torstai 7. syyskuuta 2023

 

HAUTOJA

 

Monta hautaa odottaa käyttäjäänsä

Viimekerralla kirjoitin Ukrainasta, maasta, joka alkaa  jakautua yhä enemmän. Tästä ilmiöstä kirjoittaminen on nostanut närkästystä meillä.  Sitä ei olla pidetty uskottavana tai haluttu, että siitä kirjoitettaisiin. Meidän tiedotusvälineissämme on haluttu, että puhuttaisiin Venäjästä kahtiajakautuneena maana. Mutta Venäjällä se on varsin pientä. Ukrainassa se on jo vakava ilmiö ja kasvava ilmiö. Tyhjentävästi sitä on vaikea käsitellä, mutta haluan vähän täydentää asioita. Tällä hetkellä Ukraina on yhä enemmän jakautumassa monella tavalla. Ensinnäkin Länsi-Ukrainassa ajatellaan toisin kuin Itä-Ukrainassa, jota sotilaalliset toimet koskevat enemmän. Toinen selkeä jakolinja on ikää koskeva. Varsinkin nuoret eivät halua astua sotilaallisiin riveihin. He eivät halua joutua niin kuin ukrainan kielellä sanotaan "tykinruuaksi". Miksi kuolla nuorena? Tämä on hyvin voimakkaasti kasvava ilmiö.

Ensimmäiseksi haluan nostaa Ukrainan puolustusministeriön presidentti Zelenskyn käskystä 3.9.2023 julkaisseen määräyksen, jonka mukaan myös tietyt huonokuntoiset ja sairaat henkilöryhmät ovat nyt myös asevelvollisia Ukrainan asevoimissa. Ohessa käsky yksinkertaisena:

Kaikki tämä johtuu huutavasta miehistöpulasta ja henkilöistä, jotka yrittävät paeta kutsuntoja erilaisiin sairauksiin lahjonnan avulla. Mutta entäpä todella sairaat? Heidän olotilastaan ei välitetä lainkaan. Olen nähnyt videon, jolla ukrainalaiset kutsuntaviranomaiset menevät mielisairaalaan hakemaan potilaita asevoimiin ja tilanne näytti semmoiselta, että ne sotilaat, jotka tulivat hakemaan potilaita olivat paljon hullumpia ja sairaampia kuin ne potilaat, jotka olivat sairaina. Se oli semmoista huutamista ja riehumista koko touhu, että sitä oli hirveää katsella. Sanoisin, ettei mitään järkeä koko touhuissa.

Presidentti Zelenskyltä tuli 3.9.2023 myös käsky, että kaikki ulkomaille paenneet on palautettava takaisin Ukrainaan mobilisoitaviksi. Saksalainen Bild kirjoittaa "Antakaa meidän karkurit ulos". Viranomaisten mukaan he voisivat palautta yli 160 000 pakolaista Ukrainaan osana mobilisaatiota. Minusta tuo luku ei ole oikea. Saksan sisäministeriön mukaan maahan on saapunut 163 287 Ukrainasta mobilisaatioon  sopivan ikäistä pakolaista Ukrainan sotilasoperaation alkamisen jälkeen. Nyt julkaisun mukaan Kiova pyrkii tuomaan takaisin kaikki hyväkuntoiset ukrainalaiset ulkomailta

 

Ranskassa taas Le Figaro kommentoi jo 31.8.2023, että Ukrainan asevoimien loikkari kertoi lännelle ukrainalaisten joukkokieltäytymisestä mobilisaatiosta. Ukrainan nuoret ovat valmiita välttämään mobilisaatiota kaikin keinoin, ja vain yksinkertaisesti olemaan menemättä rintamalle. Ukrainan asevoimien entinen taistelija puhui tästä haastattelussa Le Figarolle. Hän kertoi julkaisulle, että hän piti itseään sankarina. "Mutta kun näet vastakkainasettelun tosielämässä, ymmärrät, ettei sinulla ole mitään tekemistä kaiken tapahtuvan kanssa", hän sanoi. Aiemmin DPR:n vt. päällikön neuvonantaja Yan Gagin selitti karkureiden määrän kasvua Ukrainan asevoimissa. Hänen mielestään se liittyy motivaatioon. Ukrainan asevoimien taistelijoilla ei ole sitä, hän päätteli.

