perjantai 21. heinäkuuta 2023

 

ASEET PUHUVAT

 

Aseet puhuvat ja niillä on oma kieli. Vilnassa Liettuassa puhuivat paitsi ihmiset myös aseet. Niillä oli hyvin paljon sanottavaa ja ne puhuivat myös kansainvälisesti ja monella eri kielellä. Aina niiden ymmärtäminen ei ole kovin helppoa eikä yksiselitteistä. Niillä on myös monenlaisia vaikutuksia. Vilnassa kävi selväksi, että Ukraina on tällä hetkellä niiden vanki. Ukraina on siis aseiden vanki. Jos sille ei annettaisi aseita sitä ei olisi enää olemassa. Tosin aseiden kieltä ei aina ole helppoa ymmärtää, mutta kautta ihmiskunnan historian niiden kieltä on aina pyritty käyttämään. Joskus ne on ymmärretty täysin päin vastoin kuin oli tarkoitus. Otan esille muutamia esimerkkejä. En aloita kovin pitkältä.

Toisen maailmansodan lopussa 1945 Yhdysvallat räjäytti Japanissa Hiroshimassa ja Nagasakissa ydinpommit. Sotaan niillä ei ollut enää mitään vaikutusta vaikka Yhdysvallat on pyrkinyt niin väittämään. Japani oli jo tuossa vaiheessa  hävinnyt sodan. Tarkoitus oli toinen. Presidentti Trumanilla oli tarkoitus välittää viestiä näillä räjäytyksillä Neuvostoliitolle, että sille ei kannata pullikoida. Yhdysvaltojen mielestä Neuvostoliitto oli kehittynyt liian vahvaksi valtioksi maailmassa. Mutta Yhdysvaltojen ja Trumanin hämmästykseksi Neuvostoliittoon ja sen silloiseen johtajaan Staliniin ne  eivät tehneet mitään vaikutusta. Viesti oli täysin epäonnistunut. Tämä johtui siitä, että Neuvostoliitto oli kehittelemässä omia ydinpommejaan. Se räjäyttikin lopulta maailman suurimman pommin 30. lokakuuta 1961, josta käytetään nimitystä Tsar-bomba. Se on yhä maailman suurin räjäytetty pommi, joten aseiden viestin vaikutus tässä tapauksessa olikin täysin päinvastainen kuin oli tarkoitus. Tällä viestillä on yhä tänä päivänä suuri merkitys maailmassa.

Tätä viestiä käytettiinkin onnistuneesti legendaariseksi muodostuneessa ns. Kuuban kriisissä. Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välille kehittyi suurvaltapoliittinen kriisi, jonka vaikein vaihe oli 16. - 28.lokakuuta 1962. Yhdysvallat oli sijoittanut  Turkkiin keskimatkan ydinohjuksia johon Neuvostoliitto vastasi sijoittamalla Kuubaan omat ydinohjuksensa. Mutta onneksi silloiset johtajat Yhdysvaltojen John F. Kennedy ja Neuvostoliiton Nikita Hrustsov pääsivät sopimukseen ja Yhdysvallat veti omat ohjuksensa Turkista ja Neuvostoliitto omat ohjuksensa Kuubasta. Sanotaan, että maailma ei vielä koskaan ole ollut niin lähellä kolmatta maailmansotaa ja tuhoaan. Tässä kuitenkin aseiden välittämä kieli tehosi. Tarvitsi vain sijoittaa Kuubaan Ydinaseita, joka johti selkeisiin tuloksiin. Presidentti Kennedy Yhdysvalloissa ymmärsi tämän ja veti aseet pois Turkista. Tätäkin kieltä käytetään yhä tänäkin päivänä.

Seuraavaksi otankin Vietnamin sodan, jota käytiin 1955 - 1976. Tässä sodassa Yhdysvallat kävi sotaa Pohjoisvietnamia vastaan. Yhdysvaltojen kannalta sota ei oikein edennyt niin kuin oli tarkoitus - siis aika heikosti. Yhdysvallat otti käyttöönsä kemiallisen aseen nimeltään Agent Orange. Tätä levitettiin pitkin metsiä. Myrkylle altistuminen on liitetty useisiin tauteihin, joihin tässä nyt en puutu sen tarkemmin. Mutta kemialliseen aseen käyttöönottaminen oli merkki selvästä toivottomuudesta tämän sodan käymisessä. Toinen ase oli napalm josta tuli olennainen osa Yhdysvaltain sotilaallista toimintaa Vietnamin sodassa. Sitä pudotettiin raporttien mukaan ainakin 352 000 tonnia. Napalmia Yhdysvallat oli jo käyttänyt Koreansodassa. Näiden lisänä Yhdysvallat käytti Vietnamissa ns. Pinaattioperaation aikana ilmastollista asetta. En ryhdy selvittelemään tässä tätä asetta. Nämä hirveät aseet kertoivat epätoivosta ja vastustajan vahvuudesta, jolle Yhdysvallat ei voinut mitään. Lisäksi se vaikutti jopa Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan ja koko maailman politiikkaan jonka vaikutuksia nähdään yhä. Sota ei sujunut alkuunkaan niin kuin oli suunniteltu ja lopulta Yhdysvallat hävisi sodan ja pakeni Vietnamista.

