lauantai 10. kesäkuuta 2023

 

 

LIPPUJUHLAA

 

Kesän ensimmäisenä päivänä kävi niin, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kompastui ja kaatui ja tämä tapahtui vieläpä kameroiden edessä. Biden kaatui ilmavoimien valmistujaisseremoniassa Coloradossa. Biden on Yhdysvaltain iäkkäin presidentti ja iältään 80 vuotta. Heti tulee mieleen kuinka monta kertaa hän kaatuu silloin kun ei ole kameroiden edessä. Siitä huolimatta hän pyrkii jatkokaudelle vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Olisikohan jo aika hellittää? Se mihin kiinnitin huomiota erityisesti oli, että hänen oli vaikea päästä ylös. Entäpä hänen henkinen puolensa? Tämä nyt yksi huomio tähän ajankuvaan.

Suomessa vietettiin lippujuhlaa sunnuntaina 4.6.2023. Jyväskylässä järjestettiin paraati. Vähän yksioikoistahan se oli. Mutta toisaalta päivän vietto herätti joitakin ajatuksia. Toivottavasti kukaan ei loukkaannu jos esitän tässä muutamia niistä. On ilmiselvää, että kuten Euroopassa Suomessakin vallitsee sotahysteria. Siksi kaikki, mikä koskee sotaväkeä esiintyy tällä hetkellä hyvin korostetussa muodossa. Niin oli tässä lippujuhlassakin. Sotahysteria Suomeen on levinnyt Euroopasta. Määrätyt poliitikot ovat lietsoneet sitä jo monen vuoden ajan haluten ajaa meidät natoon. Venäjän sotaoperaatio loi siihen erityisen otollisen tilanteen. Suurin osa kansasta käännytettiin silloin hyvin yksipuolisella tiedottamisella ja voimakkaalla propagandan syöttämisellä myötämieliseksi. Erityisesti eräät poliitikot osallistuivat tähän.  Jo se, että meillä ei ole mitään mahdollisuutta kuulla suoraan toista osapuolta vaikuttaa tilanteeseen. Toisaalta kantaani todistaa se, että suurin osa maailmaa ja maailman kansoista ei osallistu tällaiseen sotahysteriaan tai ole Natossa, huomattava osa maailman ihmisistä ja kansoista on jopa Venäjän kannattajia.  Ainoastaan alle 20 prosenttia maailman kansoista on tämän sotahysterian vallassa. Olisi hyvä kuunnella myös Venäjää ilman välikommentteja suoraan käännettynä suomeksi tai englanniksi.

Meillä tiedottaminen niin lehdissä kuin sähköisissä tiedotusvälineissä on erittäin yksipuolista. Se noudattaa tarkkaan amerikkalaista näkökantaa. Myös Suomessa suoraa tiedottamista esimerkiksi Venäjältä ei ole ollenkaan tai se tiedotetaan länsieurooppalaisen prisman läpi. Jos jotain tiedotetaan Venäjästä pidetään erityisesti huolta siitä, että se on negatiivista. Mitään positiivista ei anneta tulla tuon prisman kautta. Esimerkiksi positiivinen seikka voisi olla, että Venäjällä tavallinen kansa ei kärsi mitään puutetta, hinnat eivät ole nousseet taivaisiin tai talous on hyvässä kunnossa ja velkaa ei ole vaan kultavarannot ja valtion rahavarannot kasvavat. Meillä annetaan kuva, että kansa kärsii puutetta ja elää köyhyydessä jne. Osaan Venäjää ja seuraan myös Venäjän tiedottamista, joten näen molemmat näkökannat selkeästi. Näin voin muodostaa tasapuolisen kuvan asioista. Meillä Suomessa puuttuu tämä tasapuolisuus. Jos ei osaa venäjää eikä seuraa Venäjän tiedotusvälineitä ei millään voi muodostaa tasapuolista kuvaa asioista. Meiltä puuttuu rehellinen tasapuolisuus! Erityisen voimakkaasti tähän osallistuvat Puola ja Baltian maat.

