tiistai 25. heinäkuuta 2023

 

OI ODESSA

 

Potjomkinin portaat on Odessan tunnetuin symboli. Kuva noin vuodelta 1890.

Oi, Odessa, sä helmi mustanmeren... kuuluvat vanhan laulun sanat, jota esittivät esimerkiksi Humppaveikot tai Dallape - orkesteri aikoinaan. Toisesta asiasta, josta Odessa on tullut kuuluisaksi on Sergei Eisensteinin vuonna 1925 ohjaama maailmankuulu elokuva Panssarilaiva Potjomkin ( ven. Броненосец Потёмкин). Elokuvaa on luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista. Elokuvan kuuluisimpia kohtauksia on kun lastenvaunut vierivät pitkin Odessan kuuluisia Potjomkinin portaita alas ja sotilaat ampuvat ympärillä. Potjomkinin portaat ovat Odessan kuuluisin nähtävyys. Nimensä ne ovat saaneet Sergei Eisensteinin elokuvan mukaan. Ohessa linkit Dallape-orkesterin tulkintaan ja Sergei Eisensteinin elokuvaan vuodelta 1925. Elokuva on mykkä, mutta siitä huolimatta hyvin vaikuttava. Versiossa on englanninkielinen tekstitys. Väritetty versio toisena.

A. Aimo ja Dallape-orkesteri  v. 1962

https://www.youtube.com/watch?v=5Rn9RNhRses

 

Sergei  Eisenstein Panssarilaiva Potjomkin plus väritetty versio:

https://www.youtube.com/watch?v=GmUef84ybXk

https://www.youtube.com/watch?v=Yp319gSNwMA

 

 
Vierivät vaunut elokuvasta Panssarilaiva Potjomkin.

 

Selkeästi Ukrainan sotaoperaation eteneminen ei ole edennyt niin kuin länsi ja Yhdysvallat on tarkoittanut. Ukrainalaisten vastahyökkäykset eivät ole onnistuneet. Yhtenä tarkoituksena oli katkaista venäjän hallussa oleva osa kahtia ja edetä Mariupoliin, jolloin Ukrainalla olisi ollut kaksi satamakaupunkia. Ukraina on kokenut kuitenkin täydellisen epäonnistumisen sotaoperaatioissaan. "Tällöin Ukrainan viranomaiset yrittivät eskaloida prosessia kaikin keinoin jatkaakseen sotilaallisen ja taloudellisen avun kerjäämistä lisää länneltä", sanoi Waldemar Gerdt, Saksan AfD -puolueen jäsen. Keksittiin terrori-isku Krimin sillan räjäyttämiseksi. Isku tapahtui yöllä 17.7.2023 klo 03.05 aikaan Mustaltamereltä käsin. Iskussa kuoli kaksi ihmistä, isä ja äiti ja heidän 14 -vuotias tyttärensä haavoittui ja on nyt Moskovassa hoidettavana. Ukrainan sosiaalisessa mediassa heidän kuolemaansa on jopa juhlittu.

 
Krimin sillan iskussa isä ja äiti kuolivat, tytär on hoidettavana Moskovassa. Ukrainalaiset kommentit ovat jopa iloinneet ihmisten tappamisesta ja haavoittamisesta.

 Iskun järjestäjä on hyvin todennäköisesti Ukraina, mutta Yhdysvallat ja Britannia tiesivät asian. Yhdysvaltojen tiedustelukoneet partioivat juuri tuona aikana poikkeuksellisen aktiivisesti alueella jolla Britannian kauko-ohjattavat veden alla kulkevat laitteet suorittivat iskun. Nämä laitteet oli toimitettu ja niitä ohjattiin alukselta joka kuljetti viljaa Odessasta. Oli selvää, että Venäjällä tätä pidettiin terrori-iskuna. Tämähän oli jo toinen isku siltaa vastaan. "Tämä hallinto on terrorismia ja sillä on kaikki kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän tunnusmerkit" sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova. Zelenskyin neuvonantaja Mikhail Podoljak uhkasi puolestaan Krimin sillan "lyhytaikaisella" olemassaololla. Donetskista taas ilmoitettiin, että on hyvin todennäköistä, että silta yritettiin tuhota Naton operaationa. Presidentti Zelenskyi taas uhkasi Washingtonissa Krimin sillan täydellisellä tuhoamisella.

