sunnuntai 26. marraskuuta 2017





MITÄ SYYRIAAN KUULUU?


Venäläinen TU-22 on kaunis mutta vaarallinen kone.


En ole kirjoittanut pitkään aikaa mitään Syyriasta, eräästä maailman konflikteista. Syyrian hallituksen hallinnassa on nyt 98 prosenttia Syyrian pinta-alasta. Käytännössä Syyrian hallitus on jo voittanut sodan terroristeja vastaan. Tämä on puhtaasti Venäjän toiminnan ja sotilasavun ansiota. Väkivaltaisuudet jatkunevat kuitenkin vielä kauan varsinaisen sodan loputtua. Terroristeilla on alueelle varmasti jätetty soluja ja yksittäisiä terroristeja, jotka jatkanevat terroritekojaan. Edellytykset kuitenkin rauhan saamiseksi Syyriaan ovat hyvät. Venäjä on parissa vuodessa saanut alueella enemmän aikaan, kuin Yhdysvallat lukuisine liittolaisineen vuosikymmenien aikana.

Syyrian presidentti Assad kävi Putinin luona Sotshissa 21.11.2017

Presidentti Assad kävi vierailulla Sotshissa Putinin luona 21.11.2017. On aivan selvää, että neuvoteltiin Syyrian tulevaisuudesta. Lukuisat Assadin vastustajat eli niin sanotut demokraattiset voimat ovat allekirjoittaneet rauhansopimukset Syyrian hallituksen ja heidän edustajiensa kanssa. He ovat kuitenkin eripuraista joukkoa, jotka ovat taistelleet jopa toisiaan vastaan. Osa ei ole allekirjoittanut rauhasopimusta. Alkanee pitkä prosessi rauhan tuomiseksi Syyriaan. Tarkoituksena on pitää vaalit, jolloin valitaan presidentti ja hallitus Syyriaan. Nykyinen presidentti Bashar al-Assad on vahvoilla uutta presidenttiä valitessa. YK:n johdolla tapahtuvien Syyrian rauhanneuvottelujen on tarkoitus alkaa 28. marraskuuta Genevessä.


Iranin presidentti Hasan Ruhani ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotshissa 22.-23.1102017

Sotshissa 22. - 23.11.2017 tapasivat kolme Syyrian liittolaista Iranin presidentti Hasan Ruhani, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Puhuttiin Syyrian tilanteesta. Kokousta on verrattu Jaltan konferenssiin 1945, jolloin toisen maailmansodan voittajat Josef Stalin, Franklin Rooselvel ja Winston Churchill neuvottelivat sodan jälkeisen maailman kohtalosta. Minusta vertaus vähän ontuu, mutta on sillä tiettyjä yhtäläisyyksiä. Tuntuu siltä, että alueen tulevaisuudesta ja kohtalosta päättävät juuri nämä valtiot Venäjä, Iran ja Turkki. Kokouksen jälkeen Putin oli yhteydessä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun, Qatarin emiirin Tamim in Hamad al Thaninin, Saudi-Arabian kuninkaan  Salman bin Abdul-Aziz al Saudin, Egyptin presidentin Abdul Fattah al-Sisin sekä Donald Trumpiin kanssa.

Jaltan konferenssi 1945, kolme suurinta Winston Churchill, Franklin Rooselvelt ja Josef Stalin.


Huomattavaa tässä on, että lännellä ja Yhdysvalloilla ei näytä olevan mitään osaa asiassa. He eivät osallistu kokouksiin eikä päätöksiin. Tässä liitossa on kuitenkin tiettyjä ongelmia. Turkki on ollut Assadin vihollinen, vaikka aikoinaan Erdogan ja Syyrian presidentti Assad puolisoineen olivat ylimmät ystävät. Alhaalla on parisen kuvaa heidän yhteisistä lomanvietoistaan. Lisäksi toinen ongelma ovat kurdit, mutta Erdogan on toistaiseksi luvannut ottaa rauhallisen kannan kurdeihin.

Hyviä ystäviä.

He viettivät jopa lomia yhdessä.

Erdogan, Assad, Assadin vaimo Asma al-Assad ja Erdoganin vaimo Emine Erdogan

Hyviä ystäviä

Myös vaimot olivat hyviä ystäviä.


Samaan aikaan  22. - 23.11.2017 Riadissa pidettiin Syyrian opposition konferenssi. Kuten jo kirjoitin se on varsin sekavaa porukkaa, joka on taistellut jopa toisiaan vastaan. Nyt he ovat kuitenkin myöntyneet rauhaan ja allekirjoittaneet rauhansopimuksen Syyrian nykyisen hallituksen kanssa. Astanassa on ollut jo aikaisemmin yhteisiä kokouksia Syyrian ja opposition välillä Venäjän johdolla, jolloin allekirjoitettiin rauhansopimuksia.

Astanassa Kazakstanissa kokoonnuttiin opposition kanssa ja allekirjoitettiin rauhansopimuksia.

Riadissa 22. - 23.11.2017 kokoontui Syyrian oppositio.



Suurin ongelma ovat jälleen amerikkalaiset. He ovat perustaneet Pohjois-Syyriaan ainakin kolme tukikohtaa alueelle, jota hallitsevat Syyrian opposition joukot. Yhteen niistä he rakentavat jopa lentokenttää. Tämä merkitsee ilmeisesti sitä, että heidän aikomuksensa on jäädä alueelle pidemmäksi aikaa ja heidän savustamisensa alueelta tullee olemaan vaikeaa. Amerikkalaiset ovat luvatta alueella ja heidän olisi poistuttava Syyriasta. Ongelma piilee siinä, että amerikkalaisten tuliteräaseet, jotka annetaan opposition joukoille päätyvät aina ihmeellisesti suoraan terroristeille ja mm. juuri Isisille. Uhkaako Syyriaa nyt partisaanisota niin kuin jotkut uhkaavat? Toiset sanovat, että Syyriaa uhkaa nyt sisällissota Pohjois-Syyriaa vastaan. En tiedä käytetäänkö amerikkalaisten joukkojen poistamiseen diplomatiaa vai väkivaltaa, mutta heillä ei ole minkäänlaista lupaa olla Syyrian alueella.

 Amerikkalaisia joukkoja Pohjois-Syyriassa.


Varsinaisen sodan loputtua Venäjä tulee poistamaan joukkojaan Syyriasta. Sinne jää Venäjälle kaksi tukikohtaa. Venäläiset ovat osoittaneet voimansa ja uusien aseiden tehon Syyriassa ja käyttävät ilmeisesti kokemusta hyväkseen kehitelläkseen aseistustaan edelleen tehokkaammaksi. Yhdysvallat on selkeästi kärsinyt tappion ja myös arvovaltatappion. Tämä merkitsee yhä selkeämmin sitä, että maailma ei enää ole yksinapainen, vaan on muuttumassa moninapaiseksi. Tämä olisi meillä Suomessakin hyvä ottaa huomioon omia päätöksiä tehdessämme. Meillä on maailmankartalle nouseva vahva naapuri, jota ei olisi syytä väheksyä. Olisi syytä luoda hyvät suhteet myös sinne.


Venäjän ilmavoimat näyttivät voimaansa Syyriassa.


Risteilyohjukset olivat tehokkaita.

Kalibr risteilyohjuksia ammuttiin jopa yli 1500 kilometrin päästä. Osumatarkkuus jopa 2 metriä. Ohjuksia ammuttiin laivoista ja sukelusveneistä.



Pelätty Iskander ohjus. Jotkut mallit lentävät jopa 700 kilometrin päähän.

Kuuluisa S-400 ohjus. Joidenkin mallien lentomatka on yli 500 kilometria.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!