lauantai 18. marraskuuta 2017





AFFAIR OF AFFAIRS





Preisedentti Donald Trumpin itämainen kiertomatka alkoi Havaijilta, josta matka jatkui Japaniin 5.11.2017. Japanissa hän pelasi golfia Japanin pääministeri Shinzo Aben kanssa. Golfia pelatessaan hän lankesi mahalleen bunkkeriin. Siitä huolimatta teki loistavia asekauppoja Japanin kanssa. Samoin tehtiin asekauppoja Etelä-Koreassa, joka oli seuraava matkakohde. Sieltä matka jatkui Kiinaan, jossa Donald tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Hän allekirjoitti joukon kauppasopimuksia, jotka oli jo edeltä käsin valmisteltuja. Tämä sen takia, että voitiin sanoa Trumpin tehneen edes jotain Kiinan epätasapainoisen kauppasuhteen suhteen. Sitten matka jatkui 10.11.2017 pääkohteeseen Vietnamiin Apec kokoukseen. Kokoukseen osallistui 21 valtiota.


Koko maailma odotti sitä kovasti. Odotettiin, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaavat toisensa ja keskustelevat Apec kokouksessa Vietnamissa. Näin ei varsinaisesti tapahtunut. Kuvio oli selkeästi sellainen, että Donald Trump itämaankierroksellaan olisi halunnut tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Luulen, että tämä oli Trumpin päätarkoitus tällä matkalla. Hänhän omalla suullaan sanoi sen monta kertaa. Nykytilanteessa kun Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat olleet pohjamudissa Putin ei selkeästi halunnut tavata Trumpin kanssa. Trump on epäluotettava keskustelukaveri, on puhunut toista, tehnyt toista. Hänen kätensä ja jalkansa ovat sidotut USA:n kongressissa ja senaatissa. Lisäksi Yhdysvallat on tällä hetkellä poliittisesti altavastaajan asemassa. Venäjä on voittanut yhdysvallat Syyriassa ja esittänyt oman kantansa Pohjois-Korean ja Ukrainan suhteen. Syyria on selvä tapaus. Pohjois-Korea on Yhdysvaltojen asettamissa sanktioissa kuten myös Venäjä. Sanktioiden lisääminen vain vaikeuttaa tilannetta. Yhdysvallathan Trumpin suulla vain lisäsi sanktioita. Ukraina on lukkiutuneessa tilassa, joka vain pahenee ja kansa kärsii. Tosin Putin ilmoitti, että hän on valmis tarvittaessa tapaamiseen.

 Vietnamin sota alkoi varsinaisesti Da Nangin maihinnousulla 8. maaliskuuta 1965

John McCain ammuttiin alas Da Nangin rannalla 1967.

Apec kokous pidettiin siis tänä vuonna Vietnamissa Da Nangissa. Kokous oli 25. juhlavuosikokous. Kokouspaikka sijaitsi aivan Da Nangin rannalla, jonne Yhdysvallat teki vuonna 1965 maihinnousun ja aloitti Vietnamin maasodan. Liekö tällä symbolista merkitystä, mutta ranta on täsmälleen sama? Yhdysvallat aloitti Vietnamin sodan Tonkininlahden välikohtauksen seurauksena elokuussa 1964. Välikohtaus oli  valekohtaus, jossa pohjois-vietnamilaiset  torpedoveneet olisivat hyökänneet amerikkalaisia sota-aluksia vastaan. Mitään tällaista ei koskaan tapahtunut, kuten myöhemmin on todistettu. Silloinen presidentti Lyndon B Johnson kommentoi yksityisesti "Sen mukaan mitä tiedän, laivastomme ammuskeli siellä valaita." Ensimmäiset amerikkalaiset taistelujoukot tekivät siis 8. maaliskuuta 1965 maihinnousun Da Nangiin 3500 merijalkaväkisotilaan voimin. Tästä alkoi Vietnamin sota.  Täällä ammuttiin myös alas John McCain 1967, nykyinen senaattori neuvostoliittolaisella ohjuksella, kun hän oli nuorena lentäjänä Yhdysvaltojen laivastossa. Hän haavoittui vakavasti, säilyi hengissä, mutta viha venäjää kohtaan on säilynyt. Jos vertaa silloista sotaa näihin nykypäivän Irakin sotaan, Syyrian sotaan ja Libyan tapahtumiin mitään uutta ei ole tapahtunut näköjään auringon alla. Tätä samaa provosointia on yritetty nyt myös Pohjois-Korean suhteen jatkuvilla sotaharjoituksilla Pohjois-Korean rannikolla. Jälleen on alkamassa uusi sotaharjoitus Pohjois-Korean lähistöllä. Kuitenkin Pohjois-Korean ongelmaa ei voida ratkaista ilman Kiinaa ja Venäjää. Sen kaikki tietävät varsin hyvin.

