torstai 22. kesäkuuta 2023

 

 

JOS USKALLAT, LUE TÄMÄ!

VARSINKIN LOPPU VAATII ROHKEUTTA!

TAI SITTEN LUE VAIN SE!

No niin, aloitetaan! Tämä on monelle suomalaiselle kauhistus. Mutta suomalaiset olemme niin itsepäistä kansaa, ettemme usko. Pietarissa pidettiin Venäjän 25:s vuosittainen Venäjän talousfoorumi (SPIEF) 14. - 17. kesäkuuta 2023. Tätä talousfoorumia on pidetty vuodesta 1997 lähtien maailmalaajuisena poliitikkojen, suuryritysten ja innovatiivisten teknologioiden edistämistä varten. Viimeistään tämän vuotuinen foorumi osoitti lännen pakotteiden täydellisestä epäonnistumisesta. Osallistuja oli yli 130 valtiosta, joista osa oli valtioiden päämiehiä. Lännen edustajia ei oltu kutsuttu tilaisuuteen eikä heitä myöskään laskettu maahan. Oli kuitenkin poikkeuksia kuten esimerkiksi Itävalta ja Unkari. Tärkeimmät maat olivat talousliitto BRICS maat eli Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Tänä vuonna erityisen aseman sai Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Erityisesti huomion sai uusi alue Venäjän Zaporozhye, jolla on valtava kehityspotentiaali.

Ennen Pietarin foorumi oli aikoinaan ikkuna Eurooppaan, mutta nyt on tapahtunut täysi käänne ja se osoittaa, että ollaan menossa kohti moninapaista maailmaa, jotka ovat sitoutuneet yhteistyöhön ja oikeudenmukaiseen maailmanjärjestykseen. Entinen maailmankuva oli vanhanaikainen ja feodaalinen, mutta uusi kuva on moninapainen ja tasa-arvoinen maailmankehitys eri puolilla koko maapalloa. Foorumin pääteema tänä vuonna oli "suvereeni kehitys - oikeudenmukaisen maailman perusta". Kuitenkin tänä vuonna siis ensimmäistä kertaa foorumin historiassa evättiin akkreditoinnit epäystävällisten maiden toimittajilta ja jätettiin Venäjän vastaista politiikkaa edistävät lännen valtamediat pois häiritsemästä tilaisuutta. Toki myös lännestä oli liiketoiminnan edustajia paikalla. Heitä oli esimerkiksi Italiasta, Kanadasta, Yhdysvalloista ja Ranskasta. Näistä maista oli myös tiede - ja kulttuuridelegaatiot.

Tilaisuus osoitti, että EU-alue lakkasi olemasta Venäjän johtava kauppakumppani ja nykyisin kauppaa käydään koko maailman kanssa. Eurooppa ei ole oikein pysynyt maailman poliittisen ja taloudellisen  kehityksen mukana. Se ei vielä ole käsittänyt, että maailma on hyvää vauhtia muuttumassa ja toimiminen Yhdysvaltojen käskyläisenä on jo täysin mennyttä aikaa. Euroopalle itselleen olisi parempi toimia ja elää itsenäistä elämää ja muodostaa oma, ehkä yhtenäinen poliittinen ja taloudellinen kokonaisuus, joka eläisi ja toimisi yhtenä keskuksena maailman muiden valtioiden joukossa tasaveroisesti. Erityisesti ns. sanktiot eli pakotteet Venäjää kohtaan ovat kohdistuneet itse Eurooppaan ja aiheuttaneet katastrofin erityisesti taloudellisesti nimenomaan Euroopassa.

EU on menettänyt asemansa Venäjän tärkeimpänä kauppakumppanina, jonka osuus 2020 oli vielä 38 prosenttia mutta joka nyt on pudonnut 17,6 prosenttiin. Silloin vietiin polttoaineita, kaivostuotteita, puuta rautaa, terästä ja lannoitteita. Nykyään Venäjän Tärkeimmät kauppakumppanit ovat Kiina ja Intia sekä Valko-Venäjä ja Turkki ja kauppa on ennätyksellisen ylijäämäinen Venäjälle. Länsi loi pakotteet, joiden takia Venäjän ja Kiinan yhteistyö alkoi. Hauska ennuste on, että lännen kulttuuri katoaa ja aasialainen kulttuuri tulee maailman johtajaksi 500 vuotta kestäneen läntisen kulttuurin tilalle. Venäjä on kuudennella tilalla maailman taloudessa tällä hetkellä. Edellä ovat Kiina, USA, Japani, Intia, Saksa ja sitten Venäjä. Indonesian talous on voimakkaassa kasvussa, joten se voi tulla uudeksi talousmahdiksi. Euroopassa tapahtuu negatiivisia prosesseja, jotka vaikuttavat myös talouteen, joten muutoksia voi tapahtua myös siellä. Työttömyys kasvaa, inflaatio kasvaa ja se on voimakasta erityisesti Saksassa.