Slovakiassa maan entinen pääministeri Robert Fico puhui  3.9.3023 Ukrainan erikoisoperaation realiteeteista. Erityisesti hän huomautti, että "Ukrainan armeijan riveissä on monia fasisteja esimerkiksi Azovin uusnatseja. Länsimedia kutsuu heitä katuhuligaaneiksi ja rosvoiksi. Mutta en ole koskaan nähnyt katuhuligaaneilla tankkeja ja konekiväärejä. Nämä roistot tekevät siellä kauheaa jälkeä" sanoi Fico. Hän kehotti slovakkeja avaamaan silmänsä rikollisia kohtaan, joille "lasketaan nyt eteen punaisia mattoja" kaikkialla Euroopassa. Itsekin olen kirjoittanut runsaasti Ukrainan natsistumisesta, jolle länsimaat eivät kiinnitä mitään huomiota. Olisi jo aika herätä!

Länsi-Ukrainassa rajavartijat pidättivät 3.9.2023 kolme tusinaa miestä, jotka yrittivät paeta Unkariin ja Romaniaan. Kaikkiaan  pidätettiin 34 sotilasikäistä ukrainalaista miestä, jotka halusivat siirtyä salaa pois Ukrainasta. Lännellä on Ukrainassa omat intressinsä, jotka eivät liity Ukrainan etuihin. Ukrainalaiset ymmärtävät, että länsimaisia ​​etuja puolustetaan nyt, myös satojen tuhansien ukrainalaisten sotilaiden veren avulla. Minulla ei ole tietoa kuinka paljon muina päivinä on saatu kiinni karkureita tai kuinka paljon heitä ei ole saatu kiinni.

Venäjän vangitsemat Ukrainan armeijan sotilaat kertovat, että muutoksia on havaittavissa. Usein sotilaat luovuttavat vaikka taisteleminen olisi vielä mahdollista. Ukrainan armeijan psykologiassa on tapahtunut muutos ja yhä useammat sotilaat eivät todellakaan halua joutua tähän joukkomurhaan. Kiovan hallinnon on ymmärrettävä, että tämä tulee vain pahenemaan. Taitekohta tapahtui kesä-heinäkuun vaihteessa, kun Ukrainan armeija alkoi ymmärtää, että tämä on loppu. Venäläiset eivät paenneet. Uusi mobilisaatioaalto Ukrainassa tulee todennäköisesti kohtaamaan paljon suurempaa julkista vastustusta. He voivat saada 200 000 - 300 000 miestä, koska nostettiin ikärajoitusta, muutettiin rajoitusehtoja, peruutettiin aikaisemmat lykkäysehdot ja niin edelleen. Mutta tämä tuleva joukko tulee olemaan erittäin heikko. Paras osa on nyt taistelukentällä. Mitä vähemmän Ukrainan asevoimien sotilaita on rintamalla, sitä vaikeampaa heidän on puolustaa. Hyvin usein esimerkiksi juuri Kupjanskissa sotilaat ryhtyivät antautumaan jo ilman taistelua. Laatu heikkenee jatkuvasti.

Juuri Kupjanskissa tapahtui myös, että yli 4 000 Kupjanskin asukasta - siis siviilejä kieltäytyi pakollisesta evakuoinnista kaupungista. Kolmannes kaupunkilaisista kieltäytyi evakuoinnista Kiovan hallitsemalle alueelle. Kupjanskin johtaja Andrei Besedin valittaa tästä huomiosta. Kaupungin väkiluku oli hieman yli 20 000. Ei tämä ole edes ensimmäinen kerta. Yleensä aina joukko asukkaita jää jos taloja on pystyssä.

