sunnuntai 10. marraskuuta 2019





ENTÄS UKRAINA?



Presidentti Zelenskin ilme on näkemisen arvoinen.

Ukrainan Uudella presidentillä Vladimir Zelenskillä tuntuu olevan ongelmia. Hän vieraili YK:n yleiskokouksessa Yhdysvalloissa ja tapasi presidentti Trumpin 25.9.2019, mutta vierailu ei tuntunut oikein onnistuneelta. Kun katsoo hänen ilmettään uutisissa vaikuttaa hän aika onnettomalta. Yhdysvalloissa on paljastunut lukuisia ongelmia, joihin liittyy Ukraina. Ensimmäinen on se, että Ukraina lahjoitti salaa varoja demokraattien Hillary Clintonille vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Ukraina toivoi, että Hillarysta olisi tullut presidentti. Myös lukuisia muita lahjontaongelmia on paljastunut tai paljastumassa liittyen Joe Bidenin ja hänen poikansa Hunterin toimintaan ja korruptioon Ukrainassa. Lisäksi Trump ei myöntänyt rahaa lainaksi Ukrainalle muuhun kuin aseiden ostoon ja niidenkin oli tapahduttava Yhdysvalloista. Sen lisäksi Trump ehdotti, että Zelenski puhuisi Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa käydään poliittista taistelua siitä, minkä verran Trump on yrittänyt käyttää Ukrainaa vaaliaseenaan.

"Tämä ei ole totta!" Miten surkealta Zelenski näyttääkään!


Ns. Steinmeierin malli allekirjoitettiin Minskissä 1.10.2019. Allekirjoittajina olivat Venäjän, EU:n, Ukrainan, Donetskin ja Luhanskin alueiden edustajat. Itse asiassa tämä malli on yksinkertaistettu versio jo Minskissä 2015 allekirjoitetusta Minskin sopimuksesta. Itse asiassa malli on Minskin sopimusten alkuperäinen idea. Tämä malli ei koskaan toiminut, koska Ukrainan entinen presidentti Petro Poroshenko ei koskaan noudattanut sitä vaikka oli pistänyt nimensä siihen alle. Mutta myös uutta mallia rikottiin heti. Joukkoja ei vedetty Itä-Ukrainan rajalta pois eikä tulitauko astunut voimaan. Ukrainan puolelta jatkettiin tulitusta, vaikka presidentti Zelenski oli kieltänyt sen. Zelenski oli ilmoittanut, että Steinmeierin malli on kirjattava Ukrainan laiksi. Ukrainan parlamentin on hyväksyttävä laki vuoden loppuun mennessä. Tätä pidettiin uuden hallituksen merkittävänä askeleena Itä-Ukrainan konfliktin lopettamisessa, jossa on kuollut jo yli 13 000 ukrainalaista. Malli antaa Itä-Ukrainan Donetskille ja Luhanskille autonomisen aseman. Heti 2.10 tuhannet ukrainalaiset nationalisti osoittivat mieltään Maidanin aukiolla sopimusta ja Zelenskiä vastaan. Monet sanovat, että tämä malli on Putinin malli. Myöhemmin järjestettiin mielenosoituksia lisää. Tätä pidetään selvästi Zelenskin arvovaltatappiona ja voimattomuutena. Hän ei hallitse vielä Ukrainaa vaan hänellä on voimakkaita vastustajia. Myöhemmin Zelenski on pyörtänyt sanojaan. Tosin hän ilmoitti myös, että hän olisi halukas tapaamaan Putinin kunhan löydetään sopiva päivämäärä.

Heti 2.10 pidettiin mielenosoituksia Maidanilla sopimusta vastaan "Ei antautumista!".