 

Presidentti Putin piti lähes puolitoista tuntia kestäneen puheen tilaisuudessa. Putin sanoi puheessaan, että "Moninapainen maailmanjärjestys vahvistuu ja prosessi on väistämätön. Monet ovat sanoneet, että Ukrainan sotaoperaation kasvaminen Naton:n ja Venäjän väliseksi sotatoimeksi on nopeuttanut vaihtoehtojen luomista Yhdysvaltojen länsijohtoiselle maailmanlaajuiselle ja taloudelliselle järjestykselle. Moninapainen maailmanjärjestys vahvistuu ja Venäjän vastustajat ovat epäonnistuneet täydellisesti pyrkimyksessään eristää Venäjä kansainvälisestä kaupasta ja tuhota sen talous. Vanha kolonialistinen järjestelmä on lakannut olemasta samalla kun monipolaarinen ( eli moninapainen) maailmanjärjestys vahvistuu. Länsimaisten pakotteiden ja yhä useimpien kaupparajoitusten kohteeksi joutunut Venäjä laajensi yhteyksiä kehittyviin maihin. Olemme laajentaneet yhteyksiä luotettaviin ja vastuullisiin kumppaneihin maissa ja alueilla, jotka nykyään toimivat globaalin talouden vetureina – vetäjinä. Laajentaessaan kauppaa Venäjän kanssa - kaksinumeroisesti tai jopa moninkertaisesti joissakin tapauksissa - näiden maiden johtajat osoittivat, että he eivät anna periksi ulkoisille paineille ja ohjaavat heidän kansallisia etujaan. Keskellä länsimaiden yrityksiä rajoittaa Venäjän kauppaa kansainvälisillä pankkijärjestelmillä ja tärkeimmillä valuuttavälineillä, Moskova on kehittänyt uusia mekanismeja kaupankäynnille. Putin sanoi, että 90 prosenttia Euraasian talousliiton sisäisestä kaupasta tapahtuu ruplilla ja että 80 prosenttia Kiinan kanssa käytävästä kaupasta tapahtuu ruplissa ja juaneissa. Tällä hetkellä tapahtuvilla muutoksilla on ratkaiseva, syvä ja peruuttamaton luonne.

Putin huomautti, että monet ulkomaisten yritysten tuottamista tuotteista tehdään joka tapauksessa Venäjällä, ja että kun nämä yritykset lähtivät, ne yksinkertaisesti korvattiin samoilla tuotteilla, joita venäläiset yritykset markkinoivat uusilla tuotemerkeillä. Jotkut yritykset eivät päästä ulkomaisia yrityksiä takaisin, jos ulkomaiset tuottajat haluavat päästä takaisin markkinoillemme (ja tällaisia keskusteluja on yhä enemmän), ovi on edelleen auki heille. Totta kai priorisoimme venäläisen liiketoiminnan etuja, kun taas niitä ulkomaisia yrityksiä, jotka vastustivat lähtöpaineita kohdellaan kuin omiamme, Putin lupasi. Halu maksimoida paikallisen teollisuuden potentiaali ei tarkoita ehdottomasti kaikkien tavaroiden ja palveluiden tuotantoa, vaan vain tärkeisiin suuntiin liittyvien tuotteiden tuotantoa taloudessa. Muualla on hänen mukaansa muodostettava uusia logistisia ketjuja. Tehokkaaseen kehitykseen ei riitä yksittäisten tuotantoprosessien automatisointi. On toimittava kokonaisten markkinoiden mittakaavassa. Mitä tulee Lännen päätökseen jäädyttää venäläisten pohattojen ja yritysten varat ulkomailla, Putin vertasi tällaisia toimia menneiden vuosisatojen keskiaikaiseen ryöstöön. Monet liikemiehistämme yllättyivät, kun heidän tilinsä ja varansa jäädytettiin lännessä. Heille ei koskaan ennen käynyt ilmi, että tämä oli mahdollista, joka rikkoo kaikkia Venäjän ja kansainvälisen lainsäädännön normeja ja lakeja. He vain sulkivat ne, veivät pois, eivätkä edes selitä miksi. Tämä on kuin jotain keskiajalta, Putin totesi.

«25-vuotisjuhlakokous pidetään kansainvälisen yhteisön kannalta vaikeana aikana. Länsimaiden pitkän aikavälin virheet talouspolitiikassa ja laittomat pakotteet ovat johtaneet globaaliin inflaatioaaltoon, vakiintuneiden logistiikka- ja tuotantoketjujen katkeamiseen sekä köyhyyden ja ruokapulan voimakkaaseen kasvuun. Mutta kuten tavallista, vaikeudet avaavat uusia näkymiä tulevaisuuteen. Siksi foorumin tunnuslause on ajankohtainen: Uusi maailma – uudet mahdollisuudet. Venäjän talous on tasapainossa eikä sotilasoperaatio Ukrainassa ole keikuttanut Venäjän taloutta millään tavalla. Inflaatio on pienempi kuin länsivalloissa ja työttömyys 3,3 prosenttia. Köyhyys on vähentynyt, rakentaminen kiihtynyt ja investoinnit lisääntyneet Venäjällä. Turismi varsinkin kotimaassa on lisääntynyt ja peli lännen ehdoilla on päättynyt eli "Game Over!"

Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden takaamisen ja Venäjän lähes ehtymättömien resurssien näkökulmasta Pietarin kansainvälisellä talousfoorumilla on myönteinen vaikutus kansainvälisen yhteistyön kehittymiseen erityisesti Aasian ja Tyynenmeren alueen, Lähi-idän, Afrikan ja Venäjän välillä. Venäjän asema, joka on merkittävästi vahvistunut niin sanotun ”vapaan maailman” keskuudessa lukemattomien lännen pakotteiden kohteena, ehdottaa foorumin käyttämistä kansainvälisenä alustana erityisten investointimahdollisuuksien esittelylle ja merkittävien kansainvälisten sopimusten tekemiselle. Kaikki eivät tietenkään pidä tällaisista tulevaisuudennäkymistä, jotka tarjoavat Venäjän talouskehitykselle valtavat mahdollisuudet. Itse talousfoorumin osalta Venäjän pakoterajoitusten voittamisesta tulee osallistujille selkeä esimerkki länsimaisten heikosta vaikutuskyvystä ja ennusteiden romahtamisesta maan akuutista talouskriisistä. Siksi tietojen mukaan foorumissa kiinnitetään erityistä huomiota vaatimukseen poistaa Venäjälle asetetut pakoterajoitukset, tarkoituksenmukaisuuteen luopua vähitellen dollarin käytöstä maailmanlaajuisissa rahoitusjärjestelyissä ja kansainvälisessä kaupassa sekä Moskovan pyrkimyksiin torjua tulevaa maailmanlaajuista elintarvikekriisiä. Foorumi todistaa lännen pakotteiden epäonnistuneen ja odotuksissa on itsenäisen Pohjoisen merireitin käytön voimistuminen Aasian ja Euroopan väliseen rahtikuljetukseen. Foorumissa käsiteltiin myös syitä Venäjän sotilasoperaation aloittamiseen Ukrainassa, sen kulkua ja uusien alueiden liittymisen kansainvälistä laillisuutta, nyt osana Venäjän federaatiota.

Lisäksi Shanghain yhteistyöjärjestö (SCO) yhdistää tällä hetkellä mm. Kiinan, Venäjän, Intian ja Pakistanin yhteistyötä. Iran aikoo liittyä siihen ensi tilassa ja Bahrain, Egypti, Saudi-Arabia ja Qatar haluavat liittyä myös järjestöön. Moskovan läheisiä liittolaisia Latinalaisessa Amerikassa ovat Nicaragua, Venezuela ja Kuuba. Lisäksi Brasilia ja Meksiko ovat ilmoittaneet kiinnostuksestaan. Euraasian talousliittoon (EAEU) kuuluvat Venäjä, Valko-Venäjä, Kazakstan, Armenia ja Kirgisia. Kauppa on nopeasti kasvamassa tarkoituksena edistää tavaroiden ja palvelujen vapaata liikkuvuutta ja tarjoaa yhteistä politiikkaa  makrotalouden, liikenteen, teollisuuden ja maatalouden, energian, ulkomaankaupan ja investointien, tullin, teknisen sääntelyn, kilpailun ja kilpailunrajoitusten alalla. Yhtenäisvaluuttaa  ja laajempaa yhdentymistä koskevat määräykset on suunniteltu tulevaisuutta varten.  Unioni toimii ylikansallisten  ja hallitustenvälisten instituutioiden kautta. Lukuisat valtiot ovat ilmoittaneet halusta liittyä Euraasian talousliittoon.

Venäjän ja Kiinan  keskeinen osallistuminen ovat olleet yhä vahvempi ääni kansainvälisissä ja alueellisissa asioissa, jotkut asiantuntijat sanoivat huolimatta Yhdysvaltojen jatkuvasta Kiinan ja Venäjän välisten suhteiden vääristämisestä. Foorumin keskeinen painopiste tänä vuonna on vastaaminen ajan haasteeseen käsittelemällä talouden elpymistä ja kansainvälistä yhteistyötä Shanghain yhteistyöjärjestössä (SCO), BRICS:ssä ja Euraasian talousliitossa (EAEU) sekä monenvälisissä maissa. Asiantuntijat uskovat, että digitaalitalouden yhteistyön, elintarviketurvan, makrotalouspolitiikan koordinoinnin ja kansanterveysyhteistyön lisäksi BRICS-maat keskittyvät tänä vuonna myös paikallisten valuuttojen siirtoihin torjuakseen Yhdysvaltain dollarihegemonian väärinkäyttöä.  Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin totesi torstaina, että Kiina on aina itsenäisesti arvioinut tilannetta historiallisen kontekstin ja kriisin pohjalta, vastatessaan Yhdysvaltojen varoittamiseen, että Kiina on vaarassa päätyä "historian väärälle puolelle" Ukrainan kriisissä. Olemme aina seisoneet rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolella. Kun Yhdysvallat jatkaa Naton työntämistä itään, Kiina on aktiivisesti kannattanut yhteistä ja kestävää turvallisuuskonseptia. Kun nyt Yhdysvallat ruokki konfliktia, Kiina on aktiivisesti rohkaissut rauhanneuvotteluja.  Ihmiset voivat itse arvioida, kuka on historian oikealla puolella, Wang sanoi.