 
Suomen leijona

Venäjälle on annettu ennätysmäärä sanktioita, joihin Suomikin osallistuu. Mutta mitään ei olla opittu. Nämä sanktiot eivät koskaan ole ratkaisseet mitään asiaa. Nämä annetut sanktiot ovatkin kohdistuneet meihin itseemme. Öljyn, polttoaineiden ja energian hinnat ovat nousseet pilviin ja nostaneet näin myös kaiken muun, ruuan, asumiskustannukset, rakentamisen erittäin korkeiksi. Näin meille on tullut taantumaa joka asiassa ja valtion velka on kasvanut suuremmaksi kuin koskaan.  Näin on tapahtunut myös Euroopassa ja jopa Yhdysvalloissa, jossa jouduttiin nostamaan jälleen velkakattoa, jotta valtio ei kokisi konkurssia. Tästä on syytetty Ukrainan sotaoperaatiota, mutta tämä on täysin virheellinen ja tarkoituksellisesti tehty perustelu. Todellinen syy on sanktioissa Venäjää vastaan. Jos emme olisi asettaneet minkäänlaisia sanktioita ei meillä olisi minkäänlaisia taloudellisia ongelmia. Juuri sanktiot ovat aiheuttaneet energian korkean hinnan ja lopettaneet edullisen kaupankäynnin eri valtioiden välillä.

Kuitenkin erityisen edullisesti sanktiot ovat kohdelleet juuri Venäjää joiden kohde sanktiot ovat. Energian korkea hinta on tuonut varoja juuri Venäjälle, joka on pystynyt myymään öljyä, kaasua, hiiltä, sähköä, puuta ja erilaisia harvinaisia mineraaleja korkeaan hintaan eri puolille maailmaa. Kiina on muodostunut tärkeimmäksi kauppakumppaniksi Venäjälle ja uutena suurena asiakkaana on Intia. Käytännöllisesti katsoen valtavana maana Venäjällä on kaikkea mitä se tarvitsee. Kauppakumppanina Venäjälle Kiina ja Intia ovat joissakin asioissa hyvin merkittäviä. Mainitsen tuontipuolelta vaikka henkilöautot tai elektroniikka ja sen tietotaidon merkitykset. Maataloudessa Venäjä on näinä vuosina tullut täysin omavaraiseksi ja on esimerkiksi maailman suurin viljanviejä.

Lähes ainoat hankaluudet näkyvät merikuljetuksissa, joissa täytyy käyttää jopa vanhentunutta kalustoa tai sellaisten maiden kalustoa, jotka eivät ole liittyneet sanktioihin. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi Itämerellä vaaratilanteita, jos tapahtuu vahinkoja. Toisaalta Venäjä on kehittänyt uusia reittejä esimerkiksi laivauksille. Kuuluisin niistä on ns. Pohjoinen merireitti, joka on lyhyin merireitti Euroopan ja Aasian välillä. Tämä olisi ollut erittäin hyödyllinen Suomelle ellemme olisi mukana näissä sanktioissa. Sitä aikoinaan sanottiin strategiseksi mahdollisuudeksi Suomelle, jos Euroopasta rahdattaisiin tavaraa Suomen läpi Murmanskiin ja sieltä edelleen laivoilla Aasiaan. Lisäksi Venäjä on kehittänyt kaksi muuta merireittiä Aasiaan, toinen Kaspianmeren, Iranin kautta Persianlahdelle ja siitä Aasiaan.  Toinen Mustanmeren kautta Välimerelle ja siitä edelleen Aasiaan.

Myös maakuljetuksia on Venäjällä kehitetty valtavasti. Kaksi uutta valtaväylää on rakennettu Halki Kazakstanin ja muiden valtioiden Kiinaan ja Intiaan. Myös uutta raideliikennettä on kehitetty suorempien reittien muodossa ja liikenne hoituu nykyisin kaksiraiteisena. Lentoliikennettä on kehitetty aktiivisesti. Suomi menetti sanktioiden takia halvemman lentoreitin Venäjän yli Aasiaan. Nyt sinne lennetään paljon kalliimmalla Venäjän alue kiertäen. Laivaukset joudutaan kuljettamaan Suezin kanavan kautta.


