maanantai 17. heinäkuuta 2023

 

SOTATOIMEN LOPPU

 


Olen ollut pienellä lomalla ja siksi en ole kirjoitellut vähään aikaan. On selvää, että viimeaikoina Euroopassa ja täällä Suomessakin on ylivoimaisesti eniten käsitelty sotilasliitto Naton kokousta Liettuassa Vilnassa 11. - 12.7.2023. Minun ei ole mitään mieltä käsitellä näitä asioita tältä samalta kannalta, mutta voisi olla hyvä tarkastella asioita myös toiselta kannalta. Se auttaa ymmärtämään asioita paremmin mitä tapahtuu ja ennen kaikkea miksi tapahtuu. Siksi pyrin kirjoittamaan ja ottamaan esille asioita myös vastakkaiselta kannalta. Mutta aluksi eräitä yleisluontoisia huomioita tämän kokouksen ympäriltä. Yritän kirjoittaa hyvin kevyesti.

 

Kuuluisin kuva kokouksesta. Huomaa pres. Zelenskyin ilme kun hän huomaa jääneensä kaiken ulkopuolelle! Kaikki ovat kääntäneet selkänsä hänelle jopa hänen vaimonsa.


 Ensimmäinen on ilman muuta Ukrainan presidentin Zelenskyin toivon pettäminen lupauksesta päästä Naton jäseneksi. Hänelle annettiin lukemattomia ehtoja ennen kuin pääsee varsinaiseksi Naton jäseneksi jos koskaan. Hänen pettymisensä näkyy suoraan kasvoista lukemattomista hänestä otetuissa kuvissa. Lisäksi lännen lehdistö on varsin laajasti käsitellyt erilaisissa pilakuvissa hänen suhdetta Natoon. Näistä tässä ihan muutamia esimerkkejä.



 Ukrainalta on pitkin kesää odotettu vastaiskua kohti venäläisiä joukkoja, mutta näistä ei juuri ole tullut mitään. Varsinkin 11. ja 12. päivinä Ukraina yritti näyttää Vilnan kokoukselle voimakkailla hyökkäyksillään, että kyllä Ukraina pystyy, mutta todellisuudessa minkäänlaisia saavutuksia ei tullut. Venäjä pystyi torjumaan kaikki hyökkäykset ja vieläpä eteni itse joillakin alueilla. Ukraina koki suuria menetyksiä iskuissaan. Nyt odotetaan Venäjän aloittavan omat vastaiskunsa Ukrainaa vastaan. 

Sitten tässä olisi hyvä pohtia mikä Nato oikeastaan on. Kaikkialla lännessä ja varsinkin natomaissa sanotaan, että Nato on puolustusliitto. Sitä se ei missään nimessä ole eikä koskaan ole ollutkaan. Kaikkialla mihin se on mennyt se on aina hyökännyt. Esimerkkejä on lukemattomia, joista mainittakoon Jugoslavian sota, hyökkäykset Irakiin, Afganistaniin, Syyriaan ja Libyaan jne. Missään en ole ikinä nähnyt tai kuullut, että se olisi ryhtynyt minkäänlaiseen puolustussotaan. Afganistanin sodassa Nato sai selkäänsä, muissa näistä valtioista sota jatkuu yhä. Nato ei ole voittanut yhtään käymäänsä sotaa - no paitsi ehkä Jugoslavian sodan.

Entäpä nyt Ukrainassa? Tästä sanotaan, että Nato ei ole sodan osapuoli. Se vain aseistaa ja rahoittaa tätä sotatointa. Lisäksi se kouluttaa sotilaita ja sillä on kouluttajia ja myös vapaaehtoisia taistelijoita Ukrainassa. Jos katsotaan todellisuutta silmiin Nato on selkeästi jo Ukrainassa. Siis Ukraina ei päässyt Natoon, mutta Nato on mennyt Ukrainaan. Tausta on kuitenkin syvempi.