Venäjä ja Kiina etsivät uutta kasvuvauhtia keskeisellä talousfoorumilla Yhdysvaltojen hegemonian keskellä. Kremlin rajoituksettomana kumppanina Peking saattoi nähdä investointinsa "täyttävän tyhjän paikan", kun länsimaiset yritykset vetäytyivät Venäjän markkinoilta poliittisten jännitteiden vuoksi, ja pragmaattisempia neuvotteluja kaupan vauhdittamisesta, logistiikan helpottamisesta ja selvityksen edistämisestä paikallisissa valuutoissa odotetaan käyvän myös tulevassa BRICS -huippukokouksessa. USA:n johtama hegemonia, jota korostivat yksipuoliset sanktiot uuden kylmän sodan edistämiseksi ja maailman talouden jakamiseksi, ei ainoastaan ​​saanut Venäjää "etsimään ulospääsyä", vaan myös loukkasi syvästi globalisaatiota, mikä sai yhä useammat kehitysmaat ymmärtämään monenvälisten järjestöjen käytön tärkeyden, kuten BRICS ja Euraasian talousliitto (EAEU) vahvistamaan alueellista yhteistyötä, mikä tarjoaa mahdollisuuden alueelliseen kasvuun ja maailmanjärjestyksen kehittymiseen.

 

Kiinan ja Venäjän suhteet ovat foorumin keskiössä. Foorumiin osallistui noin 40 kiinalaista yritystä, jotka kattoivat eri toimialoja, kuten kone-, autonosien ja teollisuuslaitteiden valmistuksen. Heistä noin kymmenen toi ennätystuloa yli 20 miljardia ruplaa (353 miljoonaa dollaria) ja 12 osallistui offline-tilassa Kiinan ja Venäjän välisestä yhteistyöstä tietoa tarjoavan kiinalaisen sivuston chinaru.infon mukaan. Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät puhelinkeskustelun keskiviikkona iltapäivällä, ja Xi ylisti tasaista edistystä, jotka kaksi maata ovat saavuttaneet taloudellisessa ja kaupallisessa yhteistyössä. Heihe-Blagoveštšenskin rajat ylittävän valtatiesillan avattua liikenteelle on syntynyt uusi väylä, joka yhdistää kaksi maata. Kiinan investoinnit Venäjälle laajenevat nopeasti, kun kiinalaiset investoinnit tulevat teknologian mukana ja infrastruktuurissa, kuten kaasuputkessa, olisi paljon potentiaalia, sanoo Kiinan sosiaaliakatemian tutkija Xu Poling. Kun sen Eurooppaa yhdistäviä kaasuputkia asteittain rajoitetaan, Venäjä varmasti laajentuu etelään ja itään, mikä on Kiinan ja Venäjän tulevan yhteistyön painopiste, Xu sanoi. Putin sanoi foorumissa pitämässään puheessa, että länsimaiden lukuisat virheet talouspolitiikassa ja laittomat pakotteet ovat tuoneet mukanaan globaalin inflaation aallon, perinteisten logistiikka- ja tuotantoketjujen katkeamisen, kasvavan köyhyyden ja ruokapulan maailmaan. Ja vaikka maan nykyisenä tehtävänä on vahvistaa omaa taloudellista itsemääräämisoikeuttaan, Venäjä ei aio sulkeutua vaan jatkaa avoimuuden ja laajan taloudellisen yhteistyön suuntaan. Olipa kyseessä Venäjä tai Kiina tai organisaatiot kuten BRICS tai EAEU, yhteisymmärrys on syntynyt yhteistyömekanismien tehostamisesta. Esimerkiksi maat kiihdyttävät juan- ja ruplamääräisiä valuuttakauppoja, sillä globalisaatioprosessi on vakavasti vaurioitunut Yhdysvaltain hegemoniasta, Wang Xianju, Kiinan Renminin yliopiston apulaisjohtaja ja tutkija - Venäjä Pietarin valtionyliopisto Venäjä Tutkimuskeskus kertoi Global Timesille torstaina. Se merkitsee uutta mahdollisuutta alueelliselle kehitykselle", hän sanoi.

