sunnuntai 20. joulukuuta 2020




LEHTISTÖKONFFERENSSI



Torstaina 17.12.2020 Venäjän presidentti Vladimir Putin piti jokavuotisen lehdistötilaisuutensa. Kommentoin pikaisesti vähän tilaisuutta. Tänä vuonna se oli poikkeuksellinen koronaepidemian takia. Tilaisuus pidettiin etänä. Eri kaupunkeihin oli kokoontunut määrätty määrä toimittajia ja kokous pidettiin netin välityksellä. Kaupungit olivat Vladivostok, Novosibirsk, Jekaterinburg, Nizni Novgorod, Rostov-na-Donu, Moskova, Pietari, Stavropol ja Tula. Lisänä toimi ns. Call Center, johon kaikki halukkaat kansalaiset olivat saaneet lähettää kysymyksensä jo kaksi viikkoa etukäteen. Presidentti itse oli omassa toimistossaan Novo Ogarjovissa. Tilaisuus kesti yli neljä ja puoli tuntia. Katsoin lähetyksen suorana. Sen lisäksi vielä lehdistö haastatteli Putinia puoli tuntia, joten tilaisuus kesti kaikkiaan noin 5 tuntia.



Tietenkin on aivan selvää, että minun on aivan mahdotonta käydä tässä läpi kaikkia kysymyksiä, mutta pyrin omin sanoin käymään läpi pääasioita. Lisäksi esitän omia kommenttejani väliin. Tapansa mukaan Putin aloitti tilaisuuden talousnäkymillä. Koronasta huolimatta taloustilanne Venäjällä on suhteellisen hyvä. Työttömyys on kasvanut vähän ja talousluvut pienentyneet, mutta ei lähellekään niin huonoiksi kuin Euroopassa. Koronapandemiaa on hoidettu vararahaston turvin, mutta rahasto on pikemminkin kasvanut kuin pienentynyt. Lainaa Venäjä ei ole joutunut ottamaan yhtään. Ruplan kurssi on pysynyt suhteellisen tasaisena.. Maataloustuotanto on kuitenkin ennätyksellistä ja suurinta koko Venäjän historian ajalta. Myös muu teollisuus on kehittynyt niin, että Venäjä on riippuvainen öljyn ja kaasun tuotannosta enää alle 20 prosenttia.


Uusi matkustajakone MC-21 lensi ensilentonsa 15.12.2020

Uusi moottoriturbiinikone IL-114-300 lensi ensilentonsa 16.12.2020

Putin mainitsi myös, että Venäjä on kehittänyt kaksi uutta matkustajakonetta joista MC-21 suihkukone lensi ensilentonsa 15.12. ja toinen IL-114-300 moottoriturbiinikone 16.12. Ne ovat kokonaan venäläistä tuotantoa moottoreita myöten ja tulevat tuotantoon ensi tilassa. IL-114 on siitä hyvä kone, että se ei välttämättä tarvitse päällystettyä kiitorataa käyttöönsä vaan voi käyttää myös maapohjaisia kiitoratoja, joita Venäjällä on vielä paljon. Putin unohti mainita, että 14.12. laukaistiin Plesetskin Kosmodromilta uusi raskas kantoraketti Angara-A5. Se on siitä erikoinen, että käyttää täysin myrkytöntä polttoainetta ainoana koko maailmassa. Vostotshnin kosmodromilta laukaistiin 18.12. Sajuz-2.1B, jossa oli kokonaista 36 brittiläistä tekokuuta maata kiertäville radoille. Tässä on ihmeellistä se, että britit sentään luottavat venäläisiin sen verran, että uskaltavat käyttää heidän kantorakettiaan huonoista väleistä huolimatta.


