torstai 27. helmikuuta 2020





KRUUNUVIRUS





En ole vähään aikaan kirjoittanut mitään, mikä johtuu yksinkertaisesti siitä, että minulla ei ole ollut aikaa. Ajattelin nyt kirjoittaa muutamia lauseita asiasta, josta kenties puhutaan tällä hetkellä eniten maailmassa. Ensiksikin minun on suoraan kirjoitettava, etten ole alan asiantuntia. Kaukana siitä. Mutta siitä huolimatta olen kiinnostunut asiasta ja päätin kirjoittaa. Tuskin mistään on viimeaikoina uutisoitu maailmalla niin paljon tällä hetkellä kuin koronaviruksesta nimeltään COVID 19. Erilaisia versioita ja huhuja on liikkeellä paljon. Oikeastaan juuri kukaan ei tiedä miten vaarallisesta ilmiöstä on kyse. Leviämisvauhti on ollut hurja. Sillä on jo vaikutusta maailman talouteen, mutta poliittisia ja ekonomisia vaikutuksia emme vielä tiedä. Ajattelin kirjoittaa vain joistakin virukseen liittyvistä ilmiöistä ja puhutuista asioista. Tähän asti vaikutus on ollut suurinta Kiinassa. Mutta mitä muualla tulee tapahtumaan sitä ei vielä osata sanoa. Jo nyt sillä on vaikutuksensa poliittiseen ja ekonomiseen talouteen. Toistaiseksi emme vielä oikein tiedä minkä kanssa olemme tekemisessä. Toisaalta kiinalaiset ovat tiedottaneet juuri, että virus ei ollenkaan ollut lähtöisin Kiinasta, vaan aivan jostain muualta. Se vain levisi Kiinaan Wuhanin kautta.


Virukseen liittyy omituisia seikkoja, joihin on maailmalla kiinnitetty huomiota. Koronavirus lähti liikkeelle huhujen mukaan Kiinasta Wuhanista. Wuhan on Kiinan yksi liikenteellinen solmukohta. Se on maantieliikenteen, rautatieliikenteen ja lentoliikenteen tärkeimmistä pisteistä. Tarkkaa ajankohtaa, milloin sairaus alkoi ei ole. Joidenkin tietojen mukaan virus koostuu kolmesta osasta, jotka ovat peräisin lepakoista ja käärmeistä ja neljä elementtiä ihmisistä. Joidenkin mielestä tämmöinen yhdistelmä ei voi olla vahinko. Monet tiedemiehet ovat sitä mieltä, että luonnossa tällaista virusta ei voi luonnollisesti syntyä. Se olisi täysi mahdottomuus tai ainakin hyvin, hyvin harvinaista. Sellaista on erittäin vaikeaa torjua. Tämmöisellä viruksella olisi jopa sotilaallista käyttöä. Mutta se vaatii kykyä hallita virusta.

Porton Down on kemiallisia aseita valmistava tehdas Englannissa.

Yhdysvalloilla on lukuisia biologisia ja kemiallisia aseita tutkivia laitoksia ympäri maailmaa, mm. Ukrainassa lukuisia ja Georgiassa ainakin yksi laitos. Georgian laitoksessa tapahtui muutamia vuosia sitten jotain omituista, jolloin joukko (n. yli 40) ihmisiä sairastui ja kuoli salaperäiseen tautiin, josta ei ilmoitettu mitään. Yhdysvallat on pyrkinyt kieltämään asian. Toistaiseksi amerikkalaiset ja britit ovat ilmoittaneet, että heillä olisi jo rokote valmiina koronavirusta vastaan. Yleensä rokotteen kehittäminen ei onnistu parissa kuukaudessa, siihen voi  mennä vuosia. Heti tulee mieleen brittien Porton Down, joka huomattiin vuonna 2018 Sergei ja Julia Skripalien myrkytysyrityksen yhteydessä, ja jossa valmistettiin/valmistetaan yhä myös novitsok-hermomyrkkyä. Venäjällä ja tietenkin Kiinassa tutkitaan rokotteen valmistamista. Venäjä ja Kiina tekevät jopa yhteistyötä rokotteen löytämiseksi. Tässä ensimmäisenä tulee mieleen paitsi Kiinan ja Yhdysvaltojen  sotilaallinen vastakkainasettelu myös maiden välinen taloussota. Kiinan talouteen viruksella voi olla suuriakin vaikutuksia, mutta kuten olemme huomanneet vaikutusta on myös koko maailman - myös Suomen talouteen. Myös bioterroristit tai ylimaailmalliset korporaatiot voivat tienata miljardeja pelkästään jo suojavälineillä. Valtiolliset ja yksityiset yritykset saavat tällä suuria voittoja.

