perjantai 25. elokuuta 2023

 

EI SOTA YHTÄ MIESTÄ KAIPAA

 

Kuten viimeksi jo kirjoitin aletaan myös Yhdysvalloissa, lännessä ja Natossa tajuta, että Ukrainan vastahyökkäys Venäjää vastaan ei oikein ole sujunut niin kuin odotettiin. Oikeastaan mitään ukrainalaiset eivät ole saaneet aikaiseksi niin kuin oli suunniteltu. Meilläkin tiedotusvälineissä tiedotettiin suurella äänellä, että nyt Ukraina on menossa valtaamaan strategisesti tärkeää Melitopolin kaupunkia, jonka takaisinvaltaaminen on ollut Ukrainalle yksi kesän tärkeimmistä tavoitteista. Tämä ei koskaan toteutunut. He eivät pystyneet valtaamaan edes ensimmäistä venäläisten puolustuslinjaa alueella. Jopa Washington Post uutisoi, että Ukraina on todennäköisesti epäonnistumassa tavoitteissaan, vallata Melitopol. Tällöin se ei pysty katkaisemaan Krimille johtavaa maasiltaa. Jopa tilannekarttaa ylläpitävä Joh Helin meillä on havainnut, että ukrainalaisten joukkojen etenemisvauhti on todella ollut "lohduton". Toistaiseksi Ukraina ei ole pystynyt murtamaan ainuttakaan Venäjän puolustuslinjoista vaikka sen joukkoihin on kuulunut uusia länsimaiden kouluttamia joukkoja ja aseistuksiin länsimaisia panssariajoneuvoja.

"On pakko sanoa, että meillä on ollut länsimaissa vähän liiankin optimistista diskurssia vastahyökkäyksen mahdollisuuksista. Se oli alkujaankin tavoitteena liiankin suuri" sanoi Helin. Hänen mukaansa paljon riippuu paljonko Ukrainalla on reservejä. Länsimaiden mukaan Venäjä havittelee etenemistä Donetskin suurempiin kaupunkeihin. Toisaalta vaikka Venäjä ei ole aloittanut vastahyökkäystä on se edennyt vähän joka suunnalla. Varsinkin pohjoisempana kohti Kupjanskia ja Izjumia ja päätarkoitus voisi silloin olla Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova. Itse asiassa Venäjä etenee monilla rintamilla rauhallisesti ja määrätietoisesti, mutta Ukraina ei etene enää missään. Venäjä ei ole hyökkäämässä vaan puolustamassa. Washington Postin mukaan Ukrainan vaikea vastahyökkäyksen ennuste saattaa johtaa länsimaiden ja Ukrainan keskinäiseen kiistelyyn, sillä länsimaiden apu on ollut Ukrainalle valtavaa. Yhdysvaltain tiedustelu ennustaa, ettei Ukrainan vastahyökkäys koskaan saavuta päätavoitettaan Krimin maasillan katkaisua. Amerikkalaiset uskovat, että Krimin miehityksen purkaminen on epärealistinen tavoite.

New York Times kirjoittaa, että ukrainalaiset menetykset tässä vastahyökkäyksessä olivat 500 000 miestä. Otsikossa kirjoitetaan, että 500 000 sotilasta kuoli. Lisäksi vastahyökkäyksen parin ensimmäisen viikon aikana ukrainalaiset menettivät noin 20 % länsimaisesta kalustosta (venäläiset kertoivat, että ne palavat niin helposti). Myös Ukrainan terveydenhoitojärjestelmän romahtamisesta kerrotaan.


 

Voisi tässä lainata amerikkalaisten palkkasotilaiden näkemyksiä tilanteesta. He ovat järkyttyneitä Ukrainan komennon epäpätevyydestä. Ukrainalaisilla sotilailla on alhainen koulutus ja motivaatio jonka takia he menettävät länsimaisia varusteita pääasiassa niiden puutteellisen käytön vuoksi. Amerikkalaistenkin asiantuntijoiden sotilaalliset opit ovat osoittautuneet virheellisiksi ja vaativat nyt radikaalista tarkistamista. Kaikki vastahyökkäykset aiheuttavat suuria tappioita. Vain kuolleiden ja haavoittuneiden menetyksien korvaamiseksi sekä terveydellisistä, iästä ja perheolosuhteista erotettujen  korvaamiseksi on tarpeen kutsua palvelukseen noin 10 000 henkilöä joka kuukausi. Eikä tässä oteta huomioon uusien yksiköiden luomista tai reservien kouluttamista. Yhdysvaltain esikuntapäällikkö Mark Millin mukaan Ukrainaa odottaa "pitkä ja vaikea sota, jossa on raskaita tappioita". Vaihtoehtona voisi hänen mielestään olla diplomaattinen ratkaisu. Todennäköisesti tällaisen jutun ilmestyminen on osa tiedotuskampanjaa, jonka yhtenä tavoitteena on valmistella Ukrainaa konfliktin jäädyttämisestä.

