keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

 

ZELENZKYIN ASUNNOT

 

Ajattelin tarttua aiheeseen, joka on tavallaan ylivoimainen käsitellä näissä puitteissa. Ajattelin käsitellä historiaa joka on johtanut Ukrainan ja Venäjän väliseen nykyiseen konfliktiin. Minun on tietenkin pakko yksinkertaistaa ja oikaista monissa asioissa. Ukraina liitettiin Neuvostoliittoon 1918 - 1922 välisenä aikana. Mutta joudun nyt siirtymään toiseen maailmansotaan ja sen jälkeiseen tilaan vaikka tilanteet olivat alkaneet jo paljon ennen sitä. Saksa valloitti Ukrainan 1941. Toisen maailmansodan aikana Ukraina oli melko itsenäinen, jonka aikana ukrainalainen natsi Stepan Bandera ja monet muut natsit julistivat Ukrainan itsenäiseksi valtioksi. Saksa salli sen määrittelemällä sen valtakunnan protektoraatiksi. Bandera syyllistyi lukuisiin kansanmurhiin murhaamalla mm. juutalaisia, puolalaisia ja venäläisiä suurin joukkoteloituksin. Neuvostoliitto vapautti Ukrainan uudelleen 1944 taistellessaan Saksaa vastaan ja alueesta muodostettiin jälleen Neuvostoliiton osavaltio. Ukrainan natsit vangittiin Neuvostoliiton vankileireille. Stepan Bandera murhattiin 1959 natsirikollisena Saksassa.

 

 
Nikita Sergejevits Hrustsjov

Josif Stalinin kuoleman jälkeen Neuvostoliittoa johti Nikita Hrustsov. Hän oli se kuuluisa Kuuban kriisin osapuoli, joka pakotti Yhdysvallat ottamaan ohjuksensa pois Turkista sijoittamalla Neuvostoliittolaisia ohjuksia Kuubaan. Yhä puhutaan, että vielä koskaan maailma ei ollut niin lähellä loppuaan.  Mutta tämä nyt ei kuulu tämän aiheen piiriin. Hrustsov teki virkansa aluksi mielestäni kaksi virhettä. Ensimmäinen oli, että hän armahti ja vapautti ukrainalaiset natsit vankileireiltä ja salli heidän palata takaisin Ukrainaan. Toinen oli se, että hän lahjoitti Ukrainalle Krimin niemimaan. Nämä seikat johtivat moniin jälkiseuraamuksiin, kuten olemme saaneet huomata. Ensimmäinen oli se, että natsismi alkoi jälleen kasvaa Ukrainassa. Maan alla Stepan Banderan nimi alkoi lisätä natsismia ja itsenäisyyttä ajattelevien kasvua. Toinen oli se, että Krim on aina ollut hyvin venäläinen varsinkin Neuvostoliiton aikana. Vähitellen Ukrainasta kehittyi rikkain Neuvostotasavalta. Siellä valmistettiin mm. Antonov lentokoneita ja avaruusrakettien osia. Jopa maailman suurin rahtikone  Antonov  An-225 valmistettiin Ukrainassa Neuvostoliiton aikana (nyt se on tietenkin tuhottu). Lisäksi Ukraina oli suuri vilja-aitta.

Ukrainassa Neuvostoliiton hajotessa järjestettiin 1991 kansanäänestys Ukrainan pysymisestä Neuvostoliiton osana, jossa ylivoimainen enemmistö äänesti Neuvostoliiton puolesta. Varsinkin Itä-Ukrainassa kannatus oli vahvaa, mutta ylivoimaisesti suurin osa eli 78% kannatti ajatusta. Länsi-Ukrainassa oli vain parisen paikkaa, jossa ei kannatettu ajatusta. Kiova oli yksi. Neuvostoliittoa ei kuitenkaan koskaan enää muodostettu.

