoa jne. jne... Taitavat urpojen arvot olla vähän sekaisin.


Monikaan ei tiedä, että motoristit kaikkialta Yhdysvalloista tulivat puolustamaan Trumpia mielenosoittajia vastaan Washingtoniin. Se rauhoitti uskomattomasti tilannetta. Sitä sanottiin "lihamuuriksi" - "Bikers for Trump".


Toisaalta laulutähti Madonna esitti puheessaan niin räikeää kieltä Trumpia vastaan, että häntä on uhattu oikeustoimilla. Hän uhkasi jopa räjäyttää Valkoisen talon. Tämä on Yhdysvaltain lakien mukaan laiton teko. Entinen edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich uhkasi haastaa Madonnan oikeuteen.


Näissä mielenosoituksissa täytyy ottaa huomioon, että perimmäinen tarkoitus ei ole osoittaa mieltään naisten tasa-arvon vuoksi, vaan taustalla ovat poliittiset tekijät. Naisia vain organisoidaan ja käytetään hyväksi näissä mielenosoituksissa. He ovat vain instrumentteja. Yhdysvaltain poliittiset tahot, jotka hävisivät vaalit, pyrkivät jakamaan yhteiskuntaa ja vaikeuttamaan Trumpin toimintaa. Siksi yhdeksi tekijäksi valittiin niitä naiiveja naisia, joita on helppo manipuloida käyttämällä feministisiä iskulauseita ja manifesteja. Tähän ansaan suomalaiset naisetkin menivät, he tulivat HYVÄKSIKÄYTETYIKSI (meinasin kirjoittaa "raiskatuiksi", mutta en kirjoita). Se on siis organisoitua ja poliittista toimintaa, ei naisten tasa-arvokysymys. Näillä mielenosoituksilla ei ole mitään tekemistä todellisen naisten tasa-arvon kanssa.

Suomessa mielenosoituksen järjestivät kaksi hyvin pukeutuvaa nuorta tyttöä, joista toisella roikkuu Vuittonin käsilaukku, molemmilla kahvimukit käsissään. Molemmat ovat puoliksi amerikkalaista sukujuurta, nimiltään he ovat Lissu Moulton ja Heta Kucha. Herää heti kysymy, onko heillä puhtaat jauhot Vuittonin pussissa. Tässä allaolevassa kuvassa kannattaa kiinnittää huomiota taustalla olevaan punapukuiseen vanhaan naiseen ja hänen kylttiinsä. Siinäkin olisi enemmän mielenosoituksen aihetta kuin näissä poliittisissa naisten mielenosoituksissa.

 Lissu Moulton ja Heta Kucha, Vuittonin käsilaukku ja taustalla punapukuinen nainen.


Mutta palataanpa Trumpin virkaanastujaispuheeseen. Trumpin käsityksen mukaan Obama on tuhonnut Yhdysvaltain suuruuden. Obaman aikana Yhdysvaltoja hallitsi pieni eliitti ja nyt valta on palautettava kansalle. Monien käsitysten mukaan puhe oli aggressiivinen ja Trump ilmoitti, että Obaman aikana Yhdysvallat oli vajonnut alennustilaan. Obama oli ajanut Yhdysvallat täyteen umpikujaan.  Trumpin mukaan nyt pitäisi ensisijaisesti ajatella Amerikkaa ja sitten vasta muuta maailmaa. Eniten maailmalla on herättänyt huomiota puheen seuraava kohta: "We will seek friendship and goodwill with the nations of the world, but we do so with the understanding that it is the right of all nations to put their own interests first. We do not seek to impose our way of life on anyone, but rather to let it shine as an example. We will shine for everyone to follow. We will reinforce old alliances and form new ones and unite the civilized world against radical Islamic terrorism, which we will eradicate from the face of the Earth. At the bedrock of our politics will be a total allegiance to the United States of America, and through our loyalty to our country, we will rediscover our loyalty to each other. When you open your heart to patriotism, there is no room for prejudice".

Puhetta  on verrattu Trumpin aikaisempiin puheisiin. Neuvostoliiton hajottua Yhdysvallat on hallinnut suvereenisesti maailmaa 25 vuotta, mutta se on johtanut täydelliseen umpikujaan. Kuitenkin Obama piti siitä kouristuksenomaisesti kiinni ja tämä on johtanut maailman kylmän sodan partaalle ja jopa lähelle kolmatta maailmansotaa. Toimiminen maailman poliisina ja "amerikkalaisen demokratian" messiaaninen levittäminen aiheutti maailmalaajuisen katastrofin, jota nyt on mahdollisuus korjata. Maailma on ollut yksinapainen, mutta nyt se on muotoutumassa moninapaiseksi. Yhdysvaltain on pakko sopeutua tähän. Näyttää siltä, että Trump on ymmärtänyt tämän. Trumpin tekniikka näyttää olevan johtaa politiikkaa Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin ja antaa muille valtioille niille kuuluva suvereniteetti ja elää omilla ehdoillaan. Ei ole enää tarve pakottaa muuta maailmaa "amerikkalaisen demokratian" muottiin. Pyritään kääntymään sisään päin ja suhtautumaan muihin valtioihin tasavertaisesti. Mielestäni tässä on hieno lähtökohta uuteen maailmanjärjestykseen ja moninapaisuuteen, kuten olen jo aikaisemminkin monta kertaa kirjoittanut.