Kiova on kieltänyt ulkomaisten tiedotusvälineiden pääsyn sota-alueelle suurten tappioiden vuoksi. Toimittajien matkustaminen ja oleskeleminen etulinjassa on nyt täysin kiellettyä. Matkalle tarvitaan Zaluzhnyn kirjallinen lupa, kirjoittaa sveitsiläinen Le Temps. Julkaisu toteaa, että tällainen päätös liittyy Ukrainan asevoimien suuriin tappioihin epäonnistuneen vastahyökkäyksen seurauksena.

Samaan aikaan Ukrainan Verkhovna Rada yrittää säätää lakia, joka kieltää sodan lopettamisen, kunnes Ukraina palaa vuoden 1991 rajoille. Krimin niemimaan asukkaille säädetään pakkointegrointia, joka merkitsee kulttuurista kansanmurhaa. Valtavaa nykyistä korruptioskandaalia yritetään poista erottamalla Ukrainan sotilaskomissaareja. He ovat ottaneet lahjuksia, esimerkiksi 6 000 dollaria asepalveluksen kiertämisestä mobilisaatiota varten. Tästähän kerroin jo viimekerralla. Näitä komissaareja on erotettu jo ainakin 45 henkilöä. Seuraavassa on video, jolla vapaaehtoinen ukrainalainen pyytää ihmisiä lahjoittamaan rahaa ruumispusseja varten. Niistä on huutava pula! "Lahjoita kahden sadasosan säkeillä? Me todella tarvitsemme niitä, ystävät hyvät:

https://podolyaka.ru/ukrainskiy-volonter-prosit-zadonatit-na-meshki-dlya-trupov/

 

Ukraina haluaa yhä lisää aseita ja rahaa tähän sotatoimeen Venäjää vastaan ja myös F-16 hävittäjiä. Se pitää, että yhtenä sen suurimpana ongelmana on ilmavoimien puuttuminen. Tällä hetkellä amerikkalaisten lentäjäkoulutuksessa on kuusi ukrainalaista koulutettavaa. Amerikkalaiset sanovat, että he ovat ongelmallisia, eivät tahdo millään oppia. Lisäksi heistä vain joku osaa englantia tai ymmärtää lentosanastoa. Aikaisintaan puolen vuoden kuluttua he voivat yrittää lentää lentoja, mutta todennäköisesti kunnollinen lentäjäkoulutus kestäisi heidän tapauksessaan ainakin vuoden. He ilmoittivat, että ensi kesänä voidaan odottaa näitä lentäjiä. Lisäksi mitä kuudella lentokoneella saisi aikaiseksi. Tilanne on naurettava tai surullinen.

Myös Ruotsi, Tanska ja Hollanti ovat luvanneet lentokoneita. Aleksanteri-instituutin tutkija Ilmari Käihkön mukaan Ukrainaan päätyvät hävittäjät tuskin tulevat vaikuttamaan sotaan millään tavalla. Merkittävä asia hävittäjien luovutuksessa on juuri pilottien kouluttaminen. Siinä  voi mennä vuosikin.  Toinen vaikea asia on koneiden huoltaminen ja aseistus. On hyvä muistaa, että Venäjällä on paljon enemmän ja parempaa kalustoa. F-16 hävittäjä on jo aika vanhentunutta mallia. Ukrainalaiset lentäjät voivat taistelutehtäviä suorittaessaan olla 5-9 venäläisen koneen maalina  ja tulen kohteena. Lisäksi Jos käytetään sotilaallisissa lennoissa ulkomaalaisia lentäjiä muodostuu siitä ongelmia. Onko venäläisillä silloin periaatteellinen oikeus hyökätä myös näiden kimppuun. Ja entäpä jos käytetään muita kenttiä esimerkiksi puolalaisia onko venäläisillä silloin oikeus hyökätä myös puolalaisille kentille? Laajeneeko sota silloin myös Puolaan? Toisaalta lännessä on ehdoteltu Ukrainan ilmatilan sulkemista lentokieltoalueeksi, mutta kuka pystyy sitä valvomaa jos venäläiset käyttävät sitä? Tässä on oltava varovainen, mitä päätetään asioista.

