lauantai 16. syyskuuta 2023

 

SANKTIOT, SANKTIOT...

 

Vihdoinkin Yhdysvalloissa ja Länsi Euroopassa aletaan ymmärtää, että Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt ollenkaan suunnitellulla tavalla. Mutta tätä on vaikea tunnustaa itselle ja sitä ei toistaiseksi sanota suoraan Ukrainalle. Tämä merkitsee sitä, että ukrainalaisia kuolee edelleen suurin joukoin. Kun tämä vihdoin voidaan tunnustaa sekä itselle, että Ukrainalle voi se merkitä todennäköisesti presidentti Zelenskyn uran loppua. Nyt odotetaan Venäjän vastatoimia eli mahdollista vastahyökkäystä, joka ei ole vielä edes alkanut. Vielä ei tiedetä mitään Venäjän toimista jatkossa. Koska Ukrainan sotatoimet eivät ole sujuneet alkuunkaan suunnitelmien mukaisesti piti keksiä jotain. Keksittiin uusia sanktioita Venäjälle. Tulos edustaa idiotismin huippua ja on todella alhaista itse sanktioiden antajille. Pyritään estämään venäläisten autoilua Euroopassa, joka kohdistuu pelkästään venäläisiin. Tämä on selvää rasismia, joka kohdistuu vain yhteen kansaan. Siis länsimaisen demokratian paraatiedustajat käyttävät eriarvostavaa rasismia kun eivät muuta enää keksi. Tämä osoittaa, että länsi ei enää löydä uusia tapoja määrätä sanktioita. Keinot on loppu. Sama jospa suomalaisilta estettäisiin saunassa käynti?

No vertaus ontuu vähän. Mutta Venäjälle on annettu sanktioita, joiden määrä on maailmanennätys. Pääosaltaan ne ovat olleet täysin tehottomia ja osuneet vain sanktioiden antajien omaan nilkkaan. Eniten niistä on kärsinyt Eurooppa ja Venäjä on pystynyt käyttämään niitä suurin määrin hyväkseen. Tuloksena on ollut Euroopan, Suomen ja ehkä suuren osan maailmaa taloudelliset menetykset ja taloudelliset vaikeudet. Näistä on syytetty Ukrainan sotaoperaatiota, mutta todellinen syy on täysin selvästi sanktiot Venäjää vastaan. Nämä sanktiot eikä sotatoimi ovat aiheuttaneet  maailmanlaajuisen talouskatastrofin. Tämä on ollut tahallista poliittista toimintaa, jotta Venäjää voidaan syyttää. Samalla yritettiin heikentää Venäjää taloudellisesti ja poliittisesti, mutta tämä on epäonnistunut täydellisesti. Samaan aikaan Venäjä on kukoistanut ja noussut jopa maailman taloustilastoissa ohi Saksan kuudennelta tilalta viidennelle tilalle. Nykyään se lähentelee Japanin neljättä tilaa ja voi hyvinkin lähiaikoina mennä Japanin ohi. Venäjän talouskasvu ja taloudelliset mahdollisuudet ovat sitä luokkaa. Silloin järjestys on oikea: Kiina, USA, Intia ja Venäjä.

 

G20-maiden kokous Intiassa päättyi onnellisesti ilman minkäänlaisia erimielisyyksiä. Vastoin länsimaiden toiveita Ukrainan konflikti ei hallinnut kokousta. Venäjän ja Kiinan presidentit eivät osallistuneet kokoukseen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Intian pääministerin Narendra Modi ovat läheisiä ystäviä, kuten kuvasta näkyy. Uutta oli, että Intia-nimen sijaan käytettiin Bharat nimeä. Mukana oli ensimmäistä kertaa Afrikan edustaja mikä on hämmästyttävä ansio tuloksena Pietarissa 27. - 28.heinäkuuta 2023 olleesta Afrikka - Venäjä kokouksesta. Tämä kokous oli yhdistänyt afrikkalaisia valtioita niin paljon, että olivat saaneet edustajan G20 maiden kokoukseen. Seuraavana vuonna G20-kokous pidetään Brasiliassa. Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva ilmoitti, että silloin myös Venäjän presidentti voi vapaasti osallistua kokoukseen, sillä Brasilia ei aio noudattaa mitään sanktioita häntä kohtaan. USA:n presidentti Biden lähti kokouksesta jo etuajassa ennen kokouksen loppua. Hän meni Vietnamiin, jossa munasi puheillaan itsensä täydellisesti. Ei taida olla enää järjissään. Niin vanha ihminen ei saisi enää olla presidentti.


