lauantai 2. syyskuuta 2023

 

LIPPU KORKEALLA

 

Ukrainan suurin lippu ei auennut. Voima ei riittänyt.

Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa aiheesta, jota olen kosketellut jo useita kertoja aikaisemminkin. Nyt on meidänkin tiedotusvälineissämme alettu kirjoitella ja puhua aiheesta. Ilmeisesti meille lännessä ja varsinkin Suomessa aihe on usein käsittämätön tai ainakin vastenmielinen. Ukrainassa se on varsin yleistä. Ukraina on ikään kuin jakaantunut  kahtia. On paljon ihmisiä, miehiä, jotka eivät halua astua armeijaan. He yrittävät pakoilla kaikin tavoin sitä, että joutuisivat sotimaan rintamalle ja mahdollisesti kuolemaan tässä Venäjän ja Ukrainan välisessä konfliktissa. Sitten on toinen ääripää, hurmahenkiset hysteeriset fanaatikot, joille on tärkeä, että venäläisiä tapettaisiin - tai siis tuhottaisiin mahdollisimman paljon. Suurin osa liikkuu kuitenkin jossain tässä välimaastossa. Hankaluus on siinä, että nämä fanaattisessa päässä olevat ovat korkeammissa viroissa, eivätkä joudu rintamalle. Jos he joutuvat heidän kuolleisuusprosenttinsa on huomattavasti keskivertoa korkeampi. Taas ne, jotka epätoivoisesti pakoilevat armeijaan joutumista eivät ole korkeissa viroissa ja joutuisivat suoraan rintamalle sotaan ja alttiiksi tulla surmatuksi. Ymmärrän heitä hyvin.

Ukraina on ratkaissut asian Ukrainankin lain vastaisesti ottamalla miehiä väkisin kiinni ja viemällä heidät mitättömän koulutuksen jälkeen suoraan pakolla rintamalle. Sinne viedään, vaikka terveydelliset, perheelliset tai muut syyt ovat Ukrainankin lakien mukaan sitä vastaan. Käytäntö esimerkiksi on semmoinen, että miehiä otetaan kiinni vaikka kaduilla, käydään läpi raaka byrokratiavaihe ja lastataan linja-autoihin ja viedään rintamalle taistelemaan. Tämä on johtanut siihen, että keksitään runsaasti erilaisia keinoja välttää rintamalle joutumista piiloutumalla, poistumalla maasta tai lahjonnalla. Ukrainassa on aina ollut helppo lahjoa kaikissa asioissa. Tämä suosii tietenkin aina niitä joilla on rahaa.

Sotatoimien alussa Ukrainassa oli tarpeeksi ihmisiä, jotka olivat valmiita tarttumaan aseisiin. Alussa vapaaehtoisten määrä oli suuri. Päällystö ymmärsi kuitenkin, että tehtävien tehokkaan suorituskyvyn takaamiseksi tarvitaan sotilaita useisiin eri aselajeihin - pioneereja, panssaroitujen ajoneuvojen kuljettajina, tykistöön ja niin edelleen. Viranomaiset pystyivät toteuttamaan haasteet sodan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana melko hyvin. Samaan aikaan Ukrainan lainsäädäntöä muutettiin. Mm. irtisanoutumisperusteiden määrää laajennettiin. Esimerkiksi joidenkin yritysten työntekijöille myönnettiin lupa olla joutumatta sotimaan jos he työskentelivät sotaan tärkeillä aloilla, esim. ruoka-alalla ja toimittivat sotilaskäyttöön tarkoitettuja tilauksia.

