maanantai 2. huhtikuuta 2018




MITÄ VITTUA SUOMESSA TAPAHTUU OSA 2 






Parisen viikkoa sitten Suomessa siirryttiin kesäaikaan. Minä olen niitä ihmisiä, joille kellojen siirtelyt tuottaa pitkäaikaisia hankaluuksia. Varsinkin kesäaikaan siirtymiseen sopeutuminen kestää viikkoja. Olen kellojen siirtelyä vastaan. Samaa mieltä on tutkimusten mukaan ylivoimaisesti suurin osa Suomen kansasta. Silti siirtelemme kelloja kaksi kertaa vuodessa. Suurin osa maailman ihmisistä ei siirtele kelloja suuntaan eikä toiseen. Myös valtava osa niistä, jotka ovat aikaisemmin siirrellen kelloja ovat lopettaneet siirtelyn. Mikä on tämä voima, jonka takia me yhä teemme tätä idioottimaista toimenpidettä?

Aikoinaan kesäaikaa perusteltiin erilaisilla hyötynäkökohdilla. Yksi tärkein oli energiansäästö. Monissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että tämä ei pidä paikkaansa. Jo niin varhain, kuin vuonna 1976 yhdysvaltalainen National Bureau of Standards osoitti, ettei mitään säästöä synny. Suomessakin asiaa on tutkittu ja osoitettu, että mitään säästöä ei todellakaan synny. Keväällä kesäaikaan siirtyminen ja syksyllä talviaikaan siirtyminen ei aiheuta sähkönkulutuksessa mitään sellaista muutosta, että se näkyisi tilastoissa.

Monet tutkimukset ovat siis osoittaneet, että kesäaikaan siirtyminen ei tuota mitään hyötyä, mutta sitäkin enemmän haittaa. Selkeimpiä haittoja ovat ihmisen biologisen rytmin häiriintyminen, joka joillakin henkilöillä voi kestää pitkänkin aikaa. Tämä aiheuttaa väsymystiloja, työvireyden laskua, kehon immuunipuolustusjärjestelmän heikentymistä, masennusta, työtapaturmia jne.

Aamulla on noustava tuntia aikaisemmin. Tämä sotkee luontaista unirytmiä, heikentää unen laatua ja aiheuttaa pitkäänkin kestäviä univaikeuksia. Unihäiriöt vaikuttavat myös mielialaan. Ihmiset ovat usein väsyneitä, ärtyisiä ja mielialaltaan ailahtelevaisia. Unitutkija Jerker Herttan, kuten monien muidenkin tutkijoiden mukaan, se kasvattaa sydänkohtausriskiä. Tukholman Karoliinisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan pelkästään Ruotsissa noin kolmekymmentä ihmistä vuosittain kuolee sydänkohtaukseen, jonka syynä on kellojen siirtämisen aiheuttama stressi. Jos se laajennetaan kaikkiin kesäaikaa käyttäviin maihin joka kevät tuhannet ihmiset kuolevat  -  ja ihan turhan takia. Onko tässä mieltä?


Till Roenneberg: kellojensiirtely tappaa!

Sydänkohtaukset on vain yksi sairaus, johon kellojen siirteleminen vaikuttaa, kertoo saksalainen professori Till Roenneberg Ludwig-Maximilianin yliopistosta. Se voi pahentaa psyykkisten sairauksien oireita. Itsemurhat lisääntyvät. Unirytmin sotkeminen vaikuttaa myös kehon immuunipuolustus-järjestelmään. Kaikenlaiset taudit tarttuvat helpommin, kun vastustuskyky heikkenee. Seurauksena voi olla myös ruokahalun kasvua, makeannälkää ja painonnousua. Faktaa on, että vuorotyöläisillä on enemmän kaikenlaisia sairauksia, syöpää, ylipainoa ja diabetesta. Ja tämä siirretään jokaisen ihmisen koettelemukseksi.

Myös keskittymiskyky kärsii. Väsyneenä keskittyminen ei ole parhainta luokkaa ja tarkkaavaisuus huononee. Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että mm. työtapaturmat ja liikenneonnettomuudet lisääntyvät kesäaikaan siirtymisen johdosta.

Kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa stressiä sekä ihmisten että myös eläinten biologiseen kelloon. Varsinkin pienet lapset, kotieläimet ja maatalouseläimet kärsivät kellojen siirrosta. Ruoan saaminen tai lypsylle joutuminen väärään aikaan aiheuttaa suuria hankaluuksia. Eläimet eivät yleensä pysty omaksumaan kesäaikaan siirtymistä. Tämä hankaloittaa maatalousaloilla työskentelevien elämää ja lisää kustannuksia.

Näiden lisäksi kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa monenlaisia suunnittelu- ja ylityökustannuksia. Monilla työpaikoilla joudutaan tekemään erityisjärjestelyjä, esimerkiksi kansainvälisessä tieto-, maksu- ja henkilöliikenteessä. Myös kellot joudutaan useimmiten  siirtämään käsin. Jotkut kellot eivät kestä yhtämittaista siirtelyä, jolloin ne rikkoutuvat. Suurimmassa osassa maailmaa ei ole käytössä kesäaikaa, mikä sekoittaa entisestään maiden välisiä aikaeroja. Kesäaika sotkee aikataulut. Nykyaikainen yhteiskunta toimii ympäri vuorokauden. Kellonaikojen äkkinäinen siirto sotkee liikenteen aikatauluja varsinkin sellaisilla reiteillä, joilla ylitetään erilaisia aikavyöhykkeitä. Jos toisella puolella ei siirrellä kelloja ja toisella puolella siirrellään aiheutuu tästä suuria hankaluuksia. Tästä syntyy viivästyksiä ja suuria lisäkustannuksia.



Voidaan siis sanoa, että kesäaikaan siirtymisellä on karmeat seuraukset. Sillä on vakavia vaikutuksia ihmisen terveyteen. Joitakin vuosia sitten Suomessa suoritettiin kysely pitäisikö kesäaikaan siirtymisestä luopua. 93 prosenttia oli sitä mieltä, että kyllä pitäisi luopua ja 7 prosenttia sitä mieltä, että ei pitäisi luopua. Ääniä annettiin n. 23 340 kpl.
On siis vakava ongelma, että joka vuosi 1,6 miljardia ihmistä pakotetaan heräämään tuntia aikaisemmin aamulla ja noudattamaan uutta aikarytmiä. Vuorokausirytmin sekoittamisella on vakavat seuraukset. Biologiset kellomme ohjaavat ruumistamme pienintä solua myöten. Tärkein tekijä biologisen kellon säätelyssä on pimeän ja valon vaihtelu ja erityisesti päivänvalo aamuisin. Ihmiset valvovat nykyaikana pidempään ja tarvitsevat herätyskelloja noustakseen ajoissa. Lopputuloksena nukumme liian vähän.

Ernst Peter Fischer: aamuvirkut pakkosanelevat meitä!

Tutkimusten mukaan aamuvirkkuus johtuu geeneistä. Sveitsiläis-saksalaisissa tutkimuksissa jo soluviljelmillä on todettu, että ihmissolut elävät erilaisilla rytmeillä eri ihmisillä. Surreyn yliopiston tutkijat löysivät vuorokausirytmin selittävän mutaation. Poikkeama geenissä Period3 tekee joistakin ihmisistä aamuvirkkuja - ja näin ehkä myös terrorisoivia kesäajan kannattajia. Aamuvirkut johtavat yhteiskuntaa ja määräävät kesäajan iltavirkkujen riesaksi, väittävät saksalaistutkijat. Saksalainen fyysikko Ernst Peter Fischer on sanonut, että ajan vaihtaminen on sääntö, jonka aamuvirkut ovat sanelleet. Tämä johtaa uupumukseen, terveysongelmiin ja moninaisiin muihin vaikeuksiin. Aamuvirkkuja ja aamutorkkujia pitäisi kohdella tasavertaisesti. Nyt näin ei ole. 

Ylivoimaisesti suurin osa ihmiskunnasta ei käytä kesäaikaa. Esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Islannissa kesäaikaa ei käytetä lainkaan. Vuonna 2011 Venäjä luopui kellojen vääntelemisestä. Kellojen vääntely on väistyvä ilmiö.