Tavalliset Venäjän kansalaiset eivät havaitse sanktioita ollenkaan. Useimmat eivät ole edes tietoisia koko sanktioista. Sähkön, ruuan, bensan, vaatteiden, lämmityksen, asuntojen tai minkään  muun elämisen kustannukset eivät ole nousseet. Ainoastaan jotkut rikkaat oligarkit tai poliitikot saavat kokea sanktioita. Suurimmat muutokset ovat kohdistuneet diplomatiaan ja lähetystöihin lähinnä natomaissa mutta toisaalta ne ovat korvanneet lukuisat uudet diplomaattisuhteet sellaisiin maihin, joihin ennen ne olivat vaatimattomat. Tämä on myös lisännyt kaupankäyntiä ja yhteistyötä näiden valtioiden kanssa.

Meillä sanktiot  taas näkyvät talouskasvun, tuottavuuskehityksen heikkenemisenä, inflaation ja korkojen jämähtämisenä normaalia korkeammiksi, suhdannevaihtelun jyrkkenemisenä ja talouden valjastamisena valtapoliittisiin tarkoituksiin. Erityisesti sähkön, ruuan, bensan ja polttoaineiden, asumiskustannusten, asuntojen ja lähes kaiken hinnoissa näkyvät nämä sanktiot. Ja tuntuu siltä, että ne tulevat yhä huononemaan. Omakohtaisina kokemuksina esimerkiksi sähkön hinta on noussut helvetisti, bensan hinta on noussut helvetisti, ruuan hinta on noussut helvetisti. Joka kerta kun käyn kaupassa havaitsen jonkun ruuan hinnan nousseen. Esimerkkinä sokeri, kahvi tai vihannekset. Riippuu uudesta tulevasta hallituksesta, mistä vähennetään. Sillä tuntuu olevan pakonomainen tarve vähentää juuri nyt valtion velkaa mahdollisimman paljon ja nopeasti ja täysin väärällä hetkellä. Ajoitus on täysin pielessä. Velkaa halutaan vähentää juuri silloin kun se on kaikkein vaikeinta tehdä. Ja tämä kohdistuu näköjään köyhiin, sairaisiin, vanhuksiin ja terveydenhoitoon.

Suomessa sotahysteria näkyy erityisen hyvin siinä, että puolustusvoimilta tai sotateollisuudelta ei olla vähentämässä varoja tippaakaan. Heti kun ehdotetaan pistettäväksi rahaa aseisiin se hyväksytään välittömästi. Se on kuin läpihuutojuttu. Kukaan ei esitä sanallakaan yhtään vastalausetta. Kuitenkin todellisuudessa juuri puolustusvoimilta tai aseteollisuudelta olisi kaikkein helpointa vähentää menoja. Kannattaisi harkita tarvitsemmeko näin paljon uusia hävittäjiä  jotka käytännössä kuluvat ja kuluttavat suunnattomat määrät rahaa eivätkä tuota koskaan yhtään mitään. Vuosien kuluttua ne joudutaan jälleen uusimaan. Laivastolle rakennetaan taistelulaivoja valtavin menoerin.  Lisäksi loputtomat sotaharjoitukset ja varsinkin Naton sotaharjoitukset eri puolilla maailmaa tai Eurooppaa kuluttavat loputtomasti varoja jatkuvalla syötöllä. Tähän riittää varoja eikä kukaan edes kyseenalaista onko tässä mitään järkeä? Paitsi että hankitaan jatkuvasti uusia aseita, hävittäjiä, taistelulaivoja, ohjuksia ja panssariajoneuvoja tähdätään siihen, että puolustusvoimien käyminen tehdään pakolliseksi jokaiselle ikäryhmälle sukupuoleen katsomatta. Siis naisetkin pakolla armeijaan. Tämä vasta tulee kalliiksi. Sitä paitsi se on eettisesti ja moraalisesti täysin vastoin kaikkea inhimillistä etiikkaa. Ihmisellä on oltava oikeus kieltäytyä tarttumasta minkäänlaiseen aseeseen, jos hänellä on sellainen vakaumus. Olen ikävä kyllä käynyt armeijan ja se oli vuosi hukkaan heitettyä aikaa. Jos minulle tulee kutsu kertausharjoituksiin kieltäydyn totaalisesti, ehdottomasti ja absoluuttisesti. Tulee vakaasti sellainen vaikutelma, että Suomi varustautuu sotaan. Ehkä Yhdysvallat haluaakin sitä koska se haluaa toisen rintaman Venäjää vastaan. Se on epätoivoisesti yrittänyt nostaa Georgiaan toista rintamaa, mutta ei ole onnistunut. Georgialaiset eivät halua uutta sotaa. Ja Suomi olisi sopiva uhri siihen. Ilman Yhdysvaltoja Eurooppa voisi olla yksi keskus monipolaarisessa maailmassa, mutta nyt se on vain Yhdysvaltojen orja, vasalli. 

