lauantai 2. marraskuuta 2019





MAAILMAN TAPAHTUMIA



TU-160 maailman kaunein sotilaskone lempinimeltään "Valkea joutsen".




Oliko syttymässä sota? Oliko se lähellä ja vieläpä kahden suurimman Natomaan välillä. Ainakin sellaisen kuvan sai, jos seurasi Yhdysvaltojen presidentin Trumpin ja Turkin presidentit Recep Tayyip Erdoganin keskinäistä sanailua. Kyse oli Syyriasta ja siellä Turkin rajan lähellä asuvista kurdeista. Turkki on aina pitänyt kurdeja terroristeina. Yhdysvallat taas Syyriassa liittolaisinaan, jotka taistelevat sen rinnalla tehokkaasti terroristeja vastaan. Tosin Yhdysvallat oli alueella luvatta. Se ei ollut saanut Syyrian hallituksen lupaa tulla Syyrian alueelle. Turkilla taas oli lupa. Se oli sotilasliitossa Venäjän ja Iranin kanssa, jotka yhdessä Syyrian joukkojen kanssa taistelivat Isisin terroristeja vastaan. Turkin tarkoituksena oli häätää kurdit Turkin rajojen läheltä 32 kilometrin päähän ja  muodostaa näin demilitarisoitu vyöhyke. Trump uhkasi sanktioilla ja jopa sotatoimilla, jos Turkki hyökkäisi alueelle. Euroopassa monet maat yhtyivät tähän. Erdogan ilmoitti, että sillä on oikeus puolustautua terroristeja vastaan. Ensimmäistä kertaa Natoliiton historiassa ehdotettiin, että jollekin natomaalle ei saisi myydä enää aseita. Oli jopa mahdollista, että kaksi Natomaata olisivat taistelleet keskenään. Se ei tosin olisi ensimmäinen kerta. Kaksi Natomaata Turkki ja Kreikka ovat taistelleet keskenään ja vieläkään niiden välit eivät ole hyvät. Oli myös uhka, että amerikkalaiset tukikohdat olisi Turkin alueelta lopetettu ja amerikkalaiset ydinaseet poistettu alueelta. Uhka on edelleen ajankohtainen.



Turkki nimitti operaatiota "Rauhan lähteeksi" ja lähti hyökkäykseen 9.10.2019. Trump vastasi 14.10. niin kuin monta kertaa aikaisemminkin asettavansa sanktioita Turkille ja tuhoavansa sen talouden. Myös Euroopassa ilmoitettiin, että Turkille asetetaan sanktioita. Tällöin Erdogan ilmoitti, että " Heeeeiii!" se laskee kaikki Turkissa olevat ainakin 3,5 miljoonaa pakolaista Eurooppaan, jos näin toimitaan. Eurooppalaiset taisivat pelästyä. Turkki ei enää vuosiin ole hakenut EU:n jäsenyyttä ja sen ymmärtää kaikkien näiden vuosikymmenien takia. EU on aika sekaisin ja palaan siihen tuossa myöhemmin. Turkin hyökkäys eteni suhteellisen tehokkaasti ja kurdit pakenivat edestä pois. Oli vaara, että Turkki törmää amerikkalaisiin joukkoihin. Trump ilmoitti, että se vetää joukkonsa pois Syyriasta. Tämä toimenpide tapahtui niin nopeasti, että joissakin leireissä jopa sotilaiden henkilökohtaisia esineitä jäi paikalle. Trumpin ilmoitus joukkojen poisvetämisestä herätti Yhdysvalloissa varsin ristiriitaisia ja riitaisia reaktioita.



Kun amerikkalaiset pakenivat Syyriasta kurdit heittivät heitä kivillä, perunoilla ja mädillä vihanneksilla.

Kurdit tunsivat tulleensa petetyiksi amerikkalaisten taholta. Amerikkalaiset olivat pettureita. Kun amerikkalaiset joukot vetäytyivät alueilta kurdit heittelivät heitä perunoilla, mädillä vihanneksilla ja kivillä. Trumpin ilmoitus kurdien jättämistä ilman puolustusta on typeryydessään maailman sensaatio. "Eiväthän kurdit auttaneet amerikkalaisia kun he nousivat maihin Normandiassa". Tilanne Syyriassa alkoi vaikuttaa aika kriittiseltä. Kurdit ovat kansa, jolla ei ole omaa valtiota. He asuvat Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin alueilla, mutta pakolaisina heitä on ympäri maailmaa. Kurdit eivät ole yhtenäinen kansa vaan he kuuluvat erilaisiin uskontokuntiin ja omaavat erilaisia kulttuureita. Kurdit perustivat 1946 Iraniin Mahabadin tasavallan silloisen Neuvostoliiton tuella. Neuvostoliitto oli ainoa valtio, joka tunnusti sen itsenäisyyden. Iran lakkautti sen kuitenkin jo samana vuonna. Nyt kurdit ovat taistelleet tehokkaasti Isisin terroristeja vastaan. Tätä amerikkalaiset ovat käyttäneet hyväkseen. Ja nyt amerikkalaiset raukkamaisesti hylkäsivät heidät.