 
Yhdysvaltain jopa kolme tiedustelukonetta oli paikalla kun siltä yritettiin räjäyttää.

 Krimin sillalla tehty terrori-isku liittyy erottamattomasti Naton huippukokouksen epäonnistumiseen Vilnassa. Jopa Ukrainan media kirjoitti, että Zelensky jätettiin Vilnassa kaiken ulkopuolelle: "Sinä et saa vaatia mitään - sinun on noudatettava vain käskyjä." Lännen poliitikot "luottivat" vastahyökkäyksen onnistumiseen, mutta Kiova epäonnistui. Zelenskyn piti kunnostautua muuttamalla agendaa. Aamulla kaikki ukrainalaiset olivat iloisia "voitosta", vaikka mikään ei ollut muuttunut sotilaallisesta näkökulmasta katsoen. Siltaa on käytetty pääasiassa siviilitarkoituksiin ja maalla kulkeva valtatie on kätevämpi armeijalle. Ukraina ei itse tuota drooneja joten on ilmeistä, että lännen tiedustelupalvelut ovat osallisena tässä hyökkäyksessä. Se on kuitenkin ollut epäsuoraa tarjonnan kautta. Käytäntö osoittaa, että Droonit laukaistaan lähistöllä purjehtivasta siviilialuksesta. Tällaista terrori-iskua ei voi estää suoraan ehkäisemällä. Nyt siltaa tullaan suojelemaan myös vedenalaisilla ratkaisuilla.

Euroopan pisin silta yhdistää Krimin Kertsin salmen ylitse mannermaahan. Ukrainan hallituslähteet ilmoittivat, että operaatio oli Ukrainan armeijan ja turvallisuuspalvelu SBU:n järjestämä operaatio. On selvää, että Venäjä vastasi heti pommittamalla Odessaa ja Nikolajevia monta yötä. Mielestäni Venäjä on tehnyt kaksi virhettä jo alusta alkaen. Sen heikoin kohta on ilman muuta Krimin silta. Sen vartiointi, valvonta ja puolustus olisi pitänyt järjestää paljon tarkemmin. Toinen virhe oli se, että sallittiin laivaliikenne Odessasta. Olisi pitänyt heti alusta alkaen sulkea Odessan satama esimerkiksi miinoittamalla merialue sen edustalla kuten aluksi harkittiin. Enää se ei ole niin helppoa. Oli selvä virhe tehdä Turkin ja Ukrainan kanssa Mustanmeren viljankuljetussopimus Odessan kautta. Venäjä luotti liikaa Turkkiin ja Ukrainaan tässä sopimuksessa. Ne eivät täyttäneet yhtään kohtaa tästä sopimuksesta. Se oli selvä petos.

Nyt kun sopimusaika loppui oli selvää, että Venäjä ei jatkanut tässä tilanteessa sopimusta. Tosin se on luvannut, että jos kaikki sopimuksen kohdat täytetään Venäjä jatkaa sopimusta. Tätä tuskin tapahtuu. Länsi ei tule missään nimessä hyväksymään sopimusta tässä muodossa. En luettele sopimuksen kohtia, mutta sopimus olisi sallinut myös Venäjän viljalle vapaan kuljetuksen maailmalle. Nythän länsi on sanktioinut ne. Mutta ainakin Ukrainan viljankuljetus voi käytännössä loppua. Esimerkiksi lähivaltiot Puola, Saksa, Romania, Bulgaria, Tsekki ovat kieltäneet Ukrainan viljan viennin maitse niiden kautta, koska se vahingoittaisi niiden omien viljelijöiden toimeentuloa. Tapaus nostaa voimakkaasti maailman viljan ja viljatuotteiden hintoja. Se tulee näkymään voimakkaana ruuan hinnan nousuna maailmassa. Sanotaan myös, että nälänhätä kasvaa maailmassa. Vehnän hinta nousi Euroopan pörssissä keskiviikkoon mennessä 8,2 prosenttia kertoi BBC. Maissin hinta nousi 5,4 prosenttia. Yhdysvalloissa vehnän hinta nousi keskiviikkona 8,5 prosenttia. Venäjällä riittää viljaa ja sillä on hyviä asiakkaita esimerkiksi Kiina ja Intia. Venäjä on ilmoittanut, että se voi toimittaa viljaa ilmaiseksi esimerkiksi Afrikkaan maihin, joilla on kovin nälänhätä.