Osalle eurooppalaisista tämä on ollut järkytys. Varsinkin Nato-sotilasjärjestelmän mahdollinen alasajo on herättänyt suurta polemiikkia. Baltian pienet Natomaat ovat olleet järkyttyneitä. Naton säännöissä sanotaan, että hyökkäys yhtä Naton jäsentä kohtaan merkitsee sitä, että kaikki Natomaat ryhtyvät puolustamaan tätä. Mutta ei todellakaan ole mitään järkeä siinä, että jos jotain pientä Natomaata vastaan hyökätään nostetaan siitä maailmansota ja tuhotaan kenties koko sivilisaatio. Tämä olisi hyvä huomata myös Suomessa. Tällaisten valtioiden olisi parempi olla provosoimatta kaikenlaisilla aggressioilla ja yrittää elää rauhanomaista elämää lähinaapureidensa kanssa. Neuvottelutie on aina parempi kuin mikään provokaatio, joita nykyään on ahkerasti harjoitettu. Nato on aikansa elänyt eikä sitä tarvita enää. Tässä suhteessa Trump näyttää olevan oikeassa. Tulee nähtäväksi, miten Trump käytännössä tulee suhtautumaan Natoon.

Entäpä EU? 22.1.2017 ranskalainen poliitikko Marine Le Pen ilmoitti, että EU on kuollut, mutta ei ymmärrä sitä vielä. Meillä on edessä uusia muutoksia, joita emme vielä ymmärrä. EU:n jäsenyydestä pitäisi olla mahdollisuus erota helposti, jos ei kannata sitä. Brexit oli ensimmäinen uuden maailmanjärjestyksen merkki. Trumpin valinta oli toinen. Ranskan ero voisi olla seuraava. Itse henkilökohtaisesti olen kannattanut Suomen eroa EU:sta jo kauan. Suomelle on pelkästään haitallista kuulua EU:hun. Olemme maksumiehiä (ja -naisia), ja parhaimmat hyötyjät ovat Puola, Viro, Liettua ja Latvia, jotka saavat miljoonakorvauksia EU:lta.  Vaikka meillä puhutaan paljon Kreikasta, Bulgariasta ja Moldaviasta, meille olisi todella katastrofaalista, jos Ukraina liitettäisiin EU:hun. Ukraina on velkainen ja korruptoitunut valtio, joka käy sisällissotaa omaa kansaansa vastaan ja kuitenkin sitä ollaan hyvää vauhtia liittämässä EU:hun.

Trump on tehnyt oikean päätökset lopettaessaan Yhdysvaltojen ja EU:n vapaakauppasopimuksen TTIP:n neuvottelut. EU on suurempi talousalue kuin USA ja näin sen pahimpia kilpailijoita. Kaikesta huolimatta EU:n suurin kauppakumppani on yhä edelleen Venäjä, ei Yhdysvallat. Trump on todennut, että hänellä ei ole sympatioita EU:ta kohtaan. Trump haluaa, että Eurooppa ratkaisee itse omat pulmansa. Näihin kuuluu mitä ilmeisemmin myös Ukraina. Tämä olisi hyvä huomata myös meillä Suomessa. Virkaan astuttuaan Trump sanoi myös irti allekirjoituksellaan Tyynenmeren TPP- vapaakauppasopimuksen. Myös NAFTA-sopimusta ollaan pistämässä todennäköisesti uusiksi.

Venäjän ja Yhdysvaltojen suhde on vielä avoin. Kaikki Trumpin puheet antavat kuitenkin aihetta optimismiin. Jos Venäjään suhtaudutaan avoimesti ja tasaveroisesti ja tunnustetaan Venäjän asema maailman valtioiden joukossa tasaveroiseksi kumppaniksi eikä viholliseksi, kuten Obaman aikana, ollaan maailmaa rauhoittavalla tiellä. Obaman aikana Venäjä luokiteltiin maailman pahimmaksi viholliseksi jopa ennen terrorismia. Jos Trump liikemiehenä ryhtyy käymään poliittista kauppaa Venäjän kanssa, kysymysmerkeiksi jäävät Venäjän erinomaiset suhteet Kiinaan ja Iraniin. Kiina on taloudellinen kilpailija, joka aiheuttaa päänvaivaa Trumpille halvoilla valmistehinnoillaan. Kiina ja Iran näyttävät olevan Trumpille kiistanalaisia kysymyksiä.  Ne voivat tuottaa myös Trumpin ja Venäjän välille vaikeuksia. Venäjä ei myy hyviä suhteitaan Kiinaan eikä Iraniin minkäänlaisessa vaihtokaupassa, ei edes Ukrainaan.