Putin kutsui Erdoganin Sotshiin 22.10.2019

Tähän hätään ilmestyi Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka kutsui Turkin presidentin Erdoganin Sotshiin 22.10.2019. Venäjä, Turkki ja Iran ovat liittolaisia Syyrian sodassa. Yli kuuden tunnin neuvotteluissa päästiin sopimukseen, jossa Turkki lopettaa sodan ja vetäytyy vähitellen vyöhykkeeltä ja tilalle tulevat Venäjän ja Syyrian joukot. Kurdit siirretään Syyrian alueelle. Syyrian presidentti Assad on hyväksynyt sopimuksen. Muutenkin kurdien ja syyrialaisten välit ovat aina olleet sopuisat. Tiistaina 22. päivä presidentti Assad vieraili etulinjassa. Assad vakuutti hallintonsa tukea kurdeille. Ongelmaksi muodostuu valtava pakolaisten määrä ja lukuisten Isis-vankileirien lopettaminen. Terroristit pakenevat perheineen ympäri maailmaa. On myös pelko, että Isis-terroristit perustavat jälleen vahvan terroristijärjestön Irakin puolelle tai järjestävät iskuja muualla maailmassa. Tärkeänä pidetään kuitenkin Syyrian rajojen säilyttämistä koskemattomina. Kurdien johtaja Maslum Abdi kiitti venäläisiä.

Turkin ja Syyrian rajalle muodostettiin neutrali vyöhyke, jota vartioivat venäläiset ja syyrialaiset joukot.

Kaikki amerikkalaiset eivät kuitenkaan poistuneet alueelta. Itä-Syyriassa on suuria öljylähteitä Haseken ja Deir ez Zorin alueilla. Satelliittikuvat osoittavat, että täällä amerikkalaiset jäivät pumppaamaan öljyä alueelta. He kuljettavat sen Irakin kautta vapaille markkinoille. Suoraan sanottuna he varastavat syyrialaista öljyä. Washington ilmoitti, että Yhdysvaltojen joukot jäivät puolustamaan öljykenttiä Daeshia vastaan. Tämä ei ole totta. Yhtiö, joka pumppaa öljyä on nimeltään SEDKAB ja kuljettaa sitä pitkinä säiliöautosaattueina Irakin rajalle Yhdysvaltojen armeijan suojelemana.

Satelliittikuvissa näkyvät Deir ez Zorissa säiliöatutot ja kaikki. Öljyä varastetaan

Syyrian suuret öljykentät kuuluvat Syyrialle.



Seuraavat Yhdysvaltain vaalit ovat jo ensi vuonna 2020. Ns. Taylorin todistuksen mukaan Trump yrittää edistää tavoitteitaan Ukrainan avulla. Tämä on kuulema "sääntöjen vastainen ja epävirallinen operaatio". Hän yrittää saada Ukrainaa tukemaan Trumpin uudelleenvalintaa. Paitsi että Britannia on kahtiajakautunut on myös Yhdysvallat on kahtiajakautunut. Melkein tasan puolet kansasta ei hyväksy Trumpia ja hänen elkeitään. Toisaalta monikaan ei ota huomioon, että Trump on vältellyt turhaa sotimista (esim. Pohjois-Korea). Jos muistamme Obaman, tämän Nobelin rauhanpalkinnon saaneen, hän pommitti ainakin yhdeksää valtiota niiden joukossa esim. Libya, josta tuli miljoonia pakolaisia Eurooppaan. Lisäksi näissä valtioissa sota jatkuu yhä. On hienoa, jos Trump yrittää poistua näistä valtioista, joihin kukaan ei ole kutsunut amerikkalaisia sotilaita. Kysymys kuuluu ovatko amerikkalaiset nyt todella lähdössä Syyriasta, vai onko tämä vain jonkinmoinen vaalitemppu, jota Trump tai jokin muu taho käyttää hyväkseen ja amerikkalaiset eivät poistukaan Syyriasta? Eiväthän he ole poistuneet Afganistanistakaan eikä Irakista, vaikka ovat monta kertaa ilmoittaneet niin.