Oranssilla merkityillä alueilla kesä- ja normaaliajan vuorottelusta on luovuttu kokonaan. Sinisillä alueilla vuorottelu on käytössä. Punaisilla alueilla vuorottelua ei koskaan ole ollutkaan käytössä. Yhä useampi maa tai alue, joka jossain vaiheessa on ottanut kesäajan käyttöön, on myöhemmin luopunut siitä.
Tärkein syy kesäajan käyttöön Suomessa on kuitenkin EU. Kesäaikaan siirtyminen on määrätty EU:ssa oikein direktiivillä (tässä vielä yksi hyvä syy EU:sta eroamiselle). Suomi ei voi olevinaan irtaantua kellojen vääntelemisestä, ellei koko EU tee samoin. EU:ssa jäsenvaltiot ovat hämmästyttävästi vähemmän itsenäisiä kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen osavaltiot. Siellä monet osavaltiot saavat itsenäisesti päättää jäävätkö kesäaikajärjestelmän ulkopuolelle. Myös Kanadassa ja Australiassa monet alueet ovat jättäytyneet kellojen vääntelemisen ulkopuolelle. Suomessa siis kesäajasta luopuminen edellyttäisi EU:n direktiivin muutosta, jota tuskin lähiaikoina tapahtunee. Kun kesäaika otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1981 siitä ei tehty mitään kansanäänestystä. Nyt olisi aika korjata tämä suuri virhe.

Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista vastustaa kesäaikaan siirtymistä. Kansalaisaloite keräsi yli 70 000 kannatusilmoitusta. Kansalaisaloite kaatui kuitenkin eduskunnassa. Tämä osoittaa millaisia idiootteja kansanedustajamme ovat.  Kaikki EU:n suomalaismepit ovat kuitenkin ilmoittaneet vastustavansa kellojen siirtoa. Mepit ovat ehdottaneet, että kukin jäsenmaa voisi itse valita käytäntönsä. Ne maat, jotka haluavat siirrellä kellojaan voisivat sen edelleen tehdä silloin kun haluavat. Helmikuussa Suomi ainoana maana vaati kellojen siirtelyn lopettamista, mutta EU-parlamentti äänesti vastaan. Jos EU ei jousta pitäisi mepeillä olla sen verran rahkeita, että ilmoittavat kylmästi, että Suomi ei noudata kyseistä idioottimaista direktiiviä. Se on aikansa elänyt. Suomi ei enää siirtele kelloja edestakaisin, vaan ottaa normaaliajan käyttöönsä. Jos jollakulla mepillä ei ole kylliksi rahkeita tähän voisi hänelle antaa kunnon potkut takapuoleen ja vielä vähän tukistaakin häntä. Vaikka  Suomi yksipuolisesti siirtyisi pois noudattamasta kesäaikaa en usko, että siitä nousisi suurtakaan hälyä EU:ssa. On siellä suurempiakin vaikeuksia. Vähitellen jotkin muutkin maat ryhtyisivät noudattamaan esimerkkiämme. Suomi voisi olla edelläkävijä EU:ssa.

Jos mikään muu ei auta, ehdotan kansalaistottelemattomuutta. Yksinkertaisesti kieltäydytään siirtelemästä kelloja. Se olisi meidän hyötymme. Pidetään ne Suomessa normaaliajassa kesät talvet. Aluksi voisi syntyä pientä epäjärjestystä, mutta vähitellen opittaisiin toimimaan normaaliajassa ja päättäjien olisi sopeuduttava siihen. Tiedän henkilön, joka ei noudata kellojen siirtelyä eikä hänellä ole kuulema mitään ongelmia asian kanssa. Itsekin ajattelin omalta kohdaltani mitä se merkitsisi käytännössä. Olen siinä onnellisessa asemassa, että pystyisin olemaan noudattamatta kellojen siirtelyä. Mutta mitä hyödyttää, jos kaksi ihmistä Suomessa tekee näin? Tähän tarvittaisiin koko Suomen kansa. Olemmeko orjakansaa, joilla ei ole itsenäisyyttä edes sen verran, että on oikeus päättää mitä aikaa noudatamme? Jos emme saa määrätä edes kellonajoistamme emme ole itsenäisiä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!