Uusi raskas kantoraketti Angara-A5 laukaistiin avaruuteen 14.12.2020

Sajuz-2. 1B vei avaruuteen kokonaista 36 brittiläistä satelliittia 18.12.2020

Tärkein asia, josta aloitettiin oli tietenkin koronaepidemia. Putin totesi, että Venäjä kehitti maailman ensimmäisen koronarokotteen nimeltään Sputnik V ja Venäjä aloitti myös ensimmäisenä maailmassa rokottamisen ja rokotteen teho on 96 prosenttia. Oma huomioni on, että Venäjä kehitti myös toisen rokotteen nimeltään EpiVak Korona, jonka erikoisuus on se, että se on kokonaan synteettinen. Sitä voi säilyttää tavallisen jääkaapin lämpötilassa eikä pakasteena niin kuin muita rokotteita. Sillä on aloitettu myös rokottamiset ja se sopii varsinkin vanhoille ihmisille, joille se ei aiheuta mitään lisäoireita. Lisäksi 18.12. Venäjä aloitti yleisen rokottamisen jo kolmannella rokotteella nimeltään FNZirip. Lisäksi Venäjällä testausvaiheessa on vielä kaksi rokotetta ja kehitteillä ainakin 24 uutta rokotetta. Britannia aloitti vasta toisena yleisen rokottamisen Pfizerin Biontechin rokotteella, jolla myös Yhdysvallat on aloittanut rokottamisen. Tällä on vain huomattu joillakin ihmisillä sivuvaikutuksia. 17.12. eräs nuori naishenkilö Yhdysvalloissa pyörtyi lattialle suorassa televisiolähetyksessä hetken kuluttua saatuaan rokotteen. Joillekin tämä rokote ei sovi mainittiin selostuksessa. Esimerkiksi kaksi lääkäriä Yhdysvalloissa saatuaan rokotteen saivat jonkinmoisen shokkikohtauksen siitä. Vastaavaa on huomattu myös Britanniassa. Testausvaiheessa ainakin kuusi henkilöä oli kuollut saatuaan rokotetta. Tätä rokotetta aiotaan hankkia Suomeenkin. Myös Moderna rokotteen kanssa on ollut vaikeuksia. 400 000 rokotteen erä osoittautui saastuneiksi ja ne oli tuhottava. Oliver Stone meni Venäjälle ottamaan Sputnik V rokotteen 15.12, koska ei luota länsimaisiin rokotteisiin. Sputnik V ja Pfizer aloittivat yhteistyön rokotteen kehittämisessä jota pidän pienenä ihmeenä. Tästä Putin myös mainitsi tilaisuudessa.  

Yhdysvalloissa rokotettiin suorassa TV-lähetyksessä naishoitajaa Pfitzerin rokotteella, jonka jälkeen hän sai kohtauksen, pyörtyi ja joutui hoidettavaksi.


Oliver Stone kävi Venäjällä 15.12.2020 hakemassa Sputnik V rokotteen, koska ei luota muihin rokotteisiin.

Toinen tärkeä aihe, josta Putinilta kysyttiin oli Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Putin sanoi, että mitään ennakko-odotuksia Bidenin suhteen Putinilla ei ole. Biden on ammattilainen ja koko hänen hallintonsa on ammattilaista porukkaa, joista suurin osa tunnetaan jo ennestään. Hän toivoo rakentavaa yhteistyötä. Hän toivoo, että Bidenin kanssa päästään jälleen sopimuksiin, joista presidentti Trump on sanoutunut irti. Tällaisia ovat ydinasesopimus, INF-sopimus keskimatkan ohjusten kieltämisestä ja Avoin taivas eli Open Skies-sopimus. Lisäksi Putin mainitsi, että Venäjää petettiin aikoinaan 1990-luvun alussa neuvotteluissa amerikkalaisten kanssa Silloin luvattiin, että sotilasliitto Nato ei lähesty Venäjän rajoja milliäkään. Mutta mitä olemme saaneet nähdä. Nato on nyt kiinni joka puolella Venäjän rajoja lännessä. Amerikkalaiset eivät ole pitäneet sanojaan. Toisaalta Venäjä on jo varautunut tähän ja rakentanut oman vastauksensa Yhdysvaltain ja Naton ohjusjärjestelmälle sanoi Putin.

BBC kysyi kylmästä sodasta eli tilanteessa, jossa nyt ollaan. Putin sanoi, että Yhdysvaltojen sotilasbudjetti on lähes 740 miljardia dollaria ja on ensimmäisellä sijalla maailmassa. Venäjä on vasta kuudennella sijalla 46 miljardilla dollarilla. Sitä ennen ovat vielä Kiina, Saudi Arabia, Ranska, Britannia. Siis Venäjän budjetti on suhteellisen pieni. Venäjän puolustus perustuukin laatuun. Se on monissa asioissa edellä koko maailmaa. Kellään muulla ei ole yhtä moderneja aseita, kuin Venäjällä ja kehittelyä jatketaan. On ilman muuta selvää, että jossain vaiheessa jotkut valtiot saavat kehitettyä vastaavia aseita, mutta tällöin Venäjä on kehittänyt jo uusia ja parempia. Avangard ohjus kulkee 24 000 kilometrin tuntinopeudella ja juuri 13.12. taisteluharjoitusten aikana fregatista amiraali Gorshkov laukaistiin Zircon ohjus, joka kulkee yli kahdeksankertaisella äänennopeudella. Zircon ohjus voidaan laukaista laivasta, sukellusveneestä sukelluksissa tai maalta. Samalla laukaistiin ballistisia mannertenvälisiä ohjuksia Yars,  Sineva, sekä Bulava  eri puolilla Venäjää. On huomioitava, että Venäjällä on myös maailman eniten ydinaseita, siis enemmän kuin Yhdysvalloilla. 

