lauantai 9. maaliskuuta 2024

 

VENÄJÄ MAAILMASSA

 

 
Venäjällä alkoivat nuorisofestivaalit (kuvakaappaus avajaisista).

Ajattelin kirjoittaa Venäjästä ja sen suhteista maailmalla. Tehtävä on vaikea, sillä asun maassa, jossa vihataan Venäjää yli kaiken - siis Suomessa.  Täällä on vaikeaa saada puolueetonta tulkintaa. Vihan syynä pidetään sotaoperaatiota Ukrainaa ja koko länttä vastaan, mutta ei se niin ole. Viha on tässä maassa on paljon syvemmällä. Se saadaan jo äidin maidossa. Tässä maassa on vihattu Venäjää jo vuosisatoja. Nyt se on jälleen syventynyt Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltojen vahventamana. Se ei ole objektiivista. Taustalla on kysymys maailman muuttumisesta. Yhdysvallat on menettämässä asemansa maailman hegemoniana. Maailmaan on ilmestynyt kaksi uutta voimakasta valtiota Kiina ja Venäjä, jotka Yhdysvallat tuntee uhkaavan sen omaa valtaa. Ensimmäiseksi se on tarttunut Venäjän tuhoamiseen, jonka se tuntee olevan heikompi ja helpommin tuhottavissa. Se käyttää Ukrainaa ja Eurooppaa aseenaan tässä operaatiossa.

 
Kuvakaappaus nuorisofestivaaleilta


 

On ehkä hyvä aloittaa käsityksestä, mistä tämä nykyinen tilanne johtuu. En ole historioitsija, joten en voi olla varma, mikä on totuus taustalla. Mutta osaan venäjää, vähän ukrainaa, englantia, saksaa, ruotsia ja tietenkin suomea. On hyvä asettaa kysymys mikä Nato oikein on? Nato perustettiin 1949 vastustamaan Neuvostoliittoa. Varsovan liitto perustettiin 1955 vastustamaan Natoa. Maailma eli suhteellisen tasapainossa. Neuvostoliitto hajosi 1991, jolloin hajosi myös Varsovan liitto. Näytti, että myös Natoa ei enää tarvittaisi. Mutta Yhdysvallat rupesi käyttämään vähitellen Natoa omiin tarkoituksiinsa. Meillä puhutaan yleisesti, että Nato on puolustusliitto, mutta näinhän asia ei ole. Natoa on käytetty hyökkäyksiin mm. Irakia, Afganistania, Syyriaa, Libyaa ja monia muita valtioita vastaan. Näin Natosta on muodostunut Yhdysvaltojen väline, jota se käyttää omia tarkoituksiaan varten. Näin on myös nykytilanteessa.

Tiedän melko hyvin Venäjän käsityksen ja lännen käsitykset asioista, joten niistä voin kommentoida oman käsitykseni. Lännen käsityksen mukaan kaikki alkoi vuoden 2022 maaliskuusta lähtien. Mutta ei se niin ole. Venäjän käsityksen mukaan kaikki alkoi jo paljon aikaisemmin vuonna 1991 kun Venäjä syntyi Neuvostoliitosta Venäjäksi. Silloin Yhdysvallat antoi lupauksen Venäjälle, että Nato ei lähene Venäjän rajoja milliäkään tai oikeammin tuumaakaan jos Venäjä itsenäistyy. Tämä oli ehto sille, että Venäjän eri osavaltiot pääsivät itsenäistymään. No kuten nähdään Yhdysvallat ei ole pitänyt lupaustaan. Nykyään Nato on suoraan kiinni Venäjän rajoissa.  Venäjän huomauttaessa monesti asioista on sille sanottu aina, että asia ei kuulu teille. Tämä on herättänyt Venäjällä tarpeen varautua tilanteessa, jossa Nato pitää Venäjää päävihollisenaan. Ukraina oli näistä läntisistä osavaltioista suurin ja rikkain. Nykyään se on köyhin.

