maanantai 3. helmikuuta 2020





KAKSI TAPAHTUMAA osa 2





Jatkan siitä mihin edellisellä kerralla jäin. Kaksi asiaa yhdistää päivämäärää 27.tammikuuta. Tuona päivämääränä vapautettiin Leningradin piiritys 1944 ja Auschwitsin keskitysleiri 1945. Kun neuvostojoukot saapuivat 27. tammikuuta 1945 eli 75 vuotta sitten Auschwitzin keskitysleirille heitä kohtasi järkytys. Mitään vastaavaa he eivät olleet nähneet koskaan aikaisemmin. Jäljellä olivat enää sairaimmat vangit. Ennen neuvostojoukkojen tuloa leiriä oli alettu purkaa ja todisteita hävittää ja vankeja siirtää muille leireille. Leiristä evakuoitiin kävelemään kykenevät. Leiri oli kuolemanleiri. Eri lähteiden mukaan leirin uhreiksi tuli puolitoista - kaksi miljoonaa ihmistä. Leirin portin päällä oli kuuluisa lause "Arbeit macht frei", joka vankien keskuudessa käännettiin lauseeksi "Arbeit macht frei, durch Krematorium drei" (Työ vapauttaa, mutta krematorio 3:n kautta). Kymmenen tuhatta kaikkein kurjimmassa kunnossa olevaa jätettiin leirille. Neuvostosotilaat kuvailivat, että "Ryysyisiä, kaatuilevia, luurankomaisia liikkumaan pystyviä ihmisiä marssiskeli kuka mihinkin suuntaa jäisellä maalla kuin matojen hyökkäysjoukko". Siitä hetkestä lähtien vangit alkoivat muuttua uudelleen ihmisiksi. Keskitysleiri oli lakannut olemasta. Ruumisröykkiöitä näkyi kuitenkin joka puolella. Moni makasi vielä sängyssä, johon oli kuollut. Marsalkka Ivan Konev kirjoitti muistiinpanoihinsa, että hän ei tahallaan käynyt leirissä, koska pelkäsi, että ryhtyy kostamaan saksalaisille sotilaille sen mitä leirissä oli tapahtunut, jos olisi omin silmin nähnyt sen. Leirin vapauttamispäivästä 27.1. tuli YK:n päätöksellä kansainvälinen holokaustin muistopäivä.

Juutalaisten itsensä piirtämiä kuvia leiriltä.





Auschwitzin rakennustyöt aloitettiin lokakuussa 1941, joidenkin tietojen mukaan jo 1940. Puola oli valittu holokaustin ja näiden tuhoamisleirien pääpaikaksi, koska sieltä oli vaikea paeta. Hämmästyttävää on se, mitä brittiläiset tiedustelulähteet kirjoittivat joulukuussa 1942 Auschwitsin vankileiristä ja holokaustista. Kirjoitettiin, että toukokuussa 1942 alkoi Krakovan lähellä Oswiecim nimisen kylän vieressä toimia tuhoamisleiri. Tieto julkaistiin 9. heinäkuuta Britannian tiedotusministeriölle ja tämä tieto kulki Britannian hallitukselle. Myös 8. joulukuuta 1942 juutalaisten järjestö välitti tiedon Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltille ja Britannian ulkoministeriölle, että melkein kaksi miljoonaa juutalaista natsien miehittämästä Euroopasta on murhattu tässä leirissä. Mutta Britannia ja Yhdysvallat eivät  tehneet asialle yhtään mitään. Ne eivät tiedottaneet myöskään Neuvostoliitolle asiasta mitään. Suurin osa uhreista oli juutalaisia, mutta siellä tapettiin myös romaneja, neuvostoliittolaisia sotavankeja ja seksuaalivähemmistöjen edustajia. Neuvostoliitto ei tiennyt asiasta ja tuhoamisleiri Auschwits tuli neuvostosotilaille täytenä yllätyksenä. Ensimmäinen puna-armeijan upseeri, joka ilmestyi leirin portille, oli majuri Anatoli Shapiro. Hänen tuskallisimpia muistojaan oli kun hän sotilaidensa kanssa meni lasten parakkiin ja siellä olleet lapset alkoivat äkkiä huutaa. Lapset eivät ymmärtäneet, että kaikki oli nyt jo takan eikä heitä vietäisi kaasukammioon.