George Soros, yhteiskunnan vihollinen?

Yksi yhteinen tekijä Ukrainalla, Georgialla ja Kiinassa Wuhanilla on; yhdysvaltalaisella miljardöörillä ja poliittisella aktivistilla George Soroksella on jokaisessa näistä paikoista aktiivisesti toimivat toimipisteensä. Hän on toiminut koko ikänsä poliittisesti aktiivisena ympäri maailmaa yhteistyössä amerikkalaisten tiedustelupalvelujen kanssa, joilta hän saa myös miljardirahoitusta. Hänet tunnetaan mm. Georgian ruusuvallankumoukseen ja Ukrainan Maidanin rahoitukseen osallistumisesta. Soros on henkilö, joka ehdottomasti on puuttunut muiden valtioiden sisäisiin asioihin. Hänen hankkeensa on aina kohdistettu selvästi ja on sanottu, että hänen näppinsä ovat myös tässä Wuhanin koronaviruksen taustalla yhteistyössä Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen kanssa. Kiinassa hänen  toimipisteensä sijaitsee Wuhanin pääkadulla. Soros on ollut hyvin huolissaan Kiinan maailmallisesta kehityksestä. Hän on sanonut "-Kiinalla ei ole nykyään vain voimakkaampaa taloutta, vaan itse asiassa paremmin toimiva hallitus, kuin Yhdysvalloissa." Hän on ilmoittanut, että kiinalainen Huawei ja ZTE ovat vaara Yhdysvalloille ja niitä on vastustettava. Hänen taustaansa ja poliittiseen toimintaansa voi tutustua vaikkapa Wikipedian kautta, jossa on vain pieni osa hänen toimintansa tiedoista. Kannattaa ehdottomasti lukea englannin kielinen versio.

En itse kuitenkaan usko, että koronavirus on biologinen ase. Pidän sitä hyvin epätodennäköisenä, mutta maailmalla on liikkunut tällaisia ajatuksia joten otin asian esille. Meillä Suomessa ei olla asiasta juuri puhuttu. Henkilökohtainen maallikon uskoni on, että Kiinassa jossain Wuhanin lähistöllä sattui kehittymään uusi virustyyppi, johon ihmiset eivät olleet varautuneet ja joka sattui vielä olemaan ihmiselle sairautta aiheuttava. Maailmassa kehittyy jatkuvasti erilaisia viruksia, jotka kaiken lisäksi vielä muuntuvat koko ajan. Wuhan sattui olemaan sellainen paikka, josta sen oli helppo lähteä levittäytymään uskomattomalla volyymilla ympärilleen. On selvää, että myös koronavirus muuntuu jatkuvasti ja voi tulla aika, jolloin jokin keksitty rokote ei enää tehoakaan vanhaan koronavirukseen. On otettava myös huomioon, että rokote ei paranna sairautta vaan voi antaa immuniteetin sairautta kohtaan. Myös tiedot koronaviruksesta vaihtelevat jatkuvasti. Ihmiskunta ei vielä tiedä siitä paljoa. On viitteitä siitä, että jo kerran viruksen sairastanut on sairastunut uudelleen. Immuniteettia ei ole syntynyt. Miten rokotus toimii tässä tapauksessa? Pystytäänkö kehittämään rokotetta ollenkaan? Toisaalta on esiintynyt myös täysin oireettomia viruksenkantajia.