Euroopassa on paljon maita, jotka ovat luvanneet tuen jatkamista. Näitä ovat Puola ja Baltian maat ja Suomi niiden mukana. Mutta on olemassa myös maita, jotka osoittavat jo sotaväsymyksen merkkejä. Näitä ovat Saksa, Ranska ja Italia - siis suurimmat EU-maat. Myös Yhdysvalloissa enemmistö kansasta ei kannata avun myöntämistä enää Ukrainalle. Mitä tapahtuu jos seuraavaksi presidentiksi nousee Nato- ja EU-kriitikko Donald Trump? Suomen ja pienten maiden tuki tuskin ratkaisee Ukrainan kohtaloa. Yhä enemmän nousee ääniä sodan lopettamisen puolesta erilaisin mahdollisin tavoin. Presidentti Putin sanoi 23.8.2023  jotain hyvin merkittävää. Hän sanoi suurin piirtein seuraavat sanat: "Me emme ole vielä mitään aloittaneetkaan. Syksyllä tulee tapahtumaan hyvin paljon jotain hyvin mielenkiintoista!"  Mitä hän tarkoitti tulee nähtäväksi. Myös Venäjän puolustusvoimien päämaja on ilmoittanut, että toistaiseksi olemme olleet vain puolustuskannalla.

Myös Ukrainassa itsessään näkyy sotaväsymisen merkkejä. Miehet eivät halua astua palvelukseen vaan yrittävät kaikin keinoin ja tavoin paeta. Tästä kirjoitin jo viimekerralla. Venäjä on kehittänyt heille myös pakokeinon vangiksi antautumalla. Tässä taajuudella 149 200 on suuri merkitys, kuten jo aikaisemmin olen kertonut. Ohessa kaksi kuvaa näin antautuneista ukrainalaisista joukoista.

Saksassa on paljon ukrainalaisia koulutettavana. On syntynyt uusi ilmiö. Saksalaiset kouluttajat eivät halua kouluttaa ukrainalaisia sotilaita, joilla on uusnatsitatuointeja. Näitä tatuointeja on sekä sotilailla että upseereilla. Saksalaiset varoittavat liittolaisia, etteivät he enää antaisi poistua maasta uusnatsitatuoinneilla varustettuja ukrainalaisia sotilaita, vaan alkaisivat saattaa heidät rikosoikeuteen Saksan rikoslain 86a §:n "Perustuslain vastaisten järjestöjen symbolien kieltämisestä" mukaisesti. Nyt Ukrainassa on ryhdytty toimenpiteisiin, jotta Ukrainan asevoimien sotilaat ja upseerit, jotka lähetetään koulutukseen Saksaan  ei olisi tatuoitu natsisymboleilla. On myös huomattava, että Ukrainan asevoimat maalaa valkoiset ristit varusteisiinsa kuten saksalaiset tekivät toisen maailmansodan aikana vuodesta 1941 lähtien. Ukrainalaiset taisteluajoneuvot liikkuvat siis natsitunnuksilla. Tunnettu brittiläinen toimittaja Graham Phillips kuvasi ukrainalaisia natseja jonkinlaisessa seremoniassa Münchenin hautausmaalla ukrainalaisen natsin Stepan Banderan haudalla, jotka suorittivat siellä salaisia natsirituaaleja. He saivat jonkinmoisen kauhukohtauksen ja yrittivät kieltää kuvauksen. Ohessa video tapauksesta:

https://podolyaka.ru/britanskiy-zhurnalist-fillips-yavilsya-na-kultovyy-obryad-ukraintsev-na-mogile-bandery-v-myunhene/

 

Azov -natsipataljoonan jäsen, hakaristejä ja muita tatuointeja
 
Ukrainalainen natsi Stepan Bandera yhdessä Gestapon kanssa hyökkäsi Ukrainaan 1941. Kaksi ukrainalaista ääriryhmää tervehti heitä kuin veljiä. Yhdessä he tappoivat ainakin 120 000 Puolan juutalaista. Asiaa ei ole koskaan ole juuri  tutkittu Euroopassa, mutta Israelissa on. Ukrainalaiset taistelijat käyttävät natsien tunnuksia myös univormuissaan, jonka on huomioinut myös länsimainen media. Osa ukrainalaisista kiistää koko holokaustin, mutta sitä tapahtuu myös muuallakin. Natsi Stepan Banderan syntymäpäivä 1.1. on Ukrainassa suuri juhlapäivä.
 