Vladivostokissa pidettiin 10. - 12.syyskuuta Itäinen ekonominen foorumi, johon oli kutsuttu edustava määrä idän valtiota. Suurimmat osanottajamäärät olivat Kiinasta ja Intiasta. Mukana oli myös muutama arabiaa edustava toimihenkilö. Myös presidentti Vladimir Putin osallistui kokoukseen. Presidentti Putin piti puheen ja vastaili kysymyksiin. Kokouksen tarkoituksena on kasvattaa Idän taloutta ja edistää valtioiden välistä yhteistyötä. Tarkoituksen on mahdollisesti kasvattaa alueen yhtenäisyyttä ja muodostaa taloudellinen ja mahdollisesti poliittinen keskittymä, kuten Afrikan maille on muodostunut. Maailmaan on näin muodostumassa erilaisia keskittymiä ympäri maapallon, joilla voi olla suuria taloudellisia ja poliittisia merkityksiä. Näin Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa saavat vähitellen rinnalleen muita keskittymiä kuin vain läntinen blokki. Hyvänä esimerkkinä on talousliitto BRICS, jonka jäsenmäärä on kasvanut 11 jäseneen. BRICS pyrkii eroon dollarin ja euron käytöstä ja on kehittämässä omaa talous- pankkijärjestelmää, jolla on oma valuutta. Valuutan nimeksi on ehdotettu BRICS ja näytekappaleet on jo painettu Etelä-Afrikassa.

 

Kokouksen päätteeksi presidentti putin tapasi 13.9.2023 Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja hänen kauniin siskonsa  Kim Yo-jongin. Tapaaminen herätti uskomattoman paljon huomiota läntisessä maailmassa. Läntisen maailman kaikkein tärkeimmät lehdet kommentoivat asiaa. Se on jonkinlaista hysteriaa. Ihmettelen tätä syvästi. Ennen neuvotteluja Jon-unille esiteltiin uutta avaruuskeskusta Vostotshyin kosmodromia. Ennen Putinin tapaamista Kim Jong-un tapasi Primorskin kuvernöörin ja luonnonvaroista vastaavan ministerin sekä muita korkea-arvoisia viranomaisia. Kim Jong-un sanoi Vladimir Putinille tukevansa Venäjää pyhässä taistelussa länttä ja lännen imperialismia vastaan. Suhteet Venäjään ovat Pohjois-Korealle ensiarvoisen tärkeät. Hän toivoi neuvottelujen nostavan maiden väliset suhteet uudelle tasolle. Mukana ollut sisko on hyvin älykäs ja hänellä on tärkeä asema Pohjois-Koreassa.

Kysyttäessä Putinilta mistä he tulevat neuvottelemaan hän sanoi, että kaikki asiat ovat avoinna. He juttelevat mistä vain. Minä näkisin, että Heille on paljon hyötyä toisistaan. Pohjois-Korea on maailman pisimpään ollut erilaisten sanktioiden kohteena jo vuodesta 1950 lähtien ja Venäjä on saanut maailman eniten sanktioita. Aseneuvotteluista voi olla suurta hyötyä Venäjälle ja Venäjän vilja- ja ruokavarannoista voi olla hyötyä Pohjois-Korealle. Myös raketti- ja ohjustekniikoista voi olla suurta hyötyä. Venäjällä on suuri työvoimapula josta Pohjois-Korealla voi olla apua. Näkisin, että tähän voisi yhdistää myös Iranin, joka on myös ollut jatkuvien sanktioiden kohde. Näiden kolmen kimppa voisi olla tehokas apu toisilleen.  Esimerkiksi Iran saisi ydin- ja ohjusteknologiaa, mitä se todella kaipaa. Yhdysvallat on yrittänyt kieltää Pohjois-Koreaa käymästä aseneuvotteluja, mutta mikä oikeus sillä on tehdä näin? Ei sillä ole mitään oikeutta tai valtaa tähän.