Sitten todella koomillinen juttu, joka on otsikoitu "Zelensky astui vihdoin narrin rooliinsa". Hän pyytää Putinia antamaan Krimin Kiovalle takaisin ilman taistelua. Tämä lausunto julkaistiin Ukrainan presidentin virallisella verkkosivustolla. "Olemme sitä mieltä, että venäläiset joukot poistuisivat niemimaalta ilman armeijamme painostusta, koska uhreja tulee vähemmän." Hän totesi myös, että Krimin ja Donbassin valloitus on Ukrainan asevoimien päätehtävä. Video on nähtävillä osoitteessa:

https://podolyaka.ru/zelenskiy-okonchatelno-voshel-v-rol-shuta-on-v-otchayanii-prosit-putina-otdat-krym-bez-boya/

 

Sunnuntaina 3.9.2023 presidentti Zelenskyi erotti puolustusministeri Oleksi Reznikovin. Tämä johtui siitä, että koko puolustusministeriö on ollut korruption vallassa. He ovat suoraan sanottuna varastaneet Euroopasta ja Amerikasta tullutta rahaa ja pistäneet ne omiin taskuihinsa. Hankkineet upeita huviloita ympäri maailmaa ja ostaneet hienoja autoja. Sanotaan, että itse Reznikov on tehnyt sitä etunenässä. Tilalle asetettiin melko tuntematon nimi Rustem Umerov.

Puola ilmoitti 4.9.2023 ryhtyvänsä karkottamaan ukrainalaisia sotaikäisiä rajan yli tulleita miespakolaisia takaisin Ukrainaan. Heitä arvellaan olevan jopa 70 000. Saavat mennä sotimaan.

Meilläkin kirjoitettiin, että Ukrainasta tuli maailman miinoitetuin maa. Luin jutusta jo Venäjän tiedotusvälineistä jo viikkoja aikaisemmin kuin meillä. Monet asiantuntijat ovat yhtyneet näkemykseen, että Ukrainan sodan osapuolten miinoitteet ovat laajuudeltaan ja vaarallisuudeltaan aivan poikkeuksellisia. Human Rights Watchin asiantuntija Mark Hiznay totesi heinäkuussa Reutersille, että miinaongelman laajuutta on sodan jatkuessa mahdoton ilmaista täsmällisesti, kuten kertomalla esimerkiksi kuinka monta miljoonaa miinaa maahan on kylvetty. Kokonaisuudessaan on arvioitu, että vähintään noin 15 prosenttia Ukrainan pinta-alasta olisi miinavaaravyöhykettä. Kyseessä on Portugalin kokoinen alue. On esitetty myös tuplasti suurempia arvioita. Silloin puhutaan jo alueesta, joka on puolen Suomen kokoinen. Iso osa raajojen menetyksistä liittyy miinaan astumiseen. Miinat aiheuttavat päivittäin lukuisia kuolemia ja vaikeita haavoittumisia. Kumpikin osapuoli syyttelee toisiaan.

On selvää, että molemmat osapuolet käyttävät erilaisia miinoja niin paljon kun katsovat, että siitä on hyötyä. Ei ole mitään järkeä lähteä tässä luettelemaan erilaisia miinoja. Mutta huomionarvoista on, että nykyisellä raivausresurssilla miinojen hävittämiseen menisi noin 750 vuotta. Henkilömiinat on kielletty kansainvälisellä sopimuksella, johon Venäjä ei ole liittynyt (ei myöskään Yhdysvallat). Ukraina on, ja sen on todettu rikkoneen sopimusta, koska se on käyttänyt henkilömiinoja koko sotaoperaation ajan. Huomionarvoista on se, että rikkaan mustan mullan alueena ja maanviljelysmaana miinoista on ja tulee olemaan suunnatonta haittaa Ukrainalle.