Jerusalemissa vietettiin 23.1.2020 holokaustin loppumisen muistojuhla. Kaikki silmäätekevät yli 40 maasta oli kutsuttu paikalle. Kunniavieraana oli Venäjän presidentti Vladimir Putin, koska Neuvostoliitto oli vapauttanut Auschwitzin keskitysleirin. Samalla paljastettiin Leningradin piirityksen loppumisen muistomerkki Jerusalemissa. Tämän suorittivat yhdessä Vladimir Putin ja Israelin pääministeri Bemjamin Netanjahu. Siellä mukana oli myös meidän presidenttimme Niinistö, vaikka ei häntä siellä paljoa näkynyt. Mielenosoituksellisesti pois olivat jääneet Puolan presidentti Andrzej Duda ja Baltian päämiehet ja nainen. Sen kyllä ymmärtää, koska Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua olivat ainoat valtiot, jotka olivat tappaneet kaikki juutalaisensa - siis toistan Viro, Latvia ja Liettua olivat tappaneet sodan aikana kaikki juutalaiset kansalaisensa. Sen lisäksi Viro oli tappanut myös ne kahdeksan Suomesta lähetettyä juutalaista. Ilmeisesti häpeä ja omatunto ei antanut periksi. Mutta hyvän näin! Putin ehdotti Jerusalemissa yhteistä huippukokousta maailman johtaville ydinasevaltioille Venäjälle, Kiinalle, Yhdysvalloille, Ranskalle ja Britannialle.

Vladimir Putin pitää puhetta Jerusalemissa 23.1.2020.

Sen sijaan Ukrainan presidentti Vladimir Zelenski oli tullut Jerusalemiin, mutta ei osallistunut muistojuhlaan, vaan poistui paikalta vähin äänin käytyään itkumuurilla. Vladimir Zelenski on juutalaista sukujuurta ja kotikieli venäjä. Hänen isoisänsä Semen Ivanoich Zelenski taisteli saksalaisia ja natseja vastaan neuvostojoukoissa. Vladimir sanoi kerran isoisänsä haudalla: "Olen tässä isoisäni Semen Ivanovich Zelenskin haudalla. Hän kärsi sodan ja pysyy ikuisesti muistissani yhtenä niistä sankareista, jotka puolustivat Ukrainaa natseilta. On valitettavaa, että muistamme niin harvoin veteraanit, isovanhempamme. Meidän pitäisi olla kiitollisia heille joka päivä". Ja edelleen: "9.päivä toukokuuta on kiitospäivä siitä, että natsismin epäinhimillinen ideologia on menneisyyttä, kiitos niille, jotka taistelivat natsismia vastaan - ja voittivat, kiitokset kaikille mahdollisuudesta syntyä ja elää!" Selvästikään Zelenski ei kykene johtamaan maataan, sillä sen verran vahvoilla ovat natsit tällä hetkellä Ukrainassa. Nykyisin hän puhuu omaa isoisäänsä vastaan.

Putin paljastaa Leningradin piirityksen loppumisen kunniaksi tehdyn muistomerkin Jerusalemissa 23.1.2020. Tapahtumaa seuraa Netanjahun vaimo Sara Netanjahu.

Jerusalemissa Israelin pääministeri Netanjahun jälkeen piti puheen myös presidentti Putin. Hän puhui, ettei tällaista saisi tapahtua enää koskaan. Holokausti ja sota oli hirveä asia. Vähän myöhemmin Putin avasi Netanjahun kanssa Leningradin piirityksestä vapautumisen muistomerkin, joka oli pystytetty Jerusalemiin. Hän kiitti tästä muistomerkistä. Myöhemmin seurasi yllätystapahtuma. Putin kohtasi juutalaisen Jaffa Issaharin, joka oli nuoren tytön Naamu Issaharin äiti. Naamu Issahar oli edellisenä vuonna yrittänyt salakuljettaa huumetta matkalaukussaan Venäjän rajan yli, mutta joutunut kiinni. Teostaan hänelle oli langetettu viiden vuoden vankeustuomio. Äiti pyysi, että Putin armahtaisi nuoren tytön. Putin lupasi harkita asiaa. Myöhemmin samana päivänä Putin tapasi palestiinalaishallinnon presidentin Mahmoud Abbasin, jonka kanssa kävi neuvotteluja.

 Yllättäen Jerusalemissa Putin tapasi Jaffa Issaharin (vasemmalla), jonka tytät Naamu Issahar on venäläisessä vankilassa yritettyään salakuljettaa huumausainetta.

Naamu Issahar on juutalainen tyttö, joka yritti salakuljettaa huumausainetta Venäjän rajojen yli. Hän sai 5 vuoden tuomion.


Samana päivänä 23.1.2020 Putin tapasi palestiinalaishallinnon presidentin Mahmoud Abbasin, jonka kanssa kävi neuvotteluja.

27.1.2020 järjestettiin Auschwitzin muistomerkillä Puolassa vapautuksen 75. vuosipäivää. Mukana oli edustajia 20 valtiosta. Tosin kaksi merkittävintä henkilöä puuttui tilaisuudesta. Israelin päministeri Benjamin Netanjahu ja Venäjän presidentti Vladimir Putin olivat poissa tilaisuudesta. Paikalla olivat tosin Viron, Latvian ja Liettuan korkein johto. Nämä olivat ne valtiot, jotka olivat tappaneet kaikki Juutalaisensa. Myös Puolassa ja ennen kaikkea Ukrainassa puolalaiset ja ukrainalaiset osallistuivat holokaustiin saksalaisten rinnalla. Nyt Puolassa ja Ukrainassa halutaan kieltää Neuvostoliiton osuus vankileirien vapauttamisessa. Varsinkin Ukrainassa natsismi on jälleen nostamassa kannatustaan ja siellä osoitetaan mieltä ja pystytetään patsaita natsien kunniaksi. Tämä aiheuttaa ilmeisiä vaikeuksia presidentti Zelenskille. Myös Baltian maissa näkyy merkkejä entisten natsien kannatuksen kasvusta. Natsismin virus leviää. Olihan tässäkin tilaisuudessa meidänkin presidenttimme Niinistö.