Sotsissa 15.9.2023 Putin tapasi Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukasenkan. Hänellä oli ehdotus, että muodostetaan kolmen maan liitto, johon kuuluisi Pohjois-Korea, Venäjä ja Valko-Venäjä. Minusta tämä on varsin fiksu idea. Pohjois-Korea ja Valko-Venäjä ovat Venäjän rajanaapureita ja kaikille olisi hyötyä toisistaan.

Kuten tuossa jo aiemmin mainitsin sanktiot Venäjälle ovat aiheuttaneet Euroopalle talousvaikeuksia. Euroopan komissio on alentanut ennustettaan euroalueen kehityksestä varsinkin Saksan heikkenevän taloustilanteen vuoksi. Saksan talouden odotettiin kasvavan vuonna 2023, mutta nyt sen odotetaan supistuvan 0,4 prosenttia. Myös inflaatio on suuri. Kaikki tämä johtuu sanktioista lähinnä Venäjää kohtaan ja tästä johtuvasta energian hinnan voimakkaasta noususta ja energian puutteesta. On muodostunut ketjureaktio, jota ei haluta tunnustaa.



Komissio arvioi talouskasvun olevan 0,8 prosenttia vuonna 2023, kun se aiemmin oli 1,1 prosenttia. Ensi vuoden ennuste pieneni saman verran – 1,3 prosenttiin. Inflaatio pysyy korkeana eikä laske EKP:n asettaman 2 prosentin tavoitetasolle. Tänä vuonna se on 5,6 %, mikä on hieman aiemmin odotettua vähemmän, ja vuonna 2024 - 2,9 %.

Myös Suomessa on herätty tähän todellisuuteen. Lehdet kirjoittelevat, että "pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra heräävät kovaan taloustodellisuuteen." Nordean tuore talousennuste lupaa nollakasvua sekä tälle että ensi vuodelle. Vielä tämän vuoden alussa (25.1.) Nordea ennusti Suomen talouden kasvavan ensi vuonna 1,0 prosenttia. Syynä synkentyneisiin näkymiin Nordea pitää muun muassa tiukkana jatkuvaa rahapolitiikkaa. Kehitystä jarruttaa myös maailmantalouden hidastuminen. Etenkin Kiinan talouden haasteet painavat talouden kehitystä maailmanlaajuisesti. Nordean talousennusteen mukaan kasvua on luvassa vasta vuonna 2025, jolloin Suomi yltäisi 1,5 prosentin kasvuun. Työllisyyden heikkeneminen kuitenkin rajoittaa käytettävissä olevien tulojen kasvua. Nordea ennustaa, että työttömyys nousee tämän vuoden 7,2 prosentista ensi vuonna kahdeksaan prosenttiin. Etenkin rakennussektorin ja teollisuuden aktiviteetin hidastuminen alkaa näkyä lomautusten ja työttömyyden kasvuna. Nordean ennusteessa inflaation odotetaan hidastuvan tämän vuoden 6,4 prosentista 2,1 prosenttiin ensi vuonna. Tänä vuonna inflaatiota nostaa etenkin asuntolainojen keskikoron voimakas nousu. Vuonna 2025 inflaation ennustetaan olevan enää 1,4 prosenttia.

Siis ihmisten kielellä tilanne muistuttaa elävästi 1990-luvun lamaa. Asuntorakentaminen hyytyy. Velkaa tullaan todennäköisesti kasvattamaan eikä pienentämään. Työttömyys tulee lisääntymään, joka lisää julkisen vallan kuluja ja pakottaa valtion velkaantumaan. Kurjuutta tulee lisäämään sosiaaliturvan leikkaukset ja varsinkin köyhimpien ja huono-osaisimpien kohdalla. Varsinkin työllisyysturvan uudistusten kiristykset. Uuden hallituksen päätökset ovat todella epäoikeudenmukaisia. Maan talous kääntyy laskuun. Mutta ihmeellisesti armeijalle riittää rahaa. Uusia hävittäjiä hankitaan 30 miljardilla, uusia sotalaivoja hankitaan, ohjuksia hankitaan, pohditaan koko Suomen kansan pakollista armeijan käyntiä ja loputtomia sotaharjoituksia eri puolilla maailmaa Naton kanssa. Sieltä jos mistä voisi reilusti vähentää varoja ja saada ne parempaan käyttöön. Mutta nykyisen sotahysterian vallassa sitä ei kyetä edes ajattelemaan.

