sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

 

EI VIELÄ NIMEÄ

 
Ukrainalaiset käyttävät lapsia, naisia ja vanhuksia tulisuojana sodassa.

Oikeastaan tämänkertainen kirjoitukseni on suoranaista jatkoa edelliseen kirjoitukseeni. Kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut Ukrainan sota ei ole Ukrainan ja Venäjän välinen sota vaan Venäjän ja Yhdysvaltojenvälinen sota, jossa Yhdysvaltojen tarkoituksena on heikentää Venäjän kasvavaa valtaa maailmassa. Yhdysvallat vain käyttää hyväkseen Natoa ja Ukrainaa. Mutta tässä näyttää käyvän niin, että Venäjä voittaa tämänkin sodan ja sen vaikutusvalta maailmassa vain lisääntyy. Tällä hetkellä siitä on paljon ennakoivia piirteitä näkyvissä. Kaikki riippuu tietenkin siitä mitä Venäjä haluaa. Sitähän me emme täydellisesti tiedä. Ukrainalaisten sotatoimet eivät oikein suju. Sotilaallinen halukkuus ja määrä eivät toimi. Poikkeuksena ovat natsit ja nationalistiset piirit, jotka toimivat usein vastoin kaikkia eettisiä ja moraalisia sääntöjä. Tavalliset sotaan pakotetut ihmiset ajattelevat myös omaa ja perheidensä henkeä ja tulevaisuutta. On myös tullut tietoon, että jotkut heistä ovat Ukrainan hallituksen mielestä paljon hyödyllisimpiä kuolleina kuin elävinä. Tämmöinen tapaus oli selvästi Mariupolissa Azovtehtaan tapaus. Lisäksi ukrainalaisilla joukoilla on tapana käyttää siviilejä ihmiskilpinä taistelutilanteissa. Otetaan siviilit, lapset, naiset ja vanhukset eteen ja näiden takaa ammutaan. Tämä on erityisesti natsien tapa. Ukrainalla on ollut mobilisaatio, Venäjällä ei ole ollut mobilisaatiota.

 
Kuvakaappaukset videolta, jossa mies yrittää paeta armeijaa. Video on aito!

Yhä yleisemmin tavalliset joukko-osastot luopuvat taistelemasta joko kieltäytymällä käskyistä tai antautumalla venäläisille jossain vaiheessa vapaaehtoisesti. Miesmenetykset ovat tällä hetkellä suuret. On laskettu, että joka päivä Ukraina menettää 100 - 200 henkeä eri rintamilla ja joissakin ohjusiskuissa jopa yli 300 miestä yhdellä kertaa. Brittiläisen sotilasasiantuntijan mukaan menetykset ovat todellisuudessa jopa 200 - 500 miestä vuorokaudessa. Sjeverodonetkissa 14.6.2022 osa joukoista nosti valkoisen lipun ja ryhtyi antautumaan Venäläisille joukoille. Tällöin omat ukrainalaiset joukot avasivat tulen heitä kohtaan ja ampuivat heitä selkään tappaen 32 ukrainalaista sotilasta. Tällaista tapahtuu yhä useammin. Presidentti Zelenskyi on antanut määräyksen, että joukkojen johtaja voivat ampua tottelemattomat miehet. Toisaalta miehet yrittävät välttää joutumasta sotaväkeen. Kaikki 18 - 60 -vuotiaat miehet on määrätty astumaan palvelukseen. Zelenskyi ehdotti äskettäin, että myös kaikki 18 - 60 -vuotiaat naiset olisi otettava armeijaan. Hän ehdotti myös, että ikäraja alennetaan koskemaan kaikkia 16 -vuotiaista lähtien. Alkaa muistuttaa Hitlerin lapsisotilaita. Eräs hallituksen jäsen ehdotti, että jokaisesta kieltäytymisestä ja tottelemattomuudesta poistetaan yksi sormi kerrallaan, sitten varvas, käsi, jalka ja lopulta pää. Sodassa olevista sukulaisista siis miehistä, isistä tai omista pojista voi tiedustella vasta 90 päivän kuluttua sotaan lähtemisestä tai välein. Tänä aikana hänet ehditään jo haudata, jos jotain tapahtuu. Tämä osoittaa selvästi, että kasvavien sotilaallisten epäonnistumisten ja Ukrainan joukkojen demoralisoitumisen taustalla Kiovan nationalistinen hallinto yrittää pysäyttää yksikköjensä vetäytymisen ja osastojen antautumisen rankaisevilla toimilla. Tosin viimeiset tiedot kertovat, että kaikkia kuolleita ei edes haudata, koska kuolleiden omaisille pitäisi maksaa korvauksia Zelenskyin mukaan 15 miljoonaa hryvnia per kuollut. Valtiolla ei riitä varoja tähän.

