maanantai 21. lokakuuta 2019





LIIKKEITÄ






Viimekertainen kirjoitukseni on herättänyt joissakin piireissä närästystä, joten palataanpa asioihin. Saattaa olla, että tämänkertainen kirjoitukseni herättää vielä enemmän när(k)ästystä, mutta ei se mitään. Joskus täytyy katsoa asioita suoraan silmiin tai vähän toiseltakin puolelta. Greta-raukalle ehdotettiin jopa Nobelin rauhanpalkintoa. En vain ymmärrä mitä ilmastonmuutoksella on tekemistä rauhan kanssa. Ymmärtäisin jos Pikku-Greta olisi vaatinut esimerkiksi kaikkien sotaharjoitusten lopettamista, koska ne saastuttavat ilmastoa ja tulevat kalliiksi. Yksi hävittäjän lento tai panssarivaunulla ajo tulee kalliiksi ja saastuttaa todella ilmastoa saatikka ampuma-aseilla ampunen, joihin kuuluu myös tykistö ja ohjukset, mutta eipä Greta-tyttönen puhunut näistä sanaakaan. Hän ei ole tehnyt mitään maailman rauhan hyväksi. Miksi siis rauhanpalkinto?





Martin Luher King, Jr ammuttiin 1964. "I Have a Dream!"

Erilaiset mielenosoitukset ja liikkeet eivät ole suinkaan mikään uusi ilmiö. Siis ei mitään uutta auringon alla. Mutta otetaan tässä esille muutama ilmiö historiasta. Sana sabotage (suom. sabotoida) liittyy Ranskan historiaan kun ranskalaisessa kenkätehtaassa päätettiin tehdä lakko 1897. Sana tarkoittaa puukenkää. Nykyajan kuuluisimpia mielenosoituksia olivat epäilemättä 1950-  ja 1960-  luvuilla Yhdysvalloissa järjestetyt mielenosoitukset mustien tasa-arvon puolesta.  Mustilla ei ollut minkäänlaisia oikeuksia, eivätkä he saaneet edes äänestää. Kuuluisin ilmiö tässä oli babtistipappi Martin Luther King, joka ammuttiin 4. huhtikuuta 1964. Häneltä jäi historiaan sanonta "I Have a Dream - Minulla on unelma", jonka hän sanoi puheessaan Washingtonissa Lincoln Memorialin edustalla 28. elokuuta 1963. Kaliforniassa 1966 syntyi Mustat pantterit liike, joka taisteli mustien oikeuksien puolesta välillä väkivaltaa käyttäen. Puolue oli vastakulttuurin ikoni pääperiaatteina marxilais-leniniläinen puolueohjelma. Puolueen tervehdyksenä käytettiin nyrkkiin puristettua kättä, joka nostettiin ilmaan. Kuuluisaksi tervehdyksen tekivät juoksijat Tommie Smith ja John Carlos, jotka esittivät tervehdyksen Meksikon olympialaisten 200 metrin juoksun palkintokorokkeella vuonna 1968. Yhä tänä päivänä samaa tervehdystä voi nähdä erilaisissa mielenosoituksissa.

Tommie Smith ja John Carlos Meksikon olympialaisissa 1968

1960-luvulla värittivät maailmaa mielenosoitukset Yhdysvaltain Vietnamin sotaa vastaan. Usein nämä kärjistyivät hyvin väkivaltaisiksi. Suomessakin marssittiin Vietnamin sotaa vastaan eduskuntatalolta Kaivopuistoon Yhdysvaltojen suurlähetystön edustalle ja poliisi käytti pamppujaan. Jälkiseurauksena Yhdysvalloissa syntyi Hippiliike, joka korosti rauhaa ja rakkautta. Liike käytti huumeita ja toimi vapaan rakkauden puolesta hyvin estottomasti, joka oli kapinointia vallinnutta tiukkaa seksuaalinormistoa vastaan. Tätä edisti varmasti  osaltaan 1960-luvulla ilmestynyt  ehkäisypilleri. Liike levisi joka puolelle ja Suomessakin hipit olivat varsin yleisiä nuorten keskuudessa. Liikettä kutsuttiin usein "kukkaiskansaksi". Liike hiipui 1970-luvulla, mutta sen perintö on jäänyt vaikuttamaan myöhemmissä nuorisokulttuureissa ja protestiliikkeissä. Hyvänä esimerkkinä Pride-tapahtumat ja kulkueet, jotka muistuttavat elävästi hippiliikkeen toimintaa.

"Make Love Not War" oli Hippikulttuurin iskulauseita.

Woodstock musiikkifestivaali vuonna 1969 on saanut maineen hippiliikkeen huipentumana.


