sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

 

SOTA JA TALOUS

 

Lupasin kirjoittaa vähän sanktioista ja muusta taloudesta mikä liittyy niihin. Mutta kirjoitan myös sodasta, koska sitä ei voi juuri välttää samassa yhteydessä. Ukrainan armeijan moraali laskee päivä päivältä. Varsinkin kun Mariupolissa Azovstalissa yksi maineeltaan parhaimmista osista armeijaa antautui Venäläisille. Vähitellen on paras osa armeijasta joko tuhottu, vankeudessa tai osana isompaa osastoa jota on täydennetty miehistöllä, joka on reserviläisiä, valheellisesti palkattuja, pikakoulutettuja, yli-ikäisiä, osaamatonta tai pakotettuja armeijaan. Tällaista miehistöä on jopa yli 80 prosenttia joukko-osastoissa. Yhä enemmän nähdään sitä, että miehistö kieltäytyy tottelemasta esimiehiään. On selvää, että kukaan ei halua kuolla  ainakaan ilman järkevää syytä. Rintamalta karkaa kokonaisia osastoja. Rooman armeija aikoinaan ratkaisi asian teloittamalla joka kymmenen miehen  ja Suomenkin armeijassa ammuttiin aikoinaan kieltäytyjiä ja karkureita suoraan rintamalla varoitukseksi muille. Ukrainan parlamentti on päätynyt samanlaiseen ratkaisuun. Esimiehille annetaan oikeus ampua ne, jotka eivät tottele käskyjä. Melko yleinen mielipide on se, että vain näin toimimalla Ukrainan armeija saadaan pysymään rintamalla. Mutta toisaalta ukrainalaiset ampuvat jo toisiaankin pelkkien erimielisyyksien takia.


 

Venäjällä vallitsee tällä hetkellä deflaatio eli rahanarvon nousu. Tämä merkitsee sitä, että ihmisten hyvinvointi paranee ja rahalla saa yhä enemmän tavaraa ja ruokaa. Tosin tästä ei ennusteta kovin pitkäaikaista reaktiota. Venäjä on täysin omavarainen ruoan suhteen. Euroopassa on taas täysin päinvastainen reaktio eli inflaatio ja ennustetaan, että Euroopassa tullaan jopa näkemään nälkää varsinkin, kun köyhimmillä ei riitä rahaa edes ruokaan. Tämä johtuu pääasiassa erilaisista sanktioista, joita on kohdistettu Venäjää vastaan. Sanktioita on annettu semmoinen määrä, ettei koskaan millekään valtiolle ole annettu semmoista määrää sanktioita. Ja lisää on tiedossa. Maailmassa tapahtuu ketjureaktio koska yksi asia vaikuttaa aina toiseen. Esimerkiksi polttoaineiden ja kaasun loppuminen vaikuttavat ruoan kasvattamiseen, toimittamiseen ja puutteeseen. Tämä kaikki nostaa hintoja. Pahinta on, että tämä kaikki heijastuu koko maailmaan  ja myös esimerkiksi Afrikan köyhimpiin valtioihin. Mutta joka sanktiosta Venäjä saa rahaa yhä enemmän ja enemmän. Venäjä on esimerkiksi maailman suurin viljan viejä. Ja hintojen kohotessa Venäjään virtaa rahaa. Tämä koskee kaikkia niitä tuotteita joita venäjällä on runsaasti ja muualla puute. Esimerkiksi vaikka Venäjä myisi vähemmän öljyä se saa siitä yhä enemmän rahaa koska öljyn hinta nousee. Siis öljy, kaasu ja vilja eivät suinkaan ole ainoat seikat, jotka nostavat hintoja ja tuottavat tuloja Venäjälle.

 

Venäjän hallituksen kokouksessa 25.5.2022 presidentti Putin ilmoitti, että pienimpiä palkkoja ja eläkkeitä kohotetaan 10 prosenttia. Lapsilisiä kohotetaan. Hän huomautti, että syntyvyys on lähtenyt nousuun ja ollut viimeaikoina 6,6 prosenttia. Työttömyys on 4 prosenttia ja laskusuunnassa. 26 - 27.5. pidettiin myös Euraasian liiton kokous etänä, johon presidentti osallistui Liittoon kuuluvat Armenia, Kazakstan, Kirgisia, Valko-Venäjä ja Venäjä. Liittoon ovat pyrkimässä Iran, Indonesia, Egypti, Uzbekistan. Todettiin, että kauppa on kasvanut ja sitä pyritään yhä kasvattamaan. Maksuvälineinä käytetään omia kansallisia valuuttoja. Todettiin, että liitto on täysin omavarainen. Kuuba on myös halukas liittymään liittoon. On ollut liittymiskeskusteluja myös Egyptin, Arabiemiraattien sekä Sanghain yhteistyö järjestön kanssa. Sanghain järjestöön kuuluvat Kazakstan, Kirgisia, Venäjä, Kiina, Tadzikistan ja Uzbekistan. On hyvä muistaa, että Venäjä kuuluu myös BRICS -järjestöön. Tähän järjestöön kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka, siis yli puolet maailman väestöstä. Järjestön pyrkimyksenä on päästä irti dollarin ja euron käytöstä ja käyttää keskinäisessä kaupassa omia valuuttoja. Todettiin, että yhä enemmän maailman valtioista haluaa elää riippumatonta elämää.

