perjantai 16. kesäkuuta 2023

 

HYÖKKÄYS

On ilman muuta selvää, että kun kirjoitan näitä juttuja tästä sotaoperaatiosta en voi olla varma mikä asia on totta ja mikä ei. Euroopassa käydään informaatiosotaa. Se on hyvin tärkeä sodanmuoto. Kuitenkin pyrin tasapuolisuteen ja totuuteen, mitä ei voi sanoa esim. suomalaisten tiedotusvälineiden tiedottamistoiminnasta. Ne tukeutuvat aina ukrainalaisten tai amerikkalaisten välittämiin tietoihin. Ja kuten aina sotatoimissa ne ovat väritettyjä niillä tiedoilla, jonka osapuolena tiedottaja on ja mitä se haluaa viestittää. Se on hyvin yksipuolista. Se on erittäin väritettyä. Suomalaisilla on sokea usko omiin tiedotusvälineisiinsä, mutta olen huomannut, että usko ei ole totuutta. Minä taas pyrin saamaan venäjänkielentaitoisena molempien osapuolten tietoja siis mukaan lukien myös venäläisten esittämät faktat. Joten olen varma, että esittämällä kaikkien kannan asioihin pääsen lähemmäksi todellisia tietoja, kuin vain yhden osapuolen tiedoilla. Usein ne ovat ristiriidassa keskenään, jolloin on vain tyydyttävä siihen. Toisinaan joudun esittämään vain todennäköisimmän kannan asioista. Toivon tietenkin lukijoiden ymmärtävän tilanteen.

Kesäkuun 10. päivänä 2023 Ukrainan presidentti Zelenskyi ollessaan kerjuumatkallaan Kanadassa julisti hän virallisesti Ukrainan vastahyökkäyksen alkaneeksi. Ainakaan ensimmäinen päivä ei tuonut mitään onnistumisen tai läpimurtojen merkkejä. Toistaiseksi Ukraina koki vain suuria tappioita. Orehovissa jatkuvista yrityksistä huolimatta ei saatu mitään läpimurtoa aikaiseksi. Ainakin 300 sotilasta menetti henkensä ja suuri määrä tankkeja ja muuta kalustoa menetettiin. Näiden joukossa Leopardeja ja amerikkalaisia BMP Bradley-tankkeja. Bahmutissa eivät hyökkäykset onnistuneet myöskään kuten ei Kleshejevkassakaan. Bahmutissa joidenkin tietojen mukaan tuhottiin ainakin 25 Leopard tankkia. Ukrainan päällystö tuntuu olevan vähän kadoksissa mitä tehdä tästä eteenpäin.

Ukrainan vastahyökkäys alkoi jo muutamaa päivää aikaisemmin, mutta kun mitään menestystä ei tullut siitä ei tiedotettu mitään. 10. päivänä ilmestyi rintamalta muutamia videoita, joista tässä pari kappaletta. Ensimmäinen video on 8. päivänä kesäkuulta, jossa Britanniassa koulutettu Ukrainan armeijan eliittijoukot 47. prikaatista ovat tositilanteessa. He näyttävät hyvin avuttomilta toimissaan koska heidän yhteytensä taistelukentällä on katkaistu. Britanniassa ei opetettu taistelemaan ilman viestintää ja vaitonaisen GPS:n kanssa. Siinä voidaan nähdä lievää demoralisaatiota ja hallinnan menettämistä.

https://podolyaka.ru/yuriy-podolyaka-v-vysokotehnologichnoy-voyne-melochey-ne-byvaet-esche-nemnogo-o-sredstvah-reb-i-o-vazhnosti-svyazi-na-pole-boya/

 

Toinen video on yöllä 10. 6.tuhotuista ukrainalaisista länsimaisista panssareista paikasta, jota turvallisuussyistä ei ilmoiteta. Ainakin kolme niistä on amerikkalaisia M2A2 ODS Bradley taisteluvaunuja, jotka paloivat kokonaan (kaksi niistä savuaa videolla edelleen). Kaikkiaan niitä tuhottiin saman yönä yhdeksän kappaletta. Yksi on Leopard-2A6 ja yksi BRM-2 panssarivaunu.