Ehkä kuuluisin kuva Vietnamista. PhanThi Kim Phuc , poltettiin napalmilla 9-vuotiaana Vietnamin sodan aikana.

Seuraavaksi otankin Irakin. Irakin sota tuli kuuluisaksi sen aloituksesta. Yhdysvaltojen ulkoministeri Colin Powell esitteli YK:n turvallisuusneuvostossa syksyllä 2002 todisteita Irakin joukkotuhoaseista pidellen kädessään purkkia, jossa oli valkeaa jauhoa. Hän tiesi itse varsin hyvin, ettei se ollut mitään myrkkyä, mutta tämän perusteella Yhdysvallat  ja Britannia hyökkäsivät Irakiin 20. maaliskuuta 2003 ja tämä sota jatkuu tavallaan yhä.  Yhdysvallat ohitti YK:n, mikä teki hyökkäyksestä laittoman hyökkäyssodan. YK ei koskaan ollut hyväksynyt tätä sotaa. Irakista ei koskaan löytynyt mitään joukkotuhoaseita, mutta se ei haitannut hyökkääjiä. Colin Powell oli myöhemmin katunut syvästi tekoaan. Irakissa Yhdysvallat käytti myös ensimmäisen kerran laittomia uraaniammuksia, mikä on myöhemmin aiheuttanut paljon haittaa sekä paikallisesti, että aseita käsitelleitä sotilaita. Teko on aiheuttanut säteilyvaurioita. Yhdysvallat käytti Irakissa myös kiellettyjä fosforipommeja. Todellinen syy sotaan oli Irakin öljy, jonka Yhdysvallat halusi saada haltuunsa. Joidenkin tietojen mukaan sota on vaatinut tähän mennessä yli 1,5 miljoonan ihmisen hengen. Tähän sotaan liittyy erottamattomasi myös Guantanamon kidutusleiri, joka on yhä toiminnassa. Myös Irakissa amerikkalaiset kiduttivat vangittuja irakilaisia sotilaita.

 
Kuuluisa kuva Colin Powellista YK:ssa esittelemässä "myrkkyä Irakista".

Afganistanin, Irakin ja Syyrian sodilla on selviä yhteyksiä toisiinsa. Ne synnyttivät pari yhteistä tekijää. Ensimmäinen on terroristinen liike joka kohdistui myös Eurooppaan ja toinen on sotapakolaiset lähinnä välimeren yli myös Eurooppaan. Välimereen on hukkunut kymmeniä tuhansia pakolaisia tähän mennessä. Heitä tulee yhä tänä päivänä. Yhdysvallat hävisi Afganistanin sodan, josta pakoa on verrattu suoraan Vietnamin sotaan. Syyrian sodan otti Venäjä haltuunsa ja siellä vallitsee nykyään kohtalainen rauha. Syyrian sodan yhteydessä puhutaan paljon kemiallisista aseista, joita aluksi käyttivät terroristit. Sittemmin britit kehittivät valejärjestön nimeltään Valkoiset kypärät (White Helmets) joka käytti kemiallisia aseita siviilejä vastaan, mutta oli naamioitu täsmälleen päinvastaiseen toimintaan. Järjestön perusti 2013 brittiläinen salainen palvelu MI6 ja sitä johti konsultti James Le Mesurier. Vähitellen järjestön oikea luonne paljastui ja James Le Mesurier teki itsemurhan. Olen kirjoittanut asiasta useita kertoja ja esimerkiksi osoitteessa:

https://aaaaabccc.blogspot.com/2018/09/valkoiset-kyparat-natsi-saksassa-1930.html

 