Ukrainassa tapahtui 2014 Maidanin vallankumous ja laiton vallankaappaus, jossa silloinen presidentti Viktor Janukovych uhattiin murhata, jolloin hän joutui pakenemaan maasta Venäjälle. Seuraajaksi valittiin laittomasti Oleksandr Turtsynov. Teko oli laiton koska Janukovych ei ollut eronnut eikä kuollut. Ukrainan lakien mukaan hän oli edelleen Ukrainan presidentti. Mutta tämä ei häirinnyt ukrainalaisia vaan Turtsynovin jälkeen valittiin presidentiksi 2014 Petro Porosenko. Porosenko ryhtyi voimakkaasti muuttamaan Ukrainaa. Kaikki venäläisyys pyrittiin poistamaan yhteiskunnasta. Vaikka Ukrainassa melkein kolmasosa kansasta oli venäjämielisiä, osa venäläisiä ja puhui kotikielenään venäjää. Kaikki venäläisyys kiellettiin. Ukrainassa ei saanut puhua venäjää, katsella tai kuunnella venäläisiä ohjelmia, olla missään yhteydessä venäjään. Jopa venäläisiä kirjoja poltettiin kuten natsi- Saksassa aikoinaan poltettiin lännen ja Venäjän klassista kirjallisuutta. Jopa uskonnollisuus muutettiin. Ukraina kuului ennen Venäjän patriarkaattiin, mutta Porosenko perusti Ukrainaan oma patriarkaatin. Tämä tapahtui hyvin väkivaltaisesti ja aggressiivisesti jopa kirkkoja polttaen. Ukrainassa kasvoi natsimielisyys ja natsit ja senmieliset pääsivät valtaan korkeisiin virkoihin.

Itäukrainassa asui paljon venäjämielisiä. He ilmoittivat eroavansa Ukrainasta ja perustavansa oman valtion Donbassin. Heillä äänestettiin tällä alueella. Yli 90 prosenttia kannatti ajatusta. Seurauksena Poroshenko kokosi sotajoukon ja lähti kohti Itäukrainaa 2014. He kuitenkin hävisivät sodan ja pelastaakseen tilanteen Pidettiin Minskissä Valko-Venäjällä konferenssi, jossa sovittiin rauhasta. Tähän osallistuivat Saksan, Ranskan, Venäjän, Ukrainan ja Itäukrainan edustajat.  Rauha ei kuitenkaan pitänyt ja Poroshenko kokosi uuden sotajoukon ja lähti uudelleen kohti itää 2015. Tämänkin sodan Ukraina hävisi ja Minskissä pidettiin uusi kokous. Tämäkään ei pitänyt. Myöhemmin Saksa ja Ranska ilmoittivat, että nämä kaksi Minskin kokousta olivat silmänlumetta ja niiden ei ollut tarkoituskaan tuoda rauhaa alueelle. Siis Venäjää petettiin jälleen tarkoituksellisesti ja sen tekivät Saksa ja Ranska.

Ukraina ryhtyi seuraavaksi ajamaan itseään Natoon ja EU:hun. Nyt oli siis ilmiselvää, että Venäjä ei halunnut Ukrainan liittyvän Natoon. Mutta tätä suunniteltiin melkoisella vauhdilla kaikkia rajoja rikkoen. Venäjä lähetti kirjalliset viestit Yhdysvalloille, Natolle ja Ukrainalle mutta ne kaikki hylättiin. Venäjää oli siis petetty niin monta kertaa, että mitä vaihtoehtoja oli sitten käytettävissä? Uusi Ukrainan presidentti Volodimir Zelenskyi oli valittu sillä perusteella, että hän lupasi rauhan Ukrainaan viiossa. Hän kokosi120 000 miehen armeijan Itäukrainan rajalle ilmeisenä aikomuksena hyökätä Itäukrainaan. Tätä Venäjä ei enää voinut hyväksyä vaan suoritti erikoisoperaation maaliskuussa 2022 ja liitti Donetskin, Luhanskin, Zaporichijan ja Hersonin alueet itseensä. Aikaisemmin se oli liittänyt itseensä Krimin alueen sen perusteella miten siellä oli äänestetty.