 
Koulutusta.

Länsi rahoitta ja aseistaa tätä sotaa, mutta nämä aseet ovat usein vanhentuneita. Rahoitus tapahtuu usein lainalla ja on laskettu, että Ukrainalle nykyisen lainan maksu kestäisi yli 100 vuotta. Mitä enemmän länsi tuo Ukrainaan aseita sitä enemmän ukrainalaisten uhriluku kasvaa, mutta tästä lännessä ei välitetä ollenkaan. Päivä päivältä Ukraina menettää yhä enemmän miehiään. Varsinkin  Venäjän ja sen liittolaisiin verrattuna ero kasvaa jatkuvasti huikeasti. Mutta eniten länttä kauhistuttaa se, että menetyksistään huolimatta Venäjä jatkaa sotaa ja sen kansa asettuu yhä lujemmin toiminnan taakse. Ukrainan menetykset johtuvat huonosti koulutetuista sotilaista, haluttomuudesta taistella ja lännen antamien aseiden huonommuudesta verrattuna venäläisiin aseisiin. Lisäksi nämä aseet ovat usein vanhentuneita. Esimerkiksi panssarivaunut tai tykistö on jo vanhentunutta mallia ja poissa jo omasta käytöstä. Muutaman ampumisen jälkeen ne saattavat lopettaa  toimintansa kesken kaiken. Lisäksi usein ammusten, kranaattien ja rakettien käyttöpäivät ovat jo aikaa sitten vanhentuneita eivätkä usein toimi niin kuin pitäisi. Lukumäärä näyttää valtavalta, mutta laatu on heikkoa. Mitään uusinta aseistusta ei haluta antaa käyttöön, koska pelätään, että ne joutuvat venäläisten käsiin. Tämä on keino uudistaa omaa kalustoa. Tästä vaietaan lännessä yleisesti ihan kuin yhteissopimuksesta. Yhdysvalloille  sota on myös bisnestä. Mitä enemmän sotaan annetaan aseita  sitä enemmän niitä myydään. Ukraina ei ole varautunut näihin menetyksiin. Jos menetetään kymmeniä tuhansia tai jopa satoja tuhansia miehiä tämä ei innosta liittymään tällaiseen armeijaan. Tällainen aseistaminen lisää myös siviiliuhrien määrää. Tässä on uhkana psykologinen romahtaminen joka johtaa reaaliseen romahtamiseen.

  
 
Bulgariassa ukrainalaiset pakolaiset suljettiin vankileireille. Ukrainalaisen pakolaisen salaa kuvaamaa "piikkilanka-aitaa".
 
Tähän mennessä Ukrainasta on paennut noin 10 miljoonaa ihmistä. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan. Venäjälle on paennut ainakin 2 miljoonaa ihmistä. Pakeneminen jatkuu yhä. Tosin maailmalla varsinkin Euroopassa on tapahtunut yhä enenevässä määrin konflikteja paikallistan asukkaiden ja ukrainan pakolaisten kesken. Ukrainalaiset saavat ilmaiseksi ruoan, asunnon vaatteet ja ylläpidon. Tätä paikalliset asukkaat eivät saa. Tämä ei tunnut monen mielestä reilulta. Ainakin puolassa, Saksassa ja Tsekeissä konflikteja paikallisten kanssa on tapahtunut yhä enenevässä määrin. Bulgariassa asia on ratkaistu sulkemalla ukrainan pakolaiset eräänlaisiin leireihin. Niissä on muurit ympärillä ja piikkilankaa niiden suojana. Vessoina on pelkkä reikä lattiassa. Leireiltä ei saa poistua ilman lupaa. Ovat siis kuin vankileirejä. Hollannissa pakolaiset on laitettu vanhoihin käytöstä poistettuihin vankiloihin. Jopa Ruotsissa on tapeltu keskenään. Oikeastaan ainoat maat joissa ei olla tapeltu ukrainalaisten pakolaisten kanssa ovat Suomi ja Venäjä. Yhä useampi ukrainalainen palaa takaisin sotaisaan kotimaahansa vapaaehtoisesti. 
   