Tässä vaiheessa on hyvä vissiin palata nykyaikaan. Otan esille tietenkin sotilasoperaation Ukrainassa. Siellä on myös selviä merkkejä aseiden kielestä, joita on hyvä yrittää mahdollisesti ymmärtää. Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa käy sotaa Ukrainassa Venäjää vastaan käyttäen hyväkseen ukrainalaisten verta. Aseita on annettu Ukrainalle yhä enemmän, yhä tiukempaan tahtiin ja yhä modernimpia aseita. Tämä aseiden kieli voi osoittaa, että operaatio ei ole edennyt kuten lännessä on haluttu eikä Ukraina ole pystynyt toteuttamaan yhtään lännen haluamaa operaatiota. Tämä on johtanut siihen, että briti ovat antaneet Ukrainan käyttöön uraaniammuksia ja Yhdysvallat rypäleaseita, jotka ovat kiellettyjä suurimmassa osassa maailmaa. Näiden aseiden kieli kertoo jo jonkin asteisesta epätoivosta. Rypäleaseet ovat suuri uhka varsinkin siviileille. Venäjä kertoo, että heillä on myös suuri määrä erilaisia rypäleaseita ja he ottavat ne käyttöön, jos Ukraina käyttää näitä saamiaan aseita. Yhdysvallat ja länsi ovat uhanneet antaa Ukrainalle käyttöön F-16 hävittäjiä, mutta Venäjä on ilmoittanut, että F-16 malli on jo vanhentunut eikä siitä ole mitään vastusta. Tosin kone voi kantaa ydinaseita ja tämä on jo selvä uhka. Lisäksi kone ei voi käyttää ukrainalaisia lentokenttiä, joten onko Venäjällä lupa hyökätä siihen maahan, jonka kenttiä kone käyttää? Äsken ukraina suoritti terrori-iskun Krimin siltaa vastaan, mutta se ei kuulu tämän aiheen piiriin, joten palaan asiaan myöhemmin. Seuraavassa kaksi videota ukrainalaisten rypälepommin käytöstä:

https://podolyaka.ru/v-seti-poyavlyayutsya-video-primeneniya-kassetnyh-boepripasov-ukronatsistami/

 

 Aloitan tällä kertaa uuden sarjan. Sarja käsittelee kuvallisesti venäläisille antautuneita ukrainalaisia sotilaita. Suurin osa kuvista on videokaappauksia. En ilmoita sotilaiden nimiä eettisistä ja moraalisista syistä. Tavallinen tarina, joka toistuu useita kertoja, joita sotilaat kertovat ovat suurin piirtein seuraavanlaisia. Mies kaapattiin väkisin usein kotoaan ja vietiin vastoin tahtoaan Ukrainan sotilastoimistoon. Siellä otettiin henkilötiedot ylös ja  passitettiin kasarmille. Parin päivän päästä kuljetettiin Britanniaan koulutettavaksi. Koulutus käsitti pääasiassa psykologista poliittista vihaa Venäjää vastaan. Sitten annettiin rynnäkkökivääri käteen ja annettiin aseellista koulutusta. Panoksiksi aseeseen annettiin vain paukkupatruunoita. Oikeita patruunoita ei annettu ollenkaan. Koulutus kesti 30 - 35 päivää. Sitten passitettiin takaisin Ukrainaan. Siellä vietiin rintamalle täysin tuntemattomaan paikkaan kertomatta ollenkaan paikan nimeä. Annettiin rynnäkkökivääri käteen, joka oli huonolaatuinen. Parin päivän päästä ryhmä vietiin taisteluasemiin. Upseerit eivät tulleet mukaan vaan jäivät kauas taakse. Ryhmälle annettiin etenemiskäsky. Taistelut saattoivat kestää useita päiviä. Taisteluiden edetessä ryhmästä kaatui yli puolet. Lopulta jouduttiin asemiin, josta ei ollut pääsyä mihinkään. Ryhmä tai yksilö päätti antautua, jotta ei olisi kuollut. Usein joku päätti antautua jo heti ennen minkään taistelun alkua. Se tiesi vaaraa, sillä ryhmän johtajat yrittivät ampuivat aina ne, jotka yrittivät antautua. Piti olla tarkkana.

 







Lopuksi hauska video. Pari ukrainalaista miestä lähettää terveisiä Espanjasta maanmiehilleen. "Te siellä soditte, mutta me ei tulla sotimaan. Meillä Makaron kanssa täällä Espanjassa on hyvä olla. Sota on politiikkaa. Emme ole valmiita kuolemaan.  Kunnia Ukrainalle!" 

https://podolyaka.ru/ukrainskie-bezhentsy-peredayut-privety-zemlyakam/

 



 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!