Sen jälkeen, kun länsimaat olivat ottaneet käyttöön Venäjän vastaisia pakotteita ja Norja, Suomi ja Ruotsi rajoittivat kansainvälistä yhteistyötä, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä Luoteis-Euroopassa, Murmansk mukaan luettuna. Venäjä ei luovuttanut vaan jatkaa kehitystään, mistä on osoituksena Venäjän laajat ja kasvavat suhteet Aasian maihin, erityisesti Intiaan. Intia rakentaa suuren lääketehtaan Murmanskiin. Sopimuksen farmaseuttisen tuotantolaitoksen rakentamisesta Murmanskiin allekirjoittivat Pietarin kansainvälisen talousfoorumin (SPIEF) sivussa Kaukoidän ja Arctic Development Corporationin pääjohtaja Nikolai Zapryagajev, Murmanskin alueen kuvernööri Andrey Chibis ja intialaisen anicare Bio Sciencen toimitusjohtaja Kumar Divesh. Suunniteltu investointien määrä on yli 10 miljardia ruplaa, täytäntöönpanokausi on vuoden 2026 ensimmäisen neljänneksen loppuun saakka. Rakentamisen on tarkoitus alkaa jo nyt heinäkuussa. Uusi yritys luo noin 350 työpaikkaa, joista 280 Venäjän kansalaisille ja 22 ulkomaalaisille. Uusien yritysten vuotuinen tuotantomäärä on yli 1,3 miljardia tuoteyksikköä. Erityisesti on tarkoitus tuottaa hormonaalisia pillereitä ja injektioita, tromboottisia ja onkologisia lääkkeitä sekä yleisiä injektioita. Lisäksi aktiivisten farmaseuttisten ainesosien tuotanto käynnistetään, joka sisältää tuotantoa 1800 tonnia vuodessa ja tavoitteena on laajentaa sitä asteittain 6 000 tonniin vuodessa. Kysymys näissä investointiuutisissa herää, että pitäisikö Fennoskandian maiden vakavasti harkita uudelleen harjoittamaansa politiikkaa ja mietittävä, auttaako se Venäjän kahlitsemisessa maailmalla vai kahlitsevatko ne itsensä kieltäytymällä yhteistyöstä naapurinsa kanssa. Pohjoismaiden, erityisesti Suomen, olisi myös pidettävä mielessä, että ennemmin tai myöhemmin niiden hankkiman paikan Venäjän markkinoilla ottavat kokonaan Aasian ja Tyynenmeren alueen, Afrikan ja Lähi-idän maat. Lopulta heidän on melko vaikea edistää omaa teknologiaansa mihinkään suuntaan, koska heidän ”johtajansa” – Yhdysvallat – haluaa edistää vain omaa etuaan. Kuka niitä sitten tarvitsee?

Saudi-Arabia teki päätöksen yhteistyön uudelleen suuntaamisesta. Saudi-Arabia oli pitkään sitoutunut amerikkalaiseen yhteistyöhön, mutta nykyään se on solminut läheisen liiton Venäjän kanssa OPEC+ ryhmässä. Saudit kieltäytyivät julkisesti Yhdysvaltojen presidentin pyyntöön lisätä öljyntuotantoaan ja toi sen sijaan venäläistä öljyä kotimaiseen käyttöön viedäkseen enemmän omaa tuotantoaan. Sen lisäksi he jopa vähensivät omaa tuotantoa ja tekivät selväksi, että voivat tehdä niin uudelleen. Kiina puolestaan myy Eurooppaan Siperiasta tuotavaa nesteytettyä maakaasua (LNG) ja tuo samalla venäläistä öljyä, jota se sitten jalostaa ja myy edelleen esimerkiksi juuri Eurooppaan. Iran on pysynyt maksukykyisenä ostamalla kiinalaista öljyä ja siitä on tullut venäläisen vehnän suurin ostaja. Intia puolestaan ilmoittaa, että sillä on "moraalinen velvollisuus" pitää energian hinta alhaalla kotimaassaan ostamalla venäläistä öljyä. Lisäksi Egypti, Saudi-Arabia ja Turkki on ilmoittaneet halukkuutensa liittyä BRICS maihin (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka).