Jopa idiootti presidenttimme Niinistö myöntää virheen, että suomalaisyritysten vetäminen Venäjän markkinoilta oli tehotonta. Suomalaisyritykset menestyivät Venäjän markkinoilla ja monet takoivat ennätystuloksia hyvillä näkymillä. Mutta suomalaisyritykset painostettiin poistumaan kiireellä ja varomattomasti Venäjältä osana lännen julistamaa geopoliittista taloussodan hyökkäystä eli lännen sanktioita. Ranskalaisen Le Monde lehden haastattelussa hän sanoi: ”Suomalaisten yritysten irtautumisella Venäjältä ei ole ollut taloudellisia vaikutuksia Moskovaan, sillä monet muiden maiden yritykset ovat jääneet."  Suomi esiintyi mallioppilaana ja kärsii nyt valtavia taloudellisia seurauksia, mutta ilman toivottua ”Venäjän sorruttavaa” tulosta. Tämän myöntää Suomessa Venäjän-vastaisen politiikan voimaan ajanut pääglobalisti -idiootti, presidentti Sauli Niinistö, joka toteaa muiden kaapanneen aiemmin suomalaisille yrityksille kuuluneet markkinaosuudet. Suomi oli Niinistön mukaan niitä harvoja maita, joiden yritykset poistuivat kokonaan Venäjän markkinoilta Moskovan sotilaallisen intervention alettua Ukrainan sisällissotaan viime vuonna. Viitaten vuoden 2014 pakotekierrokseen, joka asetettiin Krimin liityttyä Venäjään, hän sanoi EU-maiden uskovan, että ”pakotteet romahduttavat Venäjän talouden. Jotkut sanoivat, että puolen vuoden sisällä. Se oli virhearvio. Niillä oli vaikutusta, mutta ei siinä mittakaavassa kuin kuvittelimme”.

Monet länsimaiset yritykset ovat vetäytyneet vuoden 2022 jälkeen, ja merkittävimmät suomalaiset brändit ovat elintarviketuottajat Valio, Paulig ja Fazer sekä metsäteollisuusyritys UPM-Kymmene. Kremlin mukaan ulkomaisten yritysten poistuminen Venäjän markkinoilta on luonut uusia mahdollisuuksia sen kotimaisille yrityksille. ”Venäläiset yritykset, jotka ovat ottaneet vapautuneet markkinaosuudet ulkomaisten, myös suomalaisten, yritysten lähdön jälkeen… toivottavat lähdöt tervetulleiksi ja tuntevat olonsa varsin mukavaksi sekä onnelliseksi [uudessa] liiketoiminnassaan”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov komentoi tilannetta toimittajille perjantaina. Kiovan kauppakorkeakoulu teki analyysin 3 157 ulkomaisesta yrityksestä, jotka toimivat Venäjän markkinoilla ennen Moskovan sotilasoperaation aloittamista Ukrainassa osana Leave Russia -projektia. Sen havaintojen mukaan vain noin 200 ulkomaista yritystä on tähän mennessä poistunut Venäjän markkinoilta Ukraina-pakotteiden keskellä. Samaan aikaan Yalen yliopiston tutkimus viittaa siihen, että ulkomaisten yritysten määrä, jotka ilmoittavat julkisesti, että ne vapaaehtoisesti rajoittavat toimintaa Venäjällä yli sen, mitä kansainväliset pakotteet laillisesti edellyttävät, on yli 1,000, kun taas muut yritykset ovat päättäneet olla vähentämättä liiketoimintaansa. Seuraavat kirjoitukset eivät ole minun. Ne on otettu eri puolilta ja ne ovat nimenomaan suomalaisten kommentteja näihin asioihin. Olen jättänyt pois kaikki henkilötiedot kommenttien esittäjien henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Jotkut kirjoittavat: "Kun on tyhmä ja vietävissä hurmapropakandalla, että tyhjästä saa hyvän lisäarvon, koska omaa analyysiä, ja tervettä loogista ajattelua ei ole, EU:n hurmahenkinen myönteisyys, sekä propagandalla saatu ankara russofobia, mitä Marin takoi kansan aivoihin, teetätti päätöksiä, joiden lasku on raju ja maksun aika on nyt käsillä." "Suomalaiseen alennuskompleksiin kuuluu että nöyristellään muiden – esimerkiksi EU/Nato – vaatimusten edessä. ” Suomen on saatava muiden hyväksyntä ” ajatellaan. Kun Suomen yritykset lähtivät kilpaa pois Venäjältä niin koneet, laitteet ja työntekijöiden tietotaito jäivät Venäjälle. Venäjä on suuri maa jolla on paljon luonnonrikkauksia. Arvatkaapa huviksenne, käyttävätkö venäläiset länsimaista tietotaitoa ja Venäjän maan rikkauksia omaksi hyödykseen?"