Venäjän hallinnon tiedottaja Dimitri Peskov sanoi toimittajille 2.10, että Kiovan hyväksymä Steinmeir-kaava on myönteinen kehitys ja tämä on tärkeä askel kohti aikaisempien sopimusten täytäntöönpanoa. Minskin sopimus on ainoa tapa ratkaista Ukrainan konflikti maan itäosissa. Kaikki mielipidetutkimukset osoittavat, että valtaosa ukrainalaisista haluaa lopettaa sodan Itä-Ukrainassa. Mutta koomikkonäyttelijäpresidentillä ei ole riittävää kokemusta eikä voimaa täyttää lupauksiaan ainakaan vielä. Hän lupasi pistää entisen presidentti Poroshenkon vankilaan, mutta ei ole tehnyt sitä vieläkään. Mielipiteitä Steinmeierin kaavasta on tahallaan vääristelty ja siitä käydään kiivasta keskustelua. Oppositiopuolueet, ääriryhmät ja ultranationalistit vastustavat Steinmeierin kaavaa tai mitä tahansa sopimusta Venäjän kanssa. Entinen presidentti Poroshenko on ilmoittanut pienimmänkin myönnytyksen Venäjälle merkitsevän kapinointia. Taistelujen lopettaminen merkitsee antautumista. "Meillä ei ole kapteenia" ja jotkut syyttävät Zelenskiä maanpetoksesta.


Ukrainalaiset televisiokanavat "112 UKRAINA", "NEWSONE" ja "ZIK" päätettiin sulkea.

Keskiviikkona 2.10. kolme ukrainalaista televisiokanavaa tekivät mielenosoituksen. Kaikki ohjelmat lähetettiin suut teipattuina mustalla teipillä. Televisiokanavat olivat "112  UKRAINA", "NEWSONE" ja "ZIK". Nämä kanavat on päätetty sulkea liiallisen venäjämielisyyden takia. Kuten ehkä muistettaneen kanava "112" halusi tehdä yhteislähetyksen venäläisen kanavan "24" kanssa, mutta se estettiin. Tämä on sitä ukrainalaista sananvapautta. Paitsi televisiokanavilla myös journalisteilla on ahdasta Ukrainassa. Ne journalistit, jotka ovat toista mieltä tapetaan tai laitetaan vankilaan. Juuri vapautettiin ukrainalainen journalisti Kirill Vishinskij, joka istui vankilassa yli vuoden ilman minkäänlaista syytettä. Syynä oli liiallinen rehellisyys ukrainalaisia oloja ja politiikkaa kohtaan. Vapauduttuaan hän matkusti heti Venäjälle. Yhä istuu ainakin 12 hänen ukrainalaista ammattitoveriaan Ukrainalaisissa vankiloissa. Tämä on sitä ukrainalaista sananvapautta. Tapettuja ukrainalaisia journalisteja ovat mm. toimittaja Pavel Sheremetin murha 20.7.2016 räjäyttämällä hänen kuljettamansa auto ja Oles Buzinan murha ampumalla hänet kotiovelleen 16.4.2015. Molempien murhaajat saatiin selville, mutta heitä ei olla pidätetty.


Ukrainalainen journalisti Kirill Vishinskij vapautettiin ukrainalaisesta vankilasta yli vuoden vankeuden jälkeen. Hän sanoo, että yhä ainakin 12 hänen toveriaan istuu yhä vankiloissa.


Kiovassa 12.10.2019 Zelenski piti lehdistötilaisuuden. Tilaisuus oli erikoinen. Se pidettiin kahvilassa pöydän ääressä ja toimittajia mahtui pöytään aina vain10 henkeä kerrallaan. Tällä Zelenski teki ennätyksen. Lehdistötilaisuus kesti yli 14 tuntia. Välillä Zelenskiltä katosi ääni, mutta lääkärit kävivät antamassa hänelle pistoksen, jolloin ääni palasi. Lehdistötilaisuuden metodi oli ilmeisen huono. Zelenski joutui lukemattomia kertoja vastaamaan samoihin kysymyksiin. Jos olisi pidetty yksi lehdistötilaisuus, jossa olisivat olleet kerralla kaikki toimittajat, Zelenski olisi joutunut vastaamaan vain kerran jokaiseen kysymykseen. Toivottavasti hän otti oppia asiasta!

Zelenski piti lehdistötilaisuuden kahvilassa.  Tilaisuus kesti yli 14 tuntia.