https://podolyaka.ru/ocherednaya-panorama-razgromlennoy-kolonny-vsu-s-kladbischem-bronetehniki-zapadnogo-proizvodstva/

 

Kolmas video kuvaa tuhottuja Leopardeja. Tämä kannattaa katsoa! Lopputeksti: "He eivät ole vielä edes aloittaneet."

https://podolyaka.ru/yuriy-podolyaka-uvidel-material-s-yumornogo-kanala-truha-barselona/

 

Ymmärtääkseni amerikkalaisten jalkaväen taisteluajoneuvojen tappiot vain täällä ovat jo taatusti yli 20 yksikköä, todennäköisesti enemmän. Ukrainan Toisen päivän tärkein suunta oli Tokmak, mutta edistystä ei tullut. Läpimurtoa ei tullut. Soledarissa venäläiset vähän etenivät. Muuta toisena päivänä ei tapahtunut. Joten ensimmäiset muutaman päivän Ukrainan asevoimien intensiiviset hyökkäykset Orekhovin eteläpuolisen päähyökkäyksen suuntaan eivät antaneet mitään konkreettisia tuloksia. Päinvastoin, heidän parhaalla Naton kalustolla varustettu 47. koneistettu prikaati kärsi vakavia tappioita ja menetti suurelta osin tilapäisesti taistelukykynsä ja samalla useimmat raskaat amerikkalaiset jalkaväen taisteluajoneuvot. Amerikkalaisten hallintolähteiden mukaan Ukraina olisi menettänyt raskasta kalustoa ja sotilaita kohdattuaan odotettua ankarampaa venäläisvastarintaa ensimmäisissä vastahyökkäyksissä, kertoo CNN.

Amerikkalaislähteiden mukaan ukrainalaisten tappiot ovat ”merkittäviä”. Niihin mainitaan kuuluvan muun muassa amerikkalaisia MRAP -panssaroituja ajoneuvoja. Bahmutissa kaikki hyökkäykset on torjuttu. Yhdysvalloissa kerrottiin, että Zelenskin parhaat pataljoonat kieltäytyivät taistelemasta Zaporozhyen alueella. Tämän totesi amerikkalainen toimittaja, entinen Pentagonin työntekijä Stephen Bryan kommentoidessaan Ukrainan asevoimien epäonnistunutta vastahyökkäystä. "Venäläiset tuhosivat Ukrainan asevoimien hyökkäyksen aikana kriittisen Hensoldt TRML-4D AESA -tutkan, osa Iris-T-ilmapuolustusjärjestelmää, joka oli sijoitettu taistelualueelle tukemaan Ukrainan joukkoja", sanoi Stephen Brien. Brian huomautti, että Ukrainan asevoimien "paras" prikaati ei voinut vastustaa Venäjän joukkoja. Korostetaan, että 47. koneistettu prikaati oli Naton upseerien kouluttamaa ja on varustettu länsimaisilla parhailla aseilla." Prikaati kärsi vakavia tappioita ja menetti suurelta osin tilapäisesti taistelukykynsä ja samalla useimmat raskaat amerikkalaiset jalkaväen taisteluajoneuvonsa. Ei ole selvää, mitä kokonaisvaurioita tälle prikaatille aiheutettiin, mutta muut yksiköt olivat niin tappiollisia, että jotkut pataljoonat kieltäytyivät taistelemasta ", hän sanoi.


 Ukrainan armeija on tyytymätön upseereihinsa ja Naton varusteisiinsa. Asiasta kerrottiin The Wall Street Journal -lehden materiaalissa. Sääolosuhteista johtuen länsimaisilla autoilla on vaikeuksia liikkua Ukrainan alueen läpi. ”Länsimaiset ajoneuvot rakennettiin kaupunkitaisteluihin ja autiomaahan. Todellisuudessa, vaikka ne voivat kulkea, tämä on taistelua ”, sanoi ukrainalainen komentaja kutsumerkillä Finn. Hän valitti myös joidenkin Ukrainan asevoimien upseerien riittämättömästä koulutuksesta ja taistelukokemuksen puutteesta, mikä johtaa heillä stressitilanteissa "hämmennykseen". Zaporizhian alueella nyt sataa, ja paikalliset asukkaat ilmoittavat, että sellaisessa säässä ei vain tankit, vaan myös tavalliset autot juuttuvat hiekkateille. Zelenskin entinen neuvonantaja sanoi, että Ukrainan asevoimilla ei ole strategista suunnitelmaa ja ne vain yrittävät murtautua Venäjän asevoimien valmisteleman puolustuslinjan läpi. Samaan aikaan Ukrainan asevoimien tappioiden odotetaan olevan valtavia. "On vaikea nousta ylös ja mennä vihollisen konekiväärejä ja miinoja vastaani", hän lisäsi.