Sotatoimien alkuhetkinä Ukrainan asevoimien henkilömäärä oli noin 250 000, joista noin 150 000 oli Itäukrainassa valmiina hyökkäämään Donetskin ja Luhanskin alueille. Nykyään määrä lähentelee joidenkin tietojen mukaan 800 000  henkilöä. Monet lähtivät hyökkäämään Itäukrainaan, mutta monet päättivät poistua maasta ja vältellä värvätyksi joutumista. Tietyt ammattiryhmät, yksinhuoltajat ja kolmen lapsen isät saavat automaattisesti vapautuksen asepalveluksesta. Myös huono terveys tai haavoittuvassa asemassa olevan henkilön hoitaminen käyvät perusteeksi. Asepalveluksen voi siis välttää oikeanlaisella lääkärintodistuksella, eikä Ukrainasta ole vaikea löytää lääkäriä, joka kirjoittaa rahaa vastaan sopivan todistuksen. Ukrainan puolustusministeriöllä on meneillään uusi informaatiokampanja ”on ihan ok pelätä”. Mainoksissa kerrotaan, että on rohkeaa myöntää pelkonsa ja armeija tarvitsee rohkeita ihmisiä. Kampanjassa vedetään yhtäläisyyksiä lapsuuden pelkojen ja nykypäivän huolien välille.

Ukraina on ryhtynyt mainostamaan sotaa: "On rohkeaa myöntää pelkosi"

Ukrainan rajat on suljettu 18–60-vuotiailta miehiltä, joilla ei ole erikoislupaa poistua maasta. Tuhannet ylittävät silti maan rajat laittomasti, useimmiten Moldovaan tai Karpaattien yli Romaniaan. Vuoristoisella raja-alueella on kuollut kymmenittäin karkureita. Kiinni jääneitä odottaa 10 vuoden vankilatuomio. Ukrainan rajapoliisi pidättää päivittäin kymmeniä miehiä. Salakuljetusrenkaat tekevät silti tuottoisaa bisnestä. Moldovan viranomaiset mukaan ihmiset ovat maksaneet jopa 15 000 dollaria yöllisestä kyydistä pois maasta.

Nyt sodan jatkuttua puolitoista vuotta yhä useammat ukrainalaiset väärentävät asiakirjoja, antavat lahjuksia, piiloutuvat ja pakoilevat tai yrittävät hakeutua kokopäiväiseen korkeakoulukoulutukseen välttääkseen rintamalle joutumista. Monet myös pakenevat maasta. Mutta myös armeijan rekisteröinti- ja värväystoimistojen työntekijät ovat ryhtyneet jyrkkiin toimenpiteisiin. He yrittävät toimittaa asevelvollisille asiakirjat väkisin ja jo palveluksessa olevilta evätään heille kuuluvia lomia.

Kuten jo kirjoitin asepalvelusta yritetään kiertää lahjonnalla. Tästä syystä korruptioita yritetään kitkeä värväystoimistoista. Presidentti Volodymyr Zelenskyi erotti kaikkien sotilaskomissariaattien päälliköt osana uutta korruptionvastaista kampanjaa. Sotilasrekisteri- ja palvelustoimihenkilöiden määrä on aika runsas, kuten kaikessa Ukrainan viranomaisten toiminnassa. Nyt yritetään lisätä rangaistusten pelotetta. Siitä huolimatta asevelvolliset jättävät usein värväyskirjeen vain yksinkertaisesti huomioimatta. Tai usein asevelvollisuuttaan välttelevät ihmiset eivät näy asevelvollisuusluettelossa. Sellaisessa tapauksessa heitä ei voi myöskään uhata erikoisoikeudellisella vastuulla ja tuomiolla. Kutsukirjeitä jaetaan paljon kaduilla ja erilaisissa tarkastuspisteissä, joita nykyään yritetään asettaa salaisiin paikkoihin. Suurimmassa osassa tapauksissa nämä haasteet ovat laillisia. Yksi tapa välttää mobilisaatiota on asevelvollisen poistuminen Ukrainan alueelta vaikka se on kiellettyä sotatilan aikana. Tästäkin olen kirjoittanut runsaasti. On vain tiettyjä ryhmiä, joille se on sallittua. Monet käyttävät huoltajaveruketta ja väärennettyjä asiakirjoja. Rikkaat rekisteröivät lapsensa tai itsensä ulkomaan kansalaisiksi vaikka ovat ukrainalaisia ja jopa asuvat ainakin osan aikaa Ukrainassa.

