sunnuntai 23. tammikuuta 2022



UKRAINA, UKRAINA, UKRAINA!


Nyt on aika, jolloin täällä Euroopassa puhutaan paljon Ukrainasta. Olen itsekin kirjoittanut Ukrainasta aikoinaan hyvinkin paljon. Osaan vähän ukrainaa, joten olisikohan jälleen aika tarttua aiheeseen. Ukrainassa tapahtuu juuri nyt hyvin paljon joten voisin tarttua muutamiin seikkoihin ja tarkastella niitä. Suurin ja ajankohtaisin asia on tietenkin Venäjän ja Ukrainan välinen suhde. Tärkein tässä on Naton suhde Ukrainaan. Ongelmahan on siinä, että Ukraina ei ole Natossa vaan Nato on Ukrainassa. Sama koskee Georgiaa. Georgia ei ole Natossa vaan Nato on Georgiassa. Ukraina ei ole tässä tapauksessa subjekti vaan objekti. Ukrainaa käytetään hyväksi poliittisiin tarkoitusperiin, mutta ei Ukrainan hyväksi. Ukrainasta on muodostunut ongelma maailmalle ja ennen kaikkea Ukrainalle itselleen.


Mutta aloitetaan ensin sisäisistä asioista. Tämä vuosi 2022 alkoi Ukrainassa varsin vakavissa merkeissä. Heti 1.1.2022 pitivät Ukrainan natsit jokavuotisen juhlatilaisuutensa  Päivä on ukrainalaisen natsin Stepan Banderan syntymäpäivä ja ukrainalaiset natsit juhlistavat sitä soihtukulkuein aivan kuten saksalaiset natsit aikoinaan ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Varsinkin nuoriso ja natsisankarit ovat asiaan hyvin paneutuneita. Banderaa muistetaan paitsi kulkuein myös juhlistamalla hänen muistomerkkejään ja huutamalla natsi-iskulauseita. Missään muussa maassa natseja ei ole niin paljon kuin ukrainassa.


Petro Poroshenko palasi Ukrainaan 17.1.2022

Sitten toiseen asiaan. Entinen Ukrainan presidentti Petro Poroshenko palasi Ukrainaan 17.1.2022. vaikka hänestä on olemassa vangitsemismääräys Ukrainassa. Häntä syytetään maanpetoksesta. Kuitenkaan häntä ei vangittu kun hän astui maahan. Passia pidäteltiin 15 minuuttia, mutta sitten se kuitenkin palautettiin hänelle. Tässä on ällistyttävä yhdentapaisuus entisen Georgia  presidentin Mikheil Saakasvilin kanssa. Hänhän kävi sodan Venäjää vastaan 2008, jonka hävisi. Hänellekin julistettiin vangitsemismääräys Georgiassa maanpetoksen ja murhien takia, mutta hän pakeni maasta ensin USA:han  ja sitten Ukrainaan ja sai Ukrainan kansalaisuuden. Kuitenkin viime vuoden lokakuussa hän palasi takaisin Georgiaan.  Tosin hänet pidätettiin heti ja pistettiin vankilaan. Häntä odottavat oikeudenkäynnit ja mahdollinen vankilatuomio.


Kuvakaappaus on videolta, jossa Saakasvili syö solmiotaan hävittyään sodan Venäjää vastaan.

Poroshenkoa vastassa olivat mielenosoitukset.

Mutta palataan Poroshenkoon. Hänet haastettiin oikeuteen. Häntä vastassa olivat valtavat mielenosoitukset hänen puolestaan ja häntä vastaan. Se tiedetään, että Poroshenkon ja Ukrainan nykyisen presidentin Voloymyr Zelenskyin kanssa vallitsee suuri erimielisyys. He ovat vakavissa riidoissa keskenään. Kun Zelenskyistä tuli Ukrainan presidentti hän lupasi vangita Poroshenkon kavalluksista ja maanpetoksesta, mutta ei kyennyt siihen. Poroshenko pakeni ulkomaille, jossa hänellä on valtava omaisuus mm. veroparatiiseissa. Tällä hetkellä Zelenskyin kannatus on Ukrainassa laskenut ennätyksen alhaiseksi, kun taas Poroshenkon kannatus on nousussa. Tätä on pidetty yhtenä syynä Poroshenkon paluuseen Ukrainaan. Vuonna 2023 on Ukrainassa parlamenttivaalit ja 2024 presidentin vaalit. Poroshenkon paluun syynä pidetään juuri näitä presidentinvaaleja. Mutta nämä kaksi vuotta voivat olla ennennäkemätöntä taistelua näiden henkilöiden välillä. Zelenskyi on ollut heikko presidentti eikä ole täyttänyt aikoinaan luvattuja vaalilupauksiaan. Yksi tärkeimmistä oli sodan lopettaminen Itä-Ukrainassa.