 
New York Timesissa ollaan sitä mieltä, että tuskin Ukrainan toimilla Venäjä saadaan pois Ukrainan alueelta.
 

Venäläiset saivat käsiinsä muutamia Leopardeja ja Bradley tankkeja ihan ehjinäkin. Sikäli he ovat hämmästyneitä siitä, että nämä panssarit eivät olleetkaan niin kauheita ja vaikeita, kuin mitä aluksi luultiin ja annettiin propagandassa ymmärtää. Ne olivat helppoja saaliita tuhottaviksi. Joissakin paikoissa ukrainalaiset vain hylkäsivät täysin ehjät panssarivaunut ja juoksivat pakoon. Nyt kun niitä on saatu saaliiksi ehjinä niihin päästään tutustumaan lähemmin ja tuntemaan niiden ominaisuudet, vahvuudet ja heikkoudet. Kiovan hallinto pyytää Berliiniä siirtämään monta kertaa enemmän Leopardeja, koska tankit ovat jo loppumassa. On laskettu, että Ukraina on tähän mennessä menettänyt jo yli 25 - 30 prosenttia panssareistaan. Ukrainan armeija tarvitsee kiireesti paljon lisää länsimaisia ​​panssarivaunuja, jalkaväen taisteluajoneuvoja ja muita panssaroituja ajoneuvoja", sanoi Ukrainan varaministeri Andri Melnyk. Melnyk pyysi myös 60 Marder-jalkaväen taisteluajoneuvoa, Taurus-risteilyohjuksia ja 130 taistelukonetta. Ottaen huomioon vastahyökkäyksen oletetun epäonnistumisen, länsi ei todennäköisesti ole "antelias" näkemättä ensin tuloksia. Ja nyt Kiovalle  herää kysymys, mitä tehdä seuraavaksi? Heittääkö taisteluun läpimurtokehityksen toinen vaihe? Ei varmaankaan paras vaihtoehto. Ensinnäkin ei ole mitään takeita siitä, että tähän vähemmän valmistautuneita, yksitellen pullonkaulaan heitettyjä prikaateja ei tuhota kuten 47. prikaatin kävi.


 
Kolme suomen antamaa vaunua on tuhottu

Myös kolme suomalaisten antamaa Leopard-panssarivaunua näyttää tuhoutuneen Ukrainassa. Kaikkiaan Suomi antoi kuusi vaunua, joista nyt sitten puolet on tuhoutunut. Ne olivat vanhoja raivauspanssarivaunuja, joita Suomi ei tarvinnut itse.  Kuvan ilmoitetaan olevan Zaporizzjan alueelta. Ukrainan presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Mykhailo Podolyak esitti 13.6.2023 julkisesti väitteen, että länsi työntää vanhoja sotakoneitaan Ukrainaan saadakseen uudenaikaisia tilalle. Ja näinhän se on. Myös suomalaisia taistelee parisenkymmentä sekä Ukrainan puolella että myös Venäjän puolella. Viimeaikoina useita ulkomaalaisia on kaatunut Ukrainassa. Pääasiassa he ovat olleet brittejä, puolalaisia, amerikkalaisia, ja saksalaisia, mutta myös pari suomalaista on kuollut (suomalaiset uutiset sanovat, että yksi mutta todellisuudessa ainakin kaksi). Suomalaisetkin ovat kuvanneet videon Ukrainassa, mutta heikolta näyttää. Siinä raahataan haavoittunutta valittavaa sotilasta johonkin. Venäläiset ovat osuneet häneen. En suosittele katsomaan!