Edelleen kirjoituksia: "Se ei ole pahinta, että lähes kaikki Venäjällä toimineet suomalaiset isot yritykset vetäytyivät pois aiheuttaen näin suuria tappioita osakkeiden omistajilleen ja siten toivat muhkeita voittoja mm kiinalaissijoittajille. Eikä edes pankkien vetäytyminen ja myyminen Venäjälle sijoittavat rahastot kaikkien aikojen pohjahintaan – aiheuttaen mm. suuria tappiota omille suomalaisille piensijoittajille. Pahinta tässä kaikessa on se, että rikkomalla kaikki mahdolliset sopimukset, joita suomalaisilla oli Venäjän kanssa (ystävyyssopimus, Pariisin rauhan sopimus, ydinvoiman rakentaminen, lähialueyhteistyö yms.) ynnä meidän korkeimpien päättäjien tolkuton vittuilu naapurillemme aiheuttaa sen, että olemme tuhonneet ainakin yhdeksi kokonaiseksi sukupolveksi kaikki mahdolliset suhteet yhteen maailman tärkeimpään super-valtaan ja ennen kaikkea naapuriimme. Ja millaiset suhteet! Venäjä on… tai siis oli ainut maa maailmassa, joka arvosti suomalaisia ja suomalaisia tuotteita aivan mielettömyyteen asti. Mutta nyt tämä on nyt mennyttä ja tuskin ikinä tulee samanlaisena takaisin. Tämä kollektiivinen hulluus olisi ollut helposti vältettävissä, jos presidenttinä olisi ollut täyspäinen ja strategisesti pätevä henkilö. Mutta ei – päinvastoin meillä oli ja on vieläkin umpihullu, Mannerheim-kompleksista kärsivä säkkäräpää, joka vielä loi löylyä pesään kyseenalaisilla kasakka- yms. jutuillaan ja ennen näkemättömällä NATO-kiimalla. Ja jos NATO-liitosta ei peruuteta, turha on enää yhdenkään suomalaisen presidentin yrittää sovitella. Katsokaa Baltian maita – se tulee olemaan Suomen kohtalo: EU:n almuilla elävä, supistuvan väestön, huorien sekä koulutettujen ihmisten joukkopaon maa."

Edelleen: "Niinistö myönsi virheen… eipä tuo jälkiviisaus paljoa auta. Kun ei osaa, niin ei osaa! Tyhmä mikä tyhmä! Tyhmästä päästä kärsii koko kroppa – siis Suomi! Yllä oleva pitää enemmän kuin paikkansa! En tiedä myönsikö hän todellisen virheen vaan vain sen ettei saavutettu sitä tulosta mitä haettiin eli Venäjän luhistumista. Mutta tuo tavoitehan lopulta oli ja on suurin virhe.”Jotkut sanoivat, että puolen vuoden sisällä. Se oli virhearvio. Niillä oli vaikutusta, mutta ei siinä mittakaavassa kuin kuvittelimme”. Miksi piti lähteä vastoin kansan tahtoa mukaan Nato-konnien kelkkaan Venäjää kaatamaan? Eihän minkään toisen yhteistyökykyisen ja rauhaa vaalivan maan tuhoaminen saa olla maamme tavoite. Olisi varmaan pitänyt jättää Kissingerin tapaamiset ja toimia oman maan etujen ajajana. Tietenkin pahin on vielä edessä kun ollaan Natossa. Koskahan N myöntää, että sekin oli virhearvio ja iskee Nato- ja Zelensky-krapula?