Rekrytointiupseerit turvautuvat joskus äärimmäisiin toimenpiteisiin ja pidättävät asevelvollisuusikäisiä suoraan kadulta ja usein väkivaltaisesti. Heitä lastataan minibusseihin väkisin. Uutisissa on usein tietoa, että minibussi ajoi paikalle, pakkasi miehiä väkivaltaisesti kyytiin ja vei heidät armeijan rekisteröinti- ja värväystoimistoon. Itse asiassa tässä tapauksessa lakia rikottiin törkeästi – henkilöitä ei saisi pidättää. Sitä varten on suoritettava tietty menettely. Toisin sanoen on laadittava säilöönottoa koskeva hallinnollinen pöytäkirja. Sellaisessa tilanteessa olevalla henkilöllä on oikeus käyttää asianajajan palveluita. Armeija näin ollen riistää kansalaiselta tämän oikeudet. Nykyään usein nämä haasteiden jättämiset muuttuvat väkivaltaisiksi. Ne ketkä jäävät Ukrainaan, saavat apua netissä olevista kanavista, joilla jaetaan havaintoja asevoimien värväysryhmien liikkeistä. Kanavat ovat alueellisia ja niillä on miljoonia seuraajia.  Ne  ilmoittavat tarkkaan missä värvääjät ovat kulloinkin liikkeellä. Itsekin olen seurannut näitä ihan uteliaisuudesta, mutta en anna niitä täällä Suomessa ilmi.

 
Sivustolla varoitetaan  "vihreistä värvääjistä", heidän sijainnistaan.

Mobilisoinnin kyseenalaistaminen tällaisen pidätyksen jälkeen on melko vaikeaa, vaikka se toteutetaankin lain vastaisesti. Nyt näitä asioita koskevaa oikeuskäytäntöä tarkasteltaessa havaitaan sellainen kehityssuunta, että tuomioistuimet tekevät tällaisissa tapauksissa hyvin vähän armeijaan joutumiseen kielteisiä päätöksiä. Kun henkilö on jo mobilisoituna ja allekirjoittanut mobilisointikäskyn, asialle on todella vaikea enää tehdä mitään, koska henkilö kirjataan heti sotilasyksikköön ja palkanmaksu alkaa. Vaikka asevelvollinen kutsuttaisiinkin palvelukseen lain puitteissa, on hän silti haavoittuvainen lääkärilautakunnan edessä, koska hänen palveluskelvottomuutensa todistavia asiakirjoja ei välttämättä hyväksytä. – Tässä tapauksessa suurin ongelma on, että lääkärilautakunnan jäsenet usein lähestyvät asiaa hyvinkin muodollisesti. Se tarkoittaa, että jos kutsutulla on kädet, jalat ja pää paikoillaan, niin hän kelpaa heidän mukaansa mobilisoitavaksi. Kaikki tapahtuu hyvinkin nopeasti, joten kutsutulla ei yleensä ole riittävästi aikaa sopeutua tilanteeseen ja kerätä riittäviä lääkärintodistuksia.

Jo mobilisoidulta ukrainalaiselta palvelusväeltä saapuu paljon avunpyyntöjä lakiasioiden hoitoon. Kiistan kohteena voi olla sotilaan lomaoikeus tai oikeus saada taistelupalkkioita, joka on rahallinen lisäkorvaus taisteluvyöhykkeellä olemisesta. Jo palveluksessa olevan on todella vaikea saada lomaa. Kaikki riippuu siitä, onko palvelushenkilö suoraan osallinen taistelutehtävien suorittamisessa. Jos hänen pataljoonansa, komppaniansa tai joukkueensa suorittaa taistelutehtäviä loma voidaan saada vain, jos se ei vaikuta yksikön taistelukykyyn. Taistelupalkkioiden kanssa ongelmaksi voi muodostua asepalveluksen paikka.  Lisäksi niin kutsuttujen taistelupalkkioiden maksamisessa on ongelmia. Sen takia syntyy ristiriitoja, joten oikeudenkäynneissä kestää pitkän aikaa saada nämä korvaukset myöhemmin. Sellaisia tapauksia on runsaasti, että henkilö on saanut surmansa, mutta tästä ei olla esitetty tietoja eteenpäin , vaan esimies on pitänyt henkilön palkkion. Toinen ongelma on palveluksesta irtisanoutuminen. Syynä tähän ovat yleensä lääketieteelliset indikaattorit. Jos saa taisteluhaavan ja on ilmeisiä vammoja, sotilaan on silti läpäistävä tiettyjä byrokraattisia menettelyjä. Sotilasyksiköt yrittävät luoda sellaiset olosuhteet, joissa henkilön on vaikea lopettaa. Koska on huomattavasti helpompaa yrittää pitää jo aktiivinen asevelvollinen palveluksessa kuin löytää uusi mobilisoitava henkilö.