Yksi 1960-luvun ilmiö oli vasemmistolaisuuden nousu maailmassa varsinkin nuorison keskuudessa. Tätä sanotaan uusvasemmistolaisuudeksi. Tähän kuuluvat vuoden 1968 opiskelijamielenosoitukset Ranskassa ja Saksassa ja tietenkin hippiliike ja Mustat pantterit Yhdysvalloissa. Liikkeet vastustivat atomipommia, kylmää sotaa, kolonialismia ja uuskolonialismia. Liikkeet haastoivat vallitsevan kulttuurin ja sen arvot. Kansalaisoikeudet, demokratian laajentaminen, feminismi, seksuaalisten vähemmistöjen sekä muiden vähemmistöjen oikeudet, luonnonsuojelu ja Vietnamin sodan vastustaminen olivat pääasiallisia aatteita. Marxilainen ajattelu ja Maolaisuus olivat pääperiaatteita. Länsi-Saksassa ja Italiassa syntyi ääriliikkeitä, jotka käyttivät väkivaltaa. Saksassa Punainen armeijakunta (Rote Armee Fraktion, RAF) teki poliittisia murhia ja pommi-iskuja. Alkuaikoina käytettiin nimitystä Baader-Meinhof-ryhmä. Liikkeen tarkoituksena oli kommunistinen kansannousu kaupunkisodan avulla. Kohteina olivat Länsi-Saksan poliittinen ja taloudellinen eliitti, poliisi sekä Yhdysvaltain armeijan joukot Saksassa. Liikkeen perustajajäsenet olivat Andreas Baader ja Gudrun Ensslin. Ulrike Meinhof oli kauneudestaan ja älykkyydestään kuuluisa vasemmistojournalisti. Liikkeen johtajaksi muodostui Rudi Dutschke. Liikkeen suuri esikuva oli Che Guevara.

Andreas Baader, Gudrun Enssling, Ulrike Meinhof ja Rudi Dutschke.

Italiassa syntyi vastaava liike Punaiset prikaatit (Brigate Rosse, BR), jonka tarkoituksena oli aloittaa kommunistinen vallankumous. Heidän pääkohteinaan olivat oikeuslaitokset ja poliisit. He tappoivat ainakin 86 ihmistä ja kidnappasivat vielä useampia, jotka tuomittiin kansantuomioistuimissa. Japanissa oli Punainen armeijakunta JPA. Tavoitteena oli kaataa Japanin keisarikunta ja aloittaa maailmanvallankumous. Kohteina olivat mm. Yhdysvaltain joukot ja kansalaiset. Kaikkialla maailmassa toimivat vastaavat liikkeet. Myös Euroopassa toimivat vahvat vasemmistolaiset aatteet nuorison keskuudessa. Mm. Britanniassa, Belgiassa, Hollannissa, Espanjassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa he saivat vahvan kannatuksen nimenomaan nuorten joukossa. Suomessa toimi lukuisia opiskelijoiden ryhmiä aatteen piirissä. Kuuluisimmaksi muodostuivat Taistolaisten ryhmät, joihin kuuluivat monet tulevan ajan suuret suomalaiset poliitikot. Myöhemmin he käänsivät takkinsa moneen kertaan ja jopa kielsivät kuuluneensa koskaan Taistolaisiin. Suomalaisten suurin tempaus taisi olla Vanhan valtaus, jossa Vanha ylioppilastalon vallattiin 25. marraskuuta 1968.

Vanhan valtaus 1968


Mutta palataanpa nykyaikaan. Viime aikoina on maailmassa ollut paljon erilaisia kansainvälisiä muoti-ilmiöitä. Tällaisiksi voitaisiin sanoa Suomessakin valtavaksi paisunut "sateenkaariliike ilmiö" pride kulkueineen, naisten koskemattomuutta korostava kansainvälinen  #Metoo liike punaisine myssyineen ja nyt ilmaston lämpenemistä vastustava liike lukuisine erilaisine mielenosoituksineen. Nämä kaikki muistuttavat hämmästyttävästi aikoinaan ollutta, rauhaa rakastavaa hippiliikettä, joka levisi ympäri maailmaa. Näihin voisi suhtautua monella tavalla. Esimerkiksi miksei samaa sukupuolta olevat voisi elää samalla tavalla rauhassa, kuin heteroparit? Miksi pitää järjestää pride-kulkueita ja viikonmittaisia erilaisia tapahtumia? Miksei asiaa voisi pitää yhtenä normaali-ilmiönä ihan rauhassa ja  hiljaisuudessa, kuten tavalliset heteroparit tekevät? Vai pitäisikö heteroparien järjestää omia viikonmittaisia maailmanlaajuisia mielenosoituksia, joissa ilmoitetaan "ollaan heteroita, emme homoja"? Suomessa on syntyvyyskin lähtenyt laskuun hälyttävällä tavalla. Voisiko tästä olla apua?

