sunnuntai 13. joulukuuta 2020







Mikä on RT? Monikaan suomalainen ei tiedä mikä on RT. 10.12.2020 vietettiin RT:n 15 -vuotisjuhlia. Monet merkittävät henkilöt, uutistoimistot ja sanomalehdet ympäri maailmaa onnittelivat RT:tä merkkipäivän johdosta. Heidän joukossaan on entisiä valtioiden päämiehiä ja nykyisiä poliitikkoja. Venäjän presidentti Vladimir Putin oli onnittelijoiden joukossa ja myös Venäjän pääministeri Mihail Misustin ja ulkoministeri Sergei Lavrov onnittelivat RT:tä. Myös monet eri kulttuureiden edustajat olivat onnittelijoiden joukossa. Roger Waters, rokkilegenda ja Pink Floydin perustaja, Rafael Correa, Ecuadorin entinen presidentti, Karin Kneissi, Itävallan entinen ulkoministeri, Evo Morales, Bolivian entinen presidentti, Alex Salmond, Skotlannin entinen pääministeri, Luiz Inacio Lula da Silva, Brasilian entinen presidentti, Slavoj Zizek, maailmankuulu slovenialainen filosofi ja Lontoon yliopiston humanistisen instituutin johtaja ja monet muut. Tosin suomalaisia ei joukossa näkynyt.

Mikä on siis tämä kummallinen RT, jota onnittelevat tämä ihmeellinen kokoelma erilaisia merkkihenkilöitä? RT eli Russian Today on kansainvälisesti näytettävä venäläinen tv-uutiskanava, joka tarjoaa venäjän- englannin-, saksan- ranskan-, espanjan- ja arabiankielisiä uutisia kaikkialta maailmasta. Sen kanavia ovat RT America, RT UK, RT Deutsch, RT France, RT Spanish, RT Arabic ja RT Documentary. Kanava aloitti toimintansa Moskovassa 10. joulukuuta 2005. Tänä päivänä kanavaa katsotaan yli 100 maassa viidessä maanosassa. Toimipaikkoja on New Yorkissa, Washingtonissa, Lontoossa, Berliinissä, Pariisissa, Gazassa, Kairossa ja Bagdadissa. Henkilökunnan määrä vaihtelee, mutta useimmiten se on paikallista väkeä. Taustaorganisaatio on valtion tukema ANO TV-Novosti. Budjettia en tarkasti tiedä. RT:tä johtaa Margarita Simonjan.


RT:n johtaja Margarita Simonjan

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen propagandavälineenä itää vastaan oli Voice of America. Toinen propagandaväline oli Radio Free Europe. Molempien takana oli Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA. Molemmat oli kohdistettu Itä-Eurooppaan lähinnä Neuvostoliittoa vastaan. RT:tä on verrattu näihin. Mutta tässä erehdytään voimakkaasti. RT:n toiminta on toisenlaista ja suosio huomattavasti suurempaa. Se on maailmanlaajuinen uutisverkko, joka lähettää ympäri vuorokauden kuudella eri kielellä yli sadassa maassa vaihtoehtoisia näkökulmia maailman tapahtumista usein huumorin keinoin. Se on tarjonnut alustan erilaisille mielipiteille ja ihmisten kunnioituksen sekä ammattilaisten, että tavallisten ihmisten joukossa. Vuosien aikana lukuisat eri palkinnot ovat tunnustaneet RT:n arvon.

Usein eri politiikkojen toilauksia esitetään humoristisesti. Yksi pääkohde on ollut USA:n presidentti Donald Trump. Myös vakaviin aiheisiin on paneuduttu. Yksi aihe oli terroristijärjestö Valkoiset kypärät. Terroristijärjestön perusti 2013 brittiläisen MI-6:n agentti James Le Mesurier. Toimintatapa oli valmistaa Syyriassa myrkyllisiä kemiallisia aseita, joita sitten ammuttiin siviilikohteisiin. Siviilejä mentiin sitten "pelastamaan" ja tapahtumia kuvattiin ja levitettiin tiedotusvälineille. Tapahtumista syytettiin Syyrian presidentti Assadia. Terroristijärjestö oli jopa ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. RT oli mukana paljastamassa järjestöä terroristijärjestöksi ja tämän terroristijärjestön hirveitä toimintatapoja. Nykyään Valkoiset kypärät on tuhottu käytännöllisesti katsoen kokonaan ja perustaja Le Mesurier teki itsemurhan 2019 hyppäämällä parvekkeeltaan. Olen kirjoittanut aiheesta jo aikaisemminkin monta kertaa.