Sitä olen ihmetellyt, että Suomella meni koronan jälkeen kohtuullisesti, ei mitenkään hyvin, tai -loistavasti, mutta töitä oli kantasuomalaisilla kohtalaisesti ja elintaso tyydyttävä. Varallisuuttakin oli kerääntynyt niille, jotka osasivat talouttaan hoitaa, verotus oli tietenkin kovaa, mutta ei niin ryöstöverotusta. PM Marin aloitti talouden alasajon miesvihallaan, etenkin jos mies sattui olemaan jo täyttänyt 50v, hän oli Marinin mielestä tyhmä ja mitään käsittämätön boomeri, ja tästä seikasta Marinille kehittyi Putinia kohtaan ankara vihasuhde, jota hän ruokki medioissa räikeästi ja peittelemättä vihaansa. Marin ei pääministeriaikanaan tietääkseni kertaakaan käynyt Venäjällä, tavannut Putinia, tai Venäjän johtoa, eikä edes keskustellut kertaakaan näiden kanssa ennen sotaa, mikä on aika outoa naapureiden kesken, Putin vieraili suomessa 2018, eikä Suomen johto tainnut olla ihastunut, Hesari toimittajineen suorasanaisesti herjasi itäsuomalaisia, jotka olivat tien varsilla vastaanottamassa Putinin saattuetta Savonlinnan lentokentältä, mikä oli helsinkiläisten mielestä idiotismia. Takuulla tästäkin tieto levisi heti Moskovaan: Eli jos jatkan alun aloitukseen, Suomi ajoi itsensä tahallaan kiville ja kansalaiset kurjistuu silmissä, syksyllä alkaa raju asuntojen pakkomyynti, kun velalliset eivät suoriudu velvoitteistaan ja kaikki elantokulujen raju nousu kurittaa lisää kansaa. Kaikki on itse aiheutettua kipuilua, josta on turha ja tyhmää syyttää Venäjää, verot tuleva nousemaan natotuksen johdosta, vaikka kansalle on valehdeltu, että se ei oleellisesti maksa mitään. Ilmaisia lounaita ei ole vieläkään, tämän nämä tyhmät ovat unohtaneet, vaikka se on ikuinen fakta: Kohtuullinen elämä ei Suomalalsille vähä-älyisille kelvannut, oli lähdettävä hakemaan parempia laidunmaita USA: n konnien seurasta, mutta fakta, että se maksaa elintasossa ja suorana rahana, jos sitten ajautuvat sotimaan, laskua ei voi edes mitata. Saatanan idiootit

”Suomi oli Niinistön mukaan niitä harvoja maita, joiden yritykset poistuivat kokonaan Venäjän markkinoilta… ”Luokan paras oppilas, kuten aina… Muissa maissa käytetään järkeä.

”..harvoja maita, joiden yritykset poistuivat kokonaan Venäjän markkinoilta…”
Marinin tuhohallitus väänsi Venäjän kaupan Suomen kanssa ”riippuvuudeksi”, eli sen jatkumiselle keksittiin negatiivinen termi, vaikka kaupankäynti sujui ilman ongelmia sopimusten puitteissa ja molemmat olivat tyytyväisiä ja hyötyivät. Venäjä ei ”riippuvuudesta” käsittääkseni ikinä kiristänyt Suomea, Putin vain hyväntahtoisesti myhäili ja suostui kaupankäynnin sopimukseen, mutta nyt Niinistökin pitää Venäjän busineksia ”riippuvuutena”. Miten helvetti varatuomarin koulutuksen hankkinut voi mennä käsityksissään näin sekaisin. Koulutuksen läpi vieminen antaa käsityksen älykkyydestä, mutta mihin se on nyt kadonnut? Niinistön käytös ja asenteet ovat muuttuneet täysin kuin lobotomian-, tai Armo Hormian harrastamia pitkäkestoisia sähköshokkeja saaneella, Saimaan kanava on ollut tärkeä väylä Itä-Suomen busineksille ja teollisuudelle, öljyntuotteiden- ja puutavaran kuljetuksessa, tätäkään nämä hönöt eivät idiotismissaan ottaneet huomioon, kuvittelivat varmaan tyhmän tavoin, että ”kaikki pyrkii järjestymään”. Kanava oli vilkkaasti käytössä, kerran risteiltyäni syyskuussa yksityislaivalla seuraristeilyllä Viipuriin, yöllä kapteeni ajoi Puumalasta säiliölaivan perässä Lappeenrannan suuntaan, kun navigointi pimeässä tuotti ongelmia