Poroshenko kävi aikoinaan kaksi sotaa Itä-Ukrainaa vastaan ja hävisi molemmat. Minskissä tehtiin kaksi sopimusta vuosina 2014 ja 2015, joita kumpaakaan Poroshenko ei noudattanut. Volodimir Zelenskyi lupasi palauttaa rauhan Itä-ukrainaan. Se oli yksi hänen vaalilupauksistaan. Sen sijaan hän on sijoittanut 125 000 miehen armeijan Itä-Ukrainan rajalle. Mikä on sen tarkoitus? Konfliktit alueella ovat vain lisääntyneet. Tässä sisällissodassa on jo menettänyt 15 000 ukrainalaista henkensä. Zelenskyin kannatus laskee, kuin lehmän häntä. Minskin sopimukseen kuuluu nimenomaan sotilaiden vetäminen pois alueelta molemminpuolisesti. Zelenskyi ei ole täyttänyt velvollisuuttaan. Usein kuulee syytettävän Venäjää alueen konflikteista, mutta tarkoituksella ei muisteta, että Venäjä EI ole sopimuksen osapuoli. Osapuolen allekirjoittajia ovat Ukraina, Donetsk ja Lugansk. Ukraina ei ole öllut missään yhteyksissä Donetskiin tai Luganskiin. Venäjä on vain sopimuksen takaaja aivan kuten Saksa ja Ranska. Myös Saksa ja Ranska eivät ole kyenneet täyttämään takaajina allekirjoittamiaan sopimusta. Ne eivät valvo Ukrainaa sopimuksen täyttämisestä.

Poroshenko nukkui oikeudenkäynnin aikana.

Zelenskyi lupasi siis pistää Poroshenkon vankilaan maanpetoksesta, mutta ei ole onnistunut siinä. Proshenkoa syytetään jopa venäjämielisyydestä. Ensimmäisenä oikeudenkäyntipäivänä Poroshenko jopa nukkui oikeuden aikana. Tämä pistivät merkille huvittuneina lehtimiehet. Lisäksi hän puhui asianajajansa kanssa salaa venäjää. Venäjän kielihän on kielletty virallisissa tilaisuuksissa Ukrainassa, mutta Poroshenkon kotikieli on venäjä ja hän ei aina kykene selvittämään asioita ukrainan kielellä. Mutta samoin on laita Zelenskyin kanssa. Hänen kotikielensä on myös venäjä ja hänen vanhempansa puhuivat vain venäjää. Varsinkin presidentin uransa alkuaikoina Zelenskyi joutui aina hakemaan sanoja venäjän kielestä, koska ei osannut sanoa asioita ukrainaksi. Hänhän on entinen koomikko ja koomiset ohjelmansa hän esitti aina venäjän kielellä. Ennen katselin usein hänen komedioitaan.  Vasta päästyään presidentiksi hän joutui opiskelemaan ukrainaa.

Poroshenkon puolesta ja vastaan on pidetty varsinkin Kiovassa valtavia mielenosoituksia, jotka välillä ovat kasvaneet väkivaltaisiksi poliisin kanssa. Tämä on mielenkiintoinen ilmiö koska viimeisten vaalien alla Poroshenkon kannatus oli hyvin pientä vain 7 % kun taas Zelenskyin kannatus oli yli 70 %. Nykyään molempien kannatusluvut ovat melkein tasoissa. Tarkkoja lukuja minulla ei ole, mutta Poroshenkon kannatus on ollut nousussa kun taas Zelenskyin kannatus on huimassa laskussa. Ukrainan kansa on huomannut, että Zelenskyistä ei oikein ole presidentiksi. Hän ei ole pitänyt lupauksiaan eikä pysty hallitsemaan maata.

Venäjän kielihän on kielletty Ukrainassa. Juuri laadittiin laki jossa mitään painotuotetta ei saa painaa venäjäksi, ei edes kirjoja. Esimerkiksi englanniksi saa. Mitään elokuvaa ei saa esittää venäjäksi eikä venäläisiä televisiokanavia saa katsoa. Se on absurdia, koska Ukrainassa yli 30% kansasta puhuu kotikielenään venäjää. Äskettäin lakkautettiin neljä ukrainalaista televisiokanavaa liiallisen venäjämielisyyden takia. Niistä kolme kanavaa omisti poliitikko Viktor Medvedchuk. Nyt asiat ovat kääntymässä päälaelleen. Tällä hetkellä Ukrainan suosituin puolue on Оппозиционная платформа — За жизнь (engl. Opposition Platform - For Life, suom. Opositioalusta - Elämän puolesta), jonka johtaja on Viktor Medvedchuk. Puolueella on tutkimusten mukaan yli 22 %:n kannatus Ukrainassa. Nyt Medvedchuk on haastettu oikeuteen maanpetoksesta. Hän on kotiarestissa. Hän on tullut kuuluisaksi siitä, että hänellä on hyvät välit Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Hänen tyttärensä kummisetä on itse Vladimir Putin. Hän on myös ainoa puoluejohtaja, joka on tavannut ja neuvotellut henkilökohtaisesti Itä-Ukrainan johtajien Donetskin presidentin Denis Pusilinin ja Luhanskin presidentin Leonid Pasetsnikin kanssa. Medvedchuk on ajanut aktiivisesti rauhaa Itä-Ukrainan kanssa.


Viktor Medvedchuk ja Vladimir Putin ovat hyviä ystäviä.

Ukrainan asevoimien vahvuus on tällä hetkellä noin 250 000 miestä. Kummallisesta syystä noin puolet siitä eli 125 000 miestä on sijoitettu Itä-Ukrainan eli Donbassin rajalle. Sinne sijoitettiin nimenomaan aggressiivisin osa armeijaa. Asiasta ollaan monta mieltä, mutta yksi versio on hyökkäys Itä-Ukrainaan. On selvää, että Venäjä ei hyväksyisi tätä ajatusta. Tutkimusten mukaan noin 40 % Ukrainan armeijasta ei ole kiinnostunut puolustamaan Ukrainaa kovinkaan voimakkaasti varsinkin jos vastustaja on Venäjä. Osa sanoo jopa kannattavansa Venäjän hyökkäystä. Tämä on jyrkässä ristiriidassa  Ukrainan armeijan komentajan Valeri Zaluzhinin sanojen kanssa, jossa hän väittää Sky Newsin haastattelussa, että sotilaat taistelevat viimeiseen veripisaraan saakka Venäjää vastaan. Heräsi ajatus, että myös Ukrainan naisten olisi käytävä armeija. Nämä nousivat kuitenkin jyrkästi ajatusta vastaan. Jopa kuuluisa entinen Ukrainan armeijan yliluutnantti Nadia Savchenko on tätä vastaan. Hän tuli kuuluisaksi siitä, että palvellessaan Ukrainan armeijassa 2014 hän oli tapattanut kaksi venäläistä journalistia. Venäjä vangitsi hänet, mutta Putin vapautti hänet 2016.

Nadian maku on kovasti muuttunut.

Yhdysvallat, Kanada ja Britannia ovat aseistamassa Ukrainan armeijaa. Yhdysvalloilta tuli panssaritorjunta ohjuksia. Britannia on juuri toimittanut 9 koneellista panssaritorjunta ohjuksia Ukrainaan. Yhdysvalloilta tuli juuri helikoptereita, joita oli käytetty Afganistanin sodassa. Ongelma on siinä, että ne ovat kovasti vanhentuneita. Yhdysvallat on sijoittanut kaksi kemiallisen sodankäynnin yksikköä Itä-Ukrainaan Donbassin rajalle. Puhutaan yleisesti, että kyseessä on Novitshok-myrkystä. Herää kysymys, mikä on niiden tarkoitus? Lisäksi Baltian maat ovat yrittäneet toimittaa vanhentunutta kalustoa Ukrainaan ja yrittävät saada Suomeakin mukaan toimintaan. Äskettäin Helsingissä kävi amerikkalainen kuljetuskone joka lensi täältä suoraan Ukrainaan. Mikä oli sen tarkoitus? Suomen laki kieltää aseiden toimitukset sotaa käyvään maahan.  Rikkoiko kone Suomen lakia? Sotilashenkilöt ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.


Britannia aloitti panssaritorjunta-aseiden viennin Ukrainaan.

Venäjällä on todettu huvittuneina, että panssarivaunujen käyttö sodan alussa on jo vanhentunutta menetelmää. Venäjällä on suuri kokemus Syyrian sodasta ja siellä on käytetty varsin runsaasti erilaisia ohjuksia  ja ilmavoimia mm. drooneja. Ukraina on täysin kyvytön torjumaan ohjuksia, joita voidaan ampua maalta, mereltä tai ilmasta satojen tai jopa tuhansien kilometrien päästä. Esimerkiksi Mustaltamereltä sotalaivoilta ja sukellusveneistä tai ilmasta hävittäjistä laukaistujen ohjusten torjuntaan Ukrainalla ei ole mitään mahdollisuuksia. Iltalehtemme kommentoi "Venäjä tuhoaisi Ukrainan armeijan idässä 30 - 40 minuutissa." Lontoosta sotilasasiantuntija Robert Lee arvioi, että alle tunnissa huomattava osuus Ukrainan armeijasta olisi mennyttä. En ole kuitenkaan koskaan uskonut, että Venäjä hyökkää Ukrainaan. Ainoastaan siinä tapauksessa jos Ukraina hyökkää Itä-Ukrainaan Donbassiin on täysin mahdollista, että Venäjä hyökkää Ukrainaan. Mutta on Ukrainan asia käyttäytyä järkevästi tässä asiassa. Venäjän mielestä ratkaisun avaimet löytyvät Minsk II -sopimuksesta. Olisi hirveää, jos keskelle Eurooppaa syntyisi sota. Toivottavasti Suomi ei sekaannu mihinkään näihin asioihin vaan pysyy kaukana niistä. Kunpa Suomi osaisi pysyä tämän kaiken ulkopuolella!

Genevessä 21.1.2022 käytiin Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen neuvottelu. Venäjän puolelta siihen osallistui ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltojen puolelta ulkoministeri Antony Blinken. Kuten odotettiin mitään tuloksia ei syntynyt vaikka neuvottelu kestivät lähes 90 minuuttia. Blinken lupasi antaa seuraavalla viikolla Yhdysvaltojen kirjallisen vastauksen Venäjän ehdotukseen kieltämisestä Naton etenemisestä itään kohti Venäjää. On selvää, että mitä kauemmin vastausta venytetään sen vaarallisempaa se on Venäjälle. Siksi sitä pyritään kiirehtimään. Suuria odotuksia siitä ei kyllä ole. Yhdysvaltojen tekemiin sopimuksiin ei voi luottaa, kuten olemme saaneet monta kertaa huomata.  Venäjä aloitti sotaharjoitukset Valko-Venäjän kanssa lähellä Ukrainan rajoja. Sen lisäksi Venäjä aloitti suuret merisotaharjoitukset maailman kaikilla merillä. Sillä on yhteiset sotaharjoitukset Kiinan ja Iranin kanssa Omanin lahdella. Palaan vielä varmasti näihin asioihin!.

Ukrainasta olen kirjoittanut aikaisemminkin. Tässä vain muutamia osoitteita:

http://uuuusi.blogspot.com/2016/04/krim-kerrankin-kaikki-tuntui-asettuvan.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/05/vaunut-vierivat-lasten-vaunut-vierivat.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/05/miten-varivallankumous-tehdaan-eli.html

https://uuuusi.blogspot.com/2016/04/kesaaika-jalleen-kerran-suomi-siirtyi.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/05/sisallissota-ja-rauha-sanotaan-etta.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/05/ei-herkille-palaan-tassa.html

https://uuuusi.blogspot.com/2016/03/kaksivuotisjuhla-keskiviikkona-16.html

https://uuuusi.blogspot.com/2016/05/emme-saa-unohtaa-tasan-kaksi-vuotta.html

https://uuuusi.blogspot.com/2016/05/toivoa-hanen-nimensa-on-nadeshda.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/08/ukraina-terroristivaltio-ukrainan.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/08/toivon-seikkaulut-ukrainan-ihmemaassa.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/09/ne-kuuluisat-yksitoista-kohtaa-kuten.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/10/kaksi-tyttoa-monikaan-suomalainen-ei.html

http://uuuusi.blogspot.com/2016/11/uber-alles-monikaan-ei-varmaan-muista.html

http://uuuusi.blogspot.com/2017/02/ukraina-menettaa-uskottavuutensa-kaikki.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/02/keltaista-ja-sinista-hammastyttavia.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/03/anna-han-on-anna.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/03/juhlapaiva-krimilla-vietettiin.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/04/ukraina-myytavana-tama-on-tosi-juttu-en.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/06/kolmevuotta-torstaina-25.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/10/ukrainan-syys-moni-ihmettelee-miksi.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/11/maidan-3-mielenkiintoinen-uutinen.html

https://uuuusi.blogspot.com/2017/12/ukrainan-syksy-2017-saakasvili-uhkaa.html

https://uuuusi.blogspot.com/2018/06/to-die-or-not-to-die-ukrainassa.html

https://uuuusi.blogspot.com/2018/10/mita-han-oli-tehnyt-donetskissa-14.html

https://uuuusi.blogspot.com/2019/01/parasta-kansalle-soihdut-syttyvat.html

https://uuuusi.blogspot.com/2019/02/ukrainan-vaaleista-mina-klovni-ukrainan.html

https://uuuusi.blogspot.com/2019/03/ukrainan-euroviisut-maruv-voitti.html

https://uuuusi.blogspot.com/2019/07/zelenskin-seikkailut-ukrainan.html 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!