torstai 6. heinäkuuta 2023

 

SOTAKO?

 

 
Katso presidentti Bidenin poskea! Lopussa selostan mitä on tapahtunut.
 
On mielenkiintoista aloittaa uusi kirjoitus. Otsikko on vähän monimielinen ja harkitsin sitä jonkin aikaa, mutta kun en muutakaan keksinyt olkoon siinä. Wagnerilaisista on pohdittu meillä monessa välineessä, mutta koska tiedottaminen on vähän yksipuolista tietoisena siitä kirjoitan minäkin sen  mitä olen saanut lukea ja kuulla. Prigozhin on nyt Valko-Venäjällä ja hänestä ollaan vaiti. Muiden Wagnerilaisten on ollut pakko allekirjoittaa sopimus Venäjän armeijan kanssa, muuten he eivät saa aseita eivätkä varoja toimintaansa varten. Tämä koskee kaikkia Wagnerilaisia myös heitä, jotka työskentelevät eri puolilla maailmaa esimerkiksi Afrikassa. Sanotaan, että ainoa, joka ei ole allekirjoittanut sopimusta on Prigozhin itse. Tosin jos he eivät allekirjoita sopimusta ovat he täysin vapaat eroamaan. Kuulema ainoakaan Wagnerin upseeri ei ole tehnyt niin. Pietarin päämaja on lopetettu.
 
 
Putin kansan joukossa. Suosio on vahva.

Puhutaan paljon Venäjän presidentti Putinin asemasta. Sanotaan sen jopa horjuvan. Tämä on tyypillistä länsimaista eräänlaista toiveajattelua. Toivotaan tätä, vaikka asiat voivatkin olla tismalleen toisin päin. Jospa Putinin asema vahvistuukin tästä tapauksesta ja hän saa yhä vahvemman aseman venäjän hallinnossa ja demokratiassa. Vastustajia tulee yhä vähemmän ja he poistuvat huomatessaan olevansa väärällä tiellä. Presidentti Putinin kannatus ainakin kansan keskuudessa  on noussut näiden tapahtumien ansiosta. Kansa on lujasti ja yhtenäisesti Venäjän ja Putinin takana. Putin kävi kansan joukossa 28.6.2023 ja kansa vannoi uskollisuutta  ja kannatusta Putinille. Kansan mielestä Putin oli tehnyt täysin oikein laittaessaan lailliset suitset Wagner järjestölle.
 

Venäjä on vahvistanut 17.6.2023, että se on siirtänyt ensimmäiset taktiset ydinaseensa Valko-Venäjälle kuten aikaisemmin oli sovittu. Talousfoorumissa puhuneen presidentti Putinin mukaan loputkin sopimuksen mukaiset taktiset ydinaseet sijoitetaan Valko-Venäjälle vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä siirtää ydinaseitaan valtionsa ulkopuolelle Neuvostoliiton romahdettua. Tämä on selkeä muistutus lännelle, että pitäkää varanne. Putin on sanonut, että äärimmäiset keinot tulevat kysymykseen silloin, kun Venäjän olemassaoloa uhataan. Venäjällä on maailman suurin ydinasearsenaali. -"Meillä on enemmän ydinaseita kuin Nato-mailla. He tietävät sen ja yrittävät alati saada meidät neuvottelemaan niiden vähentämisestä. Paskat siitä, kuten kansan keskuudessa sanotaan," Putin sanoi Financial Times -lehden mukaan.