Niinistö on vanha ja rasittuneen oloinen, todella Suomen taloutta tuhoava yksilö ollut. Tällaisia maan johtajia ei missään tapauksessa pitäisi antaa olla päätösten teossa. Niin, missä se vanhuus ja viisaus? Kokemusta on hyvä olla mutta se ei riitä eivätkä kaikki opi kokemuksesta (yksi persoonallisuushäiriön tunnusmerkki). Vaikea sanoa, olisiko joku muu kuin tämä vanhus voinut hoitaa asiamme vielä huonommin. Pelkästään olemalla tekemättä mitään tulokset olisivat olleet Suomen kannalta parempia. Toisen kautensa hän olisi voinut viettää ”lakkautuspalkalla”.. Luonnevika: Ihmisten tai yhteiskunnan kannalta ongelmaksi muodostuva luonteenpiirre. Pahenee vanhetessa.

Nämä edellä kirjoitetut ovat siis suomalaisten kommentteja, eivät minun. Olen poistanut niistä kaikki tunnistamiseen viittaavat kohdat. Minusta ajatukset ovat hienoja ja oikeita!

Entäpä Venäjällä sitten? Tavallisen venäläisen arjessa sanktiot tai sotatila ei näy juuri mitenkään. Ainoa seikka on se, että länsiautoja saattaa olla vaikeampi saada. Tosin vanhaa kunnon Ladaa on ryhdytty valmistamaan uusia malleja ja ne ovat hyvin suosittuja. Kiinasta tuodaan autoja sitäkin enemmän. Venäjän taloudella menee hyvin. Työttömyyttä ei ole ollenkaan. Pikemminkin työvoimasta on pulaa. Inflaatiota ei juuri ole. Hinnat eivät nouse. Ruplan kurssin vaihtelua ei juuri tavallisen ihmisen arjessa näy. Se heilahtelee kyllä suhteissa esimerkiksi dollariin ja euroon, mutta tarkoin hallituissa puitteissa. Heilahteluja hallitaan valtion taholta. Valtion talous on erinomaisella tasolla. Velkaa ei ole vaan rahaa on rutkasti. Tämä johtuu lähinnä ulkomaan kaupan ylijäämästä. Öljyn ja kaasun hinnat ovat maailmassa nousseet juuri sanktioiden takia huipputasolle. Ennen Eurooppa oli Venäjän päämarkkina alue, mutta nykyään sanktioiden takia Kiina ja Intia ovat nousseet tärkeimmiksi talouskumppaneiksi. Niihin viedään pääasiassa öljyä ja kaasua eri muodoissaan sekä myös hiiltä. Venäjä on maailman suurin ydinvoimaloiden tuottaja. Se rakentaa mm. Kiinaan, Intiaan, Turkkiin ja moneen muuhun maahan uusia ydinvoimaloita. Olisi kannattanut Suomenkin tilata se ydinvoimala Venäjältä. Olisi jo valmis eikä meidän sähkön hinta hyppelisi välillä taivaisiin. Länteen Venäjä vie yhä edelleen mm. harvinaisia metalleja ja muita tuotteita. Pidän hyvin todennäköisenä, että Venäjä tulee vielä nousemaan Japaninkin ohi taloustilastoissa kuten tuolla jo aikaisemminkin totesin. Monet ovat sitä mieltä, että idästä, Aasiasta on kehittymässä vähitellen maailman taloudellinen keskus.