 Venäjältä on tapauksen jälkeen ihan järkevää asettaa Ukraina merisaartoon tavalla tai toisella. Koko alueen miinoittaminen Odessan merialueen edessä on vissiin järkevin keino. Lisäksi Venäjä pitää kaikkia Mustanmeren satamiin suuntaavia aluksia sotilaslastia kuljettavina aluksina. Droonit, jotka räjäytettiin Krimin sillan alla oli todennäköisesti lähetetty ukrainalaiselta viljankuljetusalukselta. Tosin Ukraina yrittää järjestää monin keinoin viljanvientiä Ukrainasta. Esimerkinä ehdotus Mustanmeren valtioiden yhteistä sotilaspartiota, jota varten yritetään saada YK:n mandaatti. Tällä voisi olla vaarallisia seurauksia.

Sitten kokonaan toiseen asiaan. Länsikin on vihdoin huomannut, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole edennyt ollenkaan.  Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan sanoi 21.7.2023 "Tässä vastahyökkäyksessä on jo kuollut merkittäviä määriä ukrainalaisia taistelijoita ja siitä tulee vaikeaa. Ukraina kärsii huomattavia tappioita hyökkäyksissään. New York Times raportoi, että menetettyään jopa 20 prosenttia vastahyökkäyksessä käytetyistä aseista vain kahdessa viikossa Ukrainan presidentti Vladimir Zelenskyi oli keskeyttänyt operaation. Presidentti ehdokas Robert F. Kennedy Junior sanoi, että ukrainassa on kuollut tässä vastahyökkäyksessä jo yli 350 000 sotilasta. Toisaalta oikeuteen on haastettu yli 80 000 miestä, koska ovat kieltäytyneet astumasta palvelukseen. Vain kuusi miestä on päässyt oikeudesta läpi. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maansa turvallisuusneuvoston kokouksessa, että länsi on ilmeisesti pettynyt siihen, että Kiovaan lähetetyistä "valtavista resursseista" huolimatta sen ylistetyt vastahyökkäykset eivät ole tuottaneet tuloksia ja ovat johtaneet suuriin ukrainalaisuhrien määrään

Seurauksena Biden antoi Ukrainalle yli 100 000 rypälepommia. Niiden käyttö on kiellettyä suurimmassa osassa maailmaa. Ne ovat hyvin epäinhimillisiä varsinkin siviilejä kohtaan. Venäjän raportoidaan tuhonneen jo yhden asevaraston, johon oli koottu USA:n toimittamia rypälepommeja. Presidentti Putin sanoi, että myös Venäjällä on lukuisia eri malleja erilaisia rypälepommeja ja jos Venäjää vastaan käytetään rypälepommeja se ryhtyy itsekin käyttämään niitä. Ukraina on jo käyttänyt niitä. Eläkkeellä oleva Yhdysvaltain armeijan eversti ja hallituksen virkamies Douglas Macgregor sanoi vissiin jotain hyvin oleellista: "Zelenskyi johtajuutta kyseenalaistetaan. Ukrainan upseerit ampuvat sotilaita, jotka kieltäytyvät lähtemästä taisteluun. On valtava määrä karkureita, jotka antautuvat ryhmissä. Ukrainalaiset menevät mielellään venäläisten luo, jotka kohtelevat heitä hyvin. Tämä auttaa Ukrainan asevoimien sotilaita olemaan noudattamatta Kiovan johdon merkityksettömiä käskyjä ja selviytymään hengissä".


 