 

Leonid Kravchuk

Neuvostoliiton hajotessa 1991 ensimmäiseksi Ukrainan presidentiksi äänestettiin Leonid Kravchuk, joka sai 61% äänistä. Hän oli kaksoismoralistinen. Hän näytteli ulospäin mielellään ystävyyttä Venäjään ja sen liittolaisiin, mutta salaa hän toimi samaan aikaan natsiliikkeiden piirissä maan alla. Todellisuudessa hän oli natsi ja kannatti heidän ajatusmaailmaansa. Hän vietti salaa aikaa nationalistien eli siis natsien kanssa. Hänen aikanaan natsimielisyys kasvoi voimakkaasti ja järjestettiin jopa ensimmäiset mielenosoitukset natsismin ja Stepan Banderan muistoksi. Presidentiksi päästyään hän ryhtyi avoimesti ajamaan Ukrainan liittämistä Natoon. Paljon sanoo se, että Kravchukin rakkain aarre oli Hermann Göringin (Hitlerin oikea käden) metsästysase, jota hän esitteli mielellään. Tällä aseella hän uhkasi tappaa "moskaleita" jos he ilmestyvät Ukrainaan. Leonid Kravchuk kuoli 10. toukokuuta 2022, siis tänä vuonna.

 
Kravchuk esitteli mielellään Hermann Göringin asetta.

Ukraina on toiseksi suurin valtio Euroopassa Venäjän jälkeen. Seuraavaksi presidentiksi valittiin Leonid Kutsma 1994 ja sitten 2005 Viktor Justsenko. Näinä vuosina natsismi kasvoi voimakkaasti.  Vuonna 2010 äänestettiin Viktor Janukovyts presidentiksi. Kaikkien näiden presidenttien aikana Ukrainan omaisuus alkoi keskittyä voimakkaasti erilaisille oligarkeille, joille ukrainalaisuus ei merkinnyt mitään. Vain raha merkitsi. Samaan aikaan natsimielisyys kasvoi yhä voimakkaammaksi. Siitä muodostui maan alla ikään kuin itsenäisyyden symboli. Venäjä oli yhä Ukrainan suurin kauppakumppani ja sinne toimitettiin lentokoneita, avaruusrakettien osia, rautatiekalustoa jne. Janukovyts kävi kauppaa sekä Venäjän että Euroopan kanssa, mutta ylivoimaisesti suurimmat tulonsa Ukraina sai Venäjältä. Eurooppalaisille tärkeintä oli välittää Ukrainan kautta kaasua Venäjältä Eurooppaan. Se oli tärkein Ukrainan rooli Eurooppalaisille, joka tuotti myös Ukrainalle rahaa. Euroopalla ei ollut oikein mitä ostaa Ukrainalta paitsi viljaa.

 

 
Viktor Janukovyts joutui pakenemaan Ukrainasta henkensä uhalla.

Tässä kohden oikaisen vähän. Tänä aikana Venäjä alkoi kasvaa taloudellisesti ja sotilaallisesti. Tämä huolestutti amerikkalaisia ja he alkoivat kiinnittää huomiota Ukrainaan. Siinäpä ase heidän pulmaansa. Natsismista olisi apua. Presidentti Janukovyts ei oikein ollut sopiva amerikkalaisille tarkoituksiinsa. Hän ei ollut natsi, vaan ajatteli paljon Ukrainan hyväksi. Janukovyts joutui tai oikeammin asetettiin valinnan eteen joko Eurooppa tai Venäjä ja hän tajusi, että Eurooppa ei toimisi kaupallisesti Ukrainan hyväksi niin kuin Venäjä. Valinnasta nostettiin mellakka eli Maidanin mielenosoitukset 2014 ja samalla uhattiin Janukovytsin  ja hänen perheensä henkeä. Monet tutkimukset osoittavat, että tämä värivallankumoukseksi sanottu oli Yhdysvaltojen taustoittama. Janukovyts pakeni Venäjälle. Maidanilla tapettiin yli 100 ihmistä, joiden murhaajat tunnetaan, mutta heitä ei ole vieläkään rangaistu. Mellakoista pääosa oli natseja, jotka saivat houkuteltua ihan tavallisia ihmisiä mukaansa. Nämä eivät tienneet mihin asiat johtaisivat. Heitä yllyttämässä kävivät myös amerikkalaiset ja eurooppalaiset poliitikot, jotka halusivat vallan vaihtoa. Seuraavaksi natsit polttivat elävältä Odessassa 48 ihmistä. Myös nämä tekijät tunnetaan, mutta heitäkään ei olla koskaan rangaistu. Väliaikaiseksi presidentiksi valittiin 2014 Oleksandr Turtsynov. Samana vuonna presidentiksi valittiin kuitenkin oligarkki Petro Poroshenko.