 
Kerrotaan, että sodan alettua Zelenskyi käytti huumeita ja alkoholia mikä näkyy hänestä otetuista kuvista.
 
Sota alkoi siis 24.2.2022. Eskalaatio alkoi suurella rintamalla. Kiovassa Zelenskyi piiloutui salaiseen pommisuojaan. Kerrotaan, että hän ryhtyi käyttämään huumeita ja alkoholia. Tämä näkyy selkeästi niistä kuvista, joita otettiin hänestä tuona aikana. Kerrotaan, että välillä hän pakeni maasta esimerkiksi Puolaan.  Sittemmin Venäjä muutti taktiikkaansa. Sota keskitettiin itään ja rauhoitettiin. Ilmatila on venäläisten hallinnassa. Ukrainalta suljettiin meri, Mustameri. Yksi tarkoitus on vapauttaa Donetskin ja Luhanskin alueet kokonaan. Toinen on luoda maayhteys Krimille. Ensi talvea vasten ei kannata hankkia suuria alueita lisää,  koska lämpöä ja ruokaa ei Ukrainassa ole ihmisille riittävästi. Isoa aluetta on vaikea huoltaa ajatellaan Venäjällä. On todennäköistä, että ensi talvena siellä palellaan ja nähdään nälkää. Itä-Ukrainassa riittää ruokaa, kaasua ja öljyä nykyisellään Venäjältä tuotuna. Lisäksi Itä-Ukrainassa ovat valtavat hiilikaivokset, joista saa energiaa. Jopa Zelenskyi on sanonut, että nykyisissä olosuhteissa aika pelaa Venäjän hyväksi. Kunhan vuoden on nähty nälkää ja paleltu moraali laskee, taistelutahto laskee.
 
Heitä uhkaa kuolemantuomio. Brittiläiset Aiden Aslin ja Shaun Pinner sekä keskellä marokkolainen Brahim Saadoun.
 
Mariupolin Azovtehtaasta vangittiin suuri joukko natseja. Heidän joukossaan oli kaksi brittiläistä Aiden Aslin ja Shaun Pinner  sekä marokkolainen Brahim Saadoun, joita kaikkia uhkaa nyt kuolemanrangaistus. Heidät luokitellaan terroristeiksi ja Donetskin lakien mukaan terroristin rangaistus on kuolema. Länsimaat ovat yrittäneet ottaa yhteyttä venäläisiin, mutta venäläisten mukaan tämä asia ei koske Venäjää. Venäjällä ei ole kuolemantuomiota, mutta se ei voi sotkeentua itsenäisen valtion oikeuden päätöksiin. Donetskin ovat monet valtiot tunnustaneet itsenäiseksi kansantasavallaksi kuten myös Luhanskin. Näin on tehnyt myös Venäjä, mutta ongelma onkin siinä, että länsimaat eivät ole sitä tehneet vaan laskevat ne Ukrainan osiksi. Pystyäkseen puuttumaan tapahtumiin niiden pitäisi tunnustaa Donetsk ja Luhansk itsenäisiksi kansantasavalloiksi. Nyt on myös vangittu kaksi amerikkalaista sotilasta, joita uhkaa sama päätös. Saa nähdä onko tässä neuvotteluvaraa? 
  
 
Yksi Harkovin Azovin yksikkö ennen kuin venäläiset ampuivat sinne ohjuksia. Yksikkö tuhoutui melkein kokonaan.
 