Yhdysvallat on hallinnut maailmaa 1990 -luvun alusta lähtien. Nyt maailmaan on noussut valtioita ja liittoja, jotka haluavat haastaa tämän kyseenalaiseksi toimeksi. Yhdysvallat ei enää ole yksinvaltainen hegemonia maailmassa. Näitä haastajia ovat esimerkiksi Venäjä ja Kiina. Venäjä on kuitenkin heikompi kuin Kiina, joten sen kimppuun on helpompi päästä. Tähän operaatioon Yhdysvallat on jälleen valinnut Naton. Kuitenkin voisi olla kohtalokasta, jos Nato olisi suoraan käynyt asiaan käsiksi, koska Venäjä on maailman suurin ydinasevaltio. Se olisi mitä todennäköisimmin johtanut ydinaseiden käyttöön. Ydinaseet ovat sen turva.  Joten toimeen valittiin Ukraina. Ensiksi Venäjä ympäröitiin lännestä käsin natovaltioilla. Siis Yhdysvallat määrää mitä tehdään, Nato toteuttaa ne ja kaikki tapahtuu Ukrainan verellä. Nyt Yhdysvallat on suunnittelemassa toista Natoa Kiinan läheisyydessä ja uhriksi ollaan valitsemassa mahdollisesti Taiwania. Tosin Kiina on parhaillaan varustautumassa voimakkaasti mm. lisäämällä ydinaseitaan.

Ukrainan väkiluku on vähentynyt voimakkaasti. Yli 7 miljoonaa ukrainalaista on siirtynyt Venäjälle ja yli 8 miljoonaa muualle Eurooppaan. Suurin osa heistä ei halua koskaan enää palata Ukrainaan. Venäjään siirtyneiden on helppo saada Venäjän kansalaisuus, mutta Eurooppaan siirtyneistä selvästi halutaan joskus päästä eroon. Euroopassa on järjestetty lukuisia mielenosoituksia ukrainalaisia vastaan esimerkiksi Saksassa ja Tsekeissä, koska heidän ei haluta jäävän maahan. Tsekeissähän ukrainalaiset suljettiin aluksi eräänlaisiin keskitysleireihin. Meillä Suomessa ei toistaiseksi tämmöistä ole näkynyt vaikka ukrainalaisille annetaan kaikki ilmaiseksi, ruoka, asunnot, vaatteet jne. Omille köyhille ei anneta mitään. Euroopassa on alkanut ilmetä empimisen merkkejä siitä jospa Ukraina häviää tämän sodan. Selvästi länsi on pettynyt Ukrainan tämänhetkisiin saavutuksiin.

On selvää, että ukrainalaiset  ovat paenneet sotatoimia. Varsinkin miehet eivät halua osallistua sotaan. Siksi Ukrainan rajoille on laitettu sulut, että taisteluikäiset 17 - 64 -vuotiaat miehet eivät pääsisi pakenemaan Ukrainasta. Jotkut pukeutuvat jopa naisiksi, jotta pääsisivät rajan yli. Siitä huolimatta miehet yrittävät välttää armeijaa ja heitä metsästetään joka puolella Ukrainaa erilaisilla sotilaspartioilla. Olen kirjoittanut tästä jo lukuisia kertoja aikaisemminkin. Kuolleisuus Ukrainan armeijassa on todella suurta. Ohessa on kuvaluettelo ukrainalaisista upseereista, jotka ovat saaneet surmansa kahden viikon aikana. En laita upseereiden nimiä eettisistä ja moraalisista syistä, mutta jos epäuskoa löytyy voin liittää myös nimet  mukaan.







1. everstiluutnantti - Ukrainan asevoimien 115. prikaatin 138. pataljoonan komentaja;
2. everstiluutnantti - SBU:n Tšernivtsin alueen osaston A-yksikön apulaispäällikkö;
3. Majuri - Ukrainan asevoimien moottoroidun jalkaväkipataljoonan apulaiskomentaja;
4. Majuri - Ukrainan puolustusministeriön tiedustelupääosaston upseeri;
5. Majuri - Ukrainan asevoimien moottoroidun jalkaväkipataljoonan komentaja;
6. Majuri - Ukrainan asevoimien 24. erillisen koneistetun prikaatin koneellisen pataljoonan apulaispäällikkö;
7. Majuri - Ukrainan asevoimien 12. erillisen armeijan ilmailuprikaatin ohjusaseiden korjausinsinööri;
8. Kapteeni  - Ukrainan asevoimien koneistetun pataljoonan komentaja.