Kuten jo tuossa aluksi kirjoitin ensimmäinen Minskin sopimus vuodelta 2014 ja toinen Minskin sopimus vuodelta 2015 eivät toimineet. Sopimusten osapuolet olivat Ukraina ja Donetsk ja Luhansk. Sopimusten takaajina toimivat Venäjä, Saksa ja Ranska. Sopimusten ensimmäisiin pykäliin kuului tulen lopettaminen ja joukkojen vetäminen pois alueelta. Ukraina ei koskaan toteuttanut pykäliä. Itä-Ukraina Donetsk ja Luhansk vetivät joukot ja aseet pois alueelta, mutta koska Ukraina jatkoi tulitusta palauttivat he joukkonsa ja aseensa takaisin. Nyt tehty uusivanha  Steinmeierin malli ei myöskään toteutunut, sillä ukrainalaiset äärinationalistiset joukot eivät poistunee alueelta vaan jatkoivat tulitusta. Seurauksena Zelenski vieraili rintamalla 26.10.2019 Zolotoe (Zolote) kylässä ja tapasi nationalistisotilaita. Hän vaati heitä lopettamaan välittömästi tulitus ja viemään aseensa pois rintamalta. Hän kohtasi vastustusta vaikka oli valtion presidentti ja samalla armeijan ylipäällikkö. Tulitus lakkasikin joksikin aikaa, mutta on sen jälkeen alkanut uudelleen.

Presidentti Zelenski vieraili 26.10. Zolotoe (Zolote) kylässä nationalistijoukkojen luona ja vaati heidän päällikköään lopettamaan tulituksen: "- Minä olen jo puoli tuntia puhunut sinun kanssasi. Sinä et voi asettaa minulle minkäänlaista ehtoja. Etkö sinä ymmärtänyt, minä tulin tänne sinun luoksesi!... "

"... Minä olen tämän valtion presidentti, olen 42-vuotias, enkä mikään idiootti. Minä tulin tänne luoksesi ja sanoin: vie aseet pois. Mutta sinä älä pakota minua toimimaan."

Azov pataljoona on ukrainalainen natsipataljoona. Se haluttiin laillistaa Ukrainassa lailliseksi sotilasosastoksi. Mutta Yhdysvaltojen senaatissa on paljon juutalaisia jäseniä. Kuultuaan tästä yrityksestä he vaativat, että tämä ehdottomasti kiellettäisiin. Toistaiseksi Azov natsipataljoonaa ei ole laillistettu.

Azov on natsipataljoona. Heidän tunnuksensa on muodostettu natsien hakarististä.

Vladimir Zelenski Ukrainan presidenttinä kohtaa jatkuvasti vaikeuksia. Hän ei hallitse armeijaa vaikka on sentään armeijan ylipäällikkö, salaista poliisia SBU:ta, poliisia eikä oikeuslaitosta. Hänellä on rikkaita vastustajia Ukrainassa. Radikaalit ainekset ja natsit tekevät mitä haluavat. Vaikka hänellä on Ukrainan parlamentissa Radassa suuri enemmistö hänellä tuntuu olevan suuria vaikeuksia toteuttaa päätöksiään. Zelenski ei ole toteuttanut lupauksiaan, joita teki vaalien aikana. Hän ei ole saanut rauhaa Itä-Ukrainaan, vaihtanut kaikkia vankeja keskenään, pistänyt Poroshenkoa vankilaan, nostanut kansan elintasoa jne. Tosin hän sai vaihdettua Venäjän avustamana pienen määrän vankeja, mutta se tuskin olisi onnistunut ilman venäjää.

Sotatila jatkuu Itä-Ukrainassa. Tuntuu kuin tilanne olisi sovittamaton. Itä-Ukrainan eli Donbassin sota on jatkunut vuodesta 2014 saakka. Itäukrainalaiset eivät voi hyväksyä Ukrainan hallintoa. He haluavat itsenäisyyttä, haluavat perustaa itsenäisen valtion Uusvenäjän, kuten he aikoinaan päättivät. Tätä ei ole yksikään valtio hyväksynyt, ei edes Venäjä. Kotikielenään he pitävät venäjää vaikka osa puhuu myös ukrainaa. Ukrainassa taas ääriukrainalaiset pitävät itäukrainalaisia terroristeina. He eivät halua antaa anteeksi itäukrainalaisille. Ääriainekset ovat jopa sitä mieltä, että kaikki itäukrainalaiset pitäisi tuhota, jotta saataisiin maa-alue haltuun. Alueella on teollisuutta, kaivoksia ja suuria hiilivarantoja. Asiaa pahentaa se, että tässä sisällissodassa on kuollut jo yli 13 000 ihmistä. Itäpuolella pääasiassa siviilejä, länsipuolella nuoria sotilaita. On vaikea antaa anteeksi, jos oma nuori poika tai aviomies tuodaan kotiin ruumisarkussa. Ukrainalaiset ovat huonoja sotimaan. Suurin osa nuorista miehistä ei halua joutua sotaväkeen ja on haluton taistelemaan. Sotaväkeen astumisen karttaminen on yleistä. Mutta ääriainekset ja natsit pitävät yllä tätä tilannetta. Itä-Ukrainassa taas sotilaat ovat pakkotilanteessa. He taistelevat henkensä edestä, perheidensä edestä, vaimojen ja lapsiensa edestä. Siksi he taistelevat hyvin ja tehokkaasti. En usko, että sotilaallisesti Ukraina voi tätä sotaa voittaa.