Pride-tapahtumat alkavat muistuttaa yhä enemmän Hippiliikettä.

Tähän liittyy myös erilaisia lieveilmiöitä. Koska kaksi samaa sukupuolta edustavaa henkilöä ei voi saada lapsia on eri puolilla maailmaa syntynyt lapsikauppa-ilmiö. Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa, Belgiassa ja Hollannissa tämä on ihan normaalia toimintaa. Lapsia ostetaan ja myydään kalliilla hinnalla ja usein toiminta on täysin salaista. Naiset synnyttävät lapsia erilaisin sopimuksin kalliista hinnasta mies- tai naispareille. Tästä on muodostunut bisnestä. Käytetään myös keinohedelmöitystä. Esimerkiksi miesparit sopivat jonkun köyhän tytön kanssa, että hänet hedelmöitetään tavalla tai toisella ja hänelle maksetaan suuret summat rahaa jo raskauden aikana ja lopullinen summa sitten kun lapsi luovutetaan parille. Tästä on polemisoitu myös Suomessa. Ihmisoikeuksiin kuuluu siis saada lapsia. Monet psykologit pohtivat millaisia lapsista tulee ilman isä- tai äitihahmoa, jos on vain kaksi äitiä tai kaksi isää.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa on syntynyt myös ilmiö, jossa perheissä syntyneitä lapsia ei saa sanoa pojaksi tai tytöksi. Lapsi saa itse päättää kumpi tai mikä hänestä tulee. On kiellettyä käyttämästä poika- tai tyttö- nimitystä. Englannin kielessä tämä merkitsee, ettei saa käyttää He tai She sanoja tai niiden synonyymejä. Usein käytetään kiertoilmauksia esimerkiksi they tai it tai child. On keksitty myös uusiosanoja, joita tässä on turha lähteä toistamaan. Nimien antaminen on usein vaikeaa. Asiasta on syntynyt myös oikeusjuttuja ja opettajia tai esimiehiä on haastettu oikeuteen, kun he ovat käyttäneet tyttöihin tai poikiin tai miehiin tai naisiin viittaavia ilmaisuja. Myös vessassa käynneistä on muodostunut ongelmia. Yhdysvalloissa eräs miessotilas ilmoitti, että hän onkin nainen. Hänet siirrettiin naispataljoonaan. Seurauksena hän raiskasi suihkussa kaksi naissotilasta. Ilmiö lieveilmiöineen levinnee maailmassa.

Naisen koskemattomuutta korostava #Metoo liike meni äärimmäisyyteen. Varmasti monta täysin viatonta ihmistä rangaistiin väärillä tuomioilla. Aikoinaan normaali-ilmiöistä, jotka eivät tuolloin olleet laittomia voi saada nykyisin kymmenien vuosien jälkeen rangaistuksen. Ihan varmasti keksittiin lukuisia keksittyjä tapahtumia rahan toivossa tai kostona. Kuinka monta väärää rangaistusta on tehty? Moni on menettänyt maineensa, vaikka ei ole tehnyt mitään rikollista. Riittää, että joku on vain maininnut jotain kyseisestä henkilöstä. Tämä aiheuttaa myös sen, että loppujen lopuksi ei kukaan tiedä, mikä on sallittua, mikä ei. Miehet eivät uskalla enää lähestyä vastakkaista sukupuolta. Joku voi pitää jotain asiaa rangaistavana tekona, joku voi pitää samaa tekoa ihan kivana normaalina ilmiönä lähestyttäessä vastakkaista sukupuolta. Mitä tehdä?


Suhtautuminen naisten yläosattomuuteen uimarannoilla on vaihdellut voimakkaasti vuosien varrella. Vielä 1980- ja 1990-luvun alussa naisten yläosattomuus oli Suomessakin täysin normaali ilmiö uimarannoilla. Se oli lähes maan tapa. Helsingin Hietarannallakin melkein suurin osa naisista otti aurinkoa tai kävi uimassa yläosattomissa. Nyt tästä on tehty suuri ongelma. On ikään kuin menty kehityksessä taaksepäin. Hyvinkäällä uimarannalla 16.8.2019 nainen nimeltään Hanna otti aurinkoa ja kävi uimassa yläosattomissa. Tästä syntyi kohu. Uimavalvojat olivat käskeneet naista pukemaan yläosan päällensä. Hannan mielestä rannalla sai oleskella rinnat paljaina. Hän peitti kuitenkin rintansa rantakasveilla, mutta sekään ei riittänyt. Paikalle kutsuttiin poliisit. Poliisit olivat sitä mieltä, että tapaus on aika tulkinnanvarainen juttu. Siveyslakimme on hyvin vanhanaikainen. Lainoppineiden mielestä rannalla saa olla yläosattomissa. Oikeustieteen professorit olivat sitä mieltä, että yläosattomissa saa olla uimarannoilla. Se ei ole rikos.