Trumpin ja Putinin ensitapaaminen Apecissa 10.11.2017

Yhteiskuva. Trump ja Putin vierekkäin eturivissä.

Mutta palataan tähän Apec kokoukseen. Ei se ihan totta ollut, että Putin ja Trump eivät tavanneet. Kyllä he tapasivat peräti neljä kertaa. Tapaamiset olivat varsin lyhyitä ja tapahtuivat seisoma asennossa. Yhteisen virallisen pöydän ääreen ei istuttu. Ilmeisesti Trumpin pyynnöstä heidät oli sijoitettu yhteisvalokuvaamista varten vierekkäin. Trump syöksyi heti kättelemään ja taputtelemaan Putinin selkää. Putin oli selvästi yllättynyt. Samalla he vaihtoivat jonkin sanan. Voin kuvitella sananvaihtoa. Trump: "Hellou, mitä vanha kaveri?" Putin vaivautuneena: "Siinähän se." Trump: "onko kaikki hyvin?" Putin: "Hmmm...". Kuvausten jälkeen Trump poistui takavasemmalle, Putin tavoittelemaan Kiinan päämiestä Xi Jinpingiä.

Kokouksen alku. Vladimir Putin, kokouksen isäntä Vietnamin presidentti Tran Dai Quang ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Mielenkiintoista oli, että kokouksen aikana Putin tapasi kahdenvälisissä neuvotteluissa täsmälleen samat henkilöt, kuin Trump tällä itäisellä kiertomatkallaan paitsi Etelä-Korean päämiestä. Ensin hän tapasi Filippiinien presidentin Rodrico Duterten, jonka kanssa sovittiin asekaupoista. Jo vähän aikaisemmin Duterte oli ostanut suuren määrän aseita Venäjältä. Sitten hän tapasi Japanin Shinzo Aben kahdenvälisissä neuvotteluissa. Lopuksi Kiinan presidentin Xi Jinpingin, jonka kanssa Putinilla oli jo ennestään loistavat välit. Sovittiin jatkettavaksi avaruus- , lentokone- ja sotilaallista yhteistyötä kuten ennenkin. En usko millään, että nämä tapaamiset olivat vain sattumaa.

Filippiinien presidentti Rodrico Duterte ja Putin

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Putin

Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping

Ensimmäisenä päivänä Trump ei osallistunut yhteenkään yhteiseen kokoukseen. Sen sijaan hän piti lehdistötilaisuuden, jossa hän piti jyrkkäsanaisen puheen siitä, että ei enää osallistu yhteenkään yhteiseen sopimukseen. Hän haukkui Maailman kauppajärjestöä WTO:ta hyväksikäytöstä. " Asetan aina  Amerikan etusijalle!" Ensimmäisinä toiminaan Trumpilla hylkäsi Barack Obaman tekemän Tyynenmeren TTP kauppasopimusksen Sen sijaan valtioiden kahdenvälisiä sopimuksia voidaan tehdä sanoi Trump. Illallisiin hän osallistui, mutta ei tavannut Putinia. Mutta seuraavan päivänä 11.11. hän tapasi Putinin peräti kolme kertaa. Tapaamiset olivat semmoisia, että tuntui kuin hän olisi ahdistellut Putinia. Lauantaina 11.11.2017 juuri ennen Apec kokousta Trump yllätti Putinin istumasta selän takaa. Putin nousi hämmästyneenä ylös ja he keskustelivat lämpimän sävyisesti. Seuraavan kerran Trump meni Putinin puheille kokouksen tauolla. Puhuttiin paljon ja antoisasti. Lopuksi Trump ja Putin tapasivat matkalla kokouksen loppukuvaukseen, joka tapahtui maisemapaikalla. Keskusteltiin ilmeisesti luottamuksellisia asioita, koska muut vieraat turvallisuusmiehet eristivät  taaemmaksi. Keskustelu oli aika pitkä.

Yllätys selän takaa ennen kokousta 11.11.2017. Trump taputtelee Putinin selkää...

...Putin nousee ja sitten he keskustelevat..


Kokouksen tauolla keskusteltiin pitkään ja hartaasti. Tulkki vieressä.