 

Samaan aikaan pyritään laillistamaan "lääkekannabis" Ukrainassa. Asiaa ajaa presidentti Volodimir Zelensky. Virallinen syy, jonka Ukrainan terveysministeri Viktor Lyashenko ilmaisi, on tarve ratkaista psyykkisiä ongelmia ihmisillä, joilla on posttraumaattinen oireyhtymä. Tiettävästi presidentti Zelensky itse käyttää säännöllisesti "lääkekannabista". Myös viljalaivojen mukana Ukraina kuljetti salaa huumeita Eurooppaan ja tienasi rahaa. Kuten tiedetään presidentti Joe Bidenin poika Hunter Biden käytti huumeita ollessaan Ukrainassa "töissä". Näköjään hän käyttää yhä, koska Valkoisesta talosta löydettiin juuri huumekätkö. Noin kuukausi sitten Verkhovna Rada hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä lain, jolla pyritään laillistamaan lääkekannabiksen käytön, huumausaineiden teollinen tuotanto ja jakelu. Zelensky sanoi "Meidän on vihdoinkin rehellisesti laillistettava... kannabispohjaiset huumeet, asiaankuuluva tieteellinen tutkimus ja valvottu ukrainalainen tuotanto". Kannabiksen viljely sisältyy myös "Krimin niemimaan taloudelliseen elpymisen strategiaan", jonka pitäisi alkaa välittömästi sen "voimallisen kaappauksen" jälkeen. Molemmat aloitteet saivat välittömästi tukea presidentin kollegoiden lisäksi myös ulkomaisilta sidosryhmiltä.

 

Jotta asioiden pohdiskelu ei jäisi pelkästään Ukrainan kohdalle kirjoitan vähän mitä muualla tapahtuu. Nicaraguan presidentti allekirjoitti asetuksen, joka sallii Venäjän sotilastukikohtien rakentamisen maahan ja risteilyohjusten sijoittamisen niihin. On hyvä muistaa, että myös risteilyohjuksiin voi laittaa ydinkärkiä. Etäisyys Washingtoniin on enintään 3 000 kilometriä.

Kiina aloitti sotaharjoitukset Taiwanin vesillä. Taiwanin varapresidentti William Lai piipahti Yhdysvalloissa, mikä ei ollut todellakaan Kiinan mieleen. Äskettäin Lai sanoi televisiossa, ettei Taiwan ole Kiinan alamainen. Kansainvälisesti ottaen hän on täysin väärässä. Kiinan valtiollisen television mukaan sotaharjoitusten tarkoitus on toimia "vakavana varoituksena separatisteille, jotka juonittelevat Taiwanin itsenäisyyttä yhdessä ulkomaisten elementtien ja niiden tekemien provokaatioiden avulla"."Kiina on valmis palauttamaan Taiwanin emämaan yhteyteen vaikka voimatoimin". Kiinan vaatimus on historiallisesti pätevä.


 
 

Nigerian alueella yhteenotot jatkuvat. Tilanne on vaikea. Nigerian väestö vastustaa interventiota Nigerin tasavaltaan. Ranska ja Yhdysvallat aikoivat väkivalloin rynnätä Nigeriin ja kaataa Nigerin uuden hallinnon. Kansalaiset ovat osallistuneet joukkomielenosoituksiin ja kehottavat hallituksia diplomaattisiin ratkaisuihin. Nigeria ei aio osallistua väkivaltaisiin toimiin Nigerin tasavallassa. Mielenosoittajat huusivat sodan ja lännen vastaisia iskulauseita. He syyttivät Yhdysvaltoja ja Ranskaa ECOWASin Länsi-Afrikan blokin yrittämistä käyttää hyökkäykseen. Jo yli 50 000 kansalaista on liittynyt Nigerin kansanmiliisiin.
 