 
Poroshenkon valitseminen presidentiksi oli laiton teko.

Molempien valinta oli Ukrainan lakien mukaan laiton teko, koska laillinen presidentti Viktor Janukovyts oli elossa eikä ollut sanoutunut irti virastaan. Petro Poroshenko oli rikas oligarkki, joka ajatteli vain omaa omaisuuttaan. Häntä sanottiin makeisoligarkiksi ja hänellä oli makeistehtaita jopa Venäjällä. Hän käytti veroparatiiseja kasvattaessaan omaisuutta. Ukrainalaisten valinnoista johtuen kauppa Venäjän kanssa katkesi vähitellen kokonaan ja Ukraina köyhtyi vähitellen Euroopan köyhimmäksi valtioksi. Absurdeinta oli, että tällä Euroopan köyhimmällä valtiolla oli Euroopan rikkain päämies Poroshenko. Tänä aikana tapahtui paljon muutoksia Ukrainassa. Varsinkin nationalistiset fasistit pääsivät valtaan. Tärkein oli natsistinen  Azov-pataljoona, joka muuttui viralliseksi sotilaalliseksi osastoksi. Se toimi vastustajien murhaajana tappaen satoja, jopa tuhansia toisinajattelevia poliitikkoja ja toimittajia. Näitä olivat esimerkiksi toimittajat Oles Buzina, Oleh Kalasnikov, Sergei Suhobok ja Pavel Sheremet. Näistä murhista ei koskaan rangaistu ketään. Ukrainan salainen palvelu SBU takavarikoi kaiken näitä koskevan materiaalin.

Mutta kaiken takana toimi Yhdysvallat. Se oli huomannut Kiinan ja Venäjän maailmanvallan kasvun, jonka se tunsi uhkaavan omia etuja. Yhdysvallat järjesteli eri puolilla maailmaa värivallankumouksia, joista kuuluisimmat olivat Georgian värivallankumous ja Ukrainan Maidan. Se myös järjesti arabivallankumouksia jotka tunnetaan paremmin nimellä Arabikevät. Näitä oli mm. Tunisiassa, Egyptissä,  Algeriassa, Libyassa, Syyriassa, Jemenissä, Bahrainissa. Pahimmat seuraukset tulivat Syyriaan ja Libyaan. Georgian kumous johti sotaan 2008 Venäjää vastaan, jonka Venäjä nopeasti voitti. Venäjä rauhoitti myös Syyrian. Tämä edisti Venäjän vaikutusvallan nousua maailmassa. Venäjää vastaan aseena Yhdysvallat käytti sotilasliitto Natoa, jota oli kasvatettu voimakkaasti tätä tarkoitusta varten. Parhaimmaksi teräksi venäjää vastaan sopi kuitenkin Ukraina, jossa oli valmis kasvupohja tälle asialle. Yhdistettyinä Nato ja Ukraina oli se ase, jolla Yhdysvallat on pyrkinyt vähentämään Venäjän vaikutusvallan kasvua. Tässä ei ajateltu ollenkaan Ukrainan kansaa. Ihmishengillä ei ollut väliä.

Ukrainan kansasta oli huomattava osa venäläisiä, jotka puhuivat kotikielenään venäjää. Heitä alettiin heti vainoamaan. Krim liittyi heti omasta tahdostaan Venäjään, koska ei halunnut olla natsihallinnon alla. Myös Donetsk ja Luhansk halusivat irtautua Ukrainasta ja järjestivät kansanäänestykset, joissa enemmistö kannatti itsenäisyyttä ja irtautumista natsihallinnon alta. Tätä natsihallinto ei voinut hyväksyä vaan Poroshenko kokosi 2014 armeijan ja lähti taistelemaan heitä vastaan. Tämä armeija hävisi taistelun ja Minskissä Valko-Venäjällä tehtiin rauhansopimus. Tätä sopimusta ei koskaan noudatettu vaan Poroshenko kokosi toisen armeijan 2015 ja lähti uudelleen Donetskia ja Luhanskia vastaan. Tämäkin armeija hävisi taistelun ja jälleen Minskissä tehtiin uusi sopimus nimeltään Minski II. Tätäkään Ukraina ei koskaan ole toteuttanut vaan taistelut jatkuivat yhä Itä-Ukrainassa. Nyt siellä on sota