Mielenkiintoinen uutinen tuli Ranskasta. Presidentti Macron hakee kutsua BRICS kokoukseen. Hän on tiettävästi pyytänyt Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosalta kutsua tulevaan BRICS huippukokoukseen. Sanotaan, että Ukrainan sodalla on tähän vaikutuksensa. Macron haluaa vaihtaa näkemyksiä BRICS jäsenmaiden kanssa. On otettava huomioon, että yksikään BRICS maista ei ota osaa mihinkään sanktioihin Venäjää vastaan. Ranskalle tämä tulee aikana, jolloin Ranska joutuu Naton jäsenenä erityisesti Yhdysvaltojen ja Britannian painostuksen kohteeksi koska se on ollut haluton osallistumaan sanktioihin Moskovaa vastaan ja toimittamaan aseita Kiovalle. Macron on myös arvostellut Yhdysvaltain johtamaa globaalia järjestystä, joka hänen mielestään on epärehellinen ja vanhanaikainen. Hän on vaatinut  "uutta monenvälisyyttä"  eli toimintaa, joka antaisi enemmän ääntä ja vaikutusvaltaa nouseville maille ja alueille.

BRICS maat eivät ole vielä virallisesti vastanneet Macronin pyyntöön, mutta joidenkin tiedotusvälineiden mukaan ne eivät ehkä ole kovin innostuneita siitä. BRICS ryhmä perustettiin vuonna 2009 yhteistyön ja vuoropuhelun foorumiksi nousevien talouksien välillä, jotka kokivat olevansa syrjäytyneitä länsivaltaisten instituutioiden, kuten IMF:n ja Maailmanpankin takia. Ryhmää on pidetty myös vastapainona Yhdysvaltojen johtamille liittoutumille, kuten NATOlle ja Quadille. Joka tapauksessa Macronin pyyntö liittyä BRICS huippukokoukseen on nostattanut kulmia ja herättänyt keskustelua ympäri maailmaa. Se on myös korostanut globaalin järjestyksen muuttuvaa dynamiikkaa ja haasteita sekä eri toimijoiden ja alueiden välisen vuoropuhelun ja yhteistyön tarvetta.

Mielenkiintoista tapahtuu rahoitusalalla. Sanktioilla on osuutensa asiaan.  Newsweekin mukaan talouspakotteet ovat aseistaneet osia kansainvälisistä pankki- ja vakuutussektoreista, mukaan lukien SWIFT -rahansiirtojärjestelmän. Omaisuutta on takavarikoitu ja hyödykesopimuksia purettu. Vaatimukset dollarisaation purkamisesta ovat koventuneet Venäjän ja kumppaneiden käyttäessä juania ja ruplia.  Kahdeksankymmentä vuotta sitten Englannin punta menetti ensisijaisen asemansa maailman valuuttojen joukossa. Juuri tätä Amerikan vastustajat yrittävät tehdä dollarille, ja jos Saudit joskus lopettavat öljyn hinnoittelun dollareissa, he saattavat hyvinkin onnistua siinä. Globalisaatio voi toimia vain, jos useimmat osallistujat uskovat sen edistävän heidän etujaan. Jos muut uskovat lännen käyttävän järjestelmää epäoikeudenmukaisesti omaksi edukseen, sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestys hajoaa ja vaihtoehtoja syntyy. Newsweekin mukaan inflaatiopaineet ja taantumapelot vaanivat nyt suurta osaa maailmasta, kun ”varakkaalla lännellä” on varaa maksaa pakotteiden kustannukset, mutta suurella osalla muista maista ei ole. Nämä huolenaiheet synnyttävät huomattavaa länsimaiden vastaista mielialaa suuressa osassa globaalia etelää […] länsi on nopeasti menettämässä loputkin ja siten heikentämässä juuri sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä, jota se on pyrkinyt luomaan.

Newsweekin mukaan muutos ei ole missään niin ilmeinen kuin energiamarkkinoilla, joilla, toisin kuin valuuttojen kohdalla, hallitukset eivät yksinkertaisesti voi painaa tarvitsemaansa. Tuossapa on varsin hyvin kiteytettynä rahatalouden ja reaalitalouden välinen ero. Niin sanottu länsi on viime vuosikymmeninä keskittynyt rahan luomiseen ja jättänyt reaalisten tuotteiden tuottamisen muun maailman tehtäväksi kuvitellen, että länsi voisi tyhjästä luomallaan rahalla ostaa muilta tahoilta reaalisia tuotteita hamaan ikuisuuteen asti. Noin harhaista on lännessä nykyään vallalla oleva taloustiede. Omahyväisen ja vielä voimansa tunnossa olevan lännen on vaikea katsoa peiliin tai nähdä siinä muuta kuin harhaisen omakuvan. Pitäisi kyetä tunnustamaan, että on tehty väärää politiikkaa ja vääriä ratkaisuja ja että tosiasiat on hyvä tunnustaa ja todella pyrkiä johonkin ”diplomaattiseen kompromissiin”. Tällainen ”nöyrtyminen” on tuskin mahdollista niin kauan, kun vanhoilla eväillä suinkin pärjätään ja uusia konsteja ylläpitää epätervettä tilannetta löytyy. Sotapolitiikka ja hillitön asevarustelu saattavat olla niitä viimeisiä keinoja.