Euroopassa on oltu huolissaan ydinaseiden määrästä. Venäjä ei ole jatkanut Start -sopimusta, jonka aikoinaan presidentti Trump sanoi irti. Naton pääministeri Jens Stoltenberg väitti, että Venäjä on viime vuosina rikkonut asevalvontasopimuksia ja lähtenyt pois niistä. Mutta Venäjällä ei ollut niissä juuri minkäänlaista sananvaltaa niin miksi se olisi ollut mukana niissä? Toisaalta se on käyttänyt irtisanomisiaan vastasanktioina lännen sanktioille. Näillä sopimuksilla olisi ollut pelkkää haittaa Venäjälle. Sitä paitsi ne ovat takuu, ettei sitä vastaan hyökätä. Institute for the Study of War (ISW) mukaan on erittäin epätodennäköistä, että taktisten ydinaseiden siirtäminen Valko-Venäjälle ennakoisi jotenkin tilanteen eskaloitumista. Sitä paitsi on otettava huomioon, että Yhdysvalloilla on Euroopassa ainakin viidessä maassa ydinaseita, jotka ovat olleet siellä jo kymmeniä vuosia, eikä näistä kukaan sano siitä mitään. Niitä on Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Italiassa ja Turkissa. Näistä olisi pitänyt puhua jo aikoja sitten. Niitä vastaan osoitettiinkin aikoinaan voimakkaasti mieltä mm. 1960- ja 1970- luvuilla. Mm. Uusi suomi kirjoitti tästä "Rajoitetusta ydinsodan" uhasta jo 22. lokakuuta 1981. Alla lehtileike.

 
Uuden suomen sivu 22. lokakuuta 1981.
 
Yhdysvaltain tällä hetkellä Euroopassa sijaitsevat ydinaseet.
 

Tässä vaiheessa olisi mielenkiintoista käydä läpi Ukrainan ja Venäjän välisen sotaoperaation syitä ja vaiheita. Tietenkin tässä on täysin mahdotonta täysin aukottomasti käydä niitä läpi, joten ehkä pieni yleisluontoinen kertaus voisi olla järkevää. On täysin selvää, että lännellä ja Ukrainalla on täysin erilaiset käsitykset tapahtumista kuin Venäjällä. Joten aloitan lännen käsityksistä. Lännen käsitysten mukaan kaikki alkoi helmikuussa 2014 Ukrainan vallankumouksella. Tällöin Venäjä valtasi Krimin niemimaan ja Donetskin ja Luhanskin alueet julistautuivat itsenäisiksi, joita Ukraina eikä länsi hyväksyneet. Ukraina kokosi kahdesti vuosina 2014 ja 2015 sotajoukot näitä alueita vastaan ja hyökkäsi alueille.  Venäjä tuli vähitellen näiden kahden alueen avuksi ja Ukrainan sotajoukot lyötiin. Tälle alueelle syntyi epämääräinen rauha, joka rikkoontui jatkuvasti. Jonkinmoiset sotatoimet jatkuivat käytännöllisesti katsoen ilman taukoja. Vuoden 2021 lopussa Venäjä alkoi lisätä joukkojaan Ukrainan rajan välittömässä läheisyydessä. Sitten 24. helmikuuta 2022 Venäjä aloitti sotilaallisen operaation Ukrainaan. Ja tätä on jatkunut yhä tähän päivään saakka.

Venäjällä on täysin toisenlainen kuva tapahtumista. Kaikki alkoi jo 1991, jolloin Neuvostoliitto hajosi ja Venäjä syntyi. Tällöin Yhdysvallat lupasi, että Nato ei lähene Venäjän rajoja "tuumaakaan", kuten tuolloin sanottiin. Venäjä lupasi pysyä rauhallisena, mutta sillä oli tuolloin heikot johtajat, jotka eivät oikein kyenneet hoitamaan asioita. Presidentti Boris Jeltsin oli täysi alkoholisti ja Venäjä oli muutenkin kaaostilassa. Kävi juuri päinvastoin, kuin Yhdysvallat oli Venäjälle luvannut. Kaikkialla Euroopassa Nato tuli askel askeleelta lähemmäksi täysin Venäjän rajoille kiinni. Siis Yhdysvallat suoraan sanoen valehteli päin naamaa Venäjälle, joka heikosta tilastaan johtuen ei kyennyt  vastaamaan tilanteeseen. Koko Euroopan puoleinen raja oli Natossa kiinni paitsi Valko-Venäjä ja Ukraina. Lisäksi Yhdysvaltojen johdolla Nato otti Venäjän päävihollisekseen, kuten Natossa yleisesti sanottiin. Natossa puhuttiin aina, että Venäjä on sen päävihollinen.