Matkalla kuvaukseen mielenkiintoista keskustelua.


Apec kokouksen lopuksi molemmat päämiehet pitivät oman lehdistötilaisuutensa. Putin kertoi myös ystävällismielisistä keskusteluista Trumpin kanssa, joiden tuloksena ulkoministerit Sergei Lavrov ja Rex Tillerson olivat saaneet aikaan sopimuksen Syyriasta. "Syyria pidetään yhtenäisenä ja lopuksi järjestetään siellä vaalit. Tehdään yhteistyötä terrorismin vastustamiseksi. Suhteemme Yhdysvaltojen kanssa on kriisissä. Me olemme valmiit kääntämään sivua ja siirtyä eteenpäin, katsoa tulevaisuuteen. Ratkokaamme probleemat, jotka vaivaavat sekä Yhdysvaltoja että meitä. Yritämme jatkaa kontaktejamme!" sanoi Putin.  Siis paljon saatiin aikaan, vaikka varsinaista tapaamista ei ollutkaan.

Putin lehdistötilaisuudessa.

Myös Trump piti lopuksi lehdistötilaisuuden. Trump sanoi, että hän uskoo, että meidän on toimittava yhteistyössä Venäjän kanssa, jotta pystymme ratkaisemaan ongelmat Syyriassa, Pohjois-Koreassa ja Ukrainassa. Meidän on ratkaista yhdessä terrorismin ongelman. Venäjälle on langetettu raskaat sanktiot, jotka olisi aika poistaa. Nyt olisi aika yhdistää maailma, joka on jakaantunut ja pitää asettaa ystävälliset välit Venäjään sen sijaan, että aina taistellaan sitä vastaan. Se on rauhan arvo, se on meidän arvomme. Seuraavana päivänä twitterissään Trump kirjoittaa: "When will all the haters and fools out There realize that having a good relationship with Russia is a good thing, not a bad thing. There always playing politics - bad for our country. I want to solve North Korea, Syria, Ukraine, terrorism, and Russia can greatly help!" Lisäksi hän totesi, että edeltäjällään Barack Obamalla  "ei ollut lainkaan kemiaa" Putinin kanssa.

Trump lehdistötilaisuudessa.

Vietnamista Putin meni Sotshiin, jossa hänellä oli tapaaminen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Tämä oli jo kuudes tapaaminen tänä vuonna Erdoganin kanssa. Trump jatkoi Filippiineille, jossa alkoi ASEAN maiden kokous. Siellä odottivat häntä suuret vastustavat mielenosoitukset. Venäjältä Filippiineille meni pääministeri Dmtri Medvedev. Sen sijaan Amerikoissa alkoi valtava politikointi. "How do I love Thee? Newsweek has counted the ways that Trump loves Putin so...". Tai "How do I love Thee? A romantic history of Trump´s praise for Putin." Tällaisessa sävyssä amerikkalaisessa mediassa kirjoitettiin runsaasti. Mutta eniten tietenkin kirjoitettiin, ettei Trump usko Venäjän sekaantuneen USA:n vaaleihin. Trump sanoi, että syytökset Venäjän sekaantumisesta vaaleihin on Yhdysvaltain sisäistä politiikkaa. Mielenkiintoinen oli 15.11.2017 The Washington Postin uutinen, että näiden 300 päivän aikana, jona Trump on toiminut presidenttinä hän on  valehdellut julkisesti peräti 1628 kertaa - siis tämän lehden mukaan. Näiden uutisten tarkoitus on tietenkin heikentää Yhdysvaltojen presidentin asemaa. Pilakuvat antanevat varsin avartavan näyn amerikkalaisen median suhtautumisen tapahtumiin. Yhdysvalloissa suoritettiin kysely joiden mukaan 57 % kansasta on sitä mieltä, että hän ei sovellu presidentiksi, 40 % mielestä hän soveltuu ja 3 % ei osannut vastata.




Minulle henkilökohtaisesti tulee tunne, että Trump haluaisi keskustella Putinin kanssa ja ratkaista ongelmia, mutta hänen ympärillään on suuri joukko ihmisiä, jotka sitä eivät halua ja pyrkivät estämään sen kaikin keinoin. Jotkut sanovat, että Trumpin "neuvonantajat" yrittävät estää Trumpia suorittamasta "tyhmiä tekoja". He "suojelevat" Trumpia. Näiden "neuvonantajien" mielestä Trumpilla ei ole edellytyksiä olla presidentti. Ymmärtänette mitä tarkoitan.  Yhdysvalloissa Trumpin vastainen politikointi pyrkii estämään kaikenlaiset kontaktit Venäjään. Kuten jo kirjoitin Trumpilla on sidotut kädet ja jalat.