Mobilisaatiolla on Ukrainassa kolme vaihetta. Ensimmäinen vaihe on miesten kutsuminen sotilasrekisteri- ja värväystoimistoon pätevyystietojen selvittämiseksi, toinen vaihe on sotilaslääketieteellisen toimikunnan läpikäyminen ja kolmas on varsinainen asepalvelukseen lähettäminen. Asiakirjojen selvittämiseksi sotilasrekisteri- ja värväystoimistoon saapumatta jättämisestä määrätään vain hallinnollinen vastuu eli sakko, joka on noin 42–220 euroa. Käytännössä sotilasrekisteri- ja värväystoimistoilla ei ole nykyään aikaa laatia hallinnollisia materiaaleja tämän sakon määräämiseksi. Armeijan rekisteröinti- ja värväystoimistot etsivät nyt niitä ihmisiä, jotka eivät aiheuta sen kummempia vaikeuksia ja myöntyvät kaikessa hiljaisuudessa. Mobilisoinnin toisessa vaiheessa, sotilaslääketieteellisen toimikunnan läpikulun aikana, nimenhuutoon ilmestymättä jättämisestä on myös vain hallinnollinen vastuu. Armeijan värväystoimistoissa samaan aikaan joskus myös turvaudutaan erilaisiin temppuihin ja yritetään uhata värvättyjä etsintäkuulutuksella ja rikosoikeudellisella vastuulla. Kolmannessa vaiheessa, jolloin asevelvollinen on jo lähetetty asepalvelukseen, mutta ei ole saapunut paikalle, voi lain mukaan rapsahtaa vankeutta jopa kahdesta viiteen vuoteen asti. Oikeuskäytännön mukaan tällaisesta rikkomuksesta määrätään usein ehdonalainen rangaistus eli henkilö tuomitaan vankeuteen enintään viideksi vuodeksi, mutta tiettyjen lieventävien seikkojen vuoksi se määrätään ehdonalaisena ja rintamalle. Vaikka henkilö olisi tuomittu esimerkiksi veropetoksesta, se ei kuitenkaan tarkoita, ettei häntä voitaisi mobilisoida. Jotkut henkilöt valitsevat vapaaehtoisesti vankeuden. Eipähän tarvitse mennä rintamalle tapettavaksi.

Tarkoituksena on perustaa rekisteri palveluksen välttelijöistä kun tiedetään, että henkilö on saanut kutsun eikä sittemmin ole ilmestynyt rekrytointiasemalle. Henkilötietosuoja aiheuttaa tässä ongelmia. Toinen työnsarka parlamentille voisi olla lykkäysperuste kokopäiväisten yliopisto-opiskelujen vuoksi. On paljon ihmisiä, jotka käyttävät tilaisuutta kokopäiväiseen opiskeluun vapautuakseen mobilisaatiosta. Sodan alkamisen jälkeen päätoimisesti opiskelevien 30–55-vuotiaiden määrä on kasvanut nopeasti. Pian lykkäys on mahdollista, jos henkilö saa ensimmäisen korkea-asteen koulutuksen.

 
Käydään joukolla värvääjiä vastaan.