Sitten tuli Ukrainassa Maidan 2014 ja valta kaapattiin laittomasti presidentti Viktor Janukovytsilta. Hän ei koskaan irtisanoutunut, kuten lännessä tuolloin väitettiin, vaan pakeni Venäjälle, koska hänet uhattiin tappaa. Täysin laittomasti tilalle tuli Oleksandr Turtsynov, vaikka Janukovyts oli vielä hengissä eikä ollut eronnut virastaan. Ukrainan silloisten lakien mukaan teko oli täysin laiton. Krimillä suoritettiin kansanäänestys Venäjään liittymisestä ja yli 94 prosenttia äänesti liittymisen puolesta. Näin Krim liitettiin Venäjään täysin verettömästi. Myös Donetskissa ja Luhanskissa suoritettiin kansanäänestykset ja molemmissa valtioissa Donetskissa 89,7  prosenttia ja Luhanskissa yli 70 prosenttia äänestivät itsenäisyyden puolesta. Sitten Ukrainan presidentiksi tuli Petro Poroshenko, joka kokosi sotajoukon ja lähti Itäukrainaa vastaan. Poroshenkon joukot hävisivät 2014 Itäukrainan joukoille ja suoritettiin Minskin rauhankokous 1. Mutta Poroshenko kokosi uuden joukon 2015 ja hyökkäsi uudelleen Itäukrainaan, mutta he hävisivät myöskin. Tehtiin Minskin sopimus 2, jossa jälleen sovittiin rauhasta. Mutta rauhaa ei noudatettu koskaan. Ukrainan takaajina toimivat Saksa ja Ranska, Itäukrainan takaajana toimi Venäjä.

Ukrainassa valittiin 2019 presidentiksi Volodymyr Zelenskyi, joka lupasi lopettaa sodan Itäukrainassa puolen vuoden sisällä. Kuten näemme hän ei ole pitänyt lupaustaan vaan päin vastoin sotatoimet ovat kasvaneet lähes koko Ukrainaan.  Lisäksi vaatimus päästä sotilasliitto Naton jäseneksi on kasvanut. Vuonna 2020 vaalien yhteydessä  Valko-Venäjällä yritettiin toteuttaa samanlainen vallankaappaus, kuin Ukrainassa 2014, mutta tässä epäonnistuttiin täysin. Syksyllä 2021 Zelenskyi keräsi 120 000 miehen armeijan Itäukrainan rajalle ilmeisenä aikomuksena hyökätä sinne. Ukrainan vuonna 2015 hyväksymän venäläis-ranskalais-saksalaisen Minskin sopimuksen piti tuoda rauha Donbassiin, mutta Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel myönsi toissa vuonna, että sen todellinen tarkoitus oli ostaa Natolle aikaa Ukrainan aseistamiseen. Ranskan entinen presidentti Francois Hollande on vahvistanut Merkelin näkemyksen. Venäjän presidentti Vladimir Putin reagoi pettyneesti ja sanoi uskoneensa vuosien ajan Berliinin ja Pariisin olleen vilpittömiä.

Nyt alkoi olla jo liian paljon asioita, joissa Venäjää oli  tietoisesti huiputettu ja oli ilmeisen selvää, että piti tehdä jotain. Presidentti Putin otti kirjallisesti yhteyttä Yhdysvaltoihin, Natoon ja Ukrainaan ja pyysi neuvotteluja. Kaikilta heiltä tuli tyrmäävä kieltävä vastaus. 24.helmikuuta 2022 Putin aloitti Ukrainassa sotilaallisen operaation, jonka yhteydessä liitti Donetskin , Luhanskin, Zaporizzjan ja Hersonin alueet Venäjään. Kaikissa näissä on venäjänkielinen kansallinen enemmistö. Mitään sotaa ei olisi tullut jos Ukraina olisi noudattanut Minskin 1 ja 2 sopimuksia tai esimerkiksi antanut  itsenäisyyden tai autonomian Ukrainan itäosille joilta se yritti viedä kansalaisoikeudet ja jatkoi sotatoimia yli 8 vuotta.