 

Venäjän presidentti Vladimri Putin tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin 4.9.2023 Venäjällä Sotshissa. Neuvoteltiin viljasopimuksesta ja monesta muusta seikasta. Turkki ei ole asettanut mitään sanktioita Venäjää vastaan vaikka on Natomaa. Turkin ja Venäjän välit ovat hyvät. Turismi toimii molempiin suuntiin. Samoin kauppa. Venäjä on valmis uudistamaan Mustanmeren viljasopimuksen heti sen jälkeen, kun se omia maataloustuotteita koskevat rajoitukset on poistettu sanoi presidentti Putin. Putin sanoi lisäksi, että se voi toimittaa venäläistä viljaa ilmaiseksi kuuteen eri Afrikan valtioon. Venäjä on maailman suurin viljantuottaja.  Lisäksi sovittiin uuden venäläisen neljä blokkisen atomivoimalan toimittamisesta Turkkiin. Venäjä rakentaa parhaillaan jo yhtä neljä blokkista atomivoimalaa Turkkiin. Lisäksi päätettiin huolehtia kahden Venäjältä Turkkiin johtavan kaasuputken turvallisuudesta. Putkien tiimoilta on huomattu salaperäistä liikehdintää. Ei haluta Pohjanmeren toisintoa.

Aikaisemman Mustanmeren viljasopimuksen myötä Ukraina sai vietyä meritse viljaa ja maataloustuotteittaan maailmanmarkkinoille. Venäjä sanoi sopimuksen irti heinäkuussa, koska Ukraina teki hyökkäyksiä kohti Krimin siltaa. Venäjän tutkimusten mukaan nämä hyökkäykset tapahtuivat ainakin jossain määrin Ukrainan viljalaivoilta. Krimin eli Kertsinsalmen silta on erittäin haavoittuvainen ja vaikea puolustettava ja sitä vastaan voi hyökätä sekä ilmasta, vedestä että maalta käsin. Silta on kuitenkin erittäin tärkeä Venäjälle vaikka nykyään Krimille on olemassa myös maayhteydet. Lisäksi toimittaja Seymour Hersh ilmoitti, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelun mukaan Ukraina kuljetti Eurooppaan huumeita ja laittomasti venäläistä öljyä näillä viljalaivoilla. Tähän on kiinnittänyt huomiota myös Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Hänen mukaansa Ukrainasta on viljan mukana toimitettu myös tonneittain huumeita ja niiden siemeniä.

Euroopan maat taas vaativat ukrainalaisen viljan tuontikiellon jatkamista ainakin vuoden 2023 loppuun. Tämän totesi Puolan maatalousministeri Robert Telus lehdistötilaisuudessa. Näin ollen Puola, Slovakia, Bulgaria Unkari ja Romania aikovat hakea tuontikiellon jatkamista. "Tämä on meidän luja kantamme", Telus sanoi. nämä maat haluavat listan olevan "joustava". Tämä tarkoittaa, että näillä mailla on oikeus lisätä tai poistaa listalta muita tuotteita, Telus jatkoi. Sitten ihan muunlaisiin tietoihin.

Olen kirjoittanut useasti kuinka helposti venäläiset sytyttävät lännen antamia tankkeja tuleen. He kertovat kuinka helppoa se on ja ne palavat kuin soihdut. Britannia antoi Ukrainalle 14 kuuluisaa Challenger 2 -tankkia. Tarkoitus oli lähettää ne etulinjaan. Nyt ensimmäinen niistä saatiin poltettua. Venäjä sanoo "mutta ei viimeinen". Kyse on mahdollisesti ensimmäisestä Challenger 2 -vaunusta, joka koskaan on tuhoutunut vihollistulen seurauksena. Videolla sanottiin, että se paloi koko yön ja palaa kirkkaasti. Kuulema se palaa yhtä helposti kuin saksalaiset Leopardit. Nyt Challengerit on siirretty taka-alalle, ettei niitä menetettäisi. Palanut Challenger keskellä kuvaa. Muut ovat muita tuhoutuneita ukrainalaisia panssariajoneuvoja.