 

 
Koko Maailmassa kolme neljäsosaa ei ota osaa Venäjän sanktioihin
 
Kiinassa heijastettiin taivaalle "VENÄJÄ OLEMME KANSSASI".

Kiina on Venäjän suurin kauppakumppani ja Intia kasvattaa voimakkaasti kauppaansa Venäjän kanssa. Kiina ostaa kaiken hiilen, mitä Venäjältä irtoaa. Lisäksi kaasun ja öljyn ostoa on aikomus lisätä. Venäjä rakentaa Kiinaan parhaillaan 6 ydinvoimalaa. Intia on lisännyt voimakkaasti kaasun ja öljyn ostoja Venäjältä ja on kiinnostunut ostamaan lisää vaikka hinta on noussut. Näissä kansainvälisissä kaupoissa ei juuri käytetä dollareita tai euroja vaan omia kansainvälisiä valuuttoja kuten esimerkiksi ruplia. Rupla on tällä hetkellä maailman vahvin valuutta. Mitä enemmän Venäjälle asetetaan sanktioita sitä enemmän Venäjä tienaa.

Muuallakin kansainvälisesti Venäjällä on ollut vilkasta. 26.5 Putin keskusteli Italian pääministeri Mario Draghin kanssa. Keskusteltiin tietenkin Ukrainan tilanteesta. Moskova on valmis toimittamaan edelleen kaasua Italiaan. 27.5. Putin keskusteli Itävallan liittokansleri Karl Nehammerin kanssa Ukrainan tilanteesta. Venäjä toimittaa sopimusten mukaan kaasua Itävaltaan. 28.5. Putin keskusteli puhelimitse Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholtsin kanssa Ukrainan tilanteesta. Samana päivänä Sotsilla avattiin kesäsesonki ja turistit alkoivat virrata sinne paitsi Venäjältä myös Ulkomailta. 30.5 Putin neuvotteli Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Kuten tiedetään Turkki ei osallistu Venäjän vastaisiin sanktioihin. Turkki on eräs suurimpia venäläisen turismin kohteita. Kauppaa päätettiin lisätä. Samana päivänä Putin neuvotteli Brasilian presidentin Jair Bolsonaron kanssa. Kauppaa päätettiin lisätä myös öljyn osalta. Erityisesti Venezuela ja Meksiko ovat ilmaisseet tukensa Venäjälle.

 

Samana päivänä 30.5 Ranskan suurin televisiokanava TF1 haastatteli Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia. Lavrov sanoi suoraan lännen valheellisesta uutisoinnista Ukrainan sodassa ja yksipuolisesta sensuroinnista, joka koskee tätä sotaa. Tätä sotaa valmisteltiin lännessä jo pitkään. Venäjän yrityksiin neuvotella asiasta vastattiin kieltävästi. Venäjä toimii pakon edessä. Muuta mahdollisuutta ei ollut. Sota etenee suunnitelmien mukaan. Sanktiot ovat lännen hysteriaa ja niitä on suunniteltu jo kauan. Nyt tuli vain sopiva tilaisuus käyttää niitä. Ukraina on vain instrumentti jota käytetään hyväksi yksinapaisen maailman säilyttämiseksi, jonka Washington on suunnitellut. Mutta se ei tule onnistumaan siinä.