Kuten havaitaan näkemykset eroavat varsin paljon toisistaan. Venäjän näkemys, että sitä on huiputettu jatkuvasti tuntuu aika todelliselta kun katsoo tätä historiaa. Lännessä ei huomata tai haluta huomata näitä tapahtumia vaan ollaan niistä vaiti kenties tarkoituksella. Syytetään vain Venäjää hyökkäämisestä 2022, mutta jätetään pois kaikki tapahtumat vuodesta 1991 lähtien. Aika yksipuolinen näkemys.

Mutta sitten vielä uusi näkemys. Maailma on muuttumassa. Vuodesta 1991 lähtien on Yhdysvallat suvereenisesti pyrkinyt hallitsemaan maailmaa. Sillä on yli 800 sotilastukikohtaa ympäri maapallon (joidenkin tietojen mukaan yli 900). Se on sotinut jatkuvasti monessa paikassa yhtä aikaa, mutta huonolla menestyksellä. Tässä se on käyttänyt apuna sotilasliitto Natoa. Mutta nyt maailman muuttuessa maailmaan kasvaa uusia vahvoja keskuksia kuten esimerkiksi Venäjä ja Kiina. Muita on tulossa jatkuvasti lisää (esim. Intia). Tätä Yhdysvallat ei halua hyväksyä. Se haluaa pysyä suvereenina yksinvaltiaana ja hallita maailmaa ns. "länsimaisen demokratian" (mutta lähinnä sotilaallisesti) avulla. On selvää, että tulevat uudet keskukset maailmassa eivät enää tule hyväksymään tätä. Esimerkiksi Eurooppa voisi olla ihan hyvin yksi näistä keskuksista mutta vain ilman Yhdysvaltoja. Venäjän ja Kiinan muodostama liittoutuma haastaa vahvasti Yhdysvaltojen auktoriteettia. Ukrainan sotaoperaatio on suora seuraus tästä kehityksestä ja sopii Yhdysvalloille erinomaisesti. Kiinassa on Taiwan. Kaikki voi kärjistyä kolmanneksi maailmansodaksi.

Meillä täällä länsimaissa on sellainen erheellinen käsitys, että meidän demokratiamme on kehityksen huippu ja kaikkien maailmassa olisi noudatettava sitä. Ihan yhtä hyvin vaikka kiinalainen kommunismi tai venäläinen kansojen yhteenkuuluvuuden ja tasa-arvoisuuden tunnustaminen voisivat olla kehityksen huippuja omilla alueillaan ja kaikki voisivat elää yhdessä rauhassa rinnakkain. Itse asiassa tämä "länsimainen demokratia" tarkoittaa lähinnä rahan valtaa. Mitään tasa-arvoa tai sananvapautta se ei tarkoita. Tässä demokratiassa maailman kymmenen rikkainta omistaa puolet maailman omaisuudesta ja suut pistetään tukkoon jos puhuu totuutta kuten Julian Assange tai Edward Snowden. Assangea uhkaa 175 vuoden tuomio Yhdysvalloissa. Köyhät ihmiset kuolevat nälkään ihan tänä päivänä. Yhdysvalloissa on maailman suurimmat vankilat ja maailman eniten vankeja. Vankiloissa on myös alaikäisiä.