Venäjällä asioita kommentoitiin rauhallisemmin. Todettiin, että satunnaisia tapaamisia ja keskusteluja oli tapahtunut ja tehty Syyrian sopimus. Enemmän Venäjällä on eri medioissa käsitelty Yhdysvaltojen vaatimusta televisiokanavan RT (Russian Today) ja SPUTNIK tietotoimiston rekisteröimistä ulkomaisiksi agenteiksi. Käytännössä tämä merkitsisi RT:n ja SPUTNIKIN toiminnan voimakasta rajoittamista. Yhdysvalloissa RT:llä on joka päivä yli 8 miljoonaa vakituista katsojaa. Sananvapauden rajoittaminen maassa, jota pidetään sananvapauden  kulttuurimaana on jotain ennen kuulumatonta. Laki "ulkomaisista agenteista" kehitettiin Yhdysvalloissa 1938 ja sitä on käytetty tähän päivään saakka, mutta ei tiedotusvälineitä kohtaan. Venäjälle laki kopioitiin suoraan USA:n laista vasta vuonna 2012, jolloin se herätti suurta huomiota maailmalla. Sitä ryhdyttiin myös toteuttamaan. Mm. meillä Suomessa lakia paheksuttiin varsin jyrkästi. Lain seurauksena Venäjällä loppuivat suuret valtion vastaiset  mielenosoitukset ja pienetkin vähenivät mitättömiksi. Tämä osoittaa näiden "agenttien" toiminnan kohteen ja tarkoituksen. Venäjällä tämä on vastatoimi USA:n toimintaa kohtaan. Voidaan määritellä monia USA:n tietotoimistoja ulkomaan agenteiksi. Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä tiedossa kohteita, mutta on esitetty, että esim. Voice of America, televisiokanavaa Everyday Gammar TV, internet portaalit Realii, Radio Svoboda, Projekt Faktograf, CNN ja monet muut olisivat listalla. Henkilökohtaisesti lisäisin sinne myös Helsingin Sanomat ja BBC:n. Lain idea on siinä, että mikäli henkilö tai järjestö saa rahoitusta ulkomailta, se katsotaan ulkomaiseksi agentiksi ja sen täytyy rekisteröityä. Toimintaa seurataan vastavakoiluelimien toimesta. Rekisteröimättömyys on rikos. Lakiin sisältyy paljon muutakin, kuten esimerkiksi henkilötiedosto osoitteineen, varojen käyttö, yllätystarkastukset jne.

RT:n johtaja Margarita Simonjan sanoi, että tämä näyttää millaista on amerikkalainen sananvapaus. Venäjä tulee vastaamaan amerikkalaisille samalla mitalla.


Siis presidentti Trump itämaisella kiertomatkallaan tapasi kaksi maailman vaikutusvaltaisinta ihmistä Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Tämä herättää kiehtovia ajatuksia. Siis ajatusleikkinä jospa nämä kolme ihmistä voisivat asettua pyöreän pöydän ääreen tasavertaisina kumppaneina ja pohtia yhdessä maailman asioita hyvässä hengessä. Jos he voisivat päästä yksimielisyyteen siitä, että kenelläkään ei ole oikeutta yksin hallita maailmaa ja jokaisen valtion on oikeus päättää omista asioistaan toisten puuttumatta siihen poliittisista ja uskonnollisista näkökannoista riippumatta. Maailma on muuttunut  moninapaiseksi. Venäjällä ja Kiinalla on jo ennestään hyvät ja toimivat välit keskenään. Yhdysvallat ei ole pystynyt ymmärtämään tätä vaan yrittää pitää valtaansa lisäämällä sotilasvoimiaan ja puolustusmäärärahojaan. Tämä on auttamattomasti taaksejäänyttä elämää. Syyrian tilanne on jo ratkaistu ja Pohjois-Korean ongelma ei ratkea sotilaallisin operaatioin vaan neuvottelemalla. Ukrainan ongelma voidaan ratkaista Minskin sopimusta noudattaen. Yhteinen vihollinen on terrorismi, jota vastaan voitaisiin taistella yhdessä. Yhdysvallat voisi poistaa joukkonsa Euroopasta ja Aasiasta. Maailma rauhoittuisi. Maanantaina 13.11.2017 maailman uutisissa levisi suuri uutinen; auringosta kaikki pilkut ovat hävinneet.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan!