sunnuntai 15. huhtikuuta 2018




KAASUA, KOMISARIO... 





On olemassa vanha suomalainen hyvin suosittu elokuva Kaasua, komisario Palmu! Jonka ohjasi Matti Kassila vuonna 1961. Mutta tässä ei ole nyt kyse siitä. Tässä palaan kahteen aiheeseen, joista olen jo ennenkin kirjoittanut. Ensinnäkin palaan vähintäänkin kummalliseen tapahtumaan Britanniassa Salisburyssä, jossa sunnuntaina 4.3.2018 entinen kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia saivat kummallisia myrkytysoireita ja heidät kiidätettiin sairaalaan. Myös yksi heitä katsomaan tullut poliisi sai oireita, mutta pääsi pian kotiin. Tapahtumasta ryhdyttiin heti syyttämään Venäjää ja varsinkin Britannian pääministeri Theresa May ja ulkoministeri Boris Johnson ennen minkäänlaisia tutkimuksia ryhtyivät suoraa huutoa syyttämään Venäjää. Syntyi hysteria, jossa ryhdyttiin karkottamaan venäläisiä diplomaatteja Yhdysvalloista, Britanniasta ja Euroopassa monesta valtiosta. Tähän hysteriaan yhtyi Suomikin karkottamalla yhden venäläisen diplomaatin. Ja kaikki tämä ennen kuin asiaa oli edes ryhdytty tutkimaan ja ilman minkäänlaisia todisteita. Tässä näkyy länsimaiden oikeuslaitoksen toiminta varsin selkeästi. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista tai ainoalaatuista. Näin toimii länsimainen demokraattinen oikeuslaitos.

Mielenkiintoista on se, millä aineella Skripalit yritettiin murhata. Aluksi esitettiin varmana, että kyseessä on Novitshjok niminen kemialliseen sodankäyntiin 1970-luvulla Neuvostoliitossa kehitetty hermomyrkky, mutta uhrien oireet eivät tunnu oikein sopivan tähän. Jos kyseessä olisi ollut aito Novitshjok jo äärettömän pieni määrä olisi riittänyt tappamaan uhrit. Käytännössä pelastumisen mahdollisuutta ei olisi ollut tai jos joku olisi säilynyt hengissä olisi hän ollut lopun ikäänsä aivoinvalidi. On esitetty myös, että kyseessä on jokin Novitshjokin johdannainen, joka ei olisi ollut niin tehokas. Tai täysin jokin muu aine. On herännyt jopa kysymys, onko mitään myrkytystä ollenkaan. Jos kaikki onkin näytelmää, jota esitetään Venäjää vastaan? Yhtään kuvaa Juliasta tai hänen isästään sairaalassa ei ole. On vain ilmoitettu, että he ovat Salisburyn keskussairaalassa eristetyllä osastolla, joka on salainen.

 Sergei Skripalinin talo Salisburyssä.


Kädensija, jota sanottiin myrkytetyksi, mutta poliisit vieressä eivät ole suojapuvuissa!

Skripalit on myrkytetty siis Novitshjok myrkyllä, todennäköisesti kaasulla, joka on niin voimakasta, että muutamalla grammalla voisi tappaa vaikka puoli kaupunkia. Myrkyttäminen on siis tapahtunut ravintolassa, ei kun kaupassa, ei kun autossa, ei kun oven kädensijalla, ei kun matkalaukulla, ei kun kotona, ei kun gretshcka-puurolla, ei kun kukilla, ei kun Julian vaatteilla...  Sitten he puolipäivää liikkuivat ties missä ennen kuin tuupertuivat puiston penkille. Poliisi löysi heidät ja sai tartunnan hengittämällä kaasua, sai heti oireita ja joutui sairaalaan, mutta heti seuraavana päivänä pääsi jo kotiin. Skripalit vietiin sairaalaan koomassa, josta eivät ikinä toipuisi, mutta ei - kohta Julia virkosi ja voi jo hyvin ja pääsi jo sairaalastakin. Samoin isänsä Sergei virkosi ja pääsee kohta sairaalasta. Puiston penkki, jolla he istuivat vietiin pois, ravintola, jossa he istuivat hävitetään, kauppa hävitetään, ovi, jota he koskivat vietiin pois ja kaikki tämä tehdään "avaruuspukuihin" pukeutuneiden keltaisten miesten toimesta, mutta vieressä seisovat poliisit eivät ole pukeutuneet  mihinkään "avaruuspukuihin". Skripalien lemmikeille kävi huonosti. Marsut olivat kuolleet nälkään, koska kukaan ei ollut huolehtinut niistä. Kissat olivat henkihieverissä, joten toinen lopetettiin heti, mutta toinen pääsi karkuun eikä kukaan tiedä, missä se tällä hetkellä on. Kuolleet eläimet krematoroitiin välittömästi, jottei kukaan pääsisi tutkimaan niitä. Kyllä oli  kiire! Oliko tarkoitus tuhota todisteita? Ja nyt on suunnitelmissa hajottaa koko talo, jossa Sergei Skripal asui ja tuhota se kokonaan. Jokin tässä nyt ei täsmää! Vai oliko se sittenkään kaasu, vai pulveri, vai kenties voide, vai neste, joka myrkytti Skripalit? Vai oliko mitään?


Penkkiä viedään. Huomaa, että palomiehillä ei ole suojapukuja!


Sitten 24.3.2018 ilmestyi maailman kaikkiin lehtiin  -  siis myös suomalaisiin -  juttu, jossa Sergei Skripalin entinen koulutoveri Vladimir Timoshkov kertoo Britannian BBC:n haastattelussa, että Sergei oli kirjoittanut Putinille kirjeen, jossa ilmoitti haluavansa palata takaisin Venäjälle. Sergei sanoi katuvansa sitä, että oli ollut kaksoisagentti ja, että hänen elämänsä oli nykyään yhtä sotkua. Hän halusi palata Venäjälle nähdäkseen vielä äitinsä elossa, veljensä ja muut sukulaisensa.

Sergei Skripalin äiti Elena Jakovljevna on jo 90-vuotias.

Julia Skripaljova on Venäjän kansalainen, Sergei Skripalin on Venäjän ja Britannian kansalainen. Hänellä on kaksoiskansalaisuus. Heillä on sukua Venäjällä. Sergei Skripalinin äiti Elena Jakovljevna Skripaljova, joka on siis Julian isoäiti on jo 90-vuotias ja ei näin ollen jaksa lentää Britanniaan. Joten hän pyysi toisen poikansa Sergein veljen tytärtä Viktoriaa lentämään Britanniaan katsomaan missä kunnossa ovat hänen poikansa ja lapsenlapsensa Julia. Viktoria on paitsi Julian serkku myös  läheinen ja hyvä ystävä jo lapsuudesta saakka. Sergei on näin ollen siis hänen setänsä. Viktoria Skripaljova on siis Julia Skripaljovan serkku. Elena kirjoitti Viktorialle virallisen valtakirjan tavata ja nähdä poikansa, missä kunnossa hän ja hänen lapsenlapsensa ovat tällä hetkellä Britanniassa sairaalassa. Viktoria suostui tietenkin tähän tehtävään ja jätti viisumianomuksen Britannian lähetystöön.

 Viktoria Skripaljova on Julia Skripaljovan serkku.


Sitten tapahtui ihmeellinen asia. Viktoria sai 8.4. yllättävän puhelun vieraasta puhelinnumerosta omaan puhelimeensa, jonka tässä käännän:

  - Haloo.
Viktoria vastaa: - Haloo
- Viktoria, kuuletko minua?
- Minä kuulen.
- Tämä on Julia Skrepal!
- Oi Julia, sinä! Hyvä jumala! Minä kuulen äänestä, että se olet sinä. Minä en voi uskoa tätä! Sinulle annettiin puhelin, niinkö?
- Kyllä, kyllä, kyllä.
- Oi herra jumala. Julash, onko sinulla kaikki hyvin?
- Normaalisti, kaikki on hyvin.
- Huomenna minä saan viisumin!
- Kuulehan, viisumia ei kukaan sinulle anna Vik.
- No, niin kai, niin minäkin luulen. Hyvä on. Mutta jos antavat, sano minulle voinko tavata sinua vai en. Sano, että voin tavata.
- No, minä luulen, että et voi. Täällä on tilanne semmoinen. Selvitetään joskus myöhemmin.
- No, minä ymmärrän. Minä ymmärrän kaikki...
- Myöhemmin parempi. Kaikki on hyvin, lyhyesti. Sitten tulee kaikki ymmärrettäväksi. Kas näin.
- Onko tämä nyt sinun puhelimesi?
- Tämä on väliaikaisesti, tiedätkös, tämmöinen.
- Ymmärrän... kaikki. Hyvä on.
- Kaikki on normaalisti, mutta myöhemmin nähdään... ajan kuluessa päätämme. Yksinkertaisesti täällä on tämmöinen tilanne, itse tiedät millainen. Kaikki on hyvin, lyhyesti sanottuna.
- Selvä, selvä, selvä... Hyvä on, selvä.
- Kaikki on hyvin. Kaikki ratkeaa. Kaikki tulee kuntoon, kaikki ovat eläviä.
- Selvä. Onko isälläsi kaikki normaalisti?
- Kaikki on normaalisti. Hän lepää tällä hetkellä. Nukkuu. Kaikilla on terveys normaalisti. Hänellä ei ole mitään korjaamattomia vaurioita. Kaikki kunnossa. Minä kohta kirjoittaudun ulos täältä. Kaikki on okei.
- Selvä, kaikki, lopetetaan, suutelen sinua. Pärjäile pupuseni.
- Lopetetaan! Selvä, kuulemiin!

Julia Skripaljova.

Puhelimesta Julian äänestä kuulee, että Julia itkee toisessa päässä. Britannian lähetystö ei myöntänyt Viktorialle viisumia. Herää kysymys miksi? Herää myös kysymys miksi Britannia ei laskenut Venäjän lähetystöstä ketään katsomaan oman maan kansalaisia, missä kunnossa he ovat sairaalassa, vaikka tätä pyydettiin virallisesti monta kertaa? Eikö heillä ole kansainvälinen oikeus tähän? Myöhemmin Viktoria yrittää soitella numeroon, josta Julia soitti, mutta kukaan ei koskaan vastaa siihen. Viktoria ja monet muut ovat yrittäneet eritellä puhelua ja tulleet siihen tulokseen, että puhelu oli valvottu. Ensinnäkin puhelin oli annettu hänelle käteen vain tätä yhtä puhelua varten. Toiseksi, jokin agentti istui ilmeisesti puhelimen vieressä koko puhelun ajan ja valvoi mitä Julia sanoi Viktorialle. Puhe oli jäykkää ja välillä katkonaista, jolloin hän sai ohjeita tai käskyjä valvojalta. Viktoria sanoi, että Julia ei puhunut normaaliin tapaan vapaasti, kuten tavallisesti.


 Viktoria kirjoitti 9.4. avoimen kirjeen Britannian pääministerille Theresa Maylle, joka julkaistiin monissa tiedotusvälineissä, jotta tämä tekisi asialle jotakin, järjestäisi pääsyn Britanniaan. Tämä avoin kirje julkaistiin ympäri maailmaa. Mitään vastausta ei ole tullut. Viktorian passi oli Britannian konsulaatissa. Sieltä soitettiin, että hänen passinsa toimitetaan hänelle. Viktoria sanoi, että hän tulee itse hakemaan passinsa konsulaatista, mutta sieltä sanottiin, että ei käy, passi toimitetaan kuriiripostissa Viktorialle ja häntä ei haluta nähdä enää konsulaatissa. Viktoria on ilmoittanut julkisesti tiedotusvälineissä, että hänen puhelimensa on koko ajan auki ja valmiina ottamaan puheluita, jos Julia haluaa soittaa milloin tahansa yöllä tai päivällä. 10.4. Julia kirjoitettiin ulos sairaalasta ja kuljetettiin sotilastukikohtaan tuntemattomaan paikkaan. Kaikki odottavat, että Julia pitäisi lehdistötilaisuuden päästyään sairaalasta, mutta sen sijaan ilmestyi kirjallinen selostus, joka ei oikeastaan sano mitään. Sitten Viktoria yritti uudelleen hakea viisumia, mutta se kiellettiin häneltä suoralta kädeltä. Viktoria kääntyi Britannian lehdistön puoleen pyytäen apua heiltä. Tapahtuu jälleen hämmästyttävä seikka. Yksi brittiläinen lehtimies käyttäen suhteitaan pääsee Julian puheille. Lehtimies kertoo, että Julialla on ollut onneton rakkauskokemus (mies, jonka kanssa hän asui kolme vuotta, jätti hänet eikä mennyt naimisiin hänen kanssaan). Tästä syystä Julia on hyvin masentunut. Toisaalta on paljon mahdollista, että brittiläiset eivät ole varmoja, mitä Julia kertoisi tapahtumista ja siksi eivät halua laskea ketään hänen lähelleen. Joidenkin mielestä Julia on ankaran valvonnan alaisena ja siksi hänen ei anneta tavata ketään. Sitten Viktoria järjesti julkisen mielenosoituksen. Hän meni Britannian konsulaatin eteen Moskovassa julisteen kanssa, johon hän oli kirjoittanut: "Antakaa äidin puhua poikansa kanssa!". Tästä ei ollut mitään apua.

"Antakaa äidin puhua poikansa kanssa!"


Monet ajattelevat, että minkäänlaista myrkytystä Skripalien kohdalla ei koskaan ollutkaan vaan kaikki on suurta poliittista näytelmää, jolla on suuria poliittisia päämääriä, joiden kohde on Venäjä.

Sitten seurasi kummallinen näytelmä, jolla ei kenties ole mitään tekemistä Skripalien jutun kanssa. Lontoon Heathrow'n lentoasemaalla 30. maaliskuuta nousivat poliisit Moskovaan matkalla olevaan Aeroflotin koneeseen ja pyysivät tyhjentämään koneen. Myös koneen kapteenia pyydettiin poistumaan koneesta. Tämä on kaikkia kansainvälisiä säännöksiä vastaan ja kapteeni kieltäytyi. Lopulta kapteenin sallittiin jäädä koneen ohjaamoon, mutta sieltä hän ei saanut poistua. Sitten kone tutkittiin läpikotaisin. Sitä mitä etsittiin ei kuitenkaan löydetty ja kone lähti kaksi tuntia myöhässä Moskovaan. Venäjä esitti jyrkän vastalauseen Britannialle tällaisia laittomia toimia vastaan. Lontoo esitti 13. huhtikuuta julkisen anteeksipyynnön Moskovalle tästä laittomasta toiminnasta. Oliko tämä joku provokaatio vai mistä oli kyse?

Sitten tapahtui vielä kummallisempaa. Kansainvälinen kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW vahvisti tutkimusten jälkeen, että Salisburyssä tehdyssä hermoiskussa käytettiin hermomyrkkyä. Julkisuuteen ei kuitenkaan ilmoitettu mistä myrkystä on kyse eikä sitä, että myrkky olisi nimenomaan venäläistä alkuperää. Osa raporttia on julistettu salaiseksi ja juuri siinä osassa ilmoitetaan kaava ja kirjoitetaan mistä myrkystä on kyse. Salaisesti kuitenkin saadaan tieto, että kyseessä on BZ-kaasu (3-kinuklidinyyli bentsilaatti), joka on psykokemiallista ainetta ja se on hajutonta, väritöntä, kiteistä ainetta, joka ei liukene veteen, mutta liukenee kloroformiin. Aine aiheuttaa väliaikaisesti henkisiä häiriöitä ilman fyysisiä vaurioita. BZ-kaasu on ollut USA:n ja Britannian sekä monien muiden armeijoiden käytössä kemiallisena aseena, mutta ei koskaan ole ollut Venäjän armeijan käytössä. Sitä on valmistettu myös Porton Downissa Salisburyn lähellä. Alunperin aineen kehitti Sveitsiläinen yritys Hoffman-LaRoche vuonna 1951. Kaikki tämä on haluttu pitää salassa.

Koko tapahtumasarja herättää paljon kysymyksiä ja pohdintoja. Miksi OPCW julisti salaiseksi juuri sen osan, jossa ilmoitetaan myrkkyaineen kaava ja nimi? Ovatko Skripalit uhreja vai osallisia, joita käytetään Venäjän vastaisessa toiminnassa? Minkälaisen käsittelyn Skripalit ovat saaneet eri osapuolten käsissä? Oliko takana Britannian salainen palvelu vai CIA tai molemmat yhdessä  ilmeisenä  tarkoituksena työntää kaikki syyt Venäjän niskoille? Oliko tarkoituksena tuhota Venäjän ja Länsimaiden suhteet? Oliko tarkoituksena yritys tuhota Venäjän maine Euroopassa juuri ennen Venäjän presidentin vaaleja ja Maailman jalkapallokisoja? Tuloksena oli, että tehtiin suuri määrä diplomaattien karkotuksia. Paljon on keskusteltu siitä, mikä voi olla muiden entisten agenttien tai Venäjän kansalaisten kohtalo Britanniassa. Yleisenä neuvona on, että nyt on korkea aika häipyä Britanniasta, koska kaikkea voi tapahtua. Ei ollut sattumaa, että Julia kirjattiin ulos sairaalasta Viktorian julkaistua avoimen kirjeen Theresa Maylle ja yritettyä saada viisumin Britanniaan. Oletetaan, että asialla on vahva yhteys ja nyt Julia samoin kuin hänen isänsä ovat Britannian agenttien hallussa. Yhdysvalloista on levinnyt tieto, että Skripalit viedään Yhdysvaltoihin CIA:n suojeluksessa ja heille annetaan uusi identiteetti ja henkilöllisyys. Tapahtumat eivät lopu tähän. Jatkan kirjoitustani seuraavassa kirjoituksessa. Jatkuu seuraavassa osassa...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!