keskiviikko 9. helmikuuta 2022




Kiinan Peking on ainoa kaupunki maailmassa, joka on saanut pitää kahdet olympialaiset. Vuonna 2008 se sai pitää kesäolympialaiset ja tänä vuonna 2022 talviolympialaiset. Näitä kisoja varjostaa kuitenkin Covid-virus ja sen eri muunnokset. Kiina yrittää pitää viruksen kurissa kovilla toimilla, jotka vaikuttavat myös kisoihin. Kiina on onnistunut aika hyvin viruksen torjunnassa, koska sitä esiintyy Kiinassa maailman vähiten. Tällä kertaa kuvitukseni pohjautuu aika paljon kuvakaappauksiin olympialaisten avajaisista. Los Angelesia pidetään toisena kaupunkina, joka saanut pitää kahdet kisat, mutta monet pitävät tätä epärealistisena boikotin takia. Osa maailman maista ei osallistunut niihin.


Kaikkinainen urheilu on politisoitunut ja se koskee myös olympialaisia. Välillä tuntuu siltä, että urheilu on enemmän politiikkaa kuin urheilua. Jotkut valtiot käyttävät urheilua selkeästi hyväkseen politiikassaan. Esimerkiksi  näitä Pekingin kisoja ovat länsimaat yrittäneet boikotoida. Onneksi suurin osa maailman valtioista ei ole tähän suostunut. Voidaan sanoa, että ensimmäinen todellinen boikotti kohdistettiin Moskovan kesäolympialaisiin 1980, jolloin länsimaat boikotoivat olympialaisia. Toinen oli Los Angelesin kesäolympialaiset 1984, jota boikotoivat vastaavasti Neuvostoliitto ja Itä-Euroopan maat.


Olympialaisten avajaiset pidettiin samalla stadionilla kuin vuoden 2008 avajaiset.

Kuten jo kirjoitin urheilusta on muodostunut politiikan väline. Suurin niistä on ehdottomasti ollut olympialaiset. Itse Olympia-aate on vajonnut merkityksettömäksi. Se ei yhdistä enää kansoja puhumattakaan olympiarauhasta. Näiden Pekingin olympialaisten ehdottomasti suurin tapahtuma oli Kiinan presidentti Xi Jinpingin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen 4.2.2022. He eivät ole tavanneet lähes pariin vuoteen Corona epidemian takia. Ennen he tapasivat säännöllisesti useita kertoja vuodessa. Heidän suhteensa jopa henkilökohtaisesti on hyvin lämmin. Niin nytkin. Molemmat itse sanovat, että Kiinan ja Venäjän välit eivät vielä koskaan ole olleet niin läheiset kuin nyt. Voidaan puhua jopa liittosuhteesta. He kävivät neuvotteluja maailman poliittisesta tilanteesta ja myös Kiinan ja Venäjän välisestä kaupasta.


Kiina on tällä hetkellä Venäjän suurin kauppakumppani. Joka vuosi kauppa on kasvanut. Neuvotteluissa sovittiin kaasun toimittamisesta Kiinaan. Kiina voi ostaa kaasua ja öljyä Venäjältä niin paljon kuin se kykenee toimittamaan. Kiinalla on suuri energiapula ja siksi se joutuu yhä käyttämään jopa kivihiiltä. Sovittiin myös viljan toimittamisesta. Venäjä on tällä hetkellä maailman suurin viljan viejä. Sovittiin myös yhteisestä elektroniikan kehittämisestä ja jopa yhteisestä kuuaseman rakentamisesta. Kiina on erittäin kehittynyt elektroniikassa ja muussa tekniikassa. Sovittiin myös yhteisestä puolustustekniikan kehittämisestä sotilaallisella alueella. Molemmilla valtioilla on erittäin kehittynyttä sotilastekniikkaa. Todennäköisesti siinä molemmat ovat johtavissa asemissa tällä hetkellä koko maailmassa. .Molemmat presidentit olivat sitä mieltä, että voidaan puhua jopa sotilaallisesta liitosta Kiinan ja Venäjän välillä. Tätä siis urheilu saa aikaan.


Myös poliittiset kannat Kiinan ja Venäjän välillä ovat varsin yhteneväisiä. He julkaisivat yhteisen poliittisen julkilausuman nykyisestä poliittisesta tilanteesta maailmalla. He arvostelivat Yhdysvalain roolia Euroopassa ja Aasian ja Tyynenmeren alueilla. Lausumassa todetaan mm. että eräät valtiot pyrkivät sanelemaan omat "demokraattiset standardinsa" pyrkien omaamaan itselleen monopolin määritellä demokratian kriteerit  joiden mukaan maailman tulisi toimia. Lisäksi todettiin, että maailmassa ei saa käyttää toisten valtioiden alueita toisten valtioiden uhaksi. He tuomitsivat myös Liiton Yhdysvaltojen, Australian ja Britannian kanssa. Todettiin, että Taiwanin suhteen ollaan samaa mieltä. Venäjä vahvistaa tukensa yhden Kiinan periaatteelle. Taiwan on luovuttamaton osa Kiinaa ja vastustaa Taiwanin kaikkia itsenäistymismuotoja. Taiwanin kaikki  itsenäistymispyrkimykset ovat laittomia. Maailma ja YK ei ole tunnustanut Taiwania valtioksi vaan osaksi Kiinaa. Myös Ukrainan alueen käyttö Venäjän uhkaamiseksi on vaarallista. Se, että Yhdysvalat käyttää tässä Natoa hyväkseen on tuomittavaa. Sen sijaan, että Euroopassa olisi neuvoteltu aseiden vähentämisestä Yhdysvallat on aiheuttanut Eurooppaan sodan uhan, sodan pelon, hysteriaa ja hajaannusta toimillaan Ukrainassa ja Itä-Euroopassa. Kiina antaa Venäjälle tässä asiassa kaiken tukensa. Osapuolet aikovat kehittää yhteistyötä "Venäjä-Intia-Kiina" -muodossa. Lisäksi osapuolet vaativat uudenlaisten suhteiden luomista maailmanvaltojen välille keskinäisen kunnioituksen, rauhanomaisen rinnakkaiselon ja kaikkia osapuolia hyödyttävän yhteistyön pohjalta. Koko poliittinen julkilausuma on mahdotonta kiteyttää lyhyeksi, mutta olkoon se tässä. Yhdysvallat on toiminnallaan ajanut Kiinan ja Venäjän toistensa syliin.  Naton yksi ongelma on se, ettei se tiedä millaiset sopimukset Venäjä teki Kiinan kanssa.


Vladimir Putin kisojen avajaisissa.

Maailma on jakaantumassa aika tavalla kahtia. On Kiina-Venäjä ja sitten Yhdysvallat-Nato. Tosin ilman Yhdysvaltoja Nato ei olisi mitään. Se olisi heikko, sekava sotilasliitto, joka olisi keskenään eripurainen. Nato on vain Yhdysvaltain johdannainen, väline Euroopassa. Toinen poliittinen seikka olympialaisissa on Venäjän kohtelu. Se ei voi käyttää vieläkään omaa lippua ja kansallislaulua olympialaisissa. Tämä on mielestäni todella naurettavaa. Rankaisutoimet pitäisi aina kohdentaa niihin urheilijoihin yksilöinä, jotka käyttävät kiellettyjä aineita eikä koko valtion joukkueeseen. Tämä ei ole rehellistä toimintaa vaan politiikkaa, joka vaikuttaa urheilun imagoon. Urheilusta tehdään politiikan jatke.


Koska tässä vaiheessa ei vielä kannata puhua tuloksista muutamia kuvia avajaisista:













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!