 

Seuraavana päivänä eli 31.5. Lavrov vieraili Bahrainissa, jossa tapasi kuningas Hamad ibn Isa Al Khalifan ja samana päivänä Riadissa, jossa tapasi Saudi Arabian kuninkaan Salman bin Abdul-Azoz Al Saudin. Päivä oli sama, jolloin EU:ssa päätettiin vesitetyistä sanktioista. 1.6.Lavrov tapasi Persianlahden kaikkien valtioiden päämiehet Riadissa. Neuvoteltiin tietenkin öljystä, mutta Lavrov kertoi myös Ukrainan tilanteesta ja EU:n ja Naton toiminnasta tässä tilanteessa ja korosti tilanteen vaarallisuutta EU:n ja Naton toimittamien aseiden suhteen. Arabialaiset valtiot olivat kiinnostuneita Venäjän viljasta ja sen ostamisesta suuressa määrin. Todettiin samalla Saudi Arabian ja Yhdysvaltojen välien voimakkaasta huononemisesta. 1.6. Mosambik ilmoitti kahdenvälisissä neuvotteluissa ostavansa venäläistä öljyä tästä lähtien. Venäjä lupasi myydä edulliseen hintaan.


 

3.6. Putin tapasi Senegalin presidentti Macky Sallin. Neuvoteltiin kaupan lisäämisestä. Putin sanoi, että Afrikka on Venäjälle tärkeä kauppakumppani ja Afrikan kaikkiin valtioihin Venäjällä on hyvät suhteet. Kauppa on laajenemassa hyvää vauhtia.

Sanktioihin osana kuuluu länsimaisten erilaisten firmojen lopettaminen Venäjällä. He yrittävät myydä ne edes johonkin hintaan. Usein ne myydään pilkkahintaan ja ne venäjä saa ne sitten omaan käyttöönsä. Tällainen oli esimerkiksi McDonald's ja kaikki sen toimipisteet  ympäri Venäjää. Usein niistä ei saa mitään hintaa , jolloin ne pyritään yksinkertaisesti kansallistamaan. Toinen on esim. Coca Cola. Pyrkimys on jatkaa näiden firmojen tuotantoa aivan samoin kuin ennen sanktioita. Yhtään lopputiliä ei anneta kenellekään vaan työpaikat pyritään säilyttämään. Siksi työttömyysluvut ovat niin alhaiset eli 4 prosenttia ja alenemaan päin. Tuotantoa jatketaan niin kuin ennenkin mutta nyt venäläisessä omistuksessa. Kaikki voitot jäävät Venäjälle. Niitä ei enää viedä ulos maasta.

Mitä Ukrainan sotaa tulee Euroopassa ehdotettiin, että Ukraina allekirjoittaisi sen iänikuisen vanhan Minskin sopimuksen. Venäjä ei missään nimessä enää suostu tähän.  Ukrainalle sota ei etene hyvin lännen tuhottomasta avusta huolimatta. Venäjä on Donetskin ja Luhanskin kanssa vallannut jo yli 20 prosenttia Ukrainan alueesta ja taistelut jatkuvat. Venäjä hallitsee ilmatilaa ja sillä on täydellinen merisaarto. Kerrotaan, että jotkut ukrainalaiset myyvät salaa ulkomaille aseita, joita länsi toimittaa Ukrainaan. Näin he tienaavat helppoa rahaa. Kaksi kolmasosaa Ukrainan budjetista on lainaa. Jos länsi lopettaa lainojen antamisen merkitsee se sitä, että suurin osa ukrainalaisista jäisi ilman palkkaa. Häipyisivätkö he maasta? Yhdysvaltoja huolestuttaa se, että Venäjä sammuttelee sen yhteyssatelliitteja, joita käytetään Ukrainan sodassa.

Venäjä on ilmoittanut, että se voi avata joitakin satamia esimerkiksi Mariupolin sataman Ukrainan viljan viennille maailmaan, koska viljasta on pulaa. Ukrainalla ei ole minkäänlaista meriyhteyttä tällä hetkellä ja sillä on valtavasti viljaa, jota se ei kykene toimittamaan ulos. Mariupolin satama on jo avattu ja sieltä lähti jo ensimmäinen laiva lastina täynnä terästä. Venäjä on luvannut avata turvakäytävän satamaan, jos Ukraina sitä haluaa. Odessan satama kuuluu vielä Ukrainalle, mutta Venäjä on vallannut sen edessä olevan saaren Zmiynyin (Käärmesaari) ja aseistaneet sen. Lisäksi ukrainalaiset itse ovat miinoittaneet Odessan edustalta meren, joten siitä ei pääse läpi ennen kuin miinat raivataan, joten siis Odessan yhteydet ovat poikki. Junilla kuljetus ei oikein onnistu, koska Euroopan raideleveys on eri kuin Ukrainassa. Tosin lyhin tie vie Valko-Venäjän kautta Baltian maiden satamiin, koska raideleveys on sama, mutta tämä edellyttää sanktioiden poistamista Valko-Venäjältä. Tämä on sen ehto. Tämä olisi lyhin ja edullisin reitti.