Kokonaisuudessaan Syyrian tapahtumia pidetään suurena voittona Putinille ja Venäjälle. Venäjän vaikutusvalta alueella kasvaa, Yhdysvaltojen heikkenee. Venäjällä on hyvät välit Turkin, Iranin, Syyrian ja Israelin kanssa. Putin vieraili Saudi-Arabiassa 14.10.2019 ja tapasi kaikki kuningashuoneen jäsenet. Hän tapasi kuninkaan Salman bin Abdul-Aziz Al Saudin ja kruununprinssin Muhammad bin Salman. Molemmat ovat vierailleet Venäjällä. Venäjän ja Saudi-Arabian välit ovat erinomaiset. Seurauksena pidettiin jonkinmoiset yhteiset sotaharjoitukset, jossa raskaita venäläisiä sotilaskoneita (mm.TU-160) lensivät Saudi-Arabiaan.



Putin tapasi Saudi-Arabian kuninkaan ja prinssin.


Sitten Putin lensi 15.10.2019 Abu Dhabiin eli Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin ja tapasi siellä maan presidentin Seikki Khalifa ibn Sultan Al Nahyan ja maan johdon. Maiden suhteet ovat erikoiset sikäli, että ne jo vanhastaan ovat hyvät. Esimerkiksi Putinin presidentin Aurus-auton valmistavan yhtiön osakkeista 36 % omistaa Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Se on siis Venäjän ja Emiraatin yhteisyritys. Ja ensimmäinen arabi-kosmonautti oli Emiraatin kansalainen Hazaa Al Mansouri, joka vieraili kansainvälisellä avaruusasemalla ja palasi Sojuz-aluksella maahan vain pari viikkoa ennen Putinin vierailua maassaan. He tapasivat jälleen toisensa.

Putin tapasi Emiraatin presidentin Seikki Khalifa ibn Sultan Al Nahyan.

Putinin auto Aurus on yhteistyötä Emiraatin kanssa.


Putin vieraili Serbiassa jo toisen kerran tänä vuonna. 18.10.2019 tuli kuluneeksi 75 vuotta Belgradin vapauttamisesta. Puna-armeija yhdessä serbisissien kanssa olivat vapauttamassa silloista Jugoslaviaa saksalaisista1944. Neuvostoliitto ja serbisissit tekivät yhteistyötä, jolla oli suuri vaikutus saksalaisten tuhoamisessa. Serbialaiset tuntevat olevansa läheisiä venäläisten kanssa. Koko Serbian historia on ollut läheistä Venäjän historian kanssa, mutta tässä on turha lähteä kirjoittamaan asiasta sen enempää.


Venäjällä on ollut tämän syksyn aikana muutamia varsin vaikuttavia sotaharjoituksia. Yksi nimeltään  "Metsästäjä (Охотник)", joka pidettiin Orenburgin alueella 15 - 22 syyskuuta 2019. Harjoituksiin osallistui 130 000 sotilasta kahdeksasta valtiosta. Valtiot olivat Venäjä, Kiina, Intia, Kazakstan, Kirgisia, Pakistan, Tadzikistan  ja Uzbekistan. Tästä kirjoitinkin jo aikaisemmin. Toinen oli 16. - 20.10.2019 sotaharjoitus nimeltään "Гром 2019"  (suom. Ukkonen). Siihen osallistuivat Venäjän maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat. Tämä oli pääasiassa ohjuskoe, jossa ammuttiin erilaisia ohjuksia maasta, mereltä, meren alta, ja ilmasta sekä päiväsaikaan että yöaikaan. Mukana olivat myös mannertenväliset ballistiset ohjukset. Tuntuu, kuin olisi kokeiltu niitä ohjuksia, jotka kykenevät kantamaan ydinkärkiä. Ilmoituksen mukaan kaikki ohjukset osuivat tarkasti maaleihinsa.

Venäjä piti 20. - 21. 10. sotaharjoituksen "Гром 2019"  (suom. Ukkonen). Ballistisia ohjuksia ammuttiin mm. Barentsinmereltä ja Ohotanmereltä. Kaikki ohjukset osuivat maaleihinsa.