Newsweek parkaisee: "Lähes 90 prosenttia maailmasta ei seuraa meitä Ukrainassa"! Maailman väestöstä  87 prosenttia ei seuraa Yhdysvaltoja ja EU:ta eli länttä sen toimissa Ukrainassa ja jotkut maat jopa liittoutuvat Venäjän kanssa. Näin kirjoittavat Michael Gfoeller ja David Rundell Newsweekissä. Ja oikeassahan he ovat. Tämä olisi hyvä ottaa huomioon myös meillä Suomessa. Lehden mukaan globaalien poliittisten ja taloudellisten liittoutumien järjestelmä on muuttumassa. Vaikka Yhdysvallat ja sen lähimmät liittolaiset Euroopassa ovat asettaneet kovia pakotteita Moskovalle, 87 prosenttia maailman väestöstä on kieltäytynyt seuraamasta niitä. Maat, jotka aikaisemmin olivat kumppaneita tai liittoutumattomia ovat muuttuneet monilinjaisemmiksi. Talouspakotteet ovat yhdistäneet  vastustajamme yhteiseen vastarintaan. Newsweekin mukaan tämä koskee eniten energiamarkkinoita. Tässä sanktioiden verkosta tulee seula.

Toisaalta Bloomberg taas kirjoittaa, että EU kääntää uusilla Venäjän vastaisilla pakotteilla Venäjän kumppanit EU:ta itseään vastaan. Venäjän vastaiset pakotteet, jotka on suunnattu Venäjää auttavia kolmansia maita vastaan, vahingoittavat niiden suhteita EU:hun ja vain lähentävät niitä Moskovaan kirjoittaa Bloomberg useisiin eurooppalaisiin diplomaatteihin viitaten. Euroopan komissio  haluaa ottaa käyttöön rangaistusmekanismin valtioille, jotka eivät ryhdy toimenpiteisiin estääkseen Moskovaa kiertämästä vientirajoituksia. Kieltojen kriteerit  ovat melko epämääräisiä, joten soveltaminen käytännössä tulee olemaan yhä vaikeampaa. Mekanismi ei näytä olevan vakava hillitsevä voima. Esimerkiksi Unkari ilmoitti , että pakotteet haittaavat Eurooppaa paljon enemmän ja rajoitukset tulevat olemaan "todellinen testi Euroopalle itselleen".

Sitä paitsi EU:kaan ei ole yhtenäinen. Noin 12 EU -maan ulkoministeriön ilmoittivat, että uusien pakotepakettien käyttöönotto aiheuttaisi enemmän vahinkoa itse unionille kuin Venäjälle. Euroopan maat tarvitsevat venäläisiä lannoitteita, joita tarvitaan elintarvikkeiden maailmanmarkkinahintojen nousun hillitsemiseen, harvinaisia ​​maametalleja auto- ja lentokoneteollisuuteen, radioaktiivisia isotooppeja lääkkeisiin, uraanisauvoja ydinvoimaloihin, titaania lentokoneiden valmistukseen ja muita kriittisiä raaka-aineita. Venäjän energiavarojen hylkääminen tarkoittaa, että Euroopasta tulee maailman korkeimpien energiakustannusten alue. Tämä heikentää vakavasti Euroopan teollisuuden kilpailukykyä. Se on jo nyt menettämässä kilpailua yrityksille muualla maailmassa. Tämä prosessi on jo alkanut. Myös itse Yhdysvallatkaan ei noudata pakotteita. Se tarvitsee mm. titaania lentokoneisiinsa  ja ydinvoimasauvoja voimaloihinsa Venäjältä ja paljon muuta.

Parhaillaan odotetaan Ukrainan vastahyökkäyksen alkamista. Joidenkin mielestä se on jo alkanut. Yhdysvallat ja länsi antoi valtavan määrän aseita ja varoja ja odottavat nyt Ukrainalta tuloksia vastahyökkäyksestä. Toistaiseksi tuloksia ei ole näkynyt. Toisaalta Venäjä oli hyvin yllättynyt miten helppoa amerikkalaisia ja saksalaisia  Bradley ja Leopard tankkeja on tuhota. Heti kun ne ilmestyivät rintamalle niitä tuhottiin tuhottomasti. Muutamassa päivässä niistä tuhottiin ainakin 30 % annetusta määrästä. Rintamille ilmestyi panssarivaunujen hautausmaita. Nyt Ukraina on muuttanut taktiikkaansa ja ei tuo enää niitä heti ensimmäisinä hyökkäyksiin vaan käyttää sotilaitaan. Tämä merkitsee suuria ihmismenetyksiä. Tankkeja säästetään selustassa tärkeitä kohteita vastaan. Euroopassa on alkanut ilmetä empimisen merkkejä siitä jospa Ukraina häviää tämän sodan. Selvästi länsi on pettynyt Ukrainan tämänhetkisiin saavutuksiin.