On selvää, että sodan pitkittyessä ukrainalaisten into astua asepalvelukseen hiipuu. Siis yhä useampi joutuu rintamalle pakotettuna ja yhä useampi välttelee palvelusta. 18 kuukautta taistelua Venäjän täysimittaista hyökkäyssotaa vastaan on ehdyttänyt palvelukseen vapaaehtoisesti haluavien määrän. Ukrainan on silti korvattava kymmenet tuhannet kaatuneet ja sodan jo uuvuttamat taistelijat. Monet eivät halua taistella. Tuhannet ovat paenneet maasta. Toiset lahjovat virkamiehiä ja toiset pysyttelevät piilossa. Värvääjien kerrotaan käyvän yhä kovaotteisemmiksi. Toisaalta myös vastustajat ovat käymässä yhä kovaotteisemmiksi. ja käyttävät jopa väkivaltaa.  Värvääjien ryhmät olivat aluksi kooltaan kaksimiehisiä, sitten kolmimiehisiä, mutta nykyisin jo viisimiehisiä. Tämä johtuu siitä, että armeijaan haluttomat ovat muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi ja toimivat jopa ryhmissä ja käyttävät väkivaltaa värvääjiä kohtaan. Yhä enemmän on sellaisia, jotka eivät halua mennä sotimaan ja yhä vähemmän on sellaisia jotka haluavat mennä vapaaehtoisesti taistelemaan. Selkeästi ollaan Ukrainassa menossa siihen suuntaan, että tulee olemaan valtava miehistöpula. Tätä yritetään paikkailla onnettomasti ulkomaalaisilla palkkasotilailla.

Seuraavassa on osoite videoon, jossa miehet eivät halua astua armeijaan:

https://podolyaka.ru/lisitsyn-na-ukraine-prodolzhaetsya-mogilizatsiya/

 

Seuraavassa osoitteessa BBC haastattelee sotaa vältteleviä ukrainalaismiehiä:

https://www.bbc.com/news/world-europe-66542065

 

Myös Ukrainan yhteiskunta on jakautunut. Sosiaalisessa mediassa leviää vihaa ja suuttumusta paenneita kohtaan. Niille ketkä ovat avoimesti kertoneet päätöksestään jaetaan jopa tappotuomioita. Mutta toisaalta Maidanilla järjestetään mielenosoituksia sotimista vastaan ja vaaditaan palauttamaan miehiä/poikia kotiin. Usein ei tiedetä edes ovatko he enää hengissä. Venäjä on järjestänyt mielenkiintoisen vapaaehtoisen antautumiskeinon. He ovat antaneet määrätyn radiotaajuuden 149 200 yleiseen käyttöön, johon ukrainalainen sotilas voi ottaa yhteyttä ja antautua vapaaehtoisesti. Täältä saa ohjeet, miten toimia ja menetelmää on käytetty varsin runsaasti. Kokonaiset osastot antautuvat pieninä ryhminä venäläisille ja säästävät näin henkensä. Olen kirjoittanut tästä jo aikaisemminkin pari kertaa. Myös huumeet ovat varsin yleisessä käytössä sotatantereilla. Asiaa ajaa itse presidentti Zelensky. Virallinen syy on tarve ratkaista ihmisten psyykkisiä ongelmia. Todellinen syy lienee se, että presidentti itsekin käyttää huumeita. Tämän on todennut ihan julkisesti moni julkisuuden henkilö. Jos on tarve kirjoitan tästä myöhemmin lisää.

 
Maidanilla järjestetään mielenosoituksia. "Palauttakaa miehemme/poikamme kotiin!"
 

Paljon puhutaan myös Naton sotilaiden "oudoista kuolemantapauksista" Ukrainassa. Spekuloinnin kohteena ovat olleet länsimaisten sotilasneuvonantajien joukkokuolemat. Esimerkiksi Ranskan asevoimien entisen esikuntapäällikön Jean.Louis Georgelainin kuolema näyttää todella salaperäiseltä.  Kun Ukrainassa länsimaisten MTR:iden, erikoispalvelujen tai muiden rakenteiden asiantuntijat kuolevat on paljon kätevämpää yksinkertaisesti luokitella nämä ilman median "laillistamista". Siksi, kun ilmestyy uutisia amerikkalaisten tai eurooppalaisten sotilaiden "äkillisistä" kuolemantapauksista, on tarkoituksenmukaisempaa olla "huomaamatta" asioita, jotta ei vahingossa tehdä sensaatiota. Noin 200 latinalaisamerikkalaista palkkasoturia, joista monet osallistuivat Yhdysvaltain operaatioihin Irakissa ja Afganistanissa, värvättiin "sissisodankäynnin asiantuntijoiksi" Ukrainaan. Useita kymmeniä heistä sai kuitenkin surmansa ohjusiskujen seurauksena. Asiaa käsittelee seuraava video :