Asiasta toiseen. Ns. "arabikevät" kompastui Syyriassa ja pysähtyi sinne. Hämmästyttävästi 23.1.2017 suorittivat kaksi venäläistä ja kaksi yhdysvaltalaista konetta YHDESSÄ pommitusretken Pohjois-Syyriassa terroristeja vastaan. Koordinaatit tähän oli saatu Yhdysvaltain tiedustelulta. Samana päivänä suorittivat kuusi venäläistä suurta TU-22M pommikonetta oman pommitusretken Pohjois-Syyriaan. Koneet tulivat Venäjältä käyttäen Iranin ja Irakin ilmatilaa hyväkseen. Maalien koordinaatit oli saatu amerikkalaisilta. Lisäksi kolme venäläistä ja neljä turkkilaista pommikonetta tekivät yhdessä pommitusretken Pohjois-Syyriaan. On huomattava, että Turkkihan on kaikesta huolimatta Naton jäsen. Olisiko Obaman aikana voinut ajatella jotain vastaavaa? Epäilen, että ei. Monet laskevat, että tämä on Trumpin ansiota. Trump on puhunut monesti, että terrorismia vastaan täytyisi taistella yhdessä. Onkohan tämä orastava merkki tästä yhteistyöstä? Voisivatko Venäjä ja Yhdysvallat toimia liittolaisina yhdessä taistelussa terrorismia vastaan? Tämä olisi hyvä merkki maailmassa.



Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa kokoontui Venäjän ehdotuksesta 23. - 24.1.2017 Syyrian rauhaa pohtiva kokous. Kokoukseen osallistuivat Venäjä, Turkki, Iran, Syyrian hallituksen edustajat sekä Syyrian ns. aseellinen oppositio. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun viholliset istuutuivat saman pöydän ääreen. Syyrian poliittinen oppositio ei osallistunut kokoukseen, koska tiedettiin, ettei heistä ole mitään hyötyä sotilastoimien lopettamisessa. Lisäksi "kuunteluoppilaana" osallistui Kazakstanin Yhdysvaltain lähettiläs. Päätöksinä tuli pyrkimys aseellisen voiman lopettamisesta Syyrian ja opposition välillä sekä aseellisen opposition liittyminen Syyrian voimien rinnalle taistelussa terrorismia vastaan. Seuraavan kerran päätettiin kokoontua Genevessä. Presidentti Putin kiitti 25.1.2017Jordanian kuningasta Abdullah II:sta , joka vieraili tuolloin Moskovassa vahvasta taustatuesta Astanassa järjestetylle kokoukselle. Emme tiedä, mitä on asian takana. Syyrian poliittinen oppositio sitä vastoin  tapasi 27.1.2017 Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin. Neuvotteluissa päätettiin neuvottelujen jatkamisen tärkeydestä.



Presidentti Trump soitti 28.1.2017 Venäjän presidentille Vladimir Putinille, kuten monelle muullekin maailmanjohtajalle. Tämä puhelu kuitenkin herätti erityistä huomiota maailmalla. Puhelu käytiin ystävällisissä merkeissä. Näyttää siis siltä, että Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen suhde on normalisoitumassa pitkällisen Obaman aiheuttaman jääkauden jälkeen. Keskustelu käytiin tasaveroisina kumppaneina. Joissakin asioissa päätettiin tehdä yhteistyötä. Yksi tämmöinen on terrorismin vastainen taistelu. Suhteita päätettiin kehittää tasavertaisina osapuolina, molempia hyödyttävillä tavoilla. Päätettiin pitää säännöllisesti yhteyttä. Päätettiin suorittaa kahdenvälinen tapaaminen vielä tämän kevään aikana. Tällainen toiminta merkitsee sitä, että sodan uhka tai maailmansodan tai atomisodan uhka vähenee maailmassa dramaattisesti. Tämä merkitsee entistä turvallisempaa maailmaa.