 

Koska kuolleisuus Ukrainan armeijassa on suurta sotilaat pyrkivät rintamalla monesti antautumaan venäläisille mahdollisimman pikaisesti, jotta henki säilyisi. Tätä vaikeuttaa suuresti se, että omat upseerit  pyrkivät ampumaan ne, jotka yrittävät antautua venäläisille. Ukraina sai lännestä suuren määrän Leopard  ja Bradley tankkeja. Venäjä oli hyvin yllättynyt miten helppoa niiden tuhoaminen on. Siellä suorastaan kilpaillaan kuka saa tuhota seuraavan tankin varsinkin Leopardin. Neljän ensimmäisen päivän aikana niitä tuhottiin todennäköisesti yli 30 % annetusta määrästä. Tuloksena on, että kukaan ukrainalainen ei halua enää astua tankin miehistöksi, koska se tietää melkein varmaa kuolemaa. Lännessä puhutaan, että Ukraina on pilannut länsimaiden aseiden maineen. Enää näitä ei käytetä useinkaan suoraan eturintamalla vaan niitä säästetään tärkeitä kohteita vastaan. Tämä tietää suuria miehistömenetyksiä eturintamalla.  Seuraavalla videolla 8 hengen ukrainalaisryhmä ilmoittaa haluavansa antautua venäläisille. Ukrainalaisen prikaatin 128. asevoimien ryhmä, joka jäi kiinni maihinnoususta, otti yhteyttä venäläiseen 58. armeijan armeijaan humanitaarisella radiotaajuudella. Venäläisille joukoille ilmoitetaan, että tulta ei saa avata, jos joukko antautuu.

https://podolyaka.ru/zazhataya-v-posadke-gruppa-vsushnikov-128-brigady-svyazalas-s-voennymi-58-armii-na-gumanitarnoy-radiochastote/

  

Seuraavassa on video, jolla kaikki ukrainalaiset taisteluvaunut on tuhottu. Jäljellä on vain pari autoa, johon kaikki ukrainalaiset yrittävät ahtautua, mutta yksi ei sovi mukaan ja putoaa pois. Vähällä auto on ajaa hänen ylitseen. Kannattaa katsoa, video on hauska.

https://podolyaka.ru/vsushniki-kinuli-pobratima-kotoromu-ne-hvatilo-mesto-v-mrap/

 

Sitten video suomalaisesta taistelijasta, joka yrittää päästä aidan toiselle puolelle, mutta edes käsikranaatista ei ole apua. Vittu...

https://podolyaka.ru/finskiy-naemnik-i-ukrainskiy-zabor/

 

No entäpä vastakkainen puoli eli venäläiset, miten he suhtautuivat Vilnan kokoukseen? Ensinnäkin todettiin, että kokous ei ollut mikään yllätys. Kokous ei lähentänyt rauhaa tippaakaan. Sodan koko paino tulee Länsi-Euroopan niskoille. Nato käyttää Ukrainaa hyväkseen. Länsi ei halua sotaan Venäjää vastaan, siksi se työntää aseita Ukrainaan. Taistelkoon Ukraina heidän puolestaan. Aseet tulivat vähitellen Ukrainaan ja paranivat vähitellen. Se on merkinnyt sitä, että sota pitenee. Leopardien metsästys on alkanut. Natoa ei voi olla olemassa ilman vihollista esim. Venäjää. Jos lopetettaisiin Ukrainan aseistaminen sota päättyisi parissa viikossa. Suurinta huomiota kuitenkin osoitettiin sille, että Zelenskyi ei saanut tahtoaan läpi eli lupausta päästä Naton jäseneksi suoraan. Sehän olisi merkinnyt sotaa Naton ja Venäjän välille. Aseistusta kyllä luvattiin johon palaan myöhemmissä kirjoituksissani.

Suurempaa huomiota herätti Venäjällä tuona aikana liittoneuvoston puheenjohtajan Valentina Matvijenkon ja poliittisen lähetystöryhmän vierailu Kiinassa, joka tapahtui juuri samaan aikaan kuin Vilnan kokous eli 11. - 12.7.2023. Matvijenko tapasin Kiinan presidentin Xi Jinpingin, jonka kanssa neuvoteltiin poliittisesta tulevaisuudesta ja yhteistyöstä kaikilla aloilla Venäjän ja Kiinan välillä. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Xi Jinping tapaavat ensisyksyn aikana. Todettiin, että maiden väliset suhteet ovat erinomaiset. 

 

Toinen mielenkiintoa herättävä seikka oli Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin vierailu Jakartassa Indonesiassa Asean maiden pääministerien kokouksessa 13. -  14.7.2023. Hän tapasi useiden maiden pääministerit ja edustajat, joista tärkeimmät olivat tietenkin Indonesian, Kiinan ja Intian edustajat. Kansan keskuudessa hän oli hyvin suosittu jopa niin, että suostui tulemaan kuvattavaksi heidän kanssaan. Nämä kaksi aihetta olivat Venäjällä suuremman kiinnostuksen kohteina kuin Vilnan kokous.


 

Vilnan kokouksen toivoton ilme





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!