Keltaiset liivit Pariisissa

Toinen esimerkki on ollut Keltaisten liivien liike Ranskassa. Mielenosoitukset ovat jatkuneet vuosikausia.  On sanottu, että RT:llä on ollut huomattava vaikutus liikkeen syntymiseen ja mielenosoitusten jatkumiseen. Ranskan presidentti Emmanuel Macron syyttää RT:tä tapahtumista eikä RT kiellä sitä. En osaa sanoa mikä vaikutus RT:llä on ollut amerikkalaisiin tai brittiläisiin mielenosoituksiin. Tosin Amerikoissa kysyttiin katsojilta, miksi he katsovat enemmän RT:n ohjelmia kuin esimerkiksi CNN:n tai Fox Newsia. He vastasivat, että RT puhuu yleensä totta asioista ja niin kuin ne ovat todellisuudessa, kun sen sijaan amerikkalaiset ja brittiläiset tv-kanavat valehtelevat, ovat puolueellisia ja peittävät asioita.. Niistä ei saa tietää totuutta tai asioiden oikeaa taustaa.


Larry King

Suurin osa RT:n työntekijöistä ei ole venäläisiä vaan he ovat syntyneet ja työskentelevät nyt maissa, joissa he tekevät RT:lle uutisia. Maailmakuulu Larry King on legenda amerikkalaisessa journalismissa. Pulitzer-palkinnon voittaja Chris Hedges sanoo: "RT tuo esiin aiheita, joihin yritysmedia ei halua koskea. Katsokaa kansallista tiedusteluraporttia! Jopa seitsemän sivua on omistettu RT:lle. Venäläisestä propagandasta ei ole sanaakaan. He arvostelevat RT:tä siitä, että se tarjoaa kaikille mahdollisuuden puhua." Äskettäin RT tarjosi työpaikan Donald Trumpille kuvaamalla häntä omalla tyylillään. Trump ei tietenkään ottanut vastaan työtä eikä ole todellinen vaan näyttelijä, mutta hänen lausumansa lauseet ovat hänen, Trumpin omia. Amerikkalaiset tunnistivat heti hänen äänensä.

Pulitzer-palkinnon voittaja RT:n toimittaja Chris Hedges 

RT aloitti ajatuksella, että on hyvin epäoikeudenmukaista, että vain länsimaisten tiedotusvälineiden ääni kuuluu ympäri maailmaa. Yhtäkkiä RT:stä tuli ensimmäinen kansainvälinen televisiokanava maailmassa, jolla oli yli miljardi katselukertaa YouTubessa. Vuoden 2020 alussa YouTuben näyttökerrat olivat ylittäneet jo yli 10 miljardia katselukertaa. Tähän eivät BBC, CNN, Euronews tai Fox ole yltäneet kertaakaan. Tämä tarkoitti sitä, että länsimaiden, pääasiassa Yhdysvaltojen, monopoli tietoihin oli rikottu. Tämä kaikki oli vaikuttanut maailmassa esimerkiksi Syyriassa, Kosovossa, Ukrainassa tai Euroopan mielenosoituksissa. Tämä synnytti lännessä hysteriaa, joka muuttui sodaksi RT:tä vastaan. Yhdysvalloissa ja Britanniassa kiellettiin pankkeja välittämästä rahoitusta RT:lle. RT:n toimittajia ei enää laskettu tiedotustilaisuuksiin ja heidän akkreditointejaan ei hyväksytä. Näin tapahtuu Yhdysvalloissa , Britanniassa ja Ranskassa. Facebook estää RT-sivun julkaisemista ilman vahvistamattomia tietoja, mutta eivät ilmoittaneet kenen pitäisi vahvistaa nämä tiedot - olisiko ollut CIA? Facebookilta ei koskaan ole tullut mitään vastausta. Google on ryhtynyt rajoittamaan pääsyä RT:n ja Venäjän mediauutisiin Sputnik. Näin sanoi Eric Schmidt Googlen suurimman Internet-hakukoneen emoyhtiön johtaja. Google rakentaa parhaillaan järjestelmää, joka estää näiden tai samanlaisten sisällön pääsyn suurelle yleisölle. Tällaista on länsimainen sananvapaus!


Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli RT:tä 15-vuotisen juhlan kunniaksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi onnittelupuheessaan mm. "Tänään kymmenet miljoonat ihmiset tarkkailevat ja lukevat RT:tä päivittäin monissa maailman maissa. Se on ääni, johon luotetaan ja jota kunnioitetaan. Ja rehellisesti sanottuna se on myös ääni - totuuden ääni, jota jotkut pelkäävät ja jonka haluaisivat vaientaa. Itse asiassa kanavan merkitys on nimenomaan siinä, että se noudattaa rehellisen, ammattimaisen ja vapaan journalismin yleisiä lakeja, ja historiallisesti sille on ominaista kaiken monopolin, sensuurin tai halun itselleen ylimielisen oikeuden lopullisen totuuden hylkääminen. Ja siksi ei ole sattumaa, että kanava tekee hedelmällistä yhteistyötä todellisten maailmanpolitiikan tähtien, julkisten henkilöiden, tiedotusvälineiden edustajien kanssa maailman eri maissa. Se ei pelkää kysyä epämiellyttäviäkään kysymyksiä, tarjoaa alustan kiihkeälle keskustelulle erilaisille, joskus epämiellyttävillekin näkökulmille".


RT ei tunne rajoja

RT ei todellakaan tunne rajoja. Se on luultavasti ainoa tiedotusväline, joka on saatavilla kaikkialla ja myös venäläiset katsovat sitä. Ohjelmavalikoima on valtava, uutisia, dokumentteja, tutkimuksia, pitkiä haastatteluja kuudella kielellä välillä huumorilla höystettynä. RT on dynaaminen, eloisa lähetystoiminnan harjoittaja, joka tarjoaa objektiivista tietoa tärkeimmistä kansainvälisistä tapahtumista. RT antaa vaihtoehtoisen näkökulman globaaleihin tapahtumiin. Sillä on rooli moniarvoisuuden luomisessa maailmassamme, joka oli aikaisemmin hyvin yksipuolinen. RT on media, joka kuulee ihmisten äänen. Lontoon yliopiston humanistisen instituutin johtaja Slavoij Zizek sanoo: "Mielestäni RT:n tehokkuus ja suosio ovat totuus siitä, että länsimainen demokratia on rajallinen. Joten kaikille niille, jotka ajattelevat, että ratkaisu on RT:n kieltäminen sanon : "Ei!" Kuuntele vain CNN:ää tai Fox Newsia, koska ne ovat virallisesti hyväksyttyjä - mutta huomaat, kuinka molemmat antavat saman viestin, mikä on tehotonta... Ja vaikka et aina olisikaan samaa mieltä siitä, RT on erilainen. On hyvin tärkeää saada ja huomata tämä ero." RT:n katsojaluvut ovat kasvavia.


Margarita Simonjan sanoo, että emme odota syntymäpäiväkortteja Donald Trumpilta, Angela Merkeliltä, Emmanuel Macronilta, Boris Johnsonilta tai Joe Bidenilta. Mutta minä, Kirkasotsainen mies, en voi muuta kuin onnitella ja toivottaa pitkää ikää ja loistavaa tulevaisuutta 15-vuotiaalle nuorelle, joka jo nyt on osoittanut näin loistavia tuloksia ja suuria saavutuksia! Paljon onnea 15-vuotiaalle päivän sankarille! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!