Asia kärjistää Ukrainan asenne Venäjää kohtaan. Sensuuri on kovaa. Venäjää ei saa puhua varsinkaan julkisissa tilaisuuksissa, venäjäksi ei saa laulaa, venäläistä musiikkia ei saa kuunnella, venäläisiä ohjelmia tai elokuvia ei saa katsoa, venäläisiä kirjoja tai lehtiä ei saa lukea, venäjän kieltä ei saa opettaa, neuvostoaikaisia muistomerkkejä kaadetaan. Kaikkein naurettavinta oli kuitenkin kun äskettäin löydettiin erään Lvivin kaupungin lastentarhan seinästä piirros, jossa oli kuvattuna venäläisen lasten animaatiosarjan hahmoja. Tekijöitä syytetään nyt  venäläisiksi agenteiksi ja heitä uhkaa rankaisutoimenpiteet. Heitä syytetään venäläisen propagandan levittämisestä lasten keskuuteen.

Lvivissä löydettiin lastentarhan seinästä venäläisiä animaatiohahmojen kuvia.

Suuri enemmistö Itä-Ukrainassa taas puhuu kotikielenään venäjää. He puhuvat venäjää, laulavat venäjäksi, lukevat venäjänkielistä kirjallisuutta, lehtiä, kuuntelevat venäläistä musiikkia, katsovat venäläisiä ohjelmia ja elokuvia, heidän sukujuurensa ovat usein Venäjällä. Kuinka heidät voidaan sopeuttaa Ukrainan nykyisiin lakeihin? Yhtälö on mahdoton. Miten nämä kansat voi yhdistää samaan valtioon, jolla on tällaiset lait kuin Ukrainalla?  Se olisi samaa, kuin jos Suomessa kiellettäisiin ruotsinkielen käyttö kokonaan tai saamenkielen tai englanninkielen käyttö.


On selvää, että Presidentti Zelenskillä on vielä pitkä matka, jotta hän pysyisi hallitsemaan edes jotenkin Ukrainaa. Vaalilupauksiaan hän ei ole pystynyt toteuttamaan. Hän on koomikkopoliitikko, jolla ei vielä ole mitään kokemusta politiikasta. Näyttää siltä, että hän ei ole vielä pystynyt luomaan ympärilleen vahvaa tukiverkkoa. Jotkut hänen avustajistaan ovat ammattitaidottomia Ukrainan politiikassa. Häntä käytetään selvästi hyväksi. Jotkut sanovat jopa, että Zelenski on kääntänyt kelkkansa. Näin hänellä on helpompaa. Tällä hetkellä Ukraina on Euroopan köyhin valtio. Ukrainalla on merkitystä vain poliittisena aseena Venäjää vastaan. Tätä pyritään käyttämään merkittävässä määrin hyväksi. Lisäksi hänet on sotkettu Yhdysvaltojen vaaleihin.

Venäjästä sanotaan, että se on jakanut Yhdysvallat kahtia Trumpin avulla, jakanut Britannian kahtia Brexitin avulla, samalla jakanut Euroopan kahtia tai moneen osaan, jakanut Natoliiton Turkin avulla, jakanut Ranskan keltaliiveillä, jakanut Espanjan Catalonian itsenäisyyspyrkimysten avulla, jakanut Ukrainan Donbassin avulla. Kuinka siis voisi ajatella, että Zelenskin tapainen pikkumies uskaltaisi tavata Putinin kaltaisen ihmemiehen, jolla on tällainen kokemus ja valta ja joka hallitsee tällä tavalla maailmaa? Vaaditaan todella paljon harjoitusta ja kokemusta lisää, että hänellä riittäisi rohkeutta siihen.


 Vladimir Zelenski






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!