Maailmasta on selvästi tullut moninapainen ja yksi napa on epäilemättä Venäjä. Toiset ovat Kiina ja Yhdysvallat. Mutta tämäkään ei vielä riitä. Uusia poliittisia ja hallinnollisia keskittymiä tulee lisää. Navoilla on se ominaisuus, että niillä on vaikutuksensa lähialueille. Maailma muuttuu tasavertaisemmaksi. Enää yksi valtio ei pysty hallitsemaan koko maailmaa. Uudet nousevat valtiot alkavat olla niin voimakkaita, että ne on otettava huomioon. Näyttää siltä, että Venäjällä ja Yhdysvalloilla on nyt jonkinlainen yhteys. Ainakin ne ovat suurimmat ydinasevaltiot maailmassa ja siksi on erinomaista, että ne huomioivat toisensa ystävällisissä merkeissä. Uusi kausi johtaa siihen, että kullakin navalla on vaikutuksensa lähialueilleen. Tämä on myös Suomen hyvä ottaa huomioon.

Uusi maailmanjako humoristisesti esitettynä Jaltan merkeissä. Tämä on niin sanottuna Jalta II. Kiinan Xi Jingping, USA:n Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin jakavat maailmaa. Eurooppaa ei näy kuvassa, koska siellä vallitsee toistaiseksi niin suuri sekaannus.


Seuraavassa esitettynä järkeviä tulevaisuuden näkymiä Suomelle. Nämä mielikuvat eivät ole minun keksimiäni, vaikka kannatankin niitä paljolti. Suomi eroaa EU:sta ja sen maksumiehen roolistaan ja saa takaisin itsenäisyytensä ja vallan omiin lakeihinsa. Samalla Suomen valuutta ei ole enää euro, vaan Suomella on oma valuutta, jonka arvon Suomi voi määritellä itsenäisesti. Esimerkiksi devalvoimalla saadaan suomalainen työ kannattavaksi koko maailmassa. Suomella ei ole enää sanktioita mitään valtiota kohtaan.

Naton vaikutus Suomen lähialueilla katoaa, joten Suomi sanoutuu irti kaikkinaisesta yhteistyöstä Naton kanssa. Uudet monitoimikoneet Suomen puolustusvoimille tulevat Venäjältä, koska uusimmat Suhoi- ja MIG-mallit ovat paljon kehittyneempiä ja tehokkaampia kuin vastaavat amerikkalaiset mallit. Kaiken lisäksi ne ovat paljon halvempia. Suomi elää turvallista elämää suuren karhun kainalossa. Meillä on Venäjän kanssa yhteistä rajaa yli 1 300 kilometriä, joten on luonnollista, että intressimme ovat yhteneväiset ja väliemme pitäisi olla lämpimät. Suomi neuvottelee liittymisestä Euraasian liittoon, koska vapaakauppa tämän  voimakkaasti kehittyvän alueen kanssa on Suomelle edullista. Samalla turvallisuustakuut paranevat. Lähialueet ovat rauhallisia, mitä nyt Baltian maissa tulee esiintymään pientä mielenilmaisua Venäjän vaikutusta vastaan. Ruotsi on ilmoittautuu järkevästi puolueettomaksi valtioksi ja samoin Norja.

Uusi MiG-35 monitoimitaistelukone.


Tämän jutun loppuajatukset tiivistettynä: Obaman vanhanaikainen politiikka on ajautunut täydelliseen umpikujaan. Jokainen Nato-operaatio on päättynyt katastrofiin (Afganistan, Irak, Libya, Syyria). Naton merkitys on häviämässä. Samoin EU:n merkitys on selvästi vähenemässä ja ilmenee hajoamisen merkkejä. Maailma on muuttunut moninapaiseksi eikä yksi valtio voi enää sanella millaisilla "demokratioilla" maailmassa eletään. Donald Trumpin politiikassa perspektiivi näyttää kääntyneen sisälle päin. Yhdysvallat on kuitenkin syvästi jakautunut ja se tullee vaikuttamaan Trumpin politiikkaan. Trump on painottanut, että tapahtunut vallanvaihto on uuden ajan alku Yhdysvalloissa. "Heillä on vain yksi suojeltava raja ja se on USA:n raja!" Toisaalta Yhdysvalloissa tapahtuu tällä hetkellä paljon sellaista (naisten mielenosoitus, maahantulomielenosoitukset jne.), joista tulee mieleen, voiko siellä tapahtua ns. värivallankumous? Monet ovat sanoneet lisäksi, että on ihan mahdollista, että tulee taloussota Yhdysvaltojen ja EU:n välille. Euroopassa on ilmestynyt uusi sana "trumpkatastrofi". Maailma on muuttumassa. Suomessa tämä kaikki merkitsee sitä, että on aika siirtyä puolueettomuuspolitiikkaan ja rakentaa hyvät välit jokaiseen lähinaapuriin. Tulen palaamaan vielä näihin asioihin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!