 Espanjantautiin 1918 - 1919 kuoli eri lähteisiin nojautuen 30 - 100 miljoonaa ihmistä.

En rupea luettelemaan mitään lukuja tässä, koska tilanne vaihtelee koko ajan. Mutta näyttää, että tämä virus leviää voimakkaasti. Vielä se ei ole lähellekään yhtä tuhoisa kuin esimerkiksi espanjantauti 1918 - 1919, joka oli influenssa ja surmasi eri tietojen mukaan 30 - 100 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Koronavirus ei näytä olevan yhtä tuhoisa, mutta vielä ei tiedetä mihin se tulee johtamaan. Vielä suhteellisesti enemmän kuolee ihmisiä ihan tavallisen flunssan jälkitauteihin ja tämä erityisesti koskee vanhuksia, mutta myös lapsia. Maailma on täynnä muita toistaiseksi vaarallisempia tauteja malariasta alkaen. Koronavirusta vastaan käytetään hygieniaa, erityisesti käsihygieniaa, hengityssuojaimia, paikkojen sterilointeja ja karanteeneja eri muodoissa. Sairaita ja mahdollisesti alttiiksi joutuneita pyritään eristämään leviämisen estämiseksi. Karanteeniajat vaihtelevat maailmanlaajuisesti eri paikoissa. Uusi ongelma saattaa olla se, että osa viruksenkantajilla ei ole minkäänlaisia oireita ainakaan alkuaikoina ja heitä ei pystytä määrittelemään, mutta he levittävät viruksia ympärilleen. Lisäksi tavallisilla hengityssuojilla ei ole juuri suojelukykyä. On sanottu, että se on noin 5 prosenttia. Erikoiskalliit ammatilliset suojat saattavat suojella jopa 95 prosenttisesti.


Maailmalla koronavirus on herättänyt paniikkia ja hysteriaa vaikka se on toistaiseksi ollut paljon tavallista flunssaa vaarattomampi. Kokonaisia kaupunkeja, loistoristeilijöitä, rakennuksia, junia ja lentokoneita on asetettu karanteeniin. Kiina on melkein eristetty muusta maailmasta. Kuitenkin toistaiseksi suurin hysteriakohtaus koettiin Ukrainassa 19.2.2020 jossa Wuhanista Kiinasta saapuneelle lennolle, joka toi ukrainan kansalaisia Kiinasta ei annettu lupaa laskeutua millekään ukrainalaiselle lentokentälle. Koneessa ei ollut yhtään tautitapausta. Kone joutui kiertämään monta tuntia Ukrainan ilmatilassa kunnes vihdoin Harkovan lentokenttä antoi laskeutumisluvan. Mikään Ukrainan läntisistä kaupungeista ei antanut laskeutumislupaa, ei edes Kiova. Jotkut puhuivat, että kun vuonna 2014 pudotettiin Malesian Airlinesin lento MH17 pudotettiin väärä kone, olisi pitänyt pudottaa tämä kone. Lentoa vastassa oli valtava mielenosoitusjoukko, joka väkivaltaisesti yritti estää matkustajien saapumisen maahan. Tämä synnytti suuria mellakoita torstaina 20.2. saapuneita vastaan. Tehtiin katusulkuja karanteeniin joutuneita kuljetuksia vastaan, poltettiin renkaita, tapeltiin poliiseja vastaan, yritettiin estää linja-autojen kulku. Ehdotettiin linja-autojen polttamista matkustajineen, hakattiin, potkittiin linja-autoja, heitettiin niitä kivillä, rikottiin ikkunoita jopa autoista joissa oli pikkulapsia. Vieläpä ehdotettiin, että karanteeniin joutuneet suljettaisiin Tsernobyliin. Kuten muistetaan Tsernobyl oli se kaupunki, jossa aikoinaan räjähti ydinvoimala. Useita poliiseja ja mielenosoittajia loukkaantui. Näin otettiin vastaan omat kansalaiset Ukrainassa. Lopulta heidät suljettiin karanteeniin Novy Sanzaryn pikkukaupunkiin. Poliisit ovat piirittäneet alueen eivätkä laske mielenosoittajia lähistölle. Karanteeni kestää kaksi viikkoa.