On tietenkin selvää, että tuota tekstiä en ole kirjoittanut kronologisessa järjestyksessä, mutta asiatausta on suurin piirtein oikein. Tämä selittää sen miksi Venäjä suorittaa erikoisoperaatiota Ukrainassa. Lännen ja Venäjän näkemykset asioista ovat sen verran kaukana toisistaan, että mitään yhteisymmärrystä on vaikea löytää.  Jos katsoo asioita vuoden 2022 näkökulmasta on aivan eri asia kuin jos katsoo asioita vuoden 1991 kannalta. Venäjä tuntee tulleensa niin monesti petetyksi, ettei sen tältä näkökannalta kannata enää uskoa lännen sanaan. Lisäksi Yhdysvaltojen ja Naton uhka ovat todellisia ja vaarallisia Venäjän kansalle. Mitä kauempana Nato on Venäjästä sitä turvallisempaa on. Hämmästyttävää tässä on se, että sama pätee myös toisin päin, lännen ja meidän kannaltamme. Mitä kauempana Venäjä olisi meistä suomalaisista sitä turvallisempaa olisi meille. Mutta nyt Nato on ahtautunut heti Venäjän viereen. Aikoinaan Venäjän päätös oli ollut viisas ja Naton ja Venäjän välissä olisi ollut neutraalien maiden turvaväli. Venäjän ei olisi tarvinnut tehdä sotaoperaatiota Ukrainaan. Mutta valitettavasti näin ei ole.

Ollaan menossa kohti täysin uutta maailmanjärjestystä. Tulevaisuudessa tulee olemaan eurooppalainen sivistys, venäläinen sivistys, kiinalainen sivistys, amerikkalainen sivistys, afrikkalainen sivistys, arabialainen sivistys, latinalaisamerikkalainen sivistys jne. Kaikki tulevat elämään rinnakkain. Tätä lännessä ei vielä ymmärretä. Yhdysvallat ei halua hyväksyä tämmöistä maailmanjärjestystä. Sen mielestä ns. länsimainen demokratia on ainoa oikea maailmanjärjestys. Tätä järjestystä hallitsisi Yhdysvallat. Tämä ei ota huomioon muita valtioita ja näkemyksiä jotka voisivat elää aivan hyvin rinnakkain.

Mutta onhan tässä toinen seikka, josta kirjoitin jo alussa. Yhdysvallat haluaa elää vanhan mallin mukaan ja säilyttää yksinvaltaisen hegemoniansa maailmassa. Siksi se haluaa heikentää, kenties tuhota tai jakaa Venäjän osiin, koska Venäjä on kehittynyt liian vahvaksi. Tähän Yhdysvallat käyttää Natomaita ja ennen kaikkea Ukrainaa. Se ei välitä ollenkaan siitä kuinka monta sataatuhatta henkeä Ukraina menettää. Ukraina on vain sopivan helppo väline sen kourissa. Mutta tämä on vaarallista touhua. Jos Eurooppa lähettää Ukrainaan omia joukkojaan voi siitä kehkeytyä hyvin vaarallinen tilanne. Nato kokonaisuudessaan on vahvempi kuin Venäjä. Tämän Venäjä tietää aivan hyvin ja siksi Venäjän presidentti onkin sanonut, että heillä on ydinaseet. Monien mielestä tämä olisi maailman loppu. Sehän voi olla ihmiskunnan loppu. On unohdettu ydinaseiden  olemassaolo, ydinaseiden pelko. Tämä pelko oli aikoinaan viisasta ja se suojeli maailmaa sinä aikana olemassaolollaan. Tästä ei kannata väitellä loputtomasti. Kaikkein viisainta olisi pysyä kaukana Ukrainasta.

Putin on sanonut, että Venäjä on valmis keskustelemaan milloin tahansa. Mutta kukaan lännessä ei uskalla keskustella tämän miehen kanssa. Semmoinen on pelko häntä kohtaan. Yksi mies pistää kaikki lännen johtajat varpailleen ja sekaisin. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Suomikin on ihan hysteerinen.