 Hanna peitti rintansa rantakasveilla. Sanoisin kaunista.

Minulla on omakohtaisia kokemuksia vastaavasta. Olimme vaimoni kanssa parisen vuotta sitten Helsingin Hietaniemen rannalla. Vaimoni vaihtoi uimapukua päälleen, jolloin rinnat olivat paljaina. Tällöin ilmestyi uimavalvoja ja ilmoitti, ettei rannalla saa olla rinnat paljaina. tai meidät häädetään pois. Mielestäni uimavalvoja teki virheen, mutta emme sanoneet mitään vaan vaimoni puki kiltisti myös yläosan päälleen kun ehti. Myös alastomuus uimarannalla ei ole rikos, jos ei riko sukupuolisiveellisyyttä. Helsingissä Hietaniemen uimarannalla järjestettiin 8.6.2019 mielenosoitus, jossa naiset menivät uimaan yläosattomissa. Miehet saavat olla yläosattomissa melkein missä vaan, mutta naiset eivät. Käsittääkseni tässä poljetaan naisten ihmisoikeuksia. Osassa Euroopan maita yläosattomuus on yhä hyvin yleistä. Miksi emme olisi ennakkoluulottomia ja näyttäisi esimerkkiä? Yläosattomuus on kaunista ainakin näin nuoren miehen mielestä. Olen käynyt myös nakurannoilla eri puolilla Eurooppaa ja minusta se on ihan normaali ilmiö. Käymmehän me suomalaiset saunassakin alasti ja ihan porukallakin.

Helsingissä Hietaniemen uimarannalla järjestettiin 8.6.2019 yläosattomuustempaus.


Ilmastoliikkeet järjestävät mielenosoituksia Brasilian metsäpalojen johdosta, mutta samaan aikaan kuivatetaan soita ja poltetaan suoturvetta Suomessa. Sitten raivataan omia metsiä ja järjestetään moottoriurheilutapahtumia, jotka ovat täysin turhia. Tehtaillaan turkistarhauksia, jolla paitsi kidutetaan eläimiä saastutetaan ilmastoa. Kaikissa muissa Pohjoismaissa ja monissa Euroopan maissa  turkistarhaus on ollut kielletty jo vuosia sitten.  Kalifornia kielsi turkistarhauksen ja kaikkien turkistuotteiden myynnin alueellaan 14.10.2019. Mutta Suomi elää jälkijunassa kehitysmaiden joukossa tässä asiassa. Ja näistä kaikista ei haluta luopua, mutta Brasiliassa ei vaan saa polttaa metsiä. Miksei ensin järjestetä oma takapiha kuntoon ja sitten kun se on järjestyksessä voisi paneutua siihen, mitä Brasiliassa tehdään?

On ilman muuta selvää, että monet käyttävät näitä ilmiöitä hyväkseen. Kaikkia näitä ilmiöitä käytetään hyväksi. Pikku tyttönen Greta Thunberg on uhri. Kun ihmiset yhtyvät johonkin liikkeeseen ja ryhtyvät ajamaan liikkeen ajamia asioita eivät he tiedä loppujen lopuksi, mitä on liikkeen takana, ajavatko he hyviä asioita vai huonoja ajatuksia ja käyttävätkö jotkut niitä hyväksi. He luulevat ajavansa hyviä asioita. Taustalla toimii maailmanlaajuinen vihreä ideologia. Nuoria ajetaan ahdistuneisuuden tilaan ja sillä heitä rekrytoidaan ilmastoliikkeen ajajiksi. On muodostumassa jälleen eräänlainen "hippiliike". Mutta se ei tule muuttamaan mitään. Näistä asioista päätetään ihan jossain muualla. Tällä tehdään bisnestä ja rahaa. Vihreää ideologiaa käyttävät hyväkseen markkinatalous, joka rahastaa sillä ihmisiä tai käyttää heitä poliittisesti hyväkseen. Maailmassa nuorilla on vielä suurempia huolenaiheita. Näitä ovat esimerkiksi sodat, nälkä ja ihmiskauppa. On ilman muuta selvää, että kaikki vanhat mielenilmausilmiöt näkyvät nykyajan mielenilmausilmiöissä ja niitä käytetään näissä hyväksi.

Hippiliikkeen rauhansymboli.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!