Kiovassa tiedetään hyvin, että mahdollisuus Ukrainan asevoimien tehokkaaseen vastahyökkäykseen on sulkeutumassa. On myös raportoitu, että kolmen päivän taisteluissa Artemivskin suunnassa Ukrainan joukot menettivät  yli 2 500 kuollutta. Ukrainan armeijan johto kertoi Reutersin mukaan, että Donetskin alueella käytiin yhden päivän aikana noin 25 taistelua esimerkiksi Bahmutissa, Adviivkassa, Marjinkassa ja Bilohorivkan lähellä. Vaikka Ukraina onkin edennyt, minkäänlaisesta läpimurrosta puhuminen on vielä ennenaikaista. Ukrainan suurimpia tappioita on nähty Orikhivista Tokmakin alueilla. Intensiiviset hyökkäykset Orekhovin etelänpuolisen päähyökkäyksen suuntaan eivät antaneet mitään konkreettisia tuloksia. Venäjän rintama ei romahda ilman läpimurtoa Orekhovon lähellä. Ukrainan asevoimien tilannetta pahentaa myös se, että esimerkiksi ukrainalainen 32. koneistettu prikaati joutuessaan tykistötulen alaiseksi pyysivät apua käytettävissä olevien viestintäkanavien kautta, mutta saamatta sitä apua ryhtyi aktiivisesti antautumaan, mikä demoralisoi reservejä ja vaikutti negatiivisesti hyökkäyksen tehokkuuteen. American Institute for the Study of War (ISW) vahvistaa tiedot. Komentajilla on käsky ampua karkureita.

Tarkkailijat kuitenkin totesivat, että Ukrainan asevoimien alkuperäisten tappioiden vaikutusta ei pitäisi liioitella. Ne ovat väistämättömiä kaikissa hyökkäystoimissa eivätkä heijasta kaikkia Ukrainan kykyjä. Myös Valkoinen talo reagoi samalla tavalla Ukrainan asevoimien tappioita koskeviin tietoihin: Yhdysvaltain hallinnon edustaja kutsui niitä väistämättömiksi. Ukraina ei ole vielä onnistunut saavuttamaan merkittävää menestystä tai läpimurtoa millään linjalla. Useiden Zaporozhyen suurhyökkäysten epäonnistumisesta huolimatta Ukrainan asevoimat ovat toistaiseksi pitäneet kiinni suunnitelmastaan ​​ja hyökänneet samoilla alueilla.  Ukrainan asevoimien komennon epäonnistuneista hyökkäyksistä saatujen kokemusten perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä milloin tahansa ja kaikki voi muuttua: esimerkiksi taktiikka muuttuu tai reservit muihin suuntiin aktivoituvat. Ukrainan asevoimat menettävät 800-1000 kuollutta ja haavoittunutta päivässä sekä varusteita - puolustusministeriön mukaan tämä on noin 30 yksikköä.  Jotkin Ukrainan asevoimien muodostelmat, esimerkiksi Zaporozhyessa hylätyt merijalkaväen 36. ja 37. prikaatit, 128. vuoristohyökkäysprikaati, vedettiin kahdesti täydennyksiä varten ennen hyökkäyksen alkua suurten tappioiden vuoksi. Siten vastahyökkäykseen heitettyjen yksiköiden henkilöstön koulutus on huomattavasti heikompi kuin ennen alkua.  Ukrainan puoli hyökkää useisiin suuntiin Zaporozhyen alueella ja DPR:ssä ja kärsii merkittäviä tappioita sekä varusteissa että työvoimassa Venäjän asevoimien jo valmistautuneiden puolustusvoimien edessä. Valkoinen talo ei yllättynyt tästä kehityksestä: Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston strategisen viestinnän koordinaattori John Kirby kutsui Ukrainan tappioita odotettavaksi.