Ukrainassa alkoi venäjänkielisten vaino. Kieltä ei saanut enää käyttää julkisesti. Kouluissa ja yliopistoissa ei enää saanut opettaa venäjäksi. Venäläistä kirjallisuutta ei saanut enää lukea eikä klassikoita opetettu kouluissa. Venäjän televisiota ja venäläisiä ohjelmia tai elokuvia ei saanut enää katsoa. Kaikki venäjänkieliset sosiaaliset mediat olivat kiellettyjä. Kaikki venäläiset toimittajat karkotettiin maasta. Ukrainalaisia toimittajia ja poliitikkoja, jotka olivat venäjämielisiä murhattiin lukuisa määrä. Ketään ei rangaistu näistä teoista. Televisio kanava, joka oli liian venäjämielinen kiellettiin. Natsit olivat tehneet sinne ensin hyökkäyksen ja polttaneet sen sisältä. Ukrainan ortodoksinen kirkko kuului Venäjän patriarkaatin alaisuuteen, mutta Poroshenko perusti oman ukrainalaisen patriarkaatin. Kuitenkin läheskään kaikki ukrainalaiset kirkot eivät halunneet kuulua tähän. Natsit kävivät polttamassa ja  tuhoamassa Venäjän patriarkaattiin kuuluvia kirkkoja ja pahoinpitelivät henkilökuntaa ja kirkkoväkeä. Mutta kaikkein mielettömintä oli, että Poroshenkon kotikieli oli venäjä. Hän ei aluksi osannut ukrainaa vaan piti puheita venäjäksi. Sittemmin hän opiskeli ukrainaa, mutta välillä kun hän ei tiennyt ukrainalaisia sanoja hän käytti venäläisiä sanoja puheissaan.

 Taloudellisesti Venäjä oli Ukrainan suurin kauppakumppani. Mutta vähitellen suhteet katkaistiin. Lentoliikenne Venäjälle kiellettiin. Sitten katkaistiin raideliikenne. Venäjä lopetti Antonov-lentokoneiden valmistuksen Ukrainassa. Sitten se lopetti avaruusrakettien osien valmistuksen Ukrainassa. Ukraina rupesi avustamaan Pohjois-Koreaa mannertenvälisten ohjusten valmistamisessa rahan takia. Siksi Pohjois-Korea pystyi kehittämään niin nopeasti mannertenväliset ydinohjukset koska se sai tietotaidon Ukrainalta. Hiilikaivokset ja metalliteollisuus lopettivat vähitellen toimintansa koska ne sijaitsivat Itä-Ukrainassa. Syntyi tilanne, että Ukraina oli vähitellen köyhin valtio Euroopassa. Ainoa mikä kelpasi Ukrainasta oli puoli-ilmainen työvoima. Heitä oli myös Suomen työmailla. Seurasi asetelma, että Euroopan köyhimmällä valtiolla oli Euroopan rikkain valtionpäämies. Tosin tämä päämies ei hallinnut Ukrainaa vaan Yhdysvallat hallitsi hänen kauttaan ukrainaa. Tiedotusvälineissä kirjoitettiin yleisesti, että Yhdysvaltojen silloinen varapresidentti Joe Biden "hoiti Ukrainaa" ja vuoden 2014 vallankaappauksen jälkeen Bidenin perheen osuus Ukrainan hallitsemisessa oli ilmeinen ja yleisesti tiedossa. Valtamedian vaikenemat tapahtumat ovat johtaneet tutkintoihin ja syytteiden nostamiseen massiivisesta korruptiosta ja Ukrainan ulkoisesta hallinnasta epäiltynä. Syytteet koskevat myös presidentti Petro Poroshenkoa.

 

 
Ennen presidentiksi tuloaan Zelenskyi kävi aina laskemassa kukkia vanhempiensa haudalle jokaisena Voitonpäivänä 9.5.