 
Greta Thunberg: Putin! Älä tuhoa leopardeja!

Ukraina toivoo F-16 hävittäjiä itselleen, mutta ne alkavat olla jo vanhanaikaisia ja monet valtiot haluavat päästä niistä irti. Kuulemma ukrainalaisten lentäjien koulutus ontuu ja koulutettava aines on huonoa. Koulutusaika ei riitä saamaan kunnollisia sotilaslentäjiä. Toisaalta nykyään käytetään paljon erilaisia ohjuksia ja drooneja lentokoneiden tilalla. Esimerkiksi 27.6.2023 Venäjä teki ohjusiskun Kramatorskiin hotelliin, jossa kuoli 2 ukrainalaista kenraalia ja yli 50 korkea-arvoista upseeria, lisäksi suuri määrä ulkomaalaisia neuvonantajia, amerikkalaisia, brittejä, saksalaisia, puolalaisia ja baltteja. Mitä he siellä tekivät ei ole tietoa, mutta selvästi siellä oli jonkinmoinen kokous. Ukrainalaiset väittävät, että kuolleet olivat siviilejä mutta se on peitetarina ja epätoivoista propagandaa.

 
Kramatorskin ohjusisku: 2 kenraalia , yli 50 upseeria!

Siis Ukraina haluaa Natoon, mutta Naton säännöissä ainakin ennen oli, ettei jäseneksi voi ottaa sotaa käyvää valtiota. Muutenkaan Ukraina ei täytä lähellekään kaikkia kriteereitä Natoon liittymiselle. Mutta käytännössä jo tällä hetkellä Nato käy sotaa Venäjää vastaa Ukrainassa vaikka virallisesti näin ei ole. Nato käy sotaa ukrainalaisten verellä vaikka Ukraina ei kuulu Natoon. Jos Ukraina hyväksyttäisiin Natoon merkitsisi se sitä, että Nato kaikkien jäsenten olisi puolustettava Ukrainaa. Naton säännöissä sanotaan, että jos yhden Naton jäsenen kimppuun hyökätään kaikkien muiden Naton jäsenten olisi puolustettava sitä. Mitä tapahtuisi siis käytännössä jos Ukraina liitettäisiin nyt Natoon? Syttyisikö Euroopassa ja Yhdysvalloissa sota Venäjää vastaan? Olisiko tämä kolmas maailmansota? Käytettäisiinkö ydinaseita? Nato kokonaisuudessaan olisi ylivoimainen Venäjän joukoille. Mitä siitä seuraisi? Venäjän puolustus on ydinaseissa. Se on sen turva. Liittyisivätkö Valko-Venäjä, Iran ja muutama muu valtio sotaan? Entäpä Kiina? Ottaisiko se saman tien Taiwanin? Toisaalta Liettualta ja Latvialta on tullut mielenkiintoinen ehdotus, että he liittyisivät Ukrainan rinnalle taistelemaan Venäjää vastaan. Tämä on täysin mielipuolinen ajatus. Mikä  olisi silloin Suomen asema tässä asetelmassa, vaikka Suomi onkin ylivarustautunut. Miten kaukana maailmansota olisi tässä asetelmassa? Olisiko tämä hyvä asetelma Suomelle? Haluaako Suomi ja suomalaiset alueensa sotaan mukaan.
 
 
Viimeaikoina presidentti Zelenskyilla on ollut aika epätoivoinen ilmekasvoillaan.