 
Tätäkö nyt halutaan?

 

Hersonista saatiin 6.6.2023 uutinen, että Kahovkan vesivoimalaitoksen pato on murtunut. Yli kolmen kilometrin levyinen pato Dneprjoella piti takanaan tekojärven, jossa oli vettä noin 18 000 000 000 kuutiometriä. Dneprjoki kulkee alueen halki Mustaanmereen. Hersonin kaupunki on jäänyt osittain tulvaveden alle. Padon yläpuolella vesi oli noin 18 metriä korkeammalla kuin alapuolella. Tekojärven pinnan kerrottiin ennen padon murtumista olleen korkeimmillaan 30 vuoteen. Kumpikin osapuoli Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan. Ukraina on jatkuvasti pommittanut aluetta. Venäjä on vartioinut patoa ja voimalaitosta. Toisaalta Interfax-uutistoimiston mukaan pato on romahtanut rakenteellisesta viasta johtuen. Pato ei kestänyt, yksi tukipylväs romahti ja tulviminen alkoi.

 
Kahovkan pato ja vesivoimalaitos ennen murtumistaan
 

Padon yläpuolella ollut tekojärvi oli Venäjälle hyvin tärkeä. Krim saa makean vetensä tästä tekojärvestä kanavia pitkin. Jos vesi laskee liian alas vettä ei tule. Toinen on Zaporizzjan ydinvoimala joka on Euroopan suurin ja joka imee jäähdytysvetensä tekoaltaasta. Ydinvoimala on venäläisten hallussa. Ennakoiden tilannetta Venäjä siirsi joukkonsa pois Hersonin alueelta jo vuonna 2022. Tätä länsi piti tuolloin  Venäjän perääntymisenä. Syynä oli Ukrainan jatkuvat pommitukset patoa kohti. Varauduttiin pahimpaan. Olen kirjoittanut padosta jo 30.10.2022 esimerkiksi osoitteissa:

http://aaaaabccc.blogspot.com/2022/10/sotiminenjatkuu-sotiminenmaailmassa.html

http://uuuusi.blogspot.com/2022/10/sotiminenjatkuu-sotiminenmaailmassa.html

 

 
30.10.2022 piirtämäni alue, jonka tulvavesi peittäisi, jos pato tuhoutuisi.   
 

Joidenkin mielestä Ukrainan vastahyökkäys on jo alkanut. Minun on tietenkin mahdotonta arvioida onko näin käynyt, mutta tässä pieni näyte puolueettomalta taholta mitä tapahtui 7.6.2023 yön ja päivän aikana.

Näissä hyökkäyksissä Ukraina menetti kaikkiaan noin 60 - 70 tankkia, 20 - 30 panssaroitua ajoneuvoa ja 300 - 500 mieshenkeä. Tankkien joukossa oli Leopardeja ja amerikkalaisia BMP Bradley-tankkeja.  Tuon päivän jälkeen ukrainalaisten etenemistä ei ole tapahtunut vaikka hyökkäykset ovat jatkuneet. Kerrotaan, että ukrainalaisten hyökkäysinto on laantunut ja venäläisten henki on noussut onnistuneiden torjuntojen takia. Venäläisten tappioista ei ole tietoa. Alla ukrainalaisten tuhottuja tankkeja.

 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!