Epäilemättä tulee Maidan mieleen.



Mistä tämmöinen viha omia kansalaisia kohtaan? Ukrainan presidentti Volodimir Zelenski piti puheen kansalaisille. Puheessa hän mainitsi, että "karanteeni ei aiheuta mitään vaaraa kansalaisille. Mutta on olemassa toisenlainen vaara. Unohdamme, että olemme kaikki ihmisiä ja ukrainalaisia, samaa kansaa." Toisaalta Zelenski on vielä aika avuton vielä presidenttinä eikä pysty hoitamaan asioitaan korrektisti. Ukrainalaiset ovat moneksi jakaantunut kansa. Toisaalta on ymmärrettävä, että kansalaisten pelko johtuu Ukrainan terveydenhuollon heikkoudesta, korruption laajuudesta ja epäluottamuksesta viranomaisiin. Äskettäin maassa oli tuhkarokkoepidemia, jolloin lääkettä rahapulan takia ei riittänyt kaikille ja ihmisiä kuoli joukoittain epidemiaan. Osa ukrainalaisista on kieltäytynyt palaamasta Kiinasta Ukrainaan väkivallan pelosta. He jäävät toistaiseksi mieluummin Kiinaan.

Tekstissä lukee: Tämä on bussi, jossa olivat kaikki evakuoidut lapset. Kysymys! Mikä teitä vaivaa "ihmiset"??? (kuvassa kivillä heittämällä rikottu bussin ikkuna).

Tilanne EU:n kannalta on aika hankala. Esimerkiksi yhdessä maassa puhkeava infektiopurkaus voi levitä helposti vaikka koko Euroopan alueelle, koska rajojen ylitys on varsin helppoa. Tämä voi tapahtua ennen kuin sairastuneessa yksilössä voi näkyä merkkiäkään sairaudesta. Tämähän koskee siis myös Suomea. Vaikkapa Italiassa käynyt pääsee varsin nopeasti ja helposti rajojen yli Suomeen. Vaikka Suomessa pyritään varautumaan tapauksiin voi sairauden kantaja olla Suomessa jo ennen merkkiäkään sairaudestaan ja levittää kulovalkean tavoin ympäristöön virusta ennen kuin asia edes havaitaan. Suomessa ollaankin yleisesti aika huolissaan ja pyritään levittämään tietoa kaikin tavoin. Mutta ei tämä kuitenkaan estä sairauden leviämistä. Vaikka Suomessa ei ole vielä epidemiaa se voi olla edessä. Mutta paniikkiin ei missään nimessä ole syytä antautua. Se voi olla vielä vahingollisempaa kuin itse sairaus.




Maailmassa puhutaan jo pandemiasta. Vaikka kyseessä ei vielä olisikaan varsinaisesta sairauspandemiasta maailmassa vallitsee henkinen pandemia. On tietenkin aivan selvää, että on paljon tahoja, jotka käyttävät koronavirusta hyväkseen joko taloudellisesti tai poliittisesti. He levittävät myös tarkoituksellisesti hysteriaa. Kiina on ilmoittanut jo kehittäneensä rokotteen virusta vastaan, mutta käyttöönottaminen kestänee muutaman kuukauden. Venäjältä ilmoitettiin, että siellä on kehitetty viisi erilaista rokoteprototyyppiä koronavirusta vastaan. Mielenkiintoista nähdä, miten asiat etenevät. Saadaanko epidemia kuriin?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!