 Suomi on Naton jäsen joten tiedottaminen meille on varsin yksipuolista. Olemme täysin Naton, Yhdysvaltojen ja EU:n välittämän tiedottamisen vallassa. On ilman muuta selvää, että se sisältää myös selkeää politiikkaa ja poliittista propagandaa joka merkitsee sitä, että meiltä vaietaan määrätyistä asioista tai meille välitetään jopa tarkoituksella väärää tietoa. Tämä ei missään nimessä ole puolueetonta. Tarkoitus on vaikuttaa meidän mielipiteisiimme ja käyttäytymiseen sekä tietenkin poliittiseen ajatteluun. Tähän osallistuvat esimerkiksi Helsingin sanomat, Iltalehti, Iltasanomat, kaikki televisio ja radiouutiset jne. Tutkimusten mukaan suomalaiset uskovat näihin eniten maailmassa. Olen venäjänkielentaitoinen, koska olen opiskellut sitä aikoinaan. Tarkoituksella olen pyrkinyt seuraamaan myös Venäjän uutisointia ja sen välittämiä tietoja. Olen pyrkinyt puolueettomuuteen siinä määrin kuin pystyn. Suomi kuuluu siihen 12 prosenttiin eli valtavan pieneen vähemmistöön maailmassa, joka tuomitsee Venäjän toimet. Suurin osa maailman väestöstä ei sitä tee. Olisiko aika vähitellen ruveta katsomaan asioita myös toiselta puolelta. Suomi ei missään nimessä ole puolueeton valtio eikä sen käytös ole puolueetonta. Tässä on omat vaaransa paitsi meille itsellemme, myös koko maailmaa ajatellen. Sodan loppua en tässä nyt ryhdy pohtimaan. Jääköön toiseen kertaan.

Shanghain yhteistyöjärjestön kokous pidettiin 4.7.2023. Sen jäseniä ovat Venäjä, Kiina, Intia, Kazakstan, Kirgisia, Pakistan, Tadzikistan ja Uzbekistan. Uudeksi jäseneksi tuli Iran. Jäsenyyttä odottavat Armenia, Azerbaidzan, Kambodza, Nepal, Sri Lanka, Turkki, Afganistan, Mongolia, Valko-Venäjä, Turkmenistan, Egypti ja Saudi-Arabia. Järjestön alkuperäinen tarkoitus on terrorismin, ääriliikkeiden ja separatismin torjunta. Myös tärkeällä sijalla on talous- ja energiayhteistyö.  Uudeksi päämääräksi otettiin kansallisten valuuttojen käyttö kaupanteossa, ilmeisenä tarkoituksena päästä irti dollarin käytöstä. Maailman taloudesta jo nyt sen osuus on yli 20 prosenttia ja öljyvaroista myös yli 20 prosenttia. Jo nykyinen jäsenistö ilman uusia jäseniä edustaa 40 prosenttia maailman väestöstä, joten Naton ja EU:n 12 prosenttia sen rinnalla on aika vaatimatonta.

On Suomella ja Venäjällä yksi yhteinen tekijä. Se on yksi kansanlaulu. Wikipediassa sanotaan, että melodia on pääosiltaan sama kuin Länsi-Venäjällä Smolenskin seudulla tunnettu kansantanssisävelmä Smolenski gusatšok (смоленский гусачок). Aihelma siis tunnetaan kahdella taholla. Molemmissa maissa sovituksia on lukemattomia.  Ensin suomalainen versio:

https://www.youtube.com/watch?v=nbAHzYQIf40

 
Sitten venäläinen versio:
 

Lopuksi lupasin kertoa mikä Yhdysvaltojen presidentti Bidenin poskea vaivaa. Yksinkertaisesti presidentti Biden joutuu nykyisin käyttämään öisin hengityslaitetta. Suuosa joudutaan laittamaan tiukasti kiinni kiinnityksellä, joka menee pään ympäri. Tämä jättää jäljet poskille. Siinä selitys salaperäisille jäljille poskissa. Ikää on!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!