https://podolyaka.ru/soobschayut-o-likvidatsii-neskolkih-desyatkov-latinoamerikanskih-instruktorov-v-zone-svo-za-poslednie-1-5-mesyatsa/

 

Ohessa on kartta Euroopan maissa sijaitsevien ja tilapäisiä sosiaalitakuita omaavien ukrainalaisten määrä ja heidän osuutensa väestöstä kesäkuussa 2023. Sotaa paossa olevien miesten määrää ei tiedetä. Eniten pakolaisia ​​oli Saksassa (1 133 420 henkilöä; 28 % kokonaismäärästä), Puolassa (977 740; 24 %) ja Tšekin tasavallassa (349 140; 9 %). Ukrainalaisten keskimääräinen osuus koko Euroopan väestöstä on 9,1 %. Suomessakin näyttää olevan yli 56 000.

 

Kolmen kuukauden Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt juuri ollenkaan.  Oikeastaan ainoa, jossa on saatu jotain menestystä on ollut täysin raunioitunut kylä Rabotino, joka on saatu vallattua. Siinäkin on edetty vain pari kolme kilometriä. Tässä hyökkäyksessä on laskettu, että siinä on tähän mennessä menetetty 60 000 - 65 000 henkeä ja saatu vain yksi täysin raunioitunut kylä. Herää kysymys miksi tämä uhraus? Ilmeisesti haluttiin näyttää lännelle, että pystytään toimimaan. Tärkeintä on saada heiltä aseita ja rahoitusta sotimiseen. Venäjän asevoimat on tänä aikana ottanut paljon enemmän alueita hallintaansa. Ottaen huomioon sen tosiasian, että Ukrainan asevoimien vastahyökkäys ei etene Kiovan  viranomaisten  omalle yhteiskunnalleen ja lännelle lupaamalla tavalla, ukrainalaiset alkavat valmistautua pitkään sotaan. Vastahyökkäyksen paisuneiden odotusten vuoksi monet Ukrainan kansalaiset ovat nyt aika turhautuneita. Samaan aikaan viranomaiset vaativat ihmisiltä yhä enemmän, ja mihin tämä johtaa poliittisella ja taloudellisella tasolla, riippuu seuraavan vaiheen tuloksista tämän vuoden syksyyn mennessä. Todennäköisesti tämä voi johtaa poliittiseen epävakauteen Ukrainassa ja yhteiskunnan demoralisoitumiseen.  Ulkopuoliset voimat lännessä vahtivat Ukrainan selän takana, mikä ei salli Kiovan viranomaisten vetäytyä sodasta, jos siitä ei ole heille hyötyä.

 
Kaksi kaunista ukrainalaistyttöä tanssii ukrainalaisten sotilaiden haudoilla. Kuvat olen siepannut  tyttöjen omalta videolta.

Jatkan sitten sarjaani ukrainalaisista vangeista. He ovat antautuneet venäläisille joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Jotkut ovat käyttäneet venäläisten tarjoamaa salaista antautumismenetelmää. Nimiä ja muita  henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä. Yleistä tietoa voin kertoa. Yksi kertoo: "He olivat kaikki yhdessä samassa korsussa. Useiden päivien ajan sitä ammuttiin jatkuvasti. Heidän ammuksensa olivat käytännössä lopussa ja heidän "sotakaverinsa" eivät kiirehtineet täydentämään niitä." Luopumisen olosuhteita koskevasta tarinasta käy selvästi ilmi, että he tiesivät taajuudesta 149.200 ja asettivat radion etukäteen vastaanottamaan tällä taajuudella.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!