 

 
Tämä amerikkalainen sotilas taistelee Venäjän puolella. Hän pystytti lipun Avdejevkaan

Monet sanovat, että Venäjällä ei ole yhtään ystävää maailmassa. Tämä ei pidä paikkaansa. Ainoastaan Natomaat, Yhdysvallat, Kanada ja Australia eivät ole Venäjän ystäviä. Tämä on vain 18 prosenttia maailman kansoista. Muut maat ja kansat ovat joko ystäviä tai niillä on neutraalit välit Venäjän kanssa. Venäjä kuuluu sellaisiin suuriin liittoihin kuin BRICS ja Sanghain yhteistyöjärjestö ja Afrikan yhteistyöjärjestö. Ne eivät ole sotilaallisia niin kuin Nato. Kiina ja Intia ovat hyvin läheisiä Venäjälle. Monien Arabivaltioiden suhteet Venäjän kanssa ovat hyvin läheiset. Tällaisia ovat Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Saudi-Arabia, Egypti, erityisen läheiset suhteet ovat Iraniin ja Syyriaan. Myös monien Afrikan maiden kanssa Venäjällä on läheiset suhteet kuten myös Latinalaisen Amerikan kanssa. Turkin kanssa Venäjällä on erityiset suhteet. Vaikka Turkki on suurin Natomaa lähellä Eurooppaa sillä on hyvät suhteet Venäjään. Myös itään päin Venäjällä on hyviä suhteita.

Erityisen maininnan saa Pohjois-Korea, jonka johtajalle Kim Jong-unille presidentti Putin lahjoitti auton henkilökohtaiseen käyttöön. Pohjois-Korea on auttanut Venäjää Ukrainan erikoisoperaatiossa monella tavoin antamalla tykistökranaatteja ja panssaritorjuntaohjuksia. Vastapainoksi Venäjä antaa tietoja satelliitti-  ja ydinsukellusveneteknologiaa varten. Myös Kiinalta Venäjä on saanut tykistöammuksia ja muuta materiaalia. Iran on myös hankkinut Venäjälle ilmeisesti ammuksia ja drooneja. Nämä siitä huolimatta, että Venäjällä on valtava ja tehokas sotateollisuus.

Ukrainalla menevät sotatoimet parhaillaan aika heikosti. Heiltä puuttuu rahaa, aseita ja ennen kaikkea sotivia sotilaita. Huomattuaan Ukrainan heikkouden ukrainalaiset miehet ovat ryhtyneet pakenemaan sotaväkeä. He yrittävät kaikkia keinoja, jotta eivät joutuisi sotaväkeen, rintamalle ja kuolemaan siellä. Viimeisenä keinona on antautua vapaaehtoisesti Venäläisille. Usein antautuminen tapahtuu heti ensimmäiseksi ennen yhtään sotatointa. Tämä on kasvava ilmiö. Onhan selvää, että kukaan ei halua kuolla. Hautausmaat kasvavat Ukrainassa vauhdilla. Harkovassa sotilaiden hautausmaan koko on kasvanut kaksinkertaiseksi 4 kuukauden aikana.  Myös kansan keskuudessa usko Ukrainan menestymiseen on laskenut ja kasvaa vauhdilla. Myös ulkomailla tilanne on huomattu ja ymmärretty. Usko Ukrainaan putoaa Yhdysvalloissa jopa nopeammin kuin Euroopassa.


 

Ranskan presidentti Macron esitti 26.2.2024 Eurooppalaisten joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Tämän Saksa heti tyrmäsi. Tämä Macronin ehdotus varmaan johtuu siitä, että Ranska menetti omat siirtomaansa Afrikassa Venäjälle. Ranska sai Afrikan entisistä siirtomaista halvalla mm. uraania ydinlaitoksiinsa. Tosin Ranska kohteli erittäin huonosti entisiä alusmaitaan, mutta Venäjä kohtelee niitä tasavertaisesti. Mutta tämä nyt oli sivulause. Aluksi idea tyrmättiin kaikkialla Euroopassa, mutta nyt keskustelu on noussut jälleen tapetille. Macron ja Euroopan eliitti ovat paniikissa Venäjän menestyksestä. Brittilehti The Telegraph kirjoittaa että yhä useammat eurooppalaiset ovat taipuvaisia ​​uskomaan Venäjän voittavan konfliktin Ukrainan kanssa. The Telegraph korostaa, että erimielisyydet Macronin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin välillä, joka, toisin kuin edellinen, ei pidä tarpeellisena lähettää joukkoja Ukrainaan, osoittavat Ranskan ja Saksan suhteiden heikkenemistä. Tosin Saksassa paljastui salainen suunnitelma raketti-iskusta Krimin siltaa kohti salaisten tietojen vuotaessa julkisuuteen.