Venäjä laukaisi Zirkon ohjuksen 13.12.2020. Ohjus lentää 8-kertaisella äänennopeudella.

Täällä meillä ehkä eniten uteliaisuutta herätti Navalny-kysymys. Vastatessaan tähän kysymykseen presidentti ei maininnut kertaakaan hänen nimeään. Venäjällä tutkimuksissa ei kuitenkaan löydetty mitään myrkkyjälkiä mistään. Hotellissa ei olut myrkkyä, sairaalassa ei ollut myrkkyä eikä Navalnyn vaatteissa ollut myrkkyä. Sairaalassa todettiin, että Navalnylla oli selvä sairauskohtaus. Navalnyn vaimon pyynnöstä Putin salli lentokuljetuksen Saksaan.  Myrkky ilmestyi vasta Saksassa. Tämän perusteella on ilmeistä, että vasta Saksassa Novitshok-myrkky otettiin käyttöön. Saksassa vaadittiin kuitenkin Venäläistä tutkimusta asiasta. Venäjän pyydettyä, että se pääsisi tekemään yhteistyötä saksalaisten, ruotsalaisten ja ranskalaisten kanssa siitä kieltäydyttiin. Samoin tapahtui jo aikaisemmin (viitataten Skripalien tapaukseen). Venäjän pyydettyä päästä tutkimaan asioita esimerkiksi yhteistyössä se evättiin. Tämä herättää suuria epäilyjä asioiden oikeasta laidasta. Jospa Venäjä olisi päässyt paljastamaan, mitä todella oli tapahtunut ja kuka tai mikä oli todellinen myrkytyksen aiheuttaja? Putinia huvitti koko tapaus.

Pitää kiinnittää huomiota, kuka tilaa lehdistöön erilaisia vuotoja ja paljastuksia. Tämä on amerikkalaisen tiedustelupalvelun tuottamaa materiaalia, jota nyt yritetään laillistaa. Berliinin potilas nauttii Yhdysvaltain tiedustelupalvelun tukea. Putinin mielestä Navalny (nimea mainitsematta) on vain CIA:n juoksupoika. Häntä kyllä seurataan, mutta jos Venäjä olisi todella halunnut tappaa jonkun olisi se siinä onnistunut sanoi Putin. Kenelle hän (siis Navalny) on tarpeen?  

Minun mielestäni Venäjä voisi helposti ottaa Navalnylta ja hänen vaimoltaan Venäjän kansalaisuuden pois ja estää heidän pääsynsä enää koskaan Venäjälle. Venäjälle annettiin sanktioita vaikka mitään todisteita ei ollut. Herää kysymys kaksinaismoraalista. Kun amerikkalaiset, Israelilaiset tai saudiarabialaiset tekevät murhia heille ei aseteta minkäänlaisia sanktioita. Perinteisesti amerikkalaiset ovat jo vuosikymmeniä murhanneet Latinalaisen Amerikan johtajia ilman minkäänlaisia sanktioita. Kuuba johtajaa Fidel Castroa Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA yritti murhata ainakin 638 kertaa eikä minkäänlaisia sanktioita koskaan tullut.