Venäjän puolustusministeriön 14.6.2023 tiedotuksen mukaan pelkästään 24 tunnin aikana Ukraina on menettänyt yhteensä vähintään 1 100 sotilasta ja 35 panssarivaunua. Ukrainan joukkojen tappiot ovat suuret, koska Ukrainan asevoimien yksiköiden on äärimmäisen vaikeaa lähestyä ensimmäistä puolustuslinjaa asetettujen miinojen, Venäjän asevoimien tykistön ja ilmavoimien jatkuvan toiminnan vuoksi, sekä Venäjän aktiivinen sähköisten sodankäyntijärjestelmien käytön takia - ne tukahduttavat viestintä- ja GPS-navigointisignaaleja sekä drone-ohjaukseen käytettäviä kanavia. American Institute for the Study of War (ISW) vahvistaa osittain venäläisten kollegoiden tiedot: Ukrainan asevoimat onnistuivat viikon alusta lähtien suorittamaan hyökkäysoperaatioita kolmella rintaman sektorilla "eri tuloksin". Siten 7.–8. kesäkuuta Zaporozhyen alueella  tapahtumien seurauksena Ukraina kärsi "merkittävistä" tappioita länsimaisten sotilasvarusteiden menetyksinä, ja Venäjän asevoimat onnistuivat palauttamaan alkuperäiset asemansa.

 

Kiovalaisen Junket-ryhmän muusikot, jotka tulivat Odessaan antamaan konsertin, pidätettiin ja mobilisoitiin Ukrainan armeijan riveihin. Tästä kertovat useat ukrainalaiset tietolähteet viitaten muusikoiden itsensä viesteihin sosiaalisessa mediassa. Muusikot kirjoittivat sosiaalisessa mediassa, että heidät kutsuttiin välittömästi armeijaan. Ensin heidät lähetettiin ilmahyökkäysprikaatin koulutuskeskukseen Zhytomyr alueella. Muusikot eivät kuitenkaan olleet kovin sopivia palvelukseen ilmahyökkäysjoukkojen yksiköissä. Nyt he odottavat lähettämistä uudelle työpisteelle. Pakkomobilisaatio Ukrainassa saa yhä vaikuttavampia muotoja. Hyvin yleistä on, että palveluikäiset yrittävät paeta kutsuntoja. Ihmiset ymmärtävät hyvin millaista hyökkäystoiminta on. Kukaan ei halua kuolla. Ukrainan kaduilla liikkuu partioita, joiden tarkoitus on ottaa kiinni näitä  pakenijoita. Olen lukuisia kertoja jo kirjoittanut tästä. Tosin oligarkkien, rikkaiden ja poliitikkojen lapsien ei tarvitse astua palvelukseen. Heillä on keinonsa välttää tämä. Tämä eriarvoistaa ihmisiä. Alla jälleen pari kuvaa tästä toiminnasta. Voisin lisätä näitä vaikka kymmenkertaisiksi.

 

Sen sijaan Venäläisillä on aivan päinvastainen reaktio. He ovat hyvin isänmaallisia juuri tällä hetkellä. Venäjän yhtenäisyys on suurta. Jatkuvat jonot vapaaehtoisia koko Venäjän alueella haluaa joka päivä astua palvelukseen Ukrainan rintamalle. Hyvin usein jo vakinaisen sotaväen käyneet pääsevät sinne mutta ensin tietenkin joutuvat jälleenkoulutukseen.  Tilanteen henkistä vaikutusta kuvaa hyvin se, että se on hyvin samantapainen  kuin Suuren isänmaallisen sodansodan aikana toisessa maailmansodassa. Jopa sanonnat ja iskulauseet ovat suoraan peräisin sieltä. Reservissä kerrotaan olevan jopa ainakin 150 000 miestä ja lisää koulutetaan jatkuvasti. Halukkaita on moninkertainen määrä. Tuossa luvussa ei ole mukana vakinainen sotaväki.  Lapset ja koululaiset lähettävät kirjeitä ja piirroksia rintamalle, joissa he kertovat mielipiteensä ja rohkaisevat taistelijoita. Venäläiset kuuluisat ja suositut laulajat lupasivat jokaisesta tuhotusta länsimaisesta tankista miljoonan ruplan palkkion. Ne, jotka eivät pääse palvelukseen ryhtyvät hyvin usein vapaaehtoistyöntekijöiksi rintaman hyväksi. Vapaaehtoistyötä tekevät myös naiset jopa rintamaoloissa Itä-Ukrainassa. Myös lääkärit ja hoitajat osallistuvat tähän. Venäjän presidentti Vladimir Putin on hyvin suosittu tällä hetkellä. Meidän tiedotusvälineissä pyritään korostamaan yksittäisiä henkilöitä, jotka vastustavat tätä toimintaa, mutta se on todella hyvin marginaalista. Jos se on liian aggressiivista se on tehty rangaistavaksi teoksi.