 Vuonna 2019 valittiin Ukrainan uudeksi presidentiksi Volodimir Zelenskyi. Hän oli syntyjään juutalainen ja kotikieli oli venäjä. Hän rupesi opiskelemaan ukrainaa vasta presidenttikampanjan alettua. Ennen sitä hän toimi viihdealalla. Muistan, että joskus katselin kahta hänen ohjelmasarjaansa ennen hänen ryhtymistään presidentiksi . Toinen oli semmoinen, jossa katsojien piti saada huumorillaan tuomarit nauramaan ja toinen oli kuuluisa "Kansan palvelija"- sarjansa. Molemmat sarjat olivat venäjänkielisiä ja hauskoja. Presidenttikampanjan aikana hän kävi kiivaan kamppailun entistä presidenttiä Poroshenkoa vastaa. Hän lupasi palauttaa rauhan maahan siis myös Itä-Ukrainaan. Kampanjan Zelenskyi voitti ylivoimaisesti, mutta rauhaa hän ei koskaan palauttanut Ukrainaan. Nyt siellä on siis täysimittainen sota.

Presidenttinäkään hän ei usein osannut käyttää Ukrainan kieltä vaan piti puheita venäjänkielellä. Usein hän joutui käyttämään venäläisiä sanoja puheissaan, kun ei tiennyt tai muistanut ukrainan kielistä sanaa. Zelenskyi lopetti kolme ukrainalaista televisiokanavaa liiallisen venäjämielisyyden takia. Hän vangitsi ja poisti parlamentin jäsenen oikeudet Oppositio ohjelma - Elämän puolesta -puolueen  johtaja Viktor Medvedtsukilta ja pisti hänet vankilaan, jossa tätä kidutettiin. Medvedtsukilla oli hyvät välit presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä missä Medvedtsuk on, onko hän edes elossa. Zelenskyi kielsi kouluissa lukemasta Leo Toltsoin teosta Sota ja rauha. Venäjänkielisiltä puuttuvat ihmisoikeudet, koska eivät voineet käyttää äidinkieltään. Ihan julkisesti järjestettiin natsikulkueita Stepan Banderan syntymäpäivän kunniaksi joka vuoden tammikuun 1. päivänä. Zelenskyi oli luvannut vangita Petro Poroshenkon, mutta tämä karkasi maasta. Hän laillisti Ukrainassa marihuanan käytön. Hän itse käyttää huumeita ja alkoholia, tai ainakin näin hänen ystävänsä sanovat. En voi vannoa, että tämä on totta.

 

Ja nyt sitten itse pääasiaan. Presidenttikautensa aikana Zelenskyistä on tullut vauras. Hän näyttää ottaneen oppia muilta Ukrainan oligarkeilta. Hänellä on yksityinen lentokenttä pakenemista varten. Hän itse ilmoittaa omistavansa kuusi eri asuntoa Ukrainassa, 15-huoneisen huvilan Italiassa Forte dei Marmariassa (josta ensimmäinen kuva kirjoituksen  alussa), suuren asunnon Lontoossa, asunnon Kyproksella, talon Miamissa, asunnon Israelissa, talon Jaltassa, jota hän ei ymmärrettävistä syistä käytä ja kaksi asuntoa Moskovassa, joita hän ei tällä hetkellä käytä. Pandoran paperit -tietovuodossa paljastui, että Zelenskyi oli osallinen salaisessa varoparatiisiyhtiöiden ketjussa, jonka kautta hän omisti valtavasti kiinteistöjä. Ennen valintaansa presidentiksi Zelenskyi siirsi omistuksensa ystävälleen, josta tuli pian presidentin neuvonantaja. Omistusten tuottamat osingot maksetaan kuitenkin edelleen  Zelenskyin vaimon Olenan tilille.

On aivan selvää, että presidentiksi Zelenskyi ei sovi ollenkaan. Hän on aivan liian helposti ohjailtavissa. Omaa järkeä ja voimaa hänellä ei ole juuri nimeksikään. Varsinkin Yhdysvallat ohjailee häntä miten haluaa. Häntä tuetaan sen takia, että hän on Ukrainan presidentti ja helposti ohjattavissa, heikko ihminen.  Näin Ukrainaa voidaan ohjata haluttuun suuntaan. Zelenskyi ajaa vain Yhdysvaltojen ja Britannian etuja Ukrainan sodassa. Omaa maataan hän ei ajattele eikä sen ihmishenkiä. Hän olisi ehdottomasti parempi koomikkona.

 


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!