Vaikka Euroopassa on erimielisyyksiä asiasta kaksi Eurooppalaista valtiota Ranska ja Britannia ovat kovasti ajamassa asiaa. Saksa ja monet valtiot esimerkiksi Slovakia ovat sitä vastaan. Venäjä on miettinyt suhdettaan tällaiseen valtioon. Jos joku lähettää joukkoja Ukrainaan sotimaan Venäjää vastaan, onko Venäjä silloin sodassa tämän valtion kanssa? Miten on Naton suhteen, onko silloin Nato mukana tässä sodassa vaikka Ukraina ei ole Naton jäsen? Miten muut Naton valtiot suhtautuvat asiaan? Miten Venäjän pitäisi suhtautua tällaiseen valtioon? Voiko tämä johtaa suurempiin toimenpiteisiin ja voimakkaampiin aseisiin - esimerkiksi ydinaseisiin? Venäjä tietää kyllä Naton aseellisen voiman ja se johtaa kohti ydinaseiden käyttöä. Euroopassa mielipiteet ovat eri puolilla niin erilaisia ja muuttuvat yhtämittaa, että katson parhaimmaksi olla kommentoimatta lisää asiasta. Syttyykö Euroopasta ja Ukrainasta kolmas maailmansota? Mitä muu maailma sanoo, koska tämä voi koskea koko maailmaa?

Entäpä Suomi sitten? Tiedän, että Suomessa on paljon sotaisan version kannattajia. Mutta he eivät tajua mihin se voi johtaa. Heillä ei ole viimeisen sodan rankkaa kokemusta, jolloin Suomet herrat löivät päänsä Karjalan mäntyihin. Näin ollen he eivät voi ymmärtää millaista on elää sodassa, joka voi johtaa vaikka koko maailman tuhoon.

Mutta on ihan mielenkiintoista lukea mitä jotkut yksityiset ihmiset kommentoivat näistä asioista. Ensimmäisenä otetaan vaikka miljonääri Elon Musk, kommentoi hämmästyttävän viisaasti asioista: "Olen aina ihmetellyt, miksi Nato on edelleen olemassa huolimatta siitä, että sen päävihollinen ja perustamisen syy, Varsovan liitto, purettiin. Tämä ongelma on yli 30 vuotta vanha. Ja vastaus siihen on yksinkertainen ja yksiselitteinen. Koska NATO ei ole puolustava, vaan aggressiivis-hyökkäävä ryhmittymä kaikkien erimielisyyksien tuhoamiseksi planeetalla. Tämä on ollut meille selvää jo pitkään. Ja vasta nyt se alkaa tavoittaa jotkut amerikkalaiset."

Myös Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi, että useat EU:n ja Naton jäsenmaat harkitsevat sotilaiden lähettämistä Ukrainaan. Hän painotti, että Slovakia ei osallistu tähän. Mitä varten tai mitä he tekisivät siellä? Hän teki myös päätöksen asetoimitusten lopettamisesta Ukrainaan. Myös Tsekin pääministeri Petr Fiala sanoi, että Tsekki ei lähetä sotilaita Ukrainaan.