Kaksi uutta kokeneiden taistelijoiden tšetšeenirykmenttiä lähtee pian Ukrainaan, sanoi Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov. Hänen mukaansa kyseessä on kaksi uutta puolustusministeriön rykmenttiä, Akhmat-Venäjä ja Akhmat-Tšetšenia. "Nyt kuudentena päivänä koko vihollisen "vastahyökkäys" tähän suuntaan on rajoittunut siihen, että se menettää kalustoa ja ihmishenkiä joka tunti, ja me murskaamme viholliset ja vapautamme uusia alueita", sanoi järjestön johtaja Tšetšeniassa.

Venäjällä on tapana antaa öisin voimakkaita iskuja Ukrainan kaupunkeihin ja infrastruktuuriin. Näitäova mm. sarjan iskuja Kirovogradin, Tšerkasyn, Kiovan, Harkovin, Donin ja  Dnepropetrovskin alueille. Venäjän federaation puolustusministeriö raportoi onnistuneista iskuista ampumavarastoja, aseita, sotilasvarusteita ja droneja vastaan ​​Ukrainassa. Taistelut olivat erityisen aktiivisia DPR:ssä Marinkan ja Avdeevkan lähellä: tänä aikana Venäjän asevoimat onnistuivat torjumaan kuusi vihollisen hyökkäystä. Venäjän armeija jatkaa Ukrainan yksiköiden hyökkäysten torjumista osana äskettäin aloitettua vastahyökkäystä. Venäjän federaation puolustusministeriö raportoi onnistuneista iskuista ampumavarastoja, aseita, sotilasvarusteita ja droneja vastaan Ukrainassa. Taistelut olivat erityisen aktiivisia DPR:ssä Marinkan ja Avdeevkan lähellä: tänä aikana Venäjän asevoimat onnistuivat torjumaan kuusi vihollisen hyökkäystä. ISW:n edustajat korostivat Venäjän federaation asevoimien sisäisen viestinnän johdonmukaisuutta ja organisointia, mikä ei ollut heille aiemmin "tyypillistä": Venäjän armeija oli valmis ja "onnistuneesti puolustettuna" ja Venäjän puolen antamat tiedot "vastasivat suhteellisesti" käytettävissä olevaan visuaaliseen näyttöön."

Ukrainan taisteluoperaatiossahan on kyse siitä, että kaksi ajatusmaailmaa vanha ja uusi törmäävät toisiinsa. Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa edustavat vanhaa ajatusmaailmaa ja Venäjä edustaa uutta ajatusmaailmaa. Vanhassa ajatusmallissa pyrkii Yhdysvallat säilyttämään maailman herruutensa itsellään niin kuin se on tehnyt jo yli 20 vuotta Neuvostoliiton hajottua. Tässä se käyttää hyväkseen Eurooppaa, Natoa ja ukrainalaisten verta. Mutta maailma on muuttunut ja muuttumassa tasavertaisemmaksi. Enää maailmassa ei ole vain se yksi piste, joka pyrkii määräilemään miten pitää elää vaan on syntynyt ja edelleen syntymässä lukuisia keskuksia, joissa eletään omilla tavoillaan. Näitä pisteitä on jo mm. Venäjä, Kiina ja Intia. Muita voisivat olla esimerkiksi Arabian valtiot, Latinalainen Amerikka, Afrikka, Aasialaiset valtiot ja esimerkiksi Eurooppa jos se pääsee irti Yhdysvaltojen holhouksesta. Yhdysvaltojen presidentti Bidenin kannatus on alhaisimmillaan ja Venäjän presidentti Putinin kannatus voimakkaammillaan.

 

 
Ukrainalainen venäläisille antautunut vanki kertoi, että heitä ammutaan jos yrittävät karata ja antautua.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!