Euroopassa on ollut varsin myrskyisää. Britannian ero EU:sta ei oikein tahdo sujua ainakaan mallikkaasti. Brittiläiset ovat jakaantuneet jyrkästi kahtia. Toiset haluavat nopean eron, toiset haluavat jäädä EU:hun. Mielenosoituksia on ollut molemmin puolin. Britannian pääministeri Boris Johnson on joutunut suuriin vaikeuksiin. Joulukuussa pitäisi olla uudet vaalit. EU antoi aikaa tammikuun 2020 loppuun saakka. Pohjois-Irlannissa on väkivaltaisia mielenosoituksia ja Skotlannissa ei haluta eroa EU:sta. Tapahtuuko niin, että Britanniasta tulee loppujen lopuksi Tynkä-Britannia? Onnistuuko Pohjois-Irlannin ja Skotlannin ero?

Myös Espanjassa Kataloniassa on ollut väkivaltaisia mielenosoituksia. Espanjan oikeuslaitoksen päätös itsenäisyyttä ajavien pitkistä vankeustuomioista on koettu epäoikeudenmukaisiksi. Varsinkin Barcelonassa on ollut jo kauan mielenosoituksia, joihin on osallistunut satojatuhansia ihmisiä. Katalonia on rikkain Espanjan osa ja itsehallintoalue. Kun muistelen niitä kauniita puistokatuja harmittaa mielenosoitusten väkivaltaisuus, mutta toisaalta ymmärrän hyvin mielenosoittajia.


Venäjän ja Afrikan maiden välinen huippukokous Venäjä - Afrikka.

Sotshissa 23. - 24.10.2019 järjestettiin ensimmäinen Venäjän ja Afrikan maiden huippukokous. Afrikassa on 54 valtiota, joista kaikista oli edustajia kokouksessa. Kaikkiaan 43 maata oli edustettuina korkeimmalla mahdollisella tasolla. Kokouksen järjestämisessä avusti Putinia Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi. On sanottu, että Putin on palauttamassa Venäjää takaisin Afrikkaan. Neuvostoliiton aikana se oli tärkeä vaikuttaja Afrikassa. Afrikassa on valtavat luonnonvarat mm. maailman suurimmat timantit, joista valtiot itse eivät hyödy mitään. Ulkomaiset kaivosyhtiöt vievät ne surutta ulkomaille ja pitävät voitot itsellään.  Afrikan valtiot elävät yleensä suuressa köyhyydessä. Tässä voisi verrata Suomen kaivoslakiin. Kaivoksia saa perustaa mikä  tahansa ulkomainen yhtiö vapaasti ja tuotot menevät ulkomaille, mutta Suomi jää nuolemaan tuhojen jäljet. Mutta palataanpa Sotshiin. Moskovalla on hyvät suhteet itään ja Lähi-itään ja on nyt rakentamassa suhteita Afrikkaan. Kokouksen aikana solmittiin lukuisia taloudellisia sopimuksia. Näitä Venäjän ja Afrikan maiden välisiä kokouksia päätettiin pitää kolmen vuoden välein.


Solkovossa pidettiin Euraasian talousunionin kokous. Mukana oli myös Serbian edustaja.

Solkovossa Moskovassa pidettiin 25.10.2019 Euraasian talousunionin  kokous. Isäntänä toimi Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev. Unioniin kuuluvat Venäjä, Valko-Venäjä Armenia, Kazakstan ja Kirgisia. Tällä kertaa mukana oli myös Serbia. Serbia on ilmeisesti liittymässä unioniin. Myös Turkki ja Tadzikistan ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa liittyä unioniin. Pinta-alaltaan Euraasian talousunioni on viisinkertainen verrattuna EU:hun, mutta väkiluku ja talouselämä on huomattavasti pienempiä. Luonnonvarat ovat kuitenkin huikeasti suuremmat kuin EU:n luonnonvarat. Talouselämä on kehittymässä hyvää vauhtia. Kokouksen seurauksena Venäjä ja Serbia pitivät yhteiset sotaharjoitukset Serbiassa.




27.10.2019 ilmestyi uutinen, jossa presidentti Trump ilmoitti Isis-johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolleen amerikkalaisten toteuttamassa operaatiossa Luoteis-Syyriassa. Terroristi kuulema räjäytti itsensä ja kolme tytärtään. Presidentti oli kuulema seurannut murhaa suorana lähetyksenä. Trump kommentoi al Baghdadin kuolleen "kuin koira ja kuin pelkuri". Jäännökset haudattiin mereen, mutta ei sanottu mihin mereen. Trumpin kannalta uutinen tuli juuri sopivaan aikaan, koska Trumpin virkarikossyytteet olivat otsikoissa viime aikoina. Presidentti Obaman aikana Obama seurueineen katsoi suorassa lähetyksessä kuinka Osama bin Laden murhattiin ja Libyan johtajan Muammar Gaddafin murhaa nauhalta katsellessaan Hillary Clinton oli naureskellut "Wau, nyt hänestä päästiin". Minkälaisia ovat ihmiset, jotka nauttivat nähdessään ihmisiä tapettavan? Tulee mieleen, että omituisen raakoja ja verenhimoisia nämä Amerikan presidentit ja ehdokkaat ovat. Minkäänlaisia oikeudenkäyntejä näistä murhista ei oltu koskaan suoritettu.