NTV kysyi Putinilta, kuka ulkomaalaisista johtajista on ollut Putinin kannalta vaikein ja kuka helpoin neuvottelukumppani. Putin vastaa, ettei ole mitään mukavia tai ei-mukavia neuvottelukumppaneita, vaan kaikki johtajat puolustavat oman maansa etuja ja niin hänkin tekee. Parhaimmat suhteet ovat Kiinan kanssa ja Kiinan presidentin Xi Jingpingin kanssa on erinomaiset henkilökohtaiset suhteet. Lisäksi Kiina on ylivoimaisesti suurin kauppakumppani Venäjän kanssa. Kauppa Saksan kanssa on toisella sijalla, mutta pandemian aikana se on laskenut. Toisaalta Saksa ja Eurooppa tarvitsee energiaa ja tulee saamaan sitä myös Nord Stream 2- kaasuputken kautta kun se valmistuu. Myös Turkin Erdogan saa kehuja. Hän on rehellinen ja pitää sanansa, mitä lupaa. Toimittaja kysyy myös Krimin tilanteesta (valtaamisen muodossa). Putin vertaa Krimiä Kosovon tilanteeseen, miksi Kosovolle sallitaan sellaista mitä Krimille ei sallita. Myös Vuoristo-Karabahin kiista tulee esille. Miksi se leimahti juuri nyt Armenian ja Azerbaidzhanin välillä? Putin vastaa, että tilanne on kasvanut monien vuosien aikana ja jokaisella osapuolella on oma totuutensa. Tärkeintä oli kuitenkin saada verenvuodatus loppumaan. Sitten voidaan ratkaista käytännön ongelmat. Valko-Venäjän tilanteesta Putin sanoi, että Lukashenka on jo käynnistänyt perustuslain uudistamisen. Tärkeintä olisi kuitenkin saada loppumaan ulkopuolinen sekaantuminen. Nyt sitä tapahtuu jatkuvasti ja siksi tilanne pitkittyy (tässä viitataan Puolan, Liettuan ja Ukrainan sekaantumiseen Valko-Venäjän sisäisiin asioihin. Kaiken takana on kuitenkin USA ja CIA). Donbassin tilanteesta Putin sanoi, että kaikki riippuu Ukrainasta. Ukrainan presidentti (Zelenski) on niin heikko, ettei ole kyennyt rauhoittamaan Itä-Ukrainan tilannetta. Ukraina ei ole toteuttanut myöskään Minskin rauhansopimukseen kuuluvia velvoitteitaan. Hän kuitenkin uskoo, että tilanne rauhoittuu ennen pitkään. Venäjä tulee auttamaan Donbassia ja alueen ihmisiä.

Maailmalla on parhaillaan meneillään "natsismin sankarimaineen luominen" Tähän osallistuvat vahvasti Ukraina ja esimerkiksi Liettua. Siksi Venäjä avaa parhaillaan arkistoja toisen maailmansodan tapahtumiin. Meillä on syitä, joiden vuoksi voimme olla ylpeitä ja siksi meidän on puolustettava omaa historiaamme. Tämä täytyy välittää lapsillemme.

Putinilta kysytään uudesta perustuslaista, miksi se piti muuttaa juuri tänä vuonna. Putin vastaa, että jokainen asia pitää tehdä ajallaan. On muistettava, että edellinen perustuslaki oli vuodelta 1993, jolloin tilanne oli aivan toinen. Moskovassa ammuttiin panssarivaunuista Valkoiseen taloon. Nyt tilanne ja vaatimukset ovat aivan uudet. Lakia muutettiin vain tietyiltä osin kansan elintason parantamiseksi. Nyt Venäjän taloustilanne antaa siihen mahdollisuuden. Putinilta kysytään aikooko hän jatkaa presidenttinä vielä vuoden 2024 jälkeen. Putin vastaa, ettei ole tehnyt vielä siitä päätöstä, mutta muodollinen lupa kansalta siihen on olemassa. Uskon, että olen henkilökohtaisesti vastuussa venäläisten hyvinvoinnista ja teen kaiken voitavani kansani intressien ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Kysytään tulevista Duuman vaaleista ja ulkomailta tulevista vaalivaikuttamista. Putin ei syvenny asiaan syvemmin vaan mainitsee, että totta kai he yrittävät vaikuttaa vaaleihin. Mutta Venäjä on kuitenkin avoin jatkossakin esimerkiksi ulkomailta tulevalle vaalitarkkailulle, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa on monissa osavaltioissa, joissa vaalitarkkailijat ovat jopa kiellettyjä. Uuden duuman vaikutusvalta tulee kasvamaan uuden perustuslain myötä. Venäjälle voi tulla myös uusia puolueita, mutta ratkaisu on kansalaisten käsissä. Tulevissa vaaleissa on mukana ainakin 16 puoluetta, joiden ei tarvitse kerätä kannattajien allekirjoituksia, sillä ne ovat menestyneet jo alueellisissa vaaleissa.

Islantilainen toimittaja Haukur Hansson

 Islantilainen toimittaja Haukur Hansson ehdottaa Putinille, että vastaavanlainen suuri lehdistötilaisuus järjestettäisiin muidenkin maailman johtajien kesken, jolloin muodostuisi suuri demokraattinen pyöreä pöytä. Toimittaja ylistää Putinia ja kiittelee häntä. Hansson sanoo, että Islannissa on paljon väkeä, jotka pitävät venäläisistä ja myös Putinista. Toimittaja kysyy myös, mikä on perheonnen salaisuus? Putin vastaa - Se on rakkaus, mutta se ei ole salaisuus.

Lisäksi käsiteltiin paljon muita asioita, mutta minulla ei riitä tässä aikaa kirjoittaa niistä. Uudenvuoden lahjaksi Putin lupaa jokaiselle alle 7-vuotiaalle Venäjän lapselle 5 000 ruplaa. Putin kiittää kaikkia osallistujia ja päättää lehdistötilaisuuden.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!