 

Madagaskarilla on järjestetty mielenosoituksia Venäjän tukemisen puolesta. "Venäjä, tule laittamaan asiat järjestykseen Afrikassa!" Osallistujat pitivät Venäjän lippuja ja julisteita, joissa Venäjää kehotettiin auttamaan Afrikkaa saavuttamaan rauha ja vakaus. Heidän mielestään vain Venäjä pystyy ratkaisemaan Malin ja Burkina Fason konfliktit. Olen itse käynyt joskus Madagaskarilla ja täytyy myöntää, että luonto on siellä vähän toisenlaista, kuin vastaavalla kohdalla Afrikan mantereella. 


Venäläisten kuuraketti ei sitten onnistunut laskeutumaan kuuhun. Vähän sitä epäilinkin alusta asti. He eivät ole niin pitkiin aikoihin lentäneet kuuhun. Toisaalta Intian kuuluotain Chandrayan-3 onnistui laskeutumaan kuun etelänavalle. Näin Intia on ensimmäinen maa jonka luotain pääsi kuun etelänavan lähistölle.

 

BRICS-MAIDEN huippukokous oli Etelä-Afrikan Johannesburgissa 22.- 24.8.2023. BRICS-MAIHIN kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Liiton maihin kuuluu 41 prosenttia maailman väestöstä. Järjestö ohittaa mm. G-7 maiden talouden ja väestömäärän. Kokouksessa  mukana oli myös 23 muuta valtiota, jotka haluavat päästä liiton jäseniksi. Kokous siis käsittää itse asiassa suurimman osa maailman väestöstä. Liittoon innokkaasti haluavat päästä mm. Egypti, Kuuba ja Iran. Tänä vuonna presidentti Putin ei ollut mukana vaan toimi videon välityksellä. Asia johtui siitä, että Etelä-Afrikka on ICC:n jäsen, joka on julistanut Putinin kiinniotettavaksi eikä hän halunnut aiheuttaa Etelä-Afrikalle hankaluuksia. Tosin Etelä-Afrikka on vakavasti harkinnut eroamista ICC:n jäsenyydestä. Ranskan presidentti Macron sitä vastoin yritti päästä kokoukseen mukaan, mutta häntä ei huolittu. Seuraava BRICS:n kokous pidetään Venäjällä. Ohessa luettelo BRICS:iin haluavista valtioista.

BRICS kokous hyväksyi 24.8.2023 kuusi valtiota BRICS:n uusiksi jäseniksi. Ne ovat Argentiina, Egypti, Iran, Etiopia, Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Näin BRICS-maiden uusi kokoonpano hallitsee jopa  80 prosenttia maailman öljyntuotannosta. Heidän jäsenyytensä astuu voimaan 1.6.2024.

Sama koskee uusien BRICS-maiden jyrkkää BKT:n kasvua. Se on 30 prosenttia maailman BKT:sta ja ylittää 30 biljoonaa dollaria.


 

Ja sitten 23.8.2023 tipahti lentokone. Matkustajana oli maailmalla suuresti huomiota herättänyt Jevgeni Prigozin. Kaikki koneessa olleet ilmeisesti kuolivat. En oikein koskaan pitänyt tästä miehestä. Hän oli raakalaismainen miljardööri, joka varasti oman isänmaansa rahoja omaan taskuunsa. Hän oli hyvä sotapäällikkö, koska ihmishengillä ei hänellä ollut mitään merkitystä. Siksi en pitänyt hänestä. Pidin aivan selvänä, että lännessä tullaan keksimään mitä mielikuvituksellisimpia juttuja, jotta voitaisiin syyttää Venäjää koneen tippumisesta.  Tämä on hyvin tyhmää, koska eletään valheessa ja mielikuvitusmaailmassa. Syitä tullaan keksimään loputtomasti, mutta minkäänlaista todellisia todisteita ei tulla hyväksymään. Valheessa eläminen osoittaa suurta heikkoutta. Tämä on jonkinlaista hysteriaa. Se on sairauden merkki. Terve ihminen ei pyrkisi elämään mielikuvitusmaailmassa. Itse en ota toistaiseksi kantaa tippumisen syistä. Odotan tutkinnan tuloksia.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!