 

Talousfoorumin lopussa Putin tapasi Afrikan valtiot "pyöreän pöydän" ääressä. Neuvoteltiin menneestä ja tulevaisuudesta. Tarkoitus on kasvattaa kauppaa, yhteistyötä, taloutta ja poliittista toimintaa tasa-arvoisissa merkeissä. Afrikka on suuri ja rikas maanosa. Tulevaisuuden näkymät ovat erinomaiset. Yhteistyö Venäjän ja Afrikan valtioiden välillä tulee kasvamaan voimakkaasti. Monien Afrikan valtioiden ja Venäjän välit ovat jo nyt erinomaiset.

 

Ja sitten oleellisiin asioihin ytimekkäästi! Jos kauhistuttaa älkää lukeko!  Putin kutsui Ukrainan Volodymyr Zelenskyä "häpeäksi juutalaiselle kansalle". Hänhän sallii maassaan natsit ja natsismin. Zelenskyi on sukujuuriltaan juutalainen. Yleisö taputti huomautukselle käsiään. Taloudellisesti Putin ohjaa kriittistä hiilivetyä itään ja jättää Euroopan kuiville. Tästä seuraa, että Euroopasta tulee alue, jonka energiakustannukset ovat maailman korkeimmat. Tämä on jo nyt näkyvissä, olemme jo matkalla siihen. Tämä heikentää vakavasti Euroopan teollisuuden kilpailukykyä, joka on jo nyt häviämässä kilpailun muualla maailmassa toimiville yrityksille. Kuten Putin sanoi: "läntiset kollegamme näyttävät unohtaneen taloustieteen alkeellisimmat lait tai yksinkertaisesti jättävät ne huomiotta". Inflaatio jatkaa nousuaan, kun Venäjän valtavat raakaöljytoimitukset ohjataan itään. Washington näyttää hylänneen 30 vuotta kestäneen "lemmikkihankeensa", globalisaation, ja pilkkonut  maailman kilpaileviin blokkeihin. Se tarkoittaa, että dollari, joukkovelkakirjamarkkinat, länsimainen rahoitusjärjestelmä ja niin sanottu ”sääntöihin perustuva järjestys” – jotka kaikki ovat erottamattomasti sidoksissa talouskasvuun, joka riippuu lähes yksinomaan halvan energian saatavuudesta – alkavat narisemaan ja murisemaan niiden höyhenenkevyiden poliittisten päätösten painon alla, jotka ovat tuoneet varman tuhon länsimaiden kansakunnille ja niiden kansoille. Me tulemme maksamaan kovan hinnan Washingtonin itsetuhoisesta toiminnasta.

Saksan kärsimykset ovat vasta alussa, koska sillä ei ole mitään keinoa korvata lähitulevaisuudessa kohtaamaansa energiapulaa, joka aiheuttaa sähkökatkoksia, jäätyviä koteja ja kotimaan teollisuuden armotonta kuristamista. Kuten Saksan hallitus on havainnut, venäläisille hiilivedyille ei ole olemassa käyttökelpoista korvaavaa tuotetta, jota ei ole helposti saatavilla ja jonka laatu ei vastaa Saksan erityisvaatimuksia. Toisin sanoen Yhdysvallat on johdattanut Saksaa alkujuuritason polulle uskomalla, että se voisi yksinkertaisesti siirtyä muihin energiantoimittajiin ja kaikki olisi hyvin. Näin ei todellakaan ole. Saksa ja koko Eurooppa joutuvat maksamaan energiastaan enemmän kuin mikään muu alue maailmassa, mikä heikentää vakavasti EU:n kilpailukykyä. Tämä puolestaan johtaa elintason jyrkkään laskuun ja kasvaviin yhteiskunnallisiin levottomuuksiin. Lisää tekstiä löytyy Wall Street Journalista.