Netanjahu sen sijaan ampaisi Amerikoihin presidentti Trumpin luo, jolla oli parhaillaan meneillään oikeudenkäynti. Trump esitteli 27.1.2020 kaikkien aikojen parhaimman rauhansuunnitelmansa Israeliin Netanjahulle. Tosin palestiinalaiset eivät missään nimessä hyväksy tätä yksipuolista rauhansuunnitelmaa. Onkin sanottu, että tämä ehdotus onkin tarkoitettu Trumpin sisäiseen käyttöön maassaan. Netanjahu ymmärtänee tilanteen.

   Moskovassa 30.1.2020 Putin tapasi jälleen Netanjahun ja hänen vaimonsa.

Amerikoista Netanjahu ampaisi 30.1.2020 suoraan Venäjälle presidentti Putinin luo. Oli selvää, että Putin ilmoitti Trumpin ehdotukselle täyden tyrmäyksen. Jos sitä ehdotetaan esimerkiksi YK:ssa saa se täyden vetotuomion. Maailmalla reagoitiin Trumpin suunnitelmaan. Jotkut tuomitsivat sen aggressiiviseksi ja yksipuoliseksi. Palestiinalaiset hylkäsivät heti suunnitelman. Turkki ja Iran tuomitsivat voimakkaasti suunnitelman. EU:sta Joseph Borrell sanoi, että asiaa on arvioitava ja tutkittava ja Saksan ulkoministeri sanoi, että vain neuvoteltu kahden valtion ratkaisu, joka hyväksytään molemmille osapuolille toimisi. Mutta Venäjän presidentti oli armahtanut israelilaisen tytön Naamu Issaharin, joka oli saatu kiinni Venäjän rajalla hänen yritettyä tuoda huumausaineita rajan yli. Näin Naamu pääsi Yhdessä Benjamin Netanjahun ja hänen vaimonsa kanssa palaamaan Israeliin.

Putin oli armahtanut Naamu Issaharin ja hän pääsi palaamaan kotimaahansa äitinsä Jaffan sekä Sara ja Benjamin Netanjahun kanssa.

Israelin historia on ollut raaka ja verinen. Tässä on turha lähteä kirjoittamaan Israelin historiaa. Se on kokonaan oma juttunsa. Israel perustettiin itsenäiseksi valtioksi palestiinalaisten maille1948 lähinnä länsimaiden huonon omantunnon takia. On hyvä muistaa kuitenkin, että Neuvostoliitto oli ensimmäinen valtio, joka tunnusti Israelin itsenäisyyden 1948. Alueella on jatkunut verinen taistelu meidän päiviimme saakka. Vaikka Israel ei ole myöntänyt ydinasettaan on se todennäköisesti Lähi-idän ainoa ydinasevaltio.

Israel ei ole koskaan myöntänyt ydinasettaan, mutta hyvin todennäköisesti tuotantolaitos ja ydinasevarastot sijaitsevat Negevin autiomaassa violetin kolmion keskellä.


Palestiinalaisten ja israelilaisten välinen konflikti on johtanut siihen, että palestiinalaiset on ajettu mailtaan, omaisuus ryöstetty ja heidät on suljettu eräänlaisiin reservaatteihin. Jotkut ovat sanoneet, että israelilaiset ovat ottaneet oppia omasta historiastaan 1940-luvulta. Pahimpia "reservaatteja" on Gazan alue. Kansanedustajamme Anna Kontula osallistui 13.1.2020 aktivistiryhmään, joka pyrki kohti Gazan aluetta. Ryhmä pyrki järjestämään mielenilmauksen Gazan rajalla. Tarkoitus oli kiinnittää maailman huomio Israelin saartamaan Gazan tilanteeseen. Saarto on johtanut pahaan humanitääriseen katastrofiin. Israel on rakentamassa alueen ympärille uuden vahvan muurin. YK varoitti viimeksi joulukuussa, että Gaza on humanitäärisen katastrofin partaalla. Suomi käy asekauppaa Israelin kanssa. Minusta Anna Kontulan toiminta on esimerkillistä inhimillisyyden ja moraalin kannalta. Kunnioitan häntä syvästi, vaikka en tunnekaan häntä henkilökohtaisesti. Tällaisessa tapauksessa minusta kansanedustajan on oikein rikkoa vaikka lakia. Suomalaiset poliitikot ovat osoittaneet paheksuntansa asiasta, mikä osoittaa vain heidän moraalittomuuttaan. Minusta jokaisen kansanedustajan pitäisi toimia vääryyttä vastaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!