Ja sitten vähän miellyttävimpiin asioihin. Kuka on Maria Butina? Hän on 30-vuotias venäläinen tyttö, joka istui amerikkalaisessa vankilassa 18 kuukautta. Hänet vapautettiin 25.10.2019. Olen kirjoittanut hänestä jo aikaisemminkin. Mariaa syytettiin vakoilusta Venäjän hyväksi. Maria kiistää väitteet. Myös Venäjän mukaan koko juttu on tekaistu. Aluksi Maria kielsi kaikki syytteet, mutta myöhemmin hän allekirjoitti tunnustuksen. Tämä johtui siitä, että hänen asianajajansa oli neuvonut häntä tunnustamaan, koska Amerikan lakien mukaan tunnustus pienentää rangaistusta. Yhdysvalloissa on laki, jossa tunnustus rikokseen lieventää tuomiota. Näin ollen asianajajansa neuvosta hän allekirjoitti tunnustuksen rikoksesta, jota ei ollut tehnyt. Kuinkahan paljon Yhdysvalloissa istuu vankiloissa ihmisiä, jotka ovat tunnustaneet rikoksia, joita eivät ole tehneet?

Moskovan lentokentällä Maria kohtasi isänsä.

Maria vangittiin juuri päivää ennen kuin Venäjän presidentti Putin ja USA:n presidentti Trump tapasivat Helsingissä 16.7.2018. Ennen Helsingin kokousta Yhdysvaltain tiedustelupalvelu suoritti tukimusta yrittäen etsiä jotain johon voisi tarttua. Maria sattui olemaan juuri sopiva henkilö. Hän oli nuori venäläinen nainen, joka puhui venäjää, opiskeli amerikkalaisessa yliopistossa  ja loi helposti suhteita erilaisiin henkilöihin. Tässä tapauksessa näiden suhteiden luominen tapahtui kuitenkin tarkoituksella amerikkalaiselta puolelta, ei Marian puolelta. Häntä syytettiin yhteyksistä republikaaneihin vaikuttaakseen Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan. Näillä henkilöillä oli vaikutusvaltaa. Vangitsemisella yritettiin vaikuttaa presidenttien neuvotteluihin. Sillä oli siis poliittinen tarkoitus. Piti näyttää, että Venäjä lähettää naisagentteja, vakoojia Amerikkaan. Tämä oli selvä provokaatio, jolla oli tarkoituksellinen ajankohta.

Ihmiset kukittivat Marian hänen saapuessaan Moskovaan.

Kaikesta huolimatta Maria Butina sanoi, että kaikkein tärkeintä hänelle on, että maiden välillä vallitsisi rauha. Venäjä kärsi eniten toisen maailmansodan aikana ja hän on kaikkea sotaa vastaan. Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä pitäisi vallita rauha ja voitaisiin tehdä yhteistyötä ja käydä rauhassa kauppaa. Mutta Mariasta tuntuu, että amerikkalaiset eivät tätä ymmärrä. Amerikassa ei ole demokratiaa. Siellä hallitsee rikkaan eliitin diktatuuri. Jos hän olisi ollut eurooppalainen eikä venäläinen häntä ei olisi ikinä vangittu. Hän oli juuri sopiva henkilö vakoilijan rooliin, nuori kaunis venäläinen nainen. Mariaa käytettiin hyväksi. Show voi alkaa. Amerikassa vallitsee russofobia. Republikaanien ja demokraattien välillä vallitsee taistelu. Tavalliset ihmiset siellä eivät oikein ymmärrä tätä. Maria on surullinen amerikkalaisten puolesta. Kun hänet vapautettiin monet amerikkalaiset naisvangit kääntyivät hänen puoleensa. He sanoivat, että älä unohda heitä, miten heitä kohdellaan, miten heitä syötetään, miten heidän terveyttään hoidetaan, se on kauheaa. Kerro koko maailmalle, millaiset olot meillä on, miten meitä kohdellaan!  Miten omia kansalaisia täällä kohdellaan.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!