Venäjän vastaiset pakotteet ovat itsetuhoisia. Newsweek parkaisee : "Lähes 90 % maailman väestöstä ei seuraa meitä Ukrainassa!" 87 prosenttia maailman väestöstä ei seuraa Yhdysvaltoja ja EU:ta ja niiden Venäjän vastaisia pakotteita. Useat niistä ovat jopa liitossa Venäjän kanssa.  Jos harjoitat pakotteita Venäjää vastaan, luovutat vain valtavan markkinan muun maailman hyödynnettäväksi. - Paradoksaalista on, että vaikka Yhdysvaltojen ja Euroopan Venäjää vastaan suunnatut pakotteet on tarkoitettu rampauttamaan Venäjän taloutta, ne ovat tehneet siitä vahvemman ja suuremman. Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston tuoreiden ennusteiden mukaan Venäjän talous kehittyy vahvasti. Lopputulos on vastoin Yhdysvaltojen ja sen eurooppalaisten liittolaisten aiempia ennusteita, joiden mukaan länsimaiden pakotteet saattaisivat Venäjän talouden polvilleen ja pakottaisivat sen alistumaan ”itkemään setä Samulia”. Kun Ukrainan konflikti kärjistyi 16 kuukautta sitten (kahdeksan vuotta kestäneen, Naton tukeman ja Kiovan uusnatsihallintoa käyttäneen hyökkäyksen jälkeen), useat länsimaiset poliitikot ja asiantuntijat iloitsivat siitä, että Venäjän talous romahtaisi sen kansainvälistä pankkitoimintaa ja kauppaa vastaan aloitetun ”totaalisen sodan” seurauksena. No, niin ei käynyt. Kaukana siitä. Kuten Maailmanpankki totesi edellä, länsimaiden pakotteet ovat yksinkertaisesti auttaneet Venäjää vahvistamaan vaihtoehtoisia markkinoita Kiinassa, Intiassa ja muualla maailmassa. Venäjän tärkein tulonlähde on öljyn ja kaasun energiavienti. Lisääntynyt myynti Aasiaan on ylläpitänyt tuloja huolimatta siitä, että Euroopan markkinat ovat menettäneet merkityksensä länsimaiden pakotteiden vuoksi. Yhdysvaltalainen maailmantalouden analyytikko Michael Hudson huomauttaa: ”Pakotteet ovat pakottaneet Venäjän tulemaan omavaraiseksi elintarviketuotannossa, teollisuustuotannossa ja kulutustavaroissa. Hudson huomauttaa myös, että Yhdysvaltojen geopoliittinen strategia on käyttää pakotteita, jotta sen oletetut eurooppalaiset liittolaiset saataisiin riippuvaisemmiksi ja alistumaan Washingtonille.

Yksi SPIEF:in osallistujista oli amerikkalainen teollisuusanalyytikko Douglas Andrew Littleton, joka kommentoi:”Venäjän vastaiset länsimaiset pakotteet ovat menneet takapakkia.” Ja lisäsi: ”Olen iloinen siitä, että Venäjä on pystynyt kiertämään ja käyttämään pakotteita niin monin tavoin ystäviensä ja liittolaistensa kanssa.” Kuten monien muidenkin historian aikakirjoissa romahtaneiden imperiumien kohdalla, ylimielisyys ja välinpitämättömyys edeltävät usein kaatumista. Yhdysvaltain ja länsimainen eliitti luuli, että heillä on ikuinen lupa tehdä tuhoa oman itsekkään hyötynsä vuoksi. Heidän taloudellinen ryöstönsä ja aseistuksensa ovat nyt kääntymässä omaa päätä vastaan. Ja se on jo myöhässä. Kiitos Amerikka! Yhdysvaltain pakotteet vahvistavat Venäjän taloutta ja synnyttävät moninapaisen maailman. Äärimmäisen aggressiiviset kansainväliset toiminnot ovat viime vuosina vieraannuttaneet muita suuria maailmanvaltoja, mikä on lopulta provosoinut Venäjän ja Kiinan muodostamaan liittouman haastamaan tätä globaalia auktoriteettia. Venäjän Ukrainan sotaoperaatio on suora seuraus tästä kehityksestä, samoin kuin kasvava mahdollisuus samanlaiseen sotilaalliseen yhteenottoon Kiinan kanssa Taiwanin vuoksi. Kasvavat konfliktit Venäjää ja Kiinaa vastaan muodostaa vaarallisen mahdollisuuden, että ne voivat kärjistyä kolmanneksi maailmansodaksi.

Mitä Suomessa median seurantaan tulee, meillä asiat ovat ”hyvin” (heh): noin kolme neljäsosaa aikuisista luottaa uutisiin, jos jälleen tehtyyn kansainväliseen kyselyyn on uskominen. Kreikkalaisista sen mukaan uutisiin luottaa alle 20 % eikä jenkkilässäkään tilanne ole juuri kummempi. Suomen tilannetta selittää tutkijoiden mukaan kuulemma se, että meillä toimittajat ovat riippumattomia! Ja propagandakanavaksi taipunut Yle loistaa tietysti ykkösenä. Hyvin on pullat uunissa! Näyttää, että Suomen kansaa vedätetään nyt todella. Kun Sutki-Saulinkin kannatus on lähellä sataa ja peluri Haaviston kannatus katossa, täytyy yhtyä huru-ukko Vakkurin näkemykseen, että Suomi on pian tai jo valmis diktatuuriin P - Korean malliin. Periaatteessa ns. vaihtoehtomedioista olisi tässä apua, mutta se on kaikki oman aktiivisuuden varassa. Kaikkea dominoiva, kaikkialle tunkeutuva ”valtavirtamedia” on nimensä veroinen (manipuloija). Ja tähän on maamme nato-mafia kansan johtanut vaikka parempaa olisi ollut tarjolla. Lopuksi en malta olla laittamatta netistä löytämääni kuvaa, koska se sopii tilanteeseen LÄNTTÄ kohtaan niin loistavasti. 

 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!