Brittiläinen sota-asiantuntija Franz-Stefan Gady vieraili Ukrainan eturintamalla  ja kirjoitti: "Ukrainan sotilaat eivät jaa valtion virallista näkemystä. Ukrainan armeija ei ole kyennyt tekemään monimutkaisia eri aselajien yhteisoperaatioita. Hyökkäykset ovat olleet pääasiassa suoria rynnäköitä. Zelenskyin väite, että vastahyökkäys köhii asetoimitusten vähyydestä ei pidä paikkaansa. Rintamalla taistelevat sotilaat väittävät, että hidas eteneminen johtuu heikoista taktiikoista, huonosta koordinoinnista, byrokratiasta ja keskinäisestä kinastelusta. Lisäksi venäläiset panevat voimakkaasti vastaan. Länsiviranomaisten mukaan Ukraina ei ole edennyt odotetusti millään rintamalla. Miinakentät ovat todellinen ongelma. Nämä kaikki tekijät tekevät ukrainalaisjoukoista haavoittuvaisia venäläisille aseille. Venäjän panssaritorjunta on ollut tehokasta." New York Timesin mukaan ukrainan armeija menetti kahden ensimmäisen viikon aikana 20 prosenttia kalustostaan (joidenkin tietojen mukaan 30). Gady jatkaa: "Suurin osa Nato-tyylisistä armeijoista olisi vielä enemmän pulassa kuin Ukrainan armeija."

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että Ukrainan vastahyökkäys venäläisiä joukkoja vastaan on epäonnistunut. Aluksi Ukraina menetti kahtena ensimmäisenä viikkona jopa yli 20 prosenttia länsimaisesta kalustosta New York Timesin mukaan. Seuraavina viikkoina tappiot putosivat 10 prosenttiin. Venäläiset ilmoittivat, että erityisen helppoa oli tuhota Bradley ja Leopard tankkeja. Nyt Ukraina yrittää vaihtaa taktiikkaa. Käytännössä Ukrainan hyökkäys on pysähtynyt. Venäjän ei ole tarvinnut ottaa käyttöönsä vielä edes operatiivisia reservejään. Jotkut jopa väittävät, että Venäjä on aloittelemassa vastahyökkäystään. Epäilemättä hyökkäys Krimin sillalle on vauhdittamassa tilannetta. Jotkut asiantuntijat, varsinkin suomalaiset ovat verranneet Ukrainan hyökkäystä Kurskin taisteluun heinäkuussa 1943  toisessa maailmansodassa. Se on yhä maailman suurin panssaritaistelu. Ukrainaa verrataan Saksaan. Tämmöisiä kommentteja on esittänyt mm. panssariprikaatin ex-komentaja Pekka Toveri. Myös everstiluutnantti Olli Dahl on esittänyt samansuuntaisia tulkintoja. Saksa hävisi tuolloin taistelun ja siitä alkoi Neuvostoliiton eteneminen kohti Berliiniä. Ukraina joutuu nyt iskemään hyökkäysjoukoillaan Venäjän valmisteltuun puolustuslinjaan, aivan kuten Saksa teki Kurskissa. Ukrainalla ei ole tarpeeksi joukkoja. En aivan jaa tätä näkemystä, mutta voi sillä olla merkitystä.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti vahvistettujen tietojen mukaan, että 6. heinäkuuta Mustaltamereltä ohjuksilla ryhmäiskun seurauksina suuri määrä puolalaisia ja saksalaisia palkkasotilaita tuhottiin Ukrainan maavoimienakatemian alueella Lvivissä. Yhteensä noin  4 990 ulkomaalaista sotilasta sai surmansa ja loput 4 910 palkkasotilasta pakeni Ukrainasta. Näyttää siltä, että mitä enemmän Ukraina häviää taistelukentillä, sitä vastuuttomammaksi Nato muuttuu. Pitkän kantaman ohjuksia, köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia, rypäleammuksia jne... Tämä kaikki voi päättyä huonosti meidän kaikkien kannalta.

Mutta nyt palaan jälleen uuden sarjani pariin. Näytän kuvia ukrainalaisista sotilaista, jotka ovat antautuneet venäläisille.  Nimiä ja muita henkilötietoja en kerro eettisistä ja moraalisista syistä. Monet ukrainalaiset miehet eivät halua astua taistelemaan ja menettää henkeään. Usea on kertonut, että heidät pakotetaan armeijaan väkisin, jolloin he päättävät, että heti ensimmäisen tilaisuuden tullen he antautuvat venäläisille ilman minkäänlaista taistelua. Näin voi säilyttää edes henkensä. Pelkästään 23.7.2023 yhden hyökkäyksen aikana antautui venäläisille yli 40 ukrainalaista sotilasta. Kolmantena oleva mustavalkoinen kuva on yöllä otettu kun ryhmä ukrainalaisia sotilaita antautuu venäläisille.








 

Humppaveikot 

https://www.youtube.com/watch?v=YArzRN9e0Eo

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!