Tuossa aikaisemmin kirjoitin ukrainalaisten natsien toiminnasta ja kunnioituksesta Ukrainassa. Sieltä on pyritty hävittämään kaikki venäjänkielisyys, kuten kirjat lehdet ja kaikkinainen venäjänkielinen toiminta. Siellä jopa poltettiin venäjänkielisiä kirjoja ja klassikoita kuten natsisaksassa aikoinaan. Latvia on toinen maa, jossa natsimielisyys nostaa päätään. Mm. entisiä natseja on ruvettu kunnioittamaan. Nyt siellä aloitettiin tuhoamaan venäjänkielisiä kirjoja. Kaikki Latviassa olevat venäläiset koulut saivat määräyksen opetusministeriöltä, toimittaja Aleksei Stefanov raportoi. Kirjat viedään pois koulujen kirjastoista ja luovutetaan jätepaperiin poltettavaksi. Latvialaiset tuhoavat paitsi venäläisten kirjailijoiden ja runoilijoiden kirjoja myös ulkomaisten klassikoiden käännöksiä. Tuhottaviksi kirjailijoiden joukossa on Puskinin, Tsehovin, Buninin, Tolstoin ja Turgenjevin teosten lisäksi Robert Stevensonin, Walter Scottin, Mine Reedin ja monen muun suuren kirjailijan teoksia. Muistuttaako Fahrenheitin sivua 451? Historia ei ole opettanut heille mitään. Ensimmäisessä kuvassa on venäläisiä kirjoja nykyisessä Latviassa, toisessa on kirjojen polttamista Natsi-Saksassa vuonna 1933.

 

The Times vakuuttaa, että Ukrainan vastahyökkäyksessä kuolee 90 % Ukrainan asevoimien henkilöstöstä. En tiedä minkä verran tuo voi pitää paikkaansa mutta Brittilehti kirjoittaa Ukrainan asevoimien suurista tappioista etelärintamalla. Ukrainan armeijan mukaan yksikkö, joka hylättiin "tilanteen kääntämiseksi rintamalla", on jo menettänyt 75 % kokoonpanostaan. Yksiköiden lääkäreiden mukaan kuolonuhrien määrä on mitattu neljällä numerolla. Ukrainan asevoimat ihmettelevät "mikä on hyökkäyksen hinta", kun otetaan huomioon, että tuloksena on pieniä, täysin tuhoutuneita kyliä. Joten jos suunta on tämä en ihmettele ollenkaan, että ihmiset yrittävät paeta rintamalle joutumista. Ukrainan asevoimien sotilaan kohtalo on joko kuolla tai antautua.


 

Sitten pari osoitetta videoille. Ensimmäinen on ilmoitus ukrainalaisille sotilaille, jotka haluavat antautua venäläisille ja kulkee nimellä " Vaihda taajuudelle 149.200, soita Volgalle ja pelasta henkesi". Se on varsin yksinkertainen:

https://podolyaka.ru/perehodi-na-chastotu-149-200-vyzyvay-volgu-i-sohrani-sebe-zhizn/

 

Toinen on video, jossa näkyy kuinka kaksi ukrainalaista sotilasta lentää kun panssarivaunun ammus osuu ja räjähtää. En suosittele herkkähermoisille. Ajattelin todella kauan ennen kuin päätin julkaista tämän videon osoitteen tässä:

https://podolyaka.ru/dvoe-vsushnika-razletayutsya-po-holmu-v-klescheevke-posle-popadaniya-tankovym-snaryadom/

 

Jatkan sitten sarjaani ukrainalaisista vangeista. He ovat antautuneet venäläisille joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Jotkut ovat käyttäneet venäläisten tarjoamaa salaista antautumismenetelmää. Nimiä ja muita  henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä. Yleistä tietoa voin kertoa. Yksi kertoo: "En halunnut mennä sotimaan vaan halusin paeta. Otin yhteyttä henkilöihin, jotka järjestivät pakoja. Maksoin 7 000 dollaria. Menimme Puolan rajalle ja pääsimme siitä läpi. Sitten minut johdatettiin jonkinlaiselle leirille, jossa oli paljon kaltaisiani. Meidät kaikki oli vangittu. Minua oli siis petetty. Meidät pakotettiin takaisin Ukrainaan. Jouduimme rintamalle. Antauduin heti venäläisille kun se oli mahdollista. Tarinasta käy selvästi ilmi, että he tiesivät taajuudesta 149.200.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!