Euroopassa Slovakia, Tsekki ja Unkari ovat seuraavia pakotteita vastaan. Unkari ostaa edelleen venäläistä kaasua. Nato julisti päävihollisekseen Venäjän. Yhdysvallat ilmoitti julkisesti, että ryhtyy kyberhyökkäykseen Venäjää vastaan. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat suorassa sodassa toisiaan vastaan. Tämä on hyvin vaarallista ja voi päättyä huonosti. Maailmansodalta meitä estävät vain ydinaseet, ja niitä Venäjällä on paljon, eniten maailmassa. Saksa on ilmoittanut, että aikoo tehdä Euroopan suurimman armeijan. Puheenparsi sanoo: " Toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaiset veivät saksasta tiedemiehet, Venäjä kalustoa ja Ukraina ideologian." Palaan ehkä  tähän seikkaan vielä tulevissa kirjoituksissani. The Hill -lehden amerikkalaisen lehden kirjeenvaihtaja William Moloney tuli tutkimuksessaan siihen tulokseen, että Washington ei onnistunut aiheuttamaan merkittäviä vahinkoja Venäjän taloudelle pakotteiden avulla.

"Ulkomaiset sodat ovat yleensä suosituimpia varhaisessa vaiheessa, varsinkin jos ne tosiasiallisesti "myydään" amerikkalaiselle yleisölle moraalisesti yksiselitteisin termein, mutta elleivät ne pääty melko nopeasti ratkaisevaan voittoon kohtuullisin kustannuksin, yleinen tuki ja poliittinen yksimielisyys alkavat. hiipua, joskus hyvin nopeasti. Näin näyttää tapahtuvan myös Ukrainan sodan kanssa”, hän kirjoittaa.

Artikkelissa viitataan kyselyihin, jotka osoittavat, että maaliskuussa yli 60 % amerikkalaisista kannatti "Yhdysvaltojen ratkaisevaa roolia Ukrainassa", ja toukokuun puoliväliin mennessä luku oli laskenut noin 45 prosenttiin. Dollari maailman valuuttana on menettänyt merkitystään ja tulee menettämään yhä voimakkaammin. Myös Euro on heikentynyt ja sen merkitys maailman taloudessa vähenee. Sanktiot Venäjää kohtaan aiheuttivat maailmaan taloudellisen katastrofin. Venäjä ei niitä aiheuttanut vaan vastasi niihin.  Venäjä pystyi käyttämään niitä (sanktioita) hyväkseen niin, että on nyt täysin riippumaton lännestä. Rupla on vahvin valuutta tällä hetkellä, mutta sitä ei tiedetä kuinka kauan. Tärkein seikka kuitenkin on, että Venäjä pystyi irtautumaan koko lännestä ja on nyt hyvin itsenäisesti toimeentuleva valtio. Se on riippumaton. Tämä on sanktioiden ansiota.


 

Suomelle puolueettomuus olisi se kaikkein järkevin ja paras vaihtoehto. Jos meillä olisi hyvät naapurisuhteet kaikkiin naapurivaltioihin , siis myös Venäjään, pärjäisimme taloudellisesti valtavan paljon paremmin. Jos emme liittyisi sanktioihin varsinkin taloudellemme se merkitsisi paljon. Saisimme halvalla energiaa, öljyä, kaasua, puuta, lannoitteita, erilaisia metalleja niin paljon kuin tarvitsemme. Meillä kävisi valtavasti venäläisiä turisteja, jotka eivät pääsisi Eurooppaan.  Lentomme Venäjän yli olisivat puolta halvempia kuin muiden. Meidän ei tarvitsisi käyttää vähiä varojamme sotatarvikkeisiin eikä rahaa menisi loputtomiin Naton sotaharjoituksiin eri puolilla maailmaa. Myös kansainvälisissä suhteissa meillä voisi olla valtava merkitys maailmassa. Voisimme toimia välittäjinä erilaisissa konflikteissa ja niiden uhissa. Esimerkiksi Naton ja Venäjän välillä siitä voisi olla suurta hyötyä molemmille osapuolille ja jopa Ukrainan sodassa. Suomella voisi olla suuri merkitys tällä hetkellä ja varsinkin tulevaisuuden suhteen. Nimemme jäisi maailman historiaan aivan samoin kuin ETYK eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Helsingissä 1975. Suomesta olisi paljon enemmän hyötyä koko maailmalle  jos ei kuuluisi Natoon.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!