Kuljetusreitin luominen Venäjältä Saudi-Arabiaan ja Intiaan Iranin kautta on saatu päätökseen. Ensimmäinen kauttakulkujuna, joka koostui 36 kontista rahteineen ylitti onnistuneesti Iranin rajan Inche-Burunin tarkastuspisteen kautta. Sitten tavarat jatkoivat Iranilaiseen Bandar Abbasin satamaan, josta jatkoivat meritse Jeddahin satamaan. Pohjois-etelä-liikennekäytävän luomishanke käynnistettiin jo vuonna 2000 vaihtoehtona Suezin kanavan läpi kulkevalle reitille. Uusi logistiikkareitti mahdollistaa tavaroiden toimitusajan puolittamisen Venäjältä Aasian maihin ja alentaa kuljetuskustannuksia. Intia on investoinut hankkeeseen noin 2,1 miljardia dollaria, mutta osa rahdista lähetetään muihin maihin, mukaan lukien Saudi-Arabiaan. Tämä projekti on erittäin mielenkiintoinen ja merkittävä tapahtuma Venäjän logistiikassa. Ei ihme, että Iran ja Saudi-Arabia ovat julistaneet aselevon lähes 50 vuoden sodan jälkeen. No, tämä liitto osoittautui erittäin hyödylliseksi Venäjälle, kun taas lännelle se tahtoo olla päinvastoin.


 Pohjoinen merireitti on maailman logistiikan helmi Venäjän käsissä. Itä-kehitysministeriö totesi, että NSR:n rahtikuljetussuunnitelma vuonna 2023 voitaisiin laskea viime vuoden tasolle. Pohjoinen merireitti on loppujen lopuksi lyhin vesireitti Euroopasta Aasiaan. Se kulkee Murmanskista Vladivostokiin Venäjän arktisen alueen ja Jäämeren läpi. Pohjoinen merireitti on vaihtoehto Suezin kanavan läpi kulkevalle eteläiselle reitille. SMP:n tärkein etu on, että se on huomattavasti lyhyempi. Reitti Rotterdamista Shanghaihin on noin 15 tuhatta kilometriä, Suezin kanavan läpi - noin 19,5 tuhatta km. Eteläinen reitti on kuitenkin ollut käytössä yli 150 vuotta ja se on paremmin kehittynyt. Mutta Suezin kanavan koon vuoksi laivojen on odotettava jonossa. Myös onnettomuudet ovat mahdollisia - vuonna 2021 Ever Given -konttialus ajoi karille ja tukki kanavan kokonaan viikoksi. Pohjan merireitin suurin ongelma on jää, joka estää valmistautumattomien alusten kulkemisen. Ympärivuotinen navigointi NSR:llä avataan vuonna 2024. Liikenteen sujuvuuden ylläpitämiseksi Venäjä tarvitsee lisää jäänmurtajia. Ja jos teollisuus- ja kauppaministeriö ei nopeuta tuonnin korvaamista, emme pysty toteuttamaan reitin potentiaalia. Vanhojen alusten "säilyvyysaikaa" on mahdotonta pidentää ikuisesti. Samaan aikaan NSR:n merkitys kasvaa jään sulamisen vuoksi. Tämä helpottaa logistiikkaa, resurssien hyödyntämistä ja infrastruktuurin kehittämistä Venäjän pohjoisosassa. Nyt NSR luottaa Murmanskin ja Vladivostokin väliseen satamaverkkoon. Osa niistä on erikoistunut esimerkiksi hiilen jälleenlaivaukseen tai LNG:n lastaukseen. Kuljetus pohjoisella reitillä on kasvanut jatkuvasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Vuonna 2013 rahdin kokonaismäärä oli 3,9 miljoonaa tonnia, vuonna 2022 - jo 34 miljoonaa tonnia. Vuonna 2024 sen on suunniteltu saavuttavan 80 miljoonaa tonnia. Jatkossa NSR:n käyttö on paljon kannattavampaa kuin perinteiset reitit. Tämä potentiaali on vielä hyödynnettävä, mikä vaatii infrastruktuuria ja laivoja. Oikealla lähestymistavalla Pohjoinen merireitti maksaa itsensä täysin takaisin.

Kiina on toiminut päättäväisesti. Kaaviossa Yhdysvaltain valtion obligaatiot Kiinan hallituksen salkussa 2009 - 2023. Näiden tietojen mukaan Kiina pääsi eroon 37 prosentista eli 480 miljardista dollarimäärästä Yhdysvaltain valtion obligaatioita. Tämä on alin taso 14 vuoteen! Dedollarisaatio käynnissä! Päästään dollareista vähitellen eroon. Monipolaarinen maailma syntyy ja kasvaa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!