Venäläiset ampuivat 17.6.2022 Harkovaan ohjuksia nationalistien tukikohtaan, jolloin ulkomaalaiset päättivät lähteä maasta. Menetykset olivat niin suuret. Yli puolet heistä oli kuollut. Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Kiovan jälkeen. Parhaillaan sen pohjoispuolella käydään taisteluja. Eri puolilla Ukrainaa taistelee jonkin verran ulkomaalaisia ja jopa muutama suomalainenkin. Tilastojen mukaan yli puolet maahan saapuneista ulkomaalaisista on saanut surmansa. Yleinen tilanne on se, että huomattava osa eloon jääneistä on päättänyt lopettaa ja lähteä maasta. Yhdysvallat ja muutamat muut suurimmat eurooppalaiset natomaat alkavat jo ymmärtää, että sota ei oikein suju niin kuin pitäisi. Yleensä ukrainalaisten sotimisen kannatus näissä maissa on voimakkaassa laskussa. Ukrainalaisten sotilaiden ja aluepuolustusyksiköiden mobilisoitujen taistelijoiden elämällä ei ole mitään merkitystä Ukrainan nykyiselle johdolle. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi "Mitä pitemmälle ja kauemmin Ukraina sotii sen enemmän se menettää maataan. Lopulta Ukraina ei ole enää itsenäinen valtio".  
 
Ukrainalle annettiin niin paljon aseita vain sen tähden, että he ovat ainoita, jotka ovat valmiita taistelemaan venäläisiä vastaan. Ukrainasta yritettiin tehdä Venäjän vastainen tukikohta. Zelenskyin toimiston päällikkö Podoliak sanoi, että useat maat antavat aseita Ukrainalle ikään kuin haluaisivat tuhota sen. Monet lännessä ihmettelevät, koska Ukrainassa avautuvat silmät? Toisaalta Donetskille ja Luhanskille se on ollut vapauttava operaatio. Niistä on tullut itsenäisiä valtioita. Tukholman rauhantutkimusinstituutin SIPRI:n tutkimusten mukaan Taistelut Ukrainassa ovat kiristäneet maailman ydinasevaltioiden jännitteitä. Ydinkärkien määrä voi lähteä nousuun. Kaikki ydinasevaltiot lisäävät ja päivittävät aseistustaan ja useimmat terävöittävät myös tapaansa puhua ydinaseista ja niiden roolista valtioiden sotilasstrategioissa. Putin on sanonut, että emme halua uutta Stalingradia. Ketään emme uhkaa, mutta on muistettava, että meillä on maailman moderneimmat ydinaseet.  
 

Suomelle puolueettomuus olisi se kaikkein järkevin ja paras vaihtoehto. Jos meillä olisi hyvät naapurisuhteet kaikkiin naapurivaltioihin , siis myös Venäjään, pärjäisimme taloudellisesti valtavan paljon paremmin. Jos emme liittyisi sanktioihin varsinkin taloudellemme se merkitsisi paljon. Saisimme halvalla energiaa, öljyä, kaasua, puuta, lannoitteita, erilaisia metalleja niin paljon kuin tarvitsemme. Meillä kävisi valtavasti venäläisiä turisteja, jotka eivät pääsisi Eurooppaan.  Lentomme Venäjän yli olisivat puolta halvempia kuin muiden. Meidän ei tarvitsisi käyttää vähiä varojamme sotatarvikkeisiin eikä rahaa menisi loputtomiin Naton sotaharjoituksiin eri puolilla maailmaa. Myös kansainvälisissä suhteissa meillä voisi olla valtava merkitys maailmassa. Voisimme toimia välittäjinä erilaisissa konflikteissa ja niiden uhissa. Esimerkiksi Naton ja Venäjän välillä siitä voisi olla suurta hyötyä molemmille osapuolille ja jopa Ukrainan sodassa. Suomella voisi olla suuri merkitys tällä hetkellä ja varsinkin tulevaisuuden suhteen. Nimemme jäisi maailman historiaan aivan samoin kuin ETYK eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Helsingissä 1975. Suomesta olisi paljon enemmän hyötyä koko maailmalle  jos ei kuuluisi Natoon.

 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!