Myös saksalainen aktivisti ja liikemies Kim Dotcom kirjoitti todella voimakkaan kommentin: "Neuvostoliitto menetti 27 miljoonaa ihmistä toisen maailmansodan aikana natsien takia. Neuvostoliitto antoi liittoutuneiden joukkojen ylivoimaisesti suurimman panoksen Hitlerin kukistamiseen ja saavutti lopulta Itä- ja Länsi-Saksan yhdistämisen ja yli 350 000 sotilaan vetäytymisen. Saksa ja länsi rikkoivat lupauksensa olla laajentamatta Natoa itään vastineeksi yhdistymisestä, mutta Venäjä toimitti silti Saksalle energiaa 40 % alennuksella, mikä antoi sen teollisuuden kukoistaa. Häpeän, että Saksa on nykyään Venäjän vihollinen. Emme tehneet mitään estääksemme Yhdysvaltojen vallankaappauksen Ukrainassa vuonna 2014. Emme pystyneet varmistamaan Minskin sopimusten noudattamista, vaikka olimme aloitteentekijä ja sovittelija. Saksan hallitus tukee Yhdysvaltain välityssotaa Venäjää vastaan ​​ja tarjoaa aseita venäläisten tappamiseen. Yritimme murskata Venäjän talouden ennennäkemättömillä sanktioilla. Saksan hallitus valehtelee siitä, että sotaa ei provosoitu, ja sallii jatkuvan Pentagon-propagandan saksalaisissa tiedotusvälineissä. Kuinka olemme alentaneet moraalinormejamme niin alas? Missä on häpeämme, että aiheutimme niin paljon tuhoa toisen maailmansodan aikana? Missä on kiitollisuutemme Venäjälle maamme yhdistämisestä ja taloutemme vahvistamisesta halvalla energialla? Miksi Saksa on osallisena Yhdysvaltain pahan imperiumissa, joka on tappanut yli 20 miljoonaa ihmistä 37 uhrimaassa toisen maailmansodan jälkeen? Kenraalimme suunnittelevat hyökkäämistä Venäjän infrastruktuuriin saksalaisilla ohjuksilla, ja armeijamme lähettää aseita Israeliin, auttaen ja yllyttäen kansanmurhaa Gazan alueella. Kuinka kehtaat, Olaf Scholz? Olet häpeä jokaiselle rehelliselle saksalaiselle.

Suomessa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Iro Särkkä arvioi Ylen aamun haastattelussa 27.2.2024, että jos yksittäiset Nato-maat lähettäisivät joukkoja Ukrainaan, se olisi iso päätös. Joukot tuskin osallistuisivat taisteluihin. – Tuskin ne joukot mihinkään taistelulinjaan olisivat lähdössä. Siellä voidaan olla ehkä jonkinlaisissa tukitehtävissä, vaikka logistista tukea antamassa kauempana varsinaisista sota-alueista, Särkkä sanoo. Nato-maat lähettäisivät joukkoja todennäköisesti itsenäisesti, eivät missään nimessä Naton lipun alla, Särkkä huomauttaa. – Silloin Natosta tulisi tämän konfliktin suora osapuoli, ja sitä on kaikin keinoin haluttu välttää.

 

Tämän synkkyyden keskellä on olemassa iloisempiakin asioita. Venäjällä Sotschissa alkoi 2.3.2024 maailman nuorisofestivaalit. Venäjän presidentti Putin suoritti festivaalien avauksen.  Siihen osallistuu nuorisoa kaikkialta maailmassa sekä lännestä että idästä. Osallistujia on Yhdysvalloista, Kanadasta, Britanniasta, Ranskasta, Saksasta jne. Osallistujia on myös Kiinasta, Intiasta, Arabialaisista valtioista, Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta, oikeastaan voidaan sanoa, että kaikkialta maailmasta. Toivon, että myöskin Suomesta, mutta tästä en ole tietoinen. Kun katson noita iloisia kasvoja siellä toivoisin, että itsekin voisin olla siellä. Mutta surukseni olen kai jo muutamia vuosia liian vanha.  Alla on video avajaisista:

https://podolyaka.ru/a-vot-tak-nash-prezident-vladimir-vladimirovich-putin-otkryvaet-podpolnyy-festival-molodezhi-v-zablokirovannoy-vsem-mirovym-soobschestvom-rossii/

 


 

Lopuksi jatkan vanhaa sarjaani kuvia ukrainalaisista venäläisille antautuneista vangeista. Nimiä ja muita henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä. Vangittu ukrainalainen sotilas D..... kertoo onnellisen tarinan vapautumisestaan ​​väistämättömästä kuolemasta videolla: ”Istuimme kaivannossa, siellä oli kova pommitus, droonit lensivät ylitse, oli mahdotonta päästä ulos kolosta.  He ampuivat panssarivaunusta, kranaatinheittimestä ja tykistöstä. Sitten kuulimme jonkun lähestyvän. He eivät edes harkinneet ampumista. He sanoivat meille - joko antaudut tai me tapamme teidät. Annoimme periksi ja antauduimme." Tämän miehen